Nuttige surfweer info:

Surfweer Donderdag 10 september 2020

289 reacties

 1. De weerkaart van woensdagmiddag. De blauwe pijl geeft de bron van de swell die op donderdag binnenkomt. En de groene grotere pijl is de swell die pas op vrijdag en zaterdag de kust bereikt.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/thumbnails/3cf64.jpg

  Ofschoon het donderdag ook een combinatie is, want dinsdag lag daar ook al een depressie waarvan de swell nu mooi in de metingen zit.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/59547.jpg

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/886fd.jpg

 2. 730 – 900am Bloemendaal vanochtend was crap. Wel clean – wind viel weg, maar te klein om te breken, alleen echt shorebreak en 100 soft toppers erin. Beter in bed kunnen blijven liggen

 3. De teleurstelling was inderdaad groot toen ik in alle vroegte op het strand van Hoek stond…
  Maar het werd gelukkig steeds beter!
  Wind draaide toch nog Offshore.
  Heerlijk clean metertje rond/ma hoog tij.
  Niet heel hoog of krachtig, maar a fine way to start the day!

 4. Wat een zeikerds hier zeg. Was prima te doen vanmorgen. Miss je shortboardje thuis laten en longboardje/ softtop pakken voor maximale fun.

 5. Mensen, nogmaals het verzoek dat als ik aan het rippen ben je niet onverlaat indropt. Willen jullie er nogmaals opletten dat al ik de barrel instuur ik committed ben.

 6. Vorige jaar motto overgenomen van een collegasurfer in Zandvoort. Van gaan als ze er staan, naar gaan als je kan. Vanochtend kon ik.
  Zag er niet best uit. Rommelig, choppy, stroming en wat onshore wind. Gelukkig wat volume in board, dus uiteindelijk prima sessie gehad. Echt mooi liep het geen moment, maar genoeg voor lekkere take-off en een turn.

  Geen barrels gezien, misschien daarom ook geen barrelrijder… 🙂

 7. WAZ was volgens mij uitstekend de hele ochtend. Druk maar goed sfeertje. Inclusief zeehond, zonnetje… jaja, heerlijk.

 8. Same here, heerlijke ochtend. Klein maar clean, zon en warm zeewater, big smile achter mn beeldscherm.

 9. Wijk was echt heerlijk vanochtend vanaf 10 tot 12:30. Loopt toch lekker met afgaand tij, steeds langere lijnen en hoogte was ook chill.

 10. @foils in de lineup… hele goeie vraag.ik dacht juist dat je met die dingen overal terecht kan en niet in de drukte hoeft. Bovendien hebben ze volgens mij geen idee hoe het is om naast een foil te liggen… zit te wachten op het eerste ongeluk in Nederland dat in het nieuws gaat.. lang lijkt dat niet meer te duren..

 11. Begrijp je zorgen, maar er gebeuren veel minder ongelukken met foilen dan je denkt. Zijn wel paar stevige geweest, wereld wijd. Die zijn er overigens ook met gewone vinnen.
  Overigens meestal de foiler zelf die ‘ruzie’ heeft met zijn eigen apparaat. De achterkant van de wings zijn gevaarlijker dan de voorkant en het board zit met een leash aan je vast…

  Meeste foilsurfers in NL zijn heel ervaren golfsurfers en kennen de regels. Zij zoeken echter ook de mooiste condities om hun grenzen te verleggen en dan kom je elkaar in de line up tegen.

  Hoop dat beginners (zoals ik) zo snugger zijn om de ruimte op te zoeken. Je hebt een zetje nodig om op de foil te komen, daarna kan je op ongebroken deining doorglijden. Zeggen ze.

 12. Zullen we afspreken dat mensen die te zuinig zijn om een Surf SMS te nemen niet bij andere mensen gaan bietsen om de SMS (whatsapp) te krijgen. En zullen we afspreken dat mensen die wel bereid zijn om te betalen deze niet doorsturen?

  Ik ben blij met de alerts van Tobias waar ik en mijn vrouw op geabonneerd zijn. Met een druk gezinsleven en 2 kinderen is het heel prettig om niet voor niets naar het strand te rijden.
  En trust me, dat deed ik 27 jaar geleden bijna continue.

  Ik heb vanochtend op de maasvlakte een heerlijke sessie gehad van 07:00 tot 07:45 met spot on mooie pieken en lange lijnen.
  Dit wil ik graag zo houden en dat doen we volgens mij gewoon door te betalen voor de service van Tobias of zelf je research te doen.

 13. Al ben je net zo ervaren als onze “barrelrider”, een ongeluk wordt soms door de andere partij geïnitieerd, en 1 ongeluk met een foil is er wat mij betreft 1 teveel. Naast dat je ze niet verwacht op bepaalde golven, is het ook een beginnende sport, met risico’s en ik heb naast me al wat wipeouts gezien waarbij ik echt niet bij hen in de whitewash had willen liggen. Ook de grote sups gaan (meestal) niet direct in de lineup liggen maar zoeken hun plaats wat meer afgelegen..

 14. Noordwijk was erg raar vanmorgen 7-9h ook met landplank. Golven zagen er mooi uit maar of braken niet of liepen echt maar 1 seconde en stopten. De potentie was er zeker maar het getij was niet goed (hoog is wel vaker ruk in Noordwijk). Vanavond nog maar een keer proberen met laag-mid!

 15. Tussen B’daal en IJmuiden liep het net van 12:45 tot 14:45 toch echt wel lekker. Nu even iets minder omdat het getij wat tegenzit. Maar als het echt laag is, gaat het zeker weer mooi lopen achterin

 16. Vanmmorgen tussen 8 en 10.30 ook heerlijk in Scheveningen. Lekker metertje met af en toe een uitschieter. Ik ben ook heel veel barrels ingesurft, maar vind het daar zo leuk dat ik er nooit meer uit kom.

