Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 13 november 2023

Het herfstachtige weer weet van geen ophouden. Ook vandaag trekt er weer een randstoring over met ineens heel veel wind (maar ook hoge golven). Dinsdag waait het dan ook eerst nog stevig, maar later in de middag neemt het iets in kracht af. Wel is de wind vrij westzuidwestelijk, dus nog steeds praktisch onsurfbaar op die open plekken waar de wind er met deze windrichting vol op staat. Hieronder per dag de opties:

Maandag 13 november
Vandaag geen beginnen aan met windkracht 8 uit zee en heel veel stroming door bijna springtij uit dezelfde richting als de wind. Alleen met mega goede beschutting, en dan vooral in BE en zuidelijk Zeeland, is er nog iets diks van te maken met korter board. En wellicht in midden Z-H ook nog wel. De wind staat daar echter niet side-shore zoals in België en Zeeland, maar pal side-onshore uit WZW. Dat maakt het beschutte surfbare deel al minder groot. In N-H is het compleet onshore en wordt het dus helemaal overleven. Maar niks is onmogelijk met een goede wil een een goede peddelconditie. Hoogwater met springtij duwt alle hoogte die er op zee is (2,8m bij 8 sec) met gemak richting de line-up.

Dinsdag 14 november
Bijna net zo veel hoogte als maandag, maar dan met iets minder stormachtige wind. Nog wel flink hard, zeker in de ochtend te hard. Met uitzondering van Zeeland, want daar kan nu met laagwater dik gesurft worden tussen de palen en even later ook zuidelijker richting BE en België zelf. De hoogte neemt daar best af, want de WNW swellfetch haalt het niet tot over de grens bij de grote rivieren. Dat maakt het wel weer voor iedereen mogelijk in het zuidwesten. Ook rond de spot bij de Surfshop van Ouddorp verbeteren de condities in de middag met hoogwater en een naar ZW krimpende wind. De hoogte zakt niet al te veel in, want het blijft wel gewoon waaien. Hou dus rekening met stroming met de wind mee, maar op zich is dat met stukje terug lopen nooit zo’n probleem. Elders surfen in Z-H wordt een stuk lastiger. Kan eigenlijk alleen met genoeg beschutting tegen de wind en de springtij hoogwater stroming. Alhoewel met laagwater er nog wel iets moet lukken tussen de strekdammen langs de hele kust van zuidelijk Z-H.

Woensdag 15 november
Opnieuw piekt de wind weer naar vlagen tegen de 30knopen uit westzuidwest. Samen met de swell uit WNW kan het toch een behoorlijk goede surfdag worden. Alleen wat beschutting zoeken tegen die side onshore wind en vloedstroming in de middag. Alleen in N-H blijft het te pal onshore en een rommeltje. Hoewel er een kans is dat op Texel en de kop van N-H er even geen wind is in de ochtend. Ook op de wadden is die kans er omdat de windstille kern van het lagedrukgebied van dinsdag daar nog in de buurt ligt en het nieuwe laag er nog aan moet komen vanaf de overkant. Deze ligt in de ochtend nog boven het Engels vaste land en trekt pas gedurende de woensdagmiddag over de Noordzee, waarna het overal uit west gaat waaien. Wel is er nog enige onzekerheid over de richting. Die zou wel eens nog meer west of zelfs w-WNW kunnen uitpakken. Gunstig voor de Belgische kust, want dat is nog altijd niet te onshore en de windkracht is daar ook niet heel erg extreem. Ook in Zeeland mogelijkheden en Z-H zuid. Wel weer heel veel stroming zodra de vloed er in komt na de lunch.

