Surfweer Maandag 15 maart 2021

Wat een bak swell komt er deze week op de lage landen af! Eentje met helaas ook veel wind, vooral op maandag, woensdag en vrijdag. Gelukkig zijn er ook momenten dat het wat minder waait op dinsdag, later in de week en tijdens het weekend. Daarbij staat deze week wel in het teken van springtij nieuwe maan en zal de stroming heftiger zijn dan gewoonlijk. Check dus nogmaals je leash en blijf uit de buurt van obstakels stroomafwaarts of wind afwaarts. Zie surfweer.nl/safety hoe je met de letters LOCAL voor jezelf een veiligheidscheck kunt doen, op in feite iedere spot in de wereld.

Maandag 15 maart
Duidelijk te zien op de laatste meting van de J06 boei is het arriveren van de ‘eerste golf’ met noordwesten swell. Samen met het toenemen van de noordwesten wind zal deze swellpush een bijna onsurfbare stroming naar het zuiden veroorzaken. Tot het moment dat de stroming van laagwater omdraait naar vloedstroom en het water de andere kant op moet. Enige beschutting is dat wel fijn, de swell is in ieder geval hoog genoeg om er omheen te komen. Ook in het zuiden, hoewel het daar altijd hoger mag zijn. In België helaas weinig goede opties, maar halverwege de middag wel een behoorlijke windafname naar een paar uur met slechts 3bft onshore. Zeker richting de westkust van Vlaanderen, richting de grens met Frankrijk. Na 18u neemt de wind er weer toe, net als in Nederland het geval zal zijn. Maar daar niet heel veel verschil gedurende dag met gewoon de hele middag een stevige onshore uit noordwest. Helaas is er met deze windrichting in Nederland nauwelijks iets van mooiere opties voor te vinden. Enige wat wel meewerkt is dus het getij, die blijft tot begin van de avond nog voldoende met hoogwater tegen de windrichting in stromen.

Dinsdag 16 maart
In België gaat de wind eind van de ochtend al naar offshore 1bft, terwijl het in NL dan nog 3bft aanlandig is. Dat is al vele malen minder, dus zou een vroege ochtendsessie met nog net wat restjes hoogwater al optioneel kunnen zijn voor de ervaren shortboarders. Mooier wordt het natuurlijk als aan het begin van de middag de NW naar W draait en compleet afzwakt op nadering van het warmtefront dat via het kanaal richting west beweegt. In België zorgt dit front eind van de middag alweer voor onshore, terwijl de kop van N-H dan juist pas de offshore krijgt. In Zeeland en Z-H begin van de middag al de wind naar mooi aflandig en daarbij is de extreme waterstand (laag) niet eens zo’n verkeerd moment om de verste buitenbank te surfen. Check vooraf je leash en je zwem-capaciteiten met dik wintersuit aan.. mocht het misgaan. Later in de middag breken de golven weer dichter aan de kant en ontstaat er een mooie shorebreak. In Z-H en N-H blijft die tot donker mooier, want de swell is met 1m en 8 sec ruim voldoende. In Zeeland tot donker ook nog voldoende, mits de wind daar offshore blijft. Overigens is het altijd lastig om een detail-verwachting te maken met dit soort kleine randstoringen en occlusies. Een verschuiving van 50km op de kaart zou de wind in N-H al de hele dag min of meer aanlandig kunnen houden. De windafname is echter wel zeker te noemen. En de offshore in de loop van de middag in het zuiden (dus BE, Zeeland en Z-H zuid) ook.

Woensdag 17 maart
Omdat de wind dinsdag achter het occlusiefront langs de Engelse Oostkust stormachtig noordelijk is, arriveert er woensdag weer een nieuwe hoge swell die recht op de kust staat. Helaas nu wel met een lokaal windveld uit het noorden, wat de golven nog extra duw zou moeten meegeven. Weer heel veel stroming in de loop van de ochtend. Heel vroeg zou het tij nog even goed kunnen zijn, in het noorden langer dan in het zuiden. En verder is het wachten tot laat op de middag, wanneer de wind en stroming iets gaan liggen. Tevens gaat de wind naar een meer NNO richting, wat op veel plekken voor meer beschutting kan zorgen dan maandag het geval is / of was.

