Nuttige surfweer info:

Surfweer Black Friday 29 nov 2019

157 reacties

 1. Zouden de golven er zaterdagochtend met laag water ook goed doorkomen in België, of best wachten tot hoog water in de namiddag?

 2. Mijn gedachten gaan uit naar de vissers van de UK 165. Hetgeen wat ons zoveel plezier gaat brengen is hen waarschijnlijk fataal geworden. Still prayin’ 🙏🏻…

 3. @ Damsceaux

  Onze dingdokter uit Haarlem zit tijdelijk zonder toko (Ronny Redrose)

  When in doubt: ducttape! Surfs up yeeeeew!!

 4. Zou zeker geen ducttape gebruiken voor tijdelijke fix. Ducttape is niet 100% waterdicht, alleen waterresistent. Als je het tijdelijk wilt fixen kun je beter doorzichtige verpakkingstape of aluminiumtape gebruiken. Solarez is ook een tijdelijke oplossing.
  Kan de crack niet zien, maar zou altijd aanraden om een glasvezel matje te leggen, als er namelijk een crack zit betekent het dat er glasvezel is beschadigd.

 5. Morgenochtend 1st light @onder de pier ijmuiden? Of toch no good…?…
  Advice would be nice

 6. De belgische boeien aan het strand zitten momenteel op +/-130cm, niet echt de golfhoogte in de categorie om beschutting te gaan zoeken.

 7. “Zaterdag is zo’n dag dat je nergens beschutting nodig hebt, omdat het niet waait en de swellhooogte van 2,5m naar 1,5m afneemt. Dat biedt dus mooie opties om eens een keer een nieuwe spot op te zoeken waar niemand surft, omdat het 9 van de 10 keer blown out is. Mocht je toch in de drukte gaan liggen, respecteer deze surf-regels voor je eigen veiligheid en die van anderen. De wind-forecast voor zaterdag is vanaf het eerste uur nul,nul wind in België en Zeeland, maar dan nog wel een klein beetje NNW op de wadden en N-H. Is mooi als je wilt shortboarden, maar voor het echt mooie in het noorden is het beter even te wachten. Compleet windstil en opkomend tij wordt het toch pas in de middag. Tussen Zeeland en Z-H ligt de scheiding van wel/ niet al offshore in de ochtend. Dat kan overigens heel lokaal gepaard gaan met een stevige bui op zee. Verder is het een mooie droge dag met ook veel zon.”

  ‘Tobias, 2019’

 8. In Vlissingen nagenoeg windstil , en swell kwam prachtig binnen.
  Iemand bij Domburg gesurft ?

 9. scheef was idd een klotsbak maar wel een hele hoge. na 2 uur kwam er iets meer lijn in. lekker lange ritje gemaakt van achteruit tot aan het strand. morgen meerrrrrr

 10. IJnuiderslag liep als een trein.
  12:00 erin gegaan en na een half uurtje ging de wind er bijna helemaal uit. Was genieten he-le-maal solo. Denk wel m’n dikste bak in NL dit jaar gepakt. Uur of 13:45 kwam de wind weer volle bak terug.
  Lekkere opwarmer voor morgen!!

 11. Domburg dikke bakken maar bijna niet te geraken ivm veel stroming in de geul voor het Strand. Maar ja kan ook aan mij liggen natuurlijk. Toch anderhalf uur mijn best gedaan en lol gehad. Vooral om m’n eigen

 12. Dikke soep in Wijk gisteren, maar toch lekkere lijnen, getrotseerd door twee waveskiërs en twee surfers.

 13. Eerste licht op Scheef was leuk (zeker niet epic), maar daarna zakte het erg in. Werd na een uurtje ook te druk en matige golven. Hoop voor de uitslapers dat het met opkomend nog wat wordt.

 14. Zakt hier ook hard in, was zeker niet epic vanmorgen. Beetje zelfde gedachte als hazzie.

  Ben benieuwd hoe Petten nu loopt, anyone update?

 15. Lijkt een korte onderbreking in de swellaanvoer te hebben gezeten. Maar is weer hersteld naar oude waarden. Geduld is een lastige op deze mooie dag.

 16. Soms moet je gewoon even zelf zoeken, nadenken en in de archieven duiken.
  Vanmorgen mooi gescoord bij het ochtendgloren. 3 man om alles mee te delen

 17. Op de achterste banken liepen er af en toe mooie golven.Totdat de wind erin kwam. Toen werd het rommelig.

 18. Mooie sup sessie op de zuid voortijdig moeten stoppen na aanvaring met een shortboarder. Leek niets aan de hand maar later bleek toch mijn rechter twin fin weg te zijn. Balen

 19. Wat een mooie golben hier in hey noorden. Wind was er ook vroeg al uit. Af een toe een buitje met wat wind. Straks nog een sessie met opkomend.

