Nuttige surfweer info:

Surfweer Donderdag 3 sept 2020

149 reacties

 1. Vandaag veel regen. Eerst van het warmtefront, daarna de trog in de warme sector (= het gebied tussen het warmte- en het koufront) te herkennen aan het zwarte kleine lijnjte op de weerkaart.
  Als laatste dan nog het koufront (driehoekjes) in de namiddag en avond. Maar goed, nat worden we toch al!

 2. Bedankt Tobias!
  Ik heb vorige week zelf een interpretatie trachten te maken van enkele surfweerberichten, maar dankzij jouw verslag over onze noordkust kon ik een betere beslissing nemen. Zaterdag was dan ook super, zondag werd op het laatste moment helaas iets te winderig. De gezamenlijke reistijd van 5 uur was het wel waard 🙂 een prettige dag gewenst, ik kijk al uit naar het weekend-bericht.

 3. Het is weer dik aan hoor hier. Wel stukje naar buiten peddelen maar achter de tweede bank trekt ie hem mooi uit elkaar. Wind is nog redelijk zuid en lijkt af en toe wel een warme föhn. Ga over paar uurtjes nogmaals en verwacht echt hele dikke bakken rond vloed.

 4. Was on fire met opkomende tot donker. Zeker tot om de 2m mooie wind lijnen en goede sfeer in de lineup… stoked 🤙🏻

 5. De piek was toch bijzonder gisteren met hoogwater. Had niet verwacht dat de wind zo ging uitpakken en snel de golfhoogte naar 2m zou stuwen. Moet dan toch die trog met koudere lucht zijn geweest in de warme sector. Unieke situatie (zomer-effect).

  Ik lag er in bij Wassenaar en daar was het toch echt af en toe 2m hoog op de buitenste zandbank. Alleen er komen was een work-out. En de stroming met de wind mee was eigenlijk ook niet te doen…

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/thumbnails/6dfab.jpg

 6. Ging gisteren bij Noordwijk er in en zette direct koers richting Zandvoort. Geen buskaart mee, dus eruit gepeddeld en een flinke wandeling terug met tegenwind 🙂

 7. Voor dit weekend vond ik de voorspelling redelijk, maar ik ben niet overtuigd. Er is meer dan 0,7m swell, maar de swell- en windrichting komt vanuit Engeland. Er is gelukkig niet zo veel wind als vorige zondag, maar ik vrees dat swell voornamelijk door Engeland wordt tegengehouden en de wind op die manier ook niet veel goed kan maken. Bovendien is de voorspelde period 4 sec, dat is toch wat kort? Ik moet naar België, dus nog meer onderhevig aan het blok Engeland. Is het de moeite om te gaan of niet? Kan iemand mij positief nieuws geven?😉

 8. Ik ben als suzie.
  Is het mogelijk zaterdag ? Of beter zondag ?
  Scheveningen of Oostende ?

  Bedank voor uw help.
  Ik ben warm als frietkot om te surfen 🏄‍♂️😁🤟🏽

 9. @suzie @fabian, abonneer je op de sms service van Tobias, dan mis je geen golf meer.

  @suzie, overigens is de west swell (windgolven) vandaag gegenereerd op de Noordzee. We krijgen in de zuidelijke Noordzee nooit swell uit het westen van buiten de Noordzee. De 0.7 is kortom windswell ontstaan op de korte fetch tussen Engeland en Nederland/België

 10. Wil een “op het balkon” shape gaan proberen maandag! 6’0 retrofish gaat dat lukken in N-H?

 11. Bedankt @Morris voor de verduidelijking. Ik ging ervan uit dat een site zoals MSW daar geen rekening mee hield, want Scheveningen heeft 0,9 m swell, dat is maar iets meer dan België, maar een wereld van verschil in realiteit (en op de webcams).
  Da’s waar van die sms service, maar ik leer graag bij en ik kan Tobias niet meenemen op reis 😉 dus dan moet ik er zelf iets van kunnen.

 12. Zooo, wat een boardje!
  Voor mij dezelfde vraag, gaat het hoog genoeg worden maandag op de wadden voor een shortboard?

