Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 24 september 2019

39 reacties

 1. Woensdag nog het kleine laagje rond ex-Humberto. Vanaf donderdag is het grote laag aan zet en blijft t/m zaterdag aan zet!

 2. Kan iemand me uitleggen waarom je met ZW’er liever laag water hebt in plaats van hoogwater? Thanks alvast!

 3. Hi All, ik wil er vanavond nog even induiken. Nu lees ik een zuid-noord georiënteerde kust… zou hier de Maasvlakte wat voor zijn of kan ik beter richting HvH/Ter heijde? Hoor graag!

 4. Ik ben hierover zelf eens een duidelijke uitleg gaan zoeken en de uitleg op deze site vind ik zeer goed. Als ik me niet vergis, is die dan ook geschreven door Tobias, meer dan 10 jaar geleden (:

 5. Dat ziet er mooi clean en klein uit nu op Scheveningen.
  Ik was vanmorgen zelf op IJmuiderslag, iets minder clean maar toch prima golfjes gehad.

 6. Zuidswell 
  Golven uit zuid- of zuidwestelijke richting zijn in de regel eigenlijk alleen goed te surfen bij laagwater. Op Getij.nl kun je voor meerdere plekken in Nederland bekijken hoe het getij verloopt. Vanaf afgaand tij is de swell uit het zuiden te surfen en met laag water wordt het meestal pas echt mooi. Vooral spots met strekdammen werken erg goed bij zuidswell. Bij veel strekdammen ontstaat er dan namelijk een soort van pointbreak met iedere keer dezelfde naar links brekende golf. Strekdammen liggen in Zuid-Holland tussen s-Gravenzande en Kijkduin en in Noord- Holland vanaf Hargen aan Zee tot Den Helder. Gezien de grote verschillen in de geografische ligging van deze twee kustprovincies zijn deze niet met dezelfde windcondities te surfen. Zuid-Holland heeft een harde zuidwester nodig voor het ontstaan van golven. In Noord-Holland kan dan al bijna niet meer gesurft worden omdat zuidwestelijke wind veel rechter op de kust staat. De ideale windrichting voor zuidswell in Noord-Holland is dan ook puur zuid. Bovendien heb je in Noord-Holland minder wind nodig om een surfbare golf te vinden. Het komt vaak genoeg voor dat het overal in Nederland flat is, terwijl er in Noord-Holland wel een klein golfje loopt. Na laag water worden de golven bij strekdammen snel slechter. De stroming van het getij staat dan namelijk dezelfde kant op als de swellrichting (van zuid naar noord).

 7. Ok, thanks. Boei-metingen schieten nu wel naar 300cm dus moet toch wel wat beter worden straks als die wind naar ZW draait.

 8. Wind draait te weinig. Mag plank met zeil van mn buurman ff lenen, das perfect nu. Niet voor niks iig

 9. Ik heb vorige week een aanvaring gehad op Wijk aan zee. Heb nu een ding in de rail van mijn mooie 9’0 single fin. Wie weet er een goede boardrepair in de buurt?

 10. wijk 9.00 tot 12.00 was best goed soms mooie lijnen en lange ritten alleen jammer dat de wind en dus de kiters en windsurfers er kwamen met weer een paar gasten die f…ing dicht langs en over me heen kwamen echt zo A relaxt en gevaarlijk bovendien.

 11. @Mark
  Op scheef ook, maar dat was vooral omdat het ver weg van het havenhoofd brak. Moet zeggen alle kiters en windsurfers waren heel oplettend, geen gevaarlijke situaties gezien ondanks dat het dicht op elkaar zat

 12. Vond Scheef maar matig vanmorgen. Beetje slappe hap en vooral leuk als je iets bereed dat langer was dan 7’6.
  Wel wat aardige golven kunnen rijden maar niet waar ik op gehoopt had. Morgen met wat meer west in de wind hopelijk wat hogere stormbakken

 13. Kneiterwind vanavond, wel wat hoogte, paar goede ritjes gehad..maar gekkenwerk met die wind/stroming/teruglopen

 14. Gister Wijk rond 17.30 voer een kiter vol in op een jochie, board doormidden en flinke klap op zijn kop met het kiteboard. Kon op eigen kracht naar de kant.

 15. Heerlijke golfjes zonet. Maar voor de windsurfer met he blauwe zeil probeerde je nou express op mensen in te surfen??…

 16. lekker middagje op de noord,om 1400 ineens die zw vol aan en een half uurtje later werd het meteen echt goed..fijn weekendje 🙂