Nuttige surfweer info:

Surfweer Donderdag 19 november 2020

186 reacties

 1. @Tobias ‘met grote gegolven’…. Je bent een woordkunstenaar!

  Ik zal er aan denken als ik morgen tussen die dikke bakken lig 😉

 2. Ijmuiden was een warzone vanmorgen met een enkele lange rit. Flinke peddel en juichende kiters. De noorde wind zit er al wel in

 3. Als ik op de site van de Aloha Cam naar beneden scroll zie ik ineens zones voor surf en kitesurf staan, vermoedelijk door de vele ZWers van afgelopen tijd, waar er af en toe wel wat kiters, windsurfers, en surfers (waaronder ik zelf) erg dicht bij elkaar waren zo nu en dan.
  Lees ik het nou goed dat Windsurfen dus niet mag daar? Beetje raar…. niet dat het mij boeit verder. Als we ons hieraan moeten gaan houden dan zijn die mooie ZWers wij windsurfpad voor golfsurfen verleden tijd, en dus windsurfen daar ook. Hou er niet al te veel van; wetelijke bepalingen in de vrije zee…. snap het ergens wel met oog op veiligheid. Wel weer typisch Nederlands, regeltje voor dit regeltje voor dat…. helaas blijken we het onderling niet goed te kunnen regelen.

 4. Ik was bij duinstrand, eerst even bij vlissingen gekeken. Toen kwamen we iemand die zei dat het wel 0.5m kan schelen tussen vliss en dishoek. Dus iets meer die richting op gereden. Bij mid opkomend tij was echt het beste. Denk dat het bij vliss toch ook wel vet was. Vind vooral de locatie daar altijd erg vet!

 5. De kitezones geven aan waar kiters het water in mogen. Voor Andere watersporters geldt die zonering niet. Voor wing surfers zou nog wel wat verwarring kunnen onstaan, maar het is vooral het oplaten en landen van de kites dat voor de inperkingsdrift heeft gezorgd.
  Natuurlijk niet slim/sympathiek om op een drukke spot in de kitezone een potje te golfsurfen.

 6. Same question hier; beginner-af longboarder. Morgen mss toch te heftig? IJmuiden eventueel?
  Be safe en have fun guys!

 7. Ik vrees dat het lastig naar buiten te komen is morgen met alles wat niet lekker te duckdiven is. Als intermediate kun je altijd wel surfen in Nederland hoor, gewoon je gezonde verstand gebruiken.

 8. Dus morgenochtend lekker beuken in hoge golven bij ZV, met m’n bodyboard voor de verandering! Da’s lang geleden!

 9. Het hangt natuurlijk allemaal van je vaardigheden af of je kan surfen morgen.
  Maar er dendert op dit moment 8m @ 10s onze kant op….
  Trek daar zelf een klein beetje je conclusies uit.

 10. Maar wat is dan het verschil tussen het huidige “stormpje” op zee versus Odette eind september? Subtiele verschillen in het type lagedrukgebied?

  Wordt dit groter/beterder/bijzonderder dan Odette? Die 27e september, Big Sunday, was ook niet mals namelijk.

 11. Prima bakken hier nu, niet heel bijzonder. Hoorde het vannacht wel tekeer gaan en lijkt erop alsof de piek al geweest is. Wind is nu cross off en licht. Spring er maar in want weet niet of dit vandaag nog beter wordt!

 12. Hmmm hoog in de Noordzee staat eer nog flink wat swell op de boeien dus ik denk dat t nog wel goed komt maar ik begrijp niet echt waarom er zo Weinig van overblijft hier aan de kust deze x ten opzichte van big sunday

 13. We zitten nu aan het einde van oude swell met een nieuwe die nog moet aankomen einde ochtend / begin middag. Daarnaast haalt het afgaande tij de hoogte er nu deels uit tot het helemaal laagwater is.

  Wel bizar hoe hoog die periode van de 2e swell nu is (60mhz, bijna 17 seconde)!

 14. Je was mij net voor Tobias maar bedankt voor de bevestiging. Op k13 gaat t zelfs richting 20 seconden. Viel mij ook op.