 13. Soortgelijke vraag, morgen op Scheveningen beter sochtends (afgaand) of eind vd middag (opkomend tij)?
  Dank u!

 14. Goeie call vandaag net voor donker pier Velsen noord dikke bakken straffe branding grote rollers lange ritten!! Ook goede sfeer trouwens druk met toeristen

 15. Merci voor de alert, in BE niet zo groot maar toch weer bijna boenk erop.Toch een vraagje… het was windfetch uit het Zuiden, vrij kort en dus windswell, toch leek het alsof het alleen rond hoog water goed doorkwam, terwijl bij ZW zandbanken toch geen rol spelen itt N swell? Of was dat gewoon toeval of hoogwaterpush?

 16. Ik kon niet langer wachten, en ben dus om 16 uur er in gegaan dm tot 19 uur hem prima vermaakt 🙂

  Op naar morgen!

 17. Twijfelde gisteravond of ik noord of zuid van de pier in Velsen moest gaan. zuidkant gepakt, en hoewel het niet hoog was en behoorlijk rommelig bleef, waren er goeie lange ritten mogelijk.
  Blijf me er over verbazen dat er daar dan niemand in ligt, terwijl het aan de andere kant van de pier altijd druk is,ook met mensen die wellicht meer profijt zouden hebben van wat meer ruimte. Toch die paar euro parkeerkosten?

 18. Pier is niet te lang want dan is hij ook te lang voor velzen noord niet?

  Kennis van de spot is een pre maar het wordt vaak onderschat ook door de de afstand van de cam en breedte strand.

  De banken liggen vrij diep waardoor je tussen bank en beachbreak zeer lange golven kan surfen bij NNW swell omdat dat de beste omstandigheden zijn inzake de ligging van het strand.
  Ik heb het over zeer brede cleane hoge golven

  Maar de echt hoge bakken komen dan met wnw bij Slag aan en verder maar dan wel rommeliger.

  Maar het klopt wel dat het daar vaak minder goed is dan meer.

  En zo heeft iedere spot zijn ding toch.

 19. Ik kan de richting van deze golfmeting niet plaatsen. Ik weet dat je bij GB -90 graden moet doen, maar dan nog lijkt mij de richting onwaarschijnlijk. Dan zou de golfrichting NNE zijn, maar ik denk dat de golfrichting eerder NNW is.
  Wat denken jullie?

 20. Bij windgolven / zeegang laat hij de richting zien waar de golven naar toe gaat.

  De Haewene Brim is een schip dat dan recht met de wind mee ligt.

  https://images.oedigital.com/images/maritime/w600/haewene-photo-bluewater-105805.jpg

  In het geval van swell op 100 mhz of daar onder, gaat de meting 90 graden kantelen. Ik weet niet of dat komt doordat het schip dan liever in die hoek ligt of omdat het meetsysteem een foutje maakt.

  Iig is er altijd wel achter te komen met een beetje nadenken! In dit geval dus NW swell die nog een dagje tijd nodig heeft om te komen.

  Maar er zijn nu al golven zat. Het is in ieder geval veel te hol en explosief voor de lessen!

 21. Ik zie de metingen nu alleen maar teruglopen. Klopt dat of neemt het richting einde dag weer toe?

 22. Er zat even een dipje in op de IJgeul, maar is nu weer hetzelfde. Vanwege de eb lopen de metingen altijd terug muv als het de wind heel erg toeneemt.

 23. Nog even over de nadelen van IJmuiden als surfspot. Uiteraard het betaalde parkeren, hoewel dat na 18u op slag gratis is en in winter geloof ik al helemaal. Daarnaast hebben wij als ‘zeehondjes’ vaak last van overvliegende kitesurfers. Maar die mogen eigenlijk helemaal niet varen in de branding tussen zone 1 en zone 3.
  Spreek ze daar op aan of loop na je sessie even langs Beachclub Makai (in zone 1) en vraag naar Joris. Hij heeft er voor gezorgd dat kitesurfen überhaupt toegestaan bleef bij IJmuiden in de zones 1 en 3 t/m oktober. Dus zal Joris er alles aan doen om ons te helpen en ook ons een speeltuin te gunnen.

