Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 29 mei 2018

89 reacties

 1. Isobaren over de Noordzee vanmorgen om 6UTC. Dat is iig een goed tegen met een wind die vanaf het hoog komt en naar onze kust toe waait. Swell is er dan meestal 24 uur later, omdat de periode vrij laag is.

 2. En zou het komen? Op de lange termijn (na het weekend) eindelijk hogere swells met meer periode in de Noordzee. Dit is de forecast voor 2,3 en 4 juni:

 3. hoi tobias, is texel beter dan z-holland met bovenstaande omstandigheden?

 4. Toch maar wat surfuren kopen bij http://www.247waves.com, met deze zomerse voorspellingen hoop ik dat ik snel gewoon elke dag kan surfen in een wavepool. Haha.

  Eye scheveningen: Minimaal, max kniehoog. wel lekker zonnetje.

 5. Zijn de tijden voor morgenochtend nog steeds hetzelfde in de surfsms voor de vroege ochtend in noord-holland? Ik kan ’s avonds helaas niet en de ochtend is wel heel vroeg geforecast om voor niks je bed uit te gaan haha!

 6. Windguru is een beetje minder optimistisch voor Scheveningen lijkt me.
  Off-topic: Heeft iemand ervaring met surfen in Cyprus?

 7. “En moet er rekening gehouden worden met onweer” dus gewoon niet het water in gaan

 8. Lijkt me prima om het water in te gaan, zorg wel dat je wanneer de onweer minder dan 30-40 tellen dichtbij is je er weer uit bent.

 9. @ surf dude, ik ben er vanmiddag in geweest met een 2 mm short arm, in begin even wennen maar vond het echt prima te doen

 10. Is Ouddorp morgenmiddag bij hoog water nog te doen? Ik wil mezelf namelijk een ritje voor niks besparen 🙂

 11. Ik hoop ook rond hoogwater te gaan kijken! Op hoop van zegen dit keer 😉

 12. Scheef was OK vannochtend, niet veel hoogte helaas. Wat mij wel opviel is dat er mega veel kwallen waren op bepaalde plekken. Meer mensen die dit is opgevallen? Blijft een bijzonder gevoel om tijdens het peddelen een kwal mee te scheppen..

 13. Goedemorgen, wie heeft een glazenbol en kan een inschatting doen voor wijk aan zee rond 5 uur🤗

 14. Ik heb wel een meting voor je van de boei. Die lopen na een flinke dip weer wat op, dus trek je conclusie zou ik zeggen ; -)

 15. Thanks Tobias! Hoe lang doen die (die piekjes) er ook alweer over? Maw: hoe moet ik die grafiekjes lezen.. 🙂

 16. +8 tot +12 uur

  Z-H of N-H maakt niet zoveel uit, alleen tij is N-H blijft langer goed terwijl Z-H al eerder kan.

 17. Op de webcam van wijk is niets te zien door de mist? Iemand een idee hoe het op dit moment daar is?

 18. Kunnen we nog los in NH? Lastig inschatten met de mist op de cams. In ZH lijkt het niet echt veel soeps..

 19. Update vanuit een Strandpaviljoen in Castricum, geen idee, ik zie de zee niet vanwege de mist! Net wel naar de waterkant gelopen maar niet veel wijzer geworden. Ik gok het er maar op met vloed om 18.00

 20. @ Guy,

  Helaas is het niet voor iedereen is het een kwestie van even naar het strand lopen/een fietsje pakken om te gaan surfen, vandaar dat die mensen webcams kijken om te zien of het de moeite is. Juist handig als mensen hier dan kunnen delen wanneer ze meer info hebben als de webcams dichtgemist zijn toch?

 21. @Jelle i know bru… ik bedoelde meer van laat je verrassen neem de gok. Ik ga straks ook 40 min rijden en het erop wagen. En zie de info van Tobias 🙂

 22. Het is klein, heel klein maar wel surfbaar. Zou er niet voor (om)rijden…

 23. Ik wil zo mogelijk zandvoort/scheveningen/katwijk proberen met longboard. Is het nog te proberen?

 24. Op Katwijk was het kniehoog en ondanks opkomend werd het niet beter.
  En het was vooral heel mistig… vanuit de zee kon je de duinen meestal niet meer zien. Heel apart.

