Nuttige surfweer info:

Surfweer laatste week van februari 2024

De koudste periode van de winter valt meestal in februari en begin maart voor wat de temperatuur van het zeewater betreft. Dit jaar valt het mee, want momenteel is het water iets meer dan 7gr Celsius. Dat er deze maand steeds dagen zijn met een luchttemperatuur van +10gr doet het zeewater dus niet verder afkoelen. Echt opwarmen zal pas gebeuren als de zon meer kracht heeft, eind maart. Tot die tijd dus nog gewoon in een hooded 5 of 6mm wetsuit en die is ook nog handig in april en soms zelfs in mei! Elk jaar is dit het moment om die toe te voegen aan je garderobe, want op bijna alle dames, heren en kids wetsuits krijg je nu to 40% korting! Check bijvoorbeeld deze deals bij Aloha. Deze week kun je er meteen mee het water in, want vandaag zijn er windgolven, dinsdag staat er een leuke kleine swell zonder wind en vanaf donderdag opnieuw wind die golven creëert.  Hieronder de details per dag:

Maandag 26 februari
Er staat op zee een windkracht 7 uit noordoost en in het zuidwesten waait het op het strand ook 7 beaufort. Daar waar de wind op het strand blaast is het niet te doen klotsbaksurfen is, terwijl op plekken waar het side-off waait er helemaal geen golven staan. De oorzaak hiervan is dat de depressie veel te zuidelijk Europa in trekt (zie weerkaart). In 9 van de 10 gevallen met wind uit het noord tot noordoosten is de koers van het lagedrukgebied veel meer richting onze omgeving of in ieder geval richting Scandinavië. En dan waait het over de hele lengte van de Noordzee uit het noorden of noordoosten. Iets wat nu niet het geval is, waardoor het flat blijft op die plekken waar de wind side-off is. Uiteraard blijven er dan plekken over tussen het zuiden en het noorden waar het wel te doen is. Met name in Zuid-Holland wordt het vrij aardig surfen wanneer het eenmaal hoogwater is. Hou de livestreams in de gaten, deze op scheveningen geeft een goede indicatie van de hoogte.

Dinsdag 27 februari
Van de swell door de wind die er maandag stond is er weinig surfbaars te verwachten. Wel komt er nog iets nieuws binnen op een lange periode van 10 seconden met een hoogte van gemiddeld 30cm. Vooral op de wadden en spots in N-H is dit vaak al genoeg, zo lang het maar windstil is. Tevens zit er nog een swell van rond de 7 seconden uit de Noordzee zelf. Samen zouden deze twee toch voor een fun surfbaar dagje kunnen zorgen, alleen shortboarders zullen er nauwelijks mee uit de voeten kunnen. Daarvoor is het echt te klein en heeft het te weinig kracht. Uiteindelijk is het ook een kwestie van de laatste golfhoogtes op de boeien checken in combinatie met webcambeeld of surf-report hieronder. Voor de strand van Zeeland en België mag er van deze swell nauwelijks iets verwacht worden, omdat de periode te hoog is. Zo wild als het op maandag is met 3m onshore geweld, zo rustig zal het dinsdag zijn met 30cm golfjes. De wind uit noordoost gaat te snel liggen en het getij is de hele ochtend te laagwater. Pas rond 13u pikt het iets op, maar of het genoeg zal zijn voor fish of fun is de vraag. Met longboard kan er waarschijnlijk nog wel iets uitgehaald worden. En dan eerder richting Zeeland of Zuid-Holland om die kansen te vergroten. Maar de meeste kans zit dus in het noorden, N-H en de wadden. Het getij is wel laagwater, maar op de achterste banken komt er met een halve meter nog voldoende lijntjes surfbaar binnen. Op de wadden nog iets meer, bijna het dubbele. Het getij is hier de oorzaak van, omdat het in het noorden nog lang hoogwater blijft, tot bijna einde van de ochtend. In het noordelijke deel van N-H is hier ook nog wel een klein voordeel van te verwachten. Helemaal laagwater is het pas na 12u, dus de eerste uren met zonsopgang is de waterstand nog boven N.A.P / mid-tij.

Woensdag 28 februari
Woensdag is er niets meer over van de swell uit de Noorse zee of elders vandaan. Het zal dus nogal flat aandoen langs de hele kust. Er staat wel iets van wind, maar die is niet krachtig genoeg en te zuidelijk. Alleen noordelijke deel van N-H maakt nog kans op een windgolfje hierdoor veroorzaakt.

