Surfweer donderdag 12 mei 20022

De wind is deze week de motor van het surfweer en daarmee zijn de condities niet altijd even ideaal om te golfsurfen. Lagedrukgebieden liggen ver noordelijk boven de poolcirkel waardoor de wind niet echt zodanig hard is om hoge golven te krijgen. Na de wind van woensdagavond zijn de golven donderdag eigenlijk al weer weg. Vrijdag gaat het wel weer waaien, vrij kracht zuidwest, net voldoende om in het noorden weer wat speelse golfjes te krijgen. Interessanter is misschien de noordswell van het lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen, want daarvan komen later in het weekend en maandag bij ons golven van binnen. Ook interessant is om deze week of een van de volgende tweeëneenhalve week eens dit surfboard in je handen te nemen en te raden welke shape en size het is. Raad je het goed, dan mag je een board naar keuze meenemen als je wint! Iets met veel volume is wel handig, want de komende tijd zit er niet heel veel golf in het vat. Behalve een hittegolf misschien. Tenzij je richting Frankrijk of aangrenzende oceaanlanden gaat volgende week, het gaat er daar flink aan toe gaan met swells van 3m en hoger. Iets te veel van het goede voor de meeste stranden, dus dat wordt zoeken naar de meer beschutte opties in het zuiden en het noorden.

Bij ons is het wachten tot het verantwoordelijke lagedrukgebied uitgeraasd is en richting Scandinavië koerst. Dat is pas ergens in het weekend van 22 mei. Wanneer de lagedruk op de Oceaan dan plaats maakt voor een groter hogedrukgebied wordt het voor de Noordzee meer gunstig. Depressie rollen er dan bovenlangs met als gevolg noordelijke aanvoer van wind of uitdiepende laagjes. Enige waar dan rekening mee gehouden moet worden is de kans op hoeveelheden schuimalgen die op het strand en in de line-up terecht komen. De zee ligt nu vol met half leven/dood zwart uitziend algenmateriaal. Wanneer dat afsterft en opgeklopt wordt door golfslag die creëert die in 1 à 2 dagen de zogenoemde ‘meibloem’, genaamd naar de maand (mei) waarin in dit eigenlijk altijd voorkomt.

Donderdag 12 mei
Hele kleine golven met een lichte wind uit westzuidwest. Ideaal voor beginners, maar verder dan dat ook niets. Of je moet er een zeil of vlieger bij pakken, want het gaat steeds iets harder waaien. Met name in het zuidwesten, daar kan voor de kust van Zeeland en België een dikke windkracht 5 komen te staan begin van de avond. Niet voldoende voor hogere golven, maar op het zicht ook niet helemaal flat door deze windchop recht op de kust. In België tot het donker en in Zeeland tot een uur voor donker ivm de vloedstroom. In principe dus zo laat als mogelijk, want dan heeft dat beetje wind toch iets kunnen doen op het wateroppervlak. Dat is ook het geval in Z-H en N-H, waar het tij gunstig laag blijft tot en met de nacht invalt. Eerder op de dag eind van hoogwater, ergens in de middag, is ook al een idee. De hoogte is ver te zoeken, puur en alleen beginnersurf.

Vrijdag 13 mei
Vrijdag wat meer wind en dus ook een wat betere hoogte. Vooral eind van de ochtend hoger, omdat dan net het grootste windveld is langsgetrokken en het tij hoogwater is. Niet overal geeft dat tij even gunstige condities, want stroomt daarbij ook vrij hard. Zeker rondom plekken als zandvoort of egmond aan zee. Op zich is die stroming daar geen probleem, alleen heb je vervoer of een lange wandeling terug nodig na een paar golven te hebben gesurft. Ook zijn dit soorts spots beter/gevoeliger om die zuidwest hoogte op te pakken, dus prima om daar pas later te gaan. Helemaal omdat de wind later in de middag en avond flink minder zal zijn. Afgaand tij is dan het beste en valt pas laat in de avond. Overigens is het tij in het noorden immer veel later dan in het zuiden, dus zal de ochtend met laagwater tot 11:00 uur ook nog genoeg tegenstroom geven. Ook op Texel of juist op Texel, waar het tij pas na 13-en op komt zetten. In Zeeland is dat moment al om 10u, dus daar echt alleen vroeg gaan of al veel eerder voor de avond, vanaf een uur of vier. Als er daar wat hoogte komt, want voor de zuidwestregio’s ziet het er niet best uit. Veelal te weinig hoogte, alleen Z-H pakt nog wel wat windgolven op met de push einde ochtend tot en met lunchuur.

