Nuttige surfweer info:

Surfweer donderdag 26 april 2018

179 reacties

 1. De Noordooster voor zondag. Als dit nog 2 uurtjes eerder zou kunnen komen, zou het net op tijd zijn voor een leuke Hoogwater sessie.

 2. Is het morgen waard om met een longboard naar wijk aan zee te gaan of is het toch te klein? Alvast bedankt (:

 3. Op veler verzoek nu ook de ouwe “rauwe” lijst met actuele metingen op http://actuelegolven.nl , zie screenshot. Kon toch beetje ‘poespas’ niet laten en heb er een zoek filtertje erbij gezet.

  Tip voor op mobiel: even je scherm naar landscape draaien. Optimalisatie komt nog.

  @Tobias: je heb vast een beleid rondom “Nuttige surfweer info” (en ik ben niet de directe bron van de data), maar als je wilt mag je dit linkje daar best bij zetten. Ik probeer hem zo goed mogelijk in de lucht te houden en hij blijft gewoon voor iedereen vrij toegankelijk. Zal ik je anders even mijn contact gegevens sturen en zo ja: waar naar toe?

 4. Btw: gisteten was goed te doen op Wijk. Vanaf 14.00 werd het steeds beter. Gelukkig wist niemand dat want een line up van 4👍🏻

 5. Ik ben ook wel benieuwd of het waard is om dit weekend richting Frankrijk te gaan? En geldt de regel ook andersom? Dat als het in Nl weinig is Frankrijk juist aan is?;)

 6. hey allen
  had graag morgenvoormiddag naar Wimereux of Wissant geweest.
  nu ligt het hoogtij spijtig genoeg rond de middag, maar tegen dan is de swell misschien teveel afgenomen.

  voor zover is weet werken beide spots niet met laagwater, klopt dit?

 7. Ja afgelopen week in Bretagne gesurfd, was lekker te surfen! Vandaag storm, maar komende dagen schijnen weer veel belovend te zijn….

 8. ff een off topic vraagje de webcam van Aloha Wijk wordt op mn (opnieuw geinstalleerde) windows 10 niet meer doorgegeven.
  Computer says: Error loading player:No playable sources found.
  javascript staan aan….
  iemand tips?

 9. Vlieland lange paal was heuphoge shortboard heerlijkheid bij laag naar opkomend water

 10. Morgen wel een swelletje bij hoogwater, maar dat bijna onsurfbaar wordt door de wind die lokaal ook opsteekt zonder de golfhoogte al omhoog te duwen? Wat denk jij Tobias?

 11. Hoe denken jullie over morgen, overdag lijkt me niet veel misschien vanaf 4 uur?

 12. Zijn er nog mensen met goed advies voor het checken van het surfweer in Biarritz/ Zarautz etc? Vertrek volgende week.

  Ja inderdaad, kan de ideale spot-condities achterhalen en dan de voorspelling checken. Maar ben gewoon gewend geraakt aan de precisie van Tobias 😉

  Tips worden gewaardeerd

 13. Welk model is het meest betrouwbaar GFS of ECMWF? Bij het ene gaat de wind morgen eerder liggen in de voormiddag. Bij het andere schuift dat meer op naar de namiddag.

 14. Belgie met first light met laag water? Of beter wachten tot hoogwater en hopen dat de windvoorspellingen spot on zijn? What to dooooo? Zal pieken als ik morgen zo vroeg opsta ener dan niets is 🤔

 15. Voor zover ik me kan herinneren was er de afgelopen jaren steeds goede surf rond 30 april/1 mei.

 16. Lang getwijfeld, maar de zuid was vanmiddag toch nog best aardig. Denk dat die ene andere surfer er ook zo over dacht.

 17. ‘Not Bad’ WaZ het zojuist. Spot on 14:00-16:00 leuke heuphoge lol die tegen het einde steeds choppier werd. Paar hogere ertussen, aardige ritjes gesocoord.

