Nuttige surfweer info:

Surfweer donderdag 6 oktober

131 reacties

 1. De noordoostenwind creëert golven die sterk naar het zuiden afbuigen. Happy times voor zuid landia !

 2. Weerkaart vanmiddag met de drie belangrijke weersystemen in onze regio.

  Een robuust hogedrukgebied (1050 hPa) boven Scandinavië houdt een straffe wind uit het oosten tot stand. Af en toe is deze wind dankzij het lagedrukgebied boven Polen (1015 hPa) meer noordoost dan oost, wat voor tijdelijke swelltoenames uit een meer noordelijke richting kunnen zorgen. Feitelijk is dit vandaag (woensdag 5 oktober) al het geval met de eerste 1m hoge golven voor de kust van Vlaanderen. Het hoogwater duwt daar het extra zetje in de juiste richting zodat het mooi te surfen is deze namiddag en begin avond. Ook in Zeeland zijn vandaag al de eerste golven te vinden dankzij de oosten wind. Vanavond en vannacht draait de wind meer noordoost en neemt nog verder toe. Het lagedrukgebied ligt dan nog dichterbij, deels over Duitsland. In de Baltische Zee is het helemaal feest met golfhoogtes van 5-6m hoog. En natuurlijk aan de andere kant van het spectrum, waar een lagedrukgebied van 962 hPa ligt voor de kust van Groenland en IJsland. Dit laag zorgt voor epic condities later in de week tijdens de Quiksilver Pro in Frankrijk – Hossegor.

  De tegenstellingen in luchtdruk op relatief vrij korte afstand zijn typisch voor het herfst jaargetijde van begin oktober. Ze worden veroorzaakt door het toegenomen verschil in temperatuur tussen de 70e (Noorwegen noord) en de 40e breedtegraad (ter hoogte Azoren). Mocht je overigens willen weten hoeveel kilometer er tussen 10 breedtegraden zit van noord naar zuid, dan is dit op de weerkaart / landkaart altijd 1111 km. In dit geval zou de swell van het laag van 962 hPa dus van de 40e naar de 60e breedtegraad een afstand van 2222 km moeten afleggen. Er vanuit gaande dat de deze lange periode swell een snelheid heeft van 50 km per uur, dan bedraagt de reisafstand in tijd ruim 44 uur (2222 gedeeld door 50). Ze zullen daar in Hossegor dus het best nog twee dagen wachten. Beste wedstrijdcondities dus vrijdag.

 3. Donderdagochtend 9u: waar zijn de golven ? Scheveningen lijkt minimaal op de webcam. Domburg iets meer. Probleem is de wind die best aflandig moet zijn (Domburg kan sideshore worden en dan is de pret weg). Iemand op MV ?

 4. Swell is in ieder geval in de lift op het moment en komt de hoek om met een NNO golfrichting. Zou dus Ouddorp zeker moeten aandoen.

 5. Tobias! heb niet veel tijd vrij, maar wil erg graag gaan! Kan ik beter mijn zinnen zetten op vanavond of morgenochtend? (Voor mv)

  Thanks!!

 6. Ik vind het best meevallen. Ik sta in ieder geval klaar voor een sessie. Het zou beter moeten worden tijdens het opkomen van het water.

 7. Iemand al een eyeball bloemendaal/zandvoort?

  Dan kan ik nog kiezen om evt richting het zuiden te rijden:)

 8. Ja met opkomend zou het te surfen moeten zijn maar scheveningen idd ook nog flat op de cams..

 9. Ervaring leert dat die NO nooit goed aan land komt. Ik hoop van harte dat het deze keer anders is uiteraard….

 10. Misschien is het in Zeeland of België wel OK, maar mijn ervaring is dat NO swells bijna altijd een koude teleurstelling zijn in Zuid Holland. Alleen die enkele keer als het echt windkracht 7 NO is over de hele lengte van de Noordzee is pakt goed uit.

 11. Hi guys, aangezien m’n ervaringen met spots als Noordwijk/Katwijk/scheef noord met hoogwater niet bijzonder positief zijn, iemand suggesties voor Z-H spots ten noorden van scheef?