 15. Met Zulke hoge periodes gaat het getij waarschijnlijk een grote rol spelen.
  Als het überhaupt al goed binnen weet te komen….
  Ben benieuwd wat het gaat doen vandaag.
  Fingers crossed.

 16. valt vies tegen op de cam! Nog steeds prima surfbaar maar niet wat we hoopte.

  Blij dat ik me niet ziek heb gemeld voor een stiekeme snipper dag xD

 17. Hoogte zat er zeker wel in maar hotseklots ook. Ook weer ouderwets, en voor het gevoel iets te lang, gespoeld.

 18. Doe maar wel handschoenen aan als je ze hebt. Ik zag al aardig wat wapperende verkleumde handjes in de line up langskomen. Stoked voor vanmiddag!

 19. Thanks!
  Duik er nu in Zuid Holland.
  Wordt een zware peddel, dikke bakken hier en nu al wat cleaner. Wordt alleen maar beter en hoger nog:-)

 20. Hoe hoger de periode des te eerder golven worden afgeremd door ondiepte, in hun reis vanaf de noordelijke Noordzee naar het zuiden. Kleine stormen/lage drukgebieden dichterbij, in de Duitse bocht bijvoorbeeld, wekken dichterbij golven op die minder ver hoeven reizen richting onze kust en dus minder energie verliezen, wanneer ze eenmaal uit het windveld waar ze in opgewekt zijn, lopen(swell dus)
  In de praktijk is wel gebleken dat de grootste surf in Nederland ontstaat door kleine stormpjes / lage druk gebieden.

  Voorspellingen doen voor diep water is een stuk eenvoudiger trouwens, die luxe hebben wij niet.

 21. Het was vanmiddag echt veel beter dan vanochtend. Dat is het voordeel van thuiswerken. Het was wel wat druk op Wijk. Dat is dan weer het nadeel van thuiswerken hahaha. Maar eigen piekje geZocht en heerlijk kunnen sliden op m’n single fin. Geen last meer van de morning sickness. Super stoked.

 22. Als je ‘s ochtends en ‘s middags kunt surfen, wanneer “werk” je dan? 😉

  Ben vanochtend geweest, maar op de webcam ziet de middag er (zoals verwacht) beter uit.

 23. Het was rond 13:00 uur (kon helaas niet langer wachten…) misschien niet de verwachtte hoogte op de hoek van Holland, maar ging toch al richting de anderhalve meter.
  En wat een kracht!
  Punching well above it’s weight!
  Genadeloos pak rammel gekregen.
  Helaas was dat het enige dat ik er dit keer uit heb gekregen… 😀
  Volgende keer beter.
  Episch? Voor degene op die ongelofelijke lefthander die maar door bleef gaan absoluut!
  Yeehw!

 24. Zelden zo cleane, hoge en met momenten holle golven gezien in België als vandaag. En inderdaad op z’n best om 15u30. Zalig!

 25. Met een 8 softtop erin gegaan, zag teveel mensen strugglen. Niet te doen, maar dan zie je wel een paar echt rippen maar jijzelf kan daar maar niet komen waar hun golven pakken. Frustrerend.

  Alleen als Nederland minder klotsbak en wat cleane kleine golfjes heeft kan ik “rippen” 🙁

 26. Gisteren was een dag met grote verschillen. ‘S ochtends op IJmuiden was het futloos, mushy en max borsthoog (eerder heup/navel), met onshore briesje. Dan ‘s middag bakken zoals bij meneer de beuker en de Zeeuwen.
  Moet maar eens een baan vinden waarbij ik thuis kan werken 😀

 27. Respect voor de boys & girls die het redde tot de achterste banken en er ook nog wat mee konden, gisteren. Heel gaaf om te zien! Zelf veel gepaddeld en gespoeld (kwam tot laat water uit m’n holtes 🙂 )maar vooral van andere genoten! Wat toffe middag, respect for nature!
  Vandaag herstellen, morgen maar weer proberen!

