Nuttige surfweer info:

Surfweer laatste week van juni 2023

Het weer is omgeslagen en na weken of zelfs maanden, waaiert er weer eens een westelijk weerpatroon over onze omgeving uit. Op de eerste werkdag van de week is de wind ook straf westelijk met later steeds meer golven. Op de dagen die daarna volgen verloopt de westelijke wind dominantie wat makjes en zijn er nauwelijks golven, hoewel het hier en daar nog best aardig surfles condities zullen zijn. Later in de week spant het weer aan en weten de lagedrukgebieden vanaf de Atlantische oceaan weer meer invloed tot dieper in de Noordzee te brengen. Een patroon dat zich stand zal houden voor bijna de gehele maand juli!

Maandag 26 juni
In de ochtend is het vooral wind dat de zee doet opleven, in de namiddag en avond zijn het vooral de golven in de branding die het weerbeeld op de scheidslijn tussen land en zee vormgeven. In Zuid-Holland gaat de windrichting al tussen 15u en 16u terug naar zuidwest en valt het bijna helemaal stil met steeds cleanere golfjes uit het westen. Een meer noordwestelijke swell wordt pas laat op de avond verwacht maar omdat deze WNW van oorsprong is, doet deze met name in N-H de hoogte heel goed oplopen. Vooral tweede helft van de avond belooft een mooi schouwspel te worden van deining op zee, afzwakkende wind, rust in de lucht en ook nog eens mooi oranjerood ingekleurd. Een uitzondering op dit rustige windverloop zijn de Noordzeekusten die heel dichtbij het Engels/Franse kanaal liggen. Daar perst nog even een lauwwarm kanaal luchtje door begin van de avond met WZW 5bft. Bij Vlissingen staat deze ook vrij krachtig op de kust, terwijl Domburg er al 1bft minder van mee krijgt. Wellicht daar nog wel iets van een leuk avondje, echter het tij is dan met hoog niet gunstig voor het surfen van zuidwest golfjes. Toch kan het wel gaan, want zo veel windgolven komen er niet vanaf dat kleine stukje tot het kanaal. Op de wadden en in de kop van N-H plus Texel neemt de wind tegen 20u sterk af en worden er prima zomer surfcondities verwacht. Zelfs met shortboard is het daar dan te surfen. In Z-H is dat wel andere koek, pak daar echt alleen de fun, long, egg of hele dikke fish.

Dinsdag 27 jui
Ook op dinsdag is het long, langer, langst voor wie er in het water de meest lange ritten wil hebben. Op zich is de Noordzee best goed gevuld met swell, alleen deze waait van west naar oost mee met de WNW fetch die zich heeft voorgedaan de laatste 24 uur. Voor de in het oostelijke deel van de Noordzee gelegen wadden is dit allemaal heel gunstig te noemen. Daar breekt gewoon een heuphoge golf, bij niet al te veel wind in de ochtend. Einde ochtend meer wind en neemt weer toe, enkel op de waddeneilanden. Daardoor in de avond met de windafname op Terschelling, Ameland en Schier toch weer een nieuwe swell van heuphoog. Elders is het eerder kniehoog, m.u.v. de ochtend waar het nog even heup kan zijn in het meest gunstige geval op de spots in N-H dan met name. Qua timing in het getij is ook vooral de ochtend het beste, overal, dus ook in Z-H. Alleen in BE kan er juist in de avond wat meer beginnerssurf staan, omdat er opnieuw iets van een WZW bries door het kanaal heen komt (en daarna blijft steken op Vlissingen). Voor Domburg wederom niet gunstig, want hoogwater. Maar flat zal het desalniettemin zijn. Alles beter dan de afgelopen week met dead flatness!