 18. Weet iemand of het morgen en overmorgen clean genoeg gaat zijn om een nat pak te halen in België?

 19. Bedankt voor de tip, ‘s-ochtends baguette en de Sud-West halen dus.

  En ja ‘precisie’ 😉

  Morgen eerder stoppen met werk en de zee in/ zin in

 20. Windvoorspelling van Harmonie ziet er deze ochtend anders uit dan gisteravond. Bergen niet zo mooi momenteel…

 21. Na 11uur lijkt de wind gunstig te draaien voor België (volgens Harmonie). Zelf ga ik ook voor de lunch-sessie.

 22. Ben op zoek naar Xanadu Rocket Wave. Anybody? Shop? , Tweede hands? Cheers

 23. slechte condities voor Belgie en zuid holland. Wind totaal anders dan voorspeld… jammer

 24. de noord vanmorgen rommelige klotsbende. Toen maar naar de zuid gefietst en daar was het clean en schouderhoog. Heerlijk gesurft vanmorgen

 25. Of de wind gaat straks nog draaien en lang genoeg offshore blijven voor nog een paar uurtjes te kunnen spelen, ik ga het er allezins op wagen.

 26. Domburg.. Best wel wat wind, Side shore, voorlopig nog een rommeltje! Wij wachten, hopelijk gaat de wind wat liggen

 27. Inderdaad: ziet er niet echt goed uit. Later wellicht nog kansen op clean offshore??

 28. Beetje geduld luitjes..de wind draait pas aan het einde van de middag toch?volgens mij komt het zodadelijk wel goed..na werk.

 29. Succes voor de avond-crew; Wijk tussen 12:00 en 14:00uur was achteraf gezien nog een graadje erger (klotsbak) dan Bergen om 7:00uur.

 30. In Blankenberge nu ook heel erg clean en geen wind. Iemand zicht op de windverwachtingen voor deze avond? Ik overweeg een avondsessie in Oostende!

 31. Pfff.. 12:30 – 15:00 erin gelegen (vooral), want staan was al amper mogelijk. Wat een klotsbak, geen doen met m’n sup.
  Handje vol golven gepakt, die snel waren, maar kort. Alleen maar pieken, weinig lijn. Uurtje voor ik eraf ging, ging de wind er helemaal uit en leek het wel iets cleaner te worden. Beter IJmuiden kunnen pakken, lager, maar cleaner met deze condities.

 32. 13.30 tot 16.30 wat een golfen! Begon nog beetje rommeliger maar was al goed en werd alleen maar mooier cleaner en holler. Zal nog weken lang water uit me neus druppelen. Laatste half uurtje beetje stroming met minder wordende golfen

 33. Ander vraagje;

  Zijn er mensen uit A’dam met wie ik zo af en toe kan meerijden? 🙂

 34. Regio Noordwijk ging af, 15:30-17:00

  Achterin zeker overhead, gruwelijke kommen en wat een lijnen. Big barrals het laatste half uurtje. Geniaal.

  Tobias je was on point. heerlijk en een hele grote dank u wel.

  🙂

 35. Petten was het voor mij net niet. Ik word een beetje verdrietig van die dubbele golven. Alsof je snoep voor een klein kind haar gezicht houdt. Afin, al met al was het wel weer fijn om in het water te liggen.

 36. Whoohooo! Het zag er in Noordwijk va half 1 uit als een klotsbak, maar eenmaal achter…waaat een bakken joh! Heb de angst die ik had na mn hernia overwonnen, grote bak gereden🎉 rond half 3 werd het minder en helaas waarschijnlijk tijdens een enorme wipeout een vin afgebroken…majaaaaaa lekker hoor zo’n smile op mn face;)

 37. Yeah en toen was daar toch nog de offshore. Het werd snel cleaner en cleaner. Dikke bakjes af en toe, stoked big time.

 38. ijmuidenslag voor higtides de strand tent van Ivo van 12.30 tot 14.00 liepen er super cleane lijnen met soms dikke bakke op de achterste bank echt prachtige golven maar na 14.00 was het weg en met maar 2 longboarders en Ivo op de sup erin. Het was een kort maar mooi feestje daarna naar wijk terug waar nog steeds mega klots was heb er een paar kunnen pakken maar t was eigenlijk niet te doen.

 39. Als je de keuze hebt om vanmiddag of vanavond erin te gaan wat is dan de beste optie? Opkomend tij met meer wind of afgaan met wrss minder wind?
  HvH of scheef?
  AB

 40. Ja, surfbare golven maar het is er surfen samen met 50 anderen op 50m2

 41. Mensen, is er morgen nog wat te beleven wat betreft golven? Of donderdag?

 42. Nog aan te raden avondsessie mee te pikken in oostende, of niet meer genoeg kracht met laagwater?

 43. zijn er nog action pics van in oostende? tegen half 5 was het al veel beter met het volk! en werd er lekker gesurft, ben benieuwt!