In de avond vanuit het zuidwesten of grofweg vanuit het kanaal, is er weer een vrij late windtoename te verwachten. Uiteindelijk geeft deze in Zeeland juist wel weer meer hoogtetoename een uur voor donker. Tij is gunstig, dus zeker iets om surfend het weekend mee te beginnen. Dat is in het zuiden dan ook meteen de enige kans op een beetje golven.

Zaterdag 15 mei
Zaterdag helaas geen wind en daardoor ook vrij weinig golven. Er staat wel iets van noordwest swell op de golfhoogte tabellen, maar dat is te weinig om iets surfbaars deze kant op te krijgen. Alleen in Noord-Holland draait het iets meer bij en komt er een periode van 6 seconde in. Even wachten tot wat later op de middag, dan zou het longboardable moeten zijn. Enige minpunt is dat de windrichting toch aanlandig is. Echt helemaal cleane lijntjes zijn dus niet te verwachten. Alleen in de late avond wordt het echt helemaal windstil, cleaner maar wel afgaand klein tij.

Zondag 16 mei
De wind draait oost en gaat toenemen. Als de swell op tijd arriveert voor de windtoename dan geeft dit kleine cleane golven in het noorden van Nederland. In het zuiden blijft het flat, maar de vorm en de inhoud van het laagje dat boven Belgie ligt, zet wel aan het denken. Zo’n situatie later in het seizoen (najaar en winter) kan nog wel eens uitgroeien tot een laagje met veel meer wind uit noordoost. Dat geeft dan juist meer en beter golven in het zuiden. Het tij zit echter compleet fout met afgaand tij in namiddag en avond. Iets eerder op de dag is het wel gunstig hoog water, maar dan is de wind sowieso niet hard genoeg. Enige optie blijft dus het noorden van holland met daar ook de langste vloedlijn, in principe de hele middag of iig vanaf 12:30u tot begin van de avond.

Tip: A GUIDE TO WINTER WETSUIT CARE AND STORAGE

Wetsuit Advies / water 12 gr, gaat snel naar 13/14 C:

Donderdag: Wetsuit 4mm hooded 3mm schoentjes
Vrijdag: Solide 4/3mm 3mm schoen
Zaterdag: 4/3tje schoentjes kan, alles mag
Zondag: Suit 4/3mm neopreen, 3mm schoen
 1. Eenduidige weersituatie vrijdag met deze rechte en zeer langgerekte isobaren van west naar oost:

  Iets van 8 lengtegraden rond de 50′ / 60′, dat is dus 5000 km lang dezelfde westzuidwesten wind:

 2. Vrijdag/zaterdag dit rondtollende laagje boven de Noorse Zee, daar zou op z’n vroegst zondag (plus maandag) iets van meetbare groundswell van te zien moeten zijn.

 3. Alleen zondag dit mini laagje boven Noord Frankijk en België. Wellicht een stoorzender, maar misschien ook niet.

 4. Het was lekker op de single fin vandaag.. Zonnetje er bij en al in mij 4/3 zonder schoentjes en handschoenen kunnen surfen.

 5. Ameland was gister helaas nix..

 6. Hee Tobias, stuur je nog een update voor vandaag? het lijkt wel surfbaar te zijn (zoals je hierboven ook noemt), maar wat meer details over de spots zou fijn zijn!

 7. En voor zondag en morgen bitte

 8. Vanmorgen nieuw bericht gestuurd. 👍🏻

 9. .

 10. Wanneer en waar kunnen we de resultaten zien
  van wave of the winter?

 11. Was die niet afgelast door te weinig aanmeldingen?

 12. Is er morgen ergens mini surf te vinden?

 13. Wijk was prima, half metertje zonnetje en blije gezichten.

 14. Wijk was prima, half metertje zonnetje top dag ☀️

 15. Het was echt weer genieten vandaag. Morgenmiddag weer naar Wijk. Duimpjes in de lucht zonnetje er bij. Wat een leven.

