Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 12 oktober 2020

92 reacties

 1. Knokke was erg mooi vandaag op Albertstrand. Kon er vandaag niet in. Gisteren wel een paar lange golven kunnen pakken tijdens laagtij. Hoogtij was niet zoveel gisterenochtend.

 2. Noordwijk vanochtend tussen 10 en 12:30 erg vermakelijk en geen stroming, er zit nu nog steeds best wat hoogte in maar de wind maakt het wel wat rommelig op het moment.

 3. Zeeland flat morgen? Windy en Windguru zijn nog wel een beetje optimistisch 😱…Of lees ik het dan helemaal verkeerd?

 4. Tobias, ik mag toch hopen dat je wel gewoon je updates blijft geven deze herfst en winter? Surfen is supersafe en juist nu is het zo heerlijk om even te ontsnappen aan alles en te genieten van heerlijke surf met relaxte mensen waar alles toch elke keer weer voelt als vanouds.

 5. Bedankt voor de tips. Dan ga ik toch nog even rond kijken. En inderdaad kijken of ik een fibreglass polyester board neem. Waar merk jij het verschil in dave? Zijn ze wat zwaarder die polyster boards? Maakt het voor een longboard ook uit?

 6. Egmond was flink aan vanochtend van 1100-1300 uur. Op de achterste bank stonden flinke bakken. Ondanks de flinke stroming een mooie sessie gehad.

 7. Ik zou graag meer leren over boeien uitlezen. Als ik vandaag zou willen weten hoe laat de swell in Scheveningen aankomt, welke spectra of boeimetingen zijn dan het meest informatief?

  Met huidige NO swell is mijn gedachte naar NO gelegen boeien te kijken, dus voor Scheveningen zou dat bijv. IJ geul en Eierlandse zijn… klopt die logica? Zo ja, hoe weet ik hoe lang het duurt voor de swell dan in Scheveningen arriveert? (of met welke snelheid de swell voortbeweegt?)

  Thanks!!

 8. Binnenkort komt er ook een Cursus Surf Voorspellen online die Valentijn, ik en Meteo Morris hebben gemaakt. Stay tuned!

 9. 3D spectra zijn het snelste makkelijk af te lezen. eierlandse gat, ijgeul etc vind ik minder betrouwbaar, getij heeft ook invloed op die gegevens. Ik heb zelf een klein logboekje van boeigegevens en de golven die dat gaf en dat gaat nergens over bij de boeien dicht aan de kust.

  Voor een NO swell kan je beter gewoon de kaart leren lezen en webcams kijken.

 10. Mini log’s zijn top! Ik heb een ABC big bird, veel volume in een compacte shape, je mist in principe geen take off en net wat wendbaarder dan een longboard

 11. Heerlijk uurtje gelongboard al, klein maar fijn! Wordt wel wat frisser. Heb goede hoop voor vanmiddag, kon wel eens een fijn dagje worden.

 12. Wat frisser? Was 5 graden vanmorgen toen ik naar zee reed! Brrrr. Water was wel lekker en heerlijk gesparteld. Achter de computer maar weer.

 13. @ marty;

  bikkel🤙🏻, dat doe ik je niet na hoor😇
  Laatste 3 keren had ik ook echt dooie tenen/voeten al, valt me van mezelf tegen, heb het over het algemeen niet heel snel koud (als je gewoon bezig bent), maar ik ga straks denk ik mn schoentjes toch ook maar aandoen

 14. Kleine headsup voor de beginnende surfers->

  – Aub wegblijven bij havenhoofd met afgaand getij (dwz na 15.00 uur) gecombineerd met Noordoosten wind.
  Omdat de stroming vol richting de blokken staat en je door de uitgaande stroming en golfrichting lastig wegkomt.

  – evt schuin wegpeddelen richting rotonde mikken als dit gaat of om het havenhoofd de haven in peddelen en naar het kleine strandje

  – beter zuid pakken of vooraan blijven tot waar je kan staan uit de buurt van havenhoofd.

 15. @boeien boeien
  Ik zie zeker logica in jouw redenering .