 28. Ging weer eens surfen in pScheveningen krachtige grote rollers goede sfeer in het water en veel respect toplokatie vanmiddag tot donker 👍

 29. @tobias, gisteren is in be de noorderswell,met hogere periode er toch doorgekomen ondanks de zuidwestelijke windgolven met lagere periode, hoe was dit mogelijk? Maandag ochtend terug mogelijk? Of is de westelijk richting van de golven te sterk? Kan deze afbuigen naar Be?

 30. Pittig windje maar verder prima te doen, best lekkere hoogte en stroming valt mee, wel even stukje uitpeddelen.

  Er lagen veel beginners en softtoppers in zojuist, lekker klooien maar wel zwaar hoor met 90 liter schuim!

 31. @ZV Bij Bloemendaal / Rapa lig ik in de herft en winter er vaak alleen in. Dat klinkt heel idyllisch, maar ik vind het toch wel fijner om wat andere surfers om me heen te hebben. Is er een plek in ZV waar er vaker wat meer surfers zijn? Groet!

 32. Katwijk was mooi op tweede bank. Wel een flinke stroming richting kust, van de bank af richting de kust. Kon wel blijven peddelen, maar kwam echt geen meter verder.

  Iemand een verklaring hiervoor? Kennelijk ‘vroeg’ het diepe tussen de eerste en tweede bank om water omdat de ebstroom dit richting open zee leegtrok; zou dat kunnen? Is er een oceanograaf in de zaal?

 33. Ik moet zeggen dat dit het eerste jaar is dat ik zoveel surfers nog zie in november in zandvoort hoor. De meeste liggen zo globaal ter hoogte van de Spot en rotonde. Suppers liggen vaak wat meer naar zuid en dit jaar ook veel beginners op stuk voor casino. Voorgaande jaren gingen er altijd wel een paar door maar verspreid over de week kwam je elkaar niet heel vaak tegen, behalve als echt top was.

  Ik lig er ook best vaak helemaal alleen in, wat ik op zich prima vind maar het kan wat unheimisch worden in de winter als het ineens donker is.

  Heb wel vertrouwen in morgenochtend trouwens! Heb zo’n gevoel dat dat wel eens de verrassing van de week kan worden……maar heb er niet voor geleerd hoor!

 34. Dat is meestal hoe het werkt idd…water wat over de banken heen gepushed wordt (door de golven) gaat daar via een muistroom weer uit. Resultaat is dat als je over de bank terug naar buiten wilt je tegen de stroming in paddelt…de ene keer kan dit effect sterker zijn dan de andere keer.
  Je kan beste die muistroom gebruiken om weer er achter te komen

 35. Als ik naar ZV ga dan plof ik er meestal rond de reddingsbrigade (ZV Noord) in. Surf het hele jaar door, maar beperkt de tijd om een plons te maken.

 36. Lekker hoor, daar gaan we weer! Wellicht vanmiddag met laag afgaand nog beter maar ik neem geen risico en pak dit zonnige koude surfje nog even mee. Wind is matig maar wel vol W, tweede bankje gaat redelijk clean met dikke meter en wat uitschieters op de sets. Geen epic omstandigheden om nu in de auto te springen, maar als je toch in de buurt bent en thuis werkt…..

 37. Long shot maar mocht iemand gisteren een groen/gele FCS fin in Ter Heijde hebben zien aanspoelen dan hoor ik het graag!

 38. Heerlijk ochtendje gedraaid op zandvoort, rond 11 kwam de klots erin en liep het niet echt lekker meer. Dikke bakken vanmorgen op tweede en derde bank. Nu op zich nog wel te doen maar stuk lager en close out. Beetje rommelen kan wel.

 39. Kruimelig metertje op Der Ecke.
  Wind draaide wel mooi side offshore zodat er uiteindelijk nog wel wat vorm in kwam. Maar echt geweldig vond ik het zelf niet breken
  Misschien toch het getij wat niet meewerkt op dit moment.
  Oh well, zon, zee en surf.
  Kan slechter.

 40. Valt er morgen, woensdag en do nog iets te surfen. Swel draait van noord naar zuid dag ik. Zal wel niet zoveel zijn dan zeker? Want wind lijkt wel ok.