 16. Het was Zooo lekker met the girls op Wijk aan zee. Echt veel progress gemaakt.

 17. Was prima vandaag, idd heerlijk in de zon. Zelfs een beetje bijgekleurd

 18. Schat was idd zoo chill! We gingen echt heerli

 19. Wijk was top, zelfs kop in de barrel

 20. Aloha,

  Ik wil onze Noordzee graag eens van de andere kant bekijken en daarom ga ik deze zomer van Newcastle naar Thurso fietsen (en nog zelfs een beetje verder). Mijn huidige bikerack werkt prima voor mn 5’10 fish, maar aangezien ik deze trip graag met mijn 7’6 single fin wil maken, ben ik op zoek naar wat stabielers. Ik zie verschillende bikeracks met 2 ophangpunten, dat lijkt me ‘the way to go’. Wie heeft hier ervaring mee en/of kan iets anders aanraden?

  Hoor graag!

 21. https://www.ebay.nl/itm/303960524065?hash=item46c5758521:g:Hw4AAOSwUzRgf5W5

 22. @Wilko, respect.
  Kan ik je tocht ergens volgen?

 23. Eerste stuk opkomend in het water geweest. Was lekker zwemmen, maar de naam ‘surfen’ mocht het niet hebben. Max kniehoog en net genoeg kracht om een take off te maken. Warm in een 4/3.

 24. Is er toevallig een (beginnend) shaper geïnteresseerd in deze templates? De kleintjes zijn 6, en de grote is 8 voet. Shapes zijn afkomstig van ‘Blending Curves’ en met de cnc uitgefreesd, dus perfect symmetrisch. Freesje erlangs en je hebt een perfecte outline op je blank uitgezet. Op te halen in Oegstgeest.

 25. Check “surffiets” op instagram!

 26. Laatst een surfboard rack gekocht bij Noordzee boardstore in Den Haag. De duurdere variant met twee ophangpunten en een kliksysteem zodat, wanneer je het board niet bij je wil hebben, (ook) geen last hebt van een onhandig racksysteem. Good luck met de toch!

 27. Hoi wilco,
  Ga je alleen met fiets op overtocht? Zo ja, overweeg eventueel een fietskarretje. Tassen en board op het karretje.

 28. Hoi @Matthijs,

  Ik ben geïnteresseerd in de blanks. Zou je mij kunnen appen? 🙂

  0681694224

 29. Ha Victor,

  Voor alle duidelijkheid: het zijn geen blanks, maar templates.

 30. Ik vind het systeem van Moved by Bikes echt het allerstevigst en beste en supereenvoudig te monteren. Ook het duurste, maar de rest is minder stabiel. Dat is toch wel lekker voor een lange tocht. Ik kan me voorstellen dat een fietskar ook fijn is.

 31. Wat onderweg voor morgen/overmorgen?

 32. Is er dit weekend een reden om m’n board mee te nemen naar de wadden? Super bedankt alvast!

 33. Ik heb interesse in de drie surfboards. Hoe kan ik je bereiken?

 34. de sup kan mee! 🙂

 35. Ik zou heel graag met je in contact komen. Ik heb een specifieke template al digitaal klaar zijn en lijkt mij heel handig om een uitgefreesde template te hebben. Kan je mij appen? 0629298041. Ik woon Leiden dus kan makkelijk langs komen om te sparren. Ik hoop dat je het leuk vind.

  Groet,

  Bas

 36. Ook ik zou graag in contact komen over de templates. 0681998202.

  Gr
  Tom

 37. De templates are gone! Er kunnen evt nog wel nieuwe worden bijgemaakt. Laat maar even weten bij interesse. 0648645987

 38. Kan je mij appen op 0610758980?

  Gr. Martijn
  Moved by Bikes

 39. Hoii, denken jullie dat er eventueel zondag nog wat te surfen valt met een longboard of funboardje in omgeving Noordwijk?

 40. Nee, alleen zaterdag wind en draait dan te snel zuidwest voor swell.

 41. Interessant vanaf dinsdag!

 42. Saterday fun patat bier en golvjes yihaa

 43. Ik heb zelf een rack gemaakt met alu profielen. Eentje voor en één achter.
  Je hebt eigenlijk alleen een stevige verticale structuur nodig waar je board tegenaan ligt, en een grote spanband lus om het geheel vast te zetten. De onderste rail van je board ligt dan op de spanband. Zo’n bocht is niet nodig.

