Nuttige surfweer info:

Surfweer 9 September 2022

181 reacties

 1. Wat verder opvalt is dat de 2e ex Hurricane Earl ons ‘weergebied’ binnenkomt. Deze zorgt voor een opbouw van een Hoog (H) tussen beide Ex-Hurricance (de eerste dit najaar was Danielle). En het is juist dit hoog dat voor een blokkade zorgt voor de andere lagedrukgebieden die in het najaar onder de Noordpoolcirkel ontstaan. Er is dan geen andere mogelijkheid voor het laag om er langs af te glijden over of de Noordzee in. Dat is dus de reden waarom met zoveel zekerheid de stroming en windrichting iets met noord gaat worden vanaf medio volgende week! Aan zo’n groot systeem als Earl kan eenvoudigweg niet zo veel meer veranderen. Het zijn vaak de kleine weersystemen die het de weercomputer moeilijk maken. Iets wat we deze zomer veelvuldig hebben gezien.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/25687.jpg
  Dit is de weerkaart van aanstaande dinsdag.

 2. BTW: de Duitsers gebruiken op hun weerkaarten de letter T van Tief op een Lagedrukgebied aan te duiden. Bij de Engelse weerdienst Metoffice is de letter L van Low gelukkige wel dezelfde als bij ons. Bij de fransen gebruiken ze dan weer de D, van Depression:

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/dd421.jpg
  Dit is de weerkaart voor vrijdag. Bron: https://marine.meteoconsult.co.uk/marine-map/frontology

  Ziet er goed uit voor einde volgende week nog steeds!

 3. Wiehoe!! Dan kunnen we de conclusie trekken dat het noorden in de ochtend wel is mooi kan worden in het gedeelte noord tm scheef? Eerst zonder wind, later iets meer opkomend tij met wat meer wind leuk voor een 2e sessie?

 4. Binnenkort rijdt ik naar Frankrijk, Biscarrosse oid. Iemand meerijden diesel sharen jooooo, genoeg ruimte in m’n bus voor je hele quiver

 5. Een vriendelijk verzoek aan de foilers om niet zo tussen iedereen door te pompen. Voor ons stationair wachtende (en naar de horizon kijkende) surfers is het zeer onrustig als er onverwacht iemand met hoge snelheid van achteren langs komt

  Het is erg lastig anticiperen op foilers. Daarnaast dragen jullie zelf vaak een helm maar komen wel lekker tussen de surfers zonder helm liggen.

  Ik dacht dat het hele idee van die foils was dat je juist niet op de surf piek hoeft te liggen.

 6. Hoek van Holland was medium vandaag, iets te rommelig om iets te kunnen doen maar qua hoogte op zich wel prima

 7. Vandaag toch nog wat leuke golfjes. Zou er morgenochtend nog wat staan zonder wind? Staat nu nog metertje op de boeien

 8. was super vet vandaag, lange ritten, zelf een headdipper kunnen pakken 🥸 was niet te zien op de webcam, dat zijn beelden van gisteren 😛

 9. inderdaad ook benieuwd naar Morgen of het dan nog mooi gaat zijn, hopelijk nog een update 🙂
  vandaag in Scheveningen iig een aantal leuke golven mee kunnen pakken, daarna werd het met opkomend in het uur na laag echt shorebreak en vrij hol.

 10. Dat is echt een scheveningen ding, zie ze wel is gaan op de cam inderdaad. Wachten op problemen. Wijk liggen vaak stukje van de pier af, petten zoeken ze een slappe zandbank op, Mv ook netjes bij de suppers op een apart zandbankje.

  Maar denk uberhaupt dat de regels en respect op scheveningen al een tijdje zoek zijn….

 11. Wel een aardige vraag hoe de surf etiquette werk met foilers in de line up. Voor take off is het nog wel helder, maar hoe zit het met:
  – foiler die naar buiten pompt
  – foiler die door naar buiten pompen al buiten de break al een golf kan oppikken, maar dan niet op de piek terug rijd.

 12. @scheveningen Dat was ik! Spreek me de volgende keer aan in de line-up dan maken we samen nieuwe etiquetten voor deze nieuwe tak van (surf) sport.

  Sowieso mag je altijd indroppen op ons soort, omdat we toch snel links of rechts uit de golf zijn en eigenlijk praktisch overal heen kunnen whoppen waar we willen. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij ons, om daarbij niemand in de weg te zitten of te laten schrikken.

  Verder.. share the stoke, wat voor surf het ook is. We zijn uiteindelijk hetzelde, riding swell human beings!

