Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 12 maart 2024

Dinsdag is de laatste dag deze week met goede golven, het weekend niet meegerekend. Want dan is er weer kans op een snel overtrekkend lagedrukgebied die met een wind uit het noorden ook weer een kort moment met swell kan brengen. De koers en onzekerheid van dit laag is nog groot, maar waarschijnlijk komt de swell met grootste energie binnen tijdens de nacht van zaterdag op zondag. En dus zijn zaterdag einde dag en zondag in de ochtend vroege de beste momenten om naar uit te zien. Uiteraard met een aantal uitzondering en spots waar het juist met minder swell ook nog goed breekt. Of juist alleen met hoog- of laagwater, iets wat nog kan verschuiven. In ieder geval per dag de verwachting hier per dag beschreven.

Dinsdag 12 maart
De golfhoogte is weliswaar een stuk minder dan maandag, toch kan het in het zuidwesten bijna even hoog worden. Dat komt doordat de golfrichting veel meer noord is gedraaid en dus beter richting staat. Alleen in N-H is de afname te groot en wil het niet meer heuphoog worden. Hoewel ook daar lekker te surfen valt met een iets grotere plank. Helemaal omdat de wind naar zuid aflandig gaat. Dat maakt de golven cleaner en zeer goed te surfen, zelfs met fish zou dat in zuidelijk N-H nog moeten lukken. En noordelijk N-H ook, maar dan alleen op Texel. In ieder geval hoe later hoe beter wat betreft de wind. En het tij zit in het noorden ook mee en blijft tot donker goed. In Zuid-Holland is eerder op de dag wel al beter, want al clean en de swell breekt al heuphoog. Toch blijft ook de avond wel doorlopen, hetzij iets minder krachtig. In België iets mindere condities eind deze dag, want er komt al wat wind uit zuidwest opzetten. In Zeeland blijft het langer goed. Tot donker te surfen, echter eerder op de middag is het beste voor de kleinere boards. De golfhoogte zit dan nog net op 1 meter clean op de sets.

Woensdag 13 maart
Er is helemaal niets meer over van de swell uit Noord of Noordoost, omdat het boven Denemarken gestopt is met waaien uit die richting. Er is een zuidenwind voor in de plaats gekomen en die draait in de buurt van onze kust meer naar zuidwest woensdagmiddag. Omdat de wind op zee niet verder komt dan een windkracht 4 tot 5, gaat dit geen golven van kwaliteit geven. In Zeeland en België blijft het zelfs helemaal flat. In Noord-Holland kan er nog wel wat beweging in zee ontstaan later op de middag. Alleen de wind is op het strand harder dan op de Noordzee, wat de pril ontstane zeedeining meteen weer tot windchop maakt. Wel genoeg om een beetje te oefenen met daarbij een flink pak stroming omdat het springtij hoogwater is.

Donderdag 14 maart
Helemaal flat, omdat de wind uit het zuiden komt en daarbij veel te zwak blijft. Een mooie dag om eens een sup te huren of een nieuw wetsuit uit te zoeken bij een van de surfshops in de lage landen. Dit is de tijd van het jaar om alles voor de kou in huis te halen. Allereerst blijft het water nog erg koud komende maand(en). Daarnaast scoor je nu een dikke korting op de normale prijs van wetsuits en neopreen surf accessoires. En de ervaring leert dat die normale prijs volgende winter ook weer wat hoger ligt dan nu, dus dat zou een 3e reden kunnen zijn om nu te profiteren!

Vrijdag 15 maart
Vrijdag zijn er mondjesmaat weer wat golven te vinden, maar alleen in het noorden van Nederland. De wind is nog steeds vrij zuidelijk, maar wordt wel flink krachtig en in de avond steeds meer zuidwest. Voor Zeeland zit een sessie er niet in, omdat het halverwege middag al te snel vloed wordt en er de rest van de dag stroming blijft staan. Eerder op de middag en in de ochtend waait het waarschijnlijk nog niet genoeg om de zeegang voldoende in gang te zetten. Dat lukt in N-H wel en daar wordt het dus wel redelijk surfbaar, ook al komt het tij daar ook op einde middag met meer stroming. Op zich geen probleem als je uit de buurt blijft van strekdammen en andere brekers.

Weekend
Zaterdag eerst wind en al wat hogere golven met een vrij korte golfperiode. Dat maakt de lijn wat kort en geeft een futloze golfhoogte. De depressie die over de Noordzee koerst diept pas in tweede instantie uit met het windveld dat vooral bij het zuiden van Noorwegen goed krachtig gaat zijn. In de regel duurt het tussen de 24 en 36 uur voor de swell hiervan arriveert en dat zal dus zondag zijn. Echter moet er ook nog rekening gehouden worden met een swell die van veel verder kwam, van af noordelijk Noorwegen, 1000km verder op. Die ontstond donderdag en kan al eerder arriveren, op zaterdagmiddag. Als dan de wind er uit gaat is het samen met de korte deining al redelijk leuk in Z-H en N-H. In Zeeland en België nog niet. Die ontvangen nu sowieso minder. Op zondag nog wel genoeg gezien de niet al te lange golfperiode van de nieuwe swell die arriveert. Hou de berichtgeving in de surf-reports hieronder of de sms of berichten app op je telefoon in de gaten!

