Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 10 april 2018

201 reacties

 1. Woensdag ligt de lagedruk dichtbij en vormt samen met het hoog boven Scandinavië een groot verschil in luchtdruk met als gevolg een bijzonder krachtige oost (oostnoordoost) stroming en golven.

 2. Het tabelletje met de golfwaardes voor de wadden (vlieland) de komende dagen. Goed te zien is de toenemende hoogte. En daarna weer iets afnemend, maar wel met meer periode en meer noord-component. Mooie vooruitzichten!

 3. Veel surfers in de line-up in België deze week, omdat het landelijk schoolvakantie is en de surfclubs weer zijn geopend!

 4. Dat belooft wat voor de rest van de week, als er nu al iets wil doorkomen in het noorden!

 5. Tobias, ik zie je steeds vaker wetsuit adviezen geven (waarvoor dank!). Vanaf wanneer is gemiddeld genomen een 4/3 mm zonder boots/hand weer te doen? En wat zou jij als aanvulling op een 4/3 aanraden om als set (pak schoenen en hand) aan te schaffen om de wintermaanden (wellicht met uitzondering van de vriesdagen) door te kunnen? Alvast dank!

 6. Na die zomerweek van volgende week is het water weer rond de 10 graden en kan je zonder handschoenen. Nog niet zonder schoentjes, dus die zou ik als eerste kopen. En om door te kunnen surfen in november/december zou je een cap met vest er aan kunnen overwegen. Dat is nu ook geen slecht idee en uiteraard heb je dan nog wel handschoentjes nodig. Maakt niet uit hoeveel mm, al is het maar iets. De hardcore wintermaanden jan, feb & maart ga je daar alleen niet mee doorkomen. En november-december alleen als het lang zuidwest is geweest. Bij 1 week lang noordenwind kun je in het in eind november en december ook wel vergeten met 4/3mm. Maar natuurlijk alles heel persoonlijk. Ook wanneer je wetsuit nog helemaal nieuw is en met gesealde naden, is die veel warmer dan eentje die al een jaartje mee gaat.

 7. Is het dan een goed idee om vanaf 21 april een tripje naar portugal te maken vanwege die depressie of juist niet? Dankjewel alvast!!

 8. Hoi Tobias! stoked met de voorspellingen. Zulke NO wind brengt goede golven richting België. alleen vraag ik me af of deze alleen te surfen zal zijn voor degene die niet moeten werken. In België namelijk alleen met hoogwater. Nu vraag ik me af of er toch niet een mogelijkheid is om na het werk toch nog een nat pak te halen? meestal geen geluk met laagwater 🙁 iemand (Tobias?) daar ervaring mee? Ik heb dit namelijk in al me jaren ervaring nog niet veel geluk mee gehad. het zou jammer zijn om elke dag surf te zien staan en niet kunnen surfen 🙁

 9. Nieuwe 4/3 all year long… alleen met de siberishe beer net wat te koud. Een nieuw pak maakt zoveel verschil. Daarnaast zoveel soepeler dan een 6/5/4. Stay active en je blijft lekker warm.

  Stoked voor morgen.

 10. Zelfs noord Holland noord was leuk longboard knie heup hoog, zelfs toenemende kracht en hoogte met afgaand tij. Altijd fijn als het meer is dan ik verwacht

 11. Weet iemand hier toevallig of de surfschool in Hoek van Holland al / morgen open is voor verhuur?

 12. KLM doet daar niet moeilijk over, zolang de boardbag maar onder de 25kg is.
  Je mag van de KLM een koffer vervangen voor een boardbag zonder bijbetaling.

 13. Not much yet… Zal WaZ nog gana lopen vandaag? Of iemand een eyeball van spots in die regio? Cheers!

 14. Zou vrijdagavond na het werk willen gaan. Zal er dan nog swell binnenrollen? Ik zie dat vrijdag overdag de wind in de Noordzee aanwakkert ZW 12kt. Zal die de swell niet tegenhouden?

 15. Hey!

  ik vroeg me af of er morgen vroeg met eb aan de kanten van domburg iets zou doorkomen… anders rij ik van antwerpen naar scheef, ma domburg zou wel nice zijn!