 13. Voor alle Belgen die de app niet hebben: Domburg helaas alsnog totale flatness, wachten op woensdag.

 14. Als medefoiler wil ik hier wel iets aan toevoegen.Altijd indroppen vind ik absoluut te kort door de bocht. Veel foilers starten vanaf een schuimrandje, dan is het geen probleem om te wijken of in te droppen. Maar er zijn ook veel die anders aanzwemmen.Ik start vanaf een greenwave, vaak steil. Hierbij zoek /bepaal ik een lijn net als een surfer down the line. Je kunt dan geen andere kant op. Stuur je naar het strand, komt je foil los.
  Mede hierdoor zoek ik de ruimte op, weg van andere surfers. Maar

 15. Andere surfers zoeken ons ook massaal op. Dus houd beide rekening met elkaar. Pompen door lineups vind ik een lastige. Grote drukte zou ik het niet doen. Buitenom geen probleem.

 16. “Drop maar in ik/we sturen wel uit” vind ik ook zeker te kort door de bocht.
  Niet alle foilers hebben dat samurai-zwaard altijd en overal 100% onder controle en dit vraagt om ongelukken! En dan bij mensen die nul bescherming hebben, gewoon uit de buurt van anderen blijven met dat spul op een ander (buiten) bankje of zo

  Wel idd het gesprek aangaan in de line-up ipv op een annoniem forum…

  Verders njoy de surf 🤙

 17. Ik sla vandaag maar even over, hoewel voor foilen de golven juist perfect zijn en er met normale boards nauwelijks gesurft kan worden!

 18. Ik wil wel meerijden – afhankelijk van wanneer precies en hoe lang! Ben vrij flexibel.

  Stuur maar whatsappje – 06 18712279

 19. ‘Ipv anoniem op een forum…’ Niks mis met vriendelijke comment voor foilers op forum zetten. Daar is forum ook voor toch. Uitgebreide discussie in lineup is niet altijd mogelijk.

 20. Hoi, heeft iemand mijn driedelige carbon paddle gevonden bij de parkeerplaats van Ter Heijde? Ik had m vergeten in de camper te gooien, en daar kom ik nu net achter bij thuis komst in Rotterdam.

  Of heeft iemand die daar is of woont de gelegenheid om ff te gaan kijken of de paddel er nog ligt?
  Dank!

 21. Natuurlijk, alleen voor vandaag is die vrij kort: compleet flat.

  Wacht dat kan korter: flat.

  Oh wacht nog korter:

  Einde bericht 😉

 22. Over foilen gesproken. Ik zou het wel eens willen proberen, is er ergens een plek waar lessen/clinics worden aangeboden (Noord-Holland)? Het liefste direct op zee en zonder wing

 23. Probeer Erik van https://wingfoilhaarlem.nl/ , die heeft vanaf zo’n beetje nu tot volgend voorjaar toch geen business meer en is elke dag aan het foilsurfen of wijk, zandvoort of ijmuiden. Je kan de eerste keren ook bij hem proberen op de Mooie Nel bij Haarlem met een Lier. Andere optie is achter de boot op de westeinder https://fone.nl/hydrofoil-introductie-clinic/#av_section_2

  Afgelopen maanden organiseerde Pep sport dit op golfloze dagen ook wel eens op zandvoort waar je voor in kon schrijven. https://pepsports.com/

  Maar beter gewoon meteen in de golven natuurlijk als je en beetje gewoon kan surfen ook (shortboarden). Foilsurfen start namelijk met een plank van 4’8 ft lang en net geen 40 liter meestal. Dus check Erik zou ik zeggen!

 24. Zal er morgen middag/ avond wat te surfen vallen op Texel?
  Gezien de windmodellen lijkt het daar wel goed binnen te komen?

 25. Zou de swell op het snijvlak met zelfde kracht en periode aankomen of een stukje zwakker dan bij Texel?

 26. @jake
  Ja je bent ongeduldig, mijn wijze leraar in der hemelen zei altijd: geduld is een schone zaak.
  Uiteindelijk kan je surfen, al gebeurt dat niet echt vaak.

 27. @Snijvlak. Hoe noordelijker hoe beter maar hele kustlijn pakt wel wat.

  @Be. Beter later op de dag met beter getij en minder wind. Swell komt smorgens ook wel door maar minder mooi.

  @Gerry. Eind van het seizoen dus beetje opletten. We willen niet dat we weer zoiets krijgen als in Narbonne is gebeurd.

