Nuttige surfweer info:

Surfweer eerste weekend van oktober 2023

Het weekend begint met een dag met west zuidwestenwind, maar die is niet te hard voor een leuke surfsessie. Ook in het zuidwestelijke kustgebied waait het, waarschijnlijk daar zelfs de meeste wind. De windrichting heeft genoeg west richting om de golven goed naar de kust te laten waaien, ook in België. Voordeel van België ten op zichtte van Zeeland is dat daar met zuidwest ook prima rond hoogwater gesurft kan worden. Op een spot als Domburg is dat met de stroming richting en door openingen tussen de paalhoofden niet aan te raden en zelfs risicovol. Je zal niet de eerste zijn die met zijn leash om zo’n paal blijft hangen mocht je het toch met volle vloedstroom en zuidwest golven proberen. Wat dat betreft wordt morgen een veel betere middag, ook voor de zuidwestelijke kust regio’s.

De noordswell is al gesignaleerd op de Haewene Brim boei die ligt op de overgang van de Noord naar de Noorse Zee. De hoogte zit er goed in met een Hs van 300cm en pieken naar 5 a 6m golfhoogte. Hier blijft 1/3e over van in Nederland, dus zo’n 2 meter op de sets op de spots die de meeste swell ontvangen. In de regel zijn dat de wadden, maar soms (bij de juiste richting) kan ook N-H en Z-H deze hoogte voorbij zien komen. In ieder geval zal dat op de foto’s van Ed weer het geval zijn. Die weet ze altijd zo te schieten dat de face richting de 2 meter hoogte gaat! Zelfs als er maar 80cm groundswell op de metingen staan. Maar dat is natuurlijk ook de definitie en de karakter eigenschap van groudswell.

Groundswell raakt met diepe energie de bodem van de zee en blijft daar als het ware hangen, waardoor de top van de golf almaar kan groene en dubbel zo groot wordt als de golf zelf. Hoe hoger de golfperiode, hoe groter het effect. In feite zou je een factor x 2 kunnen aanhouden als de periode rond de 10 seconden zit. En dat betekent dus dat bij golven van 5 periode seconde de verhouding 1 op 1 is. Dat blijft in de praktijk ook wel te kloppen. Eigenlijk wordt een golf pas een beetje surfbaar met genoeg kracht van een 5 seconden. Meest ideaal in de Noordzee is dan nog een paar seconde periode meer, rond de 6,5 a 7. Het voordeel daarvan is dat de energie niet al te veel ‘ground’ en dat er van de gofenergie en vorm niet te veel afgaat onderweg over alle ondiepe zandbanken die de Noordzee heeft. Hoe meer naar het zuiden hoe meer het er zijn, vandaar dat die hoge periode swell het daar vaak wat moeilijker heeft. Toch zal het zaterdag in België ook voldoende zijn om met hoogwater door te komen. De zee is dan immers wat minder ondiep en de golven komen dan makkelijker over de zandbanken heen.

Zondagmiddag zal de swell ook nog van behoorlijke hoogte blijven en misschien niet eens onderdoen voor die van de ochtend. Daarbij blijft ook de wind nog eens gunstig offshore zuidoost de hele dag. Mogelijk wordt het de beste dag van de herfst voor iedereen, want warm water, aflandige wind. Niet te veel golfhoogte, maar ook niet te klein. Uiteraard is het daarbij zaak om er geen te hooggespannen verwachtingen van te hebben en gewoon lekker te gaan surfen of te strijden om een van die fel begeerde landskampioen bekers die er zondag te behalen zijn. Zowel het NK shortboarden in Scheveningen gaat door als het NK Longboarden in Wijk aan Zee. Op zich zouden deze wedstrijd locaties beter omgedraaid kunnen worden, want de hoogte is in het noorden iets meer dan in het zuiden. Dat wordt dus een uitdagend longboard spektakel! Zo veel golfhoogte heb je voor die discipline eigenlijk niet nodig. Maar gelukkig staat die swell er wel zodat er op scheveningen ook wat overblijft en het meer dan contestable is, ook voor de heren shortboards. Haasten hoeft niet, want een 2e swell vult de eerste aan in de loop van de middag waardoor het tot de avond goed surfen blijft. Wel graag speciale aandacht voor het wedstrijdgebied, ga daar niet in zee. Ook niet als het de enige plek is waar jij door de branding heen kunt komen, dankzij de channel langs het havenhoofd. Misschien is het dan juist tijd om te leren duckdiven of turtle rollen zodat je voortaan overal naar buiten kunt. Handig ook als je op reis wilt, hoewel de meest populaire spots bijna altijd wel een channel hebben. Zo ontmoete ik eens een Hawaïaan in Costa Rica op Playa Hermose die niet buiten wist te komen, terwijl die normaal altijd 8ft Sunset beach surft en je daar easy via channel buiten kwam. De Noordzee is zo makkelijk niet. Als je alle dagen en condities surft, kun je praktisch gezien overal in de wereld buiten komen. Daarnaast geldt voor zondag een all over the place alert, waarbij het niet uitmaakt waar je precies langs de 550 km lange kustlijn gaat surfen. Het is overal clean, krachtig en hol genoeg voor elk soort board. Dus mocht je niet een peak voor jezelf vinden, dan ben je gewoon een kook in zoeken, kijken en vooral een paar honderd meter wandelen over het strand.

