Surfweer 9 September 2022

De maand september is niet al te best begonnen qua surfweer, maar we zijn nog niet eens halverwege onderweg. Alles ligt nog open, behalve de windrichting in de periode vanaf halverwege volgende week tot en met het daaropvolgende weekend. Die is namelijk ergens rond de Noord, want in de pluim is er werkelijk geen lijntje dat op zuid, west of zuidwest zit. En noord of NNO of NW heeft voor goed surfweer absoluut de voorkeur, ook al lijken de kansen op veel wind in die periode volgende week vrij klein. Dat doet er echter niet toe, want de Noordzee is in noordelijke richting zo uitgestrekt en verbonden met de Atlantische Oceaan (via de Noorse Zee), dat het niet eens hard hoeft de waaien voor het opbouwen van swell. Kortom, positieve berichten en met vrijwel 100% zekerheid (hoewel dat natuurlijk niet kan leert de ervaring). In ieder geval begint het op woensdag en duurt dan voort tot en met het weekend. Hopelijk dan wel een go voor het NK golfsurfer in Domburg. En anders gewoon lekker free surfen, want dat blijft natuurlijk nog het allerfijnst. Zeker met de temperaturen die nu nog in de Noordzee worden gemeten. Een van de warmste jaren ooit geeft het zeewater nu het warmste begin van de herfst sinds het begin van de tellingen mee. Enerzijds heeft de opwarming een nadeel, voor ons koude surflandje voelt het als een voordeel. En dat veroorzaakt wellicht een tegenstrijdig gevoel, maar niet minder reden om er het beste maar van te maken. In ieder geval scheelt het de aanschaf van een nieuw wetsuit, want die vol gaten zit is nog steeds meer dan warm genoeg de komende maanden. Mocht je er wel alvast eentje willen aanschaffen voor daarna, check dan de wetsuitsale via surfweer.nl/shop die al in volle gang is! Geen gear nodig, maar skills? In de komende maanden met wind en warm water is het ook nog eens heel fijn om al lerend 1000 x van je board af te vallen bij het leren van een nieuwe boardsport. Nu hebben wij een mooie aanbieding in Zuid-Holland om dit met minder dan 1000x vallen onder de knie te krijgen. Een groepsles wingsurfen is nu maar € 60,- in plaats van € 90,- via Surfweer.nl/wingen . Gebruik de kortingscode “ENDOFSUMMER2022” bij je boeking en krijg € 30,- korting op 2 uur les.

Vrijdag 9 september
Alles heeft een uitzondering en dat geldt voor het bovenstaande vandaag ook. Onverwacht kwam er dan toch even genoeg zuidenwind opzetten deze ochtend wat voor een surfbare 1ft golven uit het zuiden bij mid-tij heeft gezorgd als ik de reports en verhalen van geloven. Helaas gaat straks de wind om naar zuidwest en wordt het meer rommelig. Met 1ft is dat al meteen een hindernis, omdat er minder lijn in de golven te bespeuren is. Met 4ft swell is een beetje wind niet zo’n punt, de golven houden door hun grotere formaat beter vorm. Zeker in de Noordzee, waar de zeebodem met die golfhoogte gaat meehelpen ‘de soep’ er uit te filteren. Nu is dat niet het geval, omdat de zuidswell inmiddels gehalveerd. Iets wat bij een noordswell niet snel gebeurd, omdat er een veel langere afstand is waarover het eerst moet afnemen. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland zit er op de boei-metingen niet veel meer in het vat. Wellicht kan dat kleine beetje getij nog helpen, waarbij het net voor de avond opnieuw weer even gunstig mid-afgaand zou zijn. In N-H zijn de kansen iets beter, daar komt de zuidswell nog wat langer door met heuphoogte op zandvoort en noordelijker. Mazzeltje voor het Surfana Festival, waarvan de tickets nog net niet zijn uitverkocht volgens de website. Het beetje wind uit zuidwest maakt het wel vrij rommelig, maar misschien doet de regen het toch weer meer uitcleanen. Dat is vaak het geval bij regen, zeker als het om grote hoeveelheden gaat. Dit worden later op de avond verwacht, de golven worden dan ook veel minder. Dus als je nog gaat, dan op tijd gaan.