  @Jake. Boeien komen beetje op en swell loopt door.
  Zal wel echt eind van de middag worden voor je echt beweging ziet, pas rond een uur of 5 in het noorden en uurtje later in het zuiden.

 28. Mooi om te zien op dit kaartje hoe de swell van J06 (bovenin, 134cm) al doorloopt naar de K13 & K14 (124 & 115cm).

  De afstand van J06 tot K13 is ongeveer gelijk als K13 tot Q1.
  De swell arriveerde op de J06 om 8 uur vanmorgen en om 11:30 uur op de K13 en is dus ongeveer 3,5 uur onderweg geweest daartussen.
  Als het goed is zou dus de Q1 moeten oplopen vanaf 15 uur vanmiddag.
  Vanaf daar is het nog een uurtje tot de meeste stranden in het noorden.

 29. K13 is idd net gearriveerd. Daarbij zeggen de hoogtes niet veel zonder ook de periode en richting te bekijken. Maar die zijn beiden goed in dit geval. Klein maar fijn, toenemend.

 30. Lieve surfers,

  Morgenochtend eindelijk weer eens! Maar wat wordt het; longboard mee naar WAZ en rustig cruisen, of lekker keten met een dikke fish? Advies is welkom. 🤪🤙 Thanks!

 31. Zijn er mensen in Bordeaux die morgen richting Lacanau gaan? Zijn met 2 en hopen mee te kunnen rijden met iemand 😄

 32. Yes! Wat een ochtend. Eindelijk. Stond wel iets te vroeg klaar omdat het echt nog donker was om 6.30.

 33. Bloemendaal was druk rond 09:00. Helaas had ik echt een off day en lukte echt helemaal niets vandaag. (Long)board keuze hielp ook niet denk ik. De golven waar wel ok, wel veel closeouts. Hoop dat anderen wel genoten hebben. Ik ging zonder stoke weer naar huis. 🙁

 34. I feel you!

  Ik kon met de SUP vaak een bankje verder naar buiten al meekomen. Lange ritten, als ik voldoende snelheid kon houden en de lijn goed bleef opstaan.
  Het holtrekken op de kniediepe, eerste bank was soms teveel van het goede voor een ‘oude’ man op de SUP.

 35. Lekker zeg vanmorgen, nu broodje met 4 eieren, spek en kaas en tomaat en dubbel mayo. Zo’n ochtend was het.
  Stokidoki.

 36. Geen zorgen hoor, ik had een prut sessie in Zuid-Holland. Het was onwijs mooi clean en je zag stampende sets binnenkomen, alleen wanneer ze aankwamen op het punt waar ze braken bleken ze maar kniehoog te zijn. Elke keer opnieuw gefopt door de energie waardoor het leek alsof er weer een gigantische golf aankwam wat uiteindelijk weer niks bleek te zijn.

 37. NH zuid, Ochtend gemist (offshore), middag gescoord (semi onshore fluff)

  Kun je vanavond met opkomend ook nog? Ik vraag dit voor een vriend…

 38. Haha.. lekkah lekkah WaZ bij de molens. Goeie size, af en toe wel wat slap. Maar God niet klagen aub na zo’n lange dryspell. Op naar t weekend. Windsurf, denk ik maar.. hehehe

 39. Wow het reisje naar NLD helemaal waard. mooie push deze avond op HvH. Mooie sfeer in de line-up…

 40. Hoi, ik vlieg vandaag naar Nederland en wil met neefjes gaan surfen. Zij zijn beginners. Waar kunnen we op zaterdag surfen? Heb gehoord dat er een flinke storm is maar heb alleen zaterdag. Is er een optie?

 41. Wat een zaligheid gisteravond rondom HW bij Parnassia. Golven waren een combi van flink en mellow. Niet superkrachtig noch hol, maar waar ze zich in een lijn vormden boden ze genoeg voor reeksen van lekkere turns. Voldaan 🏄🏽‍♂️

 42. Kijk is of er plek om te flowboarden in Nieuwegein.
  Zaterdag is no-go voor de noordzee en kunnen je neefjes toch soort surfen.

 43. Hi

  Binnenkort zou ik een 4.3 wetsuit willen aanschaffen (budget rond de 100€).
  Iemand ervaringen in deze prijsklasse? Ik ben 1.72 lang en heb een normale bouw.

  Vanaf welke water temp. is het aan te raden om van een 3.2 over te gaan op een 4.3?

  Groetjes!!

