Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 6 april 2021

137 reacties

 1. Woensdag in de vroege ochtend is de combinatie van de swellpiek en het arriveren van de trog/occlusieband best wel tricky voor opnieuw een hoge waterstand in Noord-Holland.

  Achter deze twee systemen zitten geen significante storingen meer en zijn het alleen buien, afgewisseld met zonnig weer.

 2. Voor wat er nog aankomt, vanochtend deze hoogtes gemeten op de Haewene Brim boei die is gelegen in het midden van de Noordzee ter hoogte van de lijn Aberdeen – Denenarken-noord.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/e8921.jpg

  Hs : gemiddelde hoogte van het hoogste 1/3e deel van golfhoogtes
  Hmax : Maximale golfhoogte
  Hs7 : De golfhoogte van golven met een hogere periode dan 7sec
  TM02 : Periodeparameter (gemiddelde)
  Hm0 : Sign. golfhoogte van alleen golven met een grotere periode van 10s.
  E10 : Energie van alleen de golven tussen 10s en de hoogst mogelijke periodes.

  De energiedichtheid 1000,000 is ongeveer 1000 x hoger dan een mooie cleane dag op de wadden of in Noord-Holland. In de praktijk blijkt namelijk dat wanneer slechts 1,000 gemeten wordt gemeten het al super leuk surfen kan zijn met een longboard of fish bij de juiste swellrichting en getijdepush wanneer het windstil is.
  Kortom, wat we deze week beleven is voor de meesten gewoon 1000 maal te veel van het goede!

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/0a7bd.jpg

  Ps. richting in dit plaatje is een meetfout en moet natuurlijk een kwart gedraaid zijn (en gespiegeld), dus uit het noorden staan.

  Bron: https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=HAEW2&set=golf_spectra&nummer=1&format=wbcharts

 3. Sodeju! Wat een kracht, ik weet wat ik morgen ga doen; veel de webcam checken 😎

 4. 1.000.000cm2’s op 70mHz, kanonne wát een waardes!!
  Wel heel interessant om te zien wat dat doet met deze hoge vloed waterstanden (!)

  Zijn er nog geen problemen gemeld voor onze Hollandsche duinen? en andere Delta berschermingswerken?

 5. Vet hoor en behoorlijk indrukwekkend wat er op zee gebeurd.
  Hopelijk gaat het vrijdag en het weekend wat leuks geven.

 6. Herinner me nog deze storm en foto; oktober 2017,15 km boven Terschelling geloof toen meter of 10 bij 11 seconden op de boeien. Ziet er al eng uit als hè je bedenkt dat dat kleine bootje (KNRM) een meter of 4 hoog is.

 7. In Heist(Be), naast de havenmuur,was het deze morgen surfbaar maar de golven waren eigenlijk niet uitzonderlijk hoog of krachtig.

 8. Hoe komt het dat je op windguru soms wel de golfhoogte ziet en soms niet? Alvast bedankt.

 9. IJmuiden was rond het middaguur goed te doen. Wind was erg aan/uit en daardoor af en toe, zelfs op de sup, zeker genieten. Mooie grote rollers achterin, en voorin af en toe goed hol.

 10. Zoals de oude pipo’s zeggen: lijkt op 200x….

  Niet het water in als je niet top fit bent en de spot door en door kent. Is het devies, tenzij je een crack bent.

  Top, super, buitengewoon!!!

 11. Het is niet de eerste keer deze winter dat er een grote swell komt. In december was er ook een grote. Alhoewel, de huidige swell op zijn hoogst is wel 2x zo groot.

 12. Daarnaast: ik ben het niet helemaal eens met de vergelijking van T o b i as. Hij zegt dat de golven 1000 maal te veel van het goede zijn. Onjuiste vergelijking want het golfverloop in de Noordzee is niet lineair. Die 1000 energie swell heeft veel minder weerstand dan de huidige swell. 20% van die 1000,000 komt aan dus 200,000, dat is wel een goeie schatting.
  Bovendien: 1000 energie betekent in Zuid Holland en daaronder vaak flatness.
  Je punt dat de golven groot worden is daarentegen wel duidelijk.

