Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 22 december 2015

109 reacties

 1. “Met grote uitzondering is dat op een aantal spots met hoogwater, maar op 99 van de 100 plaatsten heb je bij dit soort condities laagwater nodig.”

  Hoe kan dit?

 2. Waarom voorspel je vaak een harde ZW7-8 die in het echt toch erg vaak ZO-4 is? Het weerbericht doet dit al. Maar ook in je laatste SurfSMS .
  Thx

 3. Zoiets dacht ik vroeger ook, maar het is veel simpeler: je stroomt gewoon weg met hoogwater (stroming richting het noorden) en harde tot stormachtige wind uit zuid(west). Met laagwater zijn die twee wat beter in evenwicht, waardoor je er niet zo’n last van hebt.

 4. Vandaag knapte me leash in Wijk, super blij dat iemand me board redden voordat die de rotsen in knalde!! Wijk liep lekker rond 11 uur!

 5. Oké, ik ben er uit.. Ik ga een torq Longboard kopen. Nu twijfel ik tussen 8′ of 9′. Is er groot verschil? Maakt het veel uit? 8′ lijkt mij iets handzamer.. Iemand nog advies of ervaring?

 6. Windkracht 6, meer niet, maar toch behoorlijk goed @ Domburg
  Ik baalde dat het zwaar bewolkt was, te weinig licht voor goede foto’s, zeker eind van de middag, zelfs met een f 1,8 lens.

 7. @Zuid, hangt een beetje af van je eigen gewicht. Ben je veel meer dan 80kilo koop dan de 9ft zou ik zeggen. Op de langere plank(meer volume) maak je makkelijker noserides en met een kortere maak je wat makkelijker turns. Net wat je wil.

 8. @zuid het verschil is dat een 8 ft eigenlijk geen longboard is! Officieel begint het vanaf 9 ft. Maar sluit me aan bij klayzo hangt af van je gewicht en lengte. Ik heb zelf een 8.4 ft board omdat ik niet zo lang ben. Met Torq heb ik persoonlijk geen ervaring. Weet niet of het goede boards zijn. Ligt er ook aan wat je stijl is radicaal of oldskool. Succes.

 9. Wijk was lekker vandaag! @Zuid er is wel verschil qua vinnen; 8foot heeft een thruster setup terwijl de 9foot een longboard centerfin heeft. Zelf vond ik de 8foot heerlijk surfen in Portugal; zeer licht board!

 10. @Zuid
  Die Torq 8 drijft als een boot, pakt makkelijk golven is verrassend licht en wendbaar. Ik surf zelf een surftech 9.4 en een bic 10 en kan dit plankje als longboarder aanbevelen. Misschien later een langere center fin opzetten?

 11. Gister het licht uit gedaan in cadzand. Met mooie cleane golven. Wel kleiner dan de foto van domburg.. vanmorgen het licht weer aan gedaan en was wat.rommeliger dan gister wel meer hoogte..soms lastig te pakken.. was wel lekker met het zonnetje .al stoked voor volgende week!

 12. Go if you wanna know!
  @zuid…. Heel grappig… Digitaal je surfplank opzoeken en je beslissing van commentnts van anderen af laten hangen???
  Ga gewoon boards hiren en proberen dan metk je het verschil vanzelf of niet

 13. wonderlijk dat domburg zo mooi liep gister. Ik was in zuid-holland (monster) en het was daar toch echt een stuk kleiner, terwijl ik zou verwachten dat het verder naar het noorden groter zou worden. Misschien toch het havenhoofd van hoek van holland dat de boel verpest, of gewoon slechte banken.

 14. Vandaag waz lekker best hoge golven beetje wind en zonnetje yihaa laat de kerst maar komen

 15. @stammie
  Een board huren en testen heeft alleen echt zin als de omstandigheden ongeveer hetzelfde zijn anders kan je niet vergelijken.
  Ik weet na 25 jaar surfen inmiddels wel ongeveer wat ik lekker vind surfen, maar uiteindelijk surft 90% van de boards die te koop zijn wel goed voor de gemiddelde surfer. Pas als je echt goed bent (en dat zijn misschien nog geen 10 mensen in Nederland) ga je de kleine verschillen in shapes merken.
  Daarnaast, ik heb op verschillende (short)boards gesurft, met veel verschillende shapes en na verloop van tijd wen je aan een shape en is het weer raar om op je oude board te stappen. just my 2 cents

  on topic
  Lag vanmiddag op de noord met hoog en was eigenlijk best waardeloos. korte krachteloze ritjes. nog geprobeerd om een barreltje te scoren om het nog ergens op te laten lijken, maar het was mijn dag niet. Ik had graag eerder willen gaan, maar moest werken en daarna met de jongste naar het ziekenhuis voor een intake. Hopen dat er morgenochtend nog wat te surfen valt.