 44. Pas op voor het soft-top leger
  Nauwelijks gemanierd of integer
  2 maandjes gesurft in Zarautz of mimizan
  Nu wil ze laten zien dat ze in Nederland surfen kan
  Golven delen, hohohoho
  Kijk me eens surfen, kijk mijn ego
  Afgelopen woensdag, de verloedering van de maatschappij
  In het water nabij
  Een flinke zak met duiten,
  Voor diegene die me vertelt wanneer de surfscholen weer sluiten.
  Pas op voor het leger van de softtop
  Voordat je het weet is je surfplezier op.

 45. volgens mij mag je op deze plek geen merknamen noemen maar ik heb laatst de duurste variant 4.3 gekocht bij een grote in NL gevestigde Franse sportwinkel. Is nu in de aanbieding voor iets boven je budget maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je voor dat geld een beter pak vindt. Redelijk soepel en waterdichte naden. Je hebt wel 1-2 maatjes groter nodig. Normaal zit een L mij ruim maar had van deze echt de XL nodig (183 – 82 kg).

 46. Bovenstaande doet me het volgende afvragen. Vanaf wanneer vinden jullie de omstandigheden gevaarlijk? Ik snap dat het een combi is van swell, periode en wind, maar wellicht wat voorbeelden.

  Ik heb zelf bijvoorbeeld meerdere keren gesurft bij 45kmpu wind, zou mezelf onder beginnende intermediate scharen, en heb me geen moment onveilig gevoeld.

  In Frankrijk dit jaar voor het eerst 2,5 meter golven geprobeerd. Ik zou zeggen dat dat precies mijn grens was. Een paar flinke wipeouts gehad en gelukkig ook eentje kunnen uitrijden.

 47. Niet alleen de softtop legers. Blijf mij nog steeds verbazen door mensen die achterin een line up gaan liggen waar er golven breken die ver boven hun niveau’s liggen.
  Van die wannabe longboarders, omdat alles wat kleiner is dan een longboard, ze helemaal geen golf te pakken kunnen krijgen.
  Aangezien ze totaal niet weten wat het golf gaat doen of waar ze tov het breekpunt liggen.
  Dinsdag avond te debiele dingen zien gebeuren bij WAZ. Van die Amsterdamse diknekken met teveel geld die een te coole hobby willen uitoefenen.

 48. Beter €75 extra en dan een dawn patrol kopen, uiteindelijk ben je goedkoper uit. Warmer en gaat langer mee. Druk op shop bovenaan.

 49. Als je moeite hebt met naar achter tekomen. De golven niet kunt afrijden en ook moeite hebt met terug naar het strand komen. Dan moet je jezelf afvragen of de condities niet te veel zijn voor je.

 50. Diknekken, LBers, debielen en kinderen. Het is waar we mee moeten dealen. Blijf plezier hebben, met of zonder vrinden, ook al heb je geen dure wielen.

  Bij afwezigheid van de oude kale vaderfiguur, al is hij er soms nog wel, is het leven op die spot tegenwoordig gewoon zuur.

  Zorg dat je netjes op de inside ligt, geblocked door wat vrinden, dan zul je sowieso weer wat vinden. Wees blij dat de konijnen wat meer afwezig zijn, anders had je je daar aan geërgerd, meer dan kiespijn.

  De kustlijn is lang, dat je die lekkere left niet altijd alleen meer kunt scoren,.. no spang. Wees welkom op de spots (boven en) beneden, ik heb deze zomer een Olaian softtop, Katwijkse vis en Beverwijkse single Fin gereden.

  Zet je snowboard Goggles maar op dit weekend, moet jij eens kijken hoeveel diknekken en ander gespuis zullen opdraven als een vent.

 51. Als we toch lekker aan het zeiken zijn…
  De zogenaamde pro’s die leuk kunnen surfen en vervolgens alle golven pakken die ze kunnen en met niemand rekening houden.
  Maar wel gaan zeiken over de line up als iemand in hun ogen in de weg zit.
  Maar ondertussen..
  Iedereen heeft het moeten leren en doet of heeft dat op zijn of haar manier gedaan of worden sommige meteen als pro geboren?
  Als het druk is dan is het overzicht houden voor iedereen lastig en dan is eerder een kwestie van geven en nemen en wat meer de ruimte opzoeken als je jezelf er aan irriteert…
  Gistermiddag bij WAZ het water in geweest bij het windsurfpad en een heerlijke middag gehad met een leuke groep mensen op foils, sups en boards en daar is geen onvertogen woord gevallen..
  Waarom..?
  Iedereen lette op elkaar en gunde elkaar ook zijn lolletje ongeacht zijn of haar niveau..

