Nuttige surfweer info:

Surfweer Donderdag 13 mei 2021

103 reacties

 1. Hoeveel is de golfhoogte afgenomen als de golven van J6-boei in ZH aankomen? Gedeeld door 2?

 2. Relaxte sessie op Wijkiki van 0830-1130 soms ff wachten maar dan kwamen er mooie golven door. Lekker rustig ook.

 3. Zeker. Wat een heerlijke golven op Wijkiki vanochtend. Je had wel een grote single Fin nodig, maar die had ik, dus was het genieten. Morgen en zaterdag meer hoogte, dus dan zeker weer.

 4. Voor longboard was het zeker perfect. Ik was op de sup en dat ging ook prima..op een gegeven moment telde ik maar 11 man/vrouw in het water bij de pier.dat is op wijk toch wel bijzonder.

 5. Die vraag is lastiger dan je denkt. Als er nog beetje onshore wind staat kan de golfslag aan de kust hoger zijn dan de swell op de boeien. Ik neem meestal de helft van de hoogte van de A12. J06 2/3 ongeveer.

  Is ook beetje gevoelskwestie, en reden tot discussie. Niet iedereen ziet 80cm als 80cm. Ook banken doen veel.

 6. Hi! Vandaag heb ik tussen 11.30u en 12.30u foto’s gemaakt in Wijk Aan Zee. Mocht je jezelf herkennen, stuur mij dan gerust een berichtje op @froukstienstra op Instagram. Dan stuur ik je een downloadlink met meer foto’s. Zodat je kan checken of je er vaker op staat. 🌊🤙🏼

 7. Wordt het morge nog wat in regio rotterdam? Ziet er klein maar clean uit, shortboardable?

 8. Begint nu te komen. Webcam paal 17 op Texel zag er begin van de middag al goed uit, meter op de sets.

  Jammer van die 2bft onshore. Maakt er meteen choppy rollers van.

 9. Rif 010 schijnt wel aardig te lopen… 😉

  Als er geen swell bijkomt dan valt er weinig te shortboarden.
  Met een log of longboard sup was er wel wat te glijden, voordat de wind erin kwam.

 10. Met welke oordoppen tegen surfers ear zijn goede ervaringen? En draagt iemand ook oordoppen onder een cap of is cap voldoende?

 11. Als je last hebt ( gehad ) van oorontstekingen etc dan raad ik plugs van earproof aan . Wat duurder maar passen perfect en hele winter geen last gehad. Cap hoeft dan niet ( mbt oren , wel lekker warm )

 12. Scheef was niks vanmorgen op Noord. Logisch want er stond ook niks. Maar je moet wat onderweg naar Domburg. Waar het dan weer verassend lekker was rond hoog vanavond. Nieuwe occasion 7,6 NSP kunnen rijden vandaag. Uitstekend voor mediocre guys like me.

 13. Weet iemand waarom het de laatste weken zo naar rotte vis stinkt in wijk? Kan niet gezond zijn.

 14. Als ervaringsdeskundige kan ik de surfears 3.0 aanbevelen. Heb alles geprobeerd en de surfears 2.0 vielen me erg tegen, maar de 3.0 is echt fantastisch. Ik draag ze ook onder een cap inderdaad. Mijn ene oor zit nagenoeg helemaal dicht gegroeid en krijg daardoor sneller infecties maar met de doppen in kan ik prima surfen!

 15. Daarnet na HW leuke cleane 1-2 ft golven hier voor de deur. De shorebreak was net aan te shortboarden. Fijn wakker worden zo. Niets episch, gewoon een leuke Noordzee ochtend.

 16. Superclwan met een knie tot heuphoog golfje. Helaas was het tij te hoog en brak het vooral aan de kant. Misschien leuk met een fish, maar voor langplank en/of grote vin maar matig.
  Werd rond half negen ineens helemaal vlak.
  Half uurtje later liep er weer iets en leek het lagere tij haar werk te gaan doen. Denk dat het nog wel mooi wordt, maar agenda laat het niet toe.

 17. Egmond was super vanochtend. Clean en genoeg hoogte. Gewoon een feestje

 18. WaZ zelfde verhaal. Dikke pret van 7:00 tot 11:00. Leek alleen maar beter te worden en kwam uiteindelijk ook nog een waterig zonnetje. Veel Happy faces 🤙

 19. Kan het morgen (zondag) nog wat worden met hoog of laag in midden Zuid-Holland? Vandaag was het in de ochtend vroeg met hoogwater laag met soms half metertje en clean maar heel leuk.