 16. Off topic: heeft iemand ervaring met een Orbitur camping aan de Atlantische kust in Portugal. Welke plaats is aan te raden of zijn er andere goede campings dichtbij goede surf. Many thanks!

 17. @Portugal off topic.
  Tijdens onze camper wintertrips regelmatig op Orbitur Campings gestaan in Portugal. Kon destijds een soort laagseizoen leden/korting kaart aanschaffen. Was echt spot goedkoop per nacht met ons hele gezin. Eenvoudig, maar voor ons prima. Koop een campinggids van Portugal of Zuid Europa. Leg de kaart met campings over de kaart van surfspots in een surfguide en je hebt een prima overzicht van campings in de buurt van surfspots. Rijden blijft bijna een must in Portugal om goede surf te scoren. Vastleggen op 1 plek zal ik niet zo snel doen. Omgeving Sagres/Lagos geeft je de mogelijkheid om zowel de zuid als de westkust te surfen. Erg fijn bij dominante noordenwind. Populaire bestemmingen als Peniche en Ericiera hebben uiteraard veel camping/surfkamp mogelijkheden. Maar surf in Portugal heeft nog veel meer te bieden. Zitten nog honderden surf pareltjes tussen genoemde surf bestemmingen in met vaak campings vlak aan het strand/surfbreak. Noorden is bizar mooi met zijn baaien. Vergeet de campings… Huur/koop een camper(tje) en ga 3 maanden ipv 3 weken 🙂 Camper paradijs.

 18. Domburg (23 dec) 15:00-17:00 – Knie tot heuphoge lijntjes, blue skies, nice sunset.

  @Zuid: er zit veel verschil in longboards; zo heb je performance longboards, cruizers, noseriders en allround boards. Afhankelijk van de shape surf je ze ook anders. Een longboard met veel rocker, single naar double concave bodem & harde rails in de tail kun je verticaler surfen en surf je meestal vanaf de tail. Een noserider daarentegen met alleen wat tail-kick een belly bottom naar V en 50/50 rails, surf je klassieker met drop knee en pivot turns en vanwege de shape is deze stabieler om op te cross-steppen. Kijk dit filmpje anders ff, daar wordt het één en ander uitgelegd: http://youtu.be/tCjXUfqRcV8 (3:55min begint stukje over longboard shapes).

  By hartbeach in Scheveningen hebben ze nu een aardige Lufi verzameling waar je de verschillen tussen shapes goed kunt zien.
  In het segment waarin jij kijkt, zijn het vaak EPS/Epoxy boards, dat is licht materiaal en daarom wordt er meestal een performance shape van gemaakt, zo heeft de TORQ ook single-double concaves en daarmee is het een sneller board (dan een klassieke shape). Dito geldt voor de lichte Walden Magic in epoxy en de BIC e-comp; er zit wel wat verschil tussen die boards maar het zijn allemaal allround shapes (met meer nadruk op ‘performance’ dan klassiek). Voordeel van deze boards is dat ze in Nederland in veel omstandigheden werken (ook op de vele minder mooie dagen); als het je enige longboard is, dan is daar wat voor te zeggen.

  Lang verhaal, maar afhankelijk van hoe goed je surft kun je het beste een keer zo’n board surfen óf naar een surfshop gaan en je laten voorlichten op basis van jouw wensen.

 19. Iemand ervaring met Nieuw-Haamstede of Renesse met een ZW-er? Ik ben daar 2e kerstdag in de buurt.

 20. ziet er nog steeds uit als een pannekoek…. heeft het zin om het kerstontbijt te skippe en een surfje te doen morgenochtend ??(geeft wel weer gezeik thuis maar ben wel toe aan wat golven)

 21. @portugal

  In viana do castello ten zuiden van de riviermonding zit nog een orbitur camping met duinovergang naar het strand. Met een beetje geluk kan het daar mooi golfsurfen zijn anders is het of een eindje in richting het zuiden wandelen of naar 1 vd spots in de buurt rijden.