 17. @Noordwijk, net iets te vroeg eruit gegaan vrees ik (werk waarschijnlijk?). Vanochtend 7:30 de hond op het strand uitgelaten en toen zag het er inderdaad erg raar uit. Ging er om 9 uur in en toen was het al een stuk beter dan daarvoor en tot ongeveer 10:30 was het leuk. Niet zo hoog of krachtig, maar gewoon lollig. Zo met opkomend zou wel weer geinig kunnen worden, maar ik ga dan wel voor wat meer volume in de plank.

 18. Tobias, zei op 10 september 2020 om 11:22
  Ziet er nu toch niet onaardig uit, maar ik was er zelf niet in. Dus kan het minder goed beoordelen. tja als mn baas mij had gezien op die pica, was ik nog niet jarig geweest….thuis werken heeeee!

 19. Wijk was vanochtend top, lange ritten, gezelligheid in het water en niet te druk. Wat wil je nog meer.. was wel voor de longboarders en softtoppers maar was erg fun van 9:30 tot 11:30

 20. zit van het weekend op Texel bij de Sluftervallei. is het daar een beetje surfbaar of moet je dan echt bij paal 17 en verder zijn?

 21. Vandaag was helemaal top bij Egmond aan Zee. Ben nog aan het nagenieten. Wat een wereldsite is dit en de voorspelling zat er weergoed bij. Tobias bedankt!

 22. Wankers met jet-ski in Wijk zaten de hele dag de surfpot te vergassen en de cleane lijnen te verkloten.

  Ga lekker weg bij de noordpier met dat stinkende tyfus ding!
  Naar Castricum ofzo?

  Verder was wijk top!

 23. @hazzie

  Ff naar de koog, paal 18 tm 21 goed te doen. Paal 17 ook tussen de dammen. Pettiaans daar soms met laag water.

  Vandaag softop gehuurd bij de jongens van foamball want had deze dag niet op waarde ingeschat. Wind ging eruit in de namiddag, hol naar rechts op de bank. Lag er met een Texelaer in, was gezellig foamball ook prima sfeertje en goede koffie. Stoked!

 24. Vanavond was het supergoed bij PaZ eerst op de tweede bank en later tot donker op de eerste bank. Mooi uitgelijnd, behoorlijk clean, met voldoende power. Denk dat morgenochtend zeker weer zo goed wordt.

 25. Helemaal mee eens! Egmond was top.
  Niet super hoog, maar mooi glassy water met lange lijnen met redelijk wat kracht.

  Heeft iemand hier een idee waarom in Nederland het getij niet in een perfecte sinusvorm loopt zoals bijvoorbeeld in Frankrijk het geval is?
  Vandaag zit er een vrij stijle eb-vloed in en een vrij vlakke vloed-eb.
  Ik zie ook tijden in het jaar dat er vloed-eb ook wel eens nog een stijging van het water in zit.

  Thanks!

 26. Wijk was heerlijk, weg gebleven bij de pier om de drukte te ontlopen was een goede call.
  Heerlijk genoten, zee hond gespot op het strand en toch niet helemaal alleen met 2 andere surfers met een grote grijns op het gezicht. Top voorspelling Tobias, thanks!!

 27. Geen file op de a12, wel versche swell onderweg. Te laat voor de ochtendsessie, optijd voor laagwaterspots.

 28. @morris klopt! Super golven tussen 18 en 20 bij de staat. Eerst nog een beetje dubbel gevoel (2 swells) daarna mooie righthanders!

 29. Rij nu nr Texel voor t weekend, goede hoop op wat ritjes als ik dit zo lees

  Pak 3/2 nog ok of winterpak van stal?
  Booties/ hoodie/ gloves?

 30. Voor het eerst in Kijkduin wezen surfen. Zo chill en zo veel rust.
  Echt wat een top sessie.. Smill van oor tot oor. 😉

 31. @Robin, dat lijkt er inderdaad op.

  En de ZW is te sterk voor de N-swell om goed door te komen morgen. Wordt helemaal weggeblazen. Morgen nog maar eens een keer kijken, want zou kunnen dat de wind weer afneemt in de loop van de dag en de swell weer wat hersteld. Nu is het iig nog wel top tot donker!

 32. Zooo lekkere avond sessie vanaf half 8 tot 9 bij Wijk. Voor het eerst maar 10 mensen in het water en de golven werden lekker hoog, krachtig, hol en snel. 🙌🏽

 33. M Lekker! zo zie je dat de meesten na een paar sessies surfed out zijn. Of dat de beschikbare vrije tijd gewoon op is.

  iig nu is de swell ook op:

 34. Was inderdaad top gisteravond tot donker. Niet hoog, maar gaandeweg steeds cleaner en met lekker wat kracht en lijn. En waar je soms met 100 mensen prut ligt te surfen, kon je nu min of meer een peakje uitkiezen voor jezelf. Genieton

 35. Later volgende week komt het hoog mooi op stoom boven de Noordzee!

  Normaal gesproken levert een hogedrukgebied geen golven, maar als het precies goed ligt en de wind waait uit het noorden, dan kan het toch gaan gebeuren. Duimen draaien dat dit blijft staan!

 36. Weet iemand een spot in bijvoorbeeld noord Frankrijk voor intermediate. Heb de kans om een weekendje alleen maar in het water te liggen dus wel een spot met goede condities. Iemand suggesties? Thanks alvast.