 41. Iemand vandaag toevallig een (stinkende) surfsok 6,5 mm gevonden op de parkeerplaats in ter Heijde. Ik mis em….

 42. Normaal heb ik in deze tijd al handschoentjes aan… Maar nu gaat het nog net..lijkt wel iets warmer dit jaar?

 43. Heb mn handschoenen al aan hoor!

  Maar het is wel eens kouder geweest eind november. Weinig vorst en windstille nachten gehad.

 44. gister avond vlak na zonsondergang op de parkeer plaats bij sea you (noord pier) deze dingen van prolimit gevonden.
  Ik denk dat he beschermkapjes voor je oren zijn tegen de wind???

  In ieder geval een super leuke zonsondergang sessie gehad c:

 45. Verbaasde mij ook al. Vond vorige week mijn 5/4 te warm. Gistermiddag nog in mijn 4/3 gegaan, echt nog prima te doen. Ging ook iemand in boardshort een stukje zwemmen. Dat leek mij weer wat overdreven ;-).

  Wel 3mm schoentjes en cap, maar dat is ook bescherming tegen foil en voor oor.

  Mijn sessie zijn meestal tussen de 1 en 2 uur vanwege beschikbare tijd. En planken met veel volume. Langere sessies en shortboard wordt het wellicht ander verhaal.

  Iemand vandaag nog een poging gewaagd? Ik vond de webcams te weinig aantrekkelijk om te spijbelen van thuiswerken.

 46. Gisteren eind middag zeker de moeite bij WaZ. Stukje peddelen naar de achterste bank, maar daar kwamen ze wel lekker binnen. Meter tot anderhalve meter met redelijk veel power

 47. Hi! i moved to NL 2 years ago and assumed my surfing days were going to be nearly over. After finding this website and checking the comments i decided to buy a little marley board and have rediscovered my love for surfing. Thanks for that Tobias & team!!

  I just had a super fun session this morning at Wijk but miss sharing the stoke and sharing a lift so if anyone is in the north Haarlem area and wants to connect drop me a message roblee15@hotmail.com

 48. Gistermiddag heerlijk gesurft in wijk! Moest wel stuk flink peddelen naar achter. Zijn er nog geen elektrische motortjes voor onder je plank?! 😀

 49. wat een genot zo deze golven die van de noordzee komen, lekker water temperatuurtje nog voor deze tijd van het jaar.
  Maar vooral mooi is dat het water zo alaska blauw is, @tobias hoe kan dat ? er is toch aardig veel stroming en de golven spoelen het zand ook wel aardig veel maar toch is het zo helder blauw.

 50. Afgelopen vrijdag lekkere surfdag in Domburg aan het autostrand. Helaas zat mijn futures centre vin niet meer in mijn board. Heeft iemand deze toevallig gevonden?

 51. Hoe gaat ie morgen worden tov vanochtend? Een heerlijke en gezellige longboard sessie half 10 tot half 1….

  Is r morgen nog iets van over? Draait de swell verder naar het westen?

  @vinnie ik heb al mn vinnen nog.

  DÈ zeehond niet overigens …die lag maandag upside down met slappe vinnen naar boven…float in piece…

 52. Me profielwerkstuk gaat over hoe ik mijn ideale surfboard kan maken, en dus ook op basis van wat voor surfer jij bent en hoeveel ervaring je hebt. Ik maak ook zelf een surfboard 🙂

 53. Hier toch wel hele mooie mini lijntjes hoor, kan prima voor de beginnende softtopper. Het zonnetje schijnt, kan het schelen, ik pak ook even mijn longboard. Wellicht lig ik er straks ook zo bij als de foto hierboven maar het is hier gek genoeg wel iets beter. Zit inderdaad niks Noord meer in de swell.