Donderdag 18 maart
Ondertussen geeft een nieuwe depressie aanleiding voor weer een nieuwe hogere swell. Deze depressie heeft een kerndruk van 1021 hPA, iets wat je niet vaak ziet en meer de waarde is die hoort bij een hogedrukgebied. Maar omdat de omringende hogedrukgebieden nog veel hoger zitten (oplopend naar 1040 hPa), is het luchtdrukverschil weer groot genoeg voor harde wind en nieuwe hogere golven op donderdagmiddag en avond. Het laag zakt af en diept nog verder uit met kans op een stormachtige noordoost windkracht 8 in de laatste berekeningen. Potentieel een gevaarlijke situatie met deze golfhoogte, windrichting en springtij condities. Wel zijn er overal goede beschuttingsmogelijkheden te vinden als het echt genoeg NNO wordt.

Vrijdag 19 maart
Vrijdag in de ochtend de beste condities met hoogwater en nog veel swell van de dag eerder. Zeker in het zuiden is de hoogte goed, maar slaat het tij al wel sneller om en worden de golven kleiner met alleen nog veel stroming. Ook zou de noordoost voor België en Zeeland iets te veel side-on kunnen blijven. De condities voor Zuid-Holland zien er al beter uit en in N-H staat er nog minder wind en nog voldoende golven voor iedereen. Uiteindelijk misschien wel de mooiste dag van de week, in ieder geval minder herfstachtig. Het kan zijn dat op veel spots de push van het tij wel echt noodzakelijk zal zijn en dat is dan wel alleen aan het einde van de dag.

Weekend vooruitzichten
In het weekend voldoende golfhoogte en minder wind. Wel neigt die wind naar licht aanlandig, maar echt problemen met stroming levert dit niet op. Getijden zijn alweer wat opgeschoven. De rek in de ochtend met voldoende hoogwater wordt steeds langer, maar meest gunstig valt nog steeds de aanloop naar hoogwater later op de middag en in de vroege avond. Inmiddels is het tot een uur of 19:00 licht buiten!
 1. De occlusie dinsdag om 13:00 nadert het westen, waardoor de wind gaat liggen en het vrijwel continue gaat regenen. Echt typisch warmtefront condities, maar door die regen worden het zeeoppervlak en de golven wel mooi clean!

 2. Eerst maandag nog, met de knal op de J06 meting die er vanmiddag overal bij zal gaan komen.

  Alleen aan de westkust van Vlaanderen lijkt de wind midden op de middag nog genoeg af te nemen voor een aangename onshore sessie. In Zeeland, Z-H en rest van NL blijft de wind te veel van het goede…

 3. Misschien is het wel net goed voor de Zeeuwse zuidstranden , met side shore wind.

 4. Waar blijven die rollers tot aan de horizon dan? Slappe hap dit

 5. Ziet er niet echt veelbelovend uit vandaag voor zuidstrandsessie vind ik zelf, maar misschien is er met een langplank wat van te maken

 6. iemand eyball ijmuiden??? op de cam is het lastig tezien of er wat loopt

 7. Staat echt overal swell op de kaarten…. behalve daadwerkelijk op het strand.
  Weer knie-heup hoge golfjes. Is er er midden op de Noordzee een dijk gebouwd?
  Waar blijven die echte lekkere winterswells?

 8. Op welke kaarten staat die swell dan? Als ik heel graag wil zie ik max 150 cm @ 8 sec ver op zee, maar de meeste geven 1 m @ 6-7 sec dus zoveel kunnen we hier toch niet van verwachten?

 9. Swell is er vandaag wel, maar zoals altijd met springtij trekt het tijdelijk helemaal weg met afgaand tij. K13 laat bijna 1,5m zien, swell is wel pal noord en dat geeft soms een probleem op spots die pal noord-zuid liggen. Maar ook daar komt het wel binnen, wanneer de push weer meer west wordt. De regen maakt het iig mooi glassy!

 10. Ijmuiden firstlight was tiny, maar nog altijd beter dan flat! Met volume best wat van te maken

 11. Plus een zeehond die op me indropte! Maar nog steeds good vibes

 12. Hoi allemaal, paar keer nu bij camperduin gesurft, alleen merk wel dat het erg van het getij afhangt, of het is erg close out of het breekt ver zonder power, is de spot zo getij afhankelijk of heeft het meer met de swell te maken?