 13. IJmuiden was inderdaad prima te doen vandaag. Met dit soort stormen toch een goed alternatief voor Wijk aan Zee

 14. Jammer dat het astronomisch getij erg tegen zat afgelopen maandag @ Vlissingen
  met de opzet erbij gerekend maar 2mtr boven NAP. Normaal met een noordwester gaat het zo over de 3 meter heen, dan heb je meer hoogte in de golven.

 15. Is hier iemand die in Rotterdam woont en naar de kust rijdt om te surfen met wie ik ritten kan delen? Ik zal een deel van de brandstof betalen. Dus win win. neem dan contact met mij op via +31685430446. Ik heb Whatsapp.

 16. ik was toen mee, was al wat gewend van de noordzee maar die dag was anders, brekers op afstand van meer 2 km vd kust ipv een 4 of 5e bank. Zelf zag je de hoogte vd golven goed op de momenten dat de guardian vant kustwacht erachter verdween.
  Gelukkig was het overdag, snachts zou het een heel ander verhaal zijn geweest.
  Aansluitend op tobias: Wij kunnen alleen uitrukken met de hulp van donateurs dus steun de knrm als het kan, zelfs een klein bedrag helpt 🤙

 17. Is die duck diver nou te vroeg of precies op tijd?
  Ik heb altijd moeite met inschatten wanneer naar beneden te duiken.

 18. Is op de foto moeilijk te zeggen, hangt af wat de snelheid waarmee de golf naar de kust raast.
  zelf zou ik zeggen dat het kiele kiele is, maar hé wie ben ik =P

 19. ja toen was ik mee dat was inderdaad heftig,
  aardig al wat noordzee stormen gezien maar dit was anders, brekers van meer dan 2km van de kust af ipv een 4e of 5e bank.
  De hoogte van de golven zag je toen goed wanneer de guardian vant kustwacht erachter verdween.
  Aansluitend op tobias, wij kunnen alleen uitrukken met de hulp van donateurs dus help de knrm al is het een maar kleine bijdrage.

 20. @ vlissingen
  ligt aan doel denk ik. hier lijkt doel te zijn, ik wil niet zien wat komt)

 21. Ik ga dit weekend naar Vlieland en kan mn board natuurlijk niet thuislaten met deze forecast. Ik heb nog nooit in Vlieland gesurft, dus was benieuwd of iemand weet waar ik wel of niet in moet gaan ivm stromingen?

  Alvast bedankt voor de hulp!

 22. Dank voor jullie berichten.
  Het is inderdaad lastig te zien zo. Het viel me op dat hij zo vroeg ging. Ik denk overigens dat ik meestal te laat ben :p.
  Haha Simon ja dat is ook een manier

 23. Worden de golven nog hoger? Wel fascinerend om te zien zeg. Zullen de strandhuizen het gaan redden? Of moeten zij zich ernstig zorgen maken?

 24. Morgen ijmuiden of wijk? Ijmuiden cam laat helaas zo weinig zien. Iemand een voorkeur?

 25. Hier in Zeeland waren er geen golfhoogte records ! minder dan een half jaar geleden waren er een stuk hogere. Dit zijn precies de dagen met erg lage waterstanden hier , daar zal een deel van de oorzaak liggen.

 26. Ga nu eerst maar eens surfen de hele dag en post daarna je bevindingen.

  Dat is iig wat ik ga doen. Surf’s up 🤙🏼

 27. Vanochtend begon inderdaad erg matig, maar rond een uur of 8 kwam de hoogte en lijn er meer in. Zeker achterin begon het al aardig te lopen. Zeker geen 2m, maar wel leuke ritten. Tij lijkt inderdaad de bepalende factor te zijn

 28. Vraagje: de bruine golven van de laatste dagen, zelfs achterin; wat betekent dat vwb de zandbanken? Worden die door elkaar gehusseld? Is het afwachten hoe het nieuwe onderwaterlandschap er uit ziet?

