Nuttige surfweer info:

Surfweer laatste week September 2023

De week begint op maandag met een paar hele kleine left-overs in Noord-Holland, voor de rest is het flat. De wind neemt verder af en de golfhoogte worden daardoor nog kleiner, omdat et niets van noord-swell meer is in de Noordzee. Het zuidelijke deel van N-H wordt vanmiddag te klein of is dat nu al voor de meeste board. Het noordelijke deel van N-H blijft wat langer surfbaar, met name rond Texel. Het wordt wel snel hoogwater, maar omdat de wind wegvalt en er op het middengedeelte van het eiland geen strekdammen zijn, kan er toch prima gesurft worden. Mogelijk zelfs nog een klein golfje vanavond, tot het daar dan ook helemaal uitdooft met een beperkte aanloop van golven uit het zuiden. In Zuid-Holland en zeker in Zeeland, is het vanaf eind van de ochtend al helemaal flat. Zie de webcams.

Op Dinsdag en woensdag is het bijzonder flat. Donderdag 28 september diept er een kleine storm uit over Ierland. Die vult echter al weer zo snel op in grootschalige luchtstroom die van van zuid naar noord staat. Daardoor is deze  eenmaal in de Noordzee al weer opgelost toch een nietszeggend lagedrukgebied zonder swell. De wind er van doet het nog wel goed en komt eerst uit zuidwest, later afnemend westzuidwest. Golven zullen er zeker staan en hoe later op de dag hoe beter het te surfen wordt. Hoewel het net na de meeste wind nog wel het beste is, omdat dan het tij wat gunstiger is. Voor Zeeland lijkt dan ook alleen de ochtend een goede optie met laagwater in de wind, omdat het volgende laagwater pas na 17:30u ontstaat en de golven uit zuidwest dan al weer flink kleiner zijn. In Holland valt dat wel mee, want de wind blijft langer en de fetch vanuit WZW is ook een stuk langer. Er kan zelfs een beetje W tot WNW golfhoogte bij zitten einde dag voor de kust van N00rd-Holland. Hoe meer richting de wadden hoe groter die kans, maar ook hoe langer het blijft waaien.

Vrijdag 29 september volgt een herkansing met opnieuw een randstoring vanaf de Britse Eilanden. Die lijkt nu wat minder uit te diepen, maar wel wat meer in shape te blijven eenmaal gearriveerd in de Noordzee. Gunstige ontwikkelingen dus, want voor vrijdag zelf zou dat later op de dag al hogere golven kunnen betekenen. Ook in het zuidwesten. De golfperiode is nog wel vrij kort, 5 a 6 seconden, want de swells van het laag arriveren dan pas in het weekend. Het blijft altijd afwachten hoe zoiets kleins aan depressiegeweld exact gaat vormen, dus geen zekere verwachting dit keer. Hou de berichten de komende dagen in de gaten en vooral de kaartjes van de lage- en hogedrukgebieden! We zullen er zeker ook een aantal plaatsen in de surf-reports hieronder.

 

Wetsuit advies, water is 18gr (wadden 17 C)

Donderdag: Warm, dus zelf 3/2mm nieuw kan nog.
Vrijdag: Nieuwe 4/3mm wetsuit schoentjes niet nodig
Zaterdag: Een 3/2mm wetsuit overdag met zon

 

 

44 reacties

 1. Het laag voor donderdag beweegt te veel mee naar het noorden van de Noordzee en geeft bij ons slechts een (vrij) krachtige zuidwesten wind.
  Nog niet helemaal zeker, dus nog even afwachten.

  En het is daarna interessant wat de ontwikkeling bij de groene pijl op de Atlantische Oceaan gaat doen. Deze depressie lijkt wel echt serieus zuidelijker in de Noordzee te gaan uitvallen, waarna er ook een betere Noordwest swell verwacht kan worden.

 2. Werkt Wissant alleen bij een W/ZW-swell?
  Waar is het best om surf voorspellingen voor Wissant te checken?
  Want daarvoor hebben we geen surfbericht ;-)…

 3. Ik ben bezig met het restaureren van een oude surfplank. Momenteel heb ik al het oude epoxy er afgehaald en ben bezig met het opnieuw shapen van het ”schuim”.

  In dit schuim zitten alleen een x aantal gaten, die ik liever niet helemaal opschuur (i.v.m. het volume). Heeft iemand ervaring met het opvullen van dit soort gaten en wat tips?

  Zat zelf te denken aan iets van purschuim, maar ik weet niet of dit goed hecht aan het schuim zelf.

  Alvast bedankt!

  1. weet trouwens niet hoeveel gaten er in zitten, maar voor het volume gaat dat niet heel veel uitmaken gok ik, eerder belangrijk om bij het lamineren een glad oppervlak te hebben.

  2. Afhankelijk van de groote van de gaten, kan je er ook stukken piepschuim in lijmen en dan vlak schuren. Die super lichte gaten vullen van alabastine is top vior de kleinere gaatjes

 4. Storm zit zo dichtbij woensdag, maar doet helemaal niks in de Noordzee.
  Misschien dat er nog iets van door het kanaal heen komt met vloed, maar zal donderdag uitlopen op een zeer lage golvendag met alleen in de ochtend wat wind.

 5. De verwachting is dat het laag van vrijdag op zaterdag betere swells deze kant op doen toekomen. Alleen de vraag is of deze zaterdag dan al op tijd arriveren of dat dat pas in de avond en zondagochtend het geval zal zijn.

