Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 4 december 2018

107 reacties

 1. Een mooie krul van een depressie nu op de Noordzee. De eerste swell-aanmaak is een feit. Geeft dinsdagochtend al meteen bakken golven met onshore wind. Woensdagochtend offshore!

 2. Dinsdag in de ochtend eerst nog 2 troggen vanaf de Noordzee die voor extra wind/golven zorgen. Daarna zet het hogedrukgebied de wind 24 uur lang op pauze. Vervolgens komt de depressie van boven de Azoren bovenlangs het kanaal richting de Noordzee en geeft een toenemende zuidenwind met even weer wat warmere lucht. Dinsdag dus best wel fris in de ochtend en avond. Midden op de dag in de zon het meest aangenaam.

 3. Is het weekend surfbaar? Op MSW staat van wel en goed aangegeven.. maar op surfweer is het veel minder enthousiast. Is het weekend het waard om te reizen naar Scheveningen bijv?

 4. Ik ben super enthousiast voor het weekend, alleen het zal misschien iets te veel van het goede zijn met stormsurf condities:

 5. Met een beetje mazzel zondagochtend even wat minder wind met niet helemaal lekker getij. Te vroeg voor details, want die windkracht 7 ligt ook nog heel dichtbij. In het kanaal.

 6. Vanmiddag was het feest bij wijk. Mooie lijnen te vinden met wat geduld, ondanks de harde wind. Max 4 man in het water. Heel die zee omver gestoked.

 7. Halloha,

  Kan iemand mij vertellen wanneer de condities zo zijn dat het beter is om aan de kant van ijmuiden te gaan liggen?
  Vandaag met noordwest swell lijkt mij dat hij door de ligging van de pier lekker ombuigt en zorgt voor een veel meer cleane golf dan op Wijk… ?

 8. zo dat was lekker op Scheef. Heerlijke cleane lijnen, geen zuchtje wind, zon op je kop (kap was alleen nodig bij uitpeddelen). Lekkerste golven gereden sinds tijden. Heb er wel een paar uur werk voor moeten missen dus moet vanavond nog aan de slag, maar dat heb ik er graag voor over. Top middagje.

 9. Domburg: Om 11:15 hoge golven dicht op elkaar – moeilijk doorheen te geraken vooral door de rollende golven ver het vlakke strand.
  Vanaf 12u was het gewoon goed.
  Om 15u was het beste eruit : zowel bij mij als bij de golven

 10. Scheef was in 2 woorden: fucking ziek!
  Kwam net als Domburg om 12u niet door de branding heen, daarna wat meer ruimte en toen golven van kaliber van de toestand die we maand geleden hadden.

 11. Wat raden jullie aan voor vrijdag?
  Surf net 7-8 maandjes maar twijfel tussen of ik sochtends 9u moet gaan of smiddags rond 2

 12. belgië was dik aan, vette groundswell zoals hier voorspeld en geen zuchtje wind, heel gemakkelijk doorheen te geraken, thanks tobias voor de goede forecast, andere site zaten er flink naast

 13. Idd Tobias bedankt!
  Misschien toch ff die sms abbo voor een maandje nemen, klein bedankje

 14. Vandaag bij petten gesupt. Het was dik aan. Wat me opvalt is,dat bij swell zoals vandaag er mooie golven ver uit de kust breken. Te ver om heen te peddelen i.v.m de veiligheid. En ze zijn flink hoog ook. Het is zonde dat het te ver is. Iemand ooit daar gesurft? Je zou er met een motorbootje of jetski makkelijk kunnen komen denk ik.

 15. Oosterende was super! Mooie cleane sets kwamen binnenrollen heel de middag met een lekker zonnetje op mn kop. Blij datk verlof gepakt heb!

 16. Mocht er iemand een go pro vinden op het strand bij wijk aan zee. Dan kan diegene contact opnemen met royjongeneel@hotmail.com

  En ook als er iemand is die iemand kent in de buurt van wijk voor board reparaties. Alvadt bedankt

 17. Hoogte valt wat tegen nu…
  Hopen op dat de getijpush straks nog iets brengt. Er zit wel een lichte toename van de swell op de spectra:.

 18. Waz top gister druk grote golven bijna aanvaring sorry voor diegene ! Dikke bakken gevaren met bas zie waveskiriders voor film !!!