 29. @@fototje : ongeveer 1,8 meter schat ik

  Die foto heb ik overigens zelf gemaakt.

 30. Het verschil tussen laag en hoog water is steeds groter naar mate je zuidelijker de noordzee ingaat, en zo ook de invloed van het getij. In het zuiden zit je zo aan de 5 meter verschil, in België nog meer. Daar komt nog bij dat er meer ondiepe delen zijn in het zuiden waar golven bij laag water soms al op breken of in ieder geval veel weerstand ondervinden, op kilometers afstand van de kust.

  Correct me if I’m wrong

 31. Aloha. Vraagje naar jullie ervaringen. In WAZ is het toch wel een stukje lopen van de auto naar de branding. Als ik nou op een dag 2 verschillende boards naar het water sjouw, zou ik er dan 1 op het strand kunnen laten liggen zolang ik met de ander in het water lig? Genoeg voer voor bijdehand commentaar begrijp ik; maar serieus, is er ooit wel eens iemands tas, gear of plank gejat terwijl jijzelf in de branding ligt?

 32. Ik zou zelf nooit mijn board op het strand laten liggen. Vorig jaar nog een topic geweest van een board dat was gejat/gevonden naast de prullenbak

 33. Geweldige sessie op scheef noord. Hopelijk delen de fotografen hier hun plaatjes van vandaag!

 34. Heerlijke sessie gehad hoor in zeeland, redelijk clean en 1.5 meter. Wederom de bevestiging dat lange periode swell nooit zo spectaculair binnenkomt als dat ie op de boeien staat, maar mn verwachtingen waren ook niet al te hoog om die reden. Stoked!

 35. Ja naast bovenstaand board dat werd gejat, heeft er vroeger ook wel is een hond gepist op m’n tas. Ging toen elke keer met de fiets heen, en die geur krijg je er bijna niet uit. Probleem is dat elke volgende hond het dan ziet als uitnodiging. Lekker 1 boardje meenemen en niet twijfelen, maakt je sessie sowieso beter.

 36. 🙂 haha, beste reden ooit om mijn idee dus lekker te laten varen. Dat van dat board naast die vuilnisbak weet ik nog inderdaad. Thanks guys & girls, geniet van de komende swell, stay safe, en share the stoke here!

 37. België zondag 1,6m volgens KMI, maar veel wind. Volgens andere bronnen period van 0, wat moet je je daarbij voorstellen?

 38. Is dit de nieuwe swell die vanavond aankomt? Of de zuidwester van gister?

 39. Verder zijn deze 3D en 2D spectra heel lastig te lezen als er meerdere swells uit verschillende richtingen lopen.
  Dat die allemaal een andere periode (= frequentie) hebben, maakt het wel weer eenvoudiger om kwartet mee te spelen. Zie bijvoorbeeld die A12 nu met 3 frequenties.
  Alleen de WNW swell ontstaan in de Noordzee zelf, en met de meeste potentie voor de surf vandaag (oranje lijnen), is lastig te spotten:

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/d9779.jpg

 40. Zaterdag zit er nog een kleine N-swell in voor België, periode ziet er goed uit. Hopelijk nog surfbaar, stuk kleiner dan gisteren.

  Wat is het verschil tussen de 2u voor HW & en de 2u na HW?

  Opkomend getij: stroming vanuit atlantisch => noordzee = tegen de swell in = swell komt minder goed door?

  Afgaand getij: stroming vanuit noordzee => atlantisch = met swell mee = swell komt vlotter binnen?