 37. Gister in de ochtend in Noordwijk was t helemaal niks maar rond half 12 heuphoge golfjes, half uurtje later ging het nog beter lopen op de achterste banken, met zonnetje, dit was perfect! Paar mooie golfjes gesurfd op mn funboardje, best trots op mezelf haha

 38. Bretagne is 400 km retour noordelijker en dichterbij. Heeft goede surfmogelijkheden.
  Finistere en La Torche , meest westelijke en meest ziudwestelijke punt.

 39. @Spotkeuze.
  Biaritz is toch geen Gironde of heb ik een geografische hersenbloeding.. dus gewoon geel

 40. Het aantal uurtjes rijden naar La Torche of Baie du trepasse ivgl met biaritz ontloopt elkaar niet heel veel

 41. @Joeri, dichtstbijzijnde is le Rozel in Normandië, maar swellwindow is smal en loopt enkel bij HW. Beste optie met de minste kilometers is Bud Bud in de Vendée

 42. Biscarosse en dan de ‘punt’ aan de noord kant. Goeie camperplek achter t strand

  Volgens mij sta je dan in les landes maar surf je in gironde.

 43. Ik ben opzoek naar een goede paint voor op mijn PU surfboard. Iemand suggesties voor een goede paint en waar te koop?

 44. Regio Biarritz is nu ook op rood gegaan. Vendee vind ik eigenlijk eerste regio met acceptabele condities hebben, maar is ook bijna net zo lang rijden als La Torche. Ik heb wel eens magische dagen gehad in Rozel, maar das wel ff goed checken van te voren, zeker dichterbij!

 45. Overigens nog niet allemaal overgenomen door Buitenlandse zaken als een voor ons oranje gebied, maar dat kan de komende dagen dus veranderen nu de Fransen afgelopen vrijdag meer gebieden rood hebben gemaakt.

 46. Is wel echt dichterbij dan de spots in Bretagne, en je kunt er zeker leuk surfen, al is het vaak wel wat minder dan zuidelijker. Wel minder beschutte spots, dus vooral fijn als er niet te veel wind staat. Als de wind uit West, zuidwest komt, zijn er niet zo veel goeie opties.

  Wat betreft die kleurcodes: ik zou er vooral rekening mee houden dat je reisverzekering mogelijk niet dekt als je naar een code rood gaat. Die thuisquarantaine na een bezoek aan een bepaalde regio is juridisch op geen enkele manier afdwingbaar (alleen als je daadwerkelijk iets hebt kan dat).

 47. Als ik nu naar de metingen van A12 kijk, wanneer komen deze golven aan land? Hoeveel tijd zit daar tussen?

 48. …of als je werkgever vraagt dat je in quarantaine gaat na een reis naar een oranje gebied en je niet thuis kunt werken…

 49. @a12 welke kant gaan ze op?
  Op de a12
  En hoe zit de wind op de noordzee?
  Maar als het onze kant op staat uur of 8.

 50. Juridisch afdwingbaar of niet. Hoop toch dat je het fatsoen hebt de quarantaine voorschriften op te volgen. Je kiest voor een risicogebied of hebt beetje pech. Deal with it. 10 dagen thuis blijven is kleine moeite.

 51. Dan zouden we ook in quarantaine moeten als je voor je werk in Den Haag, Amsterdam of Den Haag bent geweest.

  Die kleurcodes van andere landen icm al dan niet verplichte thuisquarantaine is precies de bestuurlijke daadkracht waar we niets mee opschieten. Dat heeft niets te maken met fatsoen.
  Dit is overigens geen aanmoediging naar oranje gebieden te gaan, maar je kunt wel pech hebben. Ik had zelf mazzel deze zomer omdat Gironde een week nadat ik er zelf was geweest op oranje werd gezet.

 52. @ de held die het vanochtend rond 11 uur op de Noord nodig vond een 13 jarige jongen het water uit te schelden omdat hij in zijn rit lag: Helaas was ik er niet bij vandaag, maar de volgende keer als we je zien ben je van mij…

 53. Lekkere verassing vandaag. Leuke piekjes en genoeg push. Wind ging er bijna helemaal uit. Lekker chill bij Wijk windsurfpad met 4/5 jongelingen om me heen die ook de Stoke te pakken hadden.

 54. @Stammie, dat was het zeker, prachtige zonsondergang. @Dirbee, zag je busje, volgende keer moet je even komen buurten

 55. Hij zal nu in ieder geval voor heel zijn leven er aan herinnerd worden niet in te droppen. 🤭Uiteraard niet juist van degene door het op deze manier over te brengen op de jongen.

  Noord liep verder best top met hoogtij in de ochtend. Goede bakken kwamen er door. Sfeer en drukte was voor de rest ook prima.

 56. Geel=kans op oranje
  Oranje= niet gaan, en bij thuiskomst quarantaine
  Rood= ? hoe dan ? Hoe kun je dat überhaupt overwegen ?

 57. “Dat zou je ook in quarantaine moeten blijven als je in Ansterdam, Rotterdam of Den Haag bent geweest”

  Dat lijkt mij een uitstekend plan. Als je er woont, blijf dan de rest van het jaar maar in quarantaine.
  Hoort Scheveningen bij Den Haag?

 58. Ja, gisteren waren ze er weer! en af en toe leuke shorebreak golfjes. Prima vermaakt in mijn eentje op de maasvlakte.

 59. Vandaag meer een vliegerdagje, weinig golven.
  Alhoewel die wind de golfhoogte toch weer wat opduwt. Lang niet zo veel als gisteren en de frequentie zit nog te veel boven de 200mhz.
  In N-H komt er vast nog wel wat bij en valt er iets te surfen vandaag.