 13. iemand idee hoe het op dit moment is? Ziet er nog beetje choppy uit op cam, beter straks?

 14. België toch amper surfbaar nu…?

 15. Kom net van het water af bij de Zuidpier. Was de moeite waard met opkomend tij in de shorebreak.

 16. Dat zie je niet vaak, België is the place to be!!

 17. De voorspelling voor vandaag was veelbelovend. Ik kon alleen vanochtend en vond het in regio Bloemendaal-Wijk futloos en rommelig. Ben zelfs niet het water in gegaan.

  Ben benieuwd of de middagploeg meer geluk had?

 18. In de ochtend en begin v d middag idd weinig kracht in de golven. Rond 1530 uur kwam er meer kracht in.

 19. Komt de swell op zuid om de pier heen zo?

 20. Was mooi! Erg goed/hoog niveau naast de pier gister!

 21. Hoog niveau voor NL. In het buitenland doen we echt niet mee.

 22. @Kenjeplekje
  Ik denk dat iedereen wel weet dat we in de wereld niks voorstellen qua surf.

  Dat zegt niet dat je niet kan genieten van mensen die genieten. Toch?!

 23. …synoniem voor inter/pro? aan de foto te zien niet. op wereld/competitie vlak zeker niet, maar genieten moet je altijd doen

 24. Inderdaad, het is 1 grote klotsbak. Ondanks de voorspellingen valt er niets te surfen. Komende dagen zien er uiteindelijk ook niet goed uit.

 25. Morgen namiddag de moeite in Belgie of nog te veel wind?

 26. Wat een chagrijnige reactie op iemand die enthousiast wat leuke fotootjes plaatst zeg 😂

 27. Ik ben wellicht de enige maar ik heb een heerlijke sessie gedraaid vanmorgen. Hoge bakken en zeldzaam mooie push en daardoor lange rides. Tijd zat om paar “kunstjes” te doen en ik drukte hem niet zomaar door de lip. Gisteren was beetje ingekakte mellow zijige Noordzee sessie, maar vandaag was echt prima. Wel stukkie terug lopen, af en toe pittige peddel om achter de derde bank te komen, kouwe kop van duckdiven en nasty fris windje.

  En voor iemand begint: het zal er op de webcam wel slecht uitgezien hebben….

 28. Ik moest het met een avondsessie doen. Die NO wind was nog gewoon side/side-on en er kwamen aardige rollers binnen. Goed timen met peddelen en dan kwam je er redelijk door. Eenmaal een golf was het vaak wel van-je-hotseklots-boem!
  Had liever mijn longboard of een golfsurfboardje gehad.

 29. Zo drie dagen helemaal pap gepeddeld. Het was vandaag ook weer de moeite waard in Wijkie met het juiste getij en afnemende wind. Komende dagen de restjes longboarden op m’n single fin.

 30. Gisteren super glassy in ZH en vandaag lekkere bakken in NH. Super stoked met mijn nieuwe twin 🙂

 31. Heerlijke sessie bij Ijmuiderslag gehad gisteren einde dag. Helaas mijn handschoenen op het dak van mijn auto laten liggen😬. Heeft iemand ze gevonden? Xcel 4mm. 🤞

 32. Zal ik mijn LB meenemen naar texel voor het weekend of thuis laten:)?

 33. Bloemendaal 7:00 / 9:00 redelijk clean , heup hoog, naar mate het laag water werdt bouwde ze iets hoger op. Mi so happy

 34. Wat zegt het vandaag voor belgie?

 35. Ik heb je Handschoenen gevonden bij de weg tussen ijmiiderslag en IJmuiden. Als je wilt Kan je ze ophanenin Amsterdam.

 36. Ik zou je zwembroek meenemen 🙂

 37. Beginnende surfer hier, beter zaterdag of zondag surfen? groetjes 🙂

 38. Ik merk dat hoek van Holland het echt vooral goed doet om hoog. aangezien in het weekend enkel hoog is supervroeg en superlaat; Zijn er spots die bij mid of laag ook goed werken in de buurt van hoek van holland / kijkduin, scheveningen?

  THx!!!

