Nuttige surfweer info:

Surfweer Donderdag 30 Mei 2019

165 reacties

 1. Vannacht de depressie ten westen van Noorwegen. Ver weg, maar genoeg krachtig om zondag/maandag nieuwe swells te laten arriveren bij ons:

 2. De spectra zien er best mooi uit met duidelijke lijnen, maar is dit nu de windswell uit zuidwest van vandaag, of is dat nog een verre noordswell? Iemand een idee?
  Lijkt op de cams nog steeds erg klein, dus ik twijfel om te gaan met hoogwater.

 3. Dit zijn inderdaad golven de andere kant op (naar het zuidwesten), maar zoals je kunt zien laat het de noordelijke swells (linker ruggetje) gewoon intact. Hele andere frequentie, dus zit elkaar niet in de weg.

 4. Kan er op scheveningen rond HW geshortboard worden denk je? Webcam zie ik nog weinig op..

 5. @Tobias. Hoi Tobias, Zie kans om wat swell te krijgen in de lange termijn voor les landes (6-11 juni) ? In de planing voor een lang weekend surftrip maar het voorspeling lijkt me een betje onduidelijk.

 6. Voor iedereen die vraagt of je kan shortboarden, kommop zeg, check de cams en trek je conclusie. Als je het dan nog niet weet, kijk dan of de golfverwachting (windy.com of de vele linkjes hier naar rijkswaterstaat website) hoger of lager wordt….hoger = gaan, lager = lekker thuisblijven. Los van het feit of jouw stekkie beter werkt met opkomend tij dan afgaan bijvoorbeeld.

  Vanochtend nog even lekker een uurtje gepakt met opkomend water. Zat weinig push in, maar met 8ft minimal leuk te doen. Met shortboard was het zeker niks geweest. De wind verklootte het gelukkig niet helemaal.

  Vanavond zal het ongeveer hetzelfde zijn, wel iets meer wind dan vanochtend.
  Wind komt uit het zuid-westen, dus ga niet vol met je bats in de wind liggen, pak een beschutte stek bijvoorbeeld.

 7. Vanmiddag wijk aan zee van 3-4 was fun. Veel golven en sommige waren ook best lang en met meer powerrr

 8. Dank voor deze info! Wellicht ook nog n hint rond welke tijd t voor de mini beginner goed zal zijn?

 9. Copypaste zegt: “Meeste kans op een golf is overal tussen mid-tij vloed-hoog en mid-tij eb.” Maw ongeveer 1,5u voor tot 1,5u na hoogtij.

 10. Enkele Surfspots Zuid NL waar geen webcams staan, vrij flatterdeflat-flat (sta er nu). Maybe rond 11.00 zou het nog wel wat kunnen worden.

 11. Als het allemaal zo goed weet, waarom sta je er dan… moeilijk he zonder cam weersvoorspelling beoordeling

 12. In Belgie (en Zeeland) zijn alle spots laagwater spots als de swell dik zuidwest is!

  Maar dat gebeurt tegenwoordig nog maar zeer zelden..

 13. Wijk gisteravond van 18-20u was echt kak. Had op meer classic ZW gehoopt 🙁

 14. Ja, echt he. Waar blijven die classic ZW dagen? Klimaat is om zeep, we willen ons Hollandse weer terug!

  Wel veel vaker noordswells. Er lijkt nu met een HS7 swelletje van 46cm nog wel een golf door te komen in N-H en op de wadden:

 15. Noordswell rules, maar meer hoogte dan de laatste tijd is wel heel welkom!

 16. Hallo mensen, heeft iemand tips voor surf forecast in Les Landes en San Sebastian? Meer dan welkom! Groet

 17. Bar Nestor. Ge-wel-dig vlees. Bestel de ’txuleta’ daar staan ze bekend om. Lekkere rode wijn. Gegrilde groene pepers erbij en een tomatensalade. (Calle Pescaderia 11)
  Als alternatief Gandarias Jetetxea. Hier is al het vlees lekker. Probeer de ‘Solomillo’ (Calle 31 de Agosto 23)

 18. @Erik

  Meestal vroeg op. Check je apps voor tij, golfhoogte en wind.

  St Seb vroeg naar de meest noordelijke parking van de stad aan het water.