 16. Ai, N-H blijft op de boeien dus ws ook in het echt, wel heel erg achter op Z-H Zeeland en België.

 17. Morgen & vrijdag is op windguru al heel wat verandert vergeleken met een dag of 2 geleden..
  Gaat die swell morgen en vrijdag gewoon doorkomen in Zeeland? Hoop van wel.. Eindelijk eens vrij kunnen regelen na maanden geen surf! 🙂

 18. @Oo
  Beetje aan je Frans werken Oo….
  La Sud = frans voor ‘de Zuid’… (alwaar de epicnezz ver te zoeken was deze morgen overigens) Ik geloof dat gister het mooiste al is binnengerold.

 19. Swell uit het noorden quasi altijd hoogwater. Dat was vandaag rond het middaguur dus je hebt het beste al gemist.

 20. Swell zal vast nog wel genoeg doorkomen lijkt mij. Morgen wel minder clean dan vrijdag.

 21. Schev Noord 12-15u, de kracht was helaas ver te zoeken. De hoogte en frequentie helaas ook. Zeer matig shortboardable itt gister toen het heerlijk was!

 22. Ouddorp vanochtend was behoorlijk briljant…
  Uur of 10:00 erin en met een paar (korte) pauzetjes uur of 15:00 er weer uit!!
  Ochtend was té clean, later klein beetje windchop erop maar nog steeds erg lekkere sets die doorkwamen. Stoked!!!

 23. Weet iemand waar ik zink sticks kan kopen? Online, of ergens rondom Amsterdam (ben daar zondag). Thanks!

  Vandaag lekkere golfjes in Belgie trouwens!
  @dirbee, dat is ongelofelijk! Wat een foto

 24. Niet normaal die foto!! Hopen dat ze morgen ook zo binnen komen rollen in Ouddorp!!

 25. Vanmorgen was Noordwijk super leuk, lekkere cleane golven, doe mij maar meer van dat:)

 26. @Dirbee’71: best gek als je alleen op het water bent bij een mooie zandbank, en je merkt dat je opeens uit het niets door een drone wordt gevolgd. Ik was al benieuwd wie het was. Jij dus. Anyway, mooi shot!

 27. Golfhoogtes voor mogen zien er voor morgen iets beter uit dan vandaag. Maar dat dipje was ook verwacht voor donderdag. Desalniettemin staat er nu opnieuw genoeg hoogte op de boeien voor de HW sessie in het zuiden!

 28. @Tobias, morgen ook een beetje de moeite om een sunrise sessie te houden bij WIjk aan Zee?

 29. Wie niet waagt die niet wint. Tij is ongunstige factor maar wind zit wel netjes offshore.

 30. beetje off topic: ik zoek een camperparking of een leuke spot waar ik met de camper kan staan zonder weg gejaagd te worden zo dicht mogelijk bij noordwijk aan zee. Iemand leuke tips? Inlands mag ook… alvast bedankt!!

 31. Thanks all voor de leuke reacties…
  Nog een hoogst persoonlijke, goin’ for that lip!!

 32. dirbee, ik vind dit wel een van de sickste shots die ik ken uit nl. qua golf. ook al sta je op een sup gvd!. of misschien juist wel daarom.

 33. Iemand enig idee of hoek van Holland de moeite gaat worden voor een fish vandaag? Groetjes!!

 34. Thanks voor je response!
  Jammer genoeg wel zeer duur. Ik vind 17.5 euro + 13 euro verzendkosten naar Belgie wel wat overdreven voor een zinkstickje…

 35. @Dirbee ’71
  Mooie foto’s!! Leuke roadtrip. Met wat voor drone heb je die gemaakt?

 36. @Tobias, je schreef op 16 maart 2018 16:00:
  “[..]golfgegevens komen van https://waterinfo.rws.nl/#!/nav/expert/parameters/Golven/ en dan de juiste parameters aanvinken. Maximaal 3 helaas, dus grote kans dat je niet de juiste kiest. Wie dit heeft verzonnen krijgt een pluim voor de slechts mogelijke user-interface / bruikbaarheid van informatie!”

  Vond ik ook, dus ik heb http://actuelegolven.nl een update gegeven.