 54. Vandaag mooie kleine longboard golfjes. Hopelijk van de week weer echt serieus werk met wat noordswell.

 55. Nou hier vandaag geen mooie kleine longboard golfjes hoor, schrijf vandaag maar af voor deze regio.

 56. Ff op dit forum interesse peilen. Is er hier animo voor een baardswap-evenement? Dat je niet je board verkoopt, maar dat er een soort grote markt is waarop iedereen zijn board aanbiedt om te ruilen met iemand anders die een board aanbiedt.

 57. Grappig ik was daar wel in de buurt. Zal wel met het getij te maken hebben. En je had natuurlijk wel een longboard nodig.

 58. Zit naar de golfspectra te kijken in de hoop op een golfje morgen (vrijdag). De A12 lijkt iets aan te geven, maar ik meen me te herinneren dat er 1 meetpunt precies gespiegeld weergaf. Ik vrees dat het A12 is, maar wellicht kan jij dat bevestigen/corrigeren.

  @hugo de jonge.
  Dat vaccin tegen flatspelleritus zou ik wel vrijwillig nemen… 😉

 59. Klopt, de Haewene Brim is eens schip dat 90 graden gedraaid moet worden om de swellrichting af te lezen. In het geval van groundswells, want voor windswell hoeft dat niet.

  Ziet er nu zo uit. Een paar ft groundswell, waarvan er nog niets te zien is op de A12.
  De hoogte zou je moeten delen door 3 voor wat er bij ons van overblijft. Iets van 20cm?
  Dat is dan wel echt te weinig… maar de swell zal wel te zien zijn aan de vloedlijn.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/6bf88.jpg

 60. Vandaag was ik alleen op IJmuiden Zuidpier. Er liepen mooie cleane lijnen, met de sup longboard een prima sessie gehad.

 61. Nice! Ik denk dat je in heel Nederland en België alleen was en als enige gesurft hebt vandaag!

 62. Unpopulair comment – ben benieuwd wat andere hier van denken.

  Geven die windmolens niet juist ook mogelijkheden? Banken die draaien tot pointbreak, soort paalhoofden, rare piekjes? Misschien beetje protectie tegen stroming etc

 63. Zou kunnen ja, maar wordt er sowieso niet veiliger op met flinke muistromen rond de palen… ik zou de knrm ook maar betrekken in dit verhaal.

 64. Denk gerust eens 2 keer na voor je die petitie tekent. Als iedereen in een tunnel blijft denken en zijn eigen gelijk boven het geheel plaats zal het niet lukken om schone energie te produceren.

 65. Ja dat vraag ik me ook af. Ik heb me er niet in verdiept dus als leek: Voor windsporten zijn de windmolens niet bepaald handig, voor golven kan het slechter worden of misschien juist ook andere opties geven, ooit was de nieuwe maasvlakte ook ongewenst, inmiddels een topspot. Nu is het er wel goed qua golven dus veel beter kan het niet echt worden. Maar groene stroom komt ook niet vanzelf. (maar ‘NIMBY’) 😉 Erover meedenken door surfers en KNRM lijkt me zeker nodig.

 66. Ondertekend..

  @Tobias, vanuit mijn ervaring vanuit de aannemerij weet ik dat de KNRM altijd wel als stakeholder betrokken wordt. Echter, zij spreken dan vaak de wens uit dat ze tijdens werkzaamheden en daarna ongehinderd hun werk kunnen doen. Hierin nemen ze dus niet mee wat de toekomstige situatie voor invloed heeft op veiligheid e.d… Wat mij betreft dus zaak om als community met KNRM in gesprek te gaan zodat de impact van de nieuwe situatie op de veiligheid ook meegenomen kan worden. Zodra het bij RWS over veiligheid gaat, wordt alles 3x zo serieus genomen;)

 67. Ongetwijfeld ook een unpopulair comment:
  Ik denk dat we ons allemaal wel realiseren dat we op een klimaatcrisis afstevenen. Die windmolens moeten ergens komen. Het is NL dus waar je ze ook zet, ze zullen iemand in de weg zitten. Ja, MV is een toffe spot, maar gaan de surfers nou de groene stroom in de weg zitten omdat er een paar middelmatige golven (laten we eerlijk zijn, surfen in NL is geen pareltje) gaan verdwijnen?? Waar is de liefde voor de oceanen, de schone natuur, schone lucht, etc. etc.? Want dat dreigt allemaal verloren te gaan als niet iedereen bereid is wat opofferen.
  Ik zeg; jammer dat de spot verloren gaat. Maar er valt nog genoeg elders te surfen in NL. Een klein offer voor het afwenden van een mogelijke ramp die ons – als mens en als surfers – veel harder zal raken dan een verdwenen surfspot.