 19. “@waarom sta je er dan”… Omdat er meer te doen is dan alleen surfen op het strand? Ik denk, geef je/jullie ff een update, wel zo handig voor degene die nog in bed lagen en hier kwamen checken.

  Rond 11.00 was het te doen overigens, en ben ik me gaan omkleden voor een lage (maar leuke) sessie van 1,5uur.

 20. @@zuid nl

  Zo, een beetje zuur vandaag? lol

  Hoop dat het dit weekend wel een beetje doorkomt, vooral met dat mooie weer!

 21. Bedankt Zuid, ik ben er om half 12 in gegaan en heb even lekker kunnen oefenen. Beste uurtjes van de dag. En zat vanochtend idd nog te twijfelen of het de moeite was en hoe laat:) dus vooral tips blijven delen!

 22. Hoi allemaal,
  Ben vanaf morgen voor 2 dagen in Ouddorp. Normaal surf ik in BE of Domburg, dus beetje zoeken weer. Iemand advies wat betreft gunstigste plaats daar?
  Alvast bedankt!

 23. Helaas zijn de voorspellingen weer eens negatief veranderd voor de komende dagen……

 24. In Ouddorp kun je surfen bij het vakantiepark Landal. Daar kun je eventueel ook huren bij de surfwinkel. Veel plezier.

 25. Kijk zo:

  Bar Nestor. Ge-wel-digge golven . Bestel de barrel daar staan ze bekend om. Lekkere dikke barrels. Shortboard erbij en een mildert. (Nummer 11 zouden ze bij de chinees zeggen)
  Als alternatief longboard peelers. Hier is alles lekker. Probeer de ‘shorebreak

 26. @FJL, @Pablo, @Verdwaaldetalenten bedankt, bedankt, bedankt!! Ook voor de vlezige tips!

 27. @Eva, bedankt! Dacht al dat het daar was. Lijkt me wel een hele poos wandelen dus met board.

 28. Verder afnemende swell te zien op de boeien. Dat belooft niet veel goeds voor zaterdag.
  Fingers crossed v. zondag 🤞

 29. Bij beachrestaurant C-side in Ouddorp zit de surfschool (SurfKaravaan) gewoon echt op het strand. Is handiger voor verhuur. Veel minder ver lopen! En ook trouwens een goede spot met laag water

 30. @tobias: hoe moeten we die golfspectrum figuur met de staafjes uitlezen? is de energiedichtheid om te zetten naar een golfhoogte?

 31. Nee, daar kun je niet zo veel mee. Het geeft alleen een beeld van de verschillende richtingen waar golven vandaan komen. Die met de meeste energie is daarbij het meest dominant. Dat is dan wel weer fijn om te weten, maar hoeft niet per se de beste swell te zijn. Een swell van 6 of 7 seconde is voor de Noordzee net zo fijn (voelt de bodem niet tijdens de orbitaal / voortplanting en verliest daardoor dus minder energie).

  Overigens lijkt er nu toch wel weer wat door te komen met een halve meter op 125mhz.
  Straks met hoogwater prima longboarden:

 32. Zit er maandag iets in voor ons Belgenlandje? Of is de richting pretbederver?

 33. Ik duim ook heeeel hard voor een paar leuke golfjes morgen😬🤞🏻🤞🏻🤞🏻

 34. Jup, longboarden was ok.
  Opvallend dat het een uur vóór vloed er nog niet zo best uitzag. Maar vlak erna beter, tot +-1,5u erna. Komt dat door minder “rol/bodem” weerstand?

 35. Iemand een eyeball op wijk? Ik kan het op de cam niet goed zien met de schittering, maar t lijkt dat er wat loopt.

 36. Met deze toename op de A12 boei lijkt het iig iets meer dan vandaag te gaan worden.

 37. Er werd vandaag (vanmiddag) toch door een paar mensen best heel lekker gesurft op softtops/longboards. Tel deze maar mee als summerfun!

 38. Knokke lover, je kan de golfhoogtes van die boeien bekijken op:

  https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/golfhoogte/

  A12 is die bovenin, volgens mij (bij een Noord Swell) komen de golven met +- 45/50km/h (lomp gezegd) naar de kust toe. Dus +- 9/10 uurtjes voordat het bij Knokke is.

