Nuttige surfweer info:

Surfweer Donderdag 4 februari 2021

146 reacties

 1. De wind momenteel ter hoogte van Denemarken is ONO en hard genoeg om een goede portie noordoost swell af te leveren in België en Zeeland en delen van Holland op donderdagmiddag! Heel misschien de ocht ook al, maar dan zal later pas duidelijk worden.

  Nog even surfen voordat de winter een bizarre duikvlucht naar sneeuw, wind, ijs en extreme kou doet!

 2. De Siberische beer!! Hij is terug.
  Het windveld lijkt redelijk op die van Maart 2018 toch?

  Is er een kans dat de surf weer net zo goed word?

 3. Vandaaq nog lekker warm en de swell uit NNO staat er goed op!

  Even wachten tot de wind luwt. En in het zuiden wachten tot het tij weer komt. Maar ook daar goede surf vandaag:

 4. Volgens mij loopt er al wat NO door de ZW! Kan straks een uurtje best prima worden als wind paar knoopjes zakt en NO doorzet.

 5. Morgen nog een paar sup rimpels over of wordt het toch helemaal flat?

  Helaas werken vandaag…..

 6. Leek wel een lente-surfje vandaag! Was heerlijk, niet spectaculair maar wel gewoon ok op longboard. Tweede bank liep aardig, derde net niet door gebrek aan hoogte. Was gemiddeld een klein heupje en af en toe een uitschieter, weinig stroming tot de ebstroom wat ging lopen. Geen wind, wel zon! Ik had toch nog een beetje onvoldaan gevoel aan zondag overgehouden maar die is nu weg!

  Wat me wel opviel was dat er veel “verschillende” golven waren vandaag, waardoor ik geregeld op laatste moment naar voor of achter op mijn board moest.

 7. Leuke sessie gehad hier in ZH. Was prima te ‘Fishen’ met afgaand. Maar wat was het warm. Zal zondag wel heel anders worden met de windchill, sneeuw en vriestemp.

 8. Vandaag was de Zuidpier IJmuiden prachtig. Verder niemand gezien. Op de webcam leek er meer lijn in de golven zitten dan Wijko. Mooie sessie gehad vanaf 1300 uur, vooral in het begin. In de loop van de middag ging de kracht er wat uit. Met het zonnetje erbij was het met een 5/4 gewoon warm. En dat in februari.

 9. vanmorgen rond 8 uur op de Noord was het ook lekker. Wel een beetje chaotische golven, maar de hoogte was goed. Komende week geen surf voor mij met een 5/4 pak, 5mm schoentjes en 2mm cap. Handschoenen zijn wel lekker warm, maar met gevoelstemp van -15 of kouder blijf ik dicht bij mijn warme choco met rum en slagroom

 10. Hi mede surfers,

  Vandaag bij hoek heb ik per ongeluk mijn Sony action cam geofferd aan de zee (ja ik weet het, heel dom). Kregen er lekkere golfjes voor terug maar was toch niet helemaal de bedoeling. Als iemand hem toevallig vindt hoor ik het graag!

  Thanks!!

 11. Ben benieuwd naar zondag en maandag, windguru voorspelt nu wel heel harde offshore. Hopelijk dat het nog wat bijsteld naar beneden! En of die gevoelstemperatuur een beetje te doen zal zijn in mijn 6/4+ hooded oneil:)

 12. @tommie haha, ik heb net schaatsen besteld. Even het water op een ander manier ervaren komende dagen😉

 13. Noordwijk vanmiddag met afgaand tot laag was wel geinig. Clean, en heel af en toe een leuk setje maar je moest wel geduld hebben. Het was inderdaad bloedheet in het water. Met laagwater begon het erg peaky te worden, daarvoor waren er nog wel wat lijntjes te vinden. In Noordwijk stroomde het trouwens toch wel flink vond ik, of ik lag net bij de verkeerde bank, dat maakt nogal uit

 14. Prima vermaakt in HvH eind vd middag. Mag nog wel iets hoger en krachtiger maar zaten mooie cleane setjes tussen.
  @Marlies geen actioncam gezien helaas.

 15. @Robert thanks anyway!

  @goprofloaty, dat was inderdaad handig geweest. Voor de volgende dan maar..

 16. @sup

  Toch nog wat swell vandaag.. inimini en in ZH beter even wachten tot het met laagwater op de buitenbank gaat breken.

