Nuttige surfweer info:

Surfweer maandag 11 April 2016

71 reacties

 1. Flatness- longboard talk dan maar, ik ben nogal een fan geworden van de Hatchet-Pivot vin, omdat deze , in mijn geval, met vrij weinig beweging , het board vrij eenvoudig laat sturen, ik benieuwd naar de andere vin voorkeuren, en waarom.

  Grts Ingmar

 2. Mijn allereerste SUP golven gepakt! Heerlijk. Mede mogelijk gemaakt door Jelle van surfschool Texel,

 3. @Circus HB: welke vin ik gebruik hangt af van het longboard dat ik gebruik en de golf die ik surf. Op een 2+1 surf ik andere vinnen dan op een board met alleen een center fin… maar ik ga er voor het gemak even vanuit dat je het over singlefins hebt.

  De singlefins die ik in m’n quiver heb, hebben allemaal een ronde tail… ik ben dan ook iets meer van vloeiende turns in tegenstelling tot pivot turns. Ik zou op een pointbreak een pivotfin gebruiken (al zou ik dan wellicht eerder voor een vin met een noserider template gaan) maar in Nederland zou ik die er alleen onder schroeven op dagen met lange cleane lijnen.

  Maar goed je had het over vin-voorkeuren; in Nederland vind ik de RP vin van Donald Takayama – http://www.surfboardsbydonaldtakayama.com/surfboards/fins/ – een prettige vin (prettig om vloeiend te draaien en voldoende oppervlak voor noserides). Die zit als ‘daily rider’ op mijn singlefin longboards op dit moment.

  Ik heb de Greenough 4a ook (de volan ‘flex’ versie), maar bij mijn 9’6 Noserider ervaar ik dan nog wel eens een tail-slide; hij draait lekker, maar je verliest iets aan ‘hold’. Je zou misschien eens ’the Slick’ van Chris Slickenmeyer kunnen proberen; die heeft iets meer flow dan een pivot fin, maar zit er niet heel ver vandaan ( http://www.trueames.com/products/the-slick-surf-fin ).

  Leuke (Engelse) site is ook: http://www.finshack.com/

 4. Zuid was heerlijk longboarden van 18u tot 20.30u! Kniehoog plezier en niemand in het water. Mega chille sessie. 🙂

 5. Thnx, die zocht ik maar kon ‘m via Google niet vinden en gebruik geen Facebook. Moet ik noodgedwongen toch m’n Facebookaccount maar weer even tot leven wekken.

 6. @moge: windguru doet eigenlijk precies wat de naam aangeeft; de swells zijn sterk gekoppeld aan windswells en laten zelden een goed beeld van groundswells (uit het noorden) zien.
  Althans, dat is mijn ervaring.

 7. En ook de wind voorspellingen van windguru zijn niet je van het… Dus meer zelf leren en Tobias beter lezen 😉

 8. Windguru wind forecast
  FNMOC swell forecast
  Getij.nl getij forecast

  Zo kom je een heel eind. En met surfweer erbij spot on!

 9. windguru shows the output of the NOAA ocean wave predictions model “wave watch III”.
  http://polar.ncep.noaa.gov/waves/viewer.shtml?-multi_1-latest-hs-N_atlantic-
  the wave prediction in a give point is actually a combination of the different swell in this specific points, including the swell generated locally by the wind, but also the ground swell travelling from their point of origin.
  If you look at the prevision at a given location on the map you can see which well there are at this point, with the direction, period and height. (http://polar.ncep.noaa.gov/waves/WEB/multi_1.latest_run/plots/multi_1.62163.bull)

 10. Hoe kun je nog bij de FNMOC kaarten komen? Ik kan niet meer als gast die marine kaarten bekijken…

 11. Vwb de finnen talk: ik heb de 4A in 9′ en 10’5
  Waarvan ik de 10’5 gebruik als single op 9’4 in dikke bakken en op klein grut! Ik ervaar het draaien vloeiend en noserides stabiel. Als je één fin wil zou ik de A4 kiezen en dan niet te klein 😉

 12. Hopelijk komt er al eerder iets binnen van de noord/noordoosten-wind die op dit moment zou moeten opsteken aan het begin van de Noordzee.

 13. Ik ga einde zomer waarschijnlijk een weekje met het gezin naar Schiermonnikoog. Via Google kan ik bar weinig vinden over de golfsurfmogelijkheden op dit eiland. Ik vind vrijwel alleen de website van de lokale kitesurfschool, maar die gaat dus alleen over kitesurfen.

  Het spreekt voor zich er waarschijnlijk langs het noord-georiënteerde strand vooral surfbare golven te verwachten zijn als er een stevige noordcomponent in de swell zit, en er geen beestachtige noorderwind staat. Maar iets meer inzicht in beste strandbanken en getij, stroming etc zou top zijn. En ik ben ook benieuwd of bij meer westelijke swell ook het westerstrand mogelijkheden biedt, of dat daar geen goeie banken liggen en/of de stroming te sterk is. Anyone?