 44. Mooi zonnetje onder op waz.. kon helaas niet en was eigenlijk ook al te laat voor de écht mooie plaatjes.

 45. Nou vooruit dan maar!
  Hier voor jouw als toetje Dirk!

  Ik noem het “ She is wake up at last today! “

 46. Knokke gisteren in de late namiddag. Zelden zo hoog gezien in de Noordzee.

 47. Tobias wordt het nog wat vandaag?

  Had vrij genomen voor wat ochtendswell maar is niet echt bijzonder helaas!

  Zie de A12 boei wel weer oplopen maar klopt dat?

  Kun je even een updatetje geven aub!

 48. @Poseidon Is dat een webcam screenshot? Volgens mij ben ik dat want ik ging het laatst het water uit bij WaZ noordpier gister..

 49. @Dirbee Was je er wel rond sunset? Want ik zag een drone filmen en ben benieuwd naar de beelden. Het zag er echt gaaf uit: strakke lucht, Tata vuur, cruise schip, glassy waves, sunset.. wow!

 50. gisteren kleinere golven dan op maandag maar zeer goede golven toen de wind uitviel. Nu weer wachten.

 51. Ik keek naar de webcam net.. zware teleurstelling. Misschien vanmiddag?

 52. Wordt het morgen of vrijdag nog wat? Windguru geeft morgen nog 0.5m aan.

 53. Bartokai, Dat is idd een screenshot van gisteravond!

  Ik twijfelde, vond het een klotsbak na hele dag Camkijken op werk en gokte verkeerd op vanmorgen! ik had er in moeten liggen gisteravond waaahh…😫
  Kans gemist na 2 1/2 maand geen surf!

  But soon…

 54. Ik zie dat er nu weinig beweging is op de cams, maar kan iemand me zeggen of er vanavond nog wat loop om te longboarden?

 55. Daar hoop ik stiekem ook nog op. Levert dit misschien nog wat op met inkomend tij?

 56. Tobias. Wordt Frankrijk/Spanje nog wat deze week of wordt het echt helemaal niks?

 57. @the bodhi, Hoek van Holland, geen probleem om een stukje te rijden natuurlijk.

 58. @Dirbee Wat een chill filmpje weer. Ze worden steeds beter! Superlekkere combi van fijne beelden, muziek en edit. Echt een goeie flow. Krijg er extreem veel zin van om weer het water in te gaan, maar ben nog herstellende van een wintersportblessure aan de knie. Schiet niet op 🙁

 59. Off-topic : ik zou met de kerstperiode naar fuerteventura of ander eiland willen om te surfen. Wie kent er een leuke plek om met het gezin te vertoeven. Kinderen zijn nog redelijk jong, 5 en 8 jaar.

 60. Hi All,
  Ik ben van zondag tot en met vrijdag op Terschelling.

  Twee vragen:
  1: Heeft het nog zin om een surfboard mee te nemen? Mal of shortboard
  2: Iemand ervaring met surfen op Terschelling, waar is het goed te water gaan?

  Bedankt.

 61. @cubano kom al jaren op fuerte. Wat wil je precies allemaal weten? Help graag.

 62. Bedankt Maarten! Hoop je snel herstelt en weer het water in kan (wij allemaal trouwens ook!!!!)

 63. Iemand een idee wat de forecast voor Oostende was op die dag van de foto’s?
  @monica mss?

 64. Ik ben de komende dagen in de buurt van Scheveningen. Is het mogelijk een paar golven te pakken? Zo ja, wanneer? Ik snap helaas nog niet heel van de voorspellingen op sites als WindGURU. Alvast bedankt voor jullie antwoord!

  Vriendelijke groet,

  André

 65. Fuerteventura is een top plek om te surfen. Zeker naar het noorden gaan, naar Corralejo. Daar accommodatie boeken en van daaruit langs noordkust surfspots opzoeken. El Cotillo (Nwkust) zeker opzoeken. Surfen links van het dorp en kinderen kunnen op het prachtige strand rechts van het dorp spelen. Als je een gevorderde surfer bent, verderop langs de north shore zijn er goeie spots. In Corralejo genoeg surf bars en shops om info te vragen of in het surfers dorpje Lajares.
  Veel plezier! Polle Waveski Surfer

 66. Offtopic:

  @Monica

  Mag ik vragen wat voor fotocamera jij gebruikt om in het water te fotograferen? Ik ben van plan er ook een aan te schaffen.