 17. Komt er zondag middag 3u voor laagwater nog swell door, of is het tij te laag? De wind zakt namelijk in de namiddag in België. Wat denken jullie?

 18. Dan moet er eerst ijs liggen. Zo ver is het nog niet….

  Eerst even ONO 100 km uur wind van zaterdag of zondag op de Noordzee. Gaat spoken daar met als gevolg stroming en swellfetch naar het zuiden!

  Halve maan, doodtij niet heel ideaal tenzij je een grote stroombreker hebt zoals bijvoorbeeld in België.

 19. @koudhe

  berichtje hierboven was eigenlijk voor jou bedoeld (per ongeluk jouw naam gebruikt)

 20. deze 1-st timer-selfbuild-wooden-8Zero LinewoodProductie is er ook klaar voor. Als de swell weer aanklopt tenminste. Al is testen op ijs ook niet verkeerd… want dan blijft ie zeker boven water…

 21. Waar zet je een windsurfzeil op jouw snowboard?

  Met vlieger of wing natuurlijk wel aardig lowland ‘poederen’

 22. Zag een drone rond 5 uur vliegen boven de longboarders bij de Noordpier, komen die beelden ergens te staan?

 23. Als ik het goed begrijp zal die swell Domburg passeren, zodus beter iets meer op de kop richting Breezand?

 24. @Linewood,
  Respect voor de hoeveelheid werk, ben benieuwd hoe die “surft”
  Een behoorlijke “old school” shape iig!
  Voor dagen als vandaag!

 25. Jawel. Je moet ten eerste hele goede kleding hebben. Daarnaast is het morgen code rood en ben je wel onwijs egoïstisch als je denkt dat het morgen nodig is om met alle risico’s van dien de weg op te gaan voor een paar golfjes met in het achterhoofd houdend dat de hulpdiensten en ziekenhuizen het al druk genoeg hebben.

  Maar goed. Je hebt er vast wel een paar tussen die het wel nodig vinden.

 26. @surf: ja de sneeuw maakt het water super glad dus das gevaarlijk 😜
  Wees mindfull, dus denk na en zorg dat je uit het water snel weer opwarmt, warm water drinken bv, snel droog en uit de wind

 27. 100% eens met @surf

  Is gewoonweg GEEN goed idee om morgen de weg op te gaan voor iets wat absoluut niet noodzakelijk is

 28. Nederlandse surfers zijn samen met de duitsers altijd degene die in de problemen komen. Reken maar dat er morgen weer genoeg zelfoverschatte surfers het water in duiken. Had gehoopt dat er iets zou veranderen na dat drama in mei maar eerder tegenovergestelde. Kijk is hoeveel rubber er is verkocht en voor hoeveel surfers dit de eerste winter is. Zie ook veel surfscholen, surfinlfuencers en fotografen vertellen hoe goed de surf word.

 29. Zoals je zegt Zuiden wss dikke bakken met natuurlijk erg koude harde wind. Aangezien de swell aanzienlijk hoog is vroeg ik me af of bijv. Zoutelande en dishoek de swell ook binnengaat komen en de bocht kan maken? Dan zit je meteen met offshore wind en dus veel minder last van. Gaat de swell die bocht kunnen maken en binnekomen bij zoutelande etc?

 30. Wind draait in zeeland volgens de harmonie kaarten off shore bij westkapelle zoutelande etc?

 31. Inderdaad , ik denk dat die swell energie de Westerschelde niet echt goed in wil lopen , en de golven dus te klein zijn daar.

  Windstoten kracht 8 is wel erg pittig bij 3 onder nul

 32. Zelfs bij Domburg is de wind side off shore , dus aan de zuidkant van Walcheren pal off shore

 33. Hé jammer, hoopte dat de swell krachtig genoeg zou zijn om het bochtje richting Westkapelle te kunnen maken

 34. @@surf
  Als je gaat rijden en het is echt gevaarlijk ben ik het met je eens. Maar als je in de buurt woont en kunt lopen zie ik geen probleem. Wel oppassen met de kou in het water!

 35. Die swell komt goed genoeg door tot zeeland op de juiste spots, maar denk ff 2x na om te gaan. Check de boeien of webcams ipv naar het strand te rijden.