 60. @stokedkorean: mij nog te druk bij de pier, hou niet zo van slalommen. Moet eerst wat kouder worden, zodat t mooiweervolk afdruipt 😉

 61. Vraagje: Als de swell uit het noord oosten komt, zoals er eind volgende week misschien een kans is, kan je dan even goed surfen aan de West kant van België als aan de oostkant? Of loont het altijd de moeite om meer richting de Nederlandse grens te rijden ook bij NE swell?

 62. Waar in frankrijk zal er beter te surfen zijn vanaf woensdag tot maandag?
  Bretagne of zuid frankrijk?

 63. Ik heb een vraagje: hoe kan ik het beste de oude wax van mijn surfboard verwijderen? Met aceton?
  Bedankt alvast voor jullie reactie

 64. 1. Eerst wax wegkrabben met een pasje die je niet meer gebruikt.
  2. Dan terpentine op een doekje en restjes weghalen

 65. Beste mensen,
  Volgende week ga ik met een surf busje naar zuid Frankrijk, regio Landes en zuidelijker. Hebben jullie misschien tips voor campings dicht bij mooie surf spots? Via google kom je natuurlijk op de ‘mooiste’ plekken, maar inside info van jullie heb ik meer vertrouwen in. Alvast bedankt!!
  Groeten

 66. @Messa Pak een fohn en een rol keukenpapier. Laat de rare vloeibare middeltjes maar lekker links liggen…

 67. @Messa: Leg je board 10 min in de zon, dan smelt de wax en kan je de oude wax makkelijk eraf halen met de gladde zijde van een waxkam.

 68. Droge handdoek op je board leggen, bijna kokend heet water over de handdoek gieten, paar minuten laten liggen en je schraapt zo alles eraf.

 69. Zoals hierboven eerst in de zon leggen, wax eraf schuiven met waxkam of gladde ruitenkrabber/ijskrabber. Wax opvangen en in de prullenbak.
  Daarna nog even met keukenpapier laatste beetje wegvegen
  Finishing touch: nawrijven met een ‘pickle’.

  Als je een footpad wil plakken op de plek van de wax, nog even ontvetten. Kan ook met St Marc. Als echt moet met sterker ontvettend middel (glassex of terpentine).

 70. Wat ook goed werkt en een echt cleane finish zonder chemicaliën oplevert: Beetje bloem over de laatste restjes strooien en dan goed hard wrijven met een oude doek

 71. Beetje olijfolie werkt ook goed… Doe ik ook wel eens op mijn vinnen als ik messcherp de barrel instuur #commitment

 72. Kokend water? Ben je helemaal …? Dit doe je zeker ook om je voorruit van de auto in de winter te ontdooien?

 73. Iemand eyeball nh? Swell zou beetje moeten arriveren maar hoogte is lastig in te schatten. Texel ziet er ook niet veel uit.

 74. Iets van 23 jaar geleden en daarvoor hadden we jaren lang BBC Teletext etc!

  Komt wat echts aan trouwens later in de week!

 75. Dag allemaal,

  Gisterenavond in Wijk aan Zee en 5in groene Fanatic carbon vin kwijt, had hem waarsch. niet goed genoeg aangdraaid op mijn gloednieuwe wave SUP board. Als iemand hem aangespoeld vindt kunnen jullie mij laten weten ? Is er een lost & found bij Timboektoe b.v.?

  Thanks,
  Filip

 76. Dewaxen doe je best zo :

  1. op een warme dag effe id zon laten liggen . voel regelmatig ( je board nooit te warm laten worden). als de wax soft geworden is neem je je wax kam en kam je de wax eraf.(best id schaduw)

  2. als je het perfect proper wil hebben (bvb om id living te hangen) neem je hierna wat wasbenzine (supermarkt/drogist) en doe dit op een oud doek. hier kan je dan je volledige board mee opkuisen en blinkt terug als nieuw!

 77. Kan het hier weer over de golven gaan? Want die staan er vandaag!

  En het wordt daarbij eerder meer dan minder. Let’s go!

 78. Op de cams lijkt er een fraaie cleane rimpel te lopen, die nauwelijks surfbaar oogt. Zie ook geen enthousiaste eyeballs of ‘verslagen’ van fijne sessies (en committed coverups in de kniehoge barrels).

  Dilemma:doowerken of surfbreak?

 79. Mss eerder stoppen met werken beter dan nu gaan maar ik weet niet hoe lang de golf van J6 er nog over doet

 80. Volgens mij gaat er al iemand voor de barrel op links!

  En het lijkt er op dat met hoogwater de swell ook Zuid-Holland gaat doorprikken gezien de meting op de Euro maasgeul boei:

 81. Ik ga vanavond zeker even naar Wijk. Getij is niet helemaal gunstig maar ik denk net genoeg swell voor m’n fris door surfboards gerepareerde longboard weer te surfen. Wie gaan er nog meer vanavond?

 82. Dan kunnen de golven nog zo mooi zijn, je kan nergens meer parkeren in Wijk. Het staat compleet vol….

 83. Klopt als een bus.. bomvol. Golven ver te zoeken, beter naar Zandvoort/Bloemendaal of verder zuidelijk als je aan je trekken wilt komen vanavond..

 84. Heerlijk op Wijk vanochtend ,… later liep de 2e bank ook prima. Toen ik wegging kreeg ik geld geboden voor m’n parkeerplek dus idd bomvol ! #thuiswerkenisdetoekomst 🙂

 85. Hoi vraagje,

  Ik surf al jaren op scheveningen en ga binnenkort naar Den Haag verhuizen (en hoop mijn auto weg te kunnen doen). Hoe is het om in je wetsuit te fietsen in de winter en in de zomer? Is dat te doen qua hitte/kou?