 41. op Windy begint de nieuwe swell pas om 2 uur in de nacht, is de swell vertraagd of kan iemand uitleggen waarom Tobias de swell al eerder ziet komen? in zijn app zegt hij eind vd middag (komt mij beter uit, dus ik stem op Tobias)

 42. Ben sinds kort ook een windy lover (en abonnee), maar wat ik doe is altijd aan het begin van de zuidwestelijke Noordzee trechter het punt van info selecteren. Dan zie je een beetje wat er binnen 2 á 3 uur hierna in het vat zit voor ons.

  Morgen wordt idd ook goed. Andere windrichting, dat weer wel.

 43. Wat een heerlijke sessie in Wijk vanavond maar wat een troep op de strand. Dat is natuurlijk te verwachten na een storm.

  Nu is het een druppel op een gloeiende plaat maar toch een vriendelijk verzoek om na je sessie gewoon 1 of 2 stukjes plastic mee te nemen en weg te gooien. Dat kan natuurlijk prima met een board in je ene hand en stukkies plastic in de andere.

  Thanks, have fun and clean up 🙂

 44. Hoi Tobias waar komen die hoge periodes vandaan op guru als je kijkt op bv HvH? Nog steeds kapot de boei? Vlieland geeft altijd veel hogere periode aan dat z holland en nu is het andersom.. zoveel periode en zovaak in een week heb ik nog niet eerder gezien

 45. Wat een goed initiatief. De zee gaat ons zo veel geven dit weekend. Dan mogen we ook wat terug doen. Vanmiddag al een goeie sessie op Wijk gehad. Maar er zit zeker nog meer in het vat dus morgen, en misschien zondag weer.

 46. Zondag zal eerder grote klotsbak zijn met die sterke (5/6bft) NO wind. Zaterdag lijkt iets doenbaarder. Niemand houdt je uiteraard tegen van zondag voor dikkere bakken te gaan, maar voorzichtigheid is steeds geboden.
  grt

 47. Vergeet het maar. Is nog niet eens bij de J06, dus nog minimaal 3 uur tot scheef

 48. Ja ik zag ’t ook nog niet op de boeimetingen. Maar gezien die voor eind middag / avond stond. Dacht ik.. Ik zal ’t wel niet goed gezien hebben. Naja morgen weer een kans

 49. Waarschijnlijk ten overvloede, maar mocht iemand een oranje Feather Fin hebben gevonden bij Wijk..

  0612861779

 50. Net een avond sessie in Katwijk gehad. Zee was bezaaid met afval en zeewier. Na surfsessie flink haasten om thuis op tijd de pot te halen.. jep weer diarree. Wat is dat toch met die surfspot in katwijk.. absoluut geen aanrader!

 51. Dit vroeg ik mij ook af voorspellingen lijk bv bij wijk kleiner dan bij schevening klopt dit??

 52. Hier In noordwijk ook gore meuk in zee… half ziek in bed nu zou hem ook skippen

 53. Bij de pier liep het ok, maar verderop was het veel krachtiger met veel langere lijnen

 54. Weet iemand waar deze stijgende voorspelling vandaan komt, zie deze stijging niet bij de golf hoogtes aan de kust?

 55. Gisteravond top condities bij Katwijk kbs en zuidwaarts van 1900-2030. Mega clean, mooie hoogte, lange periode. Was met sup, briljant. Geen diarree hier gelukkig:-)

 56. Lekkere sessie gistermoddag op Wijk met opkomend tij. Wat Tobias zegt, vanmiddag vanaf 14:00 goede condities.

 57. Ja ik opteer voor de buiten bank sessie. Duik er zo in en dan t duwtje van t opkomend over de buiten bank heen;/) fingers crossed. Altijd een lastige gok de buiten bank of de binnen bank sessie. Hier in zv. Soms de een en soms de ander. Wijsheid na de sessie

 58. Rond 11 erin gegaan op ZV. Door de wind zag het er wel gaaf uit (sprays), maar voor het surfen was het hinderlijk. Bak stroming met de wind mee. Heel veel mensen de golf zien missen(lag gelukkig dus niet alleen aan mij ;-)) en moest eindeloos peddelen om net niet bij die ene piek te komen. Nee, voor mij was deze matig.