 52. Bedenk altijd: kom ik hier uit als mijn leash breekt? Vergeet niet dat zwemmen in 2.5 meter heel wat anders is dan met een surfboard…

  Also, when in doubt dont go out!

 53. Als je merkt dat je grens bereikt hebt. Je zal het moeten proberen en ervaren om dat te merken…

  Dus vooral proberen als je het ziet zitten, wel met gezond verstand… en durf op tijd de conclusie te trekken.

  “Beter een watje op de kant dan levenloos in het water gestrand”

 54. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor je surf plezier. Spots als scheef en wijk kan je opgeven tot de hype over 10s jaren over is. Waar vroeger nog wel is iemand verhaal ging halen op de parkeerplaats is dat nu niet meer. Ik mis nog steeds de graffiti op het transformatorhuisje bij wijk.

  Nieuwe surfers hebben geen voorbeeld en worden niet gecorrigeerd. Teveel mensen, teveel ego’s, we zijn ook het land niet voor een gezonde line up. Kijk maar naar wintersport. Geef het op en ga lekker zoeken naar een eigen piekje. De piekjes waar andere mensen liggen die de ook klaar zijn met de chaos en elkaar wat gunnen. 2 sessies op een piek met 5 man en je hebt vrienden.

  Niveau van surfleraren is trouwens ook stukken lager dan de meeste landen, waar ze de beginners wel leren waar hun piek is.

 55. Als je je als drijvend vlees op een plank voelt en niks pakt, anderen in de weg ligt, bijna over je heen gesurft wordt omdat je wazig blijft staten ipv acteren
  Meermaals bija een golf pakt en indropt op anderen terwijl je niet kan uitwijken omdat je niet weet hoe dat moet, je had net alles gegeven om die golf te pakken en tja… jij moet het ook leren toch?
  Dat die ander jouw plank moet ontwijken om een een serieuze deuk in zijn schedel te voorkomen zie jij niet want jij bent “safe” onderwater… etc…

  Ik wou dat ik ook zo mooi kon rijmen btw!! 😂
  Maar hey… let gewoon een beetje op gasten die wel kunnen surfen en geef ze beetje ruimte, dan helpen ze jou ook een stappie verder met een tippie soms 😉

 56. Tip: ga eens een keer surfen rond 14u op Playa Americas, Tenerife bij een 1m swell.
  Surfen in nederland op de allerdrukste dagen voelt daarna voortaan als rijden op een lege 5-baans snelweg..

 57. Stel jezelf de volgende vragen:

  – Is de swell goed? – ja
  – Ga ik op Scheef N surfen? – ja
  – Is de kans groot dat het kneiter druk zal zijn? -ja
  – Zullen er beginnende surfers aanwezig zijn? – ja no sh*t iedereen moet het leren
  – Is het verstandig om op Scheef N te gaan surfen met al deze factoren? Nee, eigenlijk kan ik beter een andere spot kiezen verderop.
  – Ga ik toch maar wel op Scheef N surfen? -ja (want het breekt hier gewoon te mooi)

  Dan geef ik graag het advies om uw mindset alvast te switchen en maar gewoon te accepteren dat het chaotisch kan zijn met alle gevolgen van dien. Scheelt een hoop irritatie en dan kan je toch nog genieten van de surf (ik dan in ieder geval) 🙂

  Ooh en je kan mensen altijd nog tips/advies geven. Mocht het nou echt vervelend zijn spreek ze er dan op aan. Cheers P

 58. Wat een hoop gedoe weer. Iedereen heeft moeten leren surfen. Zowel de pro’s als de kooks moeten zich gedragen, het liefst naar de geldende regels. Maak er samen wat leuks van, geef elkaar wat ruimte, en wat tips. Hoewel ik ook ervaar dat als het drukker is, je eerder wat frustratie ervaart om dat er continue mensen in de weg liggen … Wat me wel opvalt, is dat als ik met een softtopje het water opga, de ‘ pros’ eerder geneigd zijn in te droppen, of snel achter je langs peddelen om een golf te pakken, dan wanneer ik met een shortboardje in het water lig. Fatsoen zit in je eigen gedrag, niet in je skills…

 59. Komen er genoeg golven aan en kan iedereen zijn stoke meepakken in de komende weken. Afgelopen woensdag was erg fijn, druk maar goed sfeertje waar ik was.Kijk al uit naar volgende week !

