Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 20 september 2022

99 reacties

 1. “Eneco bouwt momenteel een nieuw windpark op Maasvlakte 2 en zocht daarbij nog mensen die een goed initiatief hadden voor op de locatie. Strandweer.nu diende daarop een plan in en kreeg groen licht met vlag en wimpel voor haar voorstel. De komende 5 jaar zijn alle kosten voor aanschaf, onderhoud en data van de nieuwe en betere camera gesponsord.”

 2. Wijk was een wispelturige klotsbak waar de golven alle kanten opgingen.
  Soms dacht je een golf te gaan pakken en als deze vlak bij was, draaide deze ineens een hele andere kant op.
  Maar met wat mazzel kon je wel een leuk ritje pakken.

 3. Hi! begin oktober ga ik met het gezin ( kinderen 0 en 2) met de camper richting Frankrijk. Hebben jullie tips voor een leuke kindvriendelijke camping waar ook nog een leuk golfje loop 🙂 Thanks!:) Timo.

 4. Controleer even goed of de camping van keuze dan nog open is.
  De meeste campings sluiten per 1 oktober.
  In welke regio zoek je het?

 5. In de forecast voor woensdag staat “Zodra de A12 onder de 70cm gaat..” moet je voor de hoogte naar Hs, Hmax, Hs7 of Hm0 kijken?

 6. Liefst een beetje duidelijk, zuid Bretagne -vendee. Inderdaad zag ik dat niet alle campings open zijn. Tips zijn meer dan welkom 🤗

 7. zowiezo
  goed afzakken naar het zuiden. Bretagne en omstreken wordt qua temperatuur echt niet gezellig met de kids! (en inderdaad; vooraf goed informeren, bijna alle campings zullen waarschijnlijk gesloten zijn……)

 8. Wij hebben ook met camper en kids gereisd. Vrij staan is toch wel het leukst. Uitgestorven campings zijn niet zo gezellig. De camperplaats ten zuiden langs het meer van vieux bouceau vonden wij in augustus heel relaxt. Fijne plek aan het meer voor de kids en leuke surf.

 9. Nu je het zegt! Lijkt inderdaad toch wat lichts noord in te komen. Zaterdag-avond of zondag-ochtend even aanzien toch!

 10. Zou het komen door dat kleintje Hurricane Gaston? Die duwt het hoog iets op, waardoor de luchtdrukverschillen ook op de Noordzee toenemen. Ik heb Gaston over het hoofd gezien, zat alleen te kijken naar Fiona!

 11. Toch nog wel een mooi lijntje hier en daar.. Gaat nog net, voor wie even een natte neus wil.
  Op scheef althans

 12. Dank dat je weer even de theorie over de meetboeien, spectra en ‘reistijd’ oprakelde. Vanochtend lekker in de golven gespeeld, terwijl ik maandagavond de hoop al een beetje was kwijt geraakt.

 13. Dit soort mooie dingen zie ik alleen op plaatjes 😉
  Waz was gezellig vanmiddag met suppers en surfers, niet druk, wat slappe golfjes, met een heerlijk zonnetje. Toch wel genoten.
  Op naar zondag!

 14. Is nu toch weer iets afgeschaald, maar nog steeds over een langgestrekt gebied noord. Zal zaterdag nog slap zijn met wind, maar wel te sufen. Zondag de beste papieren, rond de hoogwaters.

 15. Wimereux is wel nog een nice spot, ambleteuse richting wimereux en dan heb je een klein parkingkje met een nice spot rif en beachbreak ook.

 16. Er moet wel een lagedrukgebied in de buurt zijn. Wimereux werkt meestal op windswell, Yport is beter bij swell afkomstig uit de atlant. oceaan. De site yadusurf.com geeftl een redelijke voorspelling.

 17. Als je de ligging van Wimereux zo op de kaart bekijkt zou je haast denken dat de atlantische swell daar miss net wat beter kan doorkomen dan Yport ivm die landtong naast de kanaaleilanden.

 18. Dat klinkt logisch maar uit ervaring weet ik dat de swell(vooral de kracht) gewoon niet zover door komt.
  Ik ben nog naar Dieppe gereden waar het niets was, dan 100km verder naar omgeving Etretat waar de groundswell wel mooi doorkwam. Als je naar Wimereux gaat heb ik nog een tip, het is vaak beter in Wissant dan in Wimereux. Bij zzw is de wind daar helemaal aflandig.

 19. Is er nog iemand in de buurt van Alkmaar e.o. die oude wetsuits/oud neopreen een tweede leven geeft door er iets van te maken bijvoorbeeld?! Zonde om weg te gooien bij restafval.