 59. Ook hoekie niet te doen rond het middag uur (of zijn mijn skills gewoon verloren gegaan deze winter?)

 60. Haha, goed om te horen van anderen, veel golven gemist, ligt dus niet helemaal aan mij…

 61. Bloemendaal van 11.00 tot 13.00 was helemaal top. Jammer dat ik aan het eind van mijn sessie door mijn rug ging…

 62. Ik lag vandaag in Wijk opeens helemaal in een muistroom ver achter en heel dicht bij de pier, gelukkig was er iemand op een longboard die me geholpen heeft terug te komen en me geduwd heeft omdat ik geen energie had om zelf terug te peddelen. Heel erg bedankt! En voor wie er nog in gaat, de stroming is sterk, doe voorzichtig.

 63. Oe, oppassen zeg. Gelukkig was er iemand die toeschoot voor hulp. Als we met zn allen elkaar wat in de gaten houden dan gebeuren er minder snel dit soort ongelukken.

  De andere kant van de haven had minder last van stroming en ook veel minder wind door alle hoge gebouwen, bijna op het strand.
  Elk nadeel heb zijn voordeel..

 64. @Hiltsje Dat was ik die je geduwd heb je hebt het goed gedaan hoor! Dit overkomt echt iedere surfer weleens. Het is even schrikken de eerste keer maar er gebeurd eigenlijk niet veel behalve dat je verder de zee in geduwd wordt. Kalm blijven en hulp roepen is dan het beste zeker als je moe bent. Maar volgens mij heb jij dit wel door het was heel goed dat je me vroeg je te duwen je was gewoon erg moe.

  Dit onderwerp komt overigens hier regelmatig langs. Check anders ook deze site: http://reddingsbrigade-bergen.nl/wat-moet-je-doen-als-je-in-een-mui-terecht-komt/

  De plek leren kennen is het beste gewoon rond vragen wat voor effect de verschillende condities hebben op de spot. Vandaag blies de wind schuin aflandig en de combinatie van de swell richting + opkomend tij zorgde voor een hele grote trage mui in Wijk. Dus het was voor iedereen hard werken om terug te komen.

  Aloha voor nu hopelijk tot snel in het water en geniet van je weekend!

 65. Knokke Albertstrand 14-15.30 was weinig soeps. Ik vond Zandvoort altijd een van de slechtste spots waar ik geregeld kwam, deze spot is nog zwakker… 🙁

 66. Helemaal eens. Ik probeerde zo’n beetje rond die tijd te supfoilen. Dat was best leerzaam… (ahum).
  Geleerd hoe het voelt als je board met foil onder je uitschiet en door de wind geholpen een saltootje terug maakt. Vanaf de 2e bank vond men het spectaculair. Ik vond het vooral scary.

  Off topc: Als er foilers zijn op deze site. Op aantal golven die ik wel had, had ik het gevoel dat ik niet voor de golf kon blijven/de deining niet kon bijhouden. hebben jullie tips?

 67. @Guy, yes heel erg bedankt voor je hulp!! Tot snel weer in het water, dan hopelijk geen gevaarlijke muistromen en gewoon lekker golven pakken 😃

 68. Als je in Knokke bent dan is Blankenberge niet zover rijden. Aan de pier en aan het staketsel heb je de betere surfcondities van de Belgische kust.

 69. Je surfte op De Zuid en jij hebt mij geraakt, mijn schade valt zeker mee maar app anders ff 0681473057 gr Wout

 70. Ja wijk was leuk maar werd wel klots bij laag water
  De no wind call was zeker niet het geval want de ONO was behoorlijk sterk. Naast de pier veel uitstroming maar de ervaren surfers kunnen daar voordeel mee doen met uitpeddelen.