 20. Lijkt wel zomer vandaag… Heerlijk clean swelletje..happy happy joy joy

 21. Brug is afgesloten, 45 minuten tot een uur extra reistijd

 22. Zuiderstrand was goed vandaag van 13 tot 16. Er leek op het laatst wel meer hoogte in te komen. Iemand na 16 uur nog tussen Kijkduin en Scheveningen gesurft? Dan weet ik of ik volgende keer beter kan wachten tot inkomend tij / hoogwater.

 23. De 2.0 zaten me nooit lekker en kreeg er ook zere oren van. De 3.0 heeft veel fijnere pasvorm, blijft beter zitten door soepeler en langer haakje en laat meer geluid door. Zal misschien ook met de vorm van je oor te maken hebben maar ik vind het echt een stuk beter.

 24. Uber clean op de sets in Domburg. Zelfs beter als de voorspellingen soms…

 25. Uberclean zeker! Und ganz allein als je tenminste niet tussen de meute gaat liggen aan het eind. wAZ is er niks bij (niet helemáál waar natuurlijk, maar toch). #topmiddagLangeplank

 26. Manmanman… 4 uur achter elkaar erin gelegen, gegleden en gereden. Good vibes, good rides. Snel maar weer zo’n dag!

 27. @anoniem Ja. Ik was er tussen 16.15 en 20.00 uur. In het begin vooral close outs. Maar na 17 uur toen de banken wat dieper lagen mooie lijnen en vooral righthanders. Na 19.15 ging de fut er wel uit.

 28. Top surfje, ook op de onbereikbare Maasvlakte, gesurft tot mijn armen helemaal op waren.

 29. Iemand ervaring met futures Fin boxen installeren? Het gaat om het in frezen. Een set van futures is mij te duur voor eenmalig gebruik. Tegen betaling zou ik het willen laten doen door iemand met ervaring en de juiste spullen. Ik maar er anders een zooitje van. Ik woon in Noord-Holland. Ben te bereiken op 0610090966. Dank

 30. Ron Slotboom van Redrose in Beverwijk.
  Zeer ervaren en bekwame board reparateur/bouwer.

 31. just FYI, de Foto in de footer is te groot, werkt niet zo lekker op mobiel 😉

 32. hi iedereen,

  heb recent een Beater softtoppie aangeschaft, super leuk. Heb even oude wax erafgehaald (met kammetje en later terpetine) en wilde nieuwe wax aanbrengen (sticky bums cold water), maar ik krijg deze echt totaal niet op de softtop aangebracht… Gaat niks van het waxblokje af, hoe hard of zacht ik ook druk..

  Terwijl dit bij mn normale boards nooit een probleem is. Iemand een idee? Thanks!

 33. Gebruik je een sticky wax als basewax? En dan pas je ‘huidige-temperatuur-wax’?
  Dat lijkt mij wel belangrijk (?)
  Check ook ff google. Staat genoeg op aan uitleg.

 34. @softtopie, zei op 16 mei 2021 om 21:25

  Meen te herinneren dat Terpentine (white spirit) een vettige residue laag achterlaat.
  En dat op een softtop laag, die heel veel poriën kent. Dus grote kans dat om die reden je waxblokje niet pakt….

  Beste manier om oude wax van een softtop af te krijgen is onder een lauw/ warme water af te spoelen. Ik deed het altijd in de douche.
  Zorg ervoor dat je de oude wax resten op kan vangen. Of gooi na het schoonmaken voor de zekerheid een bus gootsteen ontstopper in je doucheput.
  Gewoon om zeker te zijn.

 35. @ @softtoppie, zei op 16 mei 2021 om 22:02

  Base wax op een soft top gaat niet werken gezien het aard van een flexibele spons-achtige dek.
  Wax gedraagt zich anders op een softtop en je rult het er af tijdens surfen.
  Gewoon de juiste wax direct erop. Zonder base coat.

 36. Wanneer kan die noord swell aan komen die nu boven in is/komt? En is daar een soort van manier van omdat zelf te kunnen weten?

 37. https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/c5cf0.jpg

  In principe is er nu al noordswell, maar wel erg klein. Ik kan wel een voorbeeld geven van wanneer die groter wordt.

  Morgen ontstaat er een diepere depressie tussen IJsland en Noorwegen. De lijn met IJsland is 2 dagen reistijd, maar het laag ligt daar iets boven. Dus zeg twee en een halve dag reistijd in dit geval. Dan komt die hogere swell ergens tussen donderdag en vrijdag bij ons aan. Alleen nu nog hopen dat het daarbij niet te hard waait hier.

  Meer details en de berekening zelf, check: https://cursus.goedegolven.nl/cursus-info-2/

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/4583c.jpg

 38. De haewene brim, A12 en J06 zijn goede boeien om te volgen. Deze zijn plm +24, +8 en +4 uur vanaf de kust. Je kan een swell vanaf de Haewne brim boei na 16 uur ook aan zien komen op de A12, en daarna op de J06.

