Surfweer dinsdag 20 september 2022

De noordwest stroming komt op haar einde. Een die vorige week begon en meer dan 7 dagen lang standhield. En daarbij ook al zeven dag op voorrand te forecasten was dankzij de ligging van de hogedrukgbieden en de aanvoer van twee ex-hurricanes op de Oceaan. Helaas moeten we het nu even stellen zonder invloed van orkanen of ex-orkanen in ons aandachtsgebied. Pas volgend weekend komt heel langzaam ex-orkaan Fiona heel noordelijk op onze weerkaartjes terecht. Zeer zeldzaam dat deze ex-hurricane helemaal bij Newfoundland uitkomt en dan boven Groenland opvult en verdwijnt. Het is het systeem dat nu ongekende schade toebrengt als Orkaan Fiona in de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico. De invloed die het op ons uitoefent is minder direct, want het lagedrukgebied lost op en verdrukt daarbij andere depressie die boven Groenland liggen en niet anders dan richting de Noordzee kunnen koersen. Of eigenlijk beter gezegd is het het hogedrukgebied dat op de Oceaan wordt versterkt door het langstrekken van Fiona. Dit zorgt voor een Omega blokkade waardoor depressie niet van west naar oost over de Oceaan kunnen, maar met een omweg via IJsland en dan in een glijbaan afzakken West-Europa in. Golven gegarandeerd! Maar daar moeten we nog wel even op wachten. Voor nu is het dus nog pakken wat je pakken kan.

Dinsdag 20 september
De swell op de metingen ziet er best indrukwekkend uit met 1,50m significante golfhoogte en een gem. frequentie van 125 mhz. Omgerekend is dat 1000/125 is dat exact een golfperiode van 8 seconden. Misschien niet iets te hoog, want idealiter zit die tussen de 6 en 7 seconden in de ondiepe Noordzee. En omdat de Noordzee zo ondiep is speelt het getij een grote rol. We zitten net na halve maan in een tweedaagse dip van doodtij en heel weinig verschil met laag en hoogwater. Daardoor komt de swell nog wat moeilijker over de banken richting de kust, iets wat duidelijk te zien is op de webcams in het noorden en zuiden. Het lijkt wel niet hoger dan 1m, terwijl je bij deze golfwaardes makkelijk golven van 2 meter face had kunnen verwachten. Het tij is daar dus debet aan, maar ook de richting van de golven speelt een rol. Die is namelijk puur noordelijk en staat op 0 graden in de wind/golfrichting-roos. Waar de kustlijn van noord-naar-zuid loopt schampt de swell dus parallel langs de kust en zie je hem wel vol terug op iets dat daar haaks op staat (bijv. een havenhoofd). De swell heeft als oorsprong het kustgebied west van Noorwegen. Meer gunstig was geweest als deze van de kant van Schotland uit de Noorse Zee was gekomen. Dan had de swell een meer NNW richting gehad en beter op de kust gebeukt. Of nog beter, dat de swell binnen de Noordzee zelf was ontstaan aan de Engelse kust, een klein stukje noordelijker aan de overkant dus. Want dan had de richting er loodrecht opgeknalt en was de periode een paar sec minder met minder verlies aan de ondieptes die in de Noordzee zo talrijk zijn. Immers, nog geen 10.000 jaar geleden was de Noordzee geen zee, maar land en waren de Doggersbank bewoont met dorpen en genoeg voedsel in de buurt. Die overblijfselen zorgen er nu voor dat de swell een hindernis over moet. En ze beschermt de lage landen ook voor overstromingen. Waar gezegd wordt dat Engeland moet zinken om ons stukje Europa een beter surfland te laten zijn is dat echter zinloos als je niet eerst de Noordzee 100 meter uitdiept..