  Thanks!

 86. Als je dicht bij het stand woont is het prima te doen in je wetsuit, helemaal als je je board aan je fiets kunt hangen.

 87. Nou wat een drukte.
  Maar was na jaren weer eens bij die 2e windmolen.
  Van 11 tot 16:00 uur was best goed zomersurfje.

  En dan donderdag ook weer.

 88. Iemand ervaring met een soft top die lang vochtig blijft en waar ook nog (langere tijd) water uit lekt? Is het board lek misschien?

 89. Die zijn altijd lek, er zit geen dichte poly of epoxy om het foam !

  Heel normaal soms lekker laten uitdrogen in plek waar Het Lekker warm is (niet in de zon ivm lijm!)dan is je boardje zo weer Een paar kilo lichter!!:)

 90. Mijn retro groove visje is net uit mn achtertuin gejat, ik was aan het repareren/schuren, even wezen eten (met de deur open) loop weer naar buiten, plankje weg.

  Mocht iemand er eentje te koop of iets dergelijks tegenkomen en die lijkt verdacht op de mijne, zou je dan misschien even contact met mij willen opnemen op info@flexxonderhoud.nl

  Ik begrijp niet helemaal wat de achterliggende gedacht is, en mn andere plankje lag er nog wel.

 91. Hoek was toch zeker nog wel even leuk met een lange plank vandaag.
  Beter dan verwacht. Kniehoog, maar genoeg pit om lekker op weg te komen.
  (Mini) Franse toestanden!
  Heerlijk.

 92. Ik zag iemand met een IPhone foto’s maken op de pier! Iemand een idee wie het was? Volgens mij sta ik er wel goed op!

 93. Oja, en nog maar weer even deze erin gooien;

  Ligt hier nog een tribord sleutelkastje van iemand verloren in domburg/westkapelle/dijk met sleuteltjes dakdragers erin.
  Die heeft ook hier gevraagd of iemand hem had gevonden, ik heb gereageerd maar diegene heeft geen mail of contact achter gelaten.

  Info@flexxonderhoud.nl als je deze kwijt bent

 94. Dat moment dat er drie veteranen(surfshop owner, surfleraar en gesponsorde surfer) bijna met elkaar op de vuist gaan tijdens een heuphoog swelletje… Get a life gasten..

 95. @ seven

  Thanks, zal ik doen.
  Boardje is nooit in europa verkocht en is uit australie meegenomen naar hier. Dus de kans dat er een 2e van is is relatief klein zullen we maar zeggen

 96. @ flex
  Wat een hufters.
  Zal mijn ogen openhouden online en op het water.

  @SUP
  Er zijn oceaanoversteken gemaakt per SUP, dus Den Helder naar Texel is te doen. Je passeert de Razende Bol. Drie keer raden waar die naam vandaan komt.
  Goed voorbereiden, goede voorzorgmaatregelen en materiaal en juiste moment kiezen.
  Tobias heeft die oversteek volgens mij meerdere keren gedaan, met vlieger/wing en zal je vast meer kunnen vertellen over de spannende momenten/elementen.

 97. Hey, ik weet niet of iemand hiermee ervaring heeft, maar hoor het graag.

  2 weken terug paddelde ik terug naar de line up en kwam er een beginnende softtopper ongecontroleerd op mij af, waardoor ik van mijn plank moest springen en die vervolgens over mijn board heen ging. Daarna zat er een ding in de rail (is een carbon rail), dus reperatie gaat duur worden. Wie is hier schuldig? Is dit voor eigen rekening of diegene een keer in het water aanspreken voor de rekening?

  Thanks alvast!

 98. Volgens mij is de heersende opvatting hier dat degene die fout zit betaalt. Er wordt daarom hier steeds erg snel aangenomen dat iemand de schade van een ander moet vergoeden. Dat is juridisch gezien niet zo: je bevindt je in een sportsituatie en dan geldt een (zeer) hoge aansprakelijkheidsdrempel. Het enkele feit dat iemand “fout zit” is bij lange na niet genoeg om aansprakelijkheid aan te nemen.

  In jouw geval is ook nog de vraag wie er fout zit. Degene die uitpaddelt omdat de golfrijden voorrang heeft, of de ongecontroleerde brokkenpiloot. Daar kan je denk ik verschillend over denken…

 99. Ik had een paar dagen geleden precies hetzelfde, ik stond met mijn plank terug bij het strand na het pakken van een golf. Komt er iemand recht op mij af gesurft en “freezde” als het ware. Meteen om zijn nummer gevraagd.

  Ik denk dat onze situaties erg overeenkomen. Ondanks dat je moet opletten met terug paddelen natuurlijk, kan je er verder niet veel aan doen als iemand recht op je af komt. Die softtopper had de kans om te sturen/eraf te springen. Zijn/haar fout dus.

  Probeer diegene de volgende keer te vinden en eventueel ook getuigen voor als hij/zij moeilijk gaat doen met schade vergoeding

 100. @incident, altijd vervelend zoiets man!

  Maar idd voor eenieder, leer die eigenschap af om terug te peddelen via de shoulder van de wave wanneer iemand op die golf aan het surfen is. Duckdive (of welke techniek dan ook) gewoon door het schuim heen. Stuk minder gevaarlijk en daarnaast is het minder hinderlijk voor de surfer!

 101. De gemiddelde surfer in Nederland op een softtop bevind zich in het schuim en gaat zonder enige vorm van controle rechtdoor..