  Verder heeft IJmuiden niet echt barrels, maar voor de meesten is dat toch nog te ambitieus. Het lijnt vaak sneller op en de stroming valt heel erg mee in vergelijking tot bijvoorbeeld wijk aan zee.
  Je moet er alleen niet zijn als er te veel zuid in zit! Maar voor de rest bij alle golfrichtingen een prima spot. Eventueel een stukje richting IJmuiderslag of gewoon op IJmuiderslag. Mooie wandeling door de duinen, meer natuur dan wijk pier in ieder geval!

 24. Ik heb zelf goede ervaringen met boardshop uk. Doen ook custom Lost surfboards. De pukas shop lijkt me ook wel betrouwbaar alleen heb ik daar zelf geen ervaringen mee.

 25. Hey local🤣 de pier ligt toch niet recht voor hey strand… Je kan dus wel degelijk een langere Kant hebben plus de ligging (richting) is beter op wijk dan ijmuiden 👍🏼

 26. Voor het blocken van de swell is de lengte voor Wijk en IJmuiden precies dezelfde, namelijk die van de zuidelijke pier. Bij Z of ZZW blockt de pier alle swell en is wijk flat en ijmuiden mogelijk goed surfable. En bij NNO is IJmuiden flat omdat alles geblockt wordt.

  Maar als de swell uit west komt, dan hebben beide spots eigenlijk geen nadeel van de lengte van de pier(en) en komt de swell recht naar het strand toe.

 27. De Kant van ijmuiden zit een iets diepere knik in dus de vorm speeld opzeker mee… langs de blokken zal er in wijk meer doorkomen als In de hoek ijmuiden… wijk is gewoon vaker te surfen. Ook met west

 28. Plus er is een diepere kant bij ijmuiden… blokt meer noord als zuid vanwege de ronde kant op de kop van de blokken

 29. Als je puur naar het hoekje gaat kijken heeft wijk natuurlijk daar altijd meer golven in de “trechter” dan IJmuiden.

  Stuk naar links is het weer een ander verhaal. Ik zou zeggen gewoon eens proberen welke golven bij jouw surfstijl passen!

 30. Morgen kan ik rond de middag met laagtij eindelijk nog eens het water in. Laagtij dus – kies ik dan best voor Scheef of voor Domburg morgen?

 31. Hebben jullie enig ervaring met een tweedehands wetsuit kopen? Ik heb nu een wetsuit die eigenlijk te klein is, en ik voel het ook tijdens het surfen dat die echt beetje trekt en het is vervelend. Ik zie momenteel geen leuke sales ofzo dus dacht misschien tweedehans. Weet iemand of dit een goed idee is of doe maar niet?

 32. Wat doet men als er geürineerd moet worden tijdens het surfen en de golven zijn mooi? Niet het water uit kan ik u zeggen.

 33. Dat pissen gaat er met 2x goed wassen (pissoff) wel weer uit. Zon pak gaat je wel vormen om je lichaam, zou daar goed op letten. Als je het pak overneemt van iemand met een andere bouw heb je er weinig aan

 34. Op deze plek laatst gelezen “er zijn twee soorten mensen, mensen die in hun pak pissen en mensen die er over liegen”.

 35. mijn ervaring is dat een wetsuit ieder jaar dat je hem gebruikt aan warmte verliest. 2 jaar oud? gerust minus 20 %. Als een pak 4 jaar oud is koop ik bijna altijd alweer een nieuwe (en die is dan lekker warm!!!!).

  Dus kies maar, bezuinig je op jezelf/comfort; koop lekker 2e hands!

 36. Of na het surfen even koud water in een teil, en een twee squirtjes Dr. Bronner’s zeep en het pak even kneden.

 37. @suits: Mijn Patagonia houd zijn warmte! Iets meer aanschaf investering maar man man!! MEER dan waard! (Oh en hij is nu 6 jaar oud 😜

 38. @@winter, denk dat de opmerking te maken heeft met een avontuur een dag eerder voor en op Texel.

 39. Vandaag maar wat dichterbij de kust gebleven. Waren al flinke bakken op de laagwaterbank. Dat beloofd nog wat voor morgen.