Anyway, vandaag is dus gewoon gaan wanneer je kan gaan. Gelukkig valt de wind een stuk verder weg dan verwacht, dus is het nog een stukje cleaner ook. En nog lekker warm water met goed mid-tij in Noord-Holland tot een uur of drie. In het zuiden moet je er eerder bij zijn, want afgaand gaat hem daar niet niet meer worden. Pas tegen een uur of 20u is het tij in België weer hoog genoeg. Hou daarbij vooral deze webcam in de gaten: https://rgkustweerberichtprod. In Zuid-Holland wil het nog wel erg goed lukken om een leuke golf te vinden met laagwater gedurende de middag. Vooral later op de middag zou de wind even wat minder moeten zijn, maar hij staat er daar in vergelijking met N-H wel meer recht op. De golven ook, dus dat is wel weer een voordeel. Webcam afspeuren naar iets cleaners kan hier op surfweer. Later vanavond dreigt de onshore NNW wind er toch weer wat meer in te komen en het tij is dan niet eens zo veel beter. Normaal zou een alternatief de Maasvlakte zijn aan de zuidzijde. Echter komt het daar nu met deze lage waterstanden en veel te noordelijke richting helemaal niet meer binnen. Wellicht is dit het gevolg van de zandsuppletie bij P5, waar we nog niet kunnen surfen maar het wel veel hoger breekt dan bij P3 tm P1. Zie de webcam op https://surfweer.nl/surf/maasvlakte/ die ineens lijkt gesponsord te worden door Eneco en ook ineens heel anders afgesteld staat. Kortom, er is toch echt iets veranderd sinds de komst van die verdraaide of beter gezegd, draaiende windmolens! @#*()J#$

Woensdag 21 september
Het lijkt net te gaan lukken, nog een laatste sessie op woensdag voor de flatness die tot en met zondag duurt, begint. Het is even wachten hoe de A12 boeimeting er vanavond bijstaat, maar als die nog rond 100cm zit en 120-140 mhz golffrequentie, dan moet het goedkomen in de ochtend met opkomend tij. De uitloop vanaf deze boei tot onze kust is namelijk tussen de 8 en 12 uur. Zodra de A12 onder de 70cm gaat, dan is het 8 uur later wel zo’n beetje over bij ons. Er gaat namelijk voor de helft nog aan hoogte verloren onderweg naar hier. Zie https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=A122&set=golf_spectra&nummer=1&format=wbcharts of surfweer.nl/spectra. Waarschijnlijk gaat de swell in België en Zeeland niet veel meer doen dan een rimpel. Daar is het brongebied (Noordwegen) te ongunstig voor gelegen. Was de swell bij Denemarken onstaan, dan was het heel anders geweest. Juist bij een NNO-elijke swellrichting en een kortere periode doet deze swell het goed in het zuiden van onze regio. Maar dat is nu niet het geval, dus nogo voor het zuiden morgenvroeg. Tenzij de metingen nog wat hoger blijken te zijn vanavond en er net genoeg staat voor een longboard sessie.
 1. Ex-Fiona linksboven op onze weerkaart. Hierdoor wordt het hogedrukgebied op de kaart nog meer in stelling gebrachte en moeten alle lagedruksystemen in het noorden bij Groenland bovenlangs dit Hoog en daarna vol de Noordzee in. Gunstige vooruitzichten dus verder. De surf septembermaand maakt het in de tweede helft helemaal waar!

 2. ziet er naar uit dat het niet de moeite is…. zucht….

 3. “Eneco bouwt momenteel een nieuw windpark op Maasvlakte 2 en zocht daarbij nog mensen die een goed initiatief hadden voor op de locatie. Strandweer.nu diende daarop een plan in en kreeg groen licht met vlag en wimpel voor haar voorstel. De komende 5 jaar zijn alle kosten voor aanschaf, onderhoud en data van de nieuwe en betere camera gesponsord.”

 4. Hopen dat er zondagmiddag nog wat doorkomt. 🙏🙏Helaas geen opties vanavond en morgen 🙁

 5. Iemand ervaringen met deze (sponsor) shop?

 6. Dat is de webwinkel van de nederlandse importeur van torq

 7. Zuidholland was magic in de middag, glassy green peaks for everybody

 8. Wijk was een wispelturige klotsbak waar de golven alle kanten opgingen.
  Soms dacht je een golf te gaan pakken en als deze vlak bij was, draaide deze ineens een hele andere kant op.
  Maar met wat mazzel kon je wel een leuk ritje pakken.

