Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 18 april 2023

Na 14 jaar, 5 maanden en 4 dagen is er vandaag een einde gekomen aan het vertrouwde surfweer design zoals die bijna anderhalf decennia online heeft gestaan. Het was op zaterdag 15 november 2008 dat de surf-reports van start gingen, met het in 2007 ontworpen thema Quadruple blue. Met dit weerbericht voor vandaag, dinsdag 18 april 2023, gaat het Surfweer live met een nieuwe ‘look and feel’! Daarbij verandert er op de voorgrond eigenlijk niet eens zo veel, maar ‘onderwater’ des te meer. Hiermee is de basis gelegd voor toekomstige features die nu veel eenvoudiger in te passen en te veranderen zijn. In eerste instantie is de nieuwe site nog een vrij uitgeklede versie met nog een aantal ‘haken en ogen’. Mocht je dingen tegenkomen die niet goed of mooi genoeg werken, meld dit dan even in de surf-reports hieronder. Wel met hoge uitzondering, want de surf-report comments zijn enkel bedoeld voor reacties over het surfen van gisteren, vandaag of morgen, en soms voor een beetje humor. Wat betreft alle andere surf-gerelateerde onderwerpen, verkoop en discussies: daar zijn voldoende andere online alternatieven voor te vinden! Hieronder volgen surf forecast per dag voor de komende dagen tot en met het weekend:

Dinsdag 18 april
Er staan iets meer golven dan de afgelopen dagen, maar heel veel is het nog niet. De wind- en golfrichting is noordoost waardoor het in Noord-Holland de hele dag gewoon zo goed als flat blijft. Alleen op Texel komt er een side-shore windgolf door, vooral laat op de dag. Alleen waait het dan daar wel behoorlijk stevig vanwege het zonnige weer en het koude water in het gebied rond de Waddeneilanden. De wolken boven Zeeland, België en de rest van Nederland verhinderen een felle toename van de wind in de namiddag en avond, maar juist daardoor verbeteren de golfcondities iets. Wel valt het noodzakelijke hoogwater tij heel vroeg op de middag, dus heel veel blijft er van de surf in de avond niet over in België en Zeeland. In Zuid-Holland kan het nog wel goed te surfen blijven tot donker met stroming en afgaand tij met de wind mee. Wel met grote plank, want breekt kort en niet krachtig of hoog genoeg voor shortboard.

Woensdag 19 april
Aan het begin van de avond gaat de wind op woensdag in Zeeland en België even sterk toenemen, omdat in de middag de zon een flink lagedrukgebied op het oppervlak boven land heeft veroorzaakt. De wind geeft hogere golven, maar maakt er een onshore rommeltje van met totaal het verkeerde getij. Geen goede golfsurf-avond in die regio dus, maar eerder op de dag kan er met minder golfhoogte wel redelijk gesurft worden (groot board). In Zuid-Holland gaat de wind later op de avond wel weer afnemen. Iets van anderhalf uur voor donker is het dan ondanks afgaand tij nog redelijk te surfen met long of dikke fish.

Donderdag 20 april
De beste weerkaart voor deze week is die van donderdag, omdat een lagedrukbel vanuit Duitsland onze kant op komt. Hierdoor zal de wind eerst meer noord en later meer oost draaien. Het zogenaamde koude putje is op de weerkaart te herkennen aan de in stippellijn getekende cirkel op de weerkaart:

In de ochtend staat er tijdens het overtrekken van het occlusie front  nog veel wind en behoorlijk onshore. Op de weerkaart is dit front getekend als een zwarte lijn met halve dots en driehoekjes. Na de passage van het front dat van oost naar west gaat, vertraagd de wind en wordt meer ONO in plaats van NNO. Dit is het moment om te gaan surfen!  Zeker ook omdat het tij dan begint in te komen, als eerst in het zuiden. Daar zal het echter nog wel vrij side-shore blijven waaien. De Vlaamse kustlijn ligt bij ONO nog steeds parallel aan deze windrichting. Omdat de golven in het zuiden flink hoog kunnen worden, zijn er echter wel beschutte spots in België die het wel cleaner breekt. In Zeeland is dat iets minder het geval en op de spot van de surfweer.nl/shop/ in Ouddorp zal het ook nog best side-on aanvoelen. Maar het tij maakt een hoop goed en de hoogte helemaal! Verder uiteraard de beste condities in Zuid-Holland en met de harde wind in de ochtend ook al een surfbare situatie. Let wel op bij de hoek op Scheveningen noord, waarbij de stroming de hoek in wordt geduwd in de ochtend. Eigenlijk kan daar pas de lunch gesurft worden. En de hele middag is goed. Mocht de wind nog hard blijven in de avond, dan wordt het opnieuw oppassen met de stroming die tijdens eb weer met de wind mee uit het noordoosten komt. Zeker omdat het donderdag 1 dag na nieuwe maan is en er met afgaand het sterker stroomt dan gemiddeld de norm is.