 102. Hoe laat kan ik vandaag het best surfen als beginnende softtopper die niet te hoge en diepe golven wil en nog niet kan sturen om de experts te ontwijken?

 103. Kan de hele dag! De experts slaan een dagje over. Misschien beter nog ff wachten tot meer hoogte door wind. Hoewel die wind ook niet echt fijn is natuurlijk..

 104. Het is geen topsport en wedstrijdsituatie, dus ik denk dat je conclusie voorbarig is. Pas als er daadwerkelijk blijvend fysiek letsel is wordt het echt de moeite waard om uit te zoeken hoe de verantwoordelijkheden precies zitten en is er waarschijnlijk een rechter nodig om dit vast te stellen. Laten we hopen dat het nooit zover komt.

  Voor alle kleine ongelukjes zijn er met mij gelukkig redelijk veel anderen die het normaal vinden als iemand zelf verantwoordelijkheid neemt ipv zich afvraagt of zij ergens juridisch toe gedwongen kunnen worden. Wel zo relaxed.

 105. Los van het incident, wiens fout is het als iemand naar de lineup paddelt en er iemand tegen hem aan surft (op het open gedeelte van de golf)? In Nederland heb je nou niet bepaald een mooie point break op koraal, in veel condities komen de golven hier van alle kanten en is het niet duidelijk waar je wel en niet moet paddelen.

  En nu dezelfde vraag maar ipv op de open golf paddel je terug zoals het hoort door het whitewash? Beginners pakken vaak van alles zonder per se de open shoulder achterna te zitten.

 106. Als je op je board blijft staan en op iemand afsurft en er niet afspringt, ben je gewoon onhandig bezig. Zou altijd voorstellen om de kosten te verdelen in deze situatie, of in ieder geval vragen of degene iets wilt meebetalen.

  ontopic, A12 ziet er prima uit. Leuk om te ien

 107. Zomaar een ideetje
  Alle golfsurf verhuurshops en -scholen dragen 1% van de omzet af aan een waarborgfonds. Als schadeherstel nodig is en de partijen er niet uitkomen, dan kan je 50% van het reparatiebedrag via dat waarborgfonds claimen. Daarbij gaat dan 25% naar degene die de rekening heeft betaald en 25% naar een goed doel (knrm of zo).

  Is al gezegd, maar op de meeste plekken in NL breken de golven niet steeds op dezelfde plek en dezelfde vorm. Daarnaast stroming. En de frequentie waarmee golven komen is kort en niet constant. Maakt naar buiten peddelen via de mui of het brekende deel niet eenvoudig.

 108. Waar surfen morgen?

  Wij rijden morgenvroeg vanuit het oosten van het land naar de kust. Naar welke plek kunnen we het best rijden om lekker te surfen de hele dag? Waar zien de voorspellingen er het beste uit?

  We waren van plan om naar Wijk aan Zee te gaan.

  Hoor het graag! 🤙🏻

 109. @Gurt
  Wijk aan Zee is een prima optie. Heb in de sterren gelezen dat Scheveningen helemaal niets gaat worden morgen dus daar zou ik zeker wegblijven. Veel aanstormende softtopp-helden en silverbacksnappende barrelrijders gesignaleerd in mijn horoscoop.

 110. Eerlijk gezegd zou ik als ik jou was een minder populaire spot uitzoeken om teleurstelling te voorkomen. De swell komt uit het noorden en als je toch al een eind moet rijden zou ik zvm noord rijden. Misschien dat je zelfs Texel in overweging zou kunnen nemen. Zoals ik de voorspellingen zie gaat het daar aardig mooi worden (deze avond al).

 111. Gurt Gij zult Aldaer van Geen Gezonde lucht Genieten. Chek de kaart en zoek waar de Wind meest aflandig is met een open window voor noord fetch. Een klein beetje je eigen onderzoek verrichten zal je versteld doen staan..

  @hazzie hoe was de koog? Vorige week donderdag firing!

  @surfed stap van die fiets af, laat die molen met rust, er komt wat Oan!

 112. De orkanen welke nu op de oceaan actief zijn, hebben die nog invloed op de NL kust of word dit geblokt door de UK? En op de noord Franse kust? Is de swell te voorspellen dan wel te meten vroegtijdig voor bijvoorbeeld Frankrijk?
  #swellchase

 113. De persoon die naar buiten paddelt moet er alles aan doen om uit de lijn van de surfer te blijven. En misschien leren duckdiven.
  Als ik geen kant op kan tijdens t uit peddelen dan is de enige optie diep te duck diven… als er vervolgens een ding in mn “carbon rijstpapier” surfboard zit is t mn eigen schuld. Helaas pindakaas.

 114. De restant van de orkaan en de route naar het oosten die deze volgt over de atlantische oceaan bepaald of de orkaan hier nog invloed heeft voor zowel weer als golven.

 115. Gewoon gaan Gurt.
  Beter niet naar de spots.
  Is echt druk aan het worden.
  Beter 500 meter naar links of rechts.
  Zou ook een plan zijn voor de klasjes!
  Maar gewoon gaan en kijk uit

 116. @ verdwaalde talenten.
  Heb mijn boardje thuis gelaten. Vrouw ging parachute springen zaterdag dus toen was er geen tijd voor een plons en zondag stond er niets dat de moeite waard was. Volgende keer beter. Het was ook nogal winderig en rommelig.

 117. Vanochtend nog ff een uurtje meegepakt. Hoogte genoeg, klein briesje, maar nog wel wat rommelig. Belangrijker echter, stroming! Gewoon de reguliere stroming bij afgaand, maar nu zo sterk dat je staand gewoon over de grond schuift als het meer dan heupdiep was.

