Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 16 april 2022

Het is deze 3e week van april behoorlijk fris geworden voor de tijd van het jaar. Maartse buien blijven komen en staan zelfs tot aan het einde van de maand nog in de forecast. De start van de lente met meer surftijd is voor velen is aangebroken. Vanwege het nog koude water samen met koudere weertype van de komende twee weken is veiligheid iets wat om extra aandacht vraagt. Gelukkig is er in Nederland de KNRM voor iedereen op het water, bijvoorbeeld wanneer iemand een keer niet terug de mui uit weet te komen. Afgelopen woensdag was zo’n voorbeeld. Een video verslag hiervan is te zien op de facebook: www.facebook.com/KNRM.Scheveningen/ Vanwege het springtij twee dagen na nieuwe maan raakte een zestal golfsurfers in de problemen met de uitgaande stroming langs het havenhoofd. Soepeltjes werden de mannen en vrouwen door een samenwerking tussen het Surf Rescue team (SRT) en de KNRM uit de brand geholpen en kwam iedereen er met de schrik van af. Het had ook anders kunnen aflopen als het niet zo zonnig en rustig weer was geweest. Om complexere operaties op zee in goede banen te leiden heeft de KNRM iets heel simpels van ons nodig, namelijk een tel.nr / naam op elk board waar regelmatig mee wordt gesurft. En voor welke vorm van surfen dan ook. Vanuit Surfweer is aan dit verzoek gehoor gegeven door 20 x een Surfweer Sms seizoen gratis beschikbaar te stellen aan iedereen die tussen vandaag en 31 mei via de site van de KNRM of via surfweer.nl/knrm een set van 2 stickers besteld tegen kostprijs. Naam en tel.nr worden er al UV bestendig op voorgedrukt en met de lente en zomer in zicht zal deze belangrijke info niet snel verbleken. Mocht je geen surfweer sticker willen maar eentje met bijvoorbeeld een gele octopus, dan kan dat ook gewoon via deze link!

De kou en de veel lagere temperaturen voor de rest van de maand april zijn op zich wel goed nieuws voor de surf. Want kou komt immers altijd uit het noorden en uit het noorden komen 9 van de 10 keer ook altijd goede golven. Wil je hier meer online kennis over opdoen, check dan ook onze vrienden van goedegolven.nl en het bijbehorende boek. Hier onder verder forecast per dag voor het surfweer deze week en het komende weekend:

Dinsdag 16 april
De golfhoogte is met gemiddeld 3 meter in eerste instantie niet het probleem vandaag, de wind is dat wel. Het blaast NW onshore en daardoor is surfen nauwelijks te doen. Laat op de middag draait wind noord en komen er meer opties open. Hoe noordelijker hoe eerder de windafname. Op Texel als eerste, alleen daar zal vanavond een flink harde zoper te veel stroming geven parallel aan de kust. Heel veel andere goede optie in N-H zijn er eigenlijk niet, tenzij je beschutting tegen de stroming en wind kan vinden. In ieder geval geldt hoe later hoe beter, want het tij komt pas laat boven N.A.P. Bij Bloemendaal en zandvoort wordt het na 19:30u mogelijk ook nog te doen als je buiten de 4 rijen met golfslag weet te peddelen.

In Z-H eigenlijk geen opties, want op Scheveningen met afgaand tij en noord stroming is niet zo’n slim plan in de namiddag en avond, tenzij je heel graag in fysiek contact wilt komen met de KNRM. Vanavond laat wellicht wel iets beter te doen, hoogte is dan ook van 3 naar gemiddeld 2m gezakt.Verder geldt vandaag hoe zuidelijker hoe beter de beschutte spots, omdat het tij daar eerder hoog wordt. De wind gaat er uit en de golven worden uiteindelijk best clean. Alleen nog verder zuidelijk en langs de hele Vlaamse west en oost kust gaan de chaos condities niet verbeteren, de wind blijft hard en de rommel groot.

Woensdag 17 april
De wind in de uren na hoogwater (dus van 11:30-15u) af en toe weg door de buiigheid die tussen land en zee ontstaat. Bij vlagen zal het geregeld verbeteren en cleaner zijn met ruim 1m swell langs de hollandse kust van noord en zuid holland. Ook voor Belgie en Zeeland zit er een moment in einde ochtend dat het heel even windstiller is. Alleen komt de wind omstreeks 13:30 er al wel eerder en meer in. De golfhoogte is in het zuiden niet zo heel indrukwekkend, dus de surf is van 9-13u toch eigenlijk goed te doen overal. Elders beter wat later, maar 8u zou ook al kunnen. In ieder geval is er in Z-H en N-H wat meer lijn en kracht. Later op de middag met afgaand tijd en weer toenemende wind zeer verslechterende condities. Alleen op de wadden wordt het wat rustiger of zelfs windstil. Doch echt uitcleanen doet het niet. Meeste kans op wat cleaners windstil eigenlijk alleen op de TAS eilanden.