 

De rest van de periode en het vervolg daarna

In het geval van zo’n typische westelijke weersomslag die vaak in de vroegzomer optreed, is de atmosfeer in de regel goed te monitoren en weerkundig in model te brengen. Dat levert een mooie lange termijn verwachting op met de komende weken meer dan voldoende swell of windgolf dagen. Het verschil tussen deze twee is dat swell ook golven kan geven als het niet waait. Hoewel er daarbij ook gewoon wind(golven) overheen kunnen komen. De definitie van windgolven of zeegang is wat lastiger te geven. Vooral omdat het er nogal aan ligt waarmee je gaat surfen. Met de klassieke surfquiver was een praktisch uitgangspunt dat de golfperiode minimaal 5 seconde moest zijn, ongeacht de hoogte. Zo zijn er winddagen waarop de golfhoogte tot bijna 1,5m gaan, maar de golfperiode bij 4 a 4,5e seconde blijft steken. Maandagochtend was zo’n voorbeeld. Met een gewoon surfboard kun je daar ondanks de hoogte niets mee. Dit in tegenstelling tot een surfboard met een foil. Met dit e innovatieve surfgereedschap veranderen de golven met maar 4 seconde golfperiode voor het gevoel in golven van meer dan 10 seconden, zoals die op de Oceaan vaak aanwezig zijn. Het is allemaal wel duur spul, zie website, maar het scheelt je een hoop reiskosten omdat je steeds minder vaak richting Biarritz of Les Landes hoeft af te zakken in de zomer!

Nu is dit iets wat de komende weken ook niet nodig zal zijn. De krenten uit de pap zijn waarschijnlijk op zondag middag en avond. Op maandagochtend, omdat er dan NW swell arriveert en de wind zuidwest is. En verder volgende week vooral goede zuidwest winddeiningsurf in N-H. Dit vanwege het feit dat het oceaan laag toch een beetje de neiging heeft om zich te stationeren tussen IJsland en Schotland en daarmee niet echt goed de de meer meer noordwest circulaties Noordzee in duwt. Maar voor de precieze details is het allemaal nog te ver weg. Het positieve is vooral dat het laag zo dichtbij ligt, iets wat wel bestendig en met zekerheid op te schrijven is hier. En zo niet, laat het weten in de surf-reports hieronder!

115 reacties

 1. De weerkaart voor de nacht van maandag op dinsdag laat een ondiep lagedrukgebied bij Noorwegen zien en een westnoordwestelijk windpatroon over de Noordzee. Genoeg beweging voor zomerse surf-condities alvast deze week!

 2. Ja, Zuid-Holland ook! Eerste licht op Scheef nog vrijwel windstil met hele mooie rollers!

 3. In de surfweer app wordt niet veel gezegd over de wadden dit weekend. Wat denken de kenners? Wordt Ameland de moeite? 🙂

 4. Even off-topic, maar vast op zijn plaats hier bij alle ocean-lovers.
  Patagonia heeft een campagne gelanceerd ten behoud van onze oceanen, o.a. om de desastreuze gevolgen van bottom trawling tegen te gaan. En iedere stem telt! Wanneer de petitie 1 miljoen handtekeningen heeft, wordt het een agendapunt op de EU vergadering. Allemaal tekenen dus 🙂
  https://you.wemove.eu/campaigns/end-bottom-trawling

  1. Lees ook even follow the money (www.ftm.nl). Hierna realiseer je dat deze campagne tevens goede reclame is voor een toch niet zo’n duurzaam merk.

   1. Precies: beetje goed sier maken met hoogdravende idealen, terwijl de kleding door onderbetaalde arbeiders in sweatshops in elkaar wordt gezet…

    En maar wapperen met dat vingertje…

   2. Misschien idd stuk minder duurzaam dan ze zich voordoen (spullen komen bv uit dezelfde fabrieken als Zara), maar welk bedrijf overdrijft z’n duurzaamheids ambities niet? Alle, want anders is het heel moeilijk om levensvatbaar te zijn! Dat hun winst niet in de zakken van de aandeelhouders verdwijnt en ze dit soort zaken aan de kaak stellen is ook al heel veel waard! Hopelijk heeft het FTM artikel ze wakker geschud dat die paar foute fabrieken waar ze mee werken echt niet kan.