Bon surf à tous et toutes!

Wetsuit advies, water is 18gr (wadden 17 C)

Zaterdag: Nieuwe 4/3mm wetsuit schoentjes niet nodig
Zondag: Een 3/2mm wetsuit overdag, i/d ocht 4mm aan

 

82 reacties

 1. Noordswell aan het begin van de Noordzee is gesignaleerd de boeien!
  Komt zelfs vandaag, zaterdag, al iets van binnen later op de dag.

  Zie https://surfweer.nl/spectra voor links naar deze boei en andere metingen. Om te zien of het vandaag al nadert, check de K13 en de A12 meting.

 2. Hoe kan je de verwachting laag houden als de hype zo hoog is? Zijn daar medicijnen voor? 🙂

  1. Frequentie dat is om te rekenen naar golfperiode. 200mHz is 5 seconden periode en 100mHz is 10 seconden. 150mHz 6,66 sec 😈.

 3. Hoe lang duurt het ongeveer voor een noordswell die wordt gesignaleerd op de Haewene Brim boei om hier aan te komen?

  1. Ligt aan de period.
   Even kort door de bocht:
   10 sec period vandaag is 31 knopen / 57kmpu
   Afstand tot de boei is ongeveer 570km
   10 uur.

   Maar, is het 6 of 8 seconden period dan kan het zomaar bijna verdubbelen.

    1. De golf remt behoorlijk af aan de kust, maar wat ik kan vinden in de online documentatie zijn dit wel de getallen waar je beetje op uit komt. 8 sec is 25, 6 is 20knopen.
     Open zee is dat

 4. Meting Maasvlakte golfhoogte is 20cm verminderd de laatste 2u. 04:00 ->06:00 terwijl het getij oploopt naar hoogtij. Terwijl de wind nog aanlandig is (300 graden)
  Dus begin ik mijn twijfels te krijgen of er genoeg golfhoogte gaat staan om 11:00

 5. Vandaag staat de webcam fixed op het surfgebied van het NK Longboarden op wijk aan zee, zie https://surfweer.nl/webcam Leuk voor familie en vrienden om mee te kijken, ik weet even niet waar de namen met de kleuren hesjes te vinden zijn.

 6. Beetje disappointed met de golven vandaag 😕, had wat meer verwacht. Ligt misschien aan mij?

 7. Vanochtend vroeg op pad
  Naar een hoek, dat leek me wel wat

  Het was druk, we waren met veel
  Zat bijna in een barrel, maar niet in zijn geheel

  De golven waren hol en rond
  100 man op een shortboard, maar bijna niemand die stond

  Zelfs een leger vanuit onze zuiderburen
  Die krijgen ze niet meer terug, die auto uren

  Maar goed het was wel clean en glad
  Daarvoor kan je net zo goed in bad

  1. Allemaal lekker maken met een dikke forecast maar het viel ronduit tegen. Ja het was clean en windstil maar doodtij blijft doodtij…. En dan heb je aan 80-90 cm niet veel.

  1. Heyy allemaal, Ik ben tijdens mijn ochtendsessie vandaag op Oosteroever (Oostende) een vin kwijtgeraakt. FCS I, blauwe kleur zoals op foto. Kleine kans, maar moest iemand deze gevonden hebben, dan mag je me altijd iets laten weten. (charlottevranken@gmail.com) 🙂
   Dank jullie wel alvast en nog een heerlijke zondag gewenst!
   Lieve groetjes, Charlotte

 8. Ter Heijde was vanmorgen tussen 07:30 en 09:30 echt wel super lekker!! Bij eenmaal hoog water liep het niet echt meer, maar dat hoort bij de spot.

 9. Na twee jaar aankloten vandaag in Noordwijk m’n eerste cleane golven gepakt. Helemaal stoked!! Ik zit met een grote smile op de bank!!

 10. Het was wel iets minder hoog dan ik gedacht had obv de boeimetingen, maar heb echt wel 2 topsessies gehad. De juiste golven van de sets hadden ruim voldoende energie voor de kortplank. Dus lekker kunnen werken aan mijn snaps. Super stoked!

  1. Begin dat zolangzaam aan wel te geloven. Zoveelste meting die niet oplevert wat je zou verwachten.

   Met supfoil nog net te pakken, maar dan was het vaak al weg voor je airborn was.

 11. Wijk was met sunrise erg fijn, schouderhoge barrels. Wel wat piekerig soms, echt lange lijnen ontbraken beetje.
  Einde middag tot sunset was nog maar de helft van de hoogte met een beetje geluk….