 12. Dit was inderdaad op de dijk tussen Westkapelle en Domburg. Het was wel rommelig door de wind die stevig doorjakkerde uit noordoost. Geen hele lange ritten gemaakt, maar met de hoogte kwam het wel goed richting hoogwater. Zat toch wel boven de meter.

 13. Hoek van Holland was prima. Het werd eigenlijk steeds beter toen de golven over de bank heen kwamen. Lekker gesurft.

 14. Is die Eyeball van HvH Tobias? k heb die gele trailer niet gezien. De golven kloppen wel aardig. Meter + en de hoge richting 1,50.

 15. Staan er nog golven op Vrijdagochtend of namiddag ?
  Domburg hoog: 6u – laag: 12u – hoog 18:10 – MV hoog 6:45 – laag 12:25 – hoog 19:05
  Wind 15 knopen NO tot ONO

 16. Zou het vanavond op hoog bij domburg lopen? Mijn ervaring is precies rond hoog altijd wat minder, maar later is het al weer donker.

 17. Tobias, hoe komt het nou dat de hoogte helemaal weg is en gisteravond de sms nog zo hoopgevend was?

 18. K. oostenwind ook altijd… waarschijnlijk is die gewoon niet hard genoeg gebleven vannacht en de richting ook net iets te veel O ipv NO. Het zijn maar minieme verschillen van een paar graden in wind- en golfrichting. Het lijkt dan toch gisterenavond het beste te zijn geweest. Ik heb in ieder geval heerlijk gesurft in Zuid-Holland, tot dat het echt niet meer ging in het donker.

 19. Zandvoort kreeg af en toe een verdwaalde heuphoge golf, zoals verwacht. Zag er wel redelijk uit vanaf de kant (clean, setjes) maar stelde niet veel voor. Score: Twee prima golven gepakt op m’n fish. Had dus eerder al naar het zuiden moeten rijden! NO/O –> go south for sure

 20. Any chance dat er nog iets surfbaars over is voor een beginner, straks na2 kantoortijd? Scheveningen?

 21. Kijk, daar hebben we wat aan. Bedankt voor de melding!

  De boeimetingen staan deze middag nog steeds rond 1 meter met dezelfde NNO richting (10 graden) als vanochtend en gisteren. Dus mogelijk zou het vanavond opnieuw te fishen moeten zijn in zuidelijk deel Zuid-Holland, in Zeeland en in België.
  Elders niet, maar dat was al wel duidelijk.

 22. Maasvlakte was gisteravond en vanochtend gewoon prima, gisteravond op de goede plekken na een stukje lopen headhigh bakken en vanochtend heup tot schouder en stuk cleaner.

 23. Dom burg: om 12u redelijk (laagtij) om 12:30 lagere golven maar met geduld toch wat kunen rijden. Om 13:15 minimaal. Tussen 14u en 15u00 soms een leuke golf maar lastig wegens de wind. na 15u ging de stroming er wat uit toch nog redelijk wat wind. Vanaf 15:45 minder wind en mooiere golven. Omstreeks 16u15 leek het al hoogtij alhoewel dat pas 2u later zou moeten zijn.

 24. Oostende was zeker nog de moeite deze avond (5u tot zonsondergang).
  Echte deiningsgolven, niet al te hoog maar met voldoende kracht.

 25. Good to hear !
  Zaterdag net ff wat minder hoewel de wind weer toeneemt verder op de Noordzee:

 26. Swell zou dan zondag moeten binnenkomen terwijl het dan opnieuw weer wat harder gaat waaien uit NO voor de kust van Denemarken/Noorwegen. Die swell arriveert dan alleen pas na het weekend.

 27. Bedankt voor de regelmatige updates! Zondag dan maar nog een sessietje proberen te doen voordat het donker wordt.

 28. Domburg gistermiddag viel tegen. Beetje deining maar weinig kracht. Kon weinig meer met de golven doen dan ze een beetje uitrijden.