 40. Hee marieke! Ik zei net zandvoort voor de spot morgenochtend, maar ik bedoelde wijk! Van 8 tot 1 ongeveer. Kom je daar je 3e golf pakken? Koffietje on me 🙂

 41. Van taal- naar weerblunder, want het beloofde kwam niet (nu wel goed)?

  Hoewel de metingen op de boei wel gewoon goed zijn:

 42. Mensen, gisteren en vanochtend weer een aantal situaties dat ik aan het rippen ben en dat er een onverlaat indropt. Willen jullie er op letten dat al ik bijvoorbeeld de barrel instuur ik committed ben. Het is geen spelletje. Als jullie willen oefenen en spelen doe dat maar op de playstation.

 43. Wijk was zeer ok vanmorgen: 7h tot 8:30. Glazig, niet heel hoog, prima push. Eigenlijk zo als verwacht na de wind van dit weekend en die er dan vanmorgen totaal uit was. Kun je zo de klok wel opzetten (en de wekker)…Zoals verwacht en toch ook weer ONverwacht lekker. Zeehondje op 1 meter afstand, opeens tussen zoonlief en mij in. Fish 6.4 en malibu 8.3

 44. Beste barrelrijder, zou je misschien een foto van jezelf willen plaatsen? Dan weten we tenminste met wie we rekening moeten houden.

 45. @barrelrijder…ja dat is ruk. Wachten op vrieskou zou niet moeten hoeven voor de ruimte..de drukte…that’s all on 2020Corona ben ik bang…. maarre barrels?? Waar??

 46. Laat je dan ook zo nu en dan eens een golf schieten voor andere ‘onverlaten’ 😉 ? Eén van de redenen dat ik drukke spots als wijk en scheveningen steeds vaker links laat liggen is vanwege de zelfbenoemde pro’s die vinden dat ze recht hebben op iedere golf, omdat ze toevallig heel goed kunnen surfen voor Nederlandse begrippen. Ik snap je punt wel, maar ik vind je laatste opmerking over ‘als je wilt oefenen doe je dat maar op de playstation’, nogal lomp. Je bent zelf ook op dat punt geweest. Wellicht dat jij je wel goed aan de surfetiquette hebt gehouden als beginner (daar ga ik overigens 100% vanuit), maar je kunt beginners moeilijk de toegang tot zee verbieden om te oefenen, omdat jij zo lekker kunt “rippen”. Geven en nemen en iedereen blij 😀

 47. Dat is misschien juist het punt Barrel, het is wél een spelletje.

  Natuurlijk is het ruk als mensen op je indroppen en dat hoort niet. Mag je ze in het water best op wijzen. Verder: relax. Beter voor iedereen, ook voor jouw geestestoestand.

  Verder zijn mensen die het niet helemaal snappen net als het getij: daar doe je niets tegen, die zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd zijn.

 48. Begrijp dat het vanochtend wat minder was dan verwacht. Top want lag nog in mijn nest. Klopt sms voor zuiden wel voor deze middag of wordt het niets?

 49. Yo, ik ben Yannis 21 jaar en doe niets liever dan surfen. Voordat ik met Yannis Board Repairs begon, was ik veel bezig met boards te repareren van mezelf, me vader en vrienden. en heb van me hobby me werk kunnen maken.

  Ik ben dit project in Maart 2020 begonnen. Het begon allemaal toen een vriend van mijn vader melden dat er een werkruimte vrij kwam in Haarlem. Toen zijn we gaan kijken, en heb ik besloten daar mijn werkplek van te maken. Mijn passie voor de sport probeer ik buiten het surfen zelf, ook over te brengen in het repairen van boards.

  Heb jij een boardje die repaired moet worden, laat het mij weten!

  Locatie: Ingenieur Lelyweg 11 – 2031CD – Haarlem – Terrein MAAK Unit F10

  Telefoonnummer: 06 10 69 14 29
  Email: Info@yannisboardrepairs.com

 50. Vanochtend weer eens naar Wijk gereden en weer teleurgesteld naar huis. Bij de pier allemaal van die “barrelrijders” en klasjes. Een stuk van de pier af (tot aan Volwaterpad) liep het matig en liepen de nw deining en windswell volkomen door elkaar heen. Mijn beeld is dat de pier positief werkt voor de zone direct ernaast maar negatief voor de volgende paar hondérd meter.