  Voordeel is dat er nog een zooitje boeien voor de kust liggen bij jou, je kan dus mooi kijken wat eraan komt.

  Maak er een gewoonte van om altijd even je favoriete boei te checken voor+na het surfen, daar kan je veel van leren. Zo ook icm de 3d spectra metingen van je favoriete boei, te vinden via: https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/metingen/noordzee/3d-spectra-golven

 39. @Tobias, is er een richtlijn van wat er over blijft van de golfhoogte van A12 (in dit geval op 100mHz / 9-10 sec)?

  Is deze periode eigenlijk nét wat te lang? zodat de golven worden afgeremd door de bodem? (Ik begreep nl dat je 150mHz / 6-7sec als ideaal ziet ivm de ondiepe Noordzee)

 40. Of natuurlijk ook met http://actuelegolven.nl voor een direct overzicht met richting :-). Maar de bron is diezelfde waterinfo, dus aan eind van de streep maakt het geen klap uit natuurlijk.

  Viel me nog best mee in Wijk vandaag. Allemaal niet hoog, dus moest er nog best voor werken met de sweet potato. Maar in combinatie met het weer maakte het wel een super dagje.

 41. Leuke kleine soms best lange Longboard golfjes bij de tweede windmolen op wijk. Zonder de forecast was ik niet gegaan. Goede gedaan Tobias.

 42. Moet nog komen die swell straks met HW.
  En perfecte crwowd control met ern verkeers en parkeerinfarct richting velsen noord 😂

 43. By the way ook nog tips voor campings vlakbij surf in les Landes..?! Dank alvast allen!

 44. Weet iemand eigenlijk hoe het zit met de stroming. Bij hoogwater is dit naar het noorden en bij laagwater naar het zuiden, maar mij is niet duidelijk wanneer de stroming omschakelt en wanneer is de stroming op zijn sterkst

 45. Camping La Marine in Mimizan. Altijd goed. Iets rustiger is Carcans, ligt meteen achter het strand en lekker in het bos.

 46. In Noordwijk…Veels te veel wind ineens! (Leuk voor de kiters)Alle golven weggeblazen en een stroming niet normaal…wel goed voor de paddlepower:)

 47. Vanochtend 9-11 mooie heuphoge longboard peelers bij Paal 17, clean en power, stoked!

 48. Wijk was prachtig. Mijn zoon was helemaal stoked, dus we hebben er zo’n 3 uur in gelegen. Is net zo mooi als zelf surfen!

 49. Wel in een zwempak. Was prima te doen. De golven helaas minder goed te doen. Mini!

 50. Wijk was echt prachtig tegen de pier aan met longboard en maar 6 andere surfers ?!?!….. 3 sessies gedaan ….. heuphoge lange leftys alleen maar leftys 😆😜

 51. 😂 ja, de rest geraakte niet door het verkeer. Wel heerlijk gesurft bij Heliomare. Ook een goede spot bij Noordswells, vooral bij het wrak!

 52. Hoek van Holland zag er ook prima uit met opkomend tij. Helaas geen board meegenomen naar het strand🙈🤔 Beter wel kunnen doen!

 53. Wel iets meer dan 6, maar ik lag dan ook wat verder van de pier af. Verder helemaal met je eens. Goed weer, kleine rollers en super fun om een beetje te klooien!

  P.S. Ook super relaxt twee uur erin kunne liggen in m’n 3/2 short sleeves!

 54. Ik lag nog wat verder, bij de windmolens tussen 14:00 en 16:00 in boardshort en lycra op de sup, en daar was het vooral mini-shorebreak en af toe een beter golfje iets verder buiten. Paar heuphoge rides van betekenis..

 55. Haha ja gisteren helaas nooit de pier bereikt. Wel veel fun met SUPs bij wijk dorp.

 56. @Tobias, komt er nog een update voor vanavond ? Benieuwd of Domburg de moeite is vanavond ! 🙂 Alvast bedankt !

 57. @getijstromen

  check https://www.dmi.dk/ (op laptop of desktop)

  in het landkaartje (iets naar beneden scrollen) rechts “strom” kiezen, even vergroten en inzoomen op NL. Je kan afspelen en stil zetten per tijd

  Vergelijk de stroomrichting met de hoog/laagwater tabellen en je hebt je antwoord

 58. Weet iemand of een shortboard van 27 liter goed is voor in Nederland of is dit te klein?

 59. Het ligt aan je level van surfen en de golven. Als je surft als John John Florence en er staan golven met wat power zal het easy voor je zijn. Als beginner zou ik zeggen ‘nee’. Neem een board met wat meer volume.

