Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 29 december 2020

105 reacties

 1. Vanochtend cleane longboard lijnen op Zandvoort. Later kwam de wind erbij maar nog steeds prima.

 2. Wanneer de wind naar noordoost gaat op de derde dag van het nieuwe jaar, dan zijn de meest noordelijke wadden natuurlijk niet meer zo offshore…

 3. Het was weer genieten op Wijk. Mooie cleane golven die lang doorliepen. Naast de pier was het wat drukker, maar toch ook echt de mooiste golven. Af en toe een klein paddle battle-tje en een beginner die op mij indropte. Even uitgelegd hoe dat zit met de regels. Sfeer in het water was goed. Topdag.

 4. Wijk vanmiddag rond hoog was leuk. Lang wachten op de sets en als die kwamen waren het vaak sets van 2, max 3 golven, maar de golven liepen mooi

 5. Wijk was leuk vanmiddag. Wel ontzettend druk en veel wachten, Paar keer echt moeten uitwijken terwijl je toch echt op zoek bent naar de rustige plekjes. Verder wel enorm genoten

 6. @Tobias, nog een tip voor morgenochtend waar precies op Texel? Gisteren einde dag was lekker hoog bij Ecomare maar ik weet niet of dat voor morgenochtend ook goed is voor cleane golven? Thx!

 7. Vandaag op en neer, rond 13:00 half uur verschillende plekjes afgezocht, vergeefs… helaas, mijn eigen schuld (slippers zijn handig tijdens omkleden @kledingadvies)

 8. 14 – 16 was gewoon topp. Lekkere herfstsessie ;-). Mushy onshore en ging steeds beter lopen. Prima shortboard weer/surf.

  Stoked voor de komende dagen.

  Adįo

 9. Sorry, zag je bericht op de vorige post pas te laat. Uiteindelijk niet meer geweest gister.

  Ik ga morgen wel weer in de ochtend.
  Mocht je willen joinen, gezellig 🙂

 10. Een week geleden, Wijk aan Zee: zo’n zestig man in het water: “het zal je maar gebeuren”. Het is niet het einde van de wereld, maar als je al jaren daar surft, en plotseling ligt half Nederland bij je in het water, dan is dat even slikken.

  Je hebt immers een band met het plekkie en de mensen die er surfen. Het is allicht je ‘getaway’, waar je even lekker alles kunt vergeten. En als er dan, naast de crowds, ook nog mensen op softtops/NSP’s/Olaians op de beste plekjes in de weg gaan liggen/indroppen/gaan liggen snaken, dan volgen er vanzelf ‘duidelijke signalen’.

  Nu lijkt het me echt een heel slecht idee om een beetje te gaan staan knokken (nog nooit zien gebeuren trouwens, waar dan ook). We leven nou eenmaal in een klein landje en surfen is populairder dan ooit. Tel daar corona bij op en het ligt al gauw vol op de je breakie.

  Maar goed. Genoeg geluld. Wat ik wil zeggen is: helemaal goed dat je surft, en groot gelijk dat je daar zo’n mooie spot als Wijk daarvoor opzoekt. Maar vergeet niet dat daar al jaren gesurfd wordt. Hoe primitief ook, mensen vergroeien met een plek, zodanig dat ze zich deze tot op zekere hoogte toe-eigenen. Houd hier rekening mee.

  Dus heb respect. Ga niet op de piek liggen als je alleen maar rechtdoor weet te surfen of net je eerste draaitjes begint te maken. En KIJK EN LUISTER voor je een golf pakt!!

  Gegroet!

  PS: Voor de goede orde; ik ben zelf geen Wijk-local

 11. Heb ze vandaag opgeraapt en verstopt in de buurt, geef je e-mail of 06 maar even dan stuur ik je fotootjes van plek. Groet Andries

 12. O ik zie je mail al, stuur he zo even de info. Dacht verstop ze naar even anders worden ze door de zwerfvuil prikkers meegenomen

 13. @Texel donderdag

  Texel morgen tussen 1000 en 1400 qua wind de hele westkust!!! Waag het niet naar de oostkust te gaan om te chekken …

 14. Gewoon laten gaan en laten gebeuren. Dat soort mensen die het op een vechten zetten komen vanzelf een keer de verkeerde tegen waar ze het niet van winnen. Dat soort mensen elimineert zichzelf uiteindelijk wel.

 15. Top sessie op Ouddorp vanmiddag. Was echt weer spot-on voorspelling mr T.
  Vanaf 2 uur mooie bakkies, minder wind en zelfs een waterig zonnetje. Helemaal okay!!

 16. net niet laten gebeuren!!! hij spreekt toch niet over vechten… – integendeel. gewoon regels es verduidelijken. lees het nogmaals op uw gemak – your missing the point
  Matthijs heeft gelijk! kijken en luisteren en surfen waar je niveau ligt

 17. Dat surfen waar je niveau ligt is voor de gemiddelde beginner toch vrij onbehapbaar. Zeker omdat de golven in NL niet zo hoog zijn, dus iedere jan doedel kan naar de piek pedellen. Je zal het mensen toch echt moeten vertellen als ze hopeloos in de weg liggen. Hier ligt wel een taak voor de locals/gevorderde surfers om de line up een beetje te reguleren.