Donderdag 16 november
Finally. De wind gaat eindelijk helemaal uit en het laagje dat woensdag over de Noordzee zal trekken laat een leuke 1m swell achter. Wel maar maximaal 1m en mogelijk nog wat kleiner voor de zuidwestelijke kust. Gelukkig komt het tij nu wel op tijd om het wat op te laten leven. In Belgie en Zeeland al rond de lunch, in Z-H een paar uur daarna. Hoewel voor het grootste deel van Z-H geldt dat het in de ochtend met laagwater juist nog de meeste hoogte pakt op de buitenbanken. Dat is in N-H ook het geval, want daar komt vloed wel een heel stuk later op de middag pas met iets meer hoogte in de golven. Kortom, er een beetje op tijd bij zijn luidt het advies. Helemaal omdat het later op de middag toch weer wat kan waaien. Die wind komt als eerste op in Zeeland, maar komt nog wel uit zuidoost. Wanneer die te hard wordt, heeft de swell daar wel wat last van.

Verdere vooruitzichten:
Vrijdag weer wind uit zee, en meer noord dan echt west. Uiteindelijk geeft dit ook rommelige golven, waarbij de meeste wind en hoogte eerder in het zuiden dan het noorden van de kust zit. De wind is in N-H namelijk minder hard en verder op de Noordzee waait het nog niet. Dat is wel het geval op zaterdag, waarbij de windrichting weer zuidelijk wordt en de golven in Zeeland en België weer helemaal afwezig zijn. In  N-H kan al wel weer gesurft worden. Maar nog beter op zondag, omdat de wind dan nog iets krachtiger wordt. Wel is de richting dan meer echt zuidwest, dus voor N-H eigenlijk al weer te side-onshore. Voor Z-H en Zeeland zijn de condities echter wel goed te doen. Zeker omdat het midden op de dag nog laagwater is.

Wetsuitadvies, water is 12,5gr (wadden 11 C)

Maandag: Zon & 15gr, nieuwe 4/3mm wetsuit, boots en capje
Dinsdag: 5/4/3mm is nu ideaal, 5mm schoentjes
Woensdag: Versleten winterpak, check oor-protectie !!!
Donderdag: 3mm schoen en 5/4/3mm wetsuit, evt een goede 4/3mm

23 reacties

 1. Vandaag trekt een sterk ontwikkeld lagedrukgebied de Noordzee in. Gaat goed los en komt ook nog een portie WNW achteraan op dinsdag en zelfs woensdag.

 2. Waar is er zelfs deftige beschutting in BE 🤣? Of mis ik een 10m hoge rotsige landschap…

    1. You should haven been there yesterday…
     Op de andere spots verderop was er niemand.
     Naast het muurtje zat iedereen.
     Het muurtje maakte het verschil tussen klotsbak en surfbaar

 3. Zonder booties kiten nog mogelijk als je het niet heel snel koud hebt?

  Vind ze namelijk niet echt fijn zitten! Thanks 🤙🏼

 4. Ik zie ik zie.. Potentie

  Ik heb al een aantal keer leuke golven kunnen pakken met mijn sup met harde z-w wind. Er is dan beschutting door de dijk of een harde off shore wind en dat is leuk om te zien en surfen, vind ik.

  • o_1hfjgm1pr1f1gafjaho1rl413l29.png

   Image

 5. Morgenochtend eerste licht/opkomend tijd net te doen lijkt het met een longboard/dikke fish in ZH-Z?
  Of blijft er echt niets over?

  thnks

 6. Komt wat aan, beetje te veek van het goede? 8m gemiddelde golfhoogte in het zuiden van de Noordzee!

 7. @westland, rond 12 uur ook zuiderhavenhoofd Scheveningen nog best aardig. en een uur solo, yeah!

 8. hoogwater O’ende op 23/11 valt perfect ’s voormiddags voor de vrije vogels = gaan met de banaan

  • o_1hfs7ocbk6k6m8irab3vjj179.png

   Image

 9. Wat een bizarre waterstanden op vrijdag. Of normaal hoog en laagwater niet meer bestaan!

  Is een mazzel dat het halve maan is en geen springtij.

 10. RWS heeft de golfspectrapagina verplaatst en veranderd. Naast dat deze nieuwe site erg onhandig is op de mobiel, staan de spectra van K13, A12 en de Haewene niet meer op de kaart!!! Ze zijn nog wel te googlelen. Voorlopig, zo lijkt het…