  Nog wel hartelijk gelachen om de surfers die in de auto zaten te wachten op “mijn” parkeerplekje vanaf het moment dat ik bij mijn auto aankwam. Had een minuut of 10 nodig voor omkleden en inladen. In 5 minuten kan ik met een plankje onder de arm een paar honderd meter wandelen en daar waren tientallen onbenutte parkeerplekken. Mag ik jullie bedanken, want ik ben zo toch met een smile naar huis gereden 😉

 51. Iemand tips hoe ik de angst kan overwinnen om de ‘hoge golven’ te pakken. Ik heb vaak dat ik een mooie voorbij laat gaan omdat ik die niet aan durf en dan een kleinere pak.

 52. Yo Barrelrijder,

  Surfen kan je wel goed heb ik gezien. Maar laatst zag ik je met je board onder je arm naar zee fietsen. Zou je dit ajb niet meer willen doen. Ik ga op mijn racefiets heel hard en als er dan van die onverlaten over straat fietsen met een board onder hun arm kan ik niet lekker wielrennen.
  Als je met je board onder je arm wilt fietsen doe dit dan lekker op het strand maar niet op een fietspad!

  En ook met de auto ga je nogal langzaam. Ik ben meer van het type streetracen en als jij dan zo langzaam gaat is dat voor mij niet fijn. Ga anders eerst nog oefenen op de playstation.

  Het gemeenschappelijk domein is voor iedereen en niet alleen voor de pro’s

 53. het herkennen van “barrelrijder” is niet zo moeilijk, posten van een foto niet nodig

  Hij is ongeveer 1.10 meter (anders kom je nooit in de barrel gister en vanochtend) en kijkt vrij sjaggie

 54. Eens met barrelrijder… ben ook helemaal klaar met alle onverlaten als ik mijn alley oop’s aan het oefenen ben. De volgende keer krijg je gewoon een vin in je nek!

 55. Gewoon doen en als je onverhoopt in de wipe out komt: bescherm je hoofd met je armen totdat je weer boven bent en weet waar je board is.

 56. Als windsurfer vind ik het ook mega irritant wanneer er zich barrelrijders van 1.10m volledig committen onder een lip terwijl ik daar over kom gesurft :-(). Sorry, het is maar om te lachen

 57. Schier was in 1 woord Magisch! 10-12 perfect, daarna werd de wind iets te veel west en begon het wat rommeliger te worden, maar wat een power! Bovenverwachting, en dan ook nog met een heerlijk weertje erbij.

 58. In de tijd van Pipodekloon gold nog de gouden regel. “De beste surfer is de surfer met het meeste plezier “

 59. Iemand post dat hij boards repareert IN HAARLEM en iedereen praat alleen maar over barrelrijden…

  En ook jammer dat ik die zeehond gemist heb…

 60. First light Wijk paar breaks vd pier vandaan gesurft om “barrelrijders” en klasjes te mijden. Best leuk. Pier liep wel btr zag ik. Maarja. Afweging. Iemand Zandvoort gesurft vanochtend vroeg? Twijfelde tussen de twee… Maar dacht first light Wijk valt nog mee qua drukte.

 61. Volgende keer wel effe terugbellen nadat je je voicemail hebt afgeluisterd! Nu heb je een klus gemist! Succes iig!

 62. Weeronline meldt het volgende voor Haarlem: Vanochtend buitenplannen? Waarschijnlijk blijft het droog. Lekker naar buiten dus!

 63. Gisteren was molenslag prima in de ochtend. Wind was eerst nog offshore. Mooie golven voor de sup. Nadat de wind nr zw draaide werd het rommelig en tijd om te stoppen. Behalve 1 longboarder was er niemand.

 64. Ik heb zo’n Boost electrisch aangedreven surf fin gekocht, maar nou valt me toch op dat ik vaak nadat ik een barrel heb geript bij het terug surfen mensen moet ontwijken die met hun armen op golven inpeddelen. Dat is echt supergevaarlijk want zometeen raken ze mijn fin, maar door dat geslalom duurt het ook langer voordat ik weer achterin de lineup aan gesurfd kom. Als je met je armen wilt peddelen, prima – maar doe dat lekker in je badkuip ofzo, zodat wij e-surfers er geen last van hebben. Misschien een apart stukje strand voor arm peddelaars, of alleen tussen 13:00 en 16:00?