  GR. Wilco

 22. zelf daar nog nooit gesurft, maar neem je plank mee en ga gewoon ff kijken, je weet maar nooit:)

 23. Petten was mooi metertje en clean van 10-11. Daarna ging de wind iets harder en meer zw en werd het een rommeltje

 24. @Singlefin: orange
  hoe zijn die Lufi’s? Heb zitten staren naar de 9’4 noserider. Heb nu een Adams 9’0 highperformance longboard maar ik peddel me alsnog behoorlijk de ziekte om kleinere golven te pakken.

 25. Ik heb een Lufi 9.4 magic model, niet echt een noserider meer high performance, heerlijk board is net zo wendbaar als een lompe fish!

 26. Dat was een mooi kerst kado mooi lijnen en soms headhigh echt genoten op wijk van 10.00 tot 14.00 en af en toe viel de wind weg en dan superclean …stoked

 27. Wijk was idd een groot kerstkado. 11:00 erin en tot 13:30 alleen maar genoten van hoge pieken en af en toe mooie lange lijnen. Voornamelijk borsthoog maar zoals Mark al zei regelmatig headhigh ertussen. Geweldig!!
  Nu met gerust hart me volproppen bij de Japanner 😉

 28. Heb ook een Lufi 9’4. Idd. niet echt een noserider maar wel erg blij mee.
  Geeorge greenough 9’75” 4A fin eronder. Heerlijk!

 29. Even voor de duidelijkheid…
  Als we hier over head-high praten dan hebben we het dus over golven die net zo hoog zijn als jijzelf (rechtop)staand op je plank?!
  Een goeie anderhalf tot een kleine 2 meter dus?
  Toch???

 30. Ik bedoel als ik in een golf naar beneden rij ik dan recht tegen water aan kijk dus dan zet zo hoog als ik is 185 lijkt me dat head high en ik zei dus soms . En @ dirbee je ging ook lekker
  Top dagje gewoon@!!!

 31. nog kansen op texel morgen met zw 7? vandaag rond gekeken hier, maar niet echt een mooie golf gezien.. iemand van texel die mij kan helpen waar en wanneer het mooi zou kunnen zijn? hoor het graag en wie weet tot in het water!!

 32. nee, Mark bedoeld duidelijk dat het head high is als je helemaal je achterste knie op je board drukt, alsof je gebareld gaat worden, en de piek van de golf komt dan net aan tot je neus, dan is het voor mark en dirbee head high. Geniet ervan jongens!

 33. Hi

  Goede kerst allen!

  Ik ga volgende week naar Marokko. Ga sowieso de Taghazout area bezoeken. Hebben mensen nog mee

 34. Hi
  Goede kerst allen!

  Ik ga volgende week naar Marokko.Vlieg op Marrakech en dan meteen met de huurauto naar Taghazout. Hebben mensen nog tips voor Marokko, welke gebieden nog meer goed zijn voor surf/hostels/ eettentjes etc?

  Thanks!!

 35. Ik bespeur toch wéér een lichte vorm van jalouzie in de reacties van Glurie en de (altijd zo toepasselijk annonieme) @Glurie.
  Headhigh of niet, altijd weer een vraagstuk kennelijk waar bepaalde lezers zich erg over kunnen opwinden, het was genieten.

  Hoe was jullie kerstbrunch? Balen? Afzien?

 36. Merry Christmas everybody!

  Klasse reactie Dirbee op de (@)Gluries. Deel volledig je visie/mening en respect voor de prachtige wijze waarop je het verwoord. Mooi plaatje, die golf (en het genot dat het je schonk) is je gegund!

  Kerst was super, vandaag vrij programma dus hoop dat er nog een nat pak in zit vanmiddag! Jij goeie Kerst gehad?