 

Vriijdag 21 april
Vrijdag zwakt het wat af en is er in Zuid-Holland midden/zuid, in Zeeland en in België nog genoeg swell voorhanden voor een leuke vloed tot hoogwater sessie. Zuid-Holland midden en midden/zuid is zelfs in de ochtend al goed mogelijk en sowieso de hele dag clean. De wind gaat er in de middag helemaal uit. De swell ook, vanuit het noorden neemt het af en daardoor is N-H waarschijnlijk al snel flat in de ochtend. Op de wadden kan er nog wel redelijk wat golfslag binnenkomen door de meer side-onshore wind die daar uit oostnoordoost staat.

Weekend en verder
Heel lang gaat de periode met een rustige zee niet duren, alleen zaterdag is het merendeels flat. Of nog niet eens echt deadflat, want er kan nog steeds iets van noordoost mini leftover-surf staan in Z-H en mogelijk Zeeland, België. Zaterdagmiddag en avond gaat de wind weer aan, uit pal noord langs de Engelse oostkust. De golven aan onze kust bouwen dan pas zondagmiddag langzaam op, met al de eerste redelijke onshore surf. De echte swell van dit alles komt echter pas aanzetten na het weekend. De hele week staat dan in het teken van noorden wind met sneeuw in het binnenland. Aan zee zal het zo’n vaart niet lopen, want de zee is inmiddels ‘opgewarmd’ naar zo’n 8 – 10 graden Celsius. De volgende adviezen blijven dus nog wel even staan!

Wetsuit dikte advies:
Dinsdag: 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Woensdag: 5/4mm met capje, hand 4mm en schoen 6mm
Donderdag: Oor protectie! En 6mm of 5/4mm vaste cap 5m hand en schoen 6mm
Vrijdag: 5/4mn, cap hand 3mm en schoen 5mm
Zaterdag: Nieuwe 4/3mm, schoen, hand 3mm kan voor 1 dag
Zondag: 5/4mm met cap, hand 3mm en schoen 5mm
Maandag: 5/4mm met cap, hand 3mm en schoen 5mm

120 reacties

  1. Gefeliciteerd!
   Precies op tijd voor de Noordswell die eraan zit te komen. Share the stoke!

 1. Gefeliciteerd met de nieuwe site! Op naar veel nieuwe mooie golven en surfberichten!

 2. Vandaag Heeurlijk met die zon in ter heide, er was net genoeg kracht voor mijn 40l boardje.

 3. Hoe is de verwachting voor het weekend? Ik kan de windy-app een beetje moeilijk lezen voor zondag; je zou zeggen dat er wel wat te surfen gaat zijn

 4. Gefeliciteerd met de update. Gebruikerstip:
  De knop om naar de onderste comment door te scrollen werkt niet meer.
  Hij scrolt nu door naar de eerste comment. Dat is beetje onhandig. Vorige site sprong die wel door naar de laatste comment.

  Ook ontbreekt de knop om weer helemaal naar boven te scrollen volgens mij.
  Ik gebruik safari op iphone

  1. Op je iPhone, net onder je camera op het scherm klikken, en je scrolt op elke pagina direct naar boven 😉

   Mooie site btw!

   1. Dank. Echter, ik wil juist naar de laatste comment scrollen, want die os meest up to date.
    Dat kon op de oude pagina wel. Op deze pagina niet. Het ‘witte pijltje’ in blauwe rondje linkt naar de eerste comment.

 5. Donderdagavond waren best leuke golven. Niet zo mooi als op de foto van Ed, niet in HvH ten minste.
  Vrijdagmiddag werd het erg mooi met hoog water. 2u voor hoog water was het nog prut, maar na 1 uurtje kwam het op gang. Aardige hoogte en genoeg power. Heel clean – mooie lijnen.
  Volgende week ziet er nog beter uit!

 6. Neptunus

  Weet je het nog?