 19. Hey guys, zou de push van opkomend nog iets meer hoogte geven? Het is mij nu net te klein…

 20. Even nog lekker uurtje gesurft bij Wijk vanochtend. Af en toe wat hoogte, sowieso mooi clean. Beter dan op kantoor zitten, dus ben weer erg blij met de berichtjes Tobias!

  Toen ik het water uit kwam deed http://actuelegolven.nl het ook weer, dus dat is een bonus.

 21. Van 930 tot 12 net te klein? Hoofdhoog was het niet nee maar heel veel beter krijg je het niet in NL als je het mij vraagt. Stoked!

 22. Bloemendaal aan zee best leuk voor 45 min helemaal alleen achterin op de langplank. Daarna kakte het beetje in.

 23. Leuk om te zien dat die 11 seconde periodeswell geen enkele weerstand ondervindt van de onshore windgolven op 160mHz,die feitelijk een stuk hoger zijn dan de swell:

 24. Is zaterdag goed te surfen in Scheef of raadt je beter zondag aan? S’ochtends of smiddags? Wordt niet veel wijzer van de surfvoorspellingen.

 25. Voor Sven dan nog één keer..
  Zondag waarschijnlijk vooral met hoogwater later op de dag. De noordelijke provincies pakken dan al meer swell en zijn mogelijk sideshore met pal noord.
  En..
  Het weekend begint nog enigszins met een zuidwestelijke windrichting, maar al snel ruimt deze meer west. In eerste instantie geen gunstige ontwikkeling, want nu is het overal te veel onshore en blown-out

 26. Gisteren tijdens een fijne sessie ook nog eens een dolfijn gespot bij scheef. Wat wil een mens nog meer! 🙂

 27. Ja idd op de Noord rond een uur of 3/4 iets zien spartelen wat geen zeehond was! Zo gaaf om er in te liggen en dan NL wildlife te zien.

 28. Wat is beter, zaterdag of zondag?

  Kan ik niet echt zeggen. Beide zijn ongunstig met 50 knopen onshore wind en golven van 5m hoog voor de beginner.
  De pro zal zeggen 1,5m hoog en die zal heus wel een golf pakken dit weekend. Alleen voor de huis-tuin en keukensurfer is het iets te veel van het goede. Kom maar eens buiten of kom überhaupt maar zonder weggewaaid te worden over het strand.

  Ok, misschien is er wat beschutting te vinden, maar het wordt lastig. Met west of WNW is eigenlijk alles onshore aan beide kanten.,.

 29. Misschien toch nog een keer op het Ijsselmeer surfen? Daar droom ik wel eens van, in zoetwater surfen, gewoon in de sloot…

 30. zoetwatersurf als in: natuurlijke golfslag op een van de Nederlandse meren | of boeggolf in rivier? Daar geloof ik helemaal niks van maar ik laat mij zeer graag verassen met verhaal of beeld! Locatie mag je voor jezelf houden 🙂

 31. @iedereen: waarom toch? Laat lekker gaan. Mooi plaatje top, spot hoef je verder niet te benoemen toch. Beetje flauw.

 32. Kijk dit filmpje even van lake tahoe in Californië. https://youtu.be/BgcXBJnh1u8

  Een meer met een maximale fetch van zo’n 30km met headhigh golven… In het ijselmeer is de fetch maximaal zelfs 50km dus ik zou er niet van verschieten als er daadwerkelijk surf te vinden. Wikipedia leert mij wel dat de gemiddelde diepte slechts 4-5m is dus dat zal het wel een pak moeilijker maken…

 33. Ik heb ooit op de IJssel bij Zalk op de golf van een duwbakboot gesurft. Maar dat was maar 1x. Nog vele, vele malen gekeken.
  Daarnaast altijd met storm de kant van Flevoland afgezocht naar surfbare golf, maar niet iets normaals kunnen ontdekken. Ziet er het beste uit bij het “okseltje” waar de weg een knik maakt aan de kant van Lelystad bij de start van de dijk naar Enkhuizen. Maar je zit er denk ik direct op de kant.

  En er zijn wat zoute onverwachte en beschutte plekjes, komend weekend zouden die wel eens kunnen lopen

 34. Vandaag flink in de problemen geraakt bij scheveningen, afgedreven tot aan de boei met een maat door sterke stroming. Uiteindelijk geholpen door duwtjes van de brandweer die ook op reddings/surfplanken in het water was. Behoorlijk van geschrokken, bijna 40min gepeddeld.