  Kijk bij rijkswaterstaat eens naar kaarten voor experts-zoek golven en dan Deiningsenergie in het spectrale domein Oppervlaktewater golffrequentie tussen 30 en 100 mHz in cm2

  Dan heb je de golf energie, en daar draait het in feite om . Hoe deze energie dan op het strand aankomt hangt af van de omstandigheden.
  Er kan een golfhoogte 80 cm bij een boei lopen , dan denk je “small” maar met een deiningsenergie van bv 50cm2 kan dat headhigh zijn op het strand. (Bij noordwester storm loopt deze al energie snel op tot 5000cm2 op zee)

 16. ZHZ liep aardig. niet episch, wel aardig. setjes waren zo heuphoog ongeveer. oh ja met zeehond.

 17. Thanks allen!

  @Tobias, I’ll stay tuned.
  @@boeien, ik vind Tobias zijn app-service ook top! Dut is meer als aanvulling. 🙂

 18. Perfecte call Tobias!!! Vanaf 14:00 hele mooie heubhoge lijnen met voldoende push in Wijk Surfpad. Super sfeer, met mega zeehond!

 19. Was mooi clean hier vanmorgen maar wel erg inimini. Hoop nog beetje beter met de push straks op tweede bank, maar ben bang dat dagje voor de beginnende softtoppers wordt. Ga ervoor zou ik zeggen!

 20. Afspraken zijn er om af te zeggen is mijn persoonlijke motto 🤣. Ik zou alleen wel naar Zvoort gaan als ik jou was want Wijk wordt niet veel vanmiddag..

 21. Niet erg veel op Domburg of op de dijk. Op de boeien geen energie in de golven. Alleen beginner L-board golven.

 22. Het was weer heerlijk op Wijk. Mooie longboard peelers en een zonnetje er bij. MOrgen weer.

 23. @ Danny

  Hé dat was ik?:), waarschijnlijk wel enige leuke setje wat voorbij kwam vond ik zelf. Maar het weer was prima en lang geleden dat ik er weer eens in had gelegen..volgende sessie neem ik wel m’n schoentjes mee:D…want het was wat aan de frisse kant.

 24. Zwarte pad van 14 tot 16 heuphoge lange cleane rollers (op de sets af en toe wat hoger) met zonnetje erbij, heerlijk op Longboard SUP, ritten van 180m en maar 1 man en 2 vrouw in t water.

 25. Ik heb zin in dikke herfststormen met ruige vette bakken en hoge chaos…..dit weer en zeetje werkt op mijn zenuwen.

 26. Morgenochtend wel een longboardkansje in Wijk hoop ik. Zandvoort zag er (mss wat klein) maar mooi clean uit. Kon er helaas alleen langsrijden vandaag. :/

 27. Leuke longboardgolfjes met de sup op Wijk 15:00 – 17:00
  Ik lag een keer voor de verandering alleen naast de pier. Echt mooie leuke ritjes gehad en 100 meter verderop ligt iedereen een beetje te kletsen.. ik begrijp nog steeds niet wat de lol is van op een kluitje surfen…

 28. Lekker man! Verder zou ik er niet teveel reuring aan geven.. brengt mensen mss nog op ideeën..

 29. Kleine, maar super cleane golfjes gehad met hoog water vanmiddag bij Wijk. Ik was er voor de verandering in bij de opgang tussen de pier en het kitesurfpad. Heb daar ook weleens bagger sessies gehad, terwijl het dan bij de pier prima was. Kan me voorstellen dat de pier wat wind wegneemt bij Z condities, maar heb t idee dat er meer verschil is. Weet iemand toevallig of die spots van de pier af beter/slechter lopen dan aan de pier bij bepaalde condities en waarom? Of beeld ik t me alleen maar in?

 30. Ow wat was het fijn op de softtop longboard bij Katwijk vanmiddag met opkomend tij! Zat alleen een keertje in wat vislijnen, maar gelukkig niet beet 😅 #stoked

 31. @geoff, je kan t best naar scheveningen gaan. Loopt vaak goed en bijna niemand int water, corona proof dus

 32. Ochtendsessie wordt niet veel hier, wachten op wat golfhoogte einde middag lijkt het. Lekker nog even mijn nest in!

 33. Waarschijnlijk bedoel jij het Volwaterpad. Genoemd naar de grootste/beste windsurfer die Nederland heeft gekend.

  Kan daar flink stromen, en ja… misschien extra hard door de pier. ZW golven komen daar vaak hoger door dan bij de pier en de wind constanter. Ook wat sprake van refractie, die pakt soms gunstig uit voor een specifieke sport. Wind/kite surfers pakken veel meer meters en snelheid bij het maken van een turn.
  Daarom dat daar de meeste windsurfers te water gaan.