 5. Toekomst…. men weet nooit wat u brengen zal
  Ik hoop op mooie golven op donderdag en vrijdag in ieder geval.

 6. Ja, wijze non, de toekomst is een oneindig gissen… wat er voor één ieder achter de horizon ligt. Is het een droom, een korte nachtmerrie met of zonder golven.. het liefste met en mooi, en oneindig…

 7. Vandaag was het niet te doen wat een klotsbak. 2 goede golven kunnen pakken de rest half schuim.

 8. Was vandaag in Scheveningen wat een topdag grote golven goede vibe en ik denk zelfs golven van 5 meter 💪eens of oneens?

 9. Hahaha 5 meter! Bekeken vanuit je waterrolstoel misschien.
  Goeie 2 meter faces op de sets.

  5 meter, lol

 10. Gister geen een golf kunnen pakken in Zandvoort, vanochtend zwaar gestruggeld en veel kiters ontweken, maar toch een paar mooie golven gesurft

 11. Gister geen een golf kunnen pakken in Zandvoort. Vanochtend zwaar gestruggeld met de elementen en veel kiters ontweken, maar wel een paar mooie golven gesurft.

 12. Toch wel benieuwd naar de update over vandaag… vanavond nog moeite doen of niet?

 13. Ik ben niet helemaal te spreken over de frequentie en kwaliteit van de berichtjes over de telefoon. Het lijkt minder te worden

 14. Geen haast. Wind gaat pas morgenavond naar zuid en afnemen.

  Dus bericht kan morgenocht ook:)

 15. Ik zou zo denken donderdag en vrijdagavond rond HW potentie voor cleane golven in België, heuphoog, of vergis ik me ?

  Ik heb een vraagje Tobias, ik ben geabonneerd op je berichten, de voorspelling van zondag was lekker, merci daarvoor, in België (Knokke) mooie tamelijk cleane lange lijnen, heuphoog, zalig! Ik had dat niet zien aankomen (en heb Goede Golven en Golven Jagen gelezen ondertussen).

  Ik verkies meestal de cleane noordswell maar zondag was me dat niet duidelijk. Was dat noordswell met wat verstoring (of net extra push) door side-on wind? Of waren dat zuiver windgolven, want dan zou je toch verwachten dat deze ook bij laag water in BE nog werken? Als het dan zuivere windgolven zijn in BE, welke wind (gesteld dat er een lange en/of sterke windbaan is) moet je dan net hebben in Knokke: ZW of meer ZZW, wanneer wordt het teveel onshore platgeblazen … En het leek zondag beter na HW, hoe zit dat dan?

  Wordt het trouwens geen tijd om werk te maken van een AI golfvoorspeller, is men daarmee bezig?

  Sorry, vele vragen, en nog veel meer te leren… 😉

  1. Als jij op duizenden verschillende momenten gaat surfen en de condities (goed/slecht/clean/etc) en bijbehorende weersomstandigheden noteert, zodat er genoeg data beschikbaar is om een model te trainen doe ik de rest. Ik hoor het wel, succes!

   1. Naast de bijbehorende weersomstandigheden, heb je ook die van de 5 voorbije dagen nodig! Want het kans soms wel 5 dagen duren voor een swell uit de Barentszee bij ons arriveert. Ik ben benieuwd! Zou mijn job wel veel makkelijker, maar ook meteen overbodig maken 🙂

    1. En toch… zo’n surf sms AI gaat er toch sowieso eens komen, het zou een app zijn met community effort waar IT skills en Tobias skills (side hustle? 😉)voor nodig zijn, niet alleen BE en NE zouden er blij mee zijn, en een surf community is er, die moet alleen geregeld eens golfkwaliteit raten. Ik zie het gebeuren, maar ik zou er zelf niet aan kunnen beginnen.

 16. Bedankt voor je vraag! Altijd blijven leren is voor mij de belangrijkste les in surf meteorologie. Dus ik kijk hier graag naar!

  Als ik terugkijk dan surf ik allereerst naar de zwart-wit archiefkaartjes op fax (wie weet nog wat fax is) haha! Deze komen van de Engelse meetdienst van het UKMO(del) en het complete archief daar van staat op een Duitse weersite https://www.wetter3.de/archiv_ukmet_dt.html

  Te zien is dat er in zaterdag avond en in de nacht naar zondag een randstoring in het kustgebied vlakbij het Engelse Aberdeen in zeer korte tijd behoorlijk intensiveert. De luchtdruk van het systeem daalt van 995 naar 987 hpa in ruim een etmaal tijd. Daarbij geeft de trog / occlusie impuls nog een extra zetje aan het NW/WNW windveld + golven de Noordzee in.

