Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 6 juli 2021

85 reacties

 1. De depressie komt met veel krullen (toeters en bellen) vannacht aan in het kanaal en perst zich in een halve dag door naar de Noordzee. Hierdoor zal de wind eerst nog heel zuidelijk zijn. Pas in de avond echt meer zuidwest. Tevens komt de wind bij zo’n kleine lagedrukkern vaak niet volledig het land op. Maar dat is natuurlijk oninteressant om te weten als golfsurfer 😉

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/60bfd.jpg

  Bron: https://www.metoffice.gov.uk/weather/maps-and-charts/surface-pressure

 2. Ik heb er ook even opgeklikt maar heeft iets met veiligheidscertificaat te maken een keer toestemming geven is voldoende (gebruik Safari op een Mac)

  Groet Dave

 3. Bedankt voor jullie meldingen!
  Overal waar nu nog www. voorstaat lijkt fout te gaan, dus als je op surfweer komt en je krijgt zon melding, dan even www. uit de adresbalk halen of gewoon van voren af aan op https://surfweer.nl/ beginnen.

  Ik weet niet waar het probleem precies zit. Google heeft het wel goed en geef resultaten zonder www.

  Er zijn nog wel sites die hier naar toe verwijzen (waaronder klaarblijkelijk deze site zelf, haha). Maar dat is nu aangepast.

 4. Mocht je een naam willen hebben voor die wind van morgen, dan luidt deze Zyprian:

 5. In je post spreek je in het deel vakantievooruitzichten over die ‘vervelende zeewindcirculatie die in de middag altijd op gang komt’. Waarom komt deze zeewindcirculatie altijd in de middag op gang?

 6. Ik lees hier mbt vakantie over Frankrijk, Spanje, Portugal… Maar in Denemarken, Zweden, Duitse Wadden zijn er ook leuke stekkies toch? Ik heb er geen ervaring mee, maar qua afstand rijden vergelijkbaar met veel plekken aan de kust van Frankrijk. Mooie in Zweden is dat wildkamperen is toegestaan…

  Maar wellicht dat iemand mij uit de droom kan helpen over surfmogelijkheden daar? 😉

 7. Tobias doelt op de zeewindcirculatie in de golf van Biskaje (noord spanje, Franse atlantische kust. Dat is een thermisch verschijnsel, versterkt door de bergen in het binnenland. De stijgende lucht boven land zorgt voor aanzuiging vanaf de oceaan.
  De wind maakt de surf minder clean. De wind is meestal niet hard genoeg om windsporten mogelijk te maken.

 8. Hier rondom La.Lacanau is er nog genoeg ruimte op de camper spots. 13 euro per dag… super!! en nu voldoende swell. Maar zakt komende week wel wat in.

 9. West Denemarken en de Duitse wadden hebben te maken met dezelfde lagedrukgebieden als wij. Grootste deel zijn beachbreaks. Er zijn wat (mossel)rifs bij Klitmøller. Daarnaast liggen er hier en daar wat man made obstacles (lees: piertjes etc.) in het water die de banken wat beter bij elkaar houden. Aan de oostkant van Denemarken wordt inmiddels ook steeds meer gesurfd en Kopenhagen heeft inmiddels een redelijk actieve surfcommunity.

  Wil je echt de kracht van de Noordzee ontdekken dan raad ik je zuidwest Noorwegen en het oosten van England en Schotland aan.
  Daar heb je een mooie mix van reef-, point- en beachbreaks. Het zijn deze twee (ondergewaardeerde) regio’s die (deels) de concurrentie aankunnen met het zuiden.

  Zweden is een compleet ander verhaal. West Zweden kent een best wel actieve surf community rondom Varberg en de recente gekillde spot Mölle. Maar de windswell hier heeft een zeer korte fetch. Het zuiden en oosten van Zweden zijn afhankelijk van lokale lagedrukgebieden die de swell op de Oost- en Baltische zee veroorzaken. (Met name in de koude maanden). Er wordt hier gesurfd met soms beelden van heb ik jou daar, maar dat vraagt om geduld, kennis, doorzetten en kennis van de kustlijn.
  https://youtu.be/LNY9jJXnoCw

  En je kunt natuurlijk nog altijd op een van de meren gaan surfen 😉
  https://youtu.be/8dQP01iownM

 10. Noordzee surf halverwege juli waarschijnlijk beter dan Frankrijk / Oceaan.

  Daarna (3e/4e week juli) is ultra glazen bol forecast, maar ziet er weer goed uit voor Frankce)!