 34. Hoi surfers!

  Ik ben op zoek naar een bordje voor de kleinere dagen. Heb al een kleiner board en wil dus nu een grotere (7’6 of groter). Heeft iemand tips of aanbevelingen?

 35. Hoi surfers!

  Ik zoek een groter bordje voor de kleinere dagen. Heb nu al een kleinere maar wil ook een wat langer board met meer volume (7’6 of groter).

  Heeft iemand tips of aanbevelingen?
  Graag rond de €300.

 36. Alle comments en beoordelingen over boards en wetsuits worden hier toch verwijderd, tenzij ze hier op de site een betaalde advertentie hebben staan. Beetje Russische censuur dus.

 37. Zie op windguru dat de periode naar 4s is verhuisd voor vanmiddag, wordt het nog wat denken jullie?

 38. @Stijn A12 is circa 7-9 uur. Vanochtend om 10 uur stond daar al een prima deining met voldoende energie. Zou net wel/net niet goed moeten komen vandaag.

  Op J6 en K13 is het zo-zo en vanaf daar is het 2-4 uur. Het zuiden gaat het niet worden, want HW al in de middag.

 39. Iemand enig idee wie die surfschool op mv is? De situatie is elke keer weer opmerkelijk slecht. Iedereen drijft alle kanten op, toezicht is er bijna niet en mv lijkt me niet de plek voor een surfschool. Zeker met de stroming/muien sinds de opspuiting en de knmr die ver weg is.

 40. Ja bizar… gewoon niet leuk meer om daar te surfen, ben zelf een stukkie doorgefietst toen ik die drukte zag haha. Tijd dat covid verdwijnt dan wordt het ook weer wat rustiger in de line up 🙂

  Er kwam vanmiddag nog wel wat leuks door met opgaand/hoog.Op naar morgen!

 41. Wijk was vanmorgen ook heel goed te doen. Druk maar gezellig. Mooie longboardgolven. Rond 11:00 zwakte het weer af. Voorspelling van Tobias was spot on dus! 👍🏻🤙

 42. Golven waren goed. We waren zeker niet de enige daar, dus dat zal iemand toch wel kunnen bevestigen. Maar rond elf uur was de pit er echt wel uit.

 43. Allen,

  Ik zit te denken aan een nieuw boardje.
  Ben een beginner/intermediate.
  Surf momenteel op een torq 8.0 60liter. Of oud 7’6 boardje 43liter.
  Ik kan down the line surfen en ben bezig met mijn turns.
  Het lijkt me leuk om een wat kleiner boardje te kopen waarmee ik wat wendbaarder ben.
  Ik zat zelf te denken aan iets tussen de 6’2 en 7’0 met een volume van boven de 40 liter.
  Dit zodat ik nog genoeg volume heb aangezien ik nog niet super goed ben.

  Zou dit een goed idee zijn?
  En toevallig nog aanbevelingen qua merken etc?

  Alvast bedankt 😉

 44. Dit is een goed idee.
  Elke groveler voldoet wel bv de twice baked of zelfs een fish bv LibTech Round Nose Fish als er maar genoeg liters in zitten voor de progressie

  Have fun iedereen vandaag!

 45. Wijk was verschrikkelijk gister van 1730 tot 1900… zelden zulke slappe vaatdoekjes als golven gezien.

 46. De RNF (round nose fish redux) van Lib Tech is totaal geen groveller. Dit boardje is veel meer performance georienteerd met bijbehoorde shape, rocker en foam distribution. De twice baked potato is een groveller pur sang. Deze twee boardjes zijn totaal verschillend.

  Doei

 47. @ongeruste dude, ik lag er ook en het was idd waardeloos. Niemand ook maar een goede golf zien pakken.