  De transformatie naar NNW swell (de zogenaamde refractie ) doet de rest van het werk daarna uitmuntend dankzij de ondiepe gronden waar nog geen 9000 jaar geleden mensen woonden in dorpen: Bron: https://historiek.net/doggerland-verdween-door-zeespiegelrijzing/142569/

  Kortom, die wind uit zuidwest was totaal ondergeschikt en zat eerder in de weg dan dat het meehielp. Check ook de boei-meting van de schouwenbank die voor de kust van BE ligt. Daar is uiteindelijke swellrichting ook goed op te zien.

  • o_1h4fsd57q1o7g1nhcs50r611nfca.jpg

   Image

   o_1h4fsd57q9h8ln01mqq17u4gf0b.jpg

   Image

   o_1h4fsdrvvit1nav8cl1t5m1og0l.jpg

   Image

  1. Ongelofelijk, dan zijn die ondiepe wateren toch nog voor iets goed, behalve die zandbanken voor BE dan. Straf allemaal! Merci voor de uitleg Tobias!

 17. Ha Tobias,

  bedankt voor de mooie geschiedenis les embedded in je weer bericht.

  1. Ik adviseer een goede nieuwe 4.3 is net aan te doen. En anders toch een winterpakkie aan doen voor de echte kouwlyers..

  2. Deed het ook goed met een oude 3.2
   En als er wat minder wind staat voldeed een 2.2 shorty ook.
   Gewoon door paddelen.

 18. Ik moet me helaas wel aansluiten bij Timo. De frequentie van de surfweer-appjes lijkt af te nemen, of de timing van de appjes is minder goed. Dat in combinatie met stijgende prijzen laat toch een beetje een vervelend gevoel achter.
  In een periode zonder golven snap ik dat natuurlijk maar kijkend naar deze week, waarin we toch veel beweging op zee hebben en de systemen op korte termijn veranderen, zie ik dat op zondag en maandag geen bericht is geweest. De week hiervoor op maandag, dinsdag en donderdag geen bericht en wanneer er wel bericht is dan zijn ze best regelmatig midden op de dag. Nu ben ik zelf recent verhuisd naar de andere kant van het land maar dat houdt in dat een bericht midden op de dag, voor mij onmogelijk is om op te reageren doordat ik er te lang over doe om bij zee te komen.
  Naar wat ik me herinner kwamen eerder de appjes vrijwel elke avond tussen 9 en 10 door, wat ideaal was om de plannen op af te stemmen.

  Tobias, ik waardeer je ontzettend en al het werk wat je afgelopen jaren hebt gedaan om surfend nederland te helpen en onderwijzen. Ik wilde dit desondanks wel een keertje meegeven, vooral omdat ik merkte dat ik laatst voor het eerst twijfelde of ik de sms-service wel wilde verlengen. Het is in ieder geval niet bedoeld als kritiek op jou als persoon, misschien is het een bewuste keuze voor je geweest om wat minder info te verstrekken of is het er langzamerhand ingeslopen. Het was in ieder geval een constatering die ik deed dat ik minder baat lijk te hebben bij de service en dit wilde ik je even meegeven.

  Nu genoeg gezeik, iedereen veel plezier in het water met de naweeën van de storm!

 19. Vandaag mega storm maar in surf report las ik dat er weinig van overblijft morgen. Is dat omdat het om de noordzee gemaakt is dus weinig swell genereert?

  1. er word wel veel swell gecreerd, maar zo dicht tegen de kust dat het binnen een paar uur weer weg is.

  1. Hi All,
   Met ons gezin zijn we van plan om naar Sao Miguel te vliegen voor 10dagen in medio september. We zoeken nog een goed verblijf dicht bij een surfspot. Iemand tips? En kunnen we het beste in het noorden of zuiden van het eiland zitten in de maand?