 37. Ho Ho Ho…. 😉
  Ik bedoel het allemaal niet zo kwaad lieve mensen.
  Beetje sarcasme kunnen jullie toch wel handlen?
  Jaloers ben ik wel. Dat klopt. Ik lag er immers zelf niet in.
  Maar was vooral gewoon verrast om te lezen dat er ineens head-high golven ergens kwamen binnenrollen….
  Wil dan even zeker weten dat we het over hetzelfde hebben. (aangezien er in mijn ogen soms wel erg snel en makkelijk wordt geroepen dat golven een bepaalde hoogte zijn…)
  Val verder helemaal niemand aan in mijn post. Dus doe dat aub zelf ook niet.

 38. geef niks @glori maar er is een spreek woord…hij heeft de kerstklok horen luiden maar heeft de kleppel niet gezien of zoiets haha .
  Goeie foto @ dirk lijkt me het bewijs en heeeeeel af en toe kwam er zelf nog een hogere binnen rollen ..neem nou maar gewoon aan glurie
  Gewoon jaloers dus .
  Fijne kerst nog iedereen

 39. Wijk 9:30-11:30 – Zat wel lijn in de golven tussen heup en borsthoog, maar de pier bood net niet voldoende beschutting voor de straffe zuid-wester (best choppy). Denk dat de lieden met een zeiltje in het voordeel waren.

  @Alex: ik heb zelf nooit een Lufi onder mijn voeten gehad. Maar het zijn volgens mij prima boards. Ze bieden een logische quiver aan voor verschillende soorten golven; kijk maar eens op: http://www.lufisurf.com/index_en.html
  Een performance board heeft meer rocker en paddelt dus per definitie zwaarder aan; maar in hollere golven ben je in het voordeel. Een noserider paddelt heerlijk en daarmee kun je de kleinste rimpel pakken, maar ook goed nosediven in holle surf.

  Zelf heb ik dus meerdere longboards en kies ik de ‘juiste’ op basis van de voorspelling. Als je er één wilt, dan werkt een allrounder prima in Nederland… da’s volgens mij ’t ‘Magic Model’ van Lufi.

 40. Als iemand 150cm lang is zal diegene vaker headhigh golven surfen dan iemand die 185cm lang is 😀

 41. Ben ook benieuwd naar hoek vandaag. Of die noordswell nog een beetje doorkwam. Ben zelf maar naar wijk gereden voor de zuidwester, die was wel lekker eind van de middag. Morgen geen zin om weer zon end te rijden, dus ga misschien ook hoek proberen.

 42. Morgen derin ? Effe headhigh waveriding or just high hahaha tomorrow secret spot velsen noord see yathere !!

 43. @Dino

  Ja, zaten mooie lijnen in maar straffe wind was wel meer sideshore. Waren maar met 2 man (ochtend) en paar windsurfers.

 44. @singlefin (en Ruud)bedankt! ja de magic model is dus eigenlijk niet wat ik zoek. ik zoek een lichte paddle en met gemak kleine golven pakken. als het holle bakken zijn pak ik wel wat anders.. gewoon een lekkere plank voor die mooie restswelletjes! ik wil het liefst ook op mn knieen kunnen peddelen af en toe om mn onderrug te ontlasten, gaat op de Adams voor geen Arie..

 45. @Alex: daar zijn noseriders en cruizers voor. Al moet ik daar wel bij zeggen, dat die boards wel van cleane lijntjes houden. Zonder je gewicht en lengte te weten, kun je naar boards met relatief weinig rocker kijken van minstens 9’4 lang, een breedte rond de 23′ en een dikte rond de 3′. Als het een polyester board is, zou ik minstens een glassing van 2×6 bovenop en 1×6 onderop doen met een extra knee paddle patch. Een board dat iets beter tegen chop kan, maar wel makkelijk paddelt is de In the Pink die bij Aloha in Scheveningen ligt, bij die uitvoering hoef je je ook weinig zorgen te maken over knieën in je deck bij het knee-paddelen.
  Mocht je me op Wijk ooit zien op een oranje singlefin van CeCe, dan mag je die gerust een keertje proberen.

