Nuttige surfweer info:

Surfweer donderdag 7 februari 2019

76 reacties

 1. Laatste runs laten er geen twijfel over bestaan voor morgen.
  Tussen een hoog van 1026 hPA boven de Alpen en een laag van 993 diep in het midden van de Noordzee, gaat het donderdag gewoon heel hard waaien.

 2. Ik, al de hele winter eigenlijk. Moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat het 3 finger-gloves zijn. Dus duim en wijsvinger zitten los, maar de overige 3 vingers bij elkaar. Dat houdt het ws zo warm.

  Heb ook 5mm gloves klaar liggen voor als het echt koud gaat worden. Alleen dat lijkt dit jaar niet meer te gaan gebeuren.

 3. Dankzij de ZZW is het al een stuk minder blown-out dan gisteren.
  Het gaat straks wel harder waaien, maar dat mag ook. Gaat de golfhoogte tenminste goed omhoog en wordt het in Z-H ook nog wat!

 4. @Tobias,

  In Belgie, Morgen ochtend first light tot laag water beter om te gaan of te wachten tot eind de middag om rond hoog water (+/- 16u) te gaan?

 5. Morgen eind van de middag minder wind. Maar ja, je moet dan wel die stroming ontwijken…

  In de ochtend trouwens wel hogere golven, maar persoonlijk zou ik liever voor minder stormachtige wind gaan.

 6. ik elke winter, de hele winter. Liever koudere handen dan dikke onhandige handschoenen. Lukt me prima, er zijn maar enkele weken per jaar en soms geen, dat je er dikkere nodig hebt.

 7. @Tomas: nu maar hopen dat mijn baas me daar niet langs ziet lopen met m’n softtop 😉

 8. Deze zondag ziet er nog steeds veelbelovend uit. Zal het gedurende de dag beter zijn kwa wind/golfhoogte?

 9. Zoals de data nu voorspellen zit er een kans in dat ik ergens in zuidelijk NoordHolland een gesponsorde crew ga tegenkomen die al quiverend voorbij zullen sprayen. Erg benieuwd naar welke koppies dat zijn! 🤔🙏🏻💦

 10. Vanmiddag met hoog water nog even te water geweest. Af en toe hoofdhoge golven, maar het stroomde als een gek! Morgen maar met laag proberen…
  Hoe dan ook: wel even lekker het hoofd leeg gemaakt na een werkweek!

 11. De stroming was immens vandaag op scheef, 2 gasten die in de problemen waren gekomen toen het hoogtij werd. Ze lagen ene moment in de line up, tiental seconden later bijna 30 meter out the back.
  Die gast is uiteindelijk door een windsurfer richting het strand getakeld.

 12. Gebruik je 5 vinger 3mm gloves of zijn dat van die vingers.
  Andere mensen die 3mm 5 vingers gebruiken?

 13. Dit is een automatische reply:
  Momenteel is het RipperssponsoredbyLandRoverTeam Portugese swell kapot aan het shredden met messcherpe Fins en de daar aan vastzittende quiver. De crew is de 2e helft van Februari terug te vinden in de wijkiaanse en/of ijmuidiaanse lineup.
  Vriendelijke Shaka,
  RSBLR

 14. @ @gloves

  “er zijn maar enkele weken per jaar en soms geen, dat je er dikkere nodig hebt.”

  Dit geldt dus specifiek voor jou en niet voor iedereen. Ieder lichaam is anders en kan beter/slechter tegen kou. Ik heb slechte doorbloeding in handen en voeten en surf van herfst tot lente in 5 mm. b.v.

 15. Allemaal leuk en aardig, maar waar moet die swell van zondag vandaan gaan komen?
  Ik zie het muv het hoge noorden (en dan eigenlijk alleen de oostelijke wadden) nog gebeuren. De eerste NW swells komen pas maandag.