  Code rood + harde offshore + slecht getij + geen zicht.
  Tegen de offshore met sneeuw inpeddelen is sowieso niet leuk.
  Mocht er iets misgaan dan is het meteen over. Vanaf het strand (toch al leeg) zie je niks door de sneeuw, en met deze koud ben je onderkoeld voordat je het doorhebt. Vergeet het KNMR maar.

  Ga zeker niet alleen, spreek een tijd af met iemand thuis, en ga eruit als je het koud hebt. Als je toch gaat, en je bent alleen, kies dan voor een spot waar misschien anderen zijn.

 36. 3 meter op de boei voor rotterdam. Die swell loopt zeeland mooi in.

  Verder gewoon lekker thuis blijven.

 37. Stoere praatjes hoor echt heel cool …… maar als je straks onderkoeld of erger op t strand ligt en er tig nooddiensten voor jouw uitmoeten rukken praat je wel anders of nooit meer .
  Dit soort condities zijn een nogo!

 38. eyeball report : Toch goede golven aan de zuid stranden van Walcheren, maar het is gekkenwerk met deze kou.

 39. Domburg : zoals verwacht met deze swell richting , huge surfbare golven(groter dan elders in Nederland) , maar kracht 7 side shore , dont go!

 40. Was vanochtend prima te doen voor 60 minuten. De fietstocht naar het strand toe was kouder dan de surf.

 41. Westkapelle was aan vanochtend. Zeker een metertje en clean. Lekker 2 uur int water gelegen. Stoked!

 42. Dikke bakken in Noordwijk, wel rare golven en de zee trekt met 10 km/h voor je neus naar het Zuiden. Absolute no-go, maar leuk om te mindsurfen

 43. Net een lekkere sessie gehad, het was wel oppassen met de ijsschotsen. Paar keer in de barrel en dan komt er een blok ijs voorbij, dat is toch wel bijzonder.

 44. Inderdaad vandaag weer beginnende surfers in het water die te weinig kunnen inschatten waar en wanneer er problemen kunnen ontstaan. Met als gevolg dat andere ervaren surfers mee in de problemen kunnen komen bij reddingsacties of restricties opgelegd krijgen door ongelukken. Goed dat Tobias duidelijk aangeeft wanneer het gevaarlijk wordt, zeker bij no winden

 45. Net even een leuk surfje gepakt @ Kattuk shore. Zeer koud maar net te doen! Het valt me op dat er behoorlijk wat mensen emotioneel zijn. Don’t hate, meditate! Xoxo

 46. Voor de deur was briljant. Clean, fijne golven en rustig. Terugpeddelen met wind en die ragfijne vlokken in de ogen was iets minder prettig.

 47. Ik zag net wat foto’s uit ZH, wat een verschil met hier zeg! Lijkt wel of de grens zo ergens ten zuiden van Noordwijk/Katwijk ligt?

 48. Mijn verwachting was dat het helemaal niets zou worden of een gestoorde puinhoop. Zo’n knuffelbeast from the east had ik niet verwacht.

 49. The beast fromt the east zou er wel eens eentje van lange adem kunnen zijn.
  De EC-Pluim kustregio Noord-Holland is tot het einde toe winter..

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/fa90f.jpg

  En deze weerkaart van 17 maart dan! Een grote glazenbol forecast. Maar dit zou best wel eens een hele lange rit kunnen gaan worden voordat het weer een beetje op voorjaar begint te lijken! Zeker nu het Noordzeewater verder afkoelt onder de 4,5 graden C.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/fa62e.jpg

 50. Hi Tobias,
  This beast from the east: blijft de Swell ook verder deze week nog krachtig genoeg? Winterse toestanden zijn toch wel effe balen, maar in BE geven ze weer lichtelijk wat gematigder weer af vanaf midden de week. Woensdagmiddag (tegen HW) is 1 meter voorspeld (0,5m deining) en 7 sec. Zou dat kunnen kloppen? Lijkt mij precies wel OK surfweer.
  Thanks!
  Niels.

 51. Mijn vrouw zei dat ze van me gaat scheiden als ik nu het water in ga. Sjeetje, ik ga haar missen man…

 52. Yes! Weg met dat knuffelbeast 🙂 naar beneden met die temp & gooi op die golven! NL aan de 11steden en knallende golven aub.