 25. Wijk 9.30 tot 11.30 klein maar surfbaar soms lijntje maar vooral een paddle workout dus lekkere heen en weer peddelen tussen pier en 3de molen

 26. Om 8u toch een zandbank gevonden met voldoende golfhoogte voor SUP: eerst nog 8’6 nadien toen de wind wegviel 7’4

 27. Net de gevoelige verhuizing gemaakt van Amsterdam naar Rotterdam en op zoek naar chille spots die goed met de auto te bereiken zijn! Hoek van Holland, Maasvlakte of toch ietsje verder naar Ouddorp? Hoor graag wat local info wat goed te bereiken is zonder al te veel file!

 28. Er vanuit gaande dat je niet op Zuid bent gaan wonen: alles vanaf HvH tot Scheef, volgens mij surft Tobias daar ergens een secret spot.
  Bij file op de A20 kun je altijd nog MV2 of Ouddorp.

 29. Wijk was wel prima hoor van 3 tot 5. Gewoon lijntjes met een easy take off. Ind ong knie hoog.. dit + een halve meter was echt genieten geweest naar al met al niks te klagen. Clean veel take offs.. op en neer, op en neer.

 30. Ben ook net van 020 naar 010 (noord) verhuist ga nu eigenlijk alleen maar naar hoek van Holland, het loopt lekker op mooie dagen en ontspannen sfeer plus genoeg ruimte

 31. Thanks voor de info!

  Als er mensen zijn die een keer samen die kant op willen let me know! Moet wat nieuwe surfers leren kennen hier in 010…

 32. Ja leuk. Ik ben ook voorlopig van 020 naar 010 (west) verhuisd, lijkt me tof.

 33. Wijk 6:00-7:30
  Kuithoog & glassy. Zo glassy dat er een soort van grote muggen op het water zaten. Ook een springende vis gezien… zal vast met die muggen te maken gehad hebben. Surf was wederom veel take-offs en dan rustig uitvaren… wet & not so wild 😉

 34. Vanuit Rotterdam heb je eigenlijk het hele gebied tussen Scheveningen en Ouddorp om te onderzoeken welke spots wanneer het beste bij je past.

 35. Hallo, er is de laatste tijd veel zeevlam (zeemist). Weet iemand hoe je dat (enigszins) kan voorspellen ? Je kan natuurlijk op de cam kijken, maar dat bedoel ik niet ;).
  Cheers, Steven.

 36. Zou het dit weekend 100% flat zijn of gaat dat mini windveldje voor de kust zaterdag / zondag nog voor iets surfbaars zorgen voor de langplank dit weekend op Texel?..(#wishfulthinking ;))

 37. Het ontstaat volgens mij als het in de ochtend offshore waait en het daarna draait naar onshore! pin me hier niet op vast maar zo zou je het volgens mij een beetje kunnen voorspellen;) Warme vochtige lucht vanuit het land die condenseert boven het koude zeewater (vooral lente dus) en die mist wordt dan dus weer teruggeblazen over zee en land door de gedraaide onshore wind;) hoop dat je hier iets mee kan.

 38. Hoi,

  Kan er qua golfen zondag/maandag worden gesurfd op Ameland? Of worden er geen golfen verwacht?

  Ik ben benieuwd 🙂

 39. Over Zeemist:

  Om de kansen hierop te kunnen inschatten moet je kijken naar het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de dauwpunttemperatuur. Ik pak daarvoor zelf meestal de pluimverwachting van het ECMWF https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim of op https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=eps_pluim&element=&r=zuidwest zoals op het plaatje hieronder.

  Wanneer de lucht vochtig is, is het dauwpunt hoog. En als deze hoger is dat de watertemperatuur is er grote kans op vorming van zeemist. Deze moet dan alleen nog wel het land op worden gedreven. Dat zal gebeuren als de wind lichtjes uit het westen staat of als het boven land zodanig snel opwarmt dat er zeewind circulatie ontstaat. Bij een aflandige wind heb je dus geen zeemist.

  De watertemperatuur zit nu tegen de 14,5 graden. Afgelopen week zat het dauwpunt telkens rond de 20 graden, waardoor de kans op zeemist erg groot was.

  Nu dus een stuk lager, waardoor de kans op zeemist kleiner is, maar nog steeds aanwezig.
  Zondag stijgt het dauwpunt naar 16 gr en is het weer oppassen, ook omdat het eerst windstil is en later de wind lichtjes uit zee komt. Je kan dan ook kijken naar de satelliet of de mist op zee al ‘klaar’ ligt.