  Misschien kan je er wat mee. Je kan er lagen selecteren en toevoegen op kaart. Meerdere parameters, maar met dezelfde bron (waterinfo.rws.nl), ik doe geen manipulatie van data. Op mobiel kan je nog niet zelf lagen toevoegen, dat komt nog. Linkje naar grafieken in popups. Bugs poets ik nog weg.

 37. @Guus mooie site, ik gebruik hem al een jaar en vind hem heel handig omdat ik mijn board keuze vaak laat afhangen van de actuele golfhoogte. Op deze site zie je de actuele golfhoogte gecombineerd met de wind, top.

 38. @Tobias, bedankt voor de aanmoediging. Ik heb het gewaagd en het was top. Bij de pier wat rommelig en kort op het strand maar 100 meter naar het noorden helemaal top! Onverwacht lekker. Dank!

  @Guus, Die kende ik nog niet. Heel mooi. Staat nu in de favorieten.

 39. Hoi Guus,
  Kan je het ook mogelijk maken om en de normale windsnelheid te zien en maximale windstoten en windrichting in één overzichtje.
  Ziet er trouwens mooi uit!
  Maar toch mis ik wel dat simpele rauwe overzicht van golven en wind. Gewoon zonder poespas.

 40. Thanks voor deze reacties!

  @@guus c: Ik snap wat je bedoelt en ik zou zeggen “ja, bijna”. Je kan bijvoorbleed als ‘waarde’ de windstoot zetten en voor ‘label’ de gemiddelde windsnelheid, of andersom. Klik op zo’n boei en je krijgt het overzicht, zie screenshot. Hier zou ook nog de label waarde in de popup moeten komen, dus dat moet ik fixen (=bug erbij). Maar je ziet nu de ene waarde in popup en de andere in het icoon.

  M.b.t. dat rauwe overzicht: snap ik ook, misschien kan ik die nog een keer even namaken, zet ik op de to-do lijst! Is niet al te ingewikkeld.

 41. @GuusC: +1 voor het rauwe overzicht (lees: tabel zoals rws het vroeger had met alle meetgegevens van alle boeien onder elkaar)
  Waarom moeilijk doen met kaartjes als het makkelijk in 1 tabel kan 🙂

 42. En en en? Tobias? Gaat die wind nog aantrekken vanavond?(met kans op golfjes morgen🙏🏻🙏🏻🙏🏻)
  😃

 43. Zijn er mensen die morgen vanuit regio Breda gaan surfen die eventueel een plekje in de auto vrij hebben?

 44. We zitten te denken om maandag en dinsdag richting het kanaal te gaan aangezien daar de swell binnen komt. Iemand tips qua spots voor dan.

 45. dikke swell voor atlantische idd begin volgende week@Pjot, veel potentieel voor offshore. Ga je ver of niet, denk om ten volle deze swell te pakken is le rozel een heel goeie optie offshore verzekert met die oosterwind!

 46. @dries
  Of we ver willen gaan rijden is nu idd de vraag. We dachten aan
  Omgeving souiville maar als het dichterbij ook binnen is dan natuurlijk betere optie.

 47. @pjot allerlei factoren,1 swell Ma din kortere fetch maar mooi het kanaal int gepusht, 2e swell woe don is Huge

 48. Beetje off-topic: Ik wil samen met een maat van mij in de zomer roadtrippen langs de kust van Frankrijk en een klein deel van Spanje (tot aan San Sebastian). Het liefst willen we NIET van te voren campings reserveren aangezien we op dat moment zelf willen kijken hoe de vakantie verloopt. Iemand ervaringen of je last-minute nog een plek kan reserveren op campings in Frankrijk en Spanje in het hoogseizoen? (Iemand ook nog suggesties voor goedkope campings dicht aan de kust?)

 49. In Frankrijk heb ik daar geen ervaring mee, maar in Spanje (en Engeland) is dit altijd wel gelukt. Als je geen al te grote tent hebt, is er vaak wel n plekje te vinden. Die campings in Frankrijk zijn bovendien vaak enorm, dus dan is er vast een trekkersveldje.

  On topic: cams zien er nu niet echt veelbelovend uit voor NH hè? 🙁

 50. Ik doe dat met mijn camper, reserveer nooit…ik ben in France altijd zomaar aan komen waaien op een camping en meestal wel ergens een plekkie..soms meerdere pogingen nodig, maar vaak bij de 1e camping raak.