  Kaartje Noordzee 15 juli:

 11. Ai dat is jammer. ik heb net een tripje naar Lacanau staan voor volgende week 🙁

 12. Hi, is er vanavond overal nog wat te surfen? Of moet je echt naar spot toe die beschutting bied tegen deze harde zuid-west wind?
  Thanks

 13. re: foto golf

  Pelkaphoto heeft nice prints. Noordzee, niet van die tropische prut 😀

 14. Ik heb helaas twee barsten in de zijkanten van mijn surfboard. Ga komend weekend op vakantie en vrees dat ik hem voor die tijd niet kan laten fixen. Kan het kwaad als ik erop door blijf surfen met barsten?

 15. Wat balen zeg! Zijn de barsten door? Ik heb geleerd als je je nagel erachter kunt halen is ie lek en kun je m beter laten fixen. Of evt zelf met een repair kit dat wordt niet zo mooi als laten doen maar dan is ie in ieder geval niet meer lek.

 16. Gister avond na half 10 was het lekker! Tobias bedankt voor je wijze woorden, de wind ging een tandje terug net als de bezoekersaantallen. Advies was goud.

 17. Idd, ducktape laat water door. Alu tape of bij gebrek aan iets anders werkt transparante dikke packaging tape ook nog wel eens. Zeker in combi met een klodder solarcure. Misschien niet het mooiste resultaat maar zolang je kunt surfen. Strap je board ook niet ‘te strak’ vast op de dak, das eigenlijk niet nodig en veroorzaakt soms onbedoeld schade aan de reels.

 18. Ja, precies dat, had mijn board te straks op het dak vast gezet 🙁 Dank voor alle tips, repareren gaat me time wise niet lukken

 19. Weet eens vanouds meer tegen de wind gelopen dan in het water gelegen, maar wel aardig nog wat kunnen barrelen in dmbg. Kleine verassing was het zeker!

 20. Bestel een epoxy repair set, of loop naar de Hema of bouwmarkt en koop voor 5 euro een epoxy tube (2 component).

  Beetje opschuren en het gaat jaren mee. Spreek uit ervaring.

 21. Strakke forecast voor gisteren avond, goed advies om laat in de avond het water op te gaan. Condities waren goed en mooie lijntjes met wel de nodige wind. Was goed te doen! Thanks Tobias

 22. idd de 2 componenten Epoxylijm is goed voor de nood (en langer), droogt in een uur en dan kun je alweer varen, hard uit in iets langer en dat is beter…

  Heb dat ook altijd bij me met trips voor snelle fix

 23. De swell komt maandag in Europa aan, maar denk niet dat het windstil wordt zoals aangegeven in de forecast bovenaan de pagina.
  Het ziet er naar uit dat er een matige westenwind staat.

 24. beetje geluk hebben, in principe is geen wind het belangrijkst en dan is zomerperiode best een goeie. vanaf paar ft deining is zuid europa al goed surfbaar en bij een keertje hogere deining heb je snel goeie sessies (zonder wind in ieder geval) of beschutting vinden.

 25. Heeft iemand ervaring met surfen in regio Lacanau? Ben vooral op zoek naar beschutte spots voor dagen met veel wind. Daarnaast zijn tips/advies ook welkom. Alvast bedankt!

 26. @Gerry, gelukkig ligt Lacanau in de Gironde… Maar ook daar weinig beschutting inderdaad.

 27. De weerkaart voor dit weekend staat helemaal vol met weersystemen (lijkt wel een frontenkerkhof), maar desondanks is er helemaal niets wat ook maar wind of golven zal geven in de Noordzee…

 28. Door omstandigheden nu pas duidelijk dat we, man vrouw 2 dochters van 3 en 5, week 32 en 33 weg kunnen. Wrsch tevergeefs nog iets van een camping zoeken langs de Franse kunst. Iemand nog suggesties voor een verblijf met privé toilet🤪?

 29. De chalets die ze op bijna elke camping hebben, verhuren niet zo makkelijk. Wel nogal duur.

 30. Bijna alles aan het strand zit vol, maar wellicht komen er nogal wat annuleringen als Nederland voor Frankrijk op Oranje gaat..

  Ik hoop het niet, want was ook van plan om wat golven te gaan opzoeken daar.

  Tip: probeer eens wat campings 5 tot 15 minuten van het strand. Je zit dan meteen veel rustiger met meer natuur, geen disco’s en kermis en als voordeel dat je elke dag kunt kiezen welke spot het wordt! In de streek de Gironde heb je daarbij iets meer keuze dan les Landes. En in Bretagne helemaal veel keuze, maar daar moet de swell dan wel wat meer voor zijn. Hetzelfde geldt voor de Vendee, de overige regio’s en ook noord spanje.

