Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 10 oktober 2017

143 reacties

 1. Ophelia beweegt op deze kaart van komende Zaterdag richting de kust van Portugal. Interessanter is echter wat er met de trog / het polaire front gaat gebeuren dat boven Ophelia ligt. Ophelia zelf zal daarin worden opgenomen en voor ons niet echt van duidelijke betekenis zijn. Op zichzelf geeft de depressie tussen IJsland en Noorwegen drie dagen later ook kans op kleine swell uit het noorden. Dat is dus ook op dinsdag. Mogelijk versterken deze swells elkaar.

 2. Terschelling had gisteren hele cleane condities met dikke meter. Helemaal stoked en met spaghetti armen uit het nu beginnende koude water. Laat de surfweek maar beginnen !

 3. Beste Tobias, zou je, in verband met een tripje naar Bretagne, iets kunnen zeggen over de mogelijkheid dat dinsdag 17 oktober, maar vooral woensdag en donderdag de wind knalhard onshore zal zijn in Bretagne? Is er al iets over te zeggen? Alle sites geven dat nu aan namelijk. Of is dit nog veel te onzeker?
  Bedankt voor je eventuele hulp!

 4. Zeg Tom, ik zit ook te denken die dagen in Bretagne te gaan zitten. Ik zoek medepassagiers… Jij/jullie?
  Ik kijk iig even mee met Tobias zn oordeel 😉

 5. Herfstvakantie laat mooie voorspellingen zien in N Frankrijk!!! Eigenlijk ook al voor het weekend, dat scheelt weer $$

 6. Dat laag op de oceaan dat volgt na de passage van Ophelia de 16e is toch gewoon een zuidwester? Ik zie het probleem niet voor Bretagne.
  Meer dan een dozijn aan spots, vooral aan de noordkant, waar ZW pal offshore is!

  Ik zou mijn geld niet zetten op dichtbij Normandië. Altijd een lastige forecast, want er moet aan de ingang Brest wel 3 meter swell binnen rollen uit de juiste richting voordat het daar wat wordt… en de spots die je daar surft zijn super exposed naar het westen dus pakken ook meteen de eventuele ZW chop west op.
  Wind neemt trouwens al weer af op de 18e in de nieuwe run. Go for it, zou ik zeggen.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/a4a4d.jpg

  https://www.wannasurf.com/spot/Europe/France/Brittany_North/map/map_ga-brittany-north-surf-spot.gif

 7. Prachtig, we waren sowieso van plan te gaan, maar twijfelden een beetje over het moment. Carola, wij zitten qua auto en spullen al afgeladen, helaas!

 8. Het is maar goed dat ex-Ophelia een beetje op zee blijft i.p.v. het vasteland van Portugal op raast. Windsnelheden tot 200 km/u verwacht zondag/maandag net ten westen van Porto / Galicië.
  Dit systeem pompt in no-time de warme lucht vanuit de Sahara zo ons koude kikkerlandje in 😬

 9. Is Bretagne ook aan te raden voor beginnende/intermediate surfer? Ben momenteel aan het kijken voor een surftripje naar Frankrijk voor over een paar dagen.

 10. Gisteren einde dag goede sessie WAZ tussen de windsurfers.
  Bruut, veel wind, maar wel de gebruikelijke betrouwbare dikke ZW bakken!!!

 11. Ik ga het zelf gokken op zuid zo meteen, maar geen idee wat de wind precies gaat doen… groetjes 🙂

 12. Jonges wat een plezier. Achterin wat vlak, maar hoog en krachtig voor steady lange ritten en voorin snelle steile rotzakjes. Volledig uitgewoond in anderhalf uur. Tobias, dank voor de surfweer sms alert weer!

 13. Wijk 13.00 tot 15.30 dikke bakke op de achterstebank maar wel een hele verre en zware peddel vraag me echt af of het later beter werd

 14. jammer, het zal aan mijn surfkwaliteiten liggen, maar op zandvoort 17;00/19:00 was het echt moeilijk te doen. Korte ritten in een klotsbak.

 15. Vraagje: waarom geeft msw een groot verschil in getij tussen spots in Het Kanaal en die aan de Atlantische kust?

  Etretat vandaag laag om 13.00
  La Palue laag 18.30

  Whyyyyy!?