 65. Fijn om te lezen dat jullie het allemaal serieus nemen. Ik heb ook contact met mijn sponsors gehad en die zijn positief dat ik gewoon in NL blijf rippen. Mocht je bij me in het water liggen, dan mag je altijd tips vragen. Af en toe kan ik ook wel een sticker geven. Na zoveel barrels vind ik het belangrijk om de stoke te delen.

 66. Only in Spain… gisteren (maandag)

  Ze werkte daar als strandwacht en werd door collega’s herkend en die belde de politie. Ze was onlangs positief getest op Corona… Van je collega’s moet je het hebben! Lijkt me ook niet heel fijn om nu in Spanje te zitten. Frankrijk is prima en Portugal ook.

 67. Was aardig geweest als die “collega’s” haar eerst zelf hadden aangesproken.
  Maar goed, wat je duldt wordt norm.
  Echt wel oerdom, asociaal en zélf oncollegiaal van deze dame (nota bene zelf een strandwacht) om na positief te zijn getest naar buiten te peddelen.

 68. France is not that fine (All the South West area is now in Red Zone since Sunday).
  Portugal is better 😉

 69. Begrijp je helemaal, zo irritant…kom ik met mijn foil die barrel uit, wil ik naar de lineup pompen en liggen die lapzwansen allemaal een beetje in de weg met hun armen te zwaaien.. moet ik er helemaal omheen!

  Pffft, ga lekker in een zwembad zwemmen of zo!

  Oh en ook ik deel stickers uit voor degene die me NIET in de weg ligt

 70. Surf gewoon ertussen door whatever the craft give and take and enjoy see ya all out there in the barrel 😂

 71. Super irritant, vaak als ik bij Wijk de barrel in wordt getowed door mijn tamme zeemeeuw pompt er zo’n foiler dwars door mijn lijn. Maar goed, voor een sticker accepteer ik veel

 72. Inmiddels wel benieuwd naar de chemische samenstelling van het zeewater. Zoveel humor is toch niet normaal… 😉

  Kunnen barrelrijder, foiltuber en de tow-in zeemeeuw donderdag een keertje op “mijn” spot komen spelen? Regel ik wat golven.
  Wil je ook deelnemen aan dit surffestijn? Kosten €1,00 per golf en €10 voor de 1e peddel naar buiten.
  Iedere indrop of snake levert je €5 op (max. €100 per surfer, moet wel leuk blijven).

  Donderdag 11u naast de pier, tot de lol op is.

 73. En ik maar proberen golfies te pakken tussen barrelrijdende dudes die ik dus alleen bij terugpeddelen zie en foils ontwijken die ik tijdens duckdiven langs alle kanten mijn hoofd voorbij voel zoeven. Dan nog maar niet te spreken over kokende spelers die met gezicht naar het strand liggen te spartelen alsof ze kraaiende babys op de buik zijn en stoere shortboards wannabees die zittend om zich heen kijken alsof ze jaaaaren daar liggen en de spot ownen! En daartussen in slalomt nog een surfer die het wel kan maar ingedropt wordt door wannabee en daardoor bijna op spartelaar surft dus moet uiwijken wat dus niet kan en daarbij allemaal crashen op… jawel … diegene die eindelijk de eerste break voorbij is gepeddeld en verder niet volr zich gekeken heeft en nu volop mag mee genieten van het festival!
  JAHOE!
  Helmen op softtops aan en leve het risico!
  Surfsup en
  LEES FF DE SURFREGELS! ✨🙏🏽✨

 74. Voor alle pro’s/e-surfers/foilers/en anderen die zichzelf te serieus nemen.

  Ik heb voor jullie een speciaal JE SUIS SURFER lycra laten maken, zodat iedereen rekening met jullie kan houden.

  Vanaf morgen gratis bij de pier af te halen

 75. Even zonder dollen; hoe zit het met de surfregels (in het bijzonder indroppen) in de verhouding tussen golfsurfers en windsurfers/kiters (en foilers)? Twee shortboarders op één golf past niet, maar kun je met goed fatsoen een golf pakken als er ook een windsurfer of kiter op de golf zit, een flink stuk van de peak? Vanaf wanneer “telt” een golf en kunnen de windmensen simpelweg alles claimen omdat ze verder van de kust beginnen? Dat is met longboarders en SUPpers natuurlijk al een dingetje, maar die liggen in ieder geval nog in de line up, zij het wat verder weg. Ik vond het met de wind van vorig weekend tamelijk lastig inschatten wanneer ik wel of niet de golf op mocht. Het ging volgens mij best, maar kan natuurlijk niet in het hoofd kijken van de windtypes met wie ik de golven deelde.