 18. Gister niemand aan hoeven spreken omdat ze “in de weg” lagen…
  Heerlijk rustig in het water en toch mooi hoogte (1 – 1,5m) en genoeg kracht.
  Wind viel erg mee en was eerst zelfs nog sideshore dus er zat nog wel wat lijn in ook hier en daar.
  Paar uur later werkten wind en tij niet meer mee en was het wel gedaan met de pret.
  Hopelijk komt de swell vandaag nog goed genoeg door in ZH en kunnen we mooi met opkomend tij de laatste golfjes van dit jaar mee pakken.

 19. Is het zo erg als iemand in de heat of the moment een keer een verwensing naar zijn kop krijgt omdat ie zelf de regels niet volgt? Valt toch wel mee? Hoort er wel een beetje bij. Het is allemaal een wat softe bedoening geworden hier in Nederland, het moet vooral “gezellig” zijn en er moet een fotootje voor Instagram gemaakt worden.

  Word nog leuk als de COVID surfers volgende zomer ergens op locatie in het buitenland gaan surfen….

  Ach waar maak ik me ook druk om, happy 2021!

 20. Werk opzij geschoven voor een laatste sessie dit jaar. Zelden zo blij geweest met die keuze. Windstil, amper stroming en golven langs de hele kust. Was net een beetje laat en golven liepen wat vlak, maar met 9’6” super te rijden. Toch knallend 2020 afgesloten!

 21. Relaxte sessie op de zuidpier met Bas en Paul. Lekker rustig in het water. Heerlijk weer en het jaar mooi afgesloten.

 22. Super sesh vanmiddag Wijk 12:00 – 14:00
  Dicht tegen de pier aan nog best rustig. Lange ritten tot t ondiepe. Superrr.. tot m’n leash (vlak tegen de pier) brak.
  Stoked op de laatste dag van het jaar.

 23. Woaaaa. Wijk van 14-16.30u was echt geweldig. Laatste sessie van het jaar was meteen de beste. En een van mijn beste ooit in Nederland. Zooo stoked.

 24. Die secundaire swell is op de A12 nu wel helemaal weg al. Zal een kleine nieuwjaarsduik worden, hoewel de primaire swell op de wadden en in het noorden nog wel iets grappigs kan geven.

 25. Gisteren lag er fotograaf in het water op de MV. Iemand idee wie dat was en of foto’s nog online komen?

 26. Jazeker! Met dank aan crowdfunding acties en Andries. 2021 kan niet meer stuk

 27. Bruce, waarschijnlijk thehangingschoulder echte diehard! Op Facebook en instagram heb je hem zo gevonden

 28. Ik heb het idee dat er de laatste weken heel veel wit zeewier/algen in het water zit, weet iemand hoe dat komt? Kan het me niet zoveel herinneren van afgelopen jaren.

 29. Echt wel ff heerlijk nieuwjaarsgesurfd om half 4 bij zandvoort. Af en toe FIJNE golven met face van ongeveer 1mtr.

 30. Heerlijke nieuwjaarsduik gehad in Wijk. Eerst was het niet zo mooi later werd het goed. Met 1.3 meter faces. Wel was de wax op mijn single fin wat aan de harde kant, weet iemand hoe dat zit? Met wax en temperatuur.

 31. Zeker dat t geen 1.45m was? 😉
  Wax & temperatuur:
  Je hebt wax voor verschillende watertemperaturen. Meestal cold/warm/tropical. Koudwaterwax op een warme zomerdag druipt er af, warmwaterwax op een winterdag is keihard. Juiste wax voor juiste temperatuur is prima 👍

 32. Het ziet er op de cams van meerdere spots wel een beetje mushy uit. Twijfel of het de moeite is.. iemand reports?

 33. Even een off-topic vraag/oproep:
  Ik surf erg graag, maar woon in Amsterdam en heb geen auto (meer).
  Deze zomer heb ik een sup gekocht om mn conditie op peil te houden, en ik heb gemerkt dat suppen in de stad superleuk is.
  Niet zo leuk als surfen, maar wat mij betreft veel leuker dan hardlopen of pushups;).

  In de zomer was t vrij druk, maar nu zie ik vrijwel niemand meer op t water.
  Mijn vraag: zijn er meer locals die suppen, of interesse hebben om te suppen?
  Ik raad t iedereen aan, voor de geharde NL wintersurfer is suppen op binnenwater echt n makkie (qua kou en zo) en t is echt n goeie manier om fit te blijven.
  Oja, en het lijkt me dus leuk om af en toe ervaringen uit te wisselen, of samen tochtjes te maken. Ik zit er ook te denken om een grachten ‘cleanup’ te organiseren, en dat is ook leuker om samen te doen.
  Sorry voor het lange verhaal, mocht je interesse hebben of ideeën willen uitwisselen, stuur me een bericht op instagram: whatsupamsterdam.
  Cheers,
  Tomas

 34. Op Facebook is een actieve groep suppers… wie weet kun je daar app aansluiting vinden?

 35. Mooie sessie op Egmond vanochtend. Geen wind en steeds dikkere swell met mooie lijnen. Het brak ook mooi op de achterste bank met dikke bakken. Zat ook flink kracht in de golven. Mooie start van het jaar en lekker rustig met 2 man in het water. Gewoon heerlijk.

