Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 4 januari 2022

143 reacties

 1. Gister prima golfjes gesurft op Wijk. Druk, maar de sfeer was goed en mooie lijn. Veel kitesurfers gingen ten hoogte van Timboektoe het water in en uit, waar een nieuwe paal/markering op het strand staat. Weet iemand hoe het met die markering zit? Is het kite gebied opgeschoven richting de pier? Het golfsurf gebied wordt dan wel extreem klein. Het topje van de paal is te zien op de webcam van Aloha als die van links naar rechts gaat, andersom niet.

 2. Als de zee zo ruig is zie je een eventuele (dunne uitgevlekte) oliefilm op water niet, zeker niet bij zulk donker weer. Dus het zullen waarschijnlijk algen of iets anders zijn.

 3. Is Schevz helemaal een no-go of pas vanaf de middag? De beschutting lijkt me geen overbodige luxe.
  Of beter naar een andere spot uitwijken, naar Ouddorp ofzo?

 4. @tobias betekent dat dat het eb-tij tegen de swell in werkt en vanwege springtij dat effect extra groot is?

 5. was met LW niet hoog, rommelig en stroomde als een malle. Jammer, want straks met HW komt de zuidwesten wind er weer in en is het alleen nog te surfen op de ‘usual suspect’ spots met ZW wind beschutting: hvh, de noord en wijk, waar het dus overbevolkt zal zijn.

 6. Hoi,

  Gisteren op het strand bij de bunker in Wijk aan Zee een paar handschoenen van Mystic gevonden.
  Ze liggen boven bij de bunker. Zie foto.

  Groetjes

 7. Kijk eens naar de waterstanden tijdens spring- en doodtij. Dan zie je vanzelf waarom tijdens eb en met springtij de golven niet doorkomen.
  Ook per maand verschilt dit.

 8. Was hier niet veel nog vandaag, niet veel hoogte en erg rommelig. Wellicht straks nog richting hoog, maar was wel beetje deceptie zeg. Hahahahah

 9. Weinig power, veel lijn dus easy surf tot de wind er plots in kwam om 11.30….. om 12.00 piepte ie er echter na het buitje net zo rap weer uit als ie er in was gekomen en toen ving magic hour aan met iets meer power en hoogte en nog veel meer ubercleane lijn…. hoppa!!

 10. @o-face: Extra hoog water , maar ook extra laag , dus niet diep genoeg voor de swell boven de zandbanken.

 11. Viel erg tegen zeg. Eerst IJmuiden gecheckt (als uitwijk-spot) daar was amper genoeg voor lesjes. Dit was tegen 11en. Snel naar Wijk: chaotisch, weinig lijn, maar vooral echt tegenvallende hoogte. Ik niet begrijpuh..

 12. De dag begon vanmorgen toen het licht aan ging in Zuid Holland, zoals bij velen, inderdaad met een lichte deceptie…
  De beschutte spot was onverwachts tam.
  Dus maar gelijk naar de minst beschutte spot gegaan.
  Wederom niet het 3 meters tellende spektakel waar op gehoopt was.
  En geen andere surfer te bekennen.
  Het is toch donderdag?
  We hebben toch niet gedroomd dat er gister 6 meter op de boeien stond?
  Enigszins teleurgesteld toch het water in gegaan. Flinke peddel naar een verre bank waar het brak en daar toch nog een onverwachts mooie golf gevonden.
  Ongeveer de helft van wat de verwachting was, maar meer dan genoeg om het de moeite waard te maken.
  Met opkomend tij de tweede poging gewaagd.
  Dit keer met een iets terughoudende verwachting.
  Maar wat een heerlijke bakken kwamen er nu binnen rollen….schuiven…
  Stukje hoger dan de ochtend (sommige sets gingen denk ik richting een meter of 2), sideshore wind en prima lijn.
  Heerlijke dikke drops.
  Niet helemaal de power die de ochtend wel leek te hebben, maar het waren nu ook echte dikke schuivers.
  Ondanks de lichte deceptie uiteindelijk dus gewoon een meesterlijke Hollandse surfdag.
  Golven, regen, zon, kou, wind, geen wind. Het hele Hollandse spectrum.
  Stuk, maar stoked.

 13. Hoek was wat piekerig en lastig positie te kiezen, maar wat een dijken kwamen er af en toe binnen denderen met opkomend.

 14. na de lunch draaide de wind naar aflandig in Scheveningen en de zuid spots.

  het was top!

  (foto’s post ik later eker van Quail beach 🙂 )

 15. België was gewoon aan vandaag. Ook fijn dat het zo lekker druk was, beetje competitie peddelen en slalommen tussen de obstakels is er altijd een leuke uitdaging boven op 😛 Stoked!!!