  Wij blijven dan dan wel 1 a 2 nachtjes en zijn niet erg kieskeurig. Plek om te staan is al zat, stroom is leuk (liever wel), maar hoeft niet. Toilet en douche is er altijd wel en de rest boeit niet echt.

  Kortom gewoon doen!!
  Niet reserveren, maar gewoon bij de receptie vragen om een plek voor 1 a 2 nachten…

  Veel plezier!

 51. Ik heb dat 2 keer geprobeerd in augustus en het was hels. Ik had dan wel geen camper maar gewoon een tent.
  De 1e keer was naar Lacanau, waren we 5 dagen weg en hebben we de eerste nacht in de auto moeten slapen op een parkeerplaats. De volgende dag iedere camping (en hostels) in de buurt afgegaan of gebeld om te vragen of ze nog plek hadden. Uiteindelijk op een half uur rijden (in Hourtin) een familiecamping gevonden waar nog een plekje vrij was.
  De 2e keer hadden we alleen de eerste 3 nachten van de 2 weken geboekt in Mimizan en hebben we daardoor de eerste 3 dagen iedere middag in koffietentjes met WiFi doorgebracht op zoek naar een volgende camping met plek. Uiteindelijk alleen een 4-sterren familiecamping gevonden in Moliets waar we flink betaalden voor een plek zonder stroom.
  Ik zou boeken tenzij je echt maar 1 nachtje per camping wilt doorbrengen. Het is allemaal niet zo ver rijden als je eenmaal daar bent dus dagtrips zijn makkelijk te doen, ook naar San Sebas. Iedere dag je tent opzetten en weer afbreken is ook niet alles.

 52. Zin in een golfje… nog een momentje in Nh vandaag? Ik surf al weken achter het net!

 53. Mooi sup zeetje vandaag in NH, net te laag en slap voor longboard. Als zonnetje er zo door komt en wind gaat er verder uit krijgen er een leuke middag

 54. In het hoogseizoen niet reserveren voor een camping langs de Franse kust is absoluut een afrader! Alles zit echt propvol. Wij zijn 3 dagen op zoek geweest terwijl we verder landinwaarts op een camping verbleven. Die 3 dagen waren niet de leukste vakantiedagen. Zonde van je vakantietijd

 55. Het is hierboven al eens gezegd, maar omgeving hossegor absoluut niet doen in het hoogseizoen zonder reserveringen. Alles is vol, zelfs minitentjes kunnen ze niet meer hebben (wat wij namelijk hadden). Je moet echt een stuk landinwaarts om weer wat te kunnen boeken. Hossegor omgeving heeft ook de pech dat er niet heel veel campings zijn, maar een paar mega campings van 5 sterren die volle bak volgeboekt zijn. Het gaf aardig wat stress kan ik je vertellen.

 56. Wij doen met 5 personen 4 aan een gesloten weken zonder boeken in schoolvak regio bordeaux, San Sebastián zarautz aan met camper en met succes.
  Ik denk alleen met n tent niet te doen.
  Voor en na seizoen kan je er zelfs overal ongestraft wildkamperen zelfs vanuit je kofferbak, of camper of tent. Tussen la porge en lacanau

  Succes

 57. Tip: Er zit verschil in “vooraf bellen” en “aan de receptie gaan staan”

  Bij dat laatste heb je meer succes

 58. Off-topic ik ga een paar daagjes naar Sardinië met familie. Heeft iemand ervaring met de Middellandse surf? Alle tips zijn welkom 🙂

 59. Het maakt ook veel uit welk dorpje je kiest. In Lacanau vind je moeilijk een vrije plek maar net ernaast in Carcans heb je veel meer kans.

 60. We zitten nu te denken aan yport. Alleen nu geven ze aan dat het daar flat blijft terwijl de omliggende spots wel swell binnen krijgt. Iemand enig idee of dit klopt en dat we daar dus niet heen mketen.

 61. t is altijd omgekeerd, als er daar golven zijn dan het best in Yport, zeker niet in Petites Dalles of Vaucottes. Ik zag de voorspelling voor Etretat (1,5m@12s bij msw) , dat zou bijzonder goed kunnen worden.