 12. Vanaf een uur of vier in Wijk aan Zee Noordpier met afgaand tij, bijzondere condities, buitengaats verder dan de lengte van de Noordpier de eerste break en dan een hele tijd licht golvend water. Uiteindelijk krachtige holle golven, soms wat gepiekt wat het toch nog moeilijk maakte, ze rolden makkelijk onder je door, om me heen zag ik ook wachten en veel surfsprints die net te kort kwamen.

 13. Tweede helft middag enorm naar mijn zin gehad in Hoek. Inderdaad viel de hoogte mee, maar het heerlijke weer maakte ook wat goed. Zeker geen spijt dat ik ben gegaan.

 14. Vraagje, ik heb nu enkel een (goed) 3/2 wetsuit. Ik wil er eentje bij kopen om langer door te kunnen gaan in de herfst en eerder in de lente/zomer. Ik overweeg of ik een 4/3 neem of een 5mm. Kan ik de 4/3 overslaan en alleen 3/2 en 5/3 of 5/4 gebruiken of is die overstap te groot om te overbruggen?

  1. Zelf heb ik een 3/2 en 5/4. Daarmee heb ik het hele jaar plezier!
   Investeren in kwaliteit is wel de moeite waard, dan kan je nog net iets langer doorsurfen in je 3/2

  2. Ik heb alleen een 3/2 en 2x 5/4. Me oude 5/4 met gaten gebruik ik als een 4/3. Kit ze dicht zodat die nog even mee kan. Maar voor mid winter is de oude te koud daarom een nieuwe 5/4 gehaald

 15. Als je een betaalbare optie zoekt check dan srface. Ik zou gelijk een 5/4 nemen dan kan je ook ver de winter in. 4/3 vaak maar 2-3 maanden per jaar zinvol in NL

 16. Ik ga binnenkort naar de kust van Marokko, ten zuiden van Casablanca. Ik hoorde dat er een soort buikgriep heerst in Tagazhout? Of is dat verleden tijd? Hebben mensen nog verder tips voor spots? Ikzelf surf comfortable head high maar een “beschermd” strand zou ook top zijn om bvb mijn vriendin surfles te geven.

 17. Heb nu 15 jaar lang alleen 3/2 en 5/4ish gehad en nooit spijt. Als straks er straks 2-3 koude weken zijn dan is het al te koud voor een 4/3 en in voorjaar heb je vaak een week mooi weer en is het al snel te warm.

  Koop vooral een hooded suit trouwens.

  1. Ligt eraan of je nog andere watersporten doet….met wing foilen erbij of als je supt op golven dan is in de wind een 4/3 wel weer vaker te gebruiken in t jaar.
   Ik heb alle 3 de dijtematen Maar idd: 3/2 en 5/4 hooded beste om als eerste te hebben!

 18. Morgen vlieg ik voor een weekje naar Tenerife – wie heeft er de gouden tip voor deze intermediate (jaja) die graag een mooie righthander wil surfen? Socorro, Bajamar..?

  (Las Americas ben ik al is geweest…)

  Bedankt alvast !

 19. Wijk banken liggen niet meer zo goed vorige zondag was het heel matig voor de swell die er was. Jammer

 20. Ik ben zondag tijdens het surfen mijn boardshack sticker verloren. Het is een blauw groene sticker die lijkt op een sponsor sticker. Als je hem gevonden hebt reageer dan even op mijn bericht.

 21. De eerste swells uit Noordwest zijn zojuist de Noordzee in gekomen. Solid op een goede 10sec periode en 2m hoogte. Maar ff kijken wat daar bij ons van over blijft! Op de wadden gewoon 100% 🔥

 22. Het windveld zoals die nu verloopt is anders dan windy gisteren had voorspeld.

  Het lijkt er nu meer op dat morgen ochtend de call wordt. En middag nog een hele kleine restje zal volgen. Als er niet meer plat wordt geblazen door het zuiderwind.

   1. Als het over mij post met Petten gaat, nee geen grap.
    Post was erst niet te zien en is nu weg. Vandaar nog de vraag hieronder.

    Dacht altijd dat Petten een laagwaterspot was. 🤷‍♂️

   2. Nee, geen grapje Tobias.
    ZH Maasvlakte liep tegen/ na hoog gewoon een dood.
    NH zag er beter uit, of daar waar de lage druk gebied lag

  1. Scheef morgen begin middag met komend hoogwater. Wordt los genietosss, Geen wind te bekennen die de golven plat blaast op dat tijdstip.

   Groetjusss

 23. Een vraagje, wat zijn eigenlijk de beste laagwaterspots in het Norden.
  Vroeger dacht ik altijd dat Petten het beste met laag was, maar blijkbaar is dat verandert. Les ik nooit terug in de sms.

 24. even off topic, sorry, heeft iemand ervaring met het reizen met een boardje in de trein? in dit geval naar Hendaye??
  Grtz A