 60. Dat ligt naast je eigen kunnen vooral ook aan je eigen volume. Ben je 65kg, dan gaat 27 liter meer dan genoeg zijn. Ik surf zelf bijvoorbeeld het liefst rond 31 liter, maar weeg dan ook 92 kilo…

 61. Hoe kijken jullie naar de voorspellingen voor eind vd week en zaterdag? Zit er wat in het vat?

 62. Na al die flatness hier in België een langweekendtripje gemaakt naar Devon. Vanaf Dover had ik 520km op de teller (naar Woolacombe).

 63. Misschien eerst donderdag nog een knaller als het eerste laagje doorkomt. Eind vd dag en vr-ochtend zonder wind.

  Daarna komt de tweede depressie die op deze weerkaart nog boven Galicië ligt, onze kant op.

  Deze geeft ouderwets windkracht 7. Ik hoop dat het genoeg is voor holle linkse zuigers in Zeeland. Het zal sowieso meer dan genoeg zijn voor flink hoge golven in Zuid- en Noord-Holland.

  Hopelijk laat het laagje ook nog wat swell achter voor zondag. Zoals het er nu naar uitziet is dit alleen niet het geval en gaat het enkel om pure windswell uit zuidwest helaas.

 64. Sommige merken hebben ook een tool om volume te berekenen. O.a firewire.
  Mijn ervaring is dat iets meer volume mij vaker plezier laat hebben dan iets te weinig volume. Maar ik ben dan ook 40+ en surf het liefst op de achterste bank (ipv de voorste bank/shorebreak).

 65. Als je graag de achterste bank surft moet je een foil kopen. Heb ik ook gedaan. Stijle leercurve, maar had niet gedacht dat ik die eerste jaren surfplezier in overtreffende trap zou herbeleven.
  Overigens heb je dan genoeg aan een 27 liter boardje. Het gaat toch om de foil. Best leer je het met een van 1500cm en op 30cm hoge golfjes.

  Afgelopen weekend was perfect met die lange periode en golfenergie. Betere foil condities ga je nergens ter wereld vinden. Sterker nog, als het hoger wordt dan wordt de drop een probleem en heb je weer een kleinere foil nodig. Maar echt grappig is het feit dat die meest crappy condities van de Noordzee ineens een surfheaven blijken te zijn voor het foilen!

  Met deze setup heb ik zaterdag gesurft. Gravity 1400 foil van F-One en een 4’6 29 liter appletree boardje. Heerlijk lange ritten van de achterste bank naar de voorste. Wel oppassen voor de zwemmers 🏄‍♂️ Vandaar ook de korte leash (eigenlijk niet nodig).

 66. Gaat er vrijdag nog wat met de golven gebeuren in de buurt van Scheveningen?

 67. @Tobias Yewwh!! Gaaf board man! Is zeker een wereld van verschil t.o.z normaal surfen?

 68. Ja, beetje vergelijkbaar met 10 tenen over de nose met een classic longboard, maar dan van begin take off tot einde golf 😂

 69. Hoe gevaarlijk is dat foilen nu eigenlijk? Ik kan me nog goed het foil ongeluk met Jamie Mitchell herinneren in 2016… In Frankrijk is het (deels) verboden toch? Wat als straks de line-up van Scheveningen wordt overgenomen door Foil boards?

 70. Valt allemaal reuze mee. In het begin denk je, ik moet er niet op vallen. Maar nu ken ik elk plekje van die foil en kan er mee lezen en schrijven. Ik denk dat kitesurfen gevaarlijker is voor ons surfers. En uiteraard moet je dat niet op Scheveningen Noord gaan doen, maar gewoon ergens op Zandvoort op de buitenbank oid. De kustlijn van Nederland is lang en leeg genoeg.