 9. Hi! begin oktober ga ik met het gezin ( kinderen 0 en 2) met de camper richting Frankrijk. Hebben jullie tips voor een leuke kindvriendelijke camping waar ook nog een leuk golfje loop 🙂 Thanks!:) Timo.

 10. t..

 11. Controleer even goed of de camping van keuze dan nog open is.
  De meeste campings sluiten per 1 oktober.
  In welke regio zoek je het?

 12. In de forecast voor woensdag staat “Zodra de A12 onder de 70cm gaat..” moet je voor de hoogte naar Hs, Hmax, Hs7 of Hm0 kijken?

 13. Liefst een beetje duidelijk, zuid Bretagne -vendee. Inderdaad zag ik dat niet alle campings open zijn. Tips zijn meer dan welkom 🤗

 14. zowiezo
  goed afzakken naar het zuiden. Bretagne en omstreken wordt qua temperatuur echt niet gezellig met de kids! (en inderdaad; vooraf goed informeren, bijna alle campings zullen waarschijnlijk gesloten zijn……)

 15. Wij hebben ook met camper en kids gereisd. Vrij staan is toch wel het leukst. Uitgestorven campings zijn niet zo gezellig. De camperplaats ten zuiden langs het meer van vieux bouceau vonden wij in augustus heel relaxt. Fijne plek aan het meer voor de kids en leuke surf.

 16. Thnx! Morgenochtend vroeg maar gaan dan 🙂

 17. Niet echt meer de moeite. De Torq brigade is goed vertegenwoordigd

 18. Glass

 19. Heyho,

  Ik heb een korte docu gemaakt over de Nederlandse surfcultuur;

  Check it out.

 20. Wow, erg leuk @Jack. Een must sea!

 21. Zaterdag zondag ziet er al goed uit?

 22. Nu je het zegt! Lijkt inderdaad toch wat lichts noord in te komen. Zaterdag-avond of zondag-ochtend even aanzien toch!

 23. Zou het komen door dat kleintje Hurricane Gaston? Die duwt het hoog iets op, waardoor de luchtdrukverschillen ook op de Noordzee toenemen. Ik heb Gaston over het hoofd gezien, zat alleen te kijken naar Fiona!

 24. Het laatste restje deining kwam mooi binnen vanochtend 🙂

 25. Toch nog wel een mooi lijntje hier en daar.. Gaat nog net, voor wie even een natte neus wil.
  Op scheef althans

 26. Dank dat je weer even de theorie over de meetboeien, spectra en ‘reistijd’ oprakelde. Vanochtend lekker in de golven gespeeld, terwijl ik maandagavond de hoop al een beetje was kwijt geraakt.

 27. Dit soort mooie dingen zie ik alleen op plaatjes 😉
  Waz was gezellig vanmiddag met suppers en surfers, niet druk, wat slappe golfjes, met een heerlijk zonnetje. Toch wel genoten.
  Op naar zondag!

 28. Is nu toch weer iets afgeschaald, maar nog steeds over een langgestrekt gebied noord. Zal zaterdag nog slap zijn met wind, maar wel te sufen. Zondag de beste papieren, rond de hoogwaters.

 29. Yport vs Wimereux in oktober?

 30. Oude topic uit 2009 gevonden over Wimereux, maar geen pros & cons.

 31. Oei, dat is lang geleden!

 32. Kan je er iets over zeggen Tobias?

 33. wimeraux! zeker beter dan Yport.

 34. De pipodekloon.nl hoogtijdagen hadden veel info over Wimmeraux

 35. surfje in de maak ?

 36. Wimereux is wel nog een nice spot, ambleteuse richting wimereux en dan heb je een klein parkingkje met een nice spot rif en beachbreak ook.

 37. Supernice

 38. Er moet wel een lagedrukgebied in de buurt zijn. Wimereux werkt meestal op windswell, Yport is beter bij swell afkomstig uit de atlant. oceaan. De site yadusurf.com geeftl een redelijke voorspelling.

