Surfweer maandag 1 november 2021

November start met een klassieke zuidwester waarbij het in het zuiden min of meer flat is en in het noorden veel te hoog met veel te veel stroming. De wind wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat opvult, maar wel heel mooi kantelt met later deze week een restje noordstroming. Eerst is het dinsdag en woensdag nog zo goed als flat, vanaf donderdag komen de golven binnen en wordt het steeds hoger. Ook het weekend wordt er swell verwacht, maar dan van de wind die uit het westen weer harder wordt.

Maandag 1 november
De wind is 6bft in het zuiden en 7bft (29-36kn) in N-H tot ongeveer 2 uur voor donker. Dan neemt het iets af, maar stroomt het bijzonder wind mee door het hoge water dat in Noord-Holland pas eind van de middag verwacht wordt. In het zuiden is het tij wel op tijd afgaand, maar daar staan dan weer helemaal geen golven. In ieder geval in België geen golven, dat is goed te zien als je bijvoorbeeld kijkt naar de meting van Cadzand waar de periode boven de 200mhz (onder de 5 seconde) blijft. Vergelijk maar eens met die van een stukje hoger, daar een piekperiode van 6 a 7 sec (150 mhz) en meteen ook twee keer hoger. Op zich geeft dat nog wel positieve kansen voor Zeeland en Z-H, want die swell blijft wel doorstaan ook als de wind terug gaat naar 5-6bft einde middag. Zeeland wordt dus nog wel op tijd afgaand tij, maar Z-H is net aan. Vanaf tweede helft middag stroomt het hard genoeg terug naar het zuiden om overal wel te kunnen surfen. Eerder op de dag kan ook in de beschutting of gewoon een heel eind met de wind mee stromen. Let wel op dat het om 17:25kn al helemaal donker is. Het blijft wel overwegend droog met opklaringen en wolken. Buien zitten mogelijk wel in het zuiden van Zeeland en BE later op de dag. Kortom een prachtige wind en surfgolven dag, helemaal later op de dag tussen zuid en noord. Echt compleet afnemen gaat de wind waarschijnlijk niet, maar het helpt wel dat de richting weer ZZW wordt na 15u en dus lichtelijk aflandig met cleane windlijntjes.

Dinsdag 2 november
Dinsdag de left-overs in N-H tussen 7 en 9 uur. Dat kan best wel de moeite zijn als je van mini maar wel clean houdt en een longboard hebt. In Z-H is het te klein, het is pas bij Zvoort hoog genoeg, want de swellrichting is nog ZZW. Na 10 a 11 u is het waarschijnlijk al niets meer. Gunstig is in ieder geval laag water, waardoor het in de kop en midden N-H ook kan longboardable is op de achterste banken. Texel inclusief, maar de andere wadden blijven flat door de zuidelijke richting van de swell. In de middag geen wind en geen golven. Heel misschien kan opkomend tij einde ochtend toch nog wel iets van de condities laten verbeteren. Verwacht er erg weinig van, maar is wel een ochtend om in de gaten te houden!

Donderdag 4 november
De swell komt binnen van het laag dat dinsdag tussen IJsland en Noorwegen lag. De golfperiodes pieken nu naar 10-12 seconden, waarbij er ook swell van 7 seconden uit de Noordzee zelf doorheen loopt. Wat betreft de golfhoogte is het dus voldoende en het is alleen nog even kijken naar het getij en de wind. Hoogwater is in de middag en valt dus gunstig met de aankomst van de swell. In de ochtend nog laagwater en mist waarschijnlijk nog hoogte. De ochtend kan dus geskipt worden, hoewel dan wel nog niet meteen waait. Wellicht in Z-H midden en in N-H toch al genoeg swell en niet al te veel last van laagwater. In de middag wind en hoge golven, die het mooist breken met een beetje beschutting. Maar op zich waait het ook weer niet zo hard dat dat per se nodig is. En anders is het wachten tot vrijdag. Dan ook nog de hele dag swell bij een wat meer wzw windrichting. Cleant dan beter uit in het zuiden, maar ook in Z-H en N-H. De wind is met 3-5bft ook een stuk minder aanwezig. Alleen op de wadden blijft de onshore er in (wnw) en is er tot en met de middag veel meer wind. Wel een betere dag dan donderdag, maar nog geen echte reden om er een trip in eigen land van te maken. Wellicht in het weekend. Depressies blijven ver over Noorwegen aan met swell die vooral de wadden bereikt. Zodra de wind zuid of zuidwest is en niet te hard, is het wel een goede optie om de noord en de oostelijke wadden aan te doen!