 16. Die zware peddel bleef zwaar.. Wel dikke bakken achter. Voor meer korte steile golven, goed voor de wave count en leuk genoeg om een paar korte turns op te doen. Wel snel donker op de avondsessie..

 17. Het ligt maar aan je voorkeur wat de beste dag van de week is?

  Dit was afgelopen zondag op IJmuiden 300 meter verder op zee!

  Toen geen zwemmers 🤙!

 18. Bedoelde ook meer de werkweek vanaf maandag, aangezien dit bericht pas op dinsdag geschreven is. Zondag was natuurlijk sick.

  Maar je voor nu iig geen illusies.. hoewel er natuurlijk altijd wel ergens een uitzondering te vinden is.

  En Hugo, getijverschil wordt veroorzaakt doordat de getijgolf heel veel moeite heeft om het vrij smalle kanaal in te komen. Zowel bij eb als met vloed. Zelfde geldt voor de Noordzee, waar het in de kop van N-H pas 5 uur later laagwater is dan in het zuiden van Zeeland. Volledig vloed komt wel sneller door (3,5 uur verschil), omdat de weg naar hoogwater minder tijd nodig heeft.

 19. Gister was Bloemendaal tussen 15.00 en 16.00 ook een dikke klotsbak. @tobias ik heb me aangemeld voor de sms alert waarbij je betaalt per bericht. Klopt het dat er sinds 3 okt geen bericht is uitgegaan?

 20. Niks meer dan lof voor je moderator!
  Keep up the good work🤙!

  Hoe waren de meteo cursusen in frankrijk en de golven?
  Zijn die al geweest?

 21. Vanochtend mv2 p6 best goed te surfen sets. Beetje zoeken tussen vissers, slechts 1x met 2 haken aan mijn schoen vast komen te zitten.

  Zijn er nog voorrangsregels tussen lijnvissers en surfers?

 22. 😱 vast wel maar in de praktijk geldt meestal het recht vd sterkste.. En dat is helaas lood en haak in dit geval 😥

  Een praatje maken vooraf aan dat je het water gaat werkt het beste — good luck iig! Ik ben zelf gelukkig nog nooit aan de haak geslagen. Probeer op tijd van de golf af te gaan en pak alleen de dieper brekende sets.

 23. FF serieus zo stuk lood op je kop kost is potentieel een dodelijk voorwerp. Ik ook een mv surfer en heb menig maal het achterste van me beheersing moeten laten zien. Maar soms schiet het in het verkeerde keelgat. Meedere malen heb ik de visvereenigingen aangeschreven zo ook een waar ik lid van ben. Het blijkt een haat verhouding te zijn. Een oploosing is voor alle surfers een klacht in te dienen bij rotterdam. Nl waarbij er een richtig gegeven kan worden aan de locaties waar de visser terecht kunnen P5 en surfers op P6. Dan hebben wij pech bij goeie noordswell maar over het algemeen voordeel op P6. Hierbij geld hoe meer meldingen hoe beter, dus iedereeen met een belang graag een melding maken.

 24. Heeft iemand tips voor een relaxte accomodatie in imsouane voor mij en mijn meissie voor een weekje surfen en chillen?

 25. Waar moet je die klacht precies indienen? Want ik erger me ook geregeld groen en geel aan die vissers. Levensgevaarlijk en ze denken dat de zee van hen is

 26. Flat.

  Misschien op de oostelijke waddeneilanden een heel klein iets uit dit plukje noordswell:

 27. P6 is van mij, vis al mijne hele leven daar op allerlei vis
  voordat jullie surfers er ooit waren. Als je daar surft, verwacht dan een haak van mij in je lekkere rubbere wetsuit.

 28. Weet iemand of het surfable is morgen, begin middag – eind middag in Wijk aan zee of in Scheveningen?

 29. Hee Tobias,

  Wij willen vanaf woensdag naar frankrijk. Waar denk je dat we de beste golven hebben gezien alle voorspelde stormen volgende week.

  Bedankt

 30. Er zijn ook boeken tekoop waarin deze info staat.. Misschien wel zo leuk als je daar op avontuur gaat. Eerst zelf zoeken dan vragen.