 14. @maarten luister vriend hier in NL kan je bijna nooit golfsurfen dus als je wilt surfen moet je naar france of spanje gaan. ciao

 15. Een fin is een fijne fin als het de shape van het board complementeert. Zo is een Pivot/Hatchet fin ok voor een grote square tail en een vin met meer rake vooral fijn op een pintail/roundtail. Die Greenough 4A vind ik super maar idd soms wat tailslide en te weinig tip voor de noserides. Zo’n Dane Peterson captain Fin heeft net wat meer tip area…
  Het alternatief op een pivotfin met teveel base is toch wel de True Ames Purchase canvas fin!

 16. heb de fcs fluid foils hatcet fin op een bic 9’4 met roundpin en dat gaat echt als een trein. lekker retro. de fin zal wel bedoeld voor een square tail zijn maar op die round pin werkt het top. zal wel gewenning zijn 😉

 17. @Stammie: op mijn 9’6 (x23x3 zware noserider met rounded tail) gebruikte ik een 9.75 Greenough 4A. Een 10.5 is wellicht best een goed idee. Mag ik vragen wat voor shape jouw 9’4 heeft en hoe zwaar jij ongeveer bent?

  Voor wat betreft de ‘vin-discussie’; als je kijkt naar de huidige shapes dan zijn de verschillen eigenlijk relatief klein. Een ‘intermediate’ longboarder zal het verschil tussen een D-fin en een Greenough wel merken, maar het verschil tussen verschillende dolphin shapes is niet zo groot. Dus gewoon surfen waar jij je prettig bij voelt, want iedereen heeft een ander lichaam, een ander board, een andere manier van surfen en zet z’n voeten op andere plekken op het board neer… voor wat betreft dat laatste heeft de positie van de vin in de finbox eigenlijk meer invloed. Shapers positioneren de finbox vaak zo, dat de ‘gemiddeld juiste positie van de vin’ in het midden van de vinbox is (waarbij je het midden van de finbase uitlijnt met de inkeping midden in de finbox).
  Mijn persoonlijke ervaring is dat ik mijn vinnen bij een ronde tail vaak verder naar voren zet in de finbox (in tegenstelling tot achterin wat je veel ziet/hoort)… maar ik ben dan ook slechts 70kg en surf relatief zware longboards (meer classic shapes dan performance).
  Maar mocht een (long)board je niet bevallen, dan is de goedkoopste optie vaak om wat met de positie van je vin te spelen of een andere vin te proberen… los van gewoon meer surfen, want dat daar heb je uiteindelijk toch vaak het meeste (lol) aan 😉

 18. @SFO
  Ik ben 85 KG en mijn beide boards (9’4) zijn classic longboards met square tail en met wisselend volume, ook op ITP Takayama 9’3 gaat de 10’5 als een malle.
  Draait veel soepeler dan een hatchet, en ook met noserides in overhead surf of small surf gaat ie lekker

 19. iemand nog een tip/aanraders voor 3 vrienden die in juli naar Costa Rica gaan ?
  zoals goedkope overnachtingen, beste spots & must visit ?
  thankss

 20. zal er morgen ook in belgie gesurft kunnen worden ? dmi en mumm spreken elkaar tegen ….

  grz

 21. @thijmen
  Santa Teresa als basis en vanaf daar tripjes maken naar meerdere stranden. Oa Playa hermosa, playa santa teresa, plaat manzanillo. Perfecte golven! In onze zomer is het daar winter en kan het best groot worden.
  Hostel waar wij sliepen was kokua hostel. Heb veel gereisd maar dit was de warmste plek die ik ken. Het wordt gerund door een Argentijns stel en elke dag reden we met hen, hun vrienden, alle boards en 2 honden in hun jeep naar het strand. Aanrader!
  Je moet ze sowieso de groetjes doen als je gaat 😉

 22. dag allen,

  morgen vertrekken we met 2 richting noord holland (texel?), noord duitsland voor enkele dagen.

  heeft iemand tips waar het best te surfen valt? ook tips qua goedkoop logement?

  alvast bedankt

 23. lekker wakker worden zo zeg…vroege vogels hadden mazzel in scheeffie

 24. Tobias, de surf sms geeft morgen mogelijkheden aan maar uiteraard met wat wind; hoe zie jij morgen wk westbeach; toch nog clean of iets meer klotsbak ?

 25. Voor wat het waard is voor iemand MV was net vlak voor hoog heel chill. Kom ik er net uit is het nog steeds zo. Ik was alleen dus geen bewijs.

 26. Tussen 8 en 9 erin geweest in Kijkduin, met z’n tweeën en een zeehond. Een glassy meterje, wat mij betreft één van de mooiere dagen dit jaar! Stoked!

 27. @Maarten
  voor tweedehands surfspul kun je ook terecht op Surfholland
  Geen Facebook voor nodig ☺

 28. @jorge Heel clean zal het niet zijn met WZW 5, maar ook niet mega rommelig want deze richting is sideshore in België. Alleen qua hoogte is het nog even afwachten tot ook die noordswell er bij komt. Dat is pas zaterdagavond -> zondag. Zondag is ook de NK surftour in scheveningen https://www.facebook.com/NKSurftour/

 29. Fuck! Waarom nou weer die zuidwest crap wind morgen!
  Tobias hoelaat en waar het beste te surfen morgen in Zuid Holland?