 16. Scheef N vanaf 15.00 mooie lijnen met goede hoogte. Vanaf 1630 werd het wilder, misschien een beetje te veel swell voor onze kust

 17. keep on searching and you will find 😉 Wijk was gewoon weer classica optima! wat een dikke bakken en lange lijnen!

 18. Geen fijne dag gehad jongen? Laat mensen lekker stoked zijn, gun een ander z’n plezier. En hoe zou jij de hoogte benoemen als je naar de foto van Ed kijkt? Surfer van 1,75m, golf steekt er nog zeker een halve meter boven uit. Toch al snel boven de 2meter dan toch?

 19. Heerlijke middag zo! Jammer dat het snel donker werd want deze dag had zeker langer mogen duren 🙂

 20. Dank dat je het voor me opneemt, maar dat is niet nodig.
  Ik ben zelf namelijk ook snel sceptisch wanneer er, ogenschijnlijk lukraak, met meters gesmeten wordt.
  Zeker wanneer het minder mooi was op de plek waar ik er in heb gelegen… (Of alleen naar cams heb zitten kijken(?))
  Maar boeimetingen liegen niet en geven altijd een objectief beeld.
  En als je er gister op het juiste moment en op de juiste plek in had gelegen dan wist je dat er niks aan mijn verhaal is gelogen/overdreven.
  En dat dus alles klopt.
  Ik sta dus ook volledig achter alles wat ik heb getypt en blijf onverminderd enthousiast over de surf van gister.

 21. @Glurie: Ik vond het een een mooi verwoord en herkenbaar verhaal. Ik baalde wel van de slappe ochtend, en kon ’s middags helaas niet (prikkie halen), maar vind het altijd leuk om anderen hun stoke te lezen/gunnen. F.T.P.

 22. M’n geloofwaardigheid verdedigen.
  I guess?
  Ik weet het ook niet precies.
  Voelde me ook niet geroepen te reageren totdat iemand anders mijn verhaal begon te verdedigen.
  Laten we het maar gewoon weer over het huidige/toekomstige surfweer hebben.

 23. Heeft iemand toevallig gisteren 6-01-2022 op Wijk een longboard fin gevonden, FCS Pivot performance Oranje Rood verloopje 7.0. laat me weten. William

 24. zo tegen donker was het toch wel erg lekker vandaag hoor Tobias. lekkere lijnen van zeker anderhalve meter en achterin nog wel hoger maar rommeliger. Jammer dat het donker werd voordat het hoog water werd want ik had nog wel even door willen gaan. Al konden mijn tenen niet meer want die waren bevroren. Tijd voor nieuwe boots

 25. Hoe later hoe beter @Domburg. Zoals voorspeld veel close outs. Toch stoked. Lekker weertje ook en jawel inclusief zeehond

 26. Gisterenmiddag nog even geweest, waz windsurfpad, chaotisch, maar goede bakken ertussen ver buiten. Wind ging er nagenoeg uit, alleen net te laat voor het echt mooie werk. 15:00-17:00 erin “gestaan”

 27. Gisteren WAZ. Dikke drops tussen 15:00 en 17:00. De hoogte zat er lekker in. Hollandse bakken.

 28. Zuiderstrand DH gisteren flink hoog op de buitenste banken, leuke take-off maar moeite om er lijn in te vinden, het was vooral een berg af surfen. Op de minder diepe banken was het volkomen chaos. Was dat beter op de beschutte plekken zoals de Noord? Kan ook mijn golfkeuze op die buitenste banken zijn geweest? Ben benieuwd of iemand een andere ervaring heeft.

 29. @zuiderstrand Herken vrij veel van wat je zegt en ik was op de noord. Heeft alles met het tij te maken (was laag), aan de hoogte en wind lag het in ieder geval niet.

 30. Noorderstrand waren gistermiddag met laag ook hoge bakken maar niet overdreven veel lijn. Voor Laag water brak het al redelijk voorin , dat was wel lekker

 31. Mijn ervaring is dat de achterste banken altijd een beetje fickle zijn. Staat er genoeg water op de banken en is de swell groot genoeg dan kan het erg mooi breken. Als de swell afneemt of een andere richting krijgt kan het ineens heel anders zijn. Het hangt ook van de swellrichting af en of het springtij is. Bij hogere swells en gemiddelde waterstanden pak ik meestal de voorste banken of de shorebreak. Zoiezo is Wijk aan Zee, de spot waar ik het meeste te vinden ben, wel anders dan de Noord. Maar sommige dingen zijn hetzelfde. Keep the stoke up. Eduard