 71. Kan het in België ook goed worden Donderdag? Of zit de richting verkeerd?

 72. Oh ja gaan we in de toekomst van die posts krijgen van ‘mijn mast is langer dan jouw mast’ 😉

 73. the fin on a hydrofoil is massive and made of metal (as opposed to fiberglass). This combination, with sufficient momentum, transforms the fin into a highly dangerous instrument — one that’s more than capable of inflicting serious injury. In fact, experienced Japanese surfer Yu Tonbi Sumitomo discovered this in 2016 when he nearly sliced his face off while surfing his new foil board. The massive stitches stretched from his temple clear across his forehead.

  Oei….

 74. Metal is zo 2016. Tegenwoordig zijn die dingen van superlicht carbon (zoals je kan zien op mijn foto). Denk dat een gemiddelde Sup of longboard harder aankomt als iemand tegen je aan surft.

 75. Aha… Het ziet er wel heel tof uit idd, misschien ga ik het toch eens proberen

 76. @Tobias. Dat klinkt goed zeg! Nog een tip waar dit “Gravity 1400 foil van F-One en een 4’6 29 liter appletree boardje” het beste te kopen?

 77. Al suppend? Dit heeft niets met suppen te maken😂
  Je peddelt gewoon in zoals normaal. Of als je tot borsthoog kan staan dan spring je gewoon mee de golf in en je staat. Moet je wel een iets kortere mast hebben van 55 ipv 70cm lengte. Je kunt die dingen kopen in Ouddorp bij Natural High.

 78. Dank voor de tip. Ik ben al een tijdje naar foil aan het kijken voor SUP/surf. Niet alleen de leercurve is stijl, ook de prijs maakt dat he niet voor de lol zo’n ding koopt in de hoop dat je er in NL af en toe nee uit de voeten kan.
  Onze swell is andere koek dan het spul waar in de foilsurf filmpjes meestal op wordt gereden. En ik ben geen Kai Lenny 😅.

  Ook de maatkeuze vind/vond ik lastig. Voor jou is de 1400 groot genoeg. Zag dat jij meer in mijn gewichtsklasse zit dan KL… 😁

 79. Cool. Ook proberen dat foilen. Ff on topic. Morgen wellicht een surfbare rimpel? Laagje lijkt wel goed te vallen.

 80. Don’t forget, regular surfboards also have 3 or more sharp fins on the underside. Although not as large as foils, they can still do some damage.

  Not to mention pointy shortboard noses.

 81. Zou tof zijn als Natural high (of andere shop) eens een testdag zou organiseren!

 82. Ik ben ook voorstander van een testdag!
  Waar is de tijd dat je Tuflite en BUFO boards kon testen 😉

 83. Ha, heeft iemand van jullie ervaring met de nieuw Appletree surfboards? Ben wel geinteresseerd in een Applepie maar lees graag wat recencies.

 84. Iedereen mag altijd komen testen! stuur maar een bericht en we regelen iets. testdagen organiseren blijft altijd zo lastig in Nederland. We staan in ieder geval wel op madnes op ameland. en op de vrijdag op Waves festival op Texel. We nemen daar ook foil boards mee naartoe.

  Foilen is trouwens wel echt te gek. zoals Tobias zegt, de eerste paar keer is het een struggle, maar als je het eenmaal door hebt is het, vooral in Nederland echt geweldig! Het kan gevaarlijk zijn, dat zeker, maar je wilt toch niet op de zelfde soort golven als de golfsurfers, dus je eigen ruimte zoeken is geen probleem. Normaal laffe spots als ijmuiderslag zijn perfect en daar is het nooit druk.

 85. Ik moet toch ook maar eens aan de foil in Nederland, de frustratiegrens komt te dichtbij…. Iemand iets nuttigs te vertellen over sup foil vs surf foil in de Nederlandse omstandigheden?

 86. Is er morgen na werk nog iets te surfen in Scheveningen? Op de forecasts ziet het er redelijk uit.

 87. ..en zaterdagochtend @1stlight naast de welbekende pieren? Ik zie 8sec terug tussen hoge rimpels. Of is t de wind die r choppyzooi van maakt met stroming waarvan de gemiddelde zeehond de hond in de pot laat liggen?

 88. Ik deel je frustratie. Het is echt op een aantal dagen na dit jaar gewoon echt ruk.. Ik was op voorhand niet zo’n fan van het project van ‘we want waves’, maar je gaat bijna verlangen naar zo’n wavepool. Denk overigens niet dat dat er überhaupt komt, want ze melden alleen maar nieuws dat ze er mee bezig zijn en de openingsdatum schuift maar vooruit. Ik denk dat we gewoon Engeland weg moeten pesten..