  Want dat was je allereerste begin in de dos tijd. Je begon met een klein wit blokje
  Dos tekst van 10 regeltjes het surfweer te voorspellen eind jaren negentig de beginjaren van internet.

  Veel succes gewenst met je nwe upgrade van je volger van het eerste uur,

  Bertski

 7. surfweer 2.0 zo te zien werkt alles top! Op naar vele jaren stabiele voorspellingen 🙂

 8. ijmuiden net was verrassend lekker! jammer dat er geen andere surfers waren om het mee te delen, wel veel jongens en meisjes met vliegers, ook leuk

 9. Dank voor alle feedback en tips voor verbetering. Zoals gezegd is de site zoals die nu aan de voorkant online, slechts eentje die in de steigers staat. Het ging met name om de achterkant. Die had na 14 jaar een nieuw framework nodig.

  Er moet nog een hoop gebeuren, zoals direct inzicht in de laaste reports op mobiel. Maar nu even niet, want het is vakantie ; -)

 10. Wordt het ’s avonds nog iets beter als de wind iets gaat liggen of blijft het klots?

 11. IJmuiden was best aardig, maar nagenoeg leeg vanochtend…
  Met een solide NW-er in de forecast had ik alleen vliegers bij me. Tegen 11u viel de wind helemaal weg en was het een uur bijzonder mooi. Vooral voor lange planken. Er was 1 surfer in het water en ogt met een wingfoilboard (met een te lange mast :-)). Tegen 12u trok de wind een uurtje aan en was het beste er wel af..

 12. Ga volgende maand een paar weken naar Landes/Noord-Spanje. Wat zijn daar de mooie longboard spots voor een intermediate?

  Thx!

  1. Ben ooit bij San Vicente de la B. geweest. Erg goede spot met pier waardoor de golven super zijn
   ik heb me als uitgebreide beginner goed vermaakt daar.

 13. Vanavond Domburg nog iets? Zit wel wat wind op tegen dan – hoe later hoe meer side on.

 14. WAZ was echt goed vandaag. Nog een beetje brakke beentjes can gisteren. Maar heerlijk genoten. Nu aan de oranjebitter.

 15. Valt er vanavond of morgenochtend nog wat te longboarden aan de Nederlandse kust, of zullen we moeten wachten op verse groundswell op maandag?

  Het zag er de hele week goed uit volgens Windguru in Domburg / Hoek van Holland, maar nu lijkt de opkomende wind alleen nog maar zwakke windgolven te produceren.

 16. Stopt achter het laag meteen al met waaien deze nacht, van zaterdag op zondag. Verwacht meer van de wind die op hetzelfde moment bij Noorwegen noordwest is. Maar ook heel heel klein..

  • o_1gv3rp45avhh1ptb6251u05laq9.jpg

   Image

 17. Gisteren was toch wel even lekker bij wijk. Gezellig druk, weinig geschreeuw… zal met de dag te maken gehad hebben

 18. Iemand bekend met wanneer je het beste erin kan bij castricum? Qua tij bedoel ik dan.

   1. volgens mij geldt dat haast voor heel Nederland, afhankelijk vd swell en hoogte natuurlijk 😉

 19. Ik zit komende week in cadzand en er komt wat swell aan. Domburg is wat ver rijden, dus ik wil surfen in de regio cadzand/Knokke. Zijn er mensen die de regio kennen? Ik vraag me namelijk af of Knokke de trip waard is of dat cadzand ook leuk of zelfs beter is. En met welk getij werken deze spots het beste? Alvast dank voor de tips 🙏

 20. Iets verder in Blankenberge is het altijd beter dan in Knokke, naast het havenstaketsel of aan de pier.

 21. HvH is weinig surf op het moment… Er zijn lijntjes te zien, maar enkelhoog is overdreven.

 22. Scheef N dikke prima met hoog en deels afgaand tij vandaag. Zon erbij, aflandig windje & gute vibes pohh

 23. Petten was mooi clean met af en toe lange barrelende golven helemaal rechts bij het korfwater. Helaas deze niet kunnen bereiken. Verder wel lang wachten op een berijdbaar golfje. Maar dat was geen straf met dit weer.

 24. Allen, iemand er al met een 4/3 in gelegen? Is het een beetje te doen? Ik ben geen koukleum. Helaas heeft mijn 5/4 een gat (nog niet door) in mijn borst dus wil deze eerst laten repareren voordat deze helemaal door scheurt.