  Schrok nog meer van een verhaal toen ik aan wal kwam van een medesurfer, dat de rotsblokken bij havenhoofd levensgevaarlijk zijn, diepe zwarte geulen van 2-3m breed die bij sterke stroming/swell je zo dat gat inzuigen, of mensen die met flinke swell tegen de rotsblokken knock-out geslagen worden. Nieuw soort respect voor de zee ontdekt vandaag…

 35. Diepe zwarte geulen van 2-3 meter lol. Als je op weg bent naar Atlantis, doe Neptunus dan de groeten van me.

  En voorlopig nog maar niet te ver van de kant he

 36. Ja had al idee dat het misschien broodje aap verhaal was en bangmakerij. Nee zal bij de binnste zandbanken blijven voortaan…

 37. @scheef, goed afgelopen gelukkig! Hoe laat was dat?

  Ik lag er bij Scheef in met laag water. Maar ondanks dat mijn peddelkracht inmiddels goed is, sluit ik niet zo gauw aan bij de lui die de achterste bank surfen bij dit soort omstandigheden.

 38. Achterin moet je het getij in de gaten houden. Langs het havenhoofd loopt een stroming naar buiten. Beetje afhankelijk van hoe bank aan het uiteinde ligt wordt je van de blokken weggedreven en ga je voor de bank langs de impact zone in.

  Ga je echter aan de zee kant voor de bank liggen dan wordt je over het algemeen gestaag dieper de zee op gezogen. De windrichting (vandaag zeker) speelt daar ook een rol in.

  Bij laag water heb je achterin veel golven dus hoef je steeds maar een beetje terug te paddelen om weer een golf te kunnen pakken. Komt het getij erin zonder voldoende toenemende golfhoogte dan valt het op een gegeven moment achterin binnen een paar minuten stil qua golven. Lig je dan al buiten dan heb je even wat te paddelen.

  Lig je ver buiten (je kan de haven in kijken en de duinen bij de Zuid zien) en er breekt niks meer, peddel dan niet parallel aan het havenhoofd terug maar ga schuin richting de vuurtoren. Je komt dan redelijk snel in rustiger water.

 39. Surf met bovengemiddeld peddelconditie en stormervaring veel op de Noord (en Zuid). Maar gaten van 2-3m ?
  😱🤣
  Maar ja er zijn ook inmiddels haaien, walvissen, reuze zeehonden en dolfijnen op Scheef, dus je weet maar nooit he 😜

 40. Hij vertelde dat de rotsblokken bij het havenhoofd onlogisch opvolgend geplaats zijn, dus niet dicht tegen elkaar, maar met gaten/naden tussen de blokken, en dat sommige van die gaten 2-3meter breed zijn, waar de stroming heel sterk onderdoor gaat oid? Ik weet het ook niet, totaal geen verstand van.

  @Tom was rond 14u volgens mij.

 41. Is ZH vandaag geschikt om erin te duiken als je alleen van plan bent whitewash mee te pakken?

 42. Iemand enig advies over waar ik morgen, vanuit Brabant, ’t beste heen zou kunnen gaan? Waar ook een mogelijkheid tot huren van spullen is. Alvast bedankt!

 43. Tegenwoordig wordt alles te neergezet of het nu golfsurf of windvoorspellingen, waait helemaal niet bft 8 50 knopen, klote zooi

 44. Iemand nog iets meer gehoord van de kayakker die uit het water is gevist op de noord?

 45. Iemand een idee of het morgen bij Zoutelande te doen is? Aangezien dit voor morgen het beste ligt ten opzichte van de wind.

 46. het is slecht afgelopen, uit respect voor de nabestaanden wellicht de posts verwijderen ….

 47. Iemand van plan om richting Oostende te gaan morgen en een idee wat het beste tijdstip zal zijn?

 48. Dat ligt geheel aan je eigen kennis, kunnen en conditie, ik heb er vandaag ook nog in gelegen en me prima vermaakt.

 49. Mijn conditie is goed, mijn kennis en kunde niet zozeer. Ik surf pas 6 maanden.

  Echter mijn plan was om alleen wat whitewash te pakken, geen idee of dat überhaupt kan lukken met de condities van morgen.

