Surfweer dinsdag 14 september 2021

De week begon met gisteren de beste dag met swell, maar het is nog niet voorbij. Er komen nog drie soorten swells op ons af. Als eerste vandaag de restanten van wat gisteren was, heel clean met offshore. Op de wadden geeft dat nog meer dan 1m hoogte. Dan morgen komt er een swell binnen van heel ver, die is ingehaald door swell uit de Atlantische Oceaan van ex-tropische orkaan Larry. Dit belooft een interessante dag te gaan worden, maar wordt bedreigt door een klein laagje op de Noordzee waar de wind rond heen zal gaan draaien. Dit veroorzaakt dan meteen de derde swell die op donderdag zal arriveren en samen met het restant van o.a. de ex-Larry swell alsnog weer een surfdag zal geven. Vrijdag is het echter gedaan met de pret en wordt het langzaam zo goed als flat. Die kan zelfs een hele tijd gaan duren, tot begin oktober. Alleen midden volgende week zien we 1 dag met kans op een hele korte swell in de Noordzee. Dat zou dan woensdag moeten zijn, maar uiteraard is dat nog ver weg en niet alle modellen zijn het daar over eens.

Dinsdag 14 september
Na het golvenfeestje van gisteren zit er vandaag even wat minder hoogte in, maar is het wel de hele dag clean. Op een aantal spots breekt het met hoogwater te veel op de kant, maar dat zal snel verdwijnen met afgaand tij. Vooral van bijna hoog naar half hoog (mid-tij) zal het dan nog even mooi surfen zijn met een iets groter board. Daarna met de waterstand onder mid-tij afgaand naar laag, trekt het vaak helemaal weg en oogt het voor het gevoel flat. Even wachten en dan meestal kan er met helemaal laag weer gesurft worden op de buitenbanken in Noord- en Zuid-Holland. Alleen liggen die op de ene spot veel verder uit de kant dan de andere spot. Op een lengte van 10 km kan dat een heel stuk schelen, dus altijd goed om even de verschillende cams te checken of twee strandopgangen te vergelijken. In principe is deze info ook beschikbaar via Satteliet observaties, maar de vraag is echter waar die (vrij) op te vragen zijn. In ieder geval wil je niet dat die verre bank te diep ligt, want dan breekt het daar te kort en te onregelmatig op. Wat betreft Zuid-Holland en dan vooral het zuidelijke deel, is het vandaag minder nadelig dat de golfrichting meer pal noord ipv noordwest is geworden. Die komt dan beter recht op de kust. Helaas is er wel maar 1 hoogwater binnen de daglichtperiode. In Belgie en Zeeland is het dus wel heel mager en eigenlijk al bijna gedaan, hoewel daar vanavond nog wel op tijd de push van het tij verwacht kan worden. In Z-H loopt het op tot mid-tij op het moment van donker worden. Dat zou op de meeste spots nog wel voldoende moeten zijn, echter de swellhoogte is wel wat aan het zakken op noordelijke boeien J6 en K13. Ondertussen loopt de swellhoogte van een lange periode wel gestaag op in het noorden. Op de wadden is dit te merken met al een golfhoogte van 1m op het strand. Later komt deze swell ook mooier binnen in N-H, dus daar geldt net als in Z-H dat de condities in de (late) avond toch weer verbeteren. Er kan storing met regen overtrekken, maar meeste valt ws boven zee en komt pas na 20u. En de wind blijft sowieso aflandig oost, dus blijft het clean en glassy!

Woensdag 15 september
Glassy en clean is het woensdag misschien niet meer, maar de swell van ver loopt nog een stukje op en de windcondities in de ochtend zijn nog gunstig. Zeker tot een uur of 10:00 of eigenlijk tot 14:00 uur nog wel, met in Z-H pas de laatste overgang naar een meer onshore gerichte wind. De swell is er echter iets minder dan in N-H en sowieso heel veel minder dan op de wadden. Daar gaat het los, zeker op het horizontale stuk van Terschelling tot Ameland en Schiermonnikoog. Vlieland kan ook nog wel in de ochtend, maar al snel wordt de wind meer WZW. Op Texel is dat al eerder het geval, maar ook daar komt die verre swell vaak goed aan en is het nog even de moeite. Einde middag en avond is het overal een rommeltje. Ook is het tij dan niet meer goed, hoewel de hoogte op zicht nog wel prima is voor een surfsessie als het moet.

Donderdag 16 september
Donderdag waait het ook nog rommelig noordwest onshore, maar de wind neemt af en langzaam komt het tij er in. Prima surf-condities met ook in het uiterste zuiden weer een kans rond hoogwater (en korte swell). Die lange periodes komen daar niet echt binnen en worden veel te veel afgeremd op de zandbanken onderweg langs de kust van Zeeland. Hoe dat werkt kun je lezen in ons goede golven / surfweer boek die is te bestellen via de doorlink op surfweer.nl/boek en uiteraard ook nog steeds actueel de surf meteo workshops die te volgen zijn via goedegolven.nl/cursus. Tot zo ver de berichting. Surf’s up en kijk een beetje uit op die paar drukke bekende spots in Nederland (en België)! Mocht je ze nog niet uit je hoofd kennen, bekijk dan nog eens de geldende internationale surf etiquette te vinden op o.a. surfweer.nl/regels of op www.hsa.nl