 53. Was lekker, maar beetje koud met m’n verrotte handschoen. Zit al dagen te zoeken maar alles lijkt uitverkocht!!! Wie o wie heeft de gouden tip voor maat s handschoenen (5-7mm)???

 54. Denk het wel, genoeg op de boeien en genoeg noord in richting ( dus ook Noord-Holland een golfje) en ook nog juiste getij. Maar ik geen expert….

 55. Toch geweest gister. Lag geen hond in behalve ik en een zeehond. Maar was zeker gewoon waterpret met de dikke plank

 56. Mooi document, en helemaal mee eens. Afgelopen zomer waren al die surfklasjes echt een plaag bij Rapa Nui. Voor surfers, maar ook voor mijn kids die gewoon in het water willen spelen; overal om je heen kwam er wel een board op ze af. Vreselijk irritant. Goed dat er regulering komt. (zeurmode weer off)

 57. Dank voor het delen.

  Heel hinderlijk, al die zwemmers in de surfzone. Ik wens de handhavers veel succes op de mooie zomerse dagen…

 58. Mooi! Ziet er uit als een goed afgestemd en weloverwogen beleid. Dat lijkt me een goed voorbeeld voor andere locaties waar regelmatig conflicten zijn zoals Scheveningen en Velsen-Noord.

 59. Meine Geute….Of er heeft weer een ambtenaar een jaar onderzoek gedaan, of er is weer een klap geld naar een adviesbureau gegaan. Wat een regelzucht….Gaat het zo vaak mis dan in ZV?
  Komt er nog zo’n blauw bord naast het bestaande bord bij iedere strandopgang te staan? Die is nu al niet te begrijpen. Investeer dat geld lekker in een paar douches in Zandvoort.
  Zullen we het hele strand op Zandvoort ook vol leggen met rubber stoeptegels? Zo gevaarlijk dat losse zand. Gratis helmpje en zwemvest beschikbaar stellen en af te halen bij iedere strandtent?

 60. Hoe meer regulering en regels hoe beter het wordt. Surfen en zwemmen wordt zo ook toegankelijk voor mensen die niet zelf een inschatting kunnen maken. Past helemaal in Zandvoort.

 61. Positieve temperaturen maandag en dinsdag. Daarna zou rond de 18e het wintertje nog een beetje kunnen terugkomen, maar the beast from the east is er niet meer meer bij.

  Helaas ook heel weinig golven. Eigenlijk helemaal geen golven meer voor een tijdje. De wind is of zuid of zuidoost/oost, met te veel land uit die richting.

 62. Er loopt inderdaad echt helemaal niks nu, maar oh wat is het mooi. Ondanks het gebrek aan surf is het wel echt genieten in het zonnetje met besneeuwde duinen op de achtergrond. Hollandse winter op zijn best!

 63. Weekje texel volgende week maar ik zie idd nog niet zoveel swell komen….

  Dan maar zeehonden spotten met de sup aan de waddenkant.

 64. De zuidswells komen goed aan op Texel hoor. Zeker niet flat met dit soort zzw-en wind en laagwater!

  Dinsdag achter het front ws ook wel in Z-H weer een dooi swelletje!

 65. Kans dat België meedoet volgende week? Nu de grenzen met NL zijn gebarricadeerd, moeten we hier gaan zoeken 🙂

 66. Tussen de 3,5 en 5 graden. Het water dat in de muien blijft staan bij LW is afgelopen nacht wel bevroren.

 67. Mooi kaartje van de watertemperatuur. Kan je aangeven waar die kaart te vinden is? De kaart met gegevens van Rijkswaterstaat is niet zo duidelijk als deze. Thnx.

 68. De gemeente Zandvoort maakt graag regels, maar handhaafdt ze maar weinig. Aan landelijke regels heeft het college van B&W sowieso graag scheidt (zie circuit en de natuur) Ben benieuwd hoeveel kiters en foilers beboet gaan worden. Ik verwacht veel confrontaties als je er wat van zegt.

  Enige wat mist gaat is dat er jaarlijks (zo een twintig jaar lang al) mensen vóór post noord verzuipen… Iets dat in Bloemendaal aan Zee niet voorkomt. Raar maar waar.

 69. Morgen weer wat (kleine) golfjes eind vd dag op scheveningen? Gister was eind vd dag opeens best leuk, fingers crossed!