 118. Hi, ik ben beginner en denk eraan zaterdag een les te nemen in Wijk aan Zee, zijn er dan uberhaupt golven of kan ik het beter een andere dag nemen? alvast bedankt

 119. Mooie hoogte vanochtend, maar naar mijn idee waren er veel close-outs (barrels?). Kan natuurlijk heel goed zijn dat mijn golfkeuze prut was, maar heb ook het idee dat het ligt aan een combinatie van hogere golven / krachtiger swell met laag tij.

 120. Was weer typisch wijk vanochtend eerste licht. Veel volk, veel golven met leuke hoogte en kracht maar praktisch onmogelijk te lezen omdat het overal vandaan leek te komen. Kortom, erg vermakelijk als je je verwachtingen wat bijstelt en ook kunt genieten van een goeie spoelbeurt na een té late, te steile take-off. Je bent in ieder geval wel wakker.

 121. Op bovenstaande foto is duidelijk dat ik links de takeoff maak en de diep de barrel in stuur / backdoor. De supper baart me zorgen, en ga er van uit dat hij goed oplet, ik ben committed, trek de juiste lijn en vlieg de barrel uit, ik maak een nog een laatste turn en trek een dikke spray over de lineup. Iedereen weet nu dat het serious business is.

 122. Gisteren was na lezen van de berichten van vandaag beetje het zelfde. Rommelig toen de wind kwam maar lekker krachtig. Vooral me take/-off op de stijle bakken kunnen oefenen en gelukkig maar 1x te laat. Wel mooi om het verschil te zien als je meisje van <15 keihard naast je zit te rippen en dat ik alleen nog kan dromen van die mooie turns. Natuurlijk ga ik morgen graag weer alleen twijfel ik of het morgen surfbaar is met circa 50 lliter? staat vandaag en morgen best wat ooster wind volgens mij dus vraag me af of er nog wat te surfen komt? Kleine zijn ook leuk maar niet te ;P

 123. Weet iemand of er dit weekend goede surf is? Ik zou graag willen oefenen met green waves, maar het liefst niet te hoog, zou dat mogelijk zijn dit weekend? Ik vind het namelijk moeilijk om de voorspellingen te lezen. Alvast bedankt!

 124. Net terug van ‘s gravenzande,. Jee wat een sterke stroming,. Hard moeten knokken voor een paar kleine runs,.maar ow wat een verslaving!..

 125. Het Nationaal Park Zuid Kennemerland was firing met laag, opkomend en zelfs hoogwater. Gelukkig zijn er nog gems te vinden! Offshore, geen crowd, spray en rainbows. Er werd schaduw gezocht en gevonden. Schor van de yeeeeeeeews!

 126. De fetch (stuk waarin de wind dezelfde kant op staat) is te kort dit weekeinde. Hoe langer de fetch, des te meer hoogte en des te groter de periode (en dus meer energie in de golf)

 127. Weet iemand of je board kan laten repareren in de buurt van Hoek van Holland / Westland?

  Alvast bedankt!

 128. Wat was gister mooi en wat was ik committed! Ben nog aan het nagenieten …
  Wel barrels gezien, maar niet er in geweest… (om me heen ook niemand)

 129. ‘Hoewel ONO in BE meestal wel iets oppikt’

  hoe werkt dat dan, dan moet de swell toch bijna 90 graden bijdraaien, In sommige landen zie je dat dat in een baai wel gebeurt, maar wat zorgt er dan voor dat het toch naar de vlakke open zandkust draait??

 130. onverwachts dikke bakken in Knokke gisteren – positionering moeilijk – veel stroming veel wasmachine – half litertje neuswater mee nr huis

 131. Ik surf ook in ‘s Gravenzande. Als je een keer samen wilt surfen, moet je het maar laten weten!

 132. Ik zoek een surfmaatje, het liefst een leuke jonge dame, dan kunnen we na het surfen nog wat barrels in bed rijden. Ik ben een zorgzaam type. Stuur me een PM.

 133. Golven kunnen van richting worden veranderd door de vorm van de zeebodem. Bij sideshore wind komen de golven immers gewoon nog steeds recht uit zee, bijna haaks op de windrichting. Dit als gevolg van het steeds ondieper worden naar de kust toe. De golven maken een draai.

 134. aha, dank je. Dan zal die draai in de praktijk niet meer dan 90 graden zijn neem ik aan, dus zodra de golven zijwaarts langs de kust gaan kunnen ze wel bijdraaien, als het meer richting aflandig gaat krijg alleen Engeland golven. Weer wat geleerd

 135. Wie kan mij uitleggen waarom gisteren ten opzichte van vandaag de golven veel minder zijn?

  Als ik naar msw kijk zie ik dezelfde swell richting, ook een redelijke hoogte, zit het dan echt in de windrichting?

  Of is het toch anders 🙂

 136. Heeft niets met de wind of windrichting te makem maar alles met swell en swellrichting.

  Ik volg msw niet, dus zou gisteren niet kunnen vergelijken met vandaag. Ga dat ook niet doen, want na 10 jaar hebben ze nog steeds niets verbeterd aan de verwachtingen. Gemiste kans, maar heb hem zelf ook nagelaten te pakken met iets wat ik ooit van plan was op te starten met swellguru.com
  Het kost gewoon te veel programmeeruren om er een verdienmodel van te maken blijkbaar. Want zo moeilijk is het niet om in je berekening waarde toe te kennen aan swellrichting, swellperiode en getij. Die drie missen nu bij bijna alle surf forecasts.