Verdere vooruitzichten
Donderdag clean en windstil verwacht met nieuwe swell  en goed heuphoge golven. Een verbetering overal al vanaf  uur of 9u en in de uren daarna steeds beter tot en met het eerste deel van de middag. Er staat dus geen of heel weinig wind, maar op de spots in het noorden nog wel sideshore NNO (en ook eventjes variabel of aflandig ONO). Het is nog wel even wachten tot de vorming van swell dinsdag-middag bij Schotland. Check de posts in de surf-reports met de laatste boei-metingen.

Vrijdag wordt in ieder geval weer een blown out onshore wind met hoge golven dag. De windrichting is ongunstige WNW, maar mogelijk is het in de ochtend nog te doen met niet eens zulke slechte windbakken. Beetje beschutting is dan wel aan te raden en geeft juist geen gevaar. De swellcreatie is goed hoog, zodat voor zaterdag een mooie dag kan worden verwacht met de piekmomenten rond de hoogwaters. Bij noordenwind is het nog wel fijn om een beetje in de luwte te liggen, maar echt volle beschutting is waarschijnlijk ook weer niet nodig.

Zondag wordt met afnemende wind en een halve meter swell ook mooi en is op alle spots weer mooi surfbaar. België en Zeeland alleen wel pas later in de ochtend met opkomend tij. Enige is wel dat de zeewind er na 14:00 uur wel weer wat meer in zou kunnen komen. De swell neemt dan ook af en zachtjes aan wordt de zee al rommeliger.

75 reacties

  1. Iets met noord er in of nog beter NNO of WNW is aan hoor langs de meeste spots in BE!
   Zoek de beste dagen er van afgelopen jaren er maar op na. Voorbeeld van 16 oktober https://www.mvvphotography.com/magic-monday-oosteroever Met golven uit het zuiden is het in ieder geval 9 van de 10 keer helemaal plat. Alleen een stormachtige WZW kan 1/10 x magic zijn als de wind dropt. Ik ben wel met je eens dat de swell uit noordelijke richting beter niet van al te ver moet komen. Iets van 200 tot 400 kilometer verderop ontstaan is eigenlijk beter dan dit voorbeeld van de 14 oktober dat de golven van 16 oktober gaf.

 1. Magic monday ziet er nog geen meter uit… aantal keer dat het goed was in be kan ik op mijn hand tellen en als er dan al iets op zit is het overcrowded met 60 man

  1. België is natuurlijk geen hawai of bali, denk dat tobias het meer heeft over goede condities relatief aan wat je in België mag verwachten, ipv goede condities in ‘absolute’ zin

  2. Vanavond iets eerder naar bed ? 😉
   Dit is, zover ik weet, 1 van de beste dagen van de laatste jaren zo te zien.

 2. Goede actie van KNRM en Surfweer met de stickers!
  Ik heb er zelf nog geen een momenteel, maar ik vroeg me af is dat voor een golfsurfer wel nuttig?
  Je board zit met leash aan je been dus die Rider vinden ze wel met het board…. 😉

  Over de forecast;
  Mooie flinke swell aanmaak op vrijdag, maar de wind lijkt er zaterdag voor ZH niet heel gunstig uit te komen? Zondag al beter, maar blijft er dan nog wat over?
  Thnks!

 3. Tijd om ten alle tijde in FR te gaan surfen waar het tenminste wat deftig is 🤣

 4. Gisteren begon het mooi te lopen in Egmond vanaf een uur of 11,niet clean maar wel met pal noordenwind erin waardoor het mooi uitlijnde.

 5. Even een berichtje van mij, Mark Welagen is de naam.
  Ik ben onlangs een crowdfundingcampagne begonnen om een mooi boek over surfen uit te kunnen geven.

  https://www.voordekunst.nl/projecten/15634-you-should-have-been-here-yesterday

  Ik fotografeer al meer dan 15 jaar een klein stukje Noordzee bij de Noord-pier.
  100 mtr de pier op en 100 mtr het strand op en ik fotografeer vanuit het water, 1 hectare Noordzee.