 44. Dank allen voor de reacties; de reis wordt alleen maar beter zo!

  Volgen kan via @zeewierman

 45. Aan de Wijkers; hebben jullie ook opgemerkt dat er veel harige rupsen zijn op het pad naar het strand? Volgens mij is dat de bastaardsatijnrups. Niet nice.
  Heb veel bulten en jeuk, vermoedelijk van deze aspirant-vlinder.
  Zijn er andere mensen die dit ook hebben?

 46. Wïj hadden die rupsen twee jaar geleden op de Maasvlakte. Vervelend inderdaad.Sterkte. Ik heb wel liever rupsen dan windmolens.

 47. Wel veel rupsen gezien maar geen last van gehad.

  Maar ik slik dan ook anti histamine vanwege mijn hooikoorts 😂

 48. Dat klopt, is inderdaad de bastaardsatijnrups. Ik zag er ook veel, van jongkies tot dikke joekels met grote haren (dat zijn de real bastards).
  Goed opletten dus want ze kunnen veel jeuk opleveren en soms ontsteking aan de ogen.

 49. Die enorme swell in Frankrijk heeft gisteren drie mensenlevens gekost (een kind met twee ouders)

  R.I.P.

  https://www.thelocal.fr/20220520/parents-and-child-drown-after-freak-wave-hits-french-coast/

 50. Wat hebbie met ze gedaan dan?
  Ze zijn er elk jaar btw en altijd je wetsuit OP iets aan en uittrekken… tenzij je jeuk en bulten heerlijk vindt 🙈

 51. Ja geen idee hoe dat is gegaan…. De tip om op iets te staan bij aantrekken wetsuit klinkt wel zinvol als ik erover nadenk.
  Maar damn wat een nare beesten! Weest gewaarschuwd allemaal ☝🏽

 52. Apen pokken heerst nu ook;)

 53. Enig idee of Wijk hele dag ‘ te doen’ blijft vandaag? Of alleen met 🪁 ?

 54. De rups zit momenteel inderdaad langs vrijwel de gehele Nederlandse kust en met name in duinranden op de duindoorn.
  De haartjes van de rups kunnen simpelweg door de wind meegevoerd worden en dit gebeurt juist in deze periode doordat ze gaan verpoppen.
  Als je er last van hebt, sommige personen meer dan anderen, pas dan vooral op rond de duinranden. De plekken waar ze aanwezig zijn zijn ook heel makkelijk te herkennen aan de spinnenwebachtige structuren op de duindoorn.

 55. Eiken processierupsen
  De hele winter in 4/3 gesurfd
  Wel/geen schoentjes cap
  Surfregels
  Kite/windsurf zone
  Wel of niet overhead
  Vergeten/gevonden/aangespoeld
  Dikke bakken
  Surfspots delen
  Dakdragers
  Flatness

 56. Is het te doen op…
  Ik keek op de webcam en….
  Wordt het nog wat bij…. van… tot….
  Net was het echt goed
  …. Ging af

 57. @terugkerende het onderwerpen en slagzinnen (wat dat dan ook voor een zinnen mogen zijn)

  Als je je te wijs voelt voor deze groep, kun je beter een ander forum bezoeken.

 58. In aansluiting op vorige posts. Sla die posts lekker over die je niet interessant vindt. Als er geen swell is, is er geen swell. En dan gaat het idd over rupsen of welke gel jij laatst gebruikte om je pak te vapporiseren(nooit doen, je moet hem eerst minstens een uur epibreren btw).
  Komt er swell, dan gaan de gesprekken vanzelf over de smurf. Oppersmurf Tobias leidt hier de tent en dat doet hij al jarenlang goed.

 59. Zeg, weet er iemand hoe dat intussen met de Maasvlakte zit?

  Ben wegens een blessure voor even buiten gevecht gewest en vroeg me af of er al weer gesurft kan worden.

 60. Morgenavond als de wind weg valt wat te surfen?
  Zou graag na werk er in willen..
  Ben benieuwd

 61. no one knows, no one knows 🙂

 62. Kaart voor zondag, een noord klassiekere maar wel erg onstuimig nog.
  Gaat een zware worden voor het Open Longboard NK op Wijk aan zee: https://www.instagram.com/nk.longboarden2022/

 63. En dan maandag, no words needed


 64. Maar voor het zo ver is nog wind, wind en wind.

  En kijken wat morgen nog kan brengen. Het laag is er wel, maar trekt noordelijk en wordt wat kleiner. Hopelijk nog genoeg fetch en kracht. Afwachten wat de boeien laten zien vanavond.