 60. aub ga met je neefjes naar de film ofzo. Mag hopen dat alle surfscholen in Nederland zaterdag dicht zijn..

 61. Nog even geduld en dan is het weer winter. Geen klasjes meer, geen mooi weer surfers meer, geen vakantiegangers meer die zich, met name in groepen, regelrecht asociaal gedragen in het water.
  Gewoon weer de booties en gloves aan en in water van 6 graden bij een gure oosterwind de beste golven pakken die de Noordzee te bieden heeft.

 62. Surfreportje van BE! Gisteren namiddag gaan surfen rond HW, was redelijke klotsbak maar nog net te doen, gewoon wat lastig met stromingen. De hoogte zat er wel al goed in! Die krachtigere golven en zee was even wennen na al die slappe summer surf! Deze ochtend niet meer geweest al had ik die eerder wel overwogen als optie, maar nadien geëvalueerd als te veel onshore wind. Later gehoord van een vriend dat het erg heavy was! Enkele foto’s van gisteren namiddag. Een amateur foto van mezelf en een profoto van Joroggemans (zie instagram account Belgische surf).

 63. Verdikke, die eerste foto zit er gedraaid in XD. Effe ondersteboven naar jullie beeldscherm kijken!

 64. Ik zit er aan te denken om vanmiddag rond 17:00 bij Scheveningen het water in te gaan. Het ziet er redelijk ruw uit maar wellicht wel leuk.

  Doen of niet?

 65. Alles mag. Allicht de krnm even informeren wat je plan is. KNRM app aanzetten kan ook.
  De muistroom brengt je de zee op. Daar kan het misgaan. Zie het ongeluk met de 5 surfers. Hoewel die muistroom hun redding uit het schuim had kunnen zijn. Voor 1 is dat het ook geweest. Beste beslissing van zijn leven. Don’t fight the rip. Let it bring you where it wants and start all over or swim sideways.

 66. Dit lijkt alvast hartstikke mee te vallen daar met die molens in de branding….
  Om de 250m een paal in de grond die hoogstwaarschijnlijk met de juiste stroming nog eens voor een super bankje zorgen….. ben eens benieuwd wat dat gaat geven als er weer gesurfd wordt…. vanaf wanneer gaan de P5 en P6 trouwens weer open? iemand een idee?

 67. Altijd doen maar niet alleen! zorg dat je samen met iemand bent en elkaar in de gaten houdt met deze omstandigheden

 68. Dinsdag en woensdag namiddag en avond was super lekker op wijk en ik snap t gezeik wel maar t liep overal goed en er was genoeg plek/ruimte tussen de parkeerplaats en de pier !!! maar als iedereen als schapen op een hoop bij de pier gaat liggen, heb je gegaranderd wel 10 mensen die niet opzij gaan ,op je indroppen of altans t proberen
  Of soms dwars door de lineup paddelen. En tis nog geen sinterklaas toch qua gedichte😉

 69. er komt een leuke swell aan en Frankrijk. Vandaar rijd ik met mn camperbusje vanaf maandag naar Biscarosse. Als iemand wil meerijden mag dat, sharen we de diesel en de stoke. Je hele quiver kan mee.
  App me op 0625183032 indien interesse. Mvg,

  Brololo

 70. Lekker zeuren met z’n alle hier dat het te druk is…1x raden hoe dat komt, misschien als niet iedereen hier elke dag 10x neerzet hoe chill alles liep en waar ze geweest zijn dat het dan nog rustig was.

 71. Ik ben zo,n ,,absolute beginner,,! Jaren achtereen in Baskenland op vakantie, altijd
  de surfers van Biarritz bekijken, bodyboard aangeschaft en spelen in de grote golven.
  Toch maar eens surfen proberen, privee lessen genomen bij een jonge instructeur in Guethary die al dobberend recht op ,op zijn board kon staan om de golven te overzien. Ik vond dat ontzettend knap. Nadien zelf een beetje aankloten op een gehuurde softtop in Hendaye. En het plan opgevat om in Wijk verder te oefenen. Kijken naar de cracks in de ,,lineup,, Zelf helemaal op de zijkant blijven zodat je niemand voor zijn board peddelt. En dan deze stukjes hierboven lezen van een aantal surfers die denken dat de Noordzee te klein is voor ons allen. Weet je wat te klein is op zondagmorgen?
  Vinkeveense Plassen Zandeiland 4. Honderd sportduikers, auto,s en busjes, duik-
  verenigingen met leerlingen, recreatieve duikers, tech duikers, duikers met onderwater scooters, freedivers, dikke en dunne duikers. En allemaal gaan ze onderwater bij dat kleine afgezette stukje kade, in dat kleine afgezette vak, zodat er geen boten over hun hoofden razen.. Onderwater is het een enorme stofwolk, duikers onder en boven je, ze passeren je links en rechts, ze groeten elkaar en
  zoeken verder naar de snoeken, baarzen en snoekbaarzen die hen opwachten
  om gefotografeerd te worden. En later, boven water, geen onvertogen woord. Het was gezellig druk en iedereen had weer een mooie duik gemaakt, helemaal ,,stoke,, in jullie taal. Voor duiken moet je ook met z,n tweeen zijn en zijn ego,s
  helemaal niet aan de orde. Waarom ik dit schrijf? Omdat ik surfen een mooie
  levensbeschouwing vind en omdat het mij de kans bied om vaker buiten het duiken om, eeen met de oceaan te zijn.

