Nuttige surfweer info:

Surfweer laatste week januari 2024

Dat waren twee mooie dagen met swell en even een break van de wind. Vrijdag is de wind weer volop aanwezig en valt er van de surf niet heel veel te maken. Zaterdag lukt dat weer wel, maar niet zo mooi als het donderdag was. En zondag al helemaal niet, want dan ontbreekt de echte swell uit het noorden. Volgende week begint rustig en flat op maandag en dinsdag. Daarna gaat de beuk er weer in met harde wind en nieuwe swells. De richting is eerst nog zuidwest waardoor het eigenlijk nog wel te doen is, zeker in het zuiden. Hieronder per dag wat er van verwacht wordt.

Vrijdag 26 januari
Alleen eerste uur van de dag nog zuidwest en kan nog even goed gaan in Z-H en N-H in de beschutting. Na 9:30u zeer felle windstoten op het koufront en windrichting draait dan direct pal onshore WNW. Daarna een kansloze zaak. Alleen in het zuiden zitten nog wat opties. Zeker in Belgie, waar het op de beschutte spots bij een afnemende wind het laatste uur van de dag toch prima shortboarden is. Dikke bakken in ieder geval. Op de meest zuidelijke spots van Zeeland lukt dat ook nog wel, maar dan alleen net ten westen en oosten van de westerschelde tunnel. Op de meest gesurfde spot van Walcheren wordt het een lastiger verhaal met 2,5m onshore windgolven. Maar niets is onmogelijk, waarschijnlijk gaan de locals er gewoon in. En dat is ook het geval op scheveningen en ouddorp einde middag. Een enorme peddel sessie met nog blijven de wind en 3m onshore. Voor niemand eigenlijk te doen, maar moest het echt niet anders gaan, dan gaan!

Zaterdag 27 januari
Mooiere golven in het vizier, maar omdat de swell lokaal uit WNW kwam is de hoogte er sneller uit dan eerder deze week twee keer het geval was. Voor België en Zeeland zit een goede sessie er dus eigenlijk niet in. Ouddorp ook niet, maar de rest van Z-H gaat prima lukken met heuphoog de hele ochtend bij laagwater. Er staat weinig wind uit ZZW, maar richting katwijk en noordwijk wordt die al meer ZW met max 3bft. Daar dus ook nog aardig surfen en hoe noordelijker hoe beter de swell. Prima ochtend dus ook voor N-H, in de middag wordt het klein en komt er nog iets meer wind. Die is overigens in de kop van N-H meteen al aanwezig, dus voor Texel ziet het er niet zo goed uit. De andere wadden wel, want die zijn meer aflandig bij zuidwest en hebben ook gunstig hoogwater nog. Daarna is de fetch uit WNW daar langer en blijft de swell dus ook nog langer goed.

Zondag 28 januari
Toch al behoorlijk flat met een wind die nu veel zuidelijker aan komt en naar zuidoost neigt. Zelfs in de kop van N-H gaat dit nauwelijks golfjes geven. En er is ook geen swell uit het noorden onderweg.

Maandag en de dagen daarna:
Nieuwe depressies liggen boven de Noordzee, maar wel heel ver weg. In de regel duurt het een dag of twee a drie voor die swell hier op de wadden en in N-H arriveert. Verder zakt het niet, want het komt van te ver met te weinig hoogte. En eigenlijk is deze swell die woensdag dan zou arriveren al meteen verwaait door de west zuidwest die zal opsteken. Wel geeft die wind meteen al hogere golven op woensdag. En het tij is gunstig met bijna de hele dag laagwater. Alleen het zuiden pakt het nog niet echt mee. Dat gebeurd in die dagen daarna, op donderdag en vrijdag. En ook dan is het tij gunstig met laagwater rond het middaguur!

Wetsuitadvies, water is 6-7°C

Vrijdag: Wetsuit 6mm schoen5mm hand 5mm en cap
Zaterdaggoed 5mm wetsuit, boots, capje, alles
Z0 t/m Di:  flat..
Woensdag: Full winter en check oor-protectie!
Donderdag: 5/4 hooded, schoen 6mm, hand 4, capje 3mm

16 reacties

 1. De wind splits vrijdag net ten noorden van de Noordzee naar zuid, waardoor er geen N-Swells meer in het vat zitten de komende dagen. De WNW-er gaat natuurlijk nog wel voor wat swell zorgen. Het zuiden het best meteen op vrijdag vol in de wind. De overige regio’s het best op zaterdag, want vrijdag is nogal hoge onshore bende.

 2. Zaterdagmiddag: heerlijk zonnetje, geen zuchtje wind, af en toe een setje heuphoogte. Stoke gedeeld. Soms zijn de onverwachte sessies het mooist 🙂

 3. Dag allemaal, vraagje: tot nu toe mijn board(s) lokaal bij (Nederlandse) shops gekocht, maar ben benieuwd of er goede webshop zijn die leveren in Europa. Popupsurfshop ken ik, maar vraag me af of er nog aanradertjes zijn. Thanks!

  1. Downtheline surf shop in de UK heeft mooie boards en levert ook in nederland. Je kunt ze excl. VAT kopen en de kosten van het versturen zijn ook redelijk.

 4. Of koop een board bij een Nederlandse bouwer. Is misschien duurder maar je hebt dan wel een board die helemaal naar je zin is. En het scheelt weer 1x vrachtvervoer.
  (Zo heb ik mijn Mini Simmons door Hillbilly Surfboards -Rotterdam- laten maken. Echt heel tof om zo nauw bij het bouwproces betrokken te zijn en de plank is precies wat ik voor ogen had)

 5. Voor een lang weekend surfen mid-maart. Zouden jullie richting Normandië gaan (Wimereux, Etretat?) of gewoon een van onze Nederlandse eilanden uitzoeken?

 6. iemand een board mee genomen/gevonden in wijk aan zee?????
  kon niet kiezen en wou 2 boards uitproberen en 1 aan de waterkant gelegd rond 11uur, vlak daarna was hij mee genomen🧐 gaat om een eigen geshaped board ong 7,0!!!!!!?????

  • o_1hlq7q23711th1moe1jn81no815o19.png

   Image

   o_1hlq7q7j6sfm4ac14d711n9ijps.png

   Image

 7. @Koen Dat is balen.

  Ik zag toen ik er uit kwam iemand lopen met dat board op het strand redelijk dicht naast de pier richting Parkeerplaats, ook kind(eren) er bij. Liep er minstens 50 meter achter. Zag niemand in surfpak er bij lopen inderdaad maar dacht misschien op het strand omgekleed oid. Dit was echter rond 1230 toen ik er uit kwam dus. Trouwens erg goede golven! Hoop dat je hem weer terug krijgt!

 8. @ anoniem thanks voor de reactie! hoop dat er hard op gerockt gaat worden🥺😢
  gelukkig wel dik gesurft vandaag!

 9. @Koen,
  Zag trouwens toen ik het water in ging, rond 11 ook nog auto reddingsbrigade in de hoek pier/strand staan. Misschien hebben mensen je board gevonden en reddingsbrigade gebeld?

 10. Beste rippers
  Is er iets bekend over de golfhoogte morgen(donderdag 8 februari)?
  De wind lijkt wel pal oost.