Wetsuitadvies Binnenwater 11 gr, Noordzee 14 gr C
Maandag: Een 4/3mm met 3mm schoentjes.
Dinsdag: 4/3 kan nog, schoentjes 3mm
Woensdag: 5/3mm met schoentjes
Vergeet oorbescherming niet in deze tijd van het jaar!
 1. Die swell van dinsdag weet net de ingang te vinden. Moet natuurlijk niet te veel naar links verschuiven alleen.

 2. Is voor donderdag wel iets om in de gaten te houden. Die troggen/ buienclusters die uit het noorden onze kant op komen. Enige voordeel is dat de wind soms ineens voor een half uur of uur kan wegvallen vlakbij zo’n systeem.

 3. Op de K13 komt nu toch iets van WNW swell binnen. Zou het genoeg zijn voor een middagsessie in N-H? Het lijkt er wel op, net genoeg en mooi clean als de wind rustig blijft.

 4. Texel ligt het dichtstbij deze K13 boei en ziet er best ok uit op de cam:

  https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/webcams/webcam-strand-paal-17/

 5. Morgen avond miss al wat de noord swell?

 6. Potverdorie…. Dat was een verrassend lekkere sessie vanmiddag! Heeeeerlijk!!

 7. Kijk, was de moeite om s ochtends de webcams en de metingen in het hoge noorden te checken.

  Heb ik nu ook gedaan, maar voor vandaag zit het er niet in. Zie wel iets van noordswell al op de A12, maar dat is te klein om er wat van over te houden:

 8. Morgen ochtend aan ook al is t eb?

 9. Same here! Leek niet veel op de webcam, maar Wijk aan zee was super in de middag!

 10. Daarmee bedoelde ik de dinsdag;)

 11. Thanks voor de call gisteren Tobias!

 12. Kan morgen nog zonder booties als je goeie 5/3 hebt ?

 13. Morgen ochtend?

 14. Wat denken jullie voor België dit weekend? Wind lijkt mee te vallen?

 15. Ben komend weekend op Terschelling.
  Maar als ik het goed heb gaat het daar niet goed te doen zijn met de WNW verspellingen?
  Weinig beschutting daar?

  Twijfel om plankje anders gewoon thuis te laten..

 16. Plankje altijd meenemen!!!

 17. Zaterdagochtend is het nog matig zuidwest, dus dan nog wel te doen op de eilanden.

  Ik zie nu dat K13 ineens verdubbeld in swellhoogte. Duurt nog uur of 2 a 3 voor dat die verhoging overal aan de kust terug te vinden is.

 18. Zeeland, Belgie en Zuid-Holland zuid krijgen wel wat wind er op. Elders blijft het vrijwel windstil lijkt het.

 19. Dit wordt gewoon rammen!

 20. dinsdag was prima op Terschelling hoor tobias, swell kwam lekker door met laag (iets holler) en later hoog water ook.
  en voor de berenloop surfers plankje altijd meenemen, dat er geen golven stonden dat weekend is lang geleden;)

 21. hmm hier staat er toch een stevige bries te pompen hoor aan de boulevard in zandvoort

 22. Dat moet je het ‘wat hogerop’ zoeken 😉

 23. Ja..” tijd is altijd de beperkende factor ✌️

 24. IJmuiden Zuidpier was AAN vanochtend. Weinig wind en de swell kwam mooi om de pier heen. Het liep als een trein. Onverwacht lekker weer ook. Prima dag zo. Stoked!

 25. https://webcam-marinaseaport.nl/ @MaartenX waar dan….?

 26. Bloemendaal was van 13.00 tot 15.00 uur top hoor. Jammer dat ik er door de bliksem uit moest.

 27. Lekker bakkies gesurft in WAZ. Op m’n nieuwe seasick surf shop custom short board.

 28. Was idd top vanochtend in ijmuiden van 11:30 tot 14:00! Top call Tobias!

 29. Dank, surfer met Ford Transit bus, voor het uitlenen van zijn reservepak. Je hebt mijn sessie gered! (ik was mijn pak vergeten in de auto te gooien… Stom.)