  Het is een mooi boek geworden met ongeveer 370 pagina’s echt een lekker dik boek met alleen maar surf platen. Digitaal afgewisseld met mijn experimentele analoge fotografie, een must have voor de Surf liefhebber. Neem gerust een kijkje op mijn crowdfundingspagina bij “voor de kunst” en kies een van de tegenprestaties en help mij om het project te doen slagen. Bedankt

  • o_1hrmjf8c814l7ci7lah5qoker9.jpg

   Image

  1. Inderdaad handig. In de legenda staat dat de wind in m/s wordt weergegeven, maar bij mij is het toch echt in Bft

 6. Domburg en Westkapelle alleen hoogwater of ook een laagwater spot? Morgen ochtend ziet er Nice uit!!👌

 7. Zuid niet te doen. Zelfs geen suggestie van een beetje lijn. Slaap gerust uit want dit duurt nog wel even.

 8. Pas op met het schuim!
  Net op Bloemendaal in een schuimveld terecht gekomen en werd er compleet door verrast. Schuim is veel hoger dan je denkt en kon meteen geen adem meer halen. Probeer er altijd omheen te peddelen!

 9. Vanochtend Bloemendaal rond 9 uur. Brak hoog en hol op de achterste bank. Moeilijk doorheen te komen en heel veel stroming. Viel tegen helaas.

 10. Er lagen een paar Duitsers in het water en eentje ervan zei: “Die schönste Wellen ever”
  Hij overdreef misschien een beetje maar dit was er eentje voor in de boeken

 11. Giga verschil tussen noordelijkere en zuidelijker delen van NL deze laatste dagen.
  NO wind is eigenlijk te cross shore om er tussen Den Haag en HvH iets van te maken.
  kantelpunt ligt denk ik bij Zandvoort of nog iets hoger?

  Nog ergens mooie foto’s van gisteren?

  1. Zeker! maar hvh en scheef profiteren weer met zuid/west wind, ongeacht de swell, daarintegen is het dan in NH aanlandig.

 12. Gisteren IJmuiden was niet normaal, zelden zulke golven gezien in NL (eerder in frankrijk)

 13. Niet 100% surf, maar toch relevant voor als ik wil surfen en nog thuis geraken 🙂 Weet iemand of de parkeerplaatsen voor elektrische wagens gratis zijn als je bent aan het laden? (of moet je én voor de stroom betalen én een apart parkeertarief per uur)

 14. Locatie vergeten! Ik bedoelde de plekken op de strandboulevard van Scheveningen! (ik hoor trouwens graag waar er nog laadpalen zijn in de buurt van surfspots. Want nu ik ben veroordeeld tot elektrische wagen wordt gaan surfen vanuit Limburg een hele missie)

 15. Ik moest laatst ook al zowel voor benzine betalen bij het tanken, als voor de parkeerplek daarna. Schandalig!

 16. Denken jullie dat er morgen wat te surfen valt? Vind de voorspelling lastig te lezen, aangezien periode wel goed lijkt, maar energie laag lijkt te zijn en richting niet heel gunstig.

  1. Met opkomend maar die stelt ook niet veel voor en is aan de late kant. Zonsondergang sessie, maar wel uitkijken met onweer.

 17. Wat is meestal het beste moment qua getij om erin te gaan in zuid frankrijk(beachbreak)? 3 jaar geleden was ik in Biarritz en toen was dat met eb zodat de golven mooi konden breken over de banken, maar is dat overal zo?

  1. Dat ligt een beetje aan de spot waar je bent, en hoe de banken er dit jaar bij liggen en hoe groot de swell is. Dus daar is geen makkelijk antwoord op te geven, het ligt echt aan de spot

 18. Al jaren ga ik met de camper een paar weken per jaar naar Baskenland om te surfen alleen heb ik nooit echt een spot gevonden waar je de camper neer kan zetten in het wild (omdat dit ook niet mag volgens mij). In Portugal zijn er ontelbaar veel, maar dat is voor dit jaar net te ver. Heeft iemand tips hiervoor regio’s/stranden/baaitjes in Baskenland?

 19. Er was zo lang geen surf, ondertussen kunnen we naar een 3/2 zonder cap/schoenen/handschoenen volgens mij?!

  1. Ik vond het vorige week anders nog verrekte koud. En ik ben absoluut geen geen koukleum.
   Desalniettemin; als het klopt dat er a.s zondag een golfje is dan duik ik er met mijn nieuwe 3-2 ook in. Gewoon omdat het zo heurt half Mei.

 20. Vanmorgen kaboutersurf in het Westland.
  Temperatuur is erg goed, 3/2 zonder handschoen en zonder boots.
  Qua surf……lekker paddelen.. 🙂

 21. En waar zit die surf uit het noorden die 9/10 golven brengt? Geef mij maar een dikke zuid-wester voor FR

  1. Had genoeg van de flat spell en toch maar naar zee getrokke met twijfelachtige forcast…
   Heel aangenaam verrast, scheef zuid 14u tot 16u, fun shorebreak, waist to chesthigh, glazig zonnetje.
   Meer moet dat niet zijn