  Als je nou echt lekker wilt nerden (neem ook vooral de cursus):
  Ik heb een excel gemaakt met de afstanden tot verschillende plekken in de noordzee. Online kan je de snelheid van swell in het algemeen vinden, deze is afhankelijk van de period (is een formule). Meet de afstand van jou spot tot de bron van de swell en deel dit door de snelheid van de swell, dan kan je uitrekenen hoelang het duurt.

  Ja die flatness hier doet soms gekke dingen met een mens.

 39. ik deed de cursus, maar de volgende situatie is niet echt duidelijk voor mij….

  aankomende dagen:
  ik zie dat er nog wat noordswell onderweg is vanbovenin de Noordzee en Noorse zee…
  die komt aan vanaf donderdag en vrijdag in Nederland en Belgie volgens de berekeningen….

  nu zie ik ook dat er ook een best groot ZW windveld ontstaat dat tegen vrijdag serieus op onze kusten zal beuken met dus windswell als gevolg….

  Wat gaat er nu gebeuren, loopt de noordswell makkelijk doorheen de windwell vanuit zuidwest en versterken ze mekaar of gaat de stevige ZW het halen ? maw hoe interpreteer ik het best de aankomende swelldagen tot en met het weekend? en zal de swell die dichter bij de kust onstaat een directer gevolg hebben op kwaliteit van de golven of eerder andersom?
  Thx in advance….

  een leergierige surfvoorspeller.

 40. @softttoppie:
  Dat je de oude waxlaag er niet goed afkreeg,betekend dat deze dus goed hechtte.had je juist moeten laten zitten..terpentine is werkelijk het allerslechtste wat je had kunnen gebruiken want lost p.u.deels op.
  (Oplosmiddel voor polyurethaanlak)
  Als onderlaag ook nog eens niet een koudwaterwax,maar bv een tropical gebruiken..

 41. Ben zeker geen expert op dit gebied, maar na de windkaartjes en windy gecheckt te hebben krijg ik het idee dat die ZW-wind de swell uit het noorden negatief zal beïnvloeden. De wind is veels te sterk en eigenlijk de verkeerde richten t.o.v. de swell uit het noorden. Wel krijg je dus een wind swell uit het zuidwesten ervoor in de plaats.

 42. @softttoppie @Franss

  ik zou hem vetvrij maken met warm water en zeep daarna een dun laagje cool/cold wax

  tropical lijkt me te hard

 43. Thanks allemaal, tips hebben geholpen. Had niet verwacht dat zeep zo’n verschil zou maken, maar erna bleef het ineens wel zitten

 44. Ik zag afgelopen zaterdag een drone hangen boven de line-up in Hoek van Holland, een beetje richting de pier. Leuke beelden ???

 45. Beide swells komen door. Meestal word het rommeliger, niet perse groter, op een dubbelup na. Op een kleine dag kan het net een beetje extra geven om het surfbaar te maken.

  Een mogelijkheid is een spot vinden waar 1 van de 2 word uitgefilterd, bijvoorbeeld Hoek/Scheef/Wijk, waar de Zuiden swell + wind word uitgefilterd door de pier.

 46. @@goedegolven

  Zoals de kaarten er nu voor staan komen ze beide wel door ja, maar de noordswell zal wel wat gedempt worden.

  Het gebeurt helaas weleens dat een mooie noordswell zoveel tegenwind krijgt dat er bijna niks van over is. Afhankelijk van de swell hoogte/periode ,grootte van windveld, kracht/richting van tegenwind. Zo’n situatie is wat mij betreft wel het moeilijkste om accuraat te voorspellen. De modellen weten hier ook geen raad mee geloof ik. Dus 10 punten voor degene die effe een wiskundige vergelijking opstelt om dit te voorspellen.

 47. De lucht, de zee en de golven zijn er altijd cleaner, was ik maar op Texel nu:

 48. De swell is nu wel iets toegenomen, dus bij het 2e hoogwater van de dag pakken andere spots in N-H en ook wel Z-H wel iets te surfen op. Alleen helaas met een lichte onshore 2 a 3 bft er overheen en dus niet meer zo glassy..

 49. Ik raad ook iedereen af om met aflandige wind te surfen bij de noordpier, voor je eigen gezondheid

 50. Beste surfers,
  dragen jullie het hele jaar door oordopjes tegen surfers ear of alleen als het water echt heel koud is (winter herfst)

 51. Winter/ herfst als het water heel koud is prefereer ik een hoodie.
  Surfears draag ik buiten de hoodie seizoenen best vaak. Vooral als het hard waait. Anders krijg ik last van mijn oren door het koude wind.
  Daarnaast scheelt het water uit je oren te kloppen.