32 reacties

 1. De kleine noord-deining voor dit weekend komt van ver weg. Op deze kaart van donderdag is dat te zien aan de blauwe pijl. Ondertussen staat er bij ons een zuidenwind (groene pijl) en is het even compleet vlak. Er zijn minimaal 48 uur voor nodig om swell van zo’n depressie vanaf de Noordse deze kant op te krijgen. Maar dan moet er niet al te veel wind van een tegenovergesteld richting staan.

 2. Een goed uitziend windveld van het lagedrukgebied dat van vrijdag op zaterdag vanuit noordelijk UK de Noordzee op gaat!

 3. 11 maart per ongeluk handschoenen meegenomen die niet van mij zijn. vanuit verkleedhok aloha Scheveningen!

  1. Gewoon weer terug leggen dit weekend ; -)
   En niet vergeten je eigen mee te nemen, want er komt goede surf aan zaterdag en zondag!

 4. Helaas alleen de mogelijkheid om zaterdagmiddag te surfen dit weekend 16-19. Zal de swell al genoeg aankomen in Noord-Holland? Vind het lastig te peilen

 5. Vlieland was helaas niet goed deze namiddag/avond. Wind was ok, maar hoogte afwezig en gekke stromingen.

 6. net klaar met werken, en je voelt dat de wind offshore is gedraaid en de branding hoor je in de verte. Je weet dat er een hoge periode staat dus dat kan maar 1 ding betekenen: 1 pilsje scoren en dan morgenvroeg dik surfen 🤙🤙

 7. Hoogte nog kleiner dan gisteren. Niet de moeite. Hoe kan het dat de voorspelling zo ver afwijkt van de realiteit?

  1. De noordzee is gewoon brakka man 😅 webcam oostende 30 man in het water en buiten een 30 cm golfje niet veel te bespeuren

 8. Hoek was rond 7 heel mooi om te zien, wat moeilijk om te surfen maar als alles goed loopt lekkere snelle holle ritjes met grote sets nu en dan, 10u was het helemaal gdn

 9. Met een brake kop toch om 7u eruit, met als vooruitzicht een mega 1m 10 sec grauwnd swell. Nou nou leek eerder 0.5m. Desalniettemin toch prima vermaakt, en nog een hele zondag over!

 10. Zv was om 7u goed te doen met genoeg volume. Inkomend tij maakte het steeds minder, doordat de golven in de sets uiteenvielen op de 2e bank maar daar niet stijl genoeg waren om nog lekker op te smurfen.
  Mijn ervaring is dat ZV en hoog water niet goed samengaan.

 11. Velsen Noord ter hoogte van het Windsurfpad was super van 0830 – 1030. Fijne cleane sessie 🙂

 12. Leek in theorie inderdaad hoger te worden dan dat het was. De verwachtingen waren een meter en 11 sec. Gisteren om half 12 nog gekeken naar de boeien en er stond zelfs bijna 12 sec en +- 2 meter bij hmax dat delen door 2 zou uitkomen op 1 meter. Helaas toen ik vanmorgen keek toen ik weg ging stond er nog maar 165/2 is dus 80 centimeter max. Dat was dus ook te zien in het water samen met het getij dat ook niet mee zat (geen push). Gelukkig was gisteren middag nog wel even leuk en hoge golven!

  1. Wat een lekker dag aan de Westlandse kust.

   Eerste licht was zo te zien op de foto’s van Surfed helemaal fantastisch.

  2. Je kan beter de HS pakken dan de Hmax. Zie Hmax meer als de freaky setgolf die eens per uur voorbij komt maar die je toch niet pakt omdat die golf op een andere plek breekt.

 13. Afgelopen zaterdagmiddag was het dikke prima. Lag er vanaf 15:00 uur in bij HvH en het was verrassend rustig (ik lag alleen op m’n spot, in de verte nog wat andere surfers gezien). Zonnetje stond er heerlijk op, wind was minimaal en golven ruim voldoende voor de lange plank.

 14. Twee heerlijke surfdagen gehad in Egmond! De zaterdagmiddag was onverwachts mooi en de zondag viel toch wat tegen maar desondanks stoked.

 15. Denken jullie dat er voor donderdagmiddag in het vat zit? Of kijk ik dan wel erg met roze bril?

 16. Zo zaterdag/zondag ligt er een dikke swellmachine klaar naast Noorwegen, maandagochtend de wind eruit en naar zuid. fingers crossed!!

  1. gaat sowieso gigantisch tegenvallen, dat doet het meestal als het van te voren zo perfect lijkt

  1. Hey Sanne,

   Morgen is een no-go op de meeste spots. Katwijk helemaal.
   Wachten tot maandag is je beste optie, wordt mooi dan 🙂

 17. Goedemorgen medesurfers,

  Een week geleden ben ik tijdens het surfen mijn rode longboard fin (FCS Connect 9″) verloren bij ter Heijde.
  Vandaag veel mensen op strand en in zee verwacht ik.
  Mocht je hem vinden, hoor het graag.

  Thnks!