 76. @Surfregels
  naar mijn nederige mening zouden windsurfers en kiters zich verre van golfsurfers moeten houden (en andersom) Verder is het gewoon, wie het dichtst bij de piek de golf pakt heeft voorrang. Wat betreft suppers en longboarders: ik vervloek ze wel eens in stilte als er één tussen zit die iedere golf pakt die hij kan pakken en niets overlaat voor de wat minder groot bedeelden. Maar gelukkig zijn de meeste surfers gewoon sociale mensen die ook wel eens een golfje laten schieten. Na iedere golf die je niet pakt, komt altijd weer een golf die je wel kunt pakken.

 77. Is misschien niet de oplossing die je wil horen, maar waarom neem je geen kite-, wing of windsurfles?
  Kan je bij voldoende wind Uit de juiste richting (geloof me dat is niet zo vaak, zeker voor windsurf) gaan golfrijden met kite of zeil. Alle andere dagen ga je lekker suppen of golfsurfen.
  In veel andere landen lost het probleem zich op doordat de dag met minder wind begint en in de middag de wind opsteekt.

  Omdat pieren de wind verstoren is het eerste deel naast de pier voor windsporters meestal niet de plek om te zijn.

 78. Interessanter is trouwens de vraag wat de voorrang is in geval de windsporter naar buiten vaart en een golfsurfer inpeddelt om de golf te rijden.
  Windsporters onderling geldt dat uitvaren de ruimte moet krijgen/voorrang heeft. Als je dat verder doortrekt zou je in de line up misschien wel even opzij moeten peddelen om een uitvarende er langs te laten…

 79. Ik kom op veel plaatsen in de wereld, en kan dankzij deze ervaring jullie het volgende meegeven: Met de voorrangsregels tussen de verschillende disciplines zie ik in de wereld weinig problemen. Blijf naar elkaar kijken en geef respect en aloha! “And if you don’t have respect, it’s only a matter of time before the ocean teaches you to get some”

 80. Uiteindelijk zijn het een hoop egootjes bij elkaar in het water. Dat botst altijd wel op de drukke spots.

  Gebruik je gezonde verstand en schat de situatie reëel in. Windsurfer of Kiter/foiler op dichte afstand? Is er veel wind, dan hebben ze genoeg druk in hun zeil/kite om je te ontwijken (lees: hun motor staat aan). Zo niet…Kijk dan goed uit en peddel desnoods even op zij, want zonder druk in zeil/kite kunnen ze niet planeren en dus niet manoeuvreren (lees: jou ontwijken). Kleine moeite en vooral fijn voor je eigen veiligheid zou ik zeggen.

  Voor alle beginners die zichzelf graag overschatten…ga niet achterin op de peak liggen dobberen. Schat je eigen fitheid en kunnen reëel in en peddel niet naar buiten als je het toch niet kan surfen. Je ligt alleen maar in de weg en zorgt daardoor voor onveilige situaties. Zorg voor je eigen veiligheid. De Noordzee is één van de verraderlijkste zeeën, dus weet wat je doet. Serieus! (zeg ik als golfsurfer, voormalig zee zeiler, en voormalig windsurfer). Ik zie hier een mooie taak weggelegd voor de surfscholen om dat extra te benadrukken (zonder alle scholen onder 1 kam te scheren).

  Golfsurfer, kiter, windsurfer en (wing)foiler… we zijn allen watermensen en volgens mij ook volwassen, dus ‘chill the f#ck out!’ en gebruik je gezonde verstand, zonder mannetjes gedrag. De mentaliteit op de weg is al klote. Willen we dat ook in het water? Niet zo chill toch?!

  P.S. Op Scheef + wat andere spots is het anders geregeld met zones, dus zorg dat je dan de lokale regels én zones kent!

  Kusje en free hugs!