 52. Enkele longboarders bij Scheveningen leken de voorrangsregels niet te kennen laatste sessie.
  Diegene die een take off doet het dichtste bij de peak heeft voorrang. Ook al staat de andere eerder recht.

 53. Zaterdagavond valt de wind weg en komt het tij binnen.. misschien dan een kans om wat van de ground swell mee te nemen?

 54. Als shortboarder die toch echt de piek nodig heeft om in de golf te komen ben ik het helemaal met je eens, echter krijg ik het idee dat de heersende gedachte is onder longboarders dat het toch echt “first to feet” is. Zit ook wel weer wat in want dan heb je een langere golf, en wie weet kun je zelf onder het lipje komen….

 55. *zelfs bedoel ik, excuses, als in barrel (toch een beetje blijven dromen, nietwaar?)

 56. Andersom kan ook. Dat je al lang en breed staat, misschien zelfs al een bottom turn maakt, en dat dan iemand dichter bij de piek alsnog op je indropt.

  Er zijn 3 situaties waarin het de vraag is wie voorrang heeft. Dit zorgt voor discussie (soms ruzie) in de line-up.
  1. Hoe lang moet je staan op de golf voordat hij van jou is?
  2. Een gaat naar links ander naar rechts zonder duidelijke peak, wie mag voor?
  3. Je hebt een A frame, 2 surfers aan beide kanten van de peak. Een gaat links en de ander rechts van de peak gaat ook naar links maar surft onder de peak door. Mag hij dan voor?

  Kun je lang over lullen. Kom je niet uit. Is gewoon kwestie van elkaar een golf gunnen.

 57. Het is net als bij je vaarbewijs; goed zeemanschap gaat boven alles.

 58. 1. maakt niet uit wie langer staat. De surfer die het dichtst bij het brekende deel van de golf is heeft voorrang.
  2. er is geen probleem
  3. Ja

 59. Dat “wie langer staat” slaat nergens op.
  Dichtst bij de peak heeft voorrang (tenzij net een golf gepakt, direct terug peddelend naar de peak en meteen weer aanpeddelend. Dat soort eager gedrag is not done. Wie dat toch niet kan laten moet niet piepen als ie vervolgens ingedropt wordt door een wat langer wachtende… volg ook de sociale regels, mores… wel zo fijn.

 60. Vanuit het longboard perspectief ligt de piek wel dieper. Zeker op de Nederlandse kruimelgolven.

 61. aha… dus als ik op mijn SUP de golf veel eerder surf (staan deed ik de hele tijd al dus dat telt niet) dan de surfers die dichter bij het strand liggen, dan heb ik dus niet automatisch voorrang / is het niet automatisch ‘mijn’ golf omdat ik m als eerste surfte …
  Dan moet ik met terugwerkende kracht veel surfers mijn excuses aanbieden …

 62. Merk wel dat er steeds vaker al onvriendelijke woorden mijn kant op komen als ik alleen nog maar uit peddel op mijn SUP. Dus nog voordat ik überhaupt een golf heb kunnen pakken.

  Ik ken de voorrang regels en geef de surfers in de line-up voldoende ruimte en voorrang, helaas merk ik dat dit andersom vaak niet gebeurd. Begin niet te schelden alleen maar omdat ik op een SUP sta en ook van de golven kom genieten.

 63. Geloof dat er steeds meer dumpert reacties hier te lezen zijn. jammer zeg.

  Vraag mij ook oprecht af of een deel het surfen niet verward met online surfen.

 64. Gewoon give and take en geen agressief gedrag dat hebben we al genoeg no rules and lots of litter this is now 👍👀🌊

 65. nummer drie heet backdooring, dus achter de peak inpeddelen en onder peak door. Dit zie je veel ervaren surfers doen, en inderdaad super irritant voor shortboarders als het een longboarder is die de golf verder op the schouder heeft gepakt en zo de golf kan claimen. In dit geval is de ander af en toe een golf gunnen wel een goede geste! Anders kunnen de shortboarders wel naar huis…
  Andere opmerking hierboven ben ik ook mee eens, als je terug peddelt naar de line-up en je ligt toevallig dichterbij de peak is het not done om je meteen om te draaien en de golf te pakken (wave hogging). In dat geval wel zo vriendelijk om even de ander die al langer wacht een golf te gunnen.

 66. waarom zou je? gewon gaan voor die golf, surfen is geen teamsport, dan moet je maar gaan handballen ofzo… is kijken of er vanavond ook van die azijnpissers in liggen…. 😜