 6. Ik zit een beetje met het wetsuitsadvies. Overdag met zon en zonder wind is een goede 3/2mm nog voldoende, maar in de ochtenden toch zeker een 4/3mm. Schoentjes sowieso nog niet nodig.
  Wat is jullie ervaring? Een beetje gare 4/3mm was laatst al te koud, dus ik spreek hier over echt goede wetsuits die niet meer dan 2 seizoenen zijn afgesleten.

  1. Ha Tobias,

   Zon en zonder wind werkt een 3/2 nog goed (in midden van de kustlijn, kan me voorstellen dat het al wat kouder is op ameland). Maar bijvoorbeeld met de crosshore wind afgelopen zondagochtend had ik het heel koud met een 3/2+1mm vest eronder. Ik zou persoonlijk denk ik een 4/3mm nu wel aanraden. Het is minder vervelend om het af en toe ietsje warmer te hebben dan andersom;) Dan laat ik even wat water in mijn wetsuit lopen..

 7. Van de week nog een half uur gezwommen in zee in zwembroek met matig weer (geen zon). Dat was aan het einde wel wat fris.
  Vanmorgen (07:00) in het Westland met toch best wat zuidwest wind 3/2 gesurft voor 1,5 uur. Was heerlijk warm nog, de watertemperatuur is nog heerlijk.

 8. Iemand een idee of die swell zaterdag zou doorkomen in het kanaal in Wissant/Sangatte en iemand een idee wanneer deze spots best werken?

  • o_1hbec53un1jun184rdao7gd1ut9.jpg

   Image

 9. Hi, Bij het lezen van de update zojuist heb ik de volgende vraag. Heeft zondag nou de betere kaarten over zaterdag voor Noordholland? Zo ja, dan weet ik welke dag ik moet inplannen:)

 10. Hallo,kan het zijn dat er gisteren avond geen nieuwe bericht verstuurd werd? Blijven de verwachtingen voor vandaag in Zeeland zoals gisteren geschreven aub?

 11. zaterdag 30 september weer geweldige surf condities in Wijk aan Zee Noordpier voor het derde weekend op rij. Was er einde middag en van horen zeggen was het al de hele dag mooi surfweer.
  Wind was eningszins cross onshore maar weinig hinderlijk, er onstonden prachtig brede golven volgens lijnen schuin naar de Noordpier van ongeveer een meter hoogte. Heel af en toe kwam er nog een groter exemplaar verder achterin maar de positie was voor mij in moeilijk in te schatten de sets golven in de break hadden mogelijkheden genoeg. Later op de middag ging de breedte verderop het surfstrand er wat uit maar was er dichterbij de Noordpier genoeg te beleven, al was het wel erg druk en waren die golven wat gepiekter

  1. Ja, helemaal blij ben ik er overigens niet mee, de go pro mount was door de vorige eigenaar aangebracht eigenlijk zonde van het board, gevaar is ook dat je het tegen je hoofd aankrijgt, gebruik het nu toch maar bij niet al te heftige condities, zijn wel heel leuke impressies

  1. Zondag en Maandag lijkt top! Hopelijk veranderen de voorspellingen niet al te veel 🙏🙏

 12. Hi Tobias,

  We hebben natuurlijk het thermisch windeffect waardoor we in de zomer onshore wind kunnen krijgen als de temperatuur op land een stuk warmer is. Ik heb begrepen dat dit omgekeerd ook kan, als de water temperatuur een stuk warmer is dan de land temperatuur.

  Nu het een extreem warme september is geweest en het de komende 7 dagen ook nog veel warmer lijkt te zijn dan normaal vroeg ik me af onder welke omstandigheden dit meestal gebeurt. Moet er bijvoorbeeld een bepaald temperatuur verschil zijn? En in welke mate kan dit “opboksen” tegen sowieso al bijvoorbeeld een bestaande ZW-wind?

  Ik ben heel benieuwd!

  1. Die omgekeerde thermiek heb je hier niet.
   Thermiek ontstaat niet alleen door het verschil in luchttemperatuur, maar ook omdat de stralingwarmte van de zon heel goed word geabsorbeerd door zeewater en niet door het land.
   De lucht boven de zee koelt dus vooral af, terwijl boven het land (denk aan zand/asfalt/daken) juist flink toeneemt. De temperatuur boven dit oppervlakte is hoger en trekt daardoor omhoog en is mede verantwoordelijk voor de thermiek. Verklaart ook waarom op sommige plekken in het buitenland de thermiek zo sterk is dat het een soort eigen microklimaat creert.

   Op bewolkte dagen, zelfs op hele warme in maart bijvoorbeeld met 15 graden verschil tussen land en zee, is er geen thermiek. Stel het gaat vriezen nu, en de zee blijft 15 graden dan heb je nog steeds diezelfde temperatuurs verschil en zal er nog niks gebeuren.

  1. Welke surfspots in BE/Zeeland werken met laagwater? (rond hoog water gaan lukt niet zondag voor ons 🙁 )

   1. zal met laagwater vast ook wel te surfen zijn toch, hoogwater is natuurlijk het best maar met laagwater zal het niet ineens flat zijn bij deze swellhoogte lijkt me

    1. Is het pas vanaf Zuid Holland (bvb Hoek van Holland) dat het werkt met laag? Welke zijn de spots die werken met laag boven Zeeland?

    2. Wel zo goed als flat, of het breekte op het strand, blijft altijd bijzonder van domburg

 13. De in het jongstleden weekend verloren zwarte Volkswagen autosleutel is kennelijk door iemand gevonden 🙂 : zag er hedenmiddag namelijk eentje liggen bovenop de prullenbak tpv de bewuste strandopgang….. hoppa!!