 62. Bij ons helemaal flat tot en met dit weekend.
  Hoewel die noordoosten wind op zaterdag misschien wel iets van branding kan geven (in combinatie met de eventuele zeewind). Getij moet dan gunstig vallen eind van de middag (hoogwater).

 63. @vakantieganger

  Zarautz heb je 2 geweldige campings op talai Mendi, ze doen niet aan reserveren. Ben met de rest eens dat Frankrijk stukje lastiger is. Bij Le Pin Sec heb je wel een camping municipale (zeer simpel en goedkoop) waar ze ook niet aan reserveren doen; vroeg in de ochtend proberen en lukt bijna altijd

 64. Pin Sec het is top als je verlaten en zeer basic wilt zitten. Geen mobiel bereik, geen wifi en geen supermarkt in de buurt. Wel goede surf en big wave spots om de hoek. Zoals deze week Erik Stoopman, een Nederlandse surfer die in die regio is gaan wonen:

 65. @ vakantieganger

  in saint julien en born nabij Contis plage heb je ook een muncipal waar bij altijd plaats is. al regelmatig in het hoogseizoen geweest en stond nooit helemaal vol.

 66. Iemand een idee of die monsterswell door beukt tot in Wimereux? En zo ja, waar is die point die daar gesurft wordt?

 67. @nino. Ik betwijfel het toch wel een beetje, bijgaand plaatje was het beste plaatje van de dag, met laag water was het zo goed als plat. Er loopt dus wel een cleane golf, maar hoogte lijkt er niet in te zitten, maar ik kan me vergissen.

 68. Chille bar in Wimereux; Le Squale. Kijk uit voor boze locals ivm je auto. Ooit op dit platform werden we gewaarschuwd voor bekraste autos etc. Zelf daar geen ervaring mee maar dit ter informatie..

 69. Komende zomer plan ik een trip naar Marokko, is het daar uitdagend genoeg in de zomer? Iemand tips voor sweety spots?

 70. Kunnen we tamelijk kort over zijn, uitdagend..nee…(op een uitzondering daar gelaten)

 71. Als het te gek word met het vragen om advies hoor ik het wel😋
  Trip aan het plannen naar gran canaria in ok/nov. Ik dacht aan de noord kant te bivakkeren met twee dochters van 2,5 en 10 maanden (tegen die tijd). Alle tips zijn welkom voor verblijf, surfspots evt surfschool/gids. Alvast bedankt Yeeew

 72. Net terug van twee daagjes Yport… EPIC!!!
  Veel gesurfd en veel gefilmd. Voorproefje uit de drone:

 73. Pin sec heeft ook genoeg te doen, het is niet meer wat het een paar jaar geleden was. Zitten tegenwoordig zo’n 8 surfscholen uit heel EU waaronder 2 Nederlandse. Veel jongeren tijdens hoogseizoen en veel feesten.

  Als je shaka’s wilt gooien en uurtje per week in het water wilt liggen is Enter the wave (festival/camp) nog een optie. Kan je ook als je er niet staat naar binnen lopen.

  De banken in Pin Sec liggen de afgelopen jaren er beter bij dan veel andere spots in Zuid Frankrijk (Hossegor/Capbreton daargelaten, maar; druk). Iets meer steen in de bodem waardoor er minder snel alleen maar closeouts lopen.

 74. Genoeg party en people maar afgelopen zomer heb ik geprobeerd om mijn surfweer werk te blijven doen. Dat ging knap lastig over 3G netwerk. Of zeg eigenlijk maar niet. Maar voor de rest is het natuurlijk een topspot. Alleen maar surfen en wat drinken s avonds. Banken liggen idd beter dan bij Lacanau of Biscarosse.

  @dirby Heel vet!

 75. Vet!

  Nu vraag ik me alleen af wat voor werkgever je hebt. Ik zie je zoveel lekkere surftrips maken. Dat lijkt mij ook wel wat, maar waar vind ik een werkgever met zoveel vakantiedagen :D? (Dit is absoluut niet als een sneer bedoeld!)