 89. Wat een heerlijk koopkrachtig volkje zijn we ook in NL… Ik wil niet té cynisch zijn maar zijn we nou heel rijk of laten we ons makkelijk verleiden tot consumptie ofzo?

 90. Duh, we zijn een van de rijkste landen ter wereld! Behalve wat golven betreft…

 91. De beleving van hoeveel surfdagen NL te bieden heeft is misschien voor 50% afhankelijk van het weer. De andere 50% van je eigen verplichtingen en instelling. Ja, als je alleen in de avond of alleen in het weekend kunt surfen dan mis je geheid wat surfwindows doordeweeks midden op de dag. En als je plezier kunt halen uit heuphoge golfjes surfen op een softtop, gezellig met je vrienden en medesurfers golfjes delen, dan verdubbelt het aantal surfdagen ineens! 🙂 cherish what you got, zou ik zeggen

 92. Maaaaar…. vandaag nog wat? Opkomend moet wel een leuk rimpeltje komen bij weinig wind toch toch tochhhh????????

 93. Is surfbaar idd. Ik ga zo weer proberen met de foil. De perfecte slappe golf daarvoor!

 94. Kijk dat bedoel ik NDK. Ik dacht dat ik er niets meer van begreep de laatste tijd maar thanks voor de upgrate. De beste surfer van de dag is voor mij de surfer met de grootste lach op zijn/haar gezicht.. En als dat dan komt omdat ik net die mooie golf heb laten gaan voor een ander dan lijkt het net of je hem zelf heb gevaren. Ik ga vandaag ook iets nieuws proberen. Het is denk ik een plank prima voor de zomer surf als je geen soft of long board wil. De plank is 7,4/26/4. Rara? En dirbee1971 jij mag niet mee raden hahahaha. HAVE FUN!!!!!!!!!

 95. Ik gun ieder zijn plezier en vind het ook heerlijk om in Nederland een beetje te klooien, maar op een paar dagen per jaar na is het wel een beetje behelpen. Tuurlijk is het top om met paar vrienden een paar uurtjes te ouwehoeren in het water en daarna een paar pilsjes te pakken. Ik heb de luxe dat ik altijd erin kan en aan zee woon, maar met echt golfsurfen heeft het vaak weinig te maken. Ik zeur er niet over, het is gewoon niet anders. Met alle liefde spring ik elke maand in de auto om in Frankrijk even wat te pakken. Ik snap het volledig dat een groep gevorderde surfers naar de foil grijpt in Nederland. lekker toch om weer iets opnieuw uit te vinden en langere golven te pakken, niks mis mee! En ook helemaal niks mis met iedereen die wel alle voldoening in Nederland kan halen! En nu een swelletje graag!

 96. “There are no bad waves, only a poor choice of equipment and a lousy attitude.” Micky Munoz

  Nuff said..

  Prayers for Saturday! Boardgoggles on, get set… GO!

 97. @dirbee1971. Ik heb hem vandaag als surf plank gebruikt ipv sup. De golven in domburg waren als verwacht. Wel mooi maar zonder push. Maar mijn lokahi heeft dat prima gecompenseerd. Dus een mooi alternatief voor een longboard. Is trouwens een idee uit ennescrone ierland. Was daar overlaast en ik kreeg een gun sub in mijn handen gedrukt van de lokale held daar. Daar mocht ik een weekend op varen. Er ging een wereld voor me open. Oh ja de supsurf is daar groter dan golfsurf.

 98. Heerlijk gesurft vandaag. Mega lange ritten. Denk mn langste ooit in Nederland. Uiteraard wel op een foil-golfsurfboard, maar dat maakt het geluk er niet minder om. Stoked🤙🏼

 99. Is golfsurfen met foil een aanrader voor Nederland? Kan je dan vaker surfen dan met short- en/of longboard?

 100. Je kunt vooral surfen als het echt helemaal crappy is zoals vandaag. Als er echt goed hoge golven staan die krachtig breken is het niet echt slim om een foil te pakken…

  Maar met foilen kun je zelfs al met de wind mee gaan en het je helemaal geen golf nodig. Alleen eentje die net breekt zodat je als eerste op kunt gaan staan. Dat is wel noodzakelijk.