 20. Mooi weertje hier vandaag maar golven kwamen niet lekker door helaas. Weinig kracht en net geen hoogte. Nou ja, op naar de volgende sessie!

 21. Op Scheveningen Zuid: twee paar schoenen, 2 caps en 1 paar handschoenen. Ben jij of ken jij de eigenaar? Laat ff telefoonnummer achter zodat we je kunnen contacten.

 22. Beste dag vd herfst in Zuid Holland. Zoonlief die zn eerste barrel gesurft heeft en zelf ook weer sinds lange tijd een paar barreltjes gescoord. Loving it! Foto’s van Robin komen nog in high res door maar hier alvast een sneak preview:

 23. Wauw Tobias dat ziet er heel dik uit en vet van je zoon ook !! In wijk laatste 2uur voor donker echt magisch longboarden , goeie hoogte ,mooie lijnen , glassy maar niet zo’n lip als in het zuiden 😄

 24. Wtf it waz amazing goeie vibe ook ging helemaal los gister was nog moeilijk maar vandaag was echt lange ritten dikke bakken zonder punten en commas

 25. Vol verwachting klopte mijn hart,
  maar de realiteit knalde toch een stuk minder hard.
  Super mooi, mega-clean,
  Maar eerlijk gezegd vooral om te zien.

  Net niet de hoogte en het miste wat pit,
  in het water besef ik al snel dat ik op het verkeerde board zit.
  Ik doe wat ik kan, geniet met volle teugen,
  maar deze sessie zal mij waarschijnlijk niet erg lang blijven heugen.

  Verkeerde spot? Verkeerde moment?
  Te hard gezocht naar een spot waar je zo alleen mogelijk bent?
  Wie zal het zeggen, wie niet waagt wie niet wint,
  Die cleane anderhalve meter vraag ik gewoon aan de Sint.

 26. Even bijkomen van de kater
  Met vele plukjes surfers in het water
  Hier een daar 1 staand op een deur
  Geen 1,5 meter maar geen gezeur
  Want het was wel mooi clean
  En hebben lang de zon gezien

  Wellicht heeft iemand nog een plaat
  Van een surfer die voor de lip gaat
  Of een SUP-er mooi op z’n snuit
  Of een video, met het geluid
  Van brekendE golven, oh zo snel
  sint, doe ons maar meer van deze swell

 27. Sommige spots was het echt fucking hard aan, Noordwijk was helaas niet een van die spots. Veel close outs en rommelig

 28. Dikke bakken bij secret spot tussen Kijkduin en Scheveningen.

  Niet normaal, een van de beste dagen van het jaar voor mij!

 29. Net even gekeken voor de deur. Prima lijntjes om te longboorden. Sideshore wind die af en toe voor wat rimpels zorgt. Voor shortboarden wat te mellow. Wellicht later bij afgaand of bij laag beter om te shortboarden als de banken minder diep liggen.

  Ten opzichte van gisterochtend duidelijk meer lijn, maar (nu nog?) minder kracht.

 30. Tobias heb jij uitleg voor hoe het gisteren bij wijk toch qua hoogte tegenviel? Ik had hem echt niet aan zien komen…

 31. Mogen we weten waar de foto’s van Jaco werden gemaakt? BTW BE was ook goed. Vóór hoogwater vond ik het wel aan de kleine kant.

 32. @Petten (you was the german car?) 🙂 & @Zandvort
  I was in Petten all day yesterday… what a beautiful day for the weather.
  For the surf, I was really disapointed on a point, was expecting much higher waves, it was small comparing to the buoys.
  In the evening, no wind, very hollow and super clean waves, was magic.
  In the morning, it was ok but sometimes messy and clearly missing a bit of power.
  We cannot complain!
  Waiting the next clean swell.

 33. Golfsurfers,
  Heb jullie hulp nodig! Ik doe onderzoek naar het opzetten van een Surfhouse in Portugal. Het zou fantastisch zijn als jullie me kunnen helpen door het invullen van mijn enquête. Wellicht dat ik volgend jaar nog een oproep doe maar dan met een uitnodiging langs te komen in Portugal! Het duurt maar 5 minuutjes. Hartelijk dank!