 39. Nice! Mucho dank voor de spotinfo!

 40. Als je de ligging van Wimereux zo op de kaart bekijkt zou je haast denken dat de atlantische swell daar miss net wat beter kan doorkomen dan Yport ivm die landtong naast de kanaaleilanden.

 41. Is het morgenmiddag de moeite waard bij Scheveningen? (Voor een beginner)

 42. No problem ;)! Stoked!

 43. Beginner met groot board, ja

 44. Volgende week nog te doen met een 3.2?

 45. Dat klinkt logisch maar uit ervaring weet ik dat de swell(vooral de kracht) gewoon niet zover door komt.
  Ik ben nog naar Dieppe gereden waar het niets was, dan 100km verder naar omgeving Etretat waar de groundswell wel mooi doorkwam. Als je naar Wimereux gaat heb ik nog een tip, het is vaak beter in Wissant dan in Wimereux. Bij zzw is de wind daar helemaal aflandig.

 46. Is er nog iemand in de buurt van Alkmaar e.o. die oude wetsuits/oud neopreen een tweede leven geeft door er iets van te maken bijvoorbeeld?! Zonde om weg te gooien bij restafval.

 47. Ik bewaar een van mijn oude wetsuits om de gene die ik gebruik mee te kunnen repareren.
  Soms komt een stukje neopreen net mooi van pas.

 48. Ik lag er afgelopen week in met een 1 jaar oude 3/2 maar vond het al fris worden. Volgende keer m’n 2 jaar oude 5/3 aan!

 49. Ik enkel in boardshorts

 50. Zojuist bij de panoramaweg tussen Domburg en Westkapelle m’n fcs vin + box verloren. Mocht iemand die vinden dan zou ik heel graag de vin terug krijgen…
  Epr apenstaartje zeelandnet punt nl

 51. Afgelopen woensdag kon het met een 3/2 prima, toen was het zonnig en er was weinig wind

 52. Thanks voor de comments, ga me toch maar een 4.3 aanschaffen voor woensdag, vorige week lukte prima in de zon maar het weer wordt toch aanzienlijk frisser.

 53. Zeewater is nog 18-19 graden. Kan nog makkelijk in een 3/2.

 54. Dank voor je reactie…heeft mij aan het denken gezet om reparatie met lijm mogelijk toch een kans te gaan geven. Thanks 😉🤙🏻

 55. A12 begint nu pas beetje op te komen. Zal eind van de middag wel wat hoogte komen

 56. Dat lijkt er wel op. Gewoon de hele dag goed genoeg 🌊

 57. Hier in BE enkel bij opkomend/afgaand hoogw 😭

 58. nou ziet er goed uit hoor jongens en meisjes…. hahaha

 59. Zou het straks met hoog water nog de moeite zijn op scheef noord?

 60. het über vet! it’s al in the mind 😜

 61. Top thx 4 de tip 🙂

 62. Niets te zien in oostende 🙁

 63. Komt nog wat aan! Onverwachts.

 64. Lekker nog effe 👍

 65. Buiten een honderdtal surfers, wat lijntjes en een leuk zonnetje inderdaad niks te zien in Oostende

 66. Oei.. Iedereen die er inlag met dat winddippie had pure mazzel net!
  Lekker hoor

 67. Lag er rond half 4 in was echt heerlijk! Die 10 minuten voor dat het even kort regende was het wind stil en donders mooi!

 68. Wijk was echt top in de middag!

 69. Wijk was top! Niet te druk en heerlijk met hoog water!

 70. M’n pak hing nog uit te druppen van een gezellige ochtendsessie met een teamgenoot. Zelf hing ik ook wat rond, zoals dat soms gaat op de zondagmiddag. Beetje lummelen, wat Murakami lezen, voor de fun de webcam kijken en… WAT?

  Binnen no-time stond ik strak in mn backup pak: een 3’2 Sola met korte mouwen uit 2006. Nog even dat laatste halfuurtje opkomend pakken met mijn laatste impulsaankoop, een 5’4 44L twinfin softtop. Dat was het plan tenminste.