  Fijne vakantie allemaal!

 31. Oh wacht, Spanje en Bretagne de komende dagen natuurlijk wel goed. Helemaal omdat de wind west wordt en je daar nog wat beschutting kan vinden.
  Omdat de swell zo ver noordelijk vandaan komt, is Spanje zelfs de kant met de meeste swell. Bretagne alleen het uiterste westen, omdat Engeland in de weg ligt. Net zoals dat het geval is voor Nederland…

  Typisch bij dit soort noordelijke swells is dat het in Les Landes en de Gironde keihard gaat stromen van noord naar zuid. Alleen met opkomend tij heb je soms even een moment dat het minder hard stroomt. Maar als de wind uit het noorden er ook nog bij komt, dan is het onbegonnen werk en hoort een strandwandeling er gewoon bij. Dat is in deze tijd van het jaar geen straf natuurlijk..

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/5fe6b.jpg

 32. TIP 1: Je kan natuurlijk altijd proberen iets te huren in locale immo kantoren, daar zijn altijd afzeggingen die binnenkomen en kan je last minute toch nog een mooie deal sluiten
  vraag naar “locations saisonnière” of “locations de vaccances”. Dat zijn de korte huurperiodes in de zomerperiode. Je kan je budget opgeven en periode en dan gaan deze immobedrijven je met veel plezier helpen, advies geven;
  Gegarandeerd succes… soms wel 3 immo kantoren afgaan maar zeker succes;

  TIP2: Ga naar de locale “office du tourisme” gaan; hebben ze ook van die online zoekmotoren die op vakantieverblijven zoeken van particuliere verhuurders. In Bretagne zou ik dat altijd aanraden voor 300-500 euro voor 10tal dagen…. in een klein vakantiehuisje dichtbij surfspots met alle (basis)voorzieningen.. voor die prijs zit je soms gewoon in een tent op een kamping…..

 33. @Vragen kan altijd…..toch…

  Bretagne is echt de place to be. Kijk op de kaart en de Baie des Trepasses staat open naar de oceaan…bijna altijd wel wat swell. Wel beetje doorrijden, want je bent er niet 1,2,3. Van de week camping geboekt….superleuke plek. Op 3 km van de baai en 8 km van een goddelijke spot, Saint Tugen (alleen laagwater).

  https://fermelebars.com/

 34. Hai Kik,

  Ziet er top uit inderdaad.
  Is er op de site van fermelebars.com nog iets in het Nederlands te vinden? 😁
  Inderdaad mooi surf locatie met best wat juiste condities.

  Alvast vriendelijk bedankt

 35. Ook Bretagne (Audierne) kan helaas flat zijn zoals de afgelopen twee weken toen ik er zat. Je moet dus wel een beetje geluk hebben met de condities er in de regel wel goed zijn ja. Supermooie omgeving en lekker eten, dat dan weer wel:)

 36. Glassy golfjes deze morgen, 4 centimeter hoog.
  En dat gaat dit weekend niet hoger worden…

  Woensdag t/m Zaterdag zien er alvast wel goed uit in de lage landen, terwijl de Atlantische Oceaan dan weer wat minder is.

 37. Ik heb ook de afgelopen 2 weken aan de baai van Audierne gezeten. Ik heb iedere dag gesurfd, in t begin knie tot heup hoog en de laatste dagen kwamen er overhead bakken binnen rollen. Behoorlijk veel wind dus wel hard werken. En natuurlijk de juiste plek kiezen in de baai…

 38. Vanaf afgelopen zaterdag kwam de swell idd weer binnen, toen moest ik helaas alweer huiswaarts. De periode daarvoor zal er best wat knie/heup te surfen zijn geweest rondom la Torche met het juiste getij, maar ik vond het niet echt naam hebben.

 39. @@@ Tim, ik zat idd bij La Torche, ben het met je eens dat het niet alle dagen Epic was, maar volgens mijn Garmin waren bijna al mijn ritten boven de 150m, ook de eerste week en afgelopen Woensdag zelfs boven de 300m dus dat zou ik niet bepaald “flat” willen noemen….Ik heb ook veel mooie ritten van Locals gezien. Overigens ook paar dagen naar Tronoen uitgeweken omdat de swell meer Zuid component had en daar dus veel mooier binnen kwam rollen.
  Eind volgende week wordt Nederland goed maar ben benieuwd maar ik ben er van overtuigd dat het dan nog niet kan tippen aan mijn afgelopen 2 weekjes Bretagne

 40. Nu het toch even over vakantie mag gaan…..wil komende week met de camper naar westkust Denemarken. Nog nooit gesurft daar. Iemand tips voor ons?