 29. blankenberge gisteravond was misschien maar 60cm maar perfecte shape en kracht voor lange ritten

 30. Gisteren bij paal 17 longboard, vandaag paal 19 sup en surf, morgen volgens een local nog beter. 🙂

 31. Vanmorgen vroeg toch maar naar Scheveningen gereden. Uiteindelijk de meeste tijd met zijn 4en genoten van leuke spelegolfjes en een onwijs mooie zonsopkomst.

 32. @tobias

  Hoi Tobias, Wat zijn je verwachtingen voor de herfstvakantie en de surf in en rond mimizan? Volgens mij blijft er niet veel over voor het NK en de herfstgangers…?

 33. Gisteren leuke lijntjes met opkomend water in Domburg. Heuphoog en soms iets meer. Vandaag hopelijk weer!

 34. Zou het vanavond vanavond nog iets worden omgeving domburg voor shortboard of fish of blijft het zo laag?

 35. Ouddorp uur of 08:00 – 10:30.
  Golfjes gelukkig… Niet helemaal voor niks gereden. Niet meer dan enkele heuphoge setjes en lager met vooral het laatste half uurtje voor mij de beste sets.
  Blij 🙂

 36. Dan was Maasvlakte hetzelfde Dirk. Niet hoog, maar met zulk lekker weer erbij en een paar zeehonden op korte afstand, de moeite waard!

 37. Vanmorgen Noordwijk heule kleine golfjes, lol gehad met surfsista en 2 zeehondjes die aan het genieten waren van de zon…hoop op wat hogers morgenochtend 🙂

 38. Zeeland gisteravond met knie tot heuphoog helemaal lekker, vooral na 18.00. Doorgegaan tot ik geen hand voor ogen meer zag.

 39. Maasvlakte was aan vanaf het eerste licht, klein dipje rond 9u en daarna ongestoord verder met heerlijk bakken

 40. Noordwijk gisterochtend vanaf 9 eerst slappe hap, toen het getij weer omlaag ging popte er ineens wat golven op, we hebben ze alle 3 gesurfd 💪🏼😂en toen was ons geduld(en de tijd) op. Tis al best fris dus blij met mn schoentjes. Paar zeehonden kwamen nog ff gezellig kijken. Sws lekker om de dag met een plons te beginnen.

 41. Jawel. Schiet nu omhoog bij de wadden en doet er zo’n 3 uur over om ‘de hoek’ om te komen. Nog net binnen het bereik van hoogwater als het goed is. Sowieso op Texel en zeer waarschijnlijk ook Z-H. Voor morgenvroeg staat die helemaal op zeker, maar dan wel met meer aflandige wind.

 42. Toob,

  Plaatje ziet er belovend uit, wat voor hoogte blijft er over van deze swell? Wordt het een typical lonboard sessie, of kunnen we ook lekker weg op de fish?

  Cherio

 43. Ik zie heuphoog spiegeltje spiegeltje binnen komen rollen op de cams. Helaas kan ik zelf niet gaan vandaag, maar had er graag in gelegen nu!

 44. Ik ben bang dat die hoek wederom naast de pot gaan pissen vanwege de NNO richting van de swell. Tenzij je gaat longboarden, dan is het daar prima te doen.

 45. wijk was gisteren niks wel clean en misschien 2 a 3 golven boven mn knie maar verder was het kak :-((

 46. Krijg net een update van de Noord: lijkt helemaal nergens op nog. Geen heupgoog spiegeltje spiegeltje iig…

 47. Hoek van Holland was tussen 9 en 1030 uur max kniehoog. Wel clean. Toch wat kunnen pakken. Cheers

 48. Gaat het vanmiddag nog wat worden Tobias? Of klopt jouw voorspelling niet (meer). Als ik naar de Noord nu kijk geeft dit me weinig hoop!

 49. wel spiegeltje glad ja maar geen alert vind ik.
  ik vind het gewoon erg kleine golfjes en zo heel af en toe iets meer dan erg klein, maar komt misschien omdat ik persoonlijk bij een alert toch al gauw aan minstens een schouderhoge+ golf en pompende condities denk.
  maar is misschien mijn interpretatie

 50. Zou texel nog wat doen dit weekend? Hoor het graag als iemand tip heeft, kan ik op tijd m’n spullen pakken😜