  Ben zelden zo koud het water uitgekomen. Gewoon omdat het zooo lekker was. De Noordzee en ik konden elkaar in deze staat van zijn niet alleen laten: Zo blij als een kind was ik, na weer 3, 5 of soms zelfs 10 seconden op een lekkere dikke schouderhoge lijn, die op Het Stille Strand (secretspot in NH) in grote getale aanwezig waren. De stoke verdreef de kou zoals de herfst de zomer; onderweg terug naar mijn fiets zei elke tegemoetkomende strandganger: het was erg lekker, zo te zien!

 71. Wat een prietpraat hierboven

 72. Zuurpruim, is toch een mooi verhaaltje haha lekker man

 73. Prullies was aan:)) kijk uit naar komende dagen wat een feestjes

 74. Kan bevestigen dat het gister inderdaad schouderhoog was in NH, en zelfs een enkel setje gehad dat daar boven kwam en ben niet bepaald een kabouter.
  Eerste half uur voor hoogwater in de shorebreak liggen kutten met een paar andere die afdropen. Daarna naar een verdere bank gegaan en dat was wel fire.

  De boeien logen er ook niet om trouwens.
  Vooraf én achteraf leek het vanaf de kant ook niet veel.

 75. Mooie swell op de noordelijke boeien joh! bijna 3 meter op 13sec op Haewene en daarboven nog meer hoogte. Ben benieuwd wat er woensdag over blijft, helaas betekend die hoge period ook hoge snelheid 🙁

 76. Dit is andere koek!

 77. Daar boven Schotland ziet er idd behoorlijk impressief uit. Wanneer de kleuren op zijn….

 78. Scheef was echt heel mooi vanmorgen, tot 12 uur offshore wind en flink wat regen…wat een hoogte!

 79. wat loopt er beter op ijmuiden hoogwater of laagwater met een ZW deining en een NW windje?

 80. Eentje voor de boeken. 3.5 meter op bijna 20seconden

 81. Zeg dat wel, wat voor bommetje is daar langsgekomen! In weerland heeft men het wel eens over een meteorologische bom. Nou, dit was er zo een.

  De swell zal zo ook aan onze kust arriveren. Wordt een zware peddel, hoewel je nu 20 sec tussen de golven kunnen peddelen voor de volgende duckdive 😉

 82. Hoi,

  Normaal surf ik op Scheveningen, waar het goed te vertoeven is, maar altijd druk.
  Ik vroeg mij af of Kijkduin een goede surfplek is en of iemand hier ervaring mee heeft.
  Geen huur meuk nodig, alleen de nieuwsgierigheid of Kijkduin ook goed te doen is.

 83. Vanochtend kon ik even naar IJmuiden. Dacht gezellig te peddelen met mijn peddelvriendjes en vriendinnetjes. Helemaal leeg. Op 1 verdwaalde wingding-er na. Die pakte helemaal achterop wat deining en ging er meestal weer uit voor de golf begon de breken. Over breken gesproken, na de 2e golf brak mijn leash. Kon snel mijn board weer opvissen, maar geen reserve mee. Was dus een korte, eenzame sessie.

 84. Wordt vanavond in Noord-Holland nog wat? Wind lijkt wat minder te worden

 85. Ook hier gewoon beachbreak, net zoals de rest van onze kust. Bankjes misschien net wat minder dan scheef, ook net zoals de rest van onze kust. Wel alle golven voor jezelf

 86. Morgen dikke pipeline barrels in Nederland?

 87. Vandaag in Bali (Old Man’s) toch even bang geweest. Er kwamen soms mooie sets door maar eigenlijk waren er tussendoor heel grote sets die in close out doorbeukten (2,5 -3m schat ik), daar moest je dan effe door. Met als gevolg dat ik toch een paar keer 10-15 sec onder water geduwd ben en even zonder adem zat. Ik probeerde naar de kant te geraken maar de sets waren te groot. Strategie 1 was gewoon achteraan op mijn plank liggen, goed vasthouden en me laten meevoeren, maar daar was het veel te groot en heftig voor, de plank kon ik niet vasthouden met als gevolg meegesleurd worden onder water in de dikke white wash. Strategie 2 was de leash vastnemen op pakweg 10 cm van de plank om er niet tussen te klemmen, en als de golf kwam de plank onder water te trekken, ook heel heftig allemaal, strategie 3 was een turtle roll maar daar dierf ik niet aan beginnen gezien de enorme golf. Ik had een 7’6 genomen…

  In elk geval toch flinke schrik gepakt onder water, en ik vroeg me af hoe ik hiermee moet omgaan… behalve vermijden van dit soort omstandigheden… je bent hier dan en je wil erin natuurlijk. Ik neem aan dat de meer advanced intermediates en hoger dit allemaal wel eens hebben gehad?