 68. Wat een top sessie op Wijk vandaag. Het was niet groot. Maar mooie cleane longboardlijnen. Klopt ook want op de a12 staat 1.5 meter met 8 seconden.

 69. Ach, draait hier om de surfomstandigheden.
  Op andere sites vind je discussieplatforms, maar bereid je voor op vragen als:
  En hoeveel gaan die windmolens helpen om die ‘klimaatcrisis’ te verminderen?
  Is dat minimale beetje (positieve scenario) voldoende voor deze keuze? Waarschijnlijk niet, maar ratio is allang niet meer leidend in de ‘klimaatpolitiek’.
  Wat zijn de gevolgen van die ramp? Het wordt hier subtropisch, net als 10.000, 100.000, etc jaar geleden. En weer kouder/siberisch.

  Vooralsnog ziet het ernaar uit dat er nu wordt gesurfd en ik niet in het water lig :-).

 70. Fijn om te horen dat het allemaal wel meevalt met die klimaatverandering! Dat wist ik nog niet, maakt mijn dag helemaal goed

 71. Waarom niet het strand opspuiten (duingebied breder maken) en die palen in het nieuwe duingebied plaatsen?

 72. Ongelooflijk deze reacties ook hier. Net of a. een windmolen het klimaatprobleem gaat oplossen en B. alsof er niet een andere plek is waar deze windmolen ook prima kan staan. Volgens mij moet je in de politiek altijd op zoek naar een compromis en luisteren naar (alle) delen van de bevolking. Dat is in dit project niet gedaan, wat natuurlijk waardeloos is. Daarnaast, iemand die zegt dat Maasvlakte middelmatige golven heeft, heeft er duidelijk nog nooit op een goede dag gesurft, want het is mijn ogen zo’n beetje de enige spot waar je in Nederland waar je soms echt goede golven hebt. Moet je nu precies op dat stukje land een windmolen plaatsen? Volgens mij niet….

  Ben in ieder geval erg blij met instanties als HSA die onze belangen behartigen, big up for you guys!

 73. Zet die dingen lekker ergens anders! De horizon is hier ook al verpest……de boulevard trouwens ook maar daar wordt wat aangedaan!

 74. Als ik de comments hier lees gaat het toch niet zo slecht met de windmolens? Natuurlijk is er altijd discussie over hoe we in Nederland het best energie kunnen opwekken (en met name de landschappelijke impact), maar volgens mij is iedereen het er onderhand wel over eens dat we klimaatverandering een probleem is. Zeker als surf community zouden we dat volgens mij ook moeten vinden Wind op zee is het punt waar Nederland vol op inzet (wind op land en zon op land stuit op veel meer verzet én je hebt veel meer projecten nodig in vergelijking met wind op zee, dus hebben nog meer mensen er last van).

  Natuurlijk heeft ook wind op zee nadelen (het uitzicht en blijkbaar dus mogelijk effect op de golven). Mij lijkt het positief dat HSA en de KNRM in ieder geval aan tafel zitten.

  Weet iemand waar je documenten kan vinden over de exacte plannen waar nu kritiek op is vanuit HSA en wat de verwachte impact is op de golven?