 81. De strandopgang na die bij de Merlijn. Ik lag er om 10:30 in en hooggetij was om 14:15. Naarmate het getij hoger werd, kwam er meer meer lijn in de golven maar werd helaas de wind ook westelijker. De buitenste bank was enorm, heb zelf alleen de binnenste bank gesurft want die was al hol en groot genoeg.
  Stroming was wel stevig, dreef daarom af naar het Oosten, maar om de zoveel tijd lag daar weer een heerlijke zandbank.

  Als ik vrij ben van werk en studie en de golven worden goed pak ik de bus vanuit Groningen. Maar ben over het algemeen de enige surfer op het eiland wat nog wel eens wat gezichten doet draaien. Zou tof zijn om een keer de stoke te delen 🙂 Al is het natuurlijk een luxe vergeleken met de drukke spots in de randstad.

 82. Jullie moeten allemaal niet zo huilie, de zee is groot genoeg. Er zijn genoeg zandbanken die als pareltjes er bijliggen en niet gesurft worden. Daarnaast als je gaat surfen op een populaire spot, verwacht dan niet dat je daar in je eentje ligt.

 83. Geweldig terugkerende boodschap ‘Groot’. Zeg je zoiets ook op de bekende spots in het buitenland? Juist beginners of theekransjes mogen in de luwte gaan liggen. Op drukke spots mag je van elkaar verwachten dat men zich een beetje aan de regels houdt

 84. Er zijn gewoon veel mensen in de zomer die graag het water ingaan! Druk is het opzeker niet… november tm april is prima te doen😂

 85. Hehe… eindelijk word het aangekaart hier. Al jaren vraag ik me af of er regels zijn en verwonder ik me over de drukte in het water op goede dagen in Scheveningen, HvH & MV. Goed dat er nu eindelijk eens iets over gezegd word!

  Alle gekheid op een stokje…. het zou wel leuk zijn als er weer een surfforum leven ingeblazen word. Pipodecloon en surfholland zijn helaas verdwenen maar het zou wel leuk zijn als er een forum zou zijn waar beginners de antwoorden kunnen vinden op hun vragen, we info kunnen delen over leuke spots in het buitenland en een vraag en aanbod sectie om je spullen te verkopen (zonder eerst door alle SUP meuk te moeten spitten zoals op marktplaats).

 86. Op Facebook zijn hier al verschillende groepen voor waar dat soort dingen dagelijks gedeeld worden. 😉

 87. Idd, ik zal binnenkort een lijstje maken van de verschillende facebook groepen. Er zijn er nog al wat, bijvoorbeeld:

  Golsurfers Nederland https://www.facebook.com/groups/188915608136991

  Surftips voor surfers https://www.facebook.com/groups/403475583546528

  Surfing Zeeland https://www.facebook.com/groups/1388150591484574

  2e hands surf https://www.facebook.com/groups/867762926601205

  Surfing BE en NL https://www.facebook.com/groups/684337641678384

  Surfing Amsterdam https://www.facebook.com/groups/996248633778544

  Surfmaatje gezocht: https://www.facebook.com/groups/141379049334675

  2e hands : https://www.facebook.com/groups/Aloha2dehandsurfspullen

  NL surfers op reis: https://www.facebook.com/groups/420897094741112

  Zandvoortse surf: https://www.facebook.com/groups/1882039135352122

  Enzovoorts enzovoorts (zoek op surfen oid)

 88. Het was niet mijn bedoeling om te huilie. De zee is inderdaad wel groot genoeg, maar juist wanneer het hard waait, kun je met hoogwater vaak net leuk surfen langs wat beschutting. Maar dan wordt het vanzelf een kluitje.
  Omdat ik nut en noodzaak van de surfregels juist in zie, vroeg ik me gewoon oprecht af hoe het zat. Maar als ik het zo doorlees is het een beetje; zolang je elkaar niet in de weg zit, kun je best achter een windsurfer of kiter de golf op. Ik zie windsurfers ook zelden een roundhouse cutback doen, moet ik zeggen.

  En nee, er is op dit moment geen enkele intentie die sporten zelf te gaan beoefenen. Ik begin na 15 jaar stug oefenen eindelijk echt schik te krijgen in dat hele golfsurfen 😉
  Hoewel Nederland zeker niet ideaal is, helpt het thuiswerken enorm om die momenten te pakken die er zijn. En dat is dit jaar toch al snel wekelijks.