Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 16 augustus 2021

De herfst begint vroeg dit jaar met een portie onvervalste westenwind die boven de wadden zelfs even uitkomt op 100k km/u of meer. Dat wordt afzien voor de kampeerders daar en al helemaal voor wie daar wil surfen. Want dat zal nogal onmogelijk zijn met dit soort condities waarbij de wind niet alleen hard is, maar ook recht aanlandig. Omdat het een kleinschalige depressie betreft zijn de verschillen in wind en weer op korte afstand groot. Zo blijven België en Zeeland buiten schot en neemt daar wind vanavond juist af naar 10 of 20 km/u, windkracht 4 later 3. Daar kan dus prima gesurft worden. De rest van de Benelux moet nog even wachten tot morgen of zelfs tot de dagen daarna. Want dinsdag gaat ook nog bruut zijn qua golfsterkte en size. Woensdag al iets minder heftig, maar pas echt mooi donderdag of vrijdag voor de doorsnee zomersurfer. En zelfs in het weekend kan er nog een verdwaald golfje arriveren van de depressie activiteit die zich deze week uitstrekt van de Noordzee naar Scandinavië.

Maandag 16 augustus
Zoals gezegd vandaag dus alleen goede condities in het uiterste zuiden van Nederland en vooral in België. Het tij valt ook gunstig, dwz hoogwater in de avond op het moment dat de wind afneemt. De grens met veel en weinig wind hangt net boven Walcheren, dus of het daar ook nog een beetje te doen gaat zijn is de vraag. In ieder geval is de wind veel te aanlandig west tot westnoordwest voor de spots die protected zouden liggen bij een pure noordwester. Dat is helaas ook het geval in Zuid-Holland, dus dat wordt overal survivallen als de hoogte binnenkomt in de middag en avond. Wel lekker surfweer met de zon er bij, dus voor een die-hard peddle sessie is het zeker geen slecht moment. M.u.v. het uiterste noorden, want daar komt een zware buienlijn aanzetten met onweer, windkracht 9 en windstoten van 100 km/u boven de oostelijke wadden. Texel valt dan nog wel mee met 80 km/u, maar wordt ook niet echt gespaard qua onshore blown-out condities. En dat is eigenlijk overal het geval, nergens is beschutting te vinden bij deze windrichting. Op een spot als Scheveningen kun je misschien nog wel buitenkomen, maar pas op dat je ook weer binnenkomt. Er kan een harde mui-stroom de zee op staan vanavond rond hoogwater. Zie ook de werveling die daar lokaal ontstaat in de tekening op surfweer.nl/scheveningen Overigens valt de golfhoogte in de ochtend nog mee en is het voor beginners evt de moeite in het schuim. En ook eerste helft van de middag nog geen huizenhoge golven, maar wel flink toenemende wind. De piek van de swell wordt pas verwacht in de avond met een significante golfhoogte van minimaal 4 meter.

Dinsdag 17 augustus
Dinsdag deint deze swell uit naar een hoogte van 2m met een flinke periode (variërend van 7-9 seconde). Dat betekent dat de golven niet alleen hoog, maar flink sterk zullen zijn. Geen dag voor beginners of zomersurfers, hoewel de wind niet al te sterk lijkt te zijn. Een beetje oefenen in het schuim voorin kan dan eigenlijk altijd wel. De hoogte in België en zuidelijke deel van Zeeland is veel minder, dus daar zou het voor de intermediate en beginner al een mooiere dag zijn. Het waait helaal nog wel wat onshore uit WZW of West. Toch bieden de havens daar bij deze richting al heel veel bescherming. En dat is eigenlijk ook het geval al langs de Nederlandse kust. Wel hoe noordelijker hoe hoger, maar ook de kans dat daar de wind in de avond het minst gaat zijn met maar 2-3bft tijdens opkomend. Die komt eigenlijk te laat, dus de echte die-hard golfsurfer die de swell vol wil meepakken zal in de ochtend met hoogwater moeten gaan. Of net daarna, want dan lijkt de wind even wat meer gunstig.