 20. Ik bewaar een van mijn oude wetsuits om de gene die ik gebruik mee te kunnen repareren.
  Soms komt een stukje neopreen net mooi van pas.

 21. Ik lag er afgelopen week in met een 1 jaar oude 3/2 maar vond het al fris worden. Volgende keer m’n 2 jaar oude 5/3 aan!

 22. Zojuist bij de panoramaweg tussen Domburg en Westkapelle m’n fcs vin + box verloren. Mocht iemand die vinden dan zou ik heel graag de vin terug krijgen…
  Epr apenstaartje zeelandnet punt nl

 23. Thanks voor de comments, ga me toch maar een 4.3 aanschaffen voor woensdag, vorige week lukte prima in de zon maar het weer wordt toch aanzienlijk frisser.

 24. Dank voor je reactie…heeft mij aan het denken gezet om reparatie met lijm mogelijk toch een kans te gaan geven. Thanks 😉🤙🏻

 25. Buiten een honderdtal surfers, wat lijntjes en een leuk zonnetje inderdaad niks te zien in Oostende

 26. Lag er rond half 4 in was echt heerlijk! Die 10 minuten voor dat het even kort regende was het wind stil en donders mooi!

 27. M’n pak hing nog uit te druppen van een gezellige ochtendsessie met een teamgenoot. Zelf hing ik ook wat rond, zoals dat soms gaat op de zondagmiddag. Beetje lummelen, wat Murakami lezen, voor de fun de webcam kijken en… WAT?

  Binnen no-time stond ik strak in mn backup pak: een 3’2 Sola met korte mouwen uit 2006. Nog even dat laatste halfuurtje opkomend pakken met mijn laatste impulsaankoop, een 5’4 44L twinfin softtop. Dat was het plan tenminste.

  Ben zelden zo koud het water uitgekomen. Gewoon omdat het zooo lekker was. De Noordzee en ik konden elkaar in deze staat van zijn niet alleen laten: Zo blij als een kind was ik, na weer 3, 5 of soms zelfs 10 seconden op een lekkere dikke schouderhoge lijn, die op Het Stille Strand (secretspot in NH) in grote getale aanwezig waren. De stoke verdreef de kou zoals de herfst de zomer; onderweg terug naar mijn fiets zei elke tegemoetkomende strandganger: het was erg lekker, zo te zien!

 28. Kan bevestigen dat het gister inderdaad schouderhoog was in NH, en zelfs een enkel setje gehad dat daar boven kwam en ben niet bepaald een kabouter.
  Eerste half uur voor hoogwater in de shorebreak liggen kutten met een paar andere die afdropen. Daarna naar een verdere bank gegaan en dat was wel fire.

  De boeien logen er ook niet om trouwens.
  Vooraf én achteraf leek het vanaf de kant ook niet veel.

 29. Mooie swell op de noordelijke boeien joh! bijna 3 meter op 13sec op Haewene en daarboven nog meer hoogte. Ben benieuwd wat er woensdag over blijft, helaas betekend die hoge period ook hoge snelheid 🙁

 30. Scheef was echt heel mooi vanmorgen, tot 12 uur offshore wind en flink wat regen…wat een hoogte!

 31. wat loopt er beter op ijmuiden hoogwater of laagwater met een ZW deining en een NW windje?

 32. Zeg dat wel, wat voor bommetje is daar langsgekomen! In weerland heeft men het wel eens over een meteorologische bom. Nou, dit was er zo een.

  De swell zal zo ook aan onze kust arriveren. Wordt een zware peddel, hoewel je nu 20 sec tussen de golven kunnen peddelen voor de volgende duckdive 😉

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/dae5d.jpg

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/22b02.jpg

 33. Hoi,

  Normaal surf ik op Scheveningen, waar het goed te vertoeven is, maar altijd druk.
  Ik vroeg mij af of Kijkduin een goede surfplek is en of iemand hier ervaring mee heeft.
  Geen huur meuk nodig, alleen de nieuwsgierigheid of Kijkduin ook goed te doen is.

 34. Vanochtend kon ik even naar IJmuiden. Dacht gezellig te peddelen met mijn peddelvriendjes en vriendinnetjes. Helemaal leeg. Op 1 verdwaalde wingding-er na. Die pakte helemaal achterop wat deining en ging er meestal weer uit voor de golf begon de breken. Over breken gesproken, na de 2e golf brak mijn leash. Kon snel mijn board weer opvissen, maar geen reserve mee. Was dus een korte, eenzame sessie.