  1. Ja vandaag was heerlijk warm ook geen cap meer nodig. Wel handschoen en schoentjes

 25. Petten vandaag toch leuk brekende cleane shore break helemaal rechts. Leuke korte ritjes kunnen maken.
  Bedankt Tobias !

 26. Heeft er nog iemand tips voor Zeeland deze week? Op msw staat dat Domburg vanavond wat wordt maar ik vraag mee af of dat klopt.

 27. Zou iets eerder gaan, want vanavond is al weer te veel afgaand water.

  Swell is er nu nog niet, maar kan in 1-2 uur arriveren gezien de toename die nu op de K13 te zien is.
  surfweer.nl/spectra Er volgt vanavond een nieuw bericht !

  • o_1gvdt0g0nuo5r31g0pt0lnf4a.jpg

   Image

   o_1gvdt0g0n1bjg13sl1smbc2414rpb.jpg

   Image

  1. Ik zie nog geen nieuw bericht maar is het vanmiddag (rond 1300) in s’ Gravenzande nog leuk surfen?

 28. Hoi allemaal,
  ik zag het onlangs voorbij komen op de oude website, maar kan het helaas niet meer terug vinden. Ik ben op zoek naar tips voor een fijne surfspot- en camping op rij-afstand voor een last minute surf trip deze week. Ik zou graag dit weekend vertrekken tot eind mei. Ik zat al te kijken naar Normandie, maar hoorde dat daar de surf in mei erg kan tegenvallen. Wie heeft een (gouden) tip voor deze intermediate surfer? 🙂

 29. Valt er te shortboarden vanavond? Of toch maar longboarden? Tips voor een verdwaalde Wijk-surfer?

 30. Na hoog water kwam de periode er in. Dikke waffa’s zo nu en dan. Prima te doen in 4/3 met schoentjes en handschoenen

 31. Goedenavond allemaal,
  We gaan volgende week dinsdag rijden richting Frankrijk voor een mooie surftrip met vrienden. Nu hadden we Lacanau in gedachten, echter zien we op de forecast dat het best eens echt hoog kan worden. We zijn comfortabel op golven tot max 2 meter, maar zijn ook blij met wat kleiner. Heeft er iemand tips voor iets meer protected uitwijk mogelijkheden?

  Alvast bedankt!

   1. Denk aan; La tranche sur mer, Sables d’olonne, Ile de Ré / Oleron of noordelijker richting St Nazaire.

  1. is wel een pleuris eind rijden trouwens vanaf lacanau, maar als je naar die kustlijn kijkt zie je verder weinig echte uitwijkmogelijkheden, da’s een beetje het probleem van dat gebied ook. het is een langgerekt strand met weinig baaitjes

   1. Welk gebied op de zelfde afstand zou dan mogelijk zijn? Bretagne? Normandië? Nog tips? Bedankt!

    1. Tip: koop een stormrider guide.
     Kijk naar de kaarten en getij/richting swell/wind etc. Maak aantekeningen en check de spots samen met je vrienden.
     Geeft zoveel voldoening als je dan een mooie sessie scoort !

 32. Ik was met Pasen in Newquay (UK) en had slechts 1400km op de teller (heen en terug, vanuit Roeselare BE). Weet wel niet wat ze voorspellen voor komend weekend.

 33. Leuke voorjaarssurf gisteren met opkomend in Hoek van Holland. Tussen 14.00 en 15.00 was er iemand foto’s aan het maken in het water. Toevallig nog wat mooie platen gemaakt om te delen hier of via pb?

 34. Ja, iets. Klein, maar niet onmogelijk met de 35cm hoge swell van verder weg. Werkt ws alleen met de push, vanmiddag v.a. 14u toenemende aflandige wind in de line-up maar verder op zee juist weer minder wind. Blijft wel clean, maar lang wachten op een longboard lijntje.

 35. België nu net even een paar knie hogere lijnen op de cam, maar dat komt omdat daar het tij nu snel opkomt en er met de ONO van vannacht ook golven uit de richting zijn ontstaan. Zakt helaas straks weg, maar iig een bewaar plaatje.

  • o_1gvj4jlpp196d11q617b41kbb3va9.jpg

   Image

 36. Verder niet heel veel bijzonders, N-H pakt het ook niet echt op. Alleen een lichte push later vanmiddag, maar dan is er ook weer meer wind, pal aflandig. Dat wel.