Woensdag 18 augustus
Met een hoogte van 1 tot maximaal 1,5m is het woensdag al minder heavy dan dinsdag, maar nog altijd flinke kracht in de golven. De wind is in de ochtend even wat meer aanwezig en dat beperkt de mogelijkheid om met vol hoogwater te gaan. Eventueel net iets daarna, maar heel veel daarna is niet verstandig omdat de stroming met de golven mee naar het zuiden staat de rest van de dag. Pas in de avond keren de kansen (en de stroming). Alleen komt het in Holland net wat aan de late kant, een half uur voor donker pas. Beter dus om toch het eerste vloed-moment van de dag te pakken. In Belgie en Zeeland kan het tweede vloedmoment in de avond nog wel gunstig uitpakken, want dat komt daar veel eerder.

Donderdag 19 augustus
Donderdag wordt een dag die voor iedereen weer een beetje te doen is. De swellhoogte zakt onder 1m, maar heeft nog wel flink veel periode. Dat levert dan in de branding toch weer golven op hoger dan 1 meter, zeker op de wadden en in het noorden. Helaas is de wind ook nog steeds iets van aanwezig en komt uit zee. Wel geeft de richting uit west zuidwest weer mogelijkheden om wat mooiere lijntjes op te zoeken in het zuiden, maar ook op de wadden. In de avond neemt de wind sterk af. Ook al is het dan laagwater, dat kan in Holland dan toch best nog voor een verbetering van de condities zorgen. In Zeeland en Belgie lukt dat niet meer met te laat opkomend tij. Daar is het echt alleen midden op de dag nog leuk en totaal niet hoog. Eerder een longboard, funshape golf dan eentje om echt te shortboarden. Die kan veel beter van maandag t/m woensdag daar mee naar het strand.

Vrijdag 20 augustus
Vrijdag de left-overs, hoewel de echte left-overs voor zaterdag zijn. Dan is het helemaal niet meer te shortboarden met een fish, terwijl dat vrijdag nog wel lukt. Zeker in de ochtend en midden op de dag met maar weinig wind of eigenlijk gewoon helemaal geen wind. Regenen kan het nog wel, zeker in de ochtend, maar dat maakt het zee-oppervlak alleen maar mooier glassy. In de middag is het droog en klaart het op. Heerlijk dagje aan het strand met de lange plank tot laat in de avond!

Wetsuitadvies NL/BE
Maandag: Nieuwe 3/2 of gewoon weer 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm, voor kids nog 4/3mm
Woensdag: Gewoon 3/2tje is weer genoeg
Donderdag: 3/2mm zomer wetsuit
Vrijdag: 3/2mm, evt shortarm

90 reacties

 1. Ik rijd deze donderdag richting noord Frankrijk. Heeft iemand nog een tip mbt waar in noord Frankrijk leuke spots zijn en waar ik zelf het best voorspellingen kan lezen? Bij voorbaat dank!

 2. @boyyy
  wij willen daar toevallig volgend jaar heen, maar volgens mij kan je dan niet surfen. Wel mooi snorkelen.

 3. @boyyy

  Elba is met name een winterbestemming als er lagedrukgebieden de Middellandse zee intrekken. In de zomer wil er ook wel eens wat golven staan maar de kans daarop is klein.

  Want golven uit het westen worden geblokt door Sardinië en Corsica.
  Golven dienen daarom uit het zuiden te komen. Zie bovenstaand plaatje. Aan de zuidkant van het eiland zijn twee spots die bij de juiste omstandigheden kunnen lopen (zie ook weer bovenstaand kaartje). Links en rechts van het schiereiland bij Lacona liggen zand/rotstranden waar voornamelijk in de winter wel eens gesurfd wordt.

  In het zomer betekent wind uit het zuiden knetterheet weer, Saharazand en het codewoord voor golven is daarom Sirocco. Jaren geleden was er geen surfverhuur.

 4. @Frankrijk…. helemaal eens met wat @Frankrijk zegt: koop een stormrider guide Europe. Eén van de betere investeringen die je kunt doen. Naast het Goede Golven boek natuurlijk 😉

 5. Naast het kopen van dit boek (heb hem besteld, maar hij komt binnen op het moment dat ik al weg ben) zijn er nog meer tips over waar in Noord Frankrijk?

 6. @stormriderguide; Noord Frankrijk is nogal een breed begrip. Dat kan alles zijn van Duinkerken tot aan de Vendée. Kun je iets concreter zijn? Hoe lang ga je?

 7. “hoog en sterk” vanochtend? Ik zie t nog niet op de webcams? Iemand al echt zicht?
  (Voor mij n uur rijden..)