 72. Inderdaad. Ik snap werkelijk niet waarom er zo massaal is geprotesteerd door surfers.
  Was a) vrij zinsloos en b) zal het strand er niet slechter van worden.

  Planning word steeds aangehouden tot “begin 2023”, ondanks dat in Oktober de eerste windmolens stroom moeten gaan leveren. De grote werkzaamheden zijn wel klaar, alleen boel moet getest en geregeld worden, en daarna de tijdelijke wegen verwijderd worden (20’000 betonplaten). Pas op het allerlaatst worden de hekken/slagbomen weg gehaald zoals gebruikelijk bij een bouwplaats.

  Fingers crossed dat er geen grote stormen komen, in de eerste week van de bouw is er al veel vertraging gekomen door een storm.

 73. Wat een dag! Wel natuurlijk tow-in hulpje van moeder natuur gebruikt (kleine vlieger).

  Was rond 17u op IJmuiden. Voor het eerst respect gekregen van de golfsurfers in de line-up. Ik maakte een frontside topturn re-entry recht voor waar ze uitpeddelde op een hoge golf, maar nog wel eind van ze vandaan. Dat werd met wauws en joehoes ontvangen. Merci! Toch mooi om zo de stoke te delen. Morgen doe ik mee aan het NK Big wave kitesurfen op Zandvoort, dus zal dan geen golven klappen op IJmuiden.

 74. Als je geen zin in drukte hebt zou ik morgen ergens op de noord dr in duiken gegarandeerd geen drukte

 75. Top dag, kiten, wingen, golfsurfen en windsurfen. Zon en alleen maar blije gezichten!! Op naar morgen

 76. Ijmuiderslag was top vanavond; dikke golven en weinig stroming tussen 18:30 en 20:00. Naast de pier was het flat. Ben benieuwd hoe het morgen is.

 77. Ijmuiden 8.00 tot 11.00 eerst ff mooi weinig wind en geen kitters maar rond 9.30 kikte de wind in en ariveerde alle kitters uit nl en duitsland in grote getallen … toen was t niet meer te doen uitpeddelen naar achter lukte nog wel met gevaar voor eigen leven met kitters en windsurfers die vlak langs je knallen.

 78. Hoe denken jullie dat het morgen op scheveningen of hoek van holland zal zijn? enigzins surfbaar of te choppy?

 79. @Chef jo
  Morgen wordt het klotsbak in de hoek
  Dus blijf thuis en eet ontbijtkoek
  Blijf wachten tot dinsdag en woensdag want dan…..
  weet ik zeker dat jij weer surfen kan.

 80. Het is gewoon kut, eigenlijk is het heke leven kut, soms denk ik was ik maar dood, maar zelfs dat is kut🙃

  Dus ik maak er het beste van, elke dag weer….of het nou druk is of niet 😊

  Cut the crap and be happy

 81. @danny, een belachelijk mooi beeld heb je geschoten. Nederlandse zee en lucht op zijn mooist 🙏🏻

 82. Dank voor het mooie plaatje. Dit is bij de Botanist smorgens vroeg? Was een rommelige sessie, maar de regenbogen waren prachtig!

 83. Zaterdag 17 sept dreef deze voorbij toen ik het water uitging. Wie is zijn kite tas kwijt?

 84. Ook in Belgie de hele line-up verpest door een bende zeemeeuwkooks, wat een zonde wat een zonde..
  méhhéhhéh-mekker-mé-é-è!!