 50. IJmuiden liep best fijn met opkomend. Zelfs langste rit ooit in NL gemaakt op mijn boogiefish.

 51. Ik heb me zaterdag en zondag voor het eerst in mijn 5mm pakje in het Knokse winterwater gewaagd (met 5mm handschoenen en schoenen en 3mm hoodie), toch wat drempelvrees voor de koude maar verbazingwekkend hoe zo’n wetsuit je vanaf de eerste seconde warm kan houden, super (met dank aan de tips op dit forum).

  Wat het surfen betreft, is het nog pril en dus veel leren voor mij, meer naast de plank dan erop gestaan, koud-waterwax had ook wel geholpen. De betere surfer vindt overal wel een golf om op te surfen, veronderstel ik? Maar voor mij waren het alvast moeizame omstandigheden, vooral bij hoog water moeilijk, het wordt dan direct diep water en snelle aggressievere golfslag waarop ik dan naar beneden stort, een duckdive van hoog, zeg maar.

  Ik durf dan ook nog niet goed naar de achterste linie te gaan (uit schrik om niet terug te geraken, omdat ik daar alleen in het water lig, en zeker na het lezen van bovenstaande verhalen) en begeef me meer ergens in het midden van de branding waar ik nog wat kan staan en niet alles hoef te peddelen…

  Gek hoe op windy bijna 3 meter golf wordt aangegeven, terwijl ik de indruk had dat de hogere golven hooguit 1,30m waren?

  Eigenlijk weer enkele vragen, misschien met jullie feedback weer een stap verder?

 52. Waren toch niet de ideale golfsurf condities dit weekend. Niet echt een referentie. Dat de golven kleiner leken, komt waarschijnlijk door het platslaan van de wind.

 53. Als je niet het vertrouwen hebt dat je met dit soort condities om kan gaan (niet alleen als surfer maar vooral als zwemmer) dan is het in mijn opinie wijs om gewoon het water niet in te gaan.

 54. Heftige verhalen, maar toch bekruipt me het gevoel dat het tegenwoordig wat over-geanalyseerd wordt. Was ik 15 jaar geleden nu zo naief, of zo gek dat ik gewoon ging wat de omstandigheden ook waren, of gingen we gewoon met zijn allen zonder er bij na te denken?

  Ik heb toch regelmatig met dit soort omstandigheden het surfen onder de knie gekregen door gewoon te gaan. MIsschien heb ik wel heel veel geluk gehad, maar heb nooit dat gevoel gehad.

  Cheers

 55. Men surfte 15 jaar geleden denk ik niet zo fanatiek door in de winter. En daarnaast zijn er tegenwoordig ook gewoon meer fanatiekelingen. Zoals deze twee op de webcam die er op dit moment lijken in te gaan op wijk.

  Slim plan, met noordwest 7 en afgaand tij aan deze kant van de haven te gaan surfen… Waarschijnlijk komen ze er niet eens doorheen… Met een kite was dat wel gelukt, maar nog veel gevaarlijker. Met kitesurfen gebeuren dan ook de meeste ongelukken. Hoewel met golfsurfen ook wel eens wat mis kan gaan. Een vriend van mij is een aantal jaren geleden op de blokken geslagen van het havenhoofd met het verkeerde getij in combinatie met windrichting en golfrichting. Dus het blijft oppassen en vooral nadenken!

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/f2927.jpg

 56. Iemand nog op IJmuiden wezen kijken? Is het daar surfbaarder dan wijk?
  Morgenochtend wil ik ook gaan, IJmuiden dan een optie?

 57. @Tobias: Ik heb het idee dat de laatste jaren de winters ook warmer zijn dan vroeger. December is het nieuwe oktober geworden. Wellicht ook vandaar dat we langer doorsurfel

 58. Zaterdag nog goed gekeken, maar rond Makkum was met de WZW 6 geen windgolf hoger dan de knie. Nou is het water daar ook maar 1 tot 1,5 meter diep.
  IJsselmeer is waarschijnlijk te ondiep.

 59. De wetsuits zijn ook een stuk beter dan 15 jaar geleden. Ik lag er vrijdag ook in op de Noord en de stroming naar buiten was behoorlijk pittig, moest continu terugpeddelen om binnen het havenhoofd te blijven zeker toen het tij goed opkwam.

 60. Morgen en woensdag weer surfbare golven? Morgen eind van de ochtend 12knopen + dikke 1,5 meter & woensdagmorgen nog de restjes met offshore?

 61. Iemand nog interesse in 6mm surfschoenen (maat 42)? Ik heb ze helaas te klein gekocht en al 1x mee gesurft :(. Wel lekker warm