 65. Ik vertrek woensdag tot zondag naar sables d’olonne, wat denken jullie van condities daar?

 66. Is er al iets meer inzicht in de condities van vanavond?

 67. Hallo allemaal, ik reageer voor het eerst maar kijk regelmatig. Nu zie ik op een app (Wisuki) goede golven maar ik weet ook dat dat niet altijd klopt. Wat verwachten jullie de komende dagen?

 68. De wind lijkt de spelbreker te worden voor komend weekend, met een NNW 4.

 69. Tof dat de weerkaarten al het surweer voor mei 20022 kunnen voorspellen!

 70. Wat denken jullie vanavond surf?

 71. ja man word aan

 72. Morgen surf?

 73. Geef jij nog weertraining Tobias? En heb je je SMS-service nog? Zou zoveel van dit soort vragen schelen

 74. Yes toevallig niet komend maar het weekend daarna weer eentje op zondag 5 juni in Scheveningen door mijn collega Valentijn van GoedeGolven. Meer info en aanmelding zie hier! https://surfweer.nl/meteotraining

  En natuurlijk heb ik de sms-service nog, dagelijks! Zie surfweer.nl/sms en je weet elke dag of er morgen of over(over /over)morgen wat te surfen is en wanneer precies.

 75. Wind toch wel meer dan voorspeld via sms?

 76. Wees blij dat er een keer hoogte in komt…. Eindelijk. Met of zonder wind meer dan welkom.

 77. ik zou thuis blijven

 78. Was lekker bij wijk vanmiddag rond 12-14. Wind mee golfjes ging juist top en genoeg lijn. Ben benieuwd wat er morgen van over is.

 79. Is het morgen een beetje te doen in Noordwijk?

 80. Noordwijk word de shit, of gewoon shit.

 81. Was aaaaan tussen Windsurfpad en bunker tussen 19:30 – 21:30. Paddle out was even bikkelen en niet makelijk, maar echt dikke bakken en lines achterin met behoorlijk wat kracht. Genieten 🤙🏻

 82. Vet! Lekker genieten

 83. Bwooah, ter heide/monster. Wel grappig, net de moeite waard

 84. Iemand een goede tip om een dolgedraaide inbus uit surfboard te krijgen 😓?

 85. Een linkse tap gebruiken

 86. Met een klein ijzerboortje lukt het ook, voorzichtig in de inbus boren en dan (met laagtoerental) draait de inbus vanzelf met je boortje mee en zodoende draai je de inbus erdoorheen en ligt de inbus in je finbox.

 87. Wordt vanavond nog wat?

  Hoek van Holland of Scheveningen, zit daar qua break nog veel verschil in? En werken de stranden het best rond mid tide met upcoming tide?

 88. Scheveningen is much beter!

 89. Heel klein beetje secondelijm op t puntje van de inbussleutel, die voorzichtig erin even wachten en draaien maar

 90. Je kan vaak de inbus er uit krijgen met een torx bitje van bijna de zelfde maat.
  Deze kun je met een tik( hoeft echt niet achterlijk hard) er in krijgen waarna je het inbusje er uit kunt draaien.
  Ook is het goed om de inbussleutel zelf goed in de gaten te houden omdat deze op den duur wat rond kunnen worden met sneller doorschieten tot gevolg.
  Iets inkorten of afvijlen en je kunt er weer een tijd tegenaan

 91. Huh er zijn gewoon leuke golven op Scheveningen hoor. Ik weet niet waarom het surfreport zegt van niet?

 92. Ja, nu deze ochtend nog wel. Kijk een beetje uit komende 48 uur op de noord en bij de havenhoofden! Met wind uit noord werkt de Noordzee als een trechter en surf of stroom je vanzelf richting de blokken.

  De swell is al onderweg:

 93. Oh ik zit bij de verkeerde dag te kijken. Sorry. Morgen wel mooi dus?

 94. Beetje zoals vandaag, maar dan nog hoger.

  Ik zie ook al een hoop bruin water, afgestorven algen dat ophoopt bij noordwest. Dat zou wel eens kunnen gaan opkloppen tot een laag zeeschuim als de wind over de hele Noordzee noord blijft.

 95. Gister was ruk, vandaag ook in scheef. Choppy BS all around