 32. De banken op de Zuid verschuiven nogal door invloed van de nabijgelegen Zandmotor. Na een flinke ZW storm kan je kennis over de ligging en werking van de banken weer de prullenbak in 😉
  In het algemeen houdt de Zuid niet zo van hoge periodes, met uizondering van die paar keer dat de swell de achterste banken juist wel goed raakt en dan kan het epic zijn 🙂
  Kortom, vooral veel trial en error en soms gewoon je geluk beproeven, in een half uur kan het van matig naar epic gaan (en omgekeerd :/)

 33. Beschutte plekken met NW swell is zeker niet de noord😂 je zat goed op zuid, oh oh wat is er gebeurd met de jaren hoop kooks en wannabees 😭

 34. Je board? Luister man, ik beantwoord gewoon iemand zijn vraag hier. Ik lees het net terug, maar volgens mij is het een duidelijk verhaal. Wat begreep je niet?

 35. noord, wijk, zuid, maakt allemaal niet uit.

  Gaat er vooral om dat je COMMITTED de barrel instuurt..
  Ripping it up like its 1969.

  Respect the. Locals – Wijkiki Pier(enbadje)

 36. noord, wijk, zuid, maakt allemaal niet uit.

  Gaat er vooral om dat je COMMITTED de barrel instuurt..
  Ripping it up like its 1969.

  Respect the. Locals – Wijkiki Pier(enbadje)

 37. Sorry Eduard, maar ik heb ook nog een keertje terug gelezen maar je verhaal slaat kant noch wal. Je hebt het over de zuid, vervolgens over wijk en dan over de noord. Anyway, fijne avond! Shakaloha!

 38. Is dit de nieuwe plek om elkaar af te vallen en af te zeiken kunnen jullie beter op Twitter gaan @ al jullie zeikerds. Kunnen jullie niet gewoon blij voor elkaar zijn en samen genieten van de stoke

 39. Weet iemand een plek waar oude wetsuits welkom zijn? Voor recycling of hergebruik bij kleine surfsscholen etc. Omgeving scheef liefst

 40. Modereren waar dat nodig is… , maar sommige reacties zijn ook gewoon nuttig of leuk.

  Vandaag weinig swell op het programma. Dit was het beste wat er stond, en wordt nu alleen nog maar minder…

 41. Hoi!
  Oude wetsuits zeer welkom bij mij.
  Misschien kun je me even bellen/appen: 0617143385
  groetjes

 42. Ja bij mij oude wetsuits zeer welkom!
  Misschien kun je mij even bellen of appen: 06-17143385

 43. Vrijdag ziet er wel goed uit bij Noorwegen, alleen duurt het een dag of 3 voordat die swell hier is.
  Helaas gaat het zondag alweer waaien, dus vrij rommelige surf dan.

 44. @eduard @@zuiderstrand Dank, ik merk dat Zuid bij kleine swell laag tij goed werkt, maar als het hoger wordt (golf en periode) ga ik wat vaker hoogwater proberen.

 45. Misschien. Vrijdagochtend staat er wel even een noordwest aan de poort (noord) bovenin de Noordzee.
  Zie die nog niet helemaal goed de Noordzee indraaien, dus zal beperkt blijven bij klein maar fijn. En flat in Zeeland en Z-H zuid.

  Wadden dan weer wel de moeite met mogelijk heuphoog. Zeker richting het oosten, de kant op van Ameland/Schier. Daar komt het dan beter binnen, omdat de swell sterk oostelijk zal ontstaan.

 46. De meeste, zo niet alle, webcams die je op MSW vindt zijn openbare webcams. En MSW linkt op haar site naar deze cams. Dus als je perse een cam wilt zien moet je alleen even de directe link naar deze cam opzoeken. 10 seconden werk.

 47. Bedankt man. Altijd goed om surftips te delen. Blij dat je er wat aan had, en dat het duidelijk was.

 48. Was een lekker onverwacht cadeautje vanmiddag. Lekker shorebreak op de noord. Ik was rond de lunch even op het strand voor een take away koffie maar ben gauw naar huis gerend om mijn board te pakken en me in het neopreen te hijsen.

 49. Ja het was gister onverwacht goed. Heerlijk met een paar man in het water genoten. Vandaag weer mooie longboard/fish golven, en misschien wel shortboard golven in Wijk aan zee.

 50. Doe niet zo zuur/betweterig man.

  Bovendien, je weet het uiteindeijk maar nooit NL, wat mij betreft is elke goede sessie onverwacht hier.

 51. Jíj́ weet maar nooit.
  Prima.
  Houwe zo;)
  Zuur? Nee, hoor, gewoon scherp, qua inschatting.

 52. Moet zeggen dat ik het gisteren ook wat beter vond dan verwacht. Niet over de hele linie, maar er zaten een paar mooie uitzonderingen tussen.