 30. Morgen nog goed op Scheveningen?

 31. De aanvoer van Swell is nu wel stuk minder aan het worden, maar ja, we krijgen er zuidwest voor terug. Kan dus nog steeds wel genoeg zijn maar niet echt speciaal.

 32. Lekkere bakkies @domburg. Als je de goeie te pakken had zat er ook echt nog een mooie lijn in! November goed begonnen!

 33. Kom er net uit waz weer Hollands afzien dikke bakken veel wind en ranzige soep veel zeewier dus 👍heerlijk morgen weer?

 34. Prima golven . Er zat nog genoeg in het vat in ZH

 35. pot met goud gevonden vanaag

 36. Tot hoelaat is het surfbaar tegenwoordig?
  Tijdstip Zonsondergang en tijdstip tot wanneer het surfbaar is wil nog wel eens verschillen.
  Dit ivm plannen surfen vnv na werk. Tnx!

 37. @Tobias: het forum lijkt nog op zomertijd te staan

 38. Legio aan sites die die info verschaffen.

 39. Wat doen ze daar nou? Leggen ze daar een mooie zandbank neer?

 40. Ziet er nog best surfbaar uit van de kant. Redelijk wat lijn, Misschien toch proberen!

 41. Ik wil dat zomertijd gevoel zo lang mogelijk vasthouden ; -)

  Daglicht is altijd handig terug te vinden op teletekst 707. En nu dus +1 uur ipv +2 uur op de UTC tijd

  https://teletekst-data.nos.nl/webplus?p=707-5

 42. Loopt als een trein @Domburg, lekker

 43. Gewoon weer een heerlijk gruwelijke sessie.
  Dikke bakken achterin en daarna volgas aan in de shorebreak. Ingecheckt om 15:45 – 17:10.

  Foxwild

 44. Jaren geleden het zelfde gezien bij Petten en
  daarna was de surf niet goed meer!
  Ben benieuwd?

 45. Bizar goeie sessie!!!!

 46. Er zijn zoveel plekken waar je kan vinden hoe laat de zon op komt of onder gaat…naast teletekst ook buienrader bijvoorbeeld.

  Beetje opletten de deze dagen helpt ook 🙃

  Elke dag gaat er een minuutje af tot de kortste dag (elk jaar rond 20 december, ff googlen wat exacte dag is), daarna minuutje per dag erbij

 47. @sunsetsession Ik ben het eens met wat hierboven geschreven werd, scheelt enorm of het helder of bewolkt weer is trouwens en hier een mooie tabel…
  http://hemel.waarnemen.com/zon/PDFs/ZonOpOnder_2021.pdf
  Kijk voor de gein eens naar de tijden wanneer in december de avondsessies langer gaan worden. Ik ging ook altijd uit van rond de 21e maar een trip naar Noorwegen waar ze op 13 dec het feest van het licht vieren deed mij op onderzoek uitgaan n die Vikingen hebben gelijk🤩 Rond 13-12 gaat hij in de avond lengen. Kijk niet naar de zonsopkomst hoor, want die gaat pas rond 3 koningen de goede kant op.

 48. Das een goed vooruitzicht, dus vanaf 13 december worden de avonden weer langer 🥳

 49. Vandaag na het werk licht uit kunnen gaan doen. En hoe! Wat een heerlijke sessie!

 50. ja rond 16 december worden de avonden weer wat langer en week later de dagen weer wat langer, al is een maandje aan de andere kant van de evenaar om daarna terug te komen met nog grotere verschillen in daglicht ook een leuke optie 🙂

 51. Surf was in ieder geval lekker gisteren tegen donker. Mega hoog water dus goede push met opkomend. Met de minuut cleaner en goed helder weer dus ff langer genieten dan met bewolkt weer inderdaad 😉

 52. Niet verkeerd vanochtend! Thanks voor de call Tobias!

 53. Onzeker of weekend nu wat word..guru veel positiever dan windy in deze….windy betrouwebaarder denk ik?