 31. @ Maarten,
  Net terug van Hossegor! Van seignosse tot Ondres liggen de banken top! La piste was fantastisch als je met de drukte kan omgaan. Ondres iets mindere golven maar veeeeel minder druk! Nu 5 jaar oprij de 1ste of 2de week van okt dik gescoord! Stukje verder dan Bretagne maar is het zeker waard.

 32. @ Spons bedankt voor de reactie.

  Ik doelde eigenlijk meer op orkaan Ophelia die de komende week voor uitzonderlijk veel wind gaat zorgen. Gezien de lage probability die bijvoorbeeld nog wordt aangegeven voor donderdag kan het natuurlijk nog alle kanten opgaan.

 33. Yep, south France is the place to be. Bretagne te veel westerly winds..

  Voor ons in NL: interessant of er morgenvroeg nog een ZW wind lijn overblijft van het opvullen van “Ophelia”:

 34. Probability is trouwens een wassen neus wat betreft Atlantic Wave Forecasting. Dat heeft te maken met het feit dat de exacte ligging van een depressie niet heel veel effect heeft op de hoeveelheid en vooral richting van de swell in west Europa. Wind is natuurlijk wel een dingetje, maar sowieso hoe zuidelijker hoe minder wind meestal. Ik ken geen kiters die op kite-vakantie gaan naar Hossegor bijvoorbeeld.

  Wat betreft probability – kijk hoe exact de positie en vorm van Ophelia is geworden in een forecast van 4-5 dagen op voorhand:

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/thumbnails/78c81.jpg

  Bovenstaande plaatje is de forecast 4 dagen geleden. Staat ook verder naar boven in het weerbericht.

  Actueel vanmorgen:

 35. Uit nieuwsgierigheid nog een vraagje wbt de vissers. Weet iemand of de beste plek om je hengel uit te gooien meestal de zelfde plek is als een goeie bank om te surfen? (Lijkt vaak wel zo) Of hebben ze vooral geen zin om te ver te lopen van de opgang en kwakken ze hun hengel random neer? In het laatste geval kunnen er misschien nog goeie afspraken gemaakt worden, in het eerste geval zitten we met een probleem.

 36. @Klayzo

  Zo denkt de gemiddelde visser er over:

  Domburgse palen
  Het wedstrijdparcours op het strand van Domburg biedt de deelnemers veel mogelijkheden. De kenmerkende palenrijen trekken altijd vis aan waardoor er ook dicht onder de kant kan worden gevist. Bovendien zorgen deze palen voor interessante kuilen en stroomnaadjes. Maar ook de lange-afstandsvissers kunnen hun hart ophalen aan dit Zeeuwse strand.

 37. @tobias,
  Ik begrijp je app bericht niet helemaal goed. Waar in het kanaal is het morgen nu zo goed, op 4 uur rijden afstand? Lees ik het niet goed of weet ik het niet goed? Iig heb ik er best 4 uur rijden voor over als het echt goed is. Maar dat wil ik dan graag ‘zeker weten’ en ik heb directies nodig. Alle tips zijn welkom. Bij voorbaat dank

  Wimmereux, Boulogne of paris plage

 38. Is er iemand hier die al eens gaat surfen daar?
  Kan het de moeite zijn daar of in de buurt?

 39. Ik(o.a.) ben zelf aan het wachten op een dikke swell bij Portugal Nazaré uit west noordwestelijke richting. Ik ga monsters schieten/ very big waves fotograferen!
  Nergens ter wereld kun je van zo dichtbij dergelijke golven bezichtigen , ik wil dat een keer zelf gaan ervaren.

 40. Ik zie op de forecast sites dat morgen (ochtend) Etretat heel ok wordt maar bij Wimereux niet. Weet Tobias of een andere geek of Wimereux ook top hurricane swell opvangt? Zo ja, dan stap ik vannacht nog in de auto! Thanks guys

 41. Hoe jaag je een surfer weg op een mooie spot.

  Drop een hengel in het zand. 😂😂

  En je home spot is voor je zelf… 😜

 42. etretat is echt riskant ik ben er namelijk zaterdag voormiddag gaan surfen met een voorspelling van 0.7-1M en 2 rating van magic seawead en heel eventjes 1,5u met afgaand tij gesurft maar echt niet de moeite om zo lang in de wagen te zitten (wel waren de golven zeer krachtig eigenlijk) heb ook al eens fécamp met supergoede voorspellingen gedaan maar die regio is uit mijn ervaring egt riskant ik waag het misschien op petten woensdag

 43. Woon in lacanau. Oktoberswell is heel vaak magnifique. Afgelopen tijd lagen de banken er weer top bij eindelijk.

 44. Het gaat zeker af daar! Trek je niet teveel van MSW ed aan. Deze swell is echt heel dik en gaat echt goed binnenrollen op alle spots in het kanaal en haute Normandie (Etretat enzo). Helaas kan ik zelf niet weg, anders wist het wel!