 85. Zaterdag en Zondag met opkomend er in gelegen bij IJmuiden. Beide dagen bleken teleurstellend. Logisch na zo een lekkere woensdag en vrijdag zou je zeggen, maar een beetje meer hoogte had wel gemogen dit weekend. Hopelijk maandag en dinsdag beter.

 86. Vooral vrijdag en zaterdag lekkere hoogte, vandaag al stuk minder. En net een tikkie meer west in de wind dus chaos.

  Bijna niemand erin.

  Al met al lekker begin van de herfst.

 87. Verder naar achteren peddelen?

  Was er zaterdag met de windsurfer en het brak ook gewoon op de achterste bank (ter hoogte van het einde van de pier). In windsurftermen, bijna masthoog. In golfsurfen, double overhead?

  Was wel drukkig op het water. Zou er zelf met golfsurfboard niet tussen zijn gaan liggen. Maar ik ben een beetje een angsthaas.

 88. Dan heb je niet goed opgelet of er op het verkeerde moment in gelegen… Zaterdag en zondag early bird was gewoon dik aan in ijmuiden!!

 89. Ik lag er zaterdag om 07:00 in en zondag om 08:00. Wellicht had ik simpelweg te hoge verwachtingen. Vond het wat slapjes allemaal. (Bijna) helemaal van IJmuiden naar Ijmuiderslag gepaddeld in de hoop op meer hoogte, maar zelfs dat werd niet echt beloond. Maar ik klaag niet. Vrijdag was super op ijmuiderslag met maar 6 man er in. En natuurlijk woensdagochtend Wijk. Maar dat weet iedereen want iedereen was er! 😜

 90. Ha ha, zo zie je maar hoe je beide dezelfde omstandigheden totaal anders kan beleven …verwachtingen, skills, mood of the day….zoveel invloeden

 91. Mannen, kunnen we even consensus bereiken dat op een (surf)board over het water bewegen met een vlieger (of kite) afbreek doet aan de naam surfen. Daarom wil ik voorstellen dat we dit vanaf nu niet meer aanduiden met surfen in het woord. Bedankt voor het “ondertekenen” van dit manifest.

 92. Kvond het nogal druk qua windsurfers & vliegers etc afgelopen dagen in het water. Er vloog nogal wat in het rondte
  Daar voelde ik mij iig niet senang onder en ben niet “bang” aangelegd

 93. Ligt er een beetje aan, wat betreft de meeste/veel twintippers ben ik volledig eens. (Ook daar zitten prima lui tussen)

  Maar kiters met een directional kunnen het vaak prima (het surfen) en snappen het ook en hebben over het algemeen ook veel beter gedrag naar de medewatergebruikers

  (Nee ik kite niet 🙃)

 94. Het is afbreuk en niet afbreek

  Offtopic: het was vandaag weer heerlijk bij Westkapelle. Vriendelijk gezwaaid naar de twee kiters die er ook waren.
  Chill…

 95. In NL valt we met zeil of kite meer te surfen dan zonder.
  Vanwaar die haat altijd bij surfers? Beginners, toeristen, kite, windsurfers, wing foilers en sup.
  Ik doe naast surfen zowel aan sup, windsurfen en wingfoil en moet zeggen dat daar veel minder haat naar elkaar toe is. Ok windsurfen en kiten gaan ook niet altijd lekker samen maar zeker in de surf is er veel respect voor elkaar.
  Share the stoke!!

 96. Mijn theorie wat betreft de haat.
  Surfen moet je wachten op golven. Elke xx minuten komt er een setje dat x hoger breekt dan de rest van de golven. Ben je met 50 man en komen er 6 setjes van 3 golven per uur, dan moet je 3 uur wachten op een setje als het netjes verdeeld word. Vervolgens lig je bijna schouder aan schouder en is de kans op ongelukken stukje groter.

  Wind en kiten doe je gewoon overal als er wind is. Er zijn beperkte “spots” en je gaat je minder snel irriteren aan 1 persoon of groepje omdat je zoveel wisselt van plek. Probeer je is voor te stellen dat je al 2 uur wacht op een windvlaag en dan een kiter je vlieger omlaag trekt

 97. Dat is toch geen verschil, ook met windsurfen of kiten is het net zo irritant als iemand je golf steelt als jij al 10x heen en weer gevaren bent op zoek naar een mooi lijntje.
  En wind icm golven zijn er ook niet altijd, afgelopen weekend waren de eerste goeie dagen sinds maanden.

 98. Net de surfapp gelezen, zit alleen morgen overdag op het kantoor helaas. Is het morgenavond bij wijk/Zandvoort met LW ook nog de moeite waard?