 67. Idd corralejo als uitvalsbasis nemen direct rondom een paar leuke intermediate spots. 20 minuten rijden en de northshore is je speeltuin.

  Huurauto of een paar surfsafaris meepikken prima te doen!

 68. Begrijp dat Frankrijk prima zal zijn deze week. Zit in Parijs en ga dus nr de kust rijden. Mensen nog tips voor spots (liefst niet al te ver rijden). Dank!

 69. Durft iemand spots te delen in france welke offschore zijn met noord wind? Zou nederland erg blij mee zijn waaronder ik voor eventueel het weekend van hemelvaart. Als er iemand nog een trip overweegt io sluit me aan met delen van kosten!

 70. Hallo allemaal,
  Ik ben een beginnende surfer van 14 jaar en heb net voor mijn verjaardag mijn eerste board gekregen (5,6 softtop fishtail) 1 keer uitgeprobeerd en een prima boardje.. ik heb de vorige jaren wel redelijk vaak gesurfd maar nu wil ik wel echt goed gaan beginnen dus weet iemand een paar echt goede spots met hoge golven maar waar je het wel kan leren?
  Zou heel fijn zijn

 71. beter koop jij ook de stormriderguide Europe… staat te koop in de shop van surfweer

 72. Een globale blik op de kaart leert dat je voor spots in Frankrijk die offshore zijn met noordenwind richting het zuiden van Bretagne of de Vendee moet. Dan moet je dus wel swell hebben die zuidelijk of hoog genoeg is om golven te genereren. Ik was afgelopen week in Tranche sur Mer en die zuidkant werkte met deze beperkte swell helemaal niet helaas.

 73. gisteren heerlijk gedurfd op Praia do amado in Portugal. s ochtends en groot deel van de middag aflandige bries. super holle golven met wandjes van max 2 meter. later een meer side / on store wind. kan daar wel aan wennen. dinsdag helaas al weer terug naar Nederland dus hoop dat daar ook snel weer wat deining binnenkomt

 74. Als je nog in de buurt komt van Arrifana kan ik je een sunrisesessie aanraden, zuidelijkste break van de baai krijgt het eerste zon en meestal wat offshore door de vallei. Afluitend bij ‘O Paolo’ de beste cataplana naar binnen klapperen.

 75. Iemand ooit naar costa rica wezen surfen? Waar is het het mooist en welke breaks werden er dan gesurft?

  Andere do’s & don’ts zijn ook welkom 🙂

 76. 3 weken rondgereden in Costa Rica en Nicaragua, moet zeggen dat in Nicaragua rond San Juan veruit de beste surf was.

  Verder Playa Hermosa, 5 km ten zuiden van Jaco, zware beachbreak kan goed barrelen. Letop: er zijn meerdere playa hermosas.

  In het zuidwestelijke puntje van Costa Rica; Pavones. Een van de langste lefts, beroemde point break.

 77. Santa Theresa moet je echt zijn geweest. Beste trip om er te komen maar prachtige plek met heerlijke surf.

  Daarnaast is Nosara een aanrader.
  En zoals hierboven al gezegd is het zeker de moeite waard om de grens met Nicaragua over te steken en de spots rond San Juan del sur te surfen. Playa Maderas en playa Hermosa (andere dan hierboven genoemd) zijn daar erg gaaf.

  Oh en laat nooit je huurauto onbeheerd met spullen erin. Ook geen 5 minuten op klaarlichte dag. Altijd alles eruit halen.

 78. Is het de moeite om dit weekend richting het kanaal te rijden? Ik zat te denk richting etretat te gaan.
  Heeft iemand misschien nog tips voor deze spot of regio?

 79. Donderdag eindelijk weer wat golfjes in de Noordzee, maar eigenlijk kun je beter naar Frankrijk gaan deze hele week en weekend.

  Volgende week ziet er nu goed uit voor Noordzee golven. Voor de zoveelste keer dit jaar een hoog boven Scandinavie en een laag boven centraal Europa. Wind uit noordoost met de beste golven in het ZW-en van de Benelux. Ik zal vanavond even een nieuw surfweerbericht posten als er meer zekerheid is.

 80. Was benieuwd naar frankrijk deze week en weekend.
  lacanau/hossegor lijkt alleen vrijdag goed te worden volgens magicseaweed en windvoorspellingen, kloppen die niet?