Wetsuitadvies (water nog rond de 18gr C)
Dinsdag: Wetsuits 3/2mm ochtend 4/3mm
Woensdag: Hele dag 3/2mm, voor kids 4/3mm
Donderdag: 3/2mm voor iedereen want wind gaat weer liggen.
 1. Heel kleine beach breaks wel heel mooi:

 2. Ik moet het helaas doen met de webcam vandaag, maar ook dat is genieten!

 3. Katwijk was longboard EPIC!!!

 4. Domburg lijkt flat ?

 5. @Tobias mooie foto daar! België was deze ochtend ook heel clean, maar toch stukje kleiner (hoogste sets beetje boven heup). Ik dacht dat hoek van holland & wat verder beste was met LW, maar dit ziet er ook niet slecht uit voor HW?

 6. Is hoek van holland surfbaar met elk getij? Hoorde altijd enkel surfbaar metLW, maar foto hierboven toont bij HW ook goede condities?

 7. Weer druk alleen maar pro’s! Hoorde dat de banken beter zijn in Katwijk, daar maar een keer kijken

 8. Half 3 in m’n eentje erin met prima glassy lijnen, schouderhoogte nog wel. Half 7 eruit gegaan toen was het nog knie/heup, ondanks het inkomende getij. + line up vol.

 9. Pannenkoek hier….elders wel golf?

 10. Vanochtend gepeddeld in Zandvoort, op zoek naar restjes van Larry. Er liep soms wel een aardige deining binnen, maar het breken leek nergens op.

  Mijn oordeel is dat 11/12 seconden deining in Zandvoort niet werkt met opkomend. Wellicht wel als zeeniveau >0 cm komt. Het brak vrijwel niet op de buitenbanken en ook wat brak zag er meer uit als kruimelen dan als steile, surfbare wand.

  Na 2 cleane dagen viel dat lichte windje vies tegen ;-).

 11. @Noordwijk is een broodje aap verhaal van die betere banken 😉

 12. Banken zijn veel beter 😂😎

 13. WaZ was prima. Effect van 11 sec duidelijk merkbaar: meer water dat achter/in de golf leek te blijven. Vele closeouts die geen closeouts bleken, maar lekker staande wanden, mét kracht voor de verandering. (Ok voor NL dan he, alles is relatief) Was wel belangrijk om echt de piek te pakken, anders bleef je peddelen… Al met al heel lekker gesurft, ook toen de onshore erin kwam!

 14. zo is het Wilko, een heerlijke dag. Ook in Zandvoort!

 15. Is het de moeite om nu naar een of ander strand in NL te rijden op mijn ‘terugweg’ naar Gent?

 16. Morgen is het zoiezo de moeite om naar Scheveningen te rijden… Ligt daar een ongekend goede bank die breekt bij bijna alle condities.

 17. Dan moeten we naar wassenaarseslag!! Hop hop

 18. Wat een ochtend zuidelijke puntje van Zuid-Holland was aan!!!!

 19. Was lekker rustig en hier en daar zeker lekkere bakken

 20. Vanavond laatste uurtje voor donker was heerlijk longboarden in Scheveningen. En lag helemaal alleen 🙂

 21. Wijk was on fire🔥vanavond holle afgaande bakken met 3kwartmaan perfect hol getrokken pffff wat een afgaand tijverloop zeg 🙏
  Zo nu ben ik klaar voor vakantie over 2 weken yea!

 22. Wie ziet ook dat windveld tussen Noorwegen en Denemarken, gister en vandaag? En denkt; lekker golfje zaterdag?

 23. Er lijkt wel iets van swell te staan op de boeien

 24. Gaat de verkeerde kant op.
  Helaas weekend flat…

 25. O jee, jammer maar bedankt voor de info Mr. T

 26. Richting lijkt toch wel aardig noordoost?

 27. Swell???

 28. windguru met gfs13 geeft wel iets moois aan al volgend weekend

 29. Ecmwf geeft mogelijks nog wat mooiers voor volgende weekend….maar nog wat ver en te veel verschil met gfs….dus nog wat voorzichtigheid geboden

 30. Gisteren vroeg in de middag bij Bloemendaal net genoeg rimpels om The Surfproject mensen in actie te zien. Mooi was dat. 👍🏻

 31. Komt idd iets moois aan!

 32. stoked!

 33. Best lekker weekendje Ameland surf gehad hoor. Whoopwhoop

 34. Hoi iemand enige ervaring met surfen op Terschelling? Welk getij is het beste om te gaan? En welke plek is het beste qua surf. En is het te doen qua bereikbaarheid? Hoor graag van jullie.

 35. stuur me maar appje 0627841839.
  🤙

 36. Hoi Tobias, wat doet golf periode 14 met de Hollandse golven ? Buitenland is het dan vaak beter.

  Geldt dit ook voor NL/Noordzee?

 37. Mijn ervaring is dat de Nederlandse kust het best werkt met 7 tot 8 seconden golfperiode.

  Langere golfperiodes worden mogelijk voortijdig geremd door ondieptes voor de kust. Vraag is ook welke hoogte die 14 seconden deining heeft. In buitenland is dat soms ook een stuk hoger dan we op de Noordzee voorbij zien komen.