Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 13 november 2018

100 reacties

 1. Deze trog is vanochtend vroeg gepasseerd. Hogerop trekt een ingedraaide occlusie langs (komt bij ons niet over), maar geeft wel even weer meer wind en ook meer WZW, wat hogere golven oplevert vandaag!

 2. Moet even nieuwe handschoentjes aanschaffen. Is 3 mm genoeg voor de hele winter? Ook de koude dagen? Of beter iets dikker aanschaffen?

 3. Afgelopen keer heb ik de hele winter met 3mm doorgesurft. Dat waren dan wel van die wanten met twee vingers bij elkaar. Als je 5 finger gloves neemt gaat de hele winter ws niet lukken, tenzij het weer heel zacht blijft (net als vorig jaar).
  Echter de voortekenen zijn veelbelovend. Koud water op de Oceaan en de Noordzee is ook al veel kouder. Mocht je dus 5 finger gloves willen, dan zou ik 5mm nemen. Maar persoonlijk zweer ik bij wanten met 3-‘fingerglove’ in 3mm van een goede kwaliteit/ merk. Geen goedkope troep kopen dus.. tenzij je daarvan de 5mm pakt. Dan gaat het ws wel.

 4. @Tobias : vanochtend (dinsdag): ZZW en namiddag ZW – helemaal geen WZW – daarom op de zandbank gaan kitesurfen

 5. Nu even flat, maar hoe bizar ziet die ONO-er er voor volgende week en daarna uit!
  Vroege winterinval met dikke swells voor het zuiden en de wadden. En als het hoog genoeg of voldoende NNO is, ook N-H uiteraard..

 6. Die dude zal toch ook geen lange sessie achter de rug hebben haha! Nu nog zonder schoentjes, moet er niet aan denken..

 7. Waarschijnlijk een absurde vraag, maar als er veel stroming staat en je zit op je board op de volgende set te wachten… Drijf je dan sneller af met meer volume in je board of net minder of maakt het geen hol uit? Ik gok dat het niets uitmaakt maar dat je wel sneller terugpeddelt met meer volume.

 8. Morgen de Nazaré Challenge big wave tour.
  Zaterdag XXL waves op diezelfde plaats, met een periode van meer dan 20 seconde
  en een meter of 5 golfhoogte + offshore wind.
  Altijd leuk om naar te kijken

 9. @MC: Hoe meer volume onder water des te meer vat de stroming heeft op jou en je plank, denk ik dan . En het is maar net hoe je op je board zit.

 10. @MC: mijn observaties uit de praktijk lijken te wijzen in de richting van de opmerking van atmosphere: ik heb altijd het idee dat ik (zittend op m’n longboard) meestal iets sneller afdrijf dan medesurfers op een shortboard (als we beide niet paddelen). Overigens zijn shortboarders volgens mij ook iets meer gewend om zittende wat ‘bij te paddelen’ om op de piek te blijven. Als longboarder kun je iets luier zijn…

 11. @atmosphere: klinkt heel aannemelijk, maar Ik ben bang dat Archimedes het daar niet mee eens gaat zijn. Het volume dat zich onder water bevindt is alleen afhankelijk van je gewicht, je moet immers hetzelfde gewicht aan water verplaatsen en dat betekend dat altijd hetzelfde volume zich onder water bevindt. (In de statische situatie van wachten in de line up dan). Een shortboard ligt daardoor dieper (een deel van je lichaam bevindt zich dan ook onder water) en misschien dat het daardoor minder snel afdrijft. Dat zou dan zijn omdat de stroomsnelheid hoger is aan de oppervlakte. Dat laatste is zeker het geval bij door wind opgewekte stroming, maar ik vraag me af hoe het zit met de getijdestroming.

 12. Hallo allemaal, even een vraagje ik heb een nieuw pak nodig voor de winter maar welke dikte word aangeraden?
  Ps prijs is zeker een wegingsfactor

 13. @ Jasper

  5/4 mm

  Als prijs weegt dan kun je beter een zwembroek kopen en een tripje boeken.

  Alleen met een pak ben je er niet..

  Handschoenen 3 of 5 mm (of nog dikker)
  Schoenen 5 of 6 of 7 mm

  Zou mn schoen maar zetten!

 14. Handschoenen en schoenen heb ik al maar bedankt (idd wel diezelfde diktes) pak ga ik naar zoekenden er al een op het oog.
  En dat tweede toch jammer als 15 jarige zal dat nog wel een moeilijk worden anngezien ik nog niet eens zelf mag reizen😂
  Maar bedankt voor de info

 15. @Wavefunction: Het ligt eigenlijk vooral aan de dichtheid van je plank ( massa : volume) en de stroomlijn/ waterweerstand .

 16. Als je in een bak water ligt die in zijn geheel even snel stroomt en je peddelt niet en er staat geen wind, dan zul je altijd met dezelfde snelheid als het water afdrijven, ongeacht welk board je hebt of dat je zelfs zonder board in het water ligt.