 45. @klayzo:
  Een zeevissende zwager van mij wist me te vertellen dat ze het over t algemeen de muien opzoeken.
  Op zich fijn nieuws dus dat de beste banken niet per se de beste visspots zijn, maar vaak hebben de beste banken de meest duidelijke muien…

 46. Gaat het morgen nog een beetje mooi worden in de middag in zuid Holland, katwijk of scheveningen?

 47. @rai heel getijgevoelig daar. Achter het klif met het juiste getij mooi boven de bunkers. Gewoon mooi ook zonder golfen. NIET via Calais rijden ivm files door road blocks (vluchtelingen ed).

 48. Ff een break bij Gent, maar zal wel goed komen met 5m pure deining in de meest perfecte angle die daar mogelijk is.

 49. Hey Tobias, denk je dat deze swell ook in noord-holland aankomt? morgen is namelijk hele dag offshore 😉

 50. Misschien. Komt in botsing met de zuidwest fetch en staat ook eigenlijk pas voor donderdag. Of eigenlijk precies tussen woensdag en donderdag in, maar dan is het donker 🤔

 51. ‘k Ga er zelf niet meer geraken, maar als iemand een reportje heeft ben ik wel eens curieus!

 52. Ik vind het allemaal heel spannend met die orkaan, maar ik ben het spoor even bijster…. Kan iemand mij helpen??? Waar kan ik op redelijke rij-afstand de beste golven vinden – vanaf donderdag t/m dit weekend? Moet ik wachten in NL …. of in de auto naar Normandie? Of perse het kanaal over… of ben ik dan al weer te laat?

 53. Same here, ben erg benieuwd of het inderdaad de 8/9 uur rijden waard was.

 54. Nu op terugweg van surf rondom wimereux. Was een soort van Noordzee plus. Redelijk lekker gesurfd, wind ging er pas met afgaand tij uit. Uurtje na hoog erin gegaan, clean, heup tot schouderhoog, niet heel krachtig. Was al met al prima met een zonnetje en de surf helemaal voor onszelf, maar echt niet de beste sessie van het jaar ofzo.

 55. @Actionsports4life,
  Ik ga geregeld naar Lacanau; heb inmidddels een board daar gestald bij een local zodat ik lowbudget kan vliegen op Bordeaux. Heb jij nog tips voor snel en goedkoop vervoer tussen vliegveld en lacanau, want taxi’s zijn behoorlijk aan de prijs. Of goede verblijf tips? Alles is welkom! groet Remko

 56. Ha Tobias, zien we hier al die N-swell op de radar? Ik probeerde dit net zelf na te gaan via ‘actuele golfgefevens’ van de A12 boei (Rijkswaterstaat), maar die lijken geen golfrichting aan te geven voor deze specifieke boei.
  Groet!

 57. Winereux was heerlijk. Twee uurtjes voor hoogtij ga je best voor de windsurf club (‘downtown’ Wimereux) en uurtje nà hoogtij bij de Pointe des Oies. Na je sessie kun je op mosselen jagen op de point (en zien waar je overheen surfte).

  @maarten fredje B Waar was jij dan??

 58. Maandag wil ik graag naar Frankrijk rijden voor een redelijke tot zeer goede golf! Is het noodzakelijk om helemaal naar het zuiden te rijden of kan ik dichterbij een goede spot vinden. Etretat ziet er goed uit op magicseaweed, maar de spots in de buurt niet. Wie heeft er weer- en surfkundige tips (behalve Tobias uiteraard). Thanks!