   Thanks 🙏

 20. Weet dat het hier eigenlijk niet thuishoort, maar kan het nergens vinden. Een fcs schroefgat is doorgedraaid, dus die vin zit los aan 1 kant. Nu wil ik het gaatje opvullen met epoxy en een nieuw gat met schroefdraad boren. Welke maat boortje gebruik ik daarvoor?

  1. 3.9 mm voorboren voor de standaard maat 10x24unc boutjes die fcs gebruikt.
   4mm kan ook, moet je echter wel recht boren en minder hard aan draaien want de kans dat je de draad weer dol draait neemt wat toe.

   1. Thanks, gebruik je dan nog een schroefdraad tap of bijt de bout zich zelf vast?

 21. Je moet dus wel een een 10-24 unc tap aanschaffen en boortje 3.9mm of 4mm.

  1. Dikke BS dus, er zit met moeite iets op atm… mss 45 min na HW als de wind wat gaat liggen

 22. Goedenavond, Iemand nog tips voor een surfvakantie binnen Europa? Gaat om de maand (begin) november. Surfniveau beginner/intermediate.

  Hoor het graag 🙂

  Alvast bedankt.

  1. Zarautz (Spaans-Baskenland) is fijn vind ik. Weinig stroming, weinig localism, fijne cultuur naast het surfen, prachtige omgeving

 23. Is lacanau een goeie beginspot voor een roadtrip in frankrijk?

  1. Nee obviously moet je beginnen in Hendaye en dan naar Biscarosse en vervolgens tube zoeken in Hossegor.

   1. mss Hossegor beginnen en dan terugkeren richting mimizan, lacanau etc en wat kijken waar het minder druk is dan… en vroeg genoeg int water xD

  2. Lacanau is een goede surfspot maar wel druk. Nogal moeilijk om een vrije kampeerplaats te vinden. Ik vind Lacanau wel de beste spot van de Gironde, je hebt er veel keuze (nord,central, sud en supersud) die elk verschillende types golven geven.

 24. Hi All,
  Met ons gezin zijn we van plan om naar Sao Miguel te vliegen voor 10dagen in medio september. We zoeken nog een goed verblijf dicht bij een surfspot. Iemand tips? En kunnen we het beste in het noorden of zuiden van het eiland zitten in de maand?

  Thanks 🙏

   1. Via booking een verblijf gevonden toen genaamd Quinta de Santana naast Rabo de Peixe. Dichtbij surfspot, acceptabel en goed betaalbaar met een zwembadje erbij en een leuke tuin erom heen. Rest van het eiland is natuurlijk ook prachtig.

 25. Zou de wind swell morgenavond in combi Met laagwater te surfen zijn? Blijft altijd lastig die ZW wind..

  1. Ja joh, gister in hoek 2 meiden in hun bikini aan het spelen op hun softies.
   En ik als een echte bikkel in mijn 2/2 shorty

 26. Beginner hier. Klopt het dat de condities vanavond en van het weekend goed genoeg zijn om een tripje naar het strand te wagen (1 – 1,5m golven)? Of gooit de zuidwesten wind roet in het eten?

  1. Dat hangt af van de plek waar je gaat surfen. Beetje beschutting kan geen kwaad bij ZW wind. Zondag zijn geen beginnersgolven, tenzij je in voorin in de branding wilt surfen.

 27. Vraagje is windy premium het waard? Sorry Tobias… ik wil ook info over spots in FR…

 28. Is de betalende versie van windy het waard? Wat met dr accuraatheid? #sorryTobias…

 29. Is w indy betalend het waard? Wat met de accuraatheid… beter ecmwf of gfs of ukv? Sorry maar met de surfsms heb ik geen info over spots in FR

  1. Yes, er is een blacklist van meer dan 1000 regels. Helaas is dat nodig, want soms heel veel gescheld en extreme reaguurders. Alleen het ook een beetje een blackbox waardoor het even kan duren voor je post wordt geplaatst als die om wat voor reden dan ook in de zwarte doos is blijven hangen…

   Het is niet anders, maar altijd beter dan een systeem met inlog of facebook is koppeling.