  • o_1gvj5358gf2igv5rum1f5in2i9.jpg

   Image

 37. Kan de voorspelling (MSW) voor Wimmereux ook voor Wissant gelden?
  Waar kan je best parkeren in WImmereux? Nog nooit geweest…:-s.

  1. Wissant is altijd kleiner maar cleaner. Maar ik denk dat het te klein gaat zijn. (yadusurf.com)?

 38. Waar zat iedereen gisteren?
  Mooi zonnetje, super clean, licht aflandig windje, golfjes van rond de meter.
  Het was prima tijdens de namiddag na hoog water op de secret spot naast Oostende.
  En ik zat er moederziel alleen in…

 39. Velsen noord was weer bevrijdend heerlijk gesurfd met de hardcore crew 👍

 40. Hoe goed zijn de golven vandaag?
  De maxima schommelen rond 18 graden bij een zwakke wind uit het zuidzuidoosten en later uit veranderlijke richting. De golfhoogte langs de kust neemt af van 30 cm naar 20 cm. De temperatuur van het strandwater bedraagt 12 à 13 graden.

 41. Hey guys, ik ben vanaf 18 mei 10 dagen in Crozon. Nog niet erg bekend daar maar La Palue is natuurlijk de bekendste spot. Ik vroeg me echter af of iemand nog wat tips heeft, bijvoorbeeld meer sheltered van westenwind? Hoor graag jullie tips voor de regio 🙂

  1. Hallo, je hebt Kerloch (als het elders te groot is) , Anse de Pen Hat (heel mooi maar daar durft het al wel is wat heavier (groter) zijn en Lostmarch.

  2. Als je een btje lef hebt op grotere dagen heb je daar ook nog pointe de Dinan. Is een point break right over grote ronde stenen. Je kan op YT wel filmpjes vinden, best sick alsie loopt, maar heeft echt flinke swell nodig, en getij is tricky. Als de wind West of noordelijker is en Palue is blown-out kan je het beste naar Saint-Tugen rijden. Is wel stukje (1,5 uur alsik t me goed herinner) maar is een goede beach/reef die best wat swell oppikt en dan heb je daar cross/off wind.

   Have fun!

 42. Iemand ervaring met Vauville en omstreken :)? Ik zou graag een eerste campingtrip doen voor een paar nachtjes. Aangezien die streek niet zo heel ver rijden is (+-5u voor mij) zou ik gaan voor die bestemming, heeft iemand enige tips?

 43. Afbeelding van de wind op Noordzee om 9 uur voor a.s. vrijdagochtend.

  Komt gelukkig nog iets van surf aan deze week, maar het is wel echt heel mager sinds de nieuwe site online is gegaan. haha

  Zsm volgt nieuwe post met uiteenzetting voor de surf vanaf vrijdag en vooral volgende week. Want dan ziet het er pas echt interessant uit.

  • o_1gvvtqfci1abmhe7esm4k14dn9.jpg

   Image

 44. https://www.dwd.de/DWD/wetter/wv_spez/seewetter/na_60.png

  De Noordzee is deze week zo’n beetje de enige plek met 0 golven, samen met een stukje Middellandse Zee bij Cyprus en een deel van de Zwarte Zee.

 45. Iemand wel eens vrachtschip golven gesurfd bij vlissingen of is dat geen aanrader?

  1. Geen aanrader. Laatste keer dat ik dat deed eindigde ik in Antwerpen tussen de rivaliserende uithalers en kon ik het hele stuk terug lopen. Dat lopen ging dan wel weer snel na een lekker goedkoop grammetje daar in de haven gescoord te hebben…

 46. Surfweerbericht,

  Beste Tobias, ik stop deze week met het gebruik van een smartphone en vraag me af of het mogelijk is om de berichten als sms of email toegestuurd te krijgen?

  Alvast bedankt!

  1. Sms, kan! Stuur maar een berichtje via het 06 nummer van de surfweer.nl/sms

 47. Ja zeker is dat al geprobeerd. Soms met succes en soms niet. Maar (helaas?) niet al te grote successen, anders had je er vast meer over gehoord.
  Op het Veerse meer werkt het trouwens beter als je een boot hebt die een goede hekgolf trekt.

  1. Sorry, ik was surfen en dat was nog best leuk! Golfjes tot heuphoog op Scheveningen.

  1. En waarom zouden we dat willen? Zodat we voortaan staal uit China moeten halen wat 10x zo vervuild gemaakt wordt als hier?