Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 28 november 2023

De metingen zien er goed uit qua hoogte, echter de swellrichting is behoorlijk uit het noordoosten. Dit maakt het voor de noordelijke regio’s ongunstig, terwijl de hele zuidwest regio juist in de gunstige hoek ligt. Wel staat er eerst nog een beetje wind, maar die valt om 11u al helemaal weg. Het is dan nog wel wat te laag water voor België en Zeeland, maar Z-H wordt snel beter en gaat door tot en met de hele fase naar hoogwater van 12 tot 16u op alle spots. Lang geleden dat het zo windstil surfweer is geweest met ook nog eens aardig wat zon. Alleen Zeeland heeft a/h eind van deze periode, mogelijk al v.a. 15u iets meer last van een lichte zw wind. België blijft clean, maar wordt na 16u met afgaand wel kleiner dan 1m en alleen nog goed longboarden. De rest v/ NL kust blijft tot donker goed hoogwater, maar dat is eigenlijk alleen gunstig voor Z-H, het midden gedeelte en het zuidelijke deel. Richting Katwijk/Nwijk al minder swell, aangezien die kustlijn bijna hetzelfde loopt als Zvoort/Bdaal en al wat te veel afgedraaid is van de swell. Het beste is daar om eerste helft v/d middag te gaan met de push naar mid-tij. Dit geldt ook voor de rest van N-H, terwijl de wadden beter even kunnen wachten tot na 14u, omdat dan de wind er daar pas uit gaat en het tij in komt. Mogelijk komt de ZW er wel om 16u al in op Texel en die kans is er ook elders in N-H. Kort moment dus dat het echt even de moeite kan zijn, met het laatste uur van de middag al weer wind.

Woensdag 29 november

*Woensdag* een vergelijkbare dag, want opnieuw valt de wind later in de middag weg terwijl de swell dan al afgenomen is. Het enige verschil is dat de swellrichting nu niet noordoost is, maar meer noordwest. Daardoor is het nadeel in N-H wat minder en komt het daar ook met heuphoog zo af en toe nog wel binnen. Er is nog wel wat onzekerheid over het verloop v/d depressie. Die zou iets krachtiger kunnen uitpakken met voor de hele dag ook hogere swells dan 1m. Alleen dan ook met iets meer wind, 3bft aanlandig. Wat op zich niet zo’n probleem is, alleen dan wel stuk minder clean en lijkt dat juist weer niet op wat dinsdag is. Kortom, hou de volgende update in de gaten! Voor N-H geldt dat de wind er al snel uit zou kunnen zijn en even ONO is in de vroege ochtend dankzij de kou uit het binnenland. Ook al is het dan laagwater, de golven zijn dan wel het beste. In Zeeland en Z-H zuid blijft de wind wel langer onshore en wordt het pas na de lunch cleaner en mooier. In Z-H midden kan later in de ochtend al wel snel.

 

Donderdag 30 november

*Donderdag* weer een supercleane dag. Wel de kleinste, maar met de wind uit zuidoost 0-2bft wel echt super nice. Swell komt van wat verder weg, dus voor N-H en midden Z-H goed. Of het doorkomt tot Belgie is nog onzeker, maar Zeeland pakt nog wel kniehoog. Elders is de hoogte tot heup, zeker op de wadden is dat het geval, alleen daar komt later in de ochtend een licht noordoost bries te staan en is het mooie er van af. Alleen Texel blijft clean, net als de rest van N-H die laat in de middag met opkomend weer meer mooiere golfjes gaan zien.

Vrijdag 1 december
Vrijdag zit er ook nog wat in het vat. Wind neemt iets toe, maar blijft nog lang gunstig noordoost. Ook zou de hoogte wel iets toe moeten nemen, zodat Zeeland ook weer heuphoog te zien krijgt en BE einde middag ook. Enige probleem is wel de wind die naar aanlandig draait en tegen zonsonder gaat toenemen.

Wetsuitadvies, water is 11gr (wadden 10 C):

Dinsdag: Hanschoen, dik 5mm wetsuit, boots en capje
Woensdag: Winterpak, check oor-protectie !!!
Donderdag: 5/4/3mm Alles 5mm!
Vrijdag: 5mm schoen 5/3mm hand, cap

29 reacties

 1. Golfhoogte loopt al weer op, richting is goed. Gaat een mooi dagje worden. Een lichtpuntje in al het wind & watergeweld van de afgelopen 2 maanden.

 2. Echt supermooi in zandvoort tussen 12-14 op de achterste bank… heerlijke lange ritten in de zon met bijna niemand in het water….

  1. Was precies te laat en zag bij omkleden nog een mooie zee. Op het water kwam de wind en liepen de golven al over de bank heen. Koud voor weinig.

  2. Ja was heerlijk! Mooie golven, leuk metertje clean. Jammer dat m’n lichaam niet meewerkte want aan de golven lag het niet. Hopelijk komende tijd meer van dit!

 3. Terug teleurgesteld in de BE surf… dag verlof genomen hopend op mooie lange trage lijnen maar neen, het was messy, de hoogte zat erin maar de wave faces waren zo klein en vielen zo snel… had beter naar wissant gecrosst 🙁

  1. Geen idee waar jij gesurft hebt. Maar tussen 12 en 14u was het naar Belgische normen gewoon uitstekende surf met mooie krachtige golven. Er zat ook aardig wat hoogte in sommige sets.

   1. Tgoh, om gisteren “uitstekend” te noemen vind ik ook wel overdreven. Het was best goed, dat wel, maar het ontbrak wat hoogte. Eerst nog klein, maar halfuur na hoogwater voldoende hoogte om met een groveler boardje wat te kunnen surfen. Goed heuphoog. En dat de wind mooi offshore draaide maakte het erg clean, dat deel is wel uitstekend te noemen.

    Tenzij ook ik op de verkeerde plaats zat 🙂

 4. Jammer, wisselend beeld dus. Scheveningen was net als Zandvoort erg rustig en heel mooi van 12-14u met laagwater. Echt genoten!

 5. Vond het niet heel denderend met opkomend naar hoog, bulten verdwenen de hele tijd en braken zeer dicht op de kust gisteren 🙁

 6. Komt er zo aan. En de swell ook!

  Mooie meter op de K13, misschien nog heel even wachten voor het er is en het tij het verdubbelt.

 7. Nou tussen 1 en 3 in de middag was Wijk prima tgv het Windsurfpad. Clean en Prima sessie. In het zonnetje lekker aangenaam.

 8. Viel een beetje tegen 2e helft van de middag maar vlak voor sluit werd ie alsnog heerlijk…… lange cleane rides met voldoende kracht onder genot van een prachtige sunset.

 9. Waar kan je nog de originele layout van de rws golfspectra vinden zoals de screenshots van Tobias hierboven? Ik vind de nieuwe look een pak minder…

  1. Ja inderdaad, en ze berekenen zelf de golfhoogte die aankomt? Ik wil gewoon hs en hmax zodat ik weet wat de hoogste setjes zijn XD Ik kan zelf wel delen door 2 of 3….

 10. Ik ben benieuwd of er met opkomend nog een golfje te halen valt op Wijk vanmiddag namiddag. om het weekend in te luiden. Iemand een idee?

 11. Wie o wie is er gisteren (donderdag) een Oneill handschoen, size M, vergeten? Ik heb m gevonden op de parkeerstrook langs de weg.

  • o_1hgj1r7cq1nls66k13t8lbc12vt9.jpg

   Image