 8. Derde bank gaat lekker tekeer nu, beetje vloed push er nog bij en iets hoger water en het is een mooi ruig feestje.

 9. Das precies laag water. Ik dacht dat rond mid het beste was..(das ook niet om 20, dat klopt..)
  Of maak je gewoon een grap? Ben nog een beetje aan het zoeken naar de beste momenten om niet voor niets heen te rijden.. ervaring die ik nog op moet doen 😉

 10. @Dieppe… Dieppe is wel heel erg Noord Noord Frankrijk. Bekendste spots daar zijn Étretat en Yport. Allebei zeer getijgevoelig en lopen NIET bij laagwater. Dichter bij Dieppe zelf kun je terecht bij Pourville (vooral een beginnersbreak bij opkomend) en in Dieppe zelf rechts van de Ferryhaven.

  Maar het is zomer en dit deel van Frankrijk krijgt zeer zelden long distance swell in de zomer. Je moet het vooral hebben van lokaal in het kanaal gegenereerde windgolven.

  De voorspellingen vanaf donderdag zijn voor dat deel van Frankrijk zacht gezegd niet spectaculair en ik denk dat je donderdag-vrijdag in Nederland betere golven krijgt dan van donderdag tot en met maandag in Dieppe.

 11. Dank jullie wel mannen (of vrouwen) voor het schrijven van de surfverwachtingen op Elba! Ik zal de mijne moeten bijstellen naar snorkelen….

 12. Hoi, nog bedankt iedereen voor de reacties over surfen in Nicaragua van de week. Heel nuttig! 🙂 Ik zit nu te denken om er een rondreis van te maken. Heeft iemand ook wel eens in Panama gesurft? En zo ja, hoe was dat?

 13. Na regen komen golven wat een top sessie vandaag dikke rollers was wel even werken om voorbij de surfers en de branding te komen maar werd dik beloond eenmaal achter goede call Tobias 👍👍

 14. @Tobias,

  Scheveningen, zondagavond. Foto of meer info hoop ik te krijgen van de eigenaar (grommet). Als niemand reageert zet ik nog een berichtje in de Scheveninger van komende week.

  Dus hoor of weet je van iemand die zijn Agency board mist let me know!

 15. Als je contactgegevens wilt geven, kan ik je wel wat meer vertellen over rondreizen daar. Dat is makkelijker dan hier in de comments.

 16. Als je in de winter maanden in Panama zit (december t/m April) is Bocas Del Toro aan te raden!

 17. Hoi iedereen. Ik surf normaal altijd op scheveningen, maar ga vanavond waarschijnlijk richting wijk aan zee. Werkt deze spot wel met laag tij of is het dan niet de moeite waard?

 18. Bedankt voor de top voorspellingen weer deze week Tobias.
  Hopelijk vandaag ook nog wat, al zal die wind spelbreker zijn vrees ik.

 19. Ongekend dit. Omdat het zo rustig is op de Atlantische oceaan lukt het de swell om van de ene pool naar de andere poolcirkel te reizen! Dat is dus een afstand van bijna de halve aardbol, iets van 20.000 km!

  Wel jammer voor de vakantiegangers momenteel, want het is vandaag zo goed als flat in Bretagne en Zuid Frankrijk. Alleen op de Azoren eilanden doet dit soort swells wel goede zaken, aan de zuidkant stranden van de eilanden.

 20. Leuke sessie nog hoor op Wijk van 09:30-11:30. Ik ging er vanuit dat het niets was dan valt het altijd mee. Wel een historisch moment: we waren de eerste drie surfers van de dag in zee, dat is mij sinds ‘95 niet meer overkomen. Waardeer de momenten dat je gaat dus🙏🏻

 21. Waar het asfalt op de dijk begint (flink Zuid vh dorp). ZwSwell loopt t beste. Tussen de palen meer naar t Noorden kun je ook plezier maken. Kijk uit want t kan flink stromen. Have fun. Ik reed er mn eerste barrel(tjes) in mei (en yes ik ben comitted).
  Ps: ben geen local maar Amsterdammer dus wie weer zijn r betere tips

 22. Worden er nog een beetje golven verwacht dit weekend in scheveningen voor foamies/longboards?

 23. Kon toch weer shortboarden vandaag in ZH . Swell lijkt niet op te houden 😜 minder wind hielp ook mee

 24. Wijk was een groot feest. Flinke golven, goede sfeer. Druk, maar ok. Long- en shortboards, lekker rippen. Daarna biertje bij Aloha. Chill.