 36. Een sessie met twee gezichten was het op zandvoort! 11:30-13:30 was clean, zonnig, kleine anderhalve meter op de buitenbanken, heerlijke rides …… toen trok er iets verder op zee een pikzwarte regenbui langs en begon het te waaien, koud, klots, weinig hoogte meer, chaos. Was nog even kwartiertje te doen in de klots maar werd echt close out op eerste en tweede bank en liep over de derde bank. Begon met een 8 en eindigde met een vijfje. Overall dus wel dik voldoende!

 37. @Scharrekop mooi gezegd. Vandaag in Ter Heijde het zelfde (tot 15:00 iig). Het was wel ongekend druk voor in de winter op die plek.

 38. Na een fantastische sessie in Petten zo stom geweest om mijn handschoenen op het dak te leggen, uiteraard weg gereden 😢.
  Mocht iemand ze gevonden hebben, Xcel Infiniti 5mm wanten large.

 39. Dank Tobias voor weer een briljante voorspelling, het was heerlijk tussen 12:30-15:00 op wijk windsurfpad. Super rustig! Idd wat wind/chop tussen de buien in. Hele mooie hollandse bakken op de achterste bank. Bij opkomend werd het mij veel te druk en ben blij dat ik relatief vroeg ben gegaan.

 40. Was super laatste 2 uur opkomend in ZH! Pico bello voorspelling, heerlijke ritjes met power en hoogte. Stoked!!

 41. Ik zag het vandaag even somber in rond laag tij in Hoek…
  Ja, de zon scheen.
  En de wind was goed.
  En zo nu en dan liep er achterin wel iets. Maar zonder sup/foil/longboard zag ik het nog niet echt zitten…
  Tóch maar gewacht op het opkomende tij in de hoop dat de swell daarmee nog beter binnen zou komen.
  Toen begon het te regenen…
  En draaide de wind onshore…
  En werd het een knie/heuphoog rommeltje…
  En was ik bang dat mn kansen vandaag verkeken waren.
  Maar toen ik er eenmaal in lag werden al mijn gebeden verhoord!
  De zon kwam weer tevoorschijn en de golven werden steeds hoger en cleaner! Rond een uur of 16 was het echt even magic hour. 1m+, windstil en zó mooi clean. Brak toen ook precies mooi op de banken.
  Héérlijk!
  Wel onverwachts sterke getij stroming richting het noorden…
  Terwijl er echt nauwelijks wind was.
  Maar het was té lekker om eruit te gaan, dus dat werd een mooie sunset strandwandeling terug…
  Meesterlijk begin van het nieuwe jaar.
  Dat er maar vele van dit soort dagen mogen volgen!

 42. Gewoon helemaal goud vanmiddag. Mooi clean metertje op Mvv5567. Genoeg volk, maar ook genoeg golven. Heerlijk begin van dit surfjaar.

  Nu lekker litertje Jägermeitsie wegtikken om warm te worden. Aloha

 43. Best wat holle bakken bij ZO op Wijkie!! Whoehoe!! Zag een aantal berrel rijders en zat er zelf ook deels in. Verte stoke!!

 44. Zandvoort is mooi clean, jammer alleen dat het zo goed als vlak is…… Misschien iets verder naar het noorden?

 45. Ten noorden van Zandvoort was het gistermiddag prachtig(!). Relatief druk, maar erg goede sfeer. Cleane golven voor iedereen.

 46. Vanochtend gevonden ten noorden van de Pier op scheef, mooie vin zonder board. Wie is ‘m verloren?

 47. Ik ben vandaag mijn Sony Action Cam (as-20) verloren op het Zuiderstrand. Mocht je ‘m tegenkomen; ik hoor het graag! Veel dank vast!

 48. Het was klein maar fijn in Wijk aan zee vanochtend. Lekker dawn patroltje. Vanmiddag tweede sessie met opkomend. Bedankt voor the comments op mijn vraag over de wax. Ik moet mijn vraag misschien wat beter toelichten. Ik gebruik winter wax van sex wax op mijn single Fin, maar toch wordt deze na verloop van tijd hard en glad. Hoe kan dit?

 49. Heb je wel de speciale winterwax voor single fins? Thruster wax werkt echt voor geen meter op een single fin.

 50. Mocht iemand in Wijk vandaag een Captain Fin vin zijn tegengekomen; ik mis er een.. 🙁
  Zwart met rood en zo’n kek honingraatje

 51. Het blijft maar doorgolven deze week! Vandaag helaas die wind, maar morgen al minder nasty.
  De getijden staan deze week niet helemaal afgesteld op het ritme van het daglicht…

  Donderdag een retro-depressie vanaf Scandinavië! Dat zijn vrij zeldzame weerkaarten. Of het ook zeldzaam classic wordt, is even afwachten.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/9f76d.jpg

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/4fea8.jpg