 88. Ik hoop het, al zal de wins donderdag daar beter voor zijn.

 89. Wanneer is best voor Belgie (oostende)? Morgen (wel 14kt onshore :/) of donderdag?

 90. Meer surfen

 91. eerst maar eens goed inschatten of de golven wel passen bij je niveau. Kan gevaarlijke situaties opleveren als je dat niet doet. Sowieso goede spotcheck.

 92. Cangu en omgeving surf je bij bij laagwater. Surf dan op de voorste break. Bij hoogwater breekt het alleen achter, en is het makkelijk om er te komen, maar moeilijk om er te surfen als je niet zo ervaren bent..
  Neemt eventueel een les van die gasten daar, kost je niks, levert veel op. Succes!

 93. Bedankt voor de tips. Ben een slechte intermediate, kan wel eens een cutback en een goeie bottom-turn doen en heb van de ruim 100 sessies waarvan 1/5 in de Atlantische en Indische oceaanswell… maar dit had ik toch nog nooit meegemaakt.

  Achteraf bekeken had ik er niet in mogen gaan, de enkele grote sets die om de 15 min kwamen waren te heavy voor mij, ik twijfelde al wat en er zat eigenlijk ook weinig volk in het water, misschien wat overmoedig na een paar lessen en een paar goeie sessies in Lombok, maar ik zat er midden in, het werd groter en ik moest er terug uit geraken.

  In het vervolg probeer ik toch te turtle rollen en vooral ook niet te panikeren onder water, ik las over de 12-seconden regel waarbij een whipe out blijkbaar zelden langer duurt. Dat stelt wel wat gerust.

  Een lesje in nederigheid om niet snel te vergeten in elk geval, straks wat kleinere swell en een lesje nemen om het achter mij te laten. Bedankt voor de tips in elk geval!

 94. Achteraf een mooi verhaal;, maar ertussen liggen is in je broek poepen ja. Een lesje in nederigheid, mooi gezegd.

 95. Belangrijkste is de paniek beheersen en rustig te blijven gelijkertijd vaak ook moeilijkste

 96. Mogge! De webcams zijn nog te donker. 🙂 Staan er golven (IJM / ZV) ?

 97. Goedemorgen Tobias,

  Is het wellicht een idee dat je bij het surfweerbericht kunt adviseren over wetsuits en toebehoren.

  Ik vind het zelf best lastig om in de overgang van zomer naar herfst als ik enige tijd niet ben wezen surfen en het koud aan voelt te beoordelen of ik voldoende aan enkel een 4/3 heb.

  Als ik het zo lees, zijn er meerdere surfers op dit topic die dat zo ervaren.

  Thanks !

 98. Stond hier op de site altijd onder het bericht. Ben het deze keer vergeten, want was nog niet zo spannend. Goede 3/2mm kan, best is toch een 4/3tje pakken.

 99. De onderlinge verschillen in het ervaren van warmte/kou zijn volgens mij tamelijk groot. Als gemiddelde kan je misschien de tabelletjes van de wetsuitproducenten gebruiken. Dat is een prima indicatie bij twijfel.

  Linksom of rechtsom blijft het echter persoonlijk. Ik vind mijn 3/2 nu nog aan de warme kant en heb het vrijwel nooit koud in de winter in mijn 5/4. Maar ik heb wel heel snel koude klauwtjes waardoor ik vrij vlot handschoenen draag. Het blijft een kwestie van uitproberen en ervaren wat voor jou prettig is.

  Bij twijfel kies ik overigens altijd voor de warmste optie. Beetje zonde om een surf te verpesten omdat je stijf en koud bent.