 39. Hoek wil met helemaal laag ook wel eens goed werken, vooral als t een beetje clean is. Over de hele linie tussen hoek en scheef zitten spots die goed werken met laag/mid en die juist minder goed zijn met hoog. Specifieke locaties ga ik je niet vertellen, dit zijn juist de lekkere rustige plekjes en dat mag van mij zo blijven 😉 Probeer gewoon eens een paar strandopgangen, wie weet wat je vind. De zandmotor zou ik igg buiten beschouwing laten, daar is het meestal ruk.

 40. Wat fijn! Ik ben vandaag in A’dam, kan je mij appen? 0642309576

 41. Hoi allemaal, ik surf vaak bij Velsen Noord, maar ik vroeg me af of er een groot verschil zit bij de kust bij het dorp, heliomare?

 42. De nabijheid van de pier heeft zeker invloed. Vaak positief, maar ook wel negatief. Denk dat ik het kan samenvatten door te stellen dat de pier de stroming (eb/vloed stroom & ligging muien) beïnvloedt/breekt, de golven filtert en een beetje golfenergie weerkaatst.
  Afhankelijk van wind (richting en kracht) en golven (richting, kracht en hoogte) zorgt dit ervoor dat het bij de pier juist beter is of een stukje minder.

  In veel omstandigheden kan je op andere plekken ook prima surfen en is het meestal minder druk. Daardoor kan je meer golven pakken en lig je elkaar minder in de weg. Als wind- en stromingsrichting tegengesteld zijn kun je ook vaak nog lol hebben.
  Maar soms kan je alleen in de buurt van de pier nog een beetje aardig surfen. Dit is vooral bij veel wind. Soms is de pier juist een extra gevaar doordat het water naar buiten stroomt langs de pier.

 43. Fijne vent, goed antwoord!!

 44. Dag dames & heren,

  Zitten er hier tussen Tobias’ trouwe publiek naast suppers toevallig ook nog enige bodyboarders? Volgens mij leeft dat niet zo hier in NL, of heb ik het helemaal mis? Just asking. 🙂

 45. Eens! Daarbij wel dat je rond dorp door de stroming vaak meer soorten piekjes tegenkomt en soms nog wel een holle slab loopt. Veranderd veel, soms loopt het rondom het scheepswrak ook wel spannend (tussen heemskerk en Wijk Heliomare). Wel wat gevaarlijkere spot met stukken metaal in het water.

  Pier is meer consistent en wat plattere golven. Zou ook zeker Castricum is zekker (heeft ook een cam) of Petten/Bergen/Egmond. Nederland is meer dan alleen de pieren en de havens.

 46. Er is zeker een verschil. Weinig, meestal geen mensen waardoor je de golven voor het uitkiezen hebt. 👌 Hogere zandbanken waardoor het anders breekt dan bij de pier. Rechts voor de KUSt ligt de zandbank nu al een tijdje mooi. Naar de achterste bank peddelen loont ook vaak rond laagwater. Überhaupt geen pier natuurlijk.. Swell vanuit het noorden beter bij dorp dan naast de pier VN. Logisch natuurlijk.
  Scheepswrak de Vrijheit is 2km lopen vanaf strandopgang Relweg. Moet je zin in hebben.
  Vanmorgen liep het iig mooi bij Helio. Eerst voorin, daarna achterste bank.

 47. We zijn er wel, maar niet met heel veel. ‘
  Maar we zijn wat versprijdt over de kust, dus je zal niet snel een groepje zien.

 48. @tobias. is het windguru gridpunt 100km kapot? en is er een andere link die dezelfde info weergeeft?

 49. Helaas had T gelijk: klein en slap. Nog wel te gijden met veel volume, maar weinig met surfen te maken. Wel heerlijk zonnetje en mooi blauw luchtje!

 50. Was juist positief verrast. Had de hele week al uitgekeken naar de goede voorspelling, dus wilde eigenlijk niet meer gaan toe die werd aangepast.
  De vroege vogels hadden cleane omstandigheden. Ik kwam rond 9u.
  Voor langplank, sup en prone was het prima. Voor shortboard inderdaad aan de slappe, laffe kant. Voor foil werd het snel te ondiep en achterop brak het maar heel af en toe.
  De wind (+ ebstroom) was meer spelbreker dan de golven, in mijn beleving.

 51. was prima sessie vanochtend!