 16. Nu niet nee. Misschien een half uur ofzo. Maar smaken verschillen en sommigen kunnen goed tegen de kou. Ligt ook heel erg aan het weer en of de zon schijnt / niet waait.

 17. Die 2 gasten waren 2 beginners op softtops die geen idee hadden van aflandige wind, de mui, een referentiepunt in de gaten houden en peddelconditie. Geef de stroming maar weer de schuld.

  Gelukkig weer goed afgelopen.

 18. @ RSBLR

  😭🙏🏻💦💥

  Geef een shaka aan de Atlantis trotseerders, kijk daar uit voor weeshuisbezoekende dokteren in Ferrari’s en de blond moroccans zullen jullie terugkomst naar het Kennemerland verwachten!

 19. Tot nu toe met vijf vingers in 3mm. Maar maandag na anderhalf uur geen gevoel en geen grip meer, dus vanmiddag maar met 5mm 😉

 20. Hulde aan die gasten idd!
  Mooi om te zien dat mensen uit de line up gelijk in bres springen voor elkaar als er problemen ontstaan.

 21. Morgen heel goed denk ik. 6:00 uur hoog water en geen wind. De golven rollen nog wel even door. Tot 12:00 geen wind. 5 tot 10 aflandig.

 22. Stroming is altijd een optelsom van factoren: wind, getij, muien. Wat ik bedoel is dat surfers niet in de problemen raken door stroming, maar doordat ze de factoren niet kennen of begrijpen die de stroming veroorzaken op een spot en zichzelf hebben overschat in kennis en kunde.

  Niet de hele line-up is afgedreven naar zee, tenslotte.

 23. Ik kom zelden op Wijk maar heb eigenlijk een redelijke foto nodig van de pier, vanaf het strand (liefst net iets te noorden van de strandtent) met een beetje detail. Heeft iemand die toevallig liggen of, zou je ‘m willen maken? Scheelt mij weer een ritje WaZ.

  Cheers,
  Mike

 24. Zie kiters en windsurfers elkaar vaak helpen. Ook voordat er problemen ontstaan.
  Golfsurfers in de penarie zijn wat zeldzamer, liggen dan op plekken waar je ze niet ziet of waar helpen jezelf in gevaar brengt.

 25. Klopt het dat de storm van vandaag, die nu (21.00) voorbij is, wél swell/golven naar onze kust stuurt (t/m morgen middag?)?

  Want morgen ochtend van +- 9.00/13.00 is de wind +-10/15 knopen, en zelfs nog een uurtje offshore (van 7.30/8.30). Ga ik dan voor jan l*l morgen naar de waterkant?

 26. @zondag zuid NL, heb niet echt naar de forecast voor Scheef gekeken maar Noordkop ziet er surfbaar uit voor morgenochtend. Groot gedeelte van de ochtend offshore en hoor de golven nu nog lekker knallen vanuit mijn tuin. Verwacht restje ZW swell en zie 40 cm deining met 7 seconden, in combinatie met shorebreak (hoogwater) in de ochtend genoeg om te kunnen shortboarden met offshore.

 27. Wind gaat er straks helemaal uit waardoor de golvenmachine stil valt.
  Maar ms in de kop van NH idd nog een longboard golfje…

 28. Thanks heren! Scheef is plat nu, zo te zien.
  Ik draai me nog een keer om. Wel bizar dat er zo weinig weinig golven over blijven, slechts 10/12uur nadat de storm voorbij is gekomen op de Noordzee (deze keer op/dichtbij NL).

  Moet NL het dan meer hebben van stormen verder weg?

 29. Ik ga zo toch even Scheveningen proberen. Hoop dat het nog wat hoger wordt tegen de middag aan

 30. Scheveningen oogt flat. Naar het noorden toe hoger. Petten lijkt heuphoog, maar oogt als zo’n korte golf dat met een shortboard alleen een enkele take off en turn is te behalen? Er liggen er wel 4 in, en een supper iets verder op zee. Dus sowieso daar niet helemaal flat.
  De vorm van de storm was te groot voor de Noordzee. Haar rondingen paste er niet goed in, waardoor er aan de achterkant geen NW swell mee kwam.