 75. Was idd heerlijk. Wel een beetje druk in (ont)wijk aan zee. Mr goede sfeer en onwijs genoten van mini-perfectie

 76. Ben tegen het plaatsen van die palen in de vloedlijn op die mooie en unieke locatie, zet die dingen lekker ergens op zee, maar niet op plekken waar er volop recreatie is. Maar dat ze gevaarlijke situaties gaan opleveren voor surfers en de surfspot in gevaar brengen geloof ik niet zo. Ten eerste staan die palen op een behoorlijke afstand uit elkaar en zullen er in het goed lopende stuk max 1 of 2 palen staan. Denk dat de impact op de stroming door 1 enkele paal (wel forse diameter) gering is, neem bijvoorbeeld de pier in Scheveningen, daar wordt zonder problemen vlak of zelfs tussen de palen gesurfd, zonder enige problemen (en juist door die palen leuke golven). Denk juist dat obstakels in de line up, of het nou palen, strekdammen of andere veranderingen een verrassend goed effect kunnen hebben. just my 2 cents. Vind het wel opvallend dat ik nog nergens petities van de kitesurfers zie, die gaan gewoon een hele goede spot verliezen omdat ze er straks niet meer mogen kitesurfen.

 77. Kom net terug van een 3 uur sessie op Wijk van 10.30 tot 13.30 met de sup longboard. Zoals Tobias al aangaf bizarre periode tussen de golven. Soms lang wachten op goede sets maar bij het windsurfpad brak het mooi. Rond1200 uur ging de wind eruit en kwam er ook meer binnen. Af en toe zat er echt wat moois bij. En cleane lijnen… mooie lange ritten gemaakt. onverwacht goede sessie 🙂

 78. Zijn er hier mensen die vaak bij Petten sturen? Ben er 1x geweest met mooi golven en stuk of wat andere surfers in het water. Maar zie bijna nooit mensen op de webcam in het water. Twijfel altijd of het de moeite waard is en ga dan toch liever naar Wijk (ben beginnend). Is Petten een plek waar je gewoon in je eentje kan gaan surfen of moet ik ergens op letten?

 79. Prima spot, surf er regelmatig. Ook in m’n eentje. Voor de beginners even opletten bij flinke ZW. Zijwaartse stroming langs de kust, even voorbij het paviljoen.

 80. Petten heeft bijna geen achterland en is daarom minder druk (wijk heeft amsterdam/zaandam), beverwijk/heemskerk. Kwaliteit van de golven is voor shortboarden beter dan wijk in mijn opzicht. Zeker wel de moeite waard om iets verder te rijden dus. Banken zijn vrij consistent, laagwater op de bank, hoogwater shorebreak (maar niet super hol).

 81. Als de gemeente een lantaarnpaal voor je oprit zet vraag je ook of ze hem een aantal meter verder willen zetten. ..

  Das met die windmolens net zo, niemand is echt tegen die dingen vanwege uitzicht oid, maar de plek is belachelijk… zet ze net regen/op/achter de duin OF tussen de parallelweg en de autoweg OF tussen de autoweg en de spoorlijn en niemand klaagt…alternatieven zat dus!

 82. @NIMBY, zei op 28 november 2020 om 22:57

  Dat terrein achter de dijk en na de autoweg heeft andere bestemmingsdoeleind.

 83. Petten liep vroeger als en malle. Maar door die opspuiting is het inderdaad middelmatiger geworden. Maar het blijft zeker een surf waardige spot.

 84. Op die swellperiode kaart van gisteren zie je goed hoe die lange periode swell plotseling verdwijnt onderweg naar het zuiden omdat de golfhoogte dan 0 is geworden door energie verlies.

 85. Ik twijfel of het ironisch bedoeld was, of dat je nog niet volledig mee bent?

  Voor de zekerheid, en misschien dat het anderen ook helpt, een klein woordje uitleg:

  Swell wordt opgebouwd door wind, en je krijgt een variëteit aan verschillende golfperiodes. Hogere periodes zijn sneller, lagere periodes zijn trager. Dus een swell zal er “plots” zijn, namelijk de hogere periode golven komen plots aan. Daarna observeer je vanaf dat vast punt dat de tragere deelnemers aankomen, dus de golven met lagere golfperiodes.

  Vergelijk het dus alsof je aan de finish staat en de snelste renners zijn nog niet aangekomen. Eerst is er stilte. Dan volop gejuich want de snelste renner komt aan. Daarna wordt het gejuich wat minder want dat zijn de tragere renners …

 86. Fasten your seatbelts! Het is echt heel dik!

  @atmosphere, lekker belerend zeg met wat basale onvolledige basiskennis.