  Zit er verschil in stroomsnelheid met diepte dan maakt het uiteraard uit hoe diep je ligt. Met een groter volume/gewicht verhouding lig je minder diep. Stroomt de bovenste laag harder dan drijf je sneller af met een grote lichte plank dan met een kleine zware plank. Stroomt het juist onderin sneller dan drijf je met een kleine zware plank sneller af.

  Bij wind maakt het ook uit hoe diep je ligt. Stroomt het water over de hele diepte even hard dan wil je bij wind tegen de stroming in zoveel mogelijk uit het water steken, meer invloed van de wind en minder van het water, dus een grote lichte plank (het volume onder water blijft hetzelfde maar je steekt zelf meer uit het water en vangt dus meer wind). Een goede stroomlijn onderwater en een slechte stroomlijn bovenwater helpt je in dit geval.

  Bij peddelen helpt stroomlijn onderwater je het meest. Je volume onderwater blijft weliswaar gelijk, maar met een zware kleine plank steek je dieper onder water waardoor je frontale oppervlak groter is en je weerstand dus ook. Een grote lichte plank is langer, waardoor bij gelijk volume onderwater je frontaal oppervlak een stuk kleiner is, je zult dus makkelijker vooruit komen met peddelen.

  En zo kan je nog wel even doorgaan voor windrichtingen en stromingsverschil op diepte, etc.

 17. @wavefunction, de stroming ondervind weerstand van de bodem, hierdoor stroomde het harder in diep water als in ondiep water. Met zeilwedstrijden kies je bij stroming mee altijd om zoveel mogelijk de zee op te gaan. En bij stroom teren zoveel mogelijk bij de kant te blijven.

 18. Hallo iedereen!

  Wissant de moeite zondag? Ze geven ook wel 4bft NO wind uit.. is dit nog te doen of teveel voor Wissant? Of zijn er spots in de regio die beter beschut zijn tegen de wind?

  Thx,

  Niko

 19. is er ergens een subforum van surfweer waar materiaal besproken wordt? Ik ben op zoek naar een nieuwe winterwetsuit, dat langer dan een half seizoen meegaat.

 20. Denk dat iets meer naar t zuiden je meer kans hebt op redelijke condities. De kustlijn loopt dat iets meer noord-zuid waardoor noordoost side Off is. Ook geen funnel effect van het nauw van Calais dus minder wind. Berck, Paris plage, quend plage, etc hebben ook minder ‘last’ van Engeland (ligt nog steeds in de weg maar goed). Maar goed. Erg onbetrouwbaar maar kan net als hier, wel mooi zijn. Alles onder de baie de la Somme, is weer onshore met noordoosten wind.

 21. De dikte is niet het belangrijkste voor een warm wetsuit. Vooral de naden, die moeten waterdicht zijn, en de binnenbekleding zijn belangrijk.

 22. Als je toch 4,5u naar Berck rijdt zou ik zeggen rij gewoon door naar Etretat,
  Weet je zeker dat je prima condities hebt

 23. @surfforum : Er zijn een aantal Nederlandse en Belgische facebookgroepen die lijken op een golfsurf forum.

 24. Te weinig voor etretat. Moet minstens een meter staan voor het de moeite is. Bovendien laagwater om 14u30.

 25. dus nergens surf dit weekend met deze harde ONO wind. Alweer een tijdje geleden dat er swell stond. Pal West op de Atlantische oceaan anders L drukgebieden genoeg

 26. Hoe doen jullie dat als jullie naar Etretat rijden, gewoon airbnb huren?
  Hoelang ben je aan het rijden? 5uurtjes? Is het een beetje te doen in het weekend kwa drukte daar?

 27. Als ik op de stats kijk voor morgen t.o.v. vandaag lijkt er weinig verschil in te zitten. Kun je uitleggen wat het verschil is dat je voor dinsdag wel golven voorspelt?

 28. Scheef zuid weinig golf, alleen een shorebreak die mij te ontdiep brak. Wel ff lekker gepeddeld
  met een paar man en een zeehond:) hoop morgen beter!

 29. Ik durf het niet te zeggen Scheef. Daar is Tobias z’n sms dienst zo mooi voor 😉 zelf trek ik meestal een plan obv die forecast, spot kennis, getijden, webcam en m’n eigen flexibiliteit. En soms gewoon gokken en gaan!

 30. Vooral in belgië en zeeland komt in het algemeen alles met noordelijke richting beter door bij hoog water omdat de ondiepe zandbanken voor de kust dan minder hinderlijk zijn.

 31. Is dit gebruikelijk zulke lange periodes van flatness in deze maanden?
  Weet iemand hoe het zit in de maand december/januari?

 32. Zuid… 3 seconden ritjes gezien. Knie tot heup hoog. Niet cool wel koud. Ik ga naar huis terug naar de houtkachel

 33. Blankenberge was deze voormiddag wel zalig, goeie hoogte en een harde side-offshore. Vanaf het volledig hoog water was, kwam de stroming helaas ook opsteken.