  Misschien wel beter dan vandaag, hoewel nu veel cleaner en de swell loopt al netjes omhoog met periode. Wel veel meer pal noord (wat meestal wat beter kan aankomen in het zuiden). Als die periode van 10s (100mhz) maar niet te hoog gaat zijn…

 53. Wijk ging affff. Wel heel druk.
  @polle, heb je ze ergens scherper? Heb vermoeden dat ik aanpeddel op bovenste foto.

 54. Wijk bij surfpad was leuk suppen. Mijn sunova speed sup heeft wel wat schade opgelopen van een gong sup. Laat svp weten als je de berijder was!

 55. Had even snel met mijn smartphone enkele foto’s genomen. Kwaliteit van de foto’s zal niet beter zijn als ik ze doorstuur dan wanneer je ze van surfweer downloadt, denk ik. Maar ik wil je gerust de foto’s rechtstreeks doorsturen hoor. Je kan me mailen op waveskivlog@gmail.com.

 56. Ik vond Wijk gister in de namiddag vrij druk voor matige surf. Het was clean maar miste m.i. hoogte en power.

 57. Klopt grotendeels ook! Veelal was het net niet met moeilijk aanpeddelen en snelle closeout, maar zo vanaf half 2 liep er de beste lefthander die ik in tijden heb gezien vanaf de pier. Alleen met 4 tot 5 surfers per golf startend ben ik ook op een iets mindere piek gaan liggen. Neemt niet weg dat het bij de pier dus echt heel erg goed liep.

 58. lag er in mee eentje in vandaag. Verbaasd hoe goed ijmuiden liep met on shore klots. Zeker rond laag water en later nog paar dikke pieken gepakt. Enige jammere na zo een piek is de golf snel over, maar Oerend hard en sommige hadden wel dikke lijnen. Tis toch altijd geduld hebben met onshore wind. Zelfs op 6’4 gesurfd omdat me andere boardjes kapot zijn.

 59. Een mooie swell zorgde zaterdagmiddag 15 januari voor een gezellige drukte bij de Noordpier

 60. Beter wachten ze nog een weekje die Dozers. Dan kan ik nog 1x full committed de barrel in. Don’t sneak at the peak als ik committed ben.

 61. Ziet er goed uit, misschien wel erg mistig (slecht zicht). Webcam checks worden lastig iig, met maar 50 tot 100 meter zicht…

 62. De vraag is of de periode (12 sec?) niet te lang is voor Domburg. Boven de 8 sec is de swell er vaak wel maar breekt deze pas op het strand. Wat verwacht je Tobias?

 63. Ik zou graag in contact komen met Liesbeth Vogelzang. Ik heb een vraag nav haar (prachtige) foto’s. Kan ik je bijvoorbeeld mailen Liesbeth?

 64. Hi Tobias,
  Bloemendaal morgenochtend mooi voor longboard? Wat zou het beste tijdstip voor een sessie zijn?
  Thanks!

 65. Nav de schade hierboven ben ik ook zelf even gaan checken.

  Mijn huidige WA verzekering dekt geen schade veroorzaakt door surfplanken.

  Iemand een goede tip hoe dit/ waar dit wél te verzekeren is?

 66. Vandaag een mooie meter op de zuid, hoe later het werd hoe minder wind, ongeveer van 15:30 tot 17:00 en met maar 4 man in het water. Stond ook nog een fotograaf te schieten, ik kom graag in contact om te kijken of er nog wat moois tussen zit!!

 67. Nieuwe handschoentjes zijn door problemen bij de post te laat binnen. Degene die ik nu heb zijn toch wel erg lek. Iemand tips?

 68. Jeetje. Een legendarische sessie bij WAZ/Pier achter de rug. Lag er half tien in en kwart voor twaalf er weer uit. En het is me deze keer gelukt om wellicht 0 golven te pakken. Had een 9’6 Torq meegenomen, en dit was de verkeerde man met het verkeerde board op de juiste plek. Golven waren veel te hoog voor deze dude. Zowel dieper als bij de eerste banken. En als je heeeel goed keek zag je dat het best druk was, maar de mist was pittig!

 69. Wijk was inderdaad superlekker, als je mist niet erg vind! En ik had de juiste board mee, yeehaaw!!! Stoked. Dikke holle bakken, 1-1.5m, clean en veel kracht. In om 10 uur bij derde molen, om 12 uur eruit gekomen bij de pier–wel wat stroming dus. Vanaf de buitenste bank was het strand helemaal niet te zien, dus bring a compass maybe. Bedankt voor de alert Tobias!