 137. Probeer het eens bij The Spot in Zandvoort.
  Emma Reijmerink kan een aardig potje SUPpen. Kjeld in ieder geval ook.
  Als je al redelijk kunt golfsurfen is goede peddeltechniek en evenwicht hetgeen he moet ontwikkelen.

 138. Ik dacht ik kom effe de stoked-verslagen inclusief foto’s van donderdag bekijken…
  Niks?
  Moet het geheim blijven dat het in zuid Holland gewoon vol aan was? Er lag toch zeker 50+ man in het water, dus echt secret is het ook niet te noemen…
  Anyhooo… ik vond het briljant met opkomend! Had een metertje verwacht, Maar het was soms bijna dubbel zoveel! En wat werd er heerlijk geript door de NL pro’s! Altijd een feest om te aanschouwen. Beetje minder om tussen te liggen als je zelf ook nog golven wilt pakken… 😉
  Maar ik heb er van genoten. Wat een golven. Rete druk soms, maar een opperbeste sfeer en de meesten waren scherp zodat de committed lekker pitted konden zijn.
  Top!

 139. De beste voorspellingen vind je gewoon hier! dat zeg ik puur op basis van de inhoud, trouwens want ik heb verder geen flauw idee wie Tobias is.

  aan MSW heb je maar heel weinig wanneer alleen daar naar kijkt.

 140. @Tobias MSW geeft wel een swellrichting, die kan je gewoon zien op de chart maps. Die kaart geeft wel nuttige info, dat is wat ikzelf ook als enige gebruik van msw. Die hele tabel met golfhoogtes is allemaal onzin voor in onze noordzee…

  MSW kan je dus zeker wel meepakken als bron van info, maar zeker niet de enige…

 141. Holimoli, wat is de geschatte hoogte van die golf op dat fotootje van je?
  Zelf heb ik er wel eens met 3m in gelegen in het zuiden.

 142. In NH noemen we dat headhigh. Misschien “boven de pruik”.
  Voor de committed barrelrijder Is dit double overhead 😉

 143. De face zal net over de meter gaan, 2 meter is echt nog wel even wat anders en hebben we helaas niet al te vaak in NL, zeker niet zonder knalharde onshore.

 144. Ik vind de sterretjes van msw wel een goede aanduiding, meestal is er wel iets als er een blauw sterretje staat. (België)

 145. Iemand een suggestie voor een budget go pro, die dingen zijn best duur voor iets wat ik maar een paar keer ga gebruiken en vast ook nog kwijt raakt. Iets van de action ofzo?

 146. In navolging van LOCAL door Tobias, vorige week de wijze les geleerd om altijd oordoppen te dragen. Donderdag plat met mijn oor op het water geland en als gevolg daarvan een geperforeerd trommelvlies. Minimaal zes weken niet surfen. Wel lekker rustig overigens, de wereld is stiller en veel tijd over.

 147. Naar mijn idee wel meer dan 2 meter, en bovendien aardig clean. Het beste uit de categorie non-storm surf in 10 jaar , die ik heb kunnen vastleggen. Dat is natuurlijk beperkt, er zijn betere.

 148. Twee meter of niet, ik zou die golf graag gesurft hebben!

  Dank voor het delen. In regio ZV heb ik ze niet zo gezien…

 149. @oordoppen Heb net Surfears gekocht. Maar zou de schade niet juist erger zijn als je met zo’n klap op het water valt?

 150. Leuke stories hoor, maar hoe wordt het volgende week? Staan er zulke golven op de planning zoals hierboven?? Cheeersss

 151. @noutski Ik dacht dat ook omdat het om luchtdruk gaat, maar lees op diverse plekken dat oordoppen beschermen tegen scheuren van trommelvlies. Misschien omdat de klap dan in eerste instantie toch (deels) opgevangen wordt door de oordop?

 152. Die hele goedkope(45€) doen het niet in de surf. Ik heb een sjcam sjstar7 en heb prima surf beelden alleen niet in 4k.(Alle 1080p resoluties zijn ok)

 153. Meten van golfhoogte is altijd een discussie, mijn redenatie is ” what you see is what it is”, ipv Hawaii style meten en dat soort “interessant gelul”, uiteindelijk surf je op de waveface en niet er achter…

  Er zijn vaak zat wavefaces van hoofdhoog/ 2 meter, ook zonder dikke onshore op de juiste plek met de juiste timing..en het ene jaar wat minder dan het andere jaar afhankelijk van de depressie naast Noorwegen ipv de windrichting.

  De golf op jou plaat is wel superclean, zou hem ook graag surfen 🙂

  @oordoppen, ja die doppen houden ook de klap op je trommelvlies tegen. Die oordop fungeert als een soort afsluiter

 154. Er staan toch echt genoeg ‘humans for scale’ op de foto.
  Als je denkt dat een golf van 1 m hoofdhoog is… dan schat je jezelf echt te laag in…

 155. Ik ben op zoek naar surfers die in Katwijk mee willen doen aan een portret fotoshoot in zee. Geen aktie foto, maar een goed uitgeflitste foto zittend op je plank in zee rond sunset met weinig wind en golven. De stijl is zoals bijgevoegde foto (geen foto van mij) Ik ben lid van de Dupho, de Nederlandse foto vakvereniging, maar ook lid van de Master Photographers Network
  (MPN). Deze foto’s maken deel uit van een project om mezelf zilver master photographer te mogen noemen in november 2021. Uiteraard krijg je de foto’s digitaal voor eigen gebruik. Wil je mee doen en-of wil je eerst meer informatie.
  Email: gpfotografie@outlook.com