 46. Onwijs bedankt.. Ik ben 1m78 75 kg..ik weet toevallig een 9’3 In the Pink tweedehands te koop.. mm

 47. @ dirbee

  tof filmpje !
  duidelijk vandaag
  met windval vanaf 15h, lijkt me wel ok! alleen hoogte speelt misschien een verkeerde rol

 48. Ik heb een week of zes gesurft in Gambia in 1996 (klinkt alweer als lang geleden)
  Niet echt bekend als een surfland (toen)nu weet ik niet of er veel mensen heen gaan. Ik was er vanaf januari, dat is ook het beste seizoen qua temperatuur.
  Bij Fajara was wel een goede spot, ik zat toen in Bakau waar ik ook wel surfte bij cape point (let op de stroming!). Op wannasurf.com staan nu 3 spots dus dan heb je een indicatie. Er is altijd wel te surfen tenzij er geen swell is natuurlijk maar als die er is moet er altijd wel ergens te surfen zijn. Misschien moet ik de spot bij Fajara maar eens aanmaken op wannasurf (met foto’s) maar weet niet hoe het er nu is. Heerlijk tropisch water en temp rond de 40gr. Let op de stingray’s (dus schuivelend het water in lopen). Zitten ook veel barracuda’s maar daar heb je geen last van, net als de krokodillen die tot 2 km de zee in kunnen zwemmen.
  Ik hoor het wel als je meer wilt weten.

  Groetjes

  Pepijn

 49. relaxed filmje weer hoor Dirk, rolden lekker smooth binnen daar in “het verre” noorden. keep up the good vibes!

  Groeten Youri “”Railgrabber” 😀

 50. Hoek van Holland was top van 12 tot 14!
  Niet zozeer de hoogte maar af en toe wel lekkere lange lijnen.

 51. tja, ik zag dat het een mooi middagje zou worden, maar moest naar mn schoonouders op het platteland! balen dus! wel vet filmpje hoor dirbee en best wel jaloers!!

 52. Geen familieverplichtingen en leuke surf. Vrouwlief aan de koffie bij Aloha en ik een paar golven surfen. Prima afsluiter van het weekend @ wijk aan zee.

 53. Hé Raily!! Zelf nog wat kunnen grabben de laatste tijd? 😉
  Leuk weer wat van je te horen. Je moet maar ‘es hier naar het “verre noorden” toe komen voor een surfje, lijkt me lachen!!

 54. Helaas geen foto of zo, maar het waren heerlijk lange ritten op Scheef Noord met ’t longboardje. Vanaf 3/4 havenhoofd tot aan ’t strand. En ook nog noseriden, terwijl ik niet een typisch noseride board heb. Golven waren zeker wel een dikke meter achterin. Dit was even na eb.
  Wel 1 raar akefietje: er belandde een vrij groott en xwaar stuk lood van een visser met 4 haken op mijn been en mijn board. Ik had wel gewond kunnen raken of mijn net nieuwe pak had wel gescheurd kunnen zijn, Nog even controleren of mijn deck nog waterdicht is.

 55. In m’n uppie, Callantsoog.
  Voor mij als beginner moeizaam; rommelig en sterke stroming.
  Na 14.00 uur werd het rustiger, veel minder wind en af en toe een mooi lijntje.
  Eindelijk weer een nat pak en een enkel golfje gepakt, dus tevreden naar huis.

  Misschien andere spot beter geweest??

 56. Balen, ik had een kerst die wat lang doorliep. Het ziet eruit alsof ik een mooi dagje heb gemist. Zou er morgenochtend nog wat staan?

 57. @tobias of iemand anders die t snapt. Er zouden golven onderweg moeten zijn, maar ik zie hier niks van terug op de f16 boei. Weten je zeker dat er iets leuks onderweg is of heeft t laag toch niet z’n werk gedaan vannacht?

 58. Ik ben ook vorig jaar begin november naar gambia geweest en logeerden op 15 km van Banjul in een prachtig hotelletje dichtbij het strand maar ik ben de naam nu wel vergeten.
  Ik vond het om te surfen niet echt wauw. Wij hadden een paar dagen golven van een metertje maar totaal niet clean. Ik weet niet als dat aan de periode lag of aan het weer…
  Volgens mij is het als surfvakantie niet top maar het land zelf is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er kunnen ook kwalletjes in het water zitten 🙂

 59. Alles omgegooid op mijn werk maar no waves in Zuid Holland. Geluk dat een maatje er al vroeg was en het door gaf, uiteindelijk omgedraaid met zijn alle en weer huiswaarts.. Van stoked naar zwaar klote.