 59. Is het morgen surfbaar bij Hoek v H ?
  Wil morgen met me zoontjes gaat …
  Zou mooi zijn met een zonnetje…

 60. Wat een verrassende top sessie op de Noord van 13.30 tot 15.30 windstil en leuke knie tot heuphoge perfecte rollertjes in warm genoeg voor de shorty en heel weinig mensen..TOP!

 61. Net van 13.30 tot 15.30 top op de Noord knie tot heuphoog en lange lijnen zeer goed te longboarden was net zomer in Fr!

 62. Ik rijd ook maandag richting Frankrijk. De bedoeling is biarritz, maar ik ben benieuwd of het niet te mega wordt voor mij… ik surf al een aantal jaar, maar heb niet echt een idee wat ik kan verwachten daar. Iemand tips / verwachtingen? Greetz Pim

 63. T was met opkomend tij SUPable met soms bijna n meter hoog (om half uur 1 grotere golf) en meeste tijd halve meter lekker clean.

 64. Zo was vamdaagenda op de noord lekker zeg klein maar super clean met met een periode van 9 seconden

 65. Lekkere dromerige zomergolfjes op scheef net..gezelligheid.
  Niet slecht voor 0,3meter swell.

 66. ik gok op opkomend tij vandaag (zandvoort). Dat het dan nog een tikkie leuker is!
  Spannend wel, want de bloemendaal beachcam werkt niet goed meer, en de Zandvoortcam geeft een heel klein deel van het strand weer!

 67. Vandaag wordt het iets hoger dan gisteren op de N met een hogere periode de wind komt er helaas wel in later op de dag. Rennen dus met je lb!!

 68. Was niet slecht!!! Erg genoten eerst met afgaand tij op de zelfbouw brede sup en later werd t cleaner en hoger en werkte de Curve super 🏄🏽

 69. ja wijko was eergister met opkomend verassand lekker met schouderhoge fun! 7 man in water incl. die lange noord-hollander.

 70. Zo vandaag was het lekker zeg
  Er zat soms nog een beetje hoogte iniet maar wel super clean

 71. Dikke pret op 9 ft longboard in Hoek van Holland tussen 12.30-14.30uur achterin 🙂 Thank you, thank you, …..

 72. Heerlijk cleane golven in Noordwijk tussen 11.45 en 13.15 op de 2e bank. Ideaal voor de SUP

 73. Scheef ook ideaal voor sup. Wat een heerlijke cleane lijntjes! Kleine maar zalige sessie

 74. waarom staan in die sms allemaal te voorspelbare voorspellingen die elke lamme blinde nog ziet ahv wg wf , en LB prachtige lijnen van gisteren en vamnochtend toch wel f worden gemist

 75. #Offtopic #reclame #tip,- Mijn zomer wetsuit laten repareren bij Kitecare.nl -Versus op Badhuisstraat in Scheveningen, Snel, nette reparatie, prima communicatie, Voor een strakke prijs kan je pakkie weer tijdje mee. 7 dagen per week geopend.

 76. Enig idee if het morgen nog lekker surfbaar is? En weet iemand of er nog een surfboardverhuur-toko open is deze dagen in de buurt van zandvoort/wijkaanzee? Heb teveel mooie dagen gemist de laatste tijd 🙁 maar ssupervet om de foto’s te zien!

 77. Hello! I’m in Amsterdam for work (From Santa Cruz) and am hoping to get a surf in on Saturday morning before flying out. Would Wijk an zee or Zandvoort be better conditions? Would be stoked to carpool with folks to if anyone is making a trip to the coast!

 78. Not enough wind Saturday morning for some decent waves, but you could check Zandvoort or Wijk-Village for a fun session on a longboard.

 79. @Christophe: Domburg is zaterdagochtend misschien wel goed , omdat de wind in de juiste hoek zit volgens de huidige voorspelling.

 80. Hoi Tobias,

  Wordt het wat zondag en maandag? Ik ga richting A’dam morgen voor een paar dagen een zit te twijfelen of ik een wetsuit moet nemen. De hart zegt altijd “ja!,” maar de surfsms (die ik nog steeds krijg hier in het buitenland) lijkt meer op “weet ik niet…”.

 81. I live close to Amsterdam and go almost everyday to the beach iff there are any waves.
  How can we stay in touch?

  Greetz roy

 82. @roy rad! Are you on WhatsApp or Instagram? – would love to go Saturday morning and longboard waves are ok!