 76. Deze trip MOEST gewoon even, met het drastische gebrek aan golven in NL de laatste tijd…
  k heb mijn werkgever in dit geval bedreigd met mijn mentale achteruitgang

 77. De voorspelling voor volgende week laat weer wat hoogte zien.. Zouden we dan weer het water in kunnen?

 78. Kan de opstekende wind op zondag nog wat windgolven veroorzaken? Of bedenk ik dit soort dingen vanuit wanhoop?

 79. Surf matties wat zegt jullie glazen bol over de kansen in Frankrijk volgend weekend? Hoor graag welke spots wat swell zullen ontvangen!!

  Thanks

 80. he dirk super man !en volgende keer ga wel met je mee hoor want ik wordt nu wel een beetje depri van de flatness

 81. ben op zoek naar een hi-res foto van scheveningen voor aan de muur. zijn er websites van fotografen wellicht?

 82. Wat een heerlijk sfeertje om in te duiken met je filmpje Dirbee, ff zitten genieten. Jij ook vast, paar lekkere golfjes gepakt zo te zien! Keep ‘m coming.

 83. Mooi Dirk!
  Beetje lang filmpje maar vooral mooi om de hedendaagse techniek te zien!
  Bizar om te zien hoe jouw personal Drone zich perfect aan jou programma houdt!

  Wil dat graag eens van dichtbij bekijken Dirk!

  Surfs up!

 84. Ik wil komend weekend even weg.. kan iemand me vertellen of omgeving Wimereux wat wordt? Of beter hier in NL blijven?

 85. Hey Tobias, Valt er al iets te zeggen over de surf deze week? denk je dat het op Koningsdag goed wordt?

 86. @Dirbee’71

  Zalige film, prachtige beelden met die drone!
  Blij dat ik toen ook in het water lag. Hoe goed was dat?!!!
  Keep up the nice work!

 87. Even zelfde vraag als Niels; de noodzaak tot mijn kop in het sop is hoog! 😁 Waar in België, Frankrijk, Nederland zijn er kansen? Thanks!!

 88. Hey all! Ik wilvanavond graag laat op de avond in Wijk gaan surfen. Iemand een idee of het wat zou kunnen worden? MSW geeft 1.3 primary aan na 18:00.

 89. MV P6 was als seks op je zestiende; 2 seconden, 3x pompen, schuim aan de randjes.

  Temperatuur wel stukken beter.

  #geenzeehond

 90. Was meer dan ik ervan verwacht had! Dat was op mijn zestiende wel anders.

 91. Van 8.30 tot 11 uur in t water ong 100 meter van de pier. Echt verbazend goed, 1,5 meter niet onwijs clean maar wel ripabel lijnen! En niemand behalve wij 3 in t water. Heerlijk weer na zo’n lange flatness.

 92. Windguru (en msw,…) hebben nogal de gewoonte om dagen op voorhand heel goeie surf te verkondigen, maar de voorspelling dan gradueel slechter en slechter wordt… hoewel ik wel denk dat er allezins kansen gaan zijn dit weekend en erna.

 93. Domburg uurtje in gelegen en was genieten! Zon op mn bol, weinig last van de stroming, veelal 0,5m, idd hier ook niet clean maar toch genoeg power erin, en zelfs af en toe een setje van dikkerds rond de +1m.

  Perfect om weer in tha mood te komen!

 94. Waar was je? Noord of Zuidpier? Heb bij de zuidpier nog nooit iets fatsoenlijks gezien..

 95. Vroeg me ook al af wanneer er weer een update komt? Misschien is Tobias aan het genieten op een spot waar geen Wifi is😎🏄Of het is echt niet de moeite🤔

 96. ik rijd vrijdag naar frankrijk, heb een plekje over. iemand een lift toevallig?

 97. Lagen erin bij de zuidpier, maar vanwege de noordwest wind had de wind weinig effect op de golven dicht bij de pier maar door de zuiderswell kwam ie daar wel vol binnen!

 98. Nice.. Was klein op Noord, maar wel leuke golfjes 🙂 Waar kan ik meer foto’s van vandaag vinden Coos? 🙂

 99. Thanks, ik woon nu een paar jaar in Ijmuiden, maar elke keer als ik naar het strand rijd is het niets en rijd ik toch maar door naar Wijk.