 34. Coole foto’s! Heb je er nog ik heb zo een vermoeden dat ik de surfer op de laatste foto ben 🙂

 35. Off topic, iemand een tip hoe ik een doorgedraaide vinschroef los krijg.komt geen enkele beweging in op dit moment.

 36. Maarten probeer een andere maat in de vriezer krimpt ie iets als hij dan warmer wordt kan hij misschien net klemmen. Ook leuk dompel je sleutel in de seconde lijm, ff drogen misschien lukt dat. Veel plezier

 37. Als je zo’n fin-key van een euro gebruikt ligt het waarschijnlijk daaraan, want die zijn nooit echt van goede kwaliteit. Indien je een goede imbus gebruikt kan het probleem al verholpen zijn. Ik gebruik die FCS ratel en die is echt veel beter dan die fin-keys van een euro.

 38. @maarten; hoe het mij is gelukt: pak een kleine platte kop schroevendraaier (zo eentje om spanning mee te checken) en een hamer en tik te schroevendraaier met de hamer in de schroef. Als het goed is kan je hem nu een stuk draaien en krijg je uiteindelijk je schroef eruit.

 39. En aardig was het zeker: mooie setgolven en een heerlijke opkomende zon! Ik heb ervan genoten 🙂

 40. Zag er niet best uit, maar er zat af en toe nog iets surfbaars tussen. Gok ‘m op heuphoog.
  Wind was al side off, maar wel fris.
  Gelukkig einde sessie wel zon op het water.

 41. Niemand een surfboot gevonden tussen Mariakerke & Raversijde langs de parkeerdijk.
  Vorige week zaterdag laten liggen wss. 🙁
  Eeuwige voorrang voor de vinder!

 42. Vanochtend was Lekker op Wijk. Prima zonnetje en af en toe lekkere setjes. Beter dan verwacht!

 43. Onderste laag hoort onder je wetsuit, bovenste laag erboven. Heb m zelf ook.
  Ik vind t prettig om de cap op te doen, bovenste laag iets naar boven te rollen, dan de flap van mn frontzip wetsuit eroverheen te trekken en dan de bovenste laag weer naar beneden te rollen.

  Op die manier hoef je niet die onderste laag van je cap door je kraag van je wetsuit te frommelen.

 44. Ja bizar, Engeland krijgt de volle bak!

  Maar was het toen inderdaad niet springtij @atmosphere?

 45. Ja. dat was het toen + nog hardere wind . Het laag water voor de rampnacht kwam niet onder de nul NAP uit, als gevolg van de opzet.

 46. @Que: las het zojuist ook. Als we nog illusies hadden over de waterkwaliteit in Wijk, zijn die alsnog vakkundig om zeep geholpen.

 47. WTF!!!
  In het laatst gepubliceerde jaarverslag, van 2017, valt te lezen dat het bedrijf in totaal bijna 180 miljard liter afvalwater het oppervlaktewater in laat stromen. Dat is bijna drie keer zoveel als het jaarlijkse drinkwatergebruik van Amsterdam. In deze gigantische stroom afvalwater zitten – in ieder geval – potentieel gevaarlijke 39 verschillende stoffen, zoals arseen, chroom, kwik, zink, lood, nikkel en cyanide.

 48. Verloren: Ripcurl surf handschoenen

  Bij Wijk aan Zee hebben wij surfhandschoenen van Ripcurl op het dak van de auto laten liggen toen we wegreden. Ze liggen nu op de parkeerplaats denk ik. Het zijn 5-vingerige handschoenen.

  Mocht je ze gevonden hebben, app dan even naar 0628868823. Thanks 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

  Met de geweldige dagen missen we ze enorm omdat je nu wel ijsklompjes krijgt in het water.

 49. Mijn vrouw heeft je handschoenen net gevonden, ze gaat je bellen! Komt in orde :). Groet, Jeroen

 50. Lees wel het hele artikel even. Met name de reacties van Tata en Rijkswaterstaat aan het einde.

 51. iedereen ligt toch altijd al in scheveningen?

  Het was lekker vanmorgen de twee uur voor hoog. Lekkere drops en best wat lijn. Een paar ritjes kunnen maken van achteruit naar het strand.
  Morgen geen tijd en maandag net iets te veel luchtverplaatsing. Ga wel even kijken hoe dat op het havenhoofd binnenkomt. Misschien loopt het in de haven zelf wel lekker =0)

 52. ik wist dat Tata lozing doet van koelwater maar dit lijkt een stuk serieuzer & gevaarlijker. Begrijp ik uit het artikel goed dat de opgegeven waterkwaliteit erg weinig zegt omdat ze veel stoffen uberhaupt niet meenemen in metingen? Meer mensen met verstand & info hierover?