 101. Heeft er iemand tips voor surf in juli/ augustus in mexico? Voor intermediate golven? (geen 12 ft beachbreaks). Alle tips welkom!

 102. Misschien moet je er ook bij vermelden dat foils in de lineup met een beetje golven levensgevaarlijk en not done is. Met al dat gepromoot zie ik het alweer gebeuren…

 103. Gisteren was niemand aan het surfen. De hele zee voor mezelf.
  Niet zo moeilijk doen en gewoon normaal nadenken. Dat is op een normaal surfboard, sup of longboard ook het geval (wat voor sommigen nog steeds lastig lijkt). Een paar regels:

  1. De zee ingaan: dat doe je op een stuk waar geen surfers wachten op een golf. Zoek de mui op, daar breken geen golven en liggen ws geen surfers.
  2. Gebruik een leash, maar gebruik hem eigenlijk niet! Probeer altijd een arm om je board te slaan of je rail vast te houden als je valt. Nooit je board laten schieten, alleen als het 4m hoog is en je via de bodem van de oceaan onder de golf door moet. Dus altijd, altijd board vasthouden!!
  3. Communiceer, jij linksaf, ik rechtsaf ok?
  4. Controleer je fins, zitten er geen scherpe uithalen aan? Eventueel beetje schuren af en toe. Fins zijn de grootste veroorzaker van lichamelijk letsel.

  Dit waren de belangrijkste safety regels. De voorrangs regels vindt je hier:
  https://surfweer.nl/surf/regels/

 104. Volgens onderstaande quote en artikel in de link horen de foils echt niet in de line up tussen andere surfers.

  Ik hoop dat mensen de veiligheid van anderen in acht nemen. Zeker met het gemiddelde niveau van de surfers zie ik dit echt falicant misgaan.

  “Foils are dangerous…very dangerous, and do not belong in the surf zone with the masses and general public.”

  https://stabmag.com/style/the-problems-with-surfing-hydrofoils/

 105. Ff on-topic. Waar de beste kansen morgen. En met welk getij? Welk getij is nodig voor de Domburg-drainers?

 106. Ik lig liever met een paar goede foilers in de line up (die waarschijnlijk ook al langer surfen) dan met die kneuzen op een gehuurde sup die geen idee hebben en overal als eerste proberen in te peddelen. De volgende op zandvoort krijgt een peddel in zijn achterste van mij! Morgen allemaal naar de Spot hier om kite loop te kijken met 9 bft!

 107. Off topic maar veiligheid en foilen is wel een relevante discussie omdat het nieuw is en dus onbekend.
  Het gevaar in NL is denk vooral op het moment dat er bij take off geen controle is, het board schiet ervandoor. Ergens niet anders als met een surfboard. Beide wil je niet tegen iemand aan lanceren. Als beginner moet je gewoon uit de buurt blijven van iedereen, zowel met of zonder foil. Degenen die nu met foilen bezig zijn weten dit echt wel. Vaak gaan die al een tijdje mee 😉

  Over iemand heen foilen zie ik nog niet erg gebeuren in de NL omstandigheden. Voor de non-foilers moet je het volgende weten.
  Een foiler zoekt een langzame take off golf. Is de golf te style en te snel dan zal die foilsurfer daar liever niet zijn. Die gaat liever voor een mooie deining of in de buurt van een slap brekende golf.
  Wanneer de foil eenmaal een tijdje in de lucht is dan kan diegene de foil gewoon besturen.
  Voetbanden op een foilboard helpen trouwens ook om de boel bij elkaar te houden, wel meer iets voor sups.
  Probeer je te foilen en komt er precies op “jouw” plek iemand surfen spreek hem even aan en leg hem uit waarom je op die plek zit en wijs hem even op de plek waar de golven beter zijn voor het surfen?
  Andersom, spreek de foiler aan als jij vind dat ie een gevaar vormt. Met gezond verstand komen we een heel eind in NL lijkt me. Ruimte zat op de meeste plekken!