  Woensdag zou het dauwpunt ook weer erg hoog komen te liggen, maar dan komt de wind uit het land dus is er geen gevaar.

 40. Wat betreft de golven, het gaat pas maandag echt waaien. Heel misschien eind van de dag de eerste rollers, maar ik denk dat het pas dinsdag echt goed genoeg gaat zijn.

 41. Siouville (Frankrijk) lijkt op MSW goed voor morgen , niet te hoge golven, maar goede omstandigheden. Klopt dit? We zijn in de buurt en dachten morgen naar daar te rijden.

 42. Altijd gaan kijken als je in de buurt bent natuurlijk. Alleen voor La Torche staat maar 0,7m met 12 seconde. Daar blijft meestal minder van de helft van over voorbij de kanaal-eilanden. Pas als er richting de 2m staat op La Torche met de juiste richting en periode, dan kan het dieper in de het kanaal ook goed worden.

 43. Dankuwel voor de informatie @Tobias! Opnieuw wat bijgeleerd 😊 We gaan sowieso gaan kijken

 44. Dinsdag de hele dag vrij en woensdag de hele ochtend en dan ook nog eens een nieuw board voor het eerst te water laten. Wat zijn ongeveer de tijden voor dinsdag en woensdag? Ziet er heel goed uit op de forecast! Kan. niet. wachten.

 45. Hmm ik ben pas donderdag vrij, zijn er do en verder in volgend weekend ook golven, lijkt nu erg klein

 46. Hey mensen.

  Ik ben komende week op terschelling te vinden en neem mijn bord uiteraard mee. Heeft iemand nog tips voor het surfen aldaar? Iemand ervaring met een mooie spot en bereid om dit te delen?

  Ik hoor graag van jullie!!

 47. @Tobias Ik ben benieuwd naar welke tabel van Windguru je kijkt? En wat betekent dat in termen van tijd en afname van golven voordat deze bij ons (zuid-Holland) aan de kust komen?

 48. Ik kijk meestal in dat tabelletje dat op surfweer.nl/webcams staat onder “Wind-guru 100km”, een gridpunt op zee.

  En daar was de zeemist van vandaag. Het probleem wordt met de surf de komende dagen een stuk minder, maar na woensdag weer groter met hoge dauwpunten:

 49. @eaglewing, Jazeker hele strand van terschelling kan je bijna surfen soms loopt paal 7 wat mooier en anders bij midsland aan zee. Vanaf laat en morgenochtend gaan we denk ik bij mids

 50. Wat is er mis met de modellen van de forecast sites? Want als ik zie naar de voorspellingen en vergelijk met de voorspellingen van de wind op zee ( vooral aan Noorwegen) zou er toch wel wat meer en betere golven moeten staan dan wat ze nu voorspellen. stoked!! Kan niet wachten tot morgen en overmorgen!!

 51. @tobias hoe lang reizen die golven voor ze tegen de zandbanken aan kletsten? Is morgenochtend met hoog water een goeie call??

 52. Er komt nu een dikke meter door bij A12 platform.
  Nog uurtje of 8 en dan is het hier toch? Lijkt me een goede ochtendsessie kunnen worden dan.

 53. Nope, is niet genoeg en de periode is niet goed. Komt gemiddeld pas na 12 uur en dit piekje pas na 20 uur als het überhaupt iets geeft. Ff wachten wat die boei vanavond aangeeft.

 54. Wanneer komt er een update ben benieuwd wat de surf ons morgen gaat brengen!

 55. Update A12 153cm, rond de 150 MHz (al heb ik geen idee hoe ik dat om moet zetten naar interval van golven). Tussen de 8 en 12u voordat het hier is als ik eerdere surfweerberichtwn goed herinner. Ik ga morgenochtend een kijkje nemen!

 56. Klopt het dat er wel redelijk wat stroming zal staan morgen en woensdag? Zojuist duik genomen in buurt van Domburg maar dat voelde al aardig sterk.

 57. Het is volgens mij mHz (milli Hertz). 1 Hz = 1 per seconde. 150 mHz =0.15 Hz. Oftewel 1/0.15 = 6.67 seconden periode. Weet het niet zeker maar de getallen lijken realistisch.