   1. Oook die beledigende post dan van de water rol stoel echt jammer dat er nog zulke mensen in het water zwemmen ik verwacht dit niet van surfers 👀👍

 30. is w.indy prem.ium het waard? Wat met de accuraatheid ervan… is ecmwf beter dan GFS of UKV?

  1. Probeer het eens, je kan per maand beslissen!

   Er is niet zoiets dat het ene model beter is dan het andere. Wel is het zo dat meer modellen meer informatie kan geven en dus beter is

   1. Ja het is vooral voor de noord FR spots… helaas daarom geen surfsms 🙈. Wat is de beste volgens jou qua swell forecasting Tobias?

   2. Top thanks! Maar over het algemeen wat is de meest accurate qua swell forecast?

   3. Heb nog even je boek herlezen en welk model gebruik ik dan best voor swell predictie? want bvb windy ECMWF geeft voor morgen geen swell voor oostende en ICON-EU dan wel weer (weliswaar met zware sideshore wind xD)

    1. Icon ziet er wel goed uit, alleen niet in de ochtend. Nog te offshore, pas later met het tij komt het binnen (en dan de stroming ook)

  2. Ja, windy premium is top. Ruim voorzien van allerlei weer modellen die je zelf kunt vergelijken.
   icm de boeimetingen op de noordzee en surfline (voorheen MSW) getijden tabellen en je heb Tobi Wan Kenobi bijna niet meer nodig joh hahaha. Grapje…

 31. Topidee! Zal es moeten testen welke beste werkt voor spots in noordfr de sms optie is hierdoor geen optie voor me 🙁

 32. Iemand vertelde me laatst dat het weer el Nino is en dat er daardoor meer surf zal zijn komende tijd. Weet iemand of dat klopt? Zou sick zijn!

 33. Ik ga over een maandje naar Zuid-Frankrijk, stukje boven Hossegor, niet Hossegor zelf. Ik twijfel alleen over welke plank ik het beste mee kan nemen, ken het daar niet echt. Ik heb een 6’10 (50 lt) en een 8’0 (60 lt) ben zelf 85 kg, en twijfel twijfel.. beide is geen optie. Ik neig naar de kortere plank, mocht t tegenvallen kan ik daar wel een softtop oid huren… de andere stem zegt.. neem die 8’0 mee, dan kom je altijd wel weg..
  Iemand nog een advies?

  1. Ik zeg neem de ‘kleine’ mee. Is ook veel makkelijker, de golven zijn daar krachtiger en indien nodig zijn die grote softtops idd overal te huur.

 34. Hey kan iemand helpen?
  Verandert de getijdenstroom van richting de minuut na hoogwater of laagwater? Of hoe werkt het?
  Thanks!

  1. https://www.catamaranschool.nl/stromingengetijden.html

   Ongeveer 2 uur voor hoog water gaat de vloedstroom lopen, evenwijdig aan het strand in noordelijke richting. Deze vloedstroom duurt tot ongeveer 4 uur na de hoogste waterstand. Dan volgt de zogeheten kentering, die circa een uur in beslag neemt, waarna in tegengestelde richting, van noord naar zuid, de ebstroom door gaat staan. Deze duurt van ongeveer 3 uur voor laag water tot 2 uur daarna.

 35. Vandaag fotograaf bij Wijk op de pier. Heeft iemand een linkje naar foto’s? Was een mooie dag!

 36. nou niet in wijk, na 30min. tot een uur ga je weer de anderekant op hoor….

 37. Zie ik daar een N-swell verschijnen op de kaarten of zie ik het verkeerd. Zou deze donderdagnamiddag al arriveren rond HW in België of zal dat pas voor vrijdag zijn? Of komt er helemaal niets van omdat er te veel West in zit?

 38. Vandaag paar leuke golfjes gesurft in Zandvoort. Wel veel wind en stroming, en kiters ontwijken.

 39. Komt er nog een update voor deze week? Ziet er goed uit, maar blijft de hoogte erin?

 40. Zou het beter donderdag of vrijdag zijn om te surfen in zuid holland? Ik had gehoopt op een nieuwe surfreport maar die lijkt niet te komen? Alvast bedankt!