 108. Foil foil foil.. damn… what is with sunday after Storm … thats importend this time..

 109. Ik heb gehoord dat een grote Franse sportketen volgend jaar foils gaat verkopen. Voor een paar euro een foil! Dat moet iedereen uitproberen. Gezellig!

 110. Is er vanavond al wat te surfen bij Scheveningen? En is het morgen ochtend mogelijk met plank onder de armen naar scheef te fietsen?

 111. Weet iemand wat het passeren van die kanaalrat zaterdag betekent voor de dichtst bijzijnde kanaalspots zondag? Blijft de swell daarvan lang genoeg aan? Geeft MSW een realistisch beeld voor die spots? In dat geval wordt ik er namelijk niet heel enthousiast van.

 112. Als een flinke depressie al zo lang op de radar staat en je die van mijlenver ziet aankomen, kwalificeert het niet als een kanaalrat. Hard waaien gaat het wel.

 113. Hoe meer foilers hoe meer halve surfers en halve boards….jippie voor ….redrose!!

 114. Zaterdag avond langs de Engelse oostkust een NW wind. Niet echt hard, maar zou toch een kleine swell moeten geven op zondag. Muv België, daar al meteen flat.

 115. Hallo iedereen met veel respect.
  Ik vertel je een verhaal Tobias: Een dag met uitstekende golven, ik was in het water met veel longboards in de Noordzee, toen ik op het punt stond een golf te nemen dat ik het niet op een succesvolle manier kon doen, Ik val van het bord en op het moment dat ik probeer terug te klimmen naar het faillissement, sta ik op een longboard dat probeert een golf te nemen maar me zien proberen het te ontwijken om een ​​duckdive te maken. Deze gozer heeft me het bord in volle actie gegooid waardoor ik een pijn doen en me de rest van de dag diskwalificeren en ook gedurende enkele weken, waardoor er een blauwe plek ontstaat. Conclusie: ik vertrouwde de beginners longboards niet.

 116. M.b.t. foilboards, ik ben er zeer benieuwd naar. Ik surf erg weinig en ben daarom meer gaan (straat)longboarden. Mocht dat foilen wat worden, dan zou ik wellicht zelfs spots in het noorden aan zee kunnen opzoeken? Genoeg zwakke golfjes!

 117. Volgens mij heb je een aanvaring gehad als ik tussen de onduidelijke regels en het gemis aan interpunctie door lees?

  On-topic: Tobias, komt er naast de surf-sms (heb een abonnement voordat mensen weer gaan zeuren dat je voor info een abbo moet afsluiten) ook nog een uitgebreide update op deze website? Ik vind het altijd interessant en probeer aan de hand van jouw berichten de voorspellingen ernaast te leggen en te kijken of ik er wat van kan leren.

 118. Ik lag een week geleden in het water hier in Australië en toen waren de condities net scheveningen, heel choppy (crosshore wind) en 10 verschillende pieken, met een gemiddelde periode van 7 seconden.

  Er was 1 gast met een foilsurf, die letterlijk elke golf pakte die er was, en surfte die compleet naar het strand zowat, gemiddeld halve minuut tot een minuut want hij lag 20 meter dieper. Nadat de golf klapte surfte hij zelfs door op de zwakke swell tot de golf weer brak op de voorste zandbank. Hij ging na een klein uurtje eruit omdat hij zo moe was van het telkens terug peddelen vanaf het strand vanwege de lange ritjes

  Toen ik dat zag dacht ik echt, dit gaat de toekomst van surfen in NL worden, 100%.

 119. Is foil al op de beurs te vinden? Ik wil er wel een paar aandelen van plotseling

 120. Hoop dat het een gave aanvulling is. Surfen als de golfen goed genoeg breken, foilen op dagen en plekken waar dat niet zo is. Zelfde heb ik met SUP.
  Bij veel wind ga ik windsurfen, bij weinig wind en weinig golven de SUP. Bij goede golven (nederlandse standaard) en geen hard wind, een golfsurfplankje.
  Met foil kan ik misschien nog een aantal keer wel lol hebben op momenten dat ik kan. Dan is het prijskaartje wel een ding. Met mijn inkomsten een obstakel… 😀

 121. Is het in Scheveningen een beetje te surfen? Je ziet op de webcam wel een paar golfjes doorkomen. Kan het alleen niet voorstellen dat er wat te surfen valt met deze onshore wind.