 35. Ook hier gewoon beachbreak, net zoals de rest van onze kust. Bankjes misschien net wat minder dan scheef, ook net zoals de rest van onze kust. Wel alle golven voor jezelf

 36. Vandaag in Bali (Old Man’s) toch even bang geweest. Er kwamen soms mooie sets door maar eigenlijk waren er tussendoor heel grote sets die in close out doorbeukten (2,5 -3m schat ik), daar moest je dan effe door. Met als gevolg dat ik toch een paar keer 10-15 sec onder water geduwd ben en even zonder adem zat. Ik probeerde naar de kant te geraken maar de sets waren te groot. Strategie 1 was gewoon achteraan op mijn plank liggen, goed vasthouden en me laten meevoeren, maar daar was het veel te groot en heftig voor, de plank kon ik niet vasthouden met als gevolg meegesleurd worden onder water in de dikke white wash. Strategie 2 was de leash vastnemen op pakweg 10 cm van de plank om er niet tussen te klemmen, en als de golf kwam de plank onder water te trekken, ook heel heftig allemaal, strategie 3 was een turtle roll maar daar dierf ik niet aan beginnen gezien de enorme golf. Ik had een 7’6 genomen…

  In elk geval toch flinke schrik gepakt onder water, en ik vroeg me af hoe ik hiermee moet omgaan… behalve vermijden van dit soort omstandigheden… je bent hier dan en je wil erin natuurlijk. Ik neem aan dat de meer advanced intermediates en hoger dit allemaal wel eens hebben gehad?

 37. eerst maar eens goed inschatten of de golven wel passen bij je niveau. Kan gevaarlijke situaties opleveren als je dat niet doet. Sowieso goede spotcheck.

 38. Cangu en omgeving surf je bij bij laagwater. Surf dan op de voorste break. Bij hoogwater breekt het alleen achter, en is het makkelijk om er te komen, maar moeilijk om er te surfen als je niet zo ervaren bent..
  Neemt eventueel een les van die gasten daar, kost je niks, levert veel op. Succes!

 39. Bedankt voor de tips. Ben een slechte intermediate, kan wel eens een cutback en een goeie bottom-turn doen en heb van de ruim 100 sessies waarvan 1/5 in de Atlantische en Indische oceaanswell… maar dit had ik toch nog nooit meegemaakt.

  Achteraf bekeken had ik er niet in mogen gaan, de enkele grote sets die om de 15 min kwamen waren te heavy voor mij, ik twijfelde al wat en er zat eigenlijk ook weinig volk in het water, misschien wat overmoedig na een paar lessen en een paar goeie sessies in Lombok, maar ik zat er midden in, het werd groter en ik moest er terug uit geraken.

  In het vervolg probeer ik toch te turtle rollen en vooral ook niet te panikeren onder water, ik las over de 12-seconden regel waarbij een whipe out blijkbaar zelden langer duurt. Dat stelt wel wat gerust.

  Een lesje in nederigheid om niet snel te vergeten in elk geval, straks wat kleinere swell en een lesje nemen om het achter mij te laten. Bedankt voor de tips in elk geval!

 40. Achteraf een mooi verhaal;, maar ertussen liggen is in je broek poepen ja. Een lesje in nederigheid, mooi gezegd.

 41. Goedemorgen Tobias,

  Is het wellicht een idee dat je bij het surfweerbericht kunt adviseren over wetsuits en toebehoren.

  Ik vind het zelf best lastig om in de overgang van zomer naar herfst als ik enige tijd niet ben wezen surfen en het koud aan voelt te beoordelen of ik voldoende aan enkel een 4/3 heb.

  Als ik het zo lees, zijn er meerdere surfers op dit topic die dat zo ervaren.

  Thanks !

 42. Stond hier op de site altijd onder het bericht. Ben het deze keer vergeten, want was nog niet zo spannend. Goede 3/2mm kan, best is toch een 4/3tje pakken.

 43. De onderlinge verschillen in het ervaren van warmte/kou zijn volgens mij tamelijk groot. Als gemiddelde kan je misschien de tabelletjes van de wetsuitproducenten gebruiken. Dat is een prima indicatie bij twijfel.

  Linksom of rechtsom blijft het echter persoonlijk. Ik vind mijn 3/2 nu nog aan de warme kant en heb het vrijwel nooit koud in de winter in mijn 5/4. Maar ik heb wel heel snel koude klauwtjes waardoor ik vrij vlot handschoenen draag. Het blijft een kwestie van uitproberen en ervaren wat voor jou prettig is.

  Bij twijfel kies ik overigens altijd voor de warmste optie. Beetje zonde om een surf te verpesten omdat je stijf en koud bent.