 25. Zou het vanavond nog de moeite zijn om op wijk wat kleine golfjes te pakken, of ben je echt te laat?

 26. Vanmiddag teer aan mn voet toen ik uit het water kwam bij de Noordpier (Wijk). Hoorde er meer mensen over. Waar kan je dit melden? Google stuurt me van het kastje naar de muur.

 27. @Noordpier Bericht je dan hier terug wat je verneemt van strandwacht rws enzo? Komende week wij de hele week ook daar, maar is sowieso voor iedereen wel fijn om te weten.

 28. Flat en regenachtig, later wat wind maar geeft denk ik weinig nu surfbare golven. Wel beetje meer branding dan (vanavond).

 29. Gisteren middag rond 15uurin Scheveningen…aan de noordkant van het pier nog paar leuke ankle snappers gepakt.

 30. Klinkt goed! Zou morgen ochtend nog iets klein te surfen zijn in wijk? Of is daar echt onvoldoende kracht voor?

 31. afgelopen vrijdag met de lange plank toch aardig kunnen vermaken, maar deze week ziet het er serieuzer uit. stoked!

 32. Mag ik mijn waardering uitspreken dat deze meme al jaren doorgaat? Bewondering dat elke keer mensen hier de moeite doen om mensen te wijzen dat de noordpier in Velsen staat en niet in wijk aan zee.

  Maar ik wil wel graag dat de meme intakt blijft. Het is Velsen-noord. Niet Velsen 🙂

 33. Iemand bekend of er een golfje is op Griekenland eind augustus begin oktober? Zie dat het daar sick kan zijn in de wintermaanden maar misschien in de zomermaanden nog ergens een longblaasjes golfje te pakken?

 34. Ik zie dat de windkracht weer wat zakt zaterdag en zondag. Die dagen vrijhouden of blijft het blown out?

 35. Iemand ervaring met surfen op de canarische eilanden? Lees/hoor verschillende verhalen w.b.t. serieuze localism daar. We zouden deze november naar tenerife of fuerteventura willen. Ervaringen en tips zijn welkom!

 36. Fuerte North shore op veel plekken, zelf of met surfaris.

  November als je mazzel hebt westkust keihard, wel tripje ernaartoe.

  Harbour wall noordkop loopt vaak.

  Accommodatie bij Belgische Peter in Lajares aanrader. Hij weet alle ins en outs. Ook Los Lobos etc.

  Localism daar valt wel mee als je kunt surfen.

 37. Wat is jullie ervaring met surfbare swell bij IJmuiden en laagwater? Ik ben tot nu toe enkel met hoogwater geweest maar ben benieuwd naar het tegenovergestelde getij (bij de juiste condities uiteraard). Is dat ook een aanrader of heeft hoog toch de beste papieren?

 38. Lanzarote is goed te doen, op de bekende plekken na. Daar kan het zelfde zijn.
  Het zelfde geldt ook voor tenerife. Goed te doen, behavle op de bekende plekken.
  Al heb ik op beide nooit last gehad van localisme. Maar ken wel mesnen die er in lagen, en er toch weer ut gingen omdat ze niet prettig lagen
  En vroeg gaan helpt ook, verbazend hoe weinig er dan in het water liggen

 39. Heb op Tenerife en Gran Canaria gesurft. Geen last gehad van localism daar. Misschien wel als je op de heftigste spots surft, maar als je gewoon vriendelijk hallo zegt en locals respecteert is er volgens mij weinig aan de hand.
  Beide eilanden hebben altijd wel iets van surf. Afhankelijk van de swell en windrichting lekker rondrijden op zoek naar de juiste spot. Genoeg spot info te vinden online verder 🙂

 40. Fuerta, in wintermaanden helemaal top. Water is pislauw warm. Auto huren en lekker de north shore ontdekken. Magische spot is El Hiero (the Bubble). Ook wel Pipeline van Europe. Serieuze barrel kan je rijden. Let wel op, ga vroeg anders krijg je weining golven door locals. Verder echt een heerlijk eiland.

  Met easyjet vlieg je voor 80€ heen en weer. Daarvoor heb je nog geen taxi op zaterdagavond.