  En pure zuidswell is meestal in 4 uurtjes weg als de wind ook weg is. Je hebt dus echt noordelijke fetch nodig om na een storm goede golven te krijgen.

 31. Tobias, thanks voor je uitleg mbt de grootte! Ik zit me suf te analyseren op Windy de laatste tijd..(gebruik de lagen: wind, golven, deining 1).

  Daaruit lijkt einde middag Zeeland nog interessant, na 15.00-zonsondergang (ook icm opkomend tij). Helaas gaat de wind dan ook weer toenemen (onshore).
  Klopt die conclusie een beetje?

 32. Hey Tobias,

  De surfcoachingsweken spreken me erg aan. Vorig jaar ook aan gedacht alleen ivm werk uiteindelijk niet gelukt.

  Ik zie dat er dit jaar 2 opties zijn: Vieux Boucau in Frankrijk en Peniche in Portugal.

  Ben jij op beide locaties aanwezig geweest? En wat raad jij aan? Mijn niveau is verreweg van pro. Kan goed down the line en mijn eerste cutbacks lukken aardig.

  Thanks
  Mark

 33. Oostende zaterdag first light tot 11u was goed te doen! Wind viel uurtje bijna weg zelfs. Daarna wel uit de zee geblazen met sprays

 34. 64 steenlopers, 23 drieteenstrandlopers, 31 scholeksters, 7 bergeenden zuidelijk, 400 zilvermeeuwen en een dode noordzeekrab.

  Einde bericht

 35. Petten erg leuk. Shorebreak in combinatie met offshore zorgde voor mooie barreltjes. Wel kort idd maar erg lekker links van palen. Was goed tussen 8 en 11 daarna te klein en onshore

 36. Ter Heijde leek heel wat, maar viel tegen. Eigenlijk niet laag genoeg voordat de wind erin kwam.

 37. Is er volgende week (voorjaarsvakantie) nog wat goeie surf richting Frankrijk, waar en welke dagen ?
  Thanks!

 38. Zo, swell kickt er nu goed in zeg!
  Jammer dat de wind ook nog noord staat en het tij niet helemaal goed komt. Wind wel flink afgenomen.
  Maar toch zat golven voor deze einde middag overal!

 39. Moderator kun jij misschien een goede forecast maken voor deze hele week!

  Wil graag een dagje vrij nemen en donderdag wordt het wel erg mooi weer!

  Blijft de swell doorstaan tot vrijdag of later?

  Alvast bedankt!

 40. Ziet er hier nog behoorlijk rommelig uit.
  Morgen ochtend lijkt wél het moment van de week te worden(?)

  (minder wind, zzw, windstoten amper, swell duidelijk nog wel. Alleen het tij is dan afgaand icm een noord swell)

 41. Morgenvroeg al wat lentevibes in het water (ze geven toch weer 8 graden), of nog altijd bitterkoud 6mm, veel-te-dikke-handschoenen weer?

 42. Zo, dit zou toch de moeite waard geweest moeten zijn het laatste uurtje!

  Zonnig is het niet echt, dus zou maar wel doen ja!

 43. vanaf volgende week al 4/3 tobias?
  Je verwacht later in februari/Maart en April geen winterse toestanden?

 44. 4/3mm beetje te fris, maar de winter is einde verhaal

  Water warmt natuurlijk maar langzaam op. Hangt dus heel erg af van het weer en het tijdstip op de dag. 12-15u meeste zonne 🔥

 45. @gloves

  Februari, maart en april zijn de koudste dagen in NL. Zee is rond de 6 graden dus voorlopig nog geen 4/3. Maar ik hou je niet tegen 🙂