 87. Wellicht nog noemenswaardig: de APV van zandvoort is gewijzigd zodat het niet meer is toegestaan professionele activiteiten rond watersport aan te bieden zonder toestemming en de gemeente een zonering mag vast stellen mbt verschillende watersport activiteiten.

  Hopelijk remt dit de wildgroei aan kite en golfsurf “leraren”.

 88. @Zv
  Nee jij bent lekker positief.
  Atmosphere legt gewoon wat uit en doet dat op een heldere manier. Als je het beter weet of het is volgens jou onvolledig, dan kan je dat ook gewoon aangeven en eventuele aanvullende informatie geven zodat we allemaal weten hoe het zit.

 89. Toob, met deze ‘significante’ metingen kan het toch niet zo zijn dat er morgenochtend nog enkel een heuphoog golfje te scoren is? De gehele avond blijft de swellmotor flink aan.

  Nevertheless, pretty stoked voor morgenochtend. Challas.

 90. Op het kaartje van Tobias van gisteren zie je heel goed waar het windveld ontstaat en dat de golven niet ver moeten reizen om de kust te bereiken. Als de wind morgen draait en wegvalt zal er op deze korte afstand niet veel meer overblijven nee. Daarvoor is de fetch en de reisafstand veel te kort voor.

 91. Het windje blaast helaas niet heel hard in de noordelijke Noordzee, vandaar dat het swelletje ook weer snel uitdooft. Wat er dus toch op lijkt dat er morgen nog een heuphoog golfje over is, maar misschien iets meer! Het is in ieder geval clean en niet flat.

 92. @ Gerry : Je ziet op de vervolg kaarten dat die hoge periode de kust zelden bereikt, als deze uit het windveld is gelopen.

  Mijn punt was dat de swells in de zuidelijke Noordzee zich heel anders gedragen dan in diep water . De swells met de langste periode hebben meer ‘last van ondiepte dan kortere periode swells en zullen steeds verder in hoogte afnemen.
  De noordelijke Noordzee is vele malen dieper dan bij ons in het zuiden.

  Mooie condities voor Zeeland vanmiddag trouwens !

 93. Ik zie niet zo goed waar je een swell motor ziet, anders dan die dicht aan de kust. Dat is zo dichtbij dat het na 4 uur weg is. De swell die nu aankomt is vanaf Scandinavië en daar waait het nu netjes vanuit het zuidoosten.

  Zijn genoeg dagen waar het smorgens dikke meter is en smiddags flat.

 94. Mega bakken bij Ijmuiden maar beter met de windsurfer erop hoor, dit is niet heel lekker.

 95. Eyeball van wijk: erg onstuimig. Morgenochtend misschien wat, maar dan moet ik werken. Zijn er komende week nog mooie surfdagen Tobias?

 96. Volgens mij zijn er morgenochtend gewoon golven. Het is ook een ster op magicseaweed.

 97. Moet wel goed komen ja als je ziet wat er nu nog op de meest noordelijke boei (de Haewene) staat:

  Even linksom omdat de golfrichting dan goed staat 😉

 98. Bij A12 blijft er afhankelijk van period (en wind spot etc) ongeveer de helft over.

  Hoe is dit bij de haewene? Qua afstand zou dit dan x0.3 zijn, maar de zee daar is wel wat dieper.

 99. Surfers, goedenavond. 🙂 Morgenochtend naar Wijk of Bloemendaal met de longboard? Gaarne jullie advies. 😋

 100. Ik heb wat matige kwaliteit foto’s van de barrel rijder op mv2, mssngr me op fb evt

 101. Vlissingen was leuk, vooral laatste uurtje.
  Waren er nog een paar die foto’s aan het maken waren ook, zijn dat bekende? Ik denk dat ik/wij daar ook nog op staan, wel leuk om te zien😇

 102. Ai er is minder over dan we allemaal gehoopt hadden maar wel reteclean! Pakt uw longboard en gaan!