 53. Het was weer lekker op Scheef! M’n nieuwe boardje uitgeprobeerd en helemaal stoked! terug om wat mooie plaatjes te schieten 🙂

  @hazzie haha ja zou wel nice zijn tussen de havenhoofden te kunnen surfen (afgezien van de boten die af en toe langsvaren) :p
  Maar inderdaad ik ga dinsdagochtend vroeg pas weer als de wind er een beetje uit is..

 54. Ze draaien een computermodel, daaruit rolt de verwachte lozing van bepaalde afvalstoffen over een bepaalde periode. Op basis daarvan worden vergunningen verleend. Er word alleen niet gemeten hoeveel er daadwerkelijk word geloosd, dus je weet niet of het computermodel rijmt met de werkelijkheid. Ze zouden in theorie dus veel meer kunnen lozen zonder dat het gecontroleerd word.

  Voor een aantal stoffen word wel daadwerkelijk gemeten, maar er word dus ook getwijfeld hoe goed er gemeten word. Als je bijvoorbeeld eens in het jaar een steekproefje neemt weet je alsnog niet zo veel.

 55. Er kan geen bocht normaal gemaakt worden in Scheveningen zo druk is t op een gemiddelde dag… bizar met de jaren gekker

 56. Hoi, Ik heb sinds kort een lib tech lost board maar ben behoorlijk in waar wat voor vinnen ik er nou op moet zetten. Het board heeft een FOC II FIN BOX SYSTEM en zou dus compatible moeten zijn met zowel FCS I als II. Ik heb een set FCS II vinnen maar de vinboxen lijken iets smal en bovendien zitten de uitsparingen voor de schroeven niet op de juiste plek. Daar zou een FCS I vin weer kunnen zitten maar dan sluiten de vinnen niet goed af aan de voor- en achterkant van de vinboxen. Ik weet wel dat lib tech een eigen systeem heeft maar omdat ik wel vaker mensen met een lib tech lost board in het water zie mijn vraag: wat hebben jullie erop zitten en wat zijn jullie ervaringen? 

 57. This summer, I had genital irritation after spending a whole weekend in the water at Wijk aan Zee.
  I remember reading other testimonies like that…. do you remember?

 58. Scheef is lost idd. Mede dankzij alle surfscholen en de kooks die op de noord gaan liggen gesteund door mensen die gaan roepen (vooral op de site, let maar op) ‘als je het druk vindt dan ga je maar ergens anders surfen’.. Heel Nederlands om volle bak in de weg te gaan liggen en massaal op elkaar in te droppen. Sterkte daar! X

 59. Wanneer iemand het gevoel heeft ergens last van te hebben. Ergens vragen over heeft. Betreffend water kwaliteit rondom tata steel, Ga dan gewoon even voor een gesprek langs bij Zwaanstraat 20 in Wijk aan Zee. Tata steel loket. Zolang er geen negatief advies is voor de volksgezondheid lekker surfen en SURF-reports plaatsen hier.

 60. @snes
  Hadden ze vanmorgen moeten gaan. tussen 11 en 12 lag ik in mijn eentje met een branding-kanoer op de noord. Later samen met een andere surfer. Vooral na 12 uur begon het super vet te lopen. Lekker drops, lange ritten. Zeker na de buitjes viel de wind soms helemaal weg. Het is dat ik weer aan het werk moest maar anders had ik er nog langer in gelegen.
  Nu is het voorbij want het stormt als een dolle hier!

 61. Wat is het meest betrouwbare windje kaartje voor morgen? Iemand een idee? De swell lijkt hoog genoeg te gaan worden xD. Hoor het graag.

 62. “Kleine beetjes gif voor lief nemen”
  Ik hou ook wel van een positieve benadering, maar deze mindset slaat nergens op.

 63. zo dacht ik er vroeger ook over maar na werkzaamheden gedaan te hebben bij overheid en industrie weet ik dat bij beide met cijfers geschoven en gerommeld wordt. De vraag is of controle op lozingen goed wordt gedaan en bovendien of de gestelde norm wel een veilige norm is voor “kleine beetjes gif”. Zou naïef zijn om te denken dat Tata zich altijd netjes aan de regels houdt. Dat gezegd, gister wel prima windbakken op wijk en morgen ook die kant op….dat dan weer wel 🙂