Donderdag 29 februari
Meer wind en meer golven. Wel alleen in N-H vanaf zandvoort en noordelijker. Naar het zuiden toe naar Noordwijk/Katwijk is het niet genoeg, want de wind is te zuid en krimpt in de middag ook nog iets tot zuidzuidoost. Wat dat betreft ziet de ochtend er nog wat beter uit dan de middag, ook al is er dan nog stroming met hoogwater. Later op de middag werken spots met strekdammen weer wat beter, als het laag water wordt.

Vrijdag 1 maart
De nieuwe maand begint ook met een wind uit het zuiden, maar nu neemt die ook echt goed toe met hogere golven als gevolg. Dat kan even wachten zijn, want een front met regen doet de wind eerst nog sterk krimpen naar zuidzuidoost. Na de regen wordt het puur zuid of zuidzuidwest en neemt de sterkte van de wind ook iets af. Mogelijk dus een goed begin van het weekend en de nieuwe maand!

Weekend
Het weekend zelf belooft niet heel veel surf te gaan geven. De wind blijft zuid en neemt niet meer toe. Heel misschien dat er verder op de Noordzee nog wel een klein windveld uit noord kan ontstaan. Helemaal flat zal het dan niet zijn zaterdag eind van de middag. Maar eerlijk is die kans klein, ook zondag is dat het geval.

34 reacties

 1. Doh!
  “Kunstmatig meer moet voorkomen dat Nederland onder water komt te staan door stijgende zeespiegel” ,artikel in de krant Het laatste Nieuws.
  Gedaan met surfen?

  1. Of juist niet ! die dam kan ook juist betere surf opleveren omdat deze dichter bij het diepere water ligt.

 2. Aloha!
  Geen kritiek, meer een vraag van een trouwe kijker. 🙂
  De webcam op https://www.alohabeach.nl/aloha-webcam verspringt eigenlijk steeds net te snel, zodat je zelden een mooie rit kan bewonderen. Misschien kan ie wat langer op de populaire plekken gericht blijven, en daarna misschien wat sneller door naar de bankjes verder van de pier af.
  Just wondering. Cheers!

  1. De webcam is in eerste instantie bedoeld om te kunnen checken of het goede windsurf, kitesurf, wingsurf of golfsurf condities zijn. Daarom gaat ie met niet al te lange tussenpozen naar de verschillende plekken om die condities te checken.

   Maar ik begrijp de behoefte. Wellicht in de toekomst komt er nog een cam bij die specifiek voor golfsurfers is bedoeld. Tot die tijd gewoon zo vaak mogelijk naar het strand om de mooiste ritten te bewonderen of zelf te surfen!

   1. Thanks Tobias! Ik ben al blij met de afleiding op de kantoor/thuiswerk-dagen, als een ritje strand niet mogelijk is. Cheers.

    1. @Noutski helemaal mee eens!
     maar misschien wel beter voor de productiviteit

 3. Hoi ik wil gaan surfen vrijdag. Zouden er golven zijn van de refractie van de NO wind?

 4. Ik begrijp dat een een noord ooster swell beter aankomt in het zuiden. Nou staat er voor maandag volgens windguru ~1 meter en 7/8 sec en ben ik afhankelijk van het OV. Het OV naar zandvoort is te doen. Zal het daar ook nog aan komen of is een swell met deze richting en hoogte nauwelijks surfbaar in zandvoort?

 5. Hi Tobias,

  Komt er toevallig nog een sms update? Het lijkt op de cams alsof NH wat meer pakt op de cams dan ZH. Ben benieuwd hoe jij daar naar kijkt of dat hoogwater het verschil gaat maken!

 6. Oog in oog op 5 meter afstand met een zeehond in Oostende vandaag, leek net een onderzeeër die boven kwam drijven. Toch even de benen uit het water gehaald, je weet maar nooit met die wave hungry locals…
  Thanks voor de call, even getwijfeld of het de moeite ging zijn, maar waren mooie lijntjes van een dikke meter!

 7. Valt er morgen middag nog wat de surfen met een fish of had ik er vandaag bij moeten zijn?

 8. Bij Aloha Scheveningen per ongeluk drie handschoenen waarvan dus 1 niet van mij in mijn tas gedaan. Als je em mist laat weten!

 9. Kleine kans, maar het proberen waard: vanavond een witte fcs fin verloren na een aanvaring met een zandbankje op zuid, mocht iemand hem gevonden hebben let me know!