 81. Hi Tobias, kun je met jou kennis misschien wat extra info geven over een eventuele trip naar france?

 82. Aankomend weekend voor de (aller)eerste keer naar Normandië 🙂 Iemand ervaring met surfspots Le Rozel en Siouville?

 83. @ Sam,

  Letterlijk net gisteren terug uit Costa Rica. Aanvullend op wat er al gezegd is vond ik Playa Negra (lange rechtse), Playa Avellanas ook echt de moeite waard. Eentje die ik op internet weinig tegen kwam als goeie spot maar waar ik echt heerlijk gesurft heb was Playa Uvita, lekker rustig ook. Sla vooral de bekende dingen als Tamarindo en Jacó (tenzij die Playa Hermosa te groot is) over. Ook vond ik wel dat de berichten over gunstige wind de hele dag in ieder geval toen ik er was overdreven waren, ’s ochtends vroeg is ook in Costa gewoon het beste. Heb wel gehoord dat dit in een ander jaargetijde gunstiger is.

 84. @ Sam

  Oja

  Do:
  – Huur een 4WD auto. Dit is dan wel weer kutter als je ook naar Nicaragua wilt want huurauto’s mogen de grens niet over.
  – Ga wildlife spotten in national parks

  Don’t:
  – Hou je aan de snelheidslimieten, gaat een stuk sneller als je overal harder gaat rijden en boetes krijg je niet.
  – Playa Bonita bij de Caribische kust. Stond in de stormrider guide nog wel als aardige linkse maar viel echt niet te surfen en er is daar verder helemaal niks te beleven.

 85. Hoe verantwoorden jullie die vliegtrip eigenlijk naar jezelf en je medesurfers toe? Jullie hebben net per persoon 2650-3000 kg aan CO2 uitstoot gegenereerd door te gaan vliegen. Ik snap de drang om mooie golven te rijden, maar kan dat niet gewoon in Europa met de trein, bus of auto?

  Aan de ene kant klagen we als er wat chemische rommel in onze Noordzee ligt, maar aan de andere kant vliegen we zomaar de wereld rond.

 86. Waar valt er te surfen dit weekend ik kan niet meer stil zitten
  (Donderdag of vrijdag is ook goed)

 87. Zolang er geen voor oeversuppletie komt is het oké. Oa door voor oever suppletie hebben ze petten en camp vernaggeld

 88. @Dries: Etretat lekker overslaan en om de hoek Yport en Vaucottes pakken.
  Etretat is druk met dure toeristen en slecht parkeren, Yport is prima parkeren, mooie
  lefthanders en Vaucottes is een prachtig klein slaperig dorpje met een iets vriendelijkere break.

 89. Vliegen is inderdaad te bizar qua co2 uitstoot. Iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid / redenen, maar het wannabe groene imago in het surfwereldje slaat nergens op. Wat er alleen al tijdens de WSL afgevlogen word… of een houten surfboard surfen voor het milieu en ondertussen honderd liter diesel erdoorheen raggen in een oude camper om elders te surfen :p waarschijnlijk interesseert het de meeste surfers gewoon niet zoveel.. Qua marketing is het wel leuk geld verdienen als je product ‘groen’ is natuurlijk :p

 90. @dirbee yport ook al gesurft,nice parkinglot 🙂 es kijken wat er binnenkomt lijkt iets te verzwakken alleen tegen het weekend toe consistentere swell

 91. @Jelle @Sam:

  Je hebt helemaal gelijk, ook al snap ik niet helemaal waarom ik me alleen naar mijn medesurfers moet verantwoorden en niet naar de rest van de mensheid.

  Toch raak je een gevoelige snaar, want het interesseert me wel degelijk en ik ben me er erg bewust van. Het niet maken van de reis is natuurlijk altijd beter en het valt nooit helemaal goed te praten, maar hier toch een poging tot uitleg:

  – Dit was de tweede keer in mijn leven dat ik heb gevlogen (ik ben 28), verder beperk ik dit zo goed als ik kan.
  – Ik heb de extra CO2 tax betaald. Ook al snap ik dondersgoed dat voorkomen van de CO2-uitstoot nog beter is, is het toch beter om dit wel dan niet te doen
  – Ik eet nauwelijks tot geen vlees, heb geen auto en fiets naar mijn werk.
  – Ik maak alleen voor een periode langer dan 1 maand een dergelijke reis om er zoveel mogelijk uit te halen.

  Overigens is het maken van een aantal tripjes met de auto ook al gauw ongelofelijk slecht voor het milieu, dus dat is ook niet de ideale oplossing