 34. Welke uren lag je er in?
  Ik ben van 10:30-11:30 in Oostende / Bredene gaan surfen, maar vond het echt lastig met de stroming richting de pier (& naar de zee) desondanks het water nog aan het opkomen was. Ik snapte het eigenlijk niet goed, kwam dat nu door die serieuze swell, of was de wind me aan het wegblazen?

 35. Ja dat heb je wel met die noordoosters… Ik lag er in om kwart na 9 tot half 12. De vloedstroom heft de stroming van de swell en wind dan wat op, maar als die wat begint af te zwakken krijgt de swell/wind de overhand… Ik had zelf ook nog iets eerder moeten gaan eigenlijk want het laatste halfuurtje moest ik ook steeds terugstappen na elke golf.

  Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar wellicht is de andere kant van de haven beter? Dat zal allezins al veel schelen in stroming.

 36. Oostende deze morgen was goed (niet richting Bredene maar andere kant van haven, zat je redelijk uit de wind en kwam het veel cleaner binnen) met mijn 5mm kreeg ik het toch redelijk vlug koud, heb een nieuw pak nodig vrees ik..:s
  @Redondo: heb je dan niet meer geantwoord ivm eens samen te gaan surfen.. heb je whatsapp? Mn gsm is 0032476564878, anders eens concreet afspreken via whatsapp?

  grtz

 37. Dinsdag 21 Nov: zou Domburg nog voldoende golfhoogte hebben ?
  Maandag om 18:30 zowat 25cm meer golfhoogte dan RWS voorspeld had.
  Disndag wind 130° dus aflandig. Hoogtij om 12u – dus voorheen opkomend tij

 38. Lijkt er niet op dat het dinsdag nog binnen geraakt met de wind die naar zuidoost draait. Maar je kan het natuurlijk nooit weten. Ms Zuid Holland met hoogwater toch nog een kleine left over.

 39. Met full winter gear was het lekker warm gister, maar ik hoop toch wel weer terug te kunnen naar de 4/3 binnenkort…

 40. 6/5 met integrated hoody, lobster 5mm gloves and 7 mm booties. Daarmee ook vaak genoeg onder 0 in de sneeuw gesurft en bijna nooit koud (het eerste uur niet in elk geval 🙂

 41. Allemachtig zeg dat is goed bepakt.
  Wat zijn jullie ervaringen trouwens met een integrated hoodie versus neopreen kap? Welke voorkeur en waarom?

 42. Als we dan toch bezig zijn,
  Wanten vs gloves, welke gebruiken jullie en wat heeft jullie voorkeur.

 43. @Sheef: mijn voorkeuren zijn een vaste hood (minder “wateroverlast” en dus warmer) en wanten als het écht koud wordt (in februari). Die vaste hood staat of valt wel met een pak waarbij de hood ook goed bij jouw “hoofdmaat” past (dat is bij mij het geval, maar ik ken surfers waarbij dat altijd een probleem is en die lossen dat op met een losse hood). Ik heb meerdere handschoenen; in oplopende warmte (en lompheid) zijn dat: 3mm aparte vingers, 5mm aparte vingers en 7mm wanten.

 44. nooit wanten meer, dan heb je geen grip en kan ik echt niet surfen. Liever kouwe vingers dan lomp peddelen en rechtspringen. Ik surf hele winter met 3 mm gloves!
  Vroeger 7mm wanten, maar was een geklommel.
  Alleen pakken met ingebouwde hood, dan heb je minder indringend water aan de nek!

 45. Handschoentjes hebben meer aanhechtingspunten en gaan in mijn ervaring sneller stuk. Wanten zijn lomp en peddelen niet fijn maar houden de boel wel warm. Ik heb 3mm xcel mittens voor dec-jan-feb. Beter 2 of 3 mm met een goede thermo/drylock laag dan 4 of 5 mm cheapy rubber.

 46. 7mm handschoenen, nooit koud gehad. Ook niet bij -5/-11 tijdens de Siberische beer vorig jaar.

 47. Kan iemand mij surfboots aanraden met een slijtvaste(re) zool? Die dingen verslijten snel ondanks dat ik lopen op straat/asfalt/beton/ etc probeer te vermijden (lukt niet altijd). Moet nu weer nieuwe hebben omdat de zool is doorgesleten terwijl de rest nog dikke prima is. Snap dat 1cm dikke rubberen zolen ook niks is, maar allicht is er iets slijtvasters op de markt … thx

 48. @Boots, die booties die jij gebruikt zijn insane durable.. doe er al twee seizoenen mee nog nooit rubber gehad dat zo lang mee gaat!

 49. Grappig … m’n post is aangepast … (in no time) mag je hier geen merken noemen ofzo?

  @Winter Madness, dus de boots die ik heb van het merk … zijn dus al behoorlijk slijtvast tov anderen? Hmmm.

 50. Boots, laten we zeggen dat surfweer hét voorbeeld is van contentmarketing. Doet Tobias heel goed.

 51. Zelf heb ik met boots nooit problemen gehad aan de onderkant qua slijtage. Meer dat de naden uiteindelijk niet meer waterdicht zijn/ of helemaal uitgelubberd (na 4 jaar).