 41. Tja, beetje kort dag. Stormrider zegt niet zoveel. Veel stroming, maar goed daar kan ik mee omgaan. Gaat me meer om praktische tips; ervaringen op camperplaatsen en/of campings.

 42. Mooi dat je wat lekkere sessies hebt gehad! Afgelopen week zat ik weer in NL, je zat er dus net een weekje verschil met mij. Ik ben ook een paar keer uitgeweken naar Tronoen en kniehoge cleane lijnen kunnen pakken, ze rollen erg mooi binnen daar. Ben benieuwd hoe het is als het clean is met een halve meter tot een meter meer swell! Kom zeker weten een keer terug.

 43. Vaak in Hvide Sande gezeten. Net als nederland kan het leuk zijn, maar kan t ook dagen flat zijn. H.S. heeft een mooie aangelegde pier die voor leuke lijnen kan zorgen.
  Sfeer is goed. Veel duitsers die overal hun parkeerplekje claimen maar waar je verder geen hinder van hebt.
  Uurtje noord en zuid geeft veelal dezelfde condities.
  have fun

 44. Genoeg over het buitenland en on-topic…
  Swell alert vanaf woensdag tot Sint Juttemus?

 45. Carcan Plage is ook heel mooi. Stuk rustiger dan lacanau. Camping L’ocean ligt 200 meter vanaf het strand. Groen, beschut en grote plaatsen (10×10)

 46. Donderdag vertrek ik (hopelijk) naar Frankrijk. Vraagje: surfboard met of zonder boardbag op je auto binden? Doe in NL altijd zonder. Lange afstanden mèt verstandiger?

 47. Snap niet dat het hier alleen maar over vakantie naar het buitenland gaat??? Word hier beter dan daar🤢😂

 48. Beiden ben ik bang…
  Laten we het even over de komende dagen in NL hebben (zeker ook omdat ik me afvraag of al die tripjes uberhaupt nog doorgaan)

 49. Hallo surf dudes. Als beginnend surfer en tevens semi goede bodyboarder, zou ik toch graag weer eens gaan golf surfen. De laatste dagen flink goed naar de cams gekeken en af en toe zie ik wat flinke barrels.
  Morgen heb ik een wel verdiende vrije dag en vroeg ik mij af of er langs de Nederlandse kust weer wat te surfen valt?

 50. Sommige mensen mogen gewoon in NL lekker blijven surfen, anderen hebben een familie die op stap wil, for better or worse.

  Ik mag hier in NL tot 20 juli surfen, daarna moet het in de Gironde gebeuren, helaas.

  MSW en Surfline zien er niet goed uit, maar .3-.6m swell moet genoeg zijn voor longboards daar, toch Tobias?

  Anders laat ik hem thuis, dan hoef ik geen zorgen te maken over boardbags en zo.

 51. Zijn de komende dagen volgens jullie surfbaar? Ziet er wat windy uit? Moet helaas 2 uur rijden dus is niet dat ik snel even kan gaan kijken

 52. ik denk dat dit forum zich geen zorgen maakt of jij longboards meeneemt naar Frankrijk of niet.

 53. Gisteravond al eerste deel van de aankomende surfperiode benut (met vlieger). Was erg druk op weg naar IJmuiden. Blijkt dat de A9 is afgesloten ivm wegwerkzaamheden. Hou rekening met vertraging/omrijden als je richting de noord- of zuidpier van Velsen wenst te gaan voor een surfje.

  Op IJmuiden zelf lag een schip om werkzaamheden uit te voeren. Die zal niet direct in de break gaan liggen, maar lag wel zo’n beetje op de plek waar wind- en kitesurfers normaal zich positioneren voor een golfrit. Die moeten dat nu anders oplossen, dus iets minder space om rekening met elkaar te houden.

  Met deze wind vooral ook getijde(-stroom) in de gaten houden. Met afgaand tij stroomt het water in dezelfde richting als de wind blaast. Leuk voor downwinders, peddeltraining en wandelvakanties, voor de wavecount op je favoriete bankje meestal wat minder. Of kies de momenten waarop de wind minder is. Heb je ook minder last van vliegeraars en plankzeilers.

 54. Wat denken jullie? Een hoop stront weer in het water de komende tijd? Gezien de forse regenval in Limburg en Mofrika?

 55. Sommige mensen denken dat het OK is om te vragen op dit vrolijke forum of een halfmetertje (met 11s periode, trouwens) genoeg is voor longboards op een beachbreak in de Gironde.

  Maar ik snap dat sommige willen alleen praten over wat een halfmetertje doet bij de pier.