  Achterin idd moest je veel moeite doen om de grote golven te timen en eigenlijk moest je net voor het omklappen positioneren maar dan had je ook wat

  Voor mij helaas maar 1 grote maar wel 1 waar ik de week mee doorkom

  St🔥ked

  Bertski

 71. @ Bram , goed punt over de getijde stroom en swellrichting
  Getijde stroom mee met de swell richting is gevoelsmatig de betere optie .
  Maar ik weet niet precies hoe het zit.

 72. Na nachtje slapen (weinig slaap, veel naar de pot moeten rennen) vandaag een nieuwe kans voor evt leuke surfsessie in katwijk.
  Naast de uitwatering veel zwarte derrie in zee. Verder veel muien gespot. Eenmaal thuis last van rode ogen. Voor de twijfelaars om eens naar katwijk te komen voor een surfsessie.. je kunt beter 3km doorrijden naar Noordwijk.

 73. Yo, die roze board surfster is een gevaar in de line-up

  Indroppen en board niet vasthouden, ik paddel altijd een eindje om als ik haar zie

 74. Weet niet hoe ok ik dit vind..meen je echt dat aks niemand je heeft geholpen je echt een probleem had gehad?

  En waarom verteld niemand hier dan dat als je in die mui ligt je gewoon links of rechts parellel aan het strand met paddelen.

  Dit is namelijk echt niet ok als je jezelf biet redden kan,heb je gewoon echt wek een serieuze fout gemaakt door erin te gaan..

  Dus niet “tot volgende keer in het water,dan hopelijk geen gevaarlijke muistromen”.
  Want die zijn er ziozo.ik hoop op hele flinke”gevaarlijke” muistromen!want flinke mui betekend veel water in beweging(wat dan hopelijk golven zijn).tenzij je gewoon kan surfen in neeerland hoef je niet echt fit of goed te zijn om jezelf in veiligheid te kunnen brengen

 75. Zandvoort liep als een trein rondom hoog…En erna met afgaand! Waar was iedereen na 1800 uur? Als de SMS zegt van 15 tot 18 uur betekent dat niet dat je er dan ook meteen uit moet hoor…!
  Wel lekker zonder crowds 😉

 76. Front Wing is een low aspect joekel, moses W873 (2000+). Niet de snelste. Ik gebruik ‘m ook met wingen. Idee dat ik dan er wel hogere snelheid uit krijg. Ook bij eerdere supfoilpogingen wel bij de rimpel kunnen blijven. Was de deining vandaag voor NL snel? Toch de tegenwind?

  Kleinere frontwing staat wel op verlanglijst, maar de huur/hypotheek moet ook betaald ;-).

 77. Vraag jezelf altijd af. Kan ik dit? Als ik in de problemen kom kan ik het dan nog steeds? Heb ik energie over? Als het antwoord nee is blijf je lekker op de kant. Als het antwoord ja is ga je er in en kijken of je jezelf niet overschat.

 78. Op zich moet een 2000 front wing onder een sup prima kunnen. Wind tegen helpt inderdaad niet, maar je moet echt wel hard in peddelen om goed in de golf te glijden. Vaak is dat toch beetje eng als stijle golf is 😉 Ik ben zelf snel overgestapt naar surffoilen, daar speelt dat probleem veel minder. Met een wing hou je steeds stuwing dus da’s inderdaad ook geen probleem. En het was gister ook niet ideaal qua omstandigheden.

 79. Ik dacht vandaag om bij ijmuiden pier te surfen voor de protectie van de noorden wind. Is dit een goed idee of blokt die pier teveel van de swell?

 80. denk te weinig misschien ijmuiderslag? Ben nog niet zo goed met IJmuiden. Maar dacht dat de regel 2m+ is.