Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 5 december 2023

Er zijn in de afgelopen 25 jaar dat het surfweer wordt beschreven in Nederland bijna 20 dagen geweest met goede surf op Sinterklaasavond / dag! En ook dit jaar lijkt er weer iets te gaan gebeuren, hoewel het nog de vraag is hoe goed het precies gaat worden. In ieder geval komt de swell vanuit het noordoosten al goed op gang in het noordwestelijke kustgebied. Iets wat goed te zien op de boeimetingen K13 en Eierlandse gat bij Texel. Met swell uit NO moet het er wel nog even omheen draaien, maar dankzij de ondiepe Noordzee lukt dat aardig en blijft er de helft aan hoogte over. Dat betekent dus redelijke fish en longboard surfbaar in heel N-H. Wel komt de wind er na 14:45u er met 3bft onshore noord in, dus best voor die tijd gaan. Hoewel zandvoort regio daarna met laag nog wel redelijk breekt op de buitenbanken. Surfen in Zuid-Holland kan ook, zelfs of juist met helemaal laag water na 15u. De swell pikt dan ook iets meer op, zeker heuphoog. Het laatste uur van 16-17u iets meer wind, dus niet al te lang wachten. Verder blijft het in Z-H zuid en in Zeeland net wat te laagwater voor een redelijke sinterklaas sessie. In België komt het van 16-17u nog wel goed op en wind valt daar met 2-3bft onshore nog best mee. Prima long- en mogelijk zelfs fish golven.

Woensdag 6 december

Woensdag nog wat meer swell, alleen de wind is dan minder gunstig dan vandaag. Voor België en Zeeland is 8-10u de call en ook nog wel tot 11u (want de wind neemt af na 9u en mid-tij is tot 11). Beetje rommelig, maar voldoende hoogte en met 3bft niet al te choppy. Z-H zuid hetzelfde, de vroege ochtend is het best. Dat is eigenlijk overal het geval, omdat het getij in de ochtend nog goed hoogwater is. Alleen in Z-H is het ook met laagwater nog aardig, de hele middag lang. Iets later op de ochtend iets minder wind en in N-H nog lang genoeg hoogwater. In de middag snel meer stroming De wind is niet per se minder ongunstige, maar het blijft wel surfbaar. Wind blijft onshore aanlandig, dus golven iets choppy . Enige positieve aan die onshore is wel de zachtere lucht, want het is niet +2 gr Celsius, maar +8 graden! Een groot verschil met een dag eerder dus!

Donderdag 7 december
Heel vroeg in eigenlijk heel Nederland op feitelijk alle spots nog mooi clean heuphoog voor fish en longboard. Net wat te klein om lekker te shortboarden, maar het is wel lekker clean. De wind komt in het zuiden al iets sneller in en het afgaande tij haalt de hoogte er snel uit. Later in de ochtend alleen voor longboard. Maar de offshore zuidoost wind valt goed mee, die wordt pas echt veel sterker laat in de ochtend. Alleen voor Zeeland en België ziet het er minder goed uit, omdat de wind al eerder komt. Toch zou de eerste anderhalf uur na zonsopkomst nog erg mooi kunnen zijn, classic log longboard condities. Met de zuidoostenwind uit de bevroren Ardennen is het wel ineens een stuk kouder dan een dag eerder.

Verdere vooruitzichten
Vrijdag komt er een einde aan het koude weer door een ZZW-en wind met zachte  lucht. Vanaf dan een paar dagen +10gr en hier en daar een ZW golfje. Nog niet echt duidelijk welke dag het beste breekt. Meeste kans op meer hoogte is zondag, heel vroeg id ochtend het beste.

Wetsuitadvies, water is 9 °C (wadden 7 °C)

Dinsdag: Hanschoen, dik 5mm wetsuit, boots, capje
Woensdag: Winterpak, check oor-protectie !!!
Donderdag: 5/4/3mm Alles 5mm!
Vrijdag: 5mm schoen 5/3mm hand 3mm

30 reacties

 1. Ziet er maar messy en belabberd uit hoor … meanwhile maandag in Wimereux epic surf gehad 🤙

  • o_1hguvkbvh1td2p3q17e5i9e2n09.png

   Image

 2. Je kunt kiezen, vandaag wat meer hoogte maar wat rommelig of morgen superclean en wat lager 🙂

 3. Domburg was prima, wind ging er idd supermooi uit. Dat had ik niet zo verwacht. Good call Tobias!

 4. Aan de persoon die mn Xcel schoentjes had gevonden in ijmuiden een tijdje terug, als je dit ziet zou je me een appje kunnen sturen? +31637579688

  Nogmaals thanks dat je ze gevonden hebt 😅

 5. Wijk bij de molens was lekker vanmiddag..mooie lijntjes maar wel keiharde off-shore
  Vermaakt

  1. Waar was je? Ik had moeite om van epic surf een epic sessie te maken. Banken liggen in zuid holland niet overal even goed.

 6. Zijn er online nog foto’s van afgelopen zondag? Was echt super lekker in Scheveningen. Dik, hoog, soort van clean met de side-shore wind.

 7. ZV met laag was vanochtend prima voor longboards, sups en foilers (wel oppassen voor de (on)diepte).
  Tegen 12u werd het minder doordat de golven teveel over de bank liepen. Terug bij de auto was ook net de SMS voor vandaag binnengekomen.

  1. Interessant, hoe komt het in het zeeschuim? Alleen als het ook in het water zit, zou je denken. Als wordt afgeraden het schuim te gebruiken als speelgoed, wat moet je dan denken van duckdives, schuimhappers en andere moves die wij maken?

   Toevallig iemand met verstand van deze zaken in dit forum?

   1. Legio aan mogelijkheden afhankelijk van de moleculaire structuur van het pfas. In de regel zal het komen omdat het fluoride deel van de pfas weinig affiniteit met water heeft en dus altijd zich naar het oppervlak zal willen begeven net als olie. Daarnaast zit er veelal een ‘backbone’ aan de fluor verbinding om het ofwel mengbaar te maken in vetzepen ( voor bv smeermiddelen) ofwel te verbinden aan bv je kecke jasje, verpakkingsmateriaal etc.. De verbindingsketens bevatten groepen die affiniteit hebben met water. Als je een stof hebt die zowel een aantrekking heeft tot water en een afstoting dan zal die in de regel helpen bij het vormen en langer stabiel houden van schuim. Kan je hier wat mee?

    Helaas wordt t nog veel gebruikt en ook wordt er nog veel onderzoek gedaan om het voor nieuwe toepassingen te gebruiken..

 8. Gaat er iemand morgenochtend toevallig surfen op HvH? Samen gaan? DM me even via mijn insta @bartatthebeach 🙂

 9. Echt heerlijk gesurft met het eerste licht. Wat een lekkere cleane peelers. De banken bij Wijk aan zee pakken deze west swell goed op.

 10. Het water wordt me iets te koud….
  Zijn er surf vakantie of surfkampen die jullie aanraden voor de wintermaanden?
  Alleen of met het gezin

  Alvast bedankt 🙂