Zaterdag 10 september
Het kleine laagje maakt een korte bocht richting Belgie waar het in de ochtend vrij hard waait pal uit zee. Uiteraard stuwt dat de korte golfslag behoorlijk op, naar hoogtes boven 1m. Alleen nauwelijks surfbaar, korte ritjes en bijna niet leesbaar. Zeker omdat het tij verkeerd staat, afgaand naar eb. Pas na 13u komt het tij genoeg op, alleen is het lokale windveld dan al verdwenen en zat daarachter niet veel wind. Alweer een uitzondering op de regen, want in de bovenstaande alinea stond nog dat bij noordwest de golven langer aanhouden. De uitzondering zit hem nu dus in de kleinschaligheid van dit laagje, want in Zuid-Holland staat de wind er niet op zee en in N-H is die zelfs aflandig oost. De wind om een kern van lagedruk waait namelijk linksom, tegen de klok in altijd (op het noordelijk halfrond). Daarvoor wordt ook wel het ezelsbruggetje L(agedruk) is L(inksdraaiend) gebruikt. En bij de H (hogedrukgebied) geldt dan dat het rond gaat als een H(orloge)wijzer. Misschien nog een leuk weetje over de wet van Buys Ballot: als de wind in de rug blaast en je wijst met je linkerarm naar links, dan ligt daar het lagedrukgebied. Die regel klopt in dit geval dan gelukkig wel, want in België met de rug naar zee wijs je naar Holland, waar het laagje met kern precies boven de provincies Noord- en later Zuid-Holland ligt. Overigens is er vooral op het grensvlak tussen deze twee (langevelderslag, maar ms ook al in de buurt van scheveningen) wel cleane swell te verwachten op zaterdagochtend in de windstille kern van het laag. Het zal niet groot zijn en ws ook niet eens afkomstig van de wind die boven de Vlaamse kust hangt. Er is echter nog een ander gebied waar de golven op zaterdag (en zondag) vandaan zou kunnen komen. Het sterkste windveld op de Noordzee begint namelijk bij Noord Denemarken en steekt dan in een smalle strook over naar Engeland. Er hoeft maar iets van ONO (oostnoordoost) richting in de windveld te zitten en 1 dag later hebben wij hiervan uitstekende periode deining die met een klein beetje refractie tot in de zuidelijke Noordzee doordringt. Dit zal dan perfect te zien zijn op de boeien, terwijl het nauwelijks tot uiting komt de in de verschillende forecast producten. Dat maakt wel dat het even afwachten wordt wat het precies gaat worden. In de kop van N-H raakt dit soort swell hem niet. Hoe meer naar het zuiden hoe beter, en dan met name Zuid-Holland zuid. Het is even afwachten hoe laag het laag echt gaat zakken, want eenmaal in de wind is er snel niets meer over van deze kleine cleane swell. Of het moet echt hard waaien, wat dan weer golven geeft (zoals in België en ook Zeeland).

Zondag 11 september
Een dag waarop de wind iig niet meer voor een gunstige of ongunstig effect zal zorgen, want er is geen wind. Voor golven zijn we nu compleet afhankelijk van wat daar boven bij Denemarken nog aan wind stond op zaterdag. De grootste piek en de meest gunstig stond op vrijdagavond. Dus in theorie zou zaterdag pas laat op de dag de piek hiervan bij ons arriveren. Toch ook al eerder een mogelijkheid, want eerder waaide het ook al (vrijdag om 06:00 AM uur). En zaterdag middag om 15:00u waait het nog steeds wat ten westen van Kattegat met een steeds meer noordelijke component. Dat de swell dus helemaal uitdooft op zondag is niet te verwachten. De wind wel, dus dat is gunstig en geeft fijn mooi clean in de mini line-up’s! Wel alvast aandacht voor de moeilijkheid om de schaarste aan golven dan te delen met de grootschaligheid aan nazomerse weekendsurfers. En dat kan door gewoon een van de rustige spots te zoeken tussen de bekende spots als Domburg, Hoek van Holland, Scheveningen en Wijk aan Zee. Want de 200 kilometer aan stranden daartussen zijn dikwijls gewoon helemaal leeg en net zo goed surfbaar op de momenten zonder wind. En daar is zondag zo eentje van. Mocht je jezelf toch in de drukte willen manifesteren, toon dan in ieder geval het respect met je kennis en toepasbaarheid van de surfregels!

Surf Regels
 1. Wat een mooie cleane windlijntjes nu op de cam in het windsurfgebied. Helaas gaat de wind straks om naar west en wordt het rommeliger.

 2. Wat een kadaver met al die fronten/troggen om het laagje boven Noord-Holland heen. Deze is aangeduid als een X op de weerkaart.

 3. Wat verder opvalt is dat de 2e ex Hurricane Earl ons ‘weergebied’ binnenkomt. Deze zorgt voor een opbouw van een Hoog (H) tussen beide Ex-Hurricance (de eerste dit najaar was Danielle). En het is juist dit hoog dat voor een blokkade zorgt voor de andere lagedrukgebieden die in het najaar onder de Noordpoolcirkel ontstaan. Er is dan geen andere mogelijkheid voor het laag om er langs af te glijden over of de Noordzee in. Dat is dus de reden waarom met zoveel zekerheid de stroming en windrichting iets met noord gaat worden vanaf medio volgende week! Aan zo’n groot systeem als Earl kan eenvoudigweg niet zo veel meer veranderen. Het zijn vaak de kleine weersystemen die het de weercomputer moeilijk maken. Iets wat we deze zomer veelvuldig hebben gezien.


  Dit is de weerkaart van aanstaande dinsdag.

 4. BTW: de Duitsers gebruiken op hun weerkaarten de letter T van Tief op een Lagedrukgebied aan te duiden. Bij de Engelse weerdienst Metoffice is de letter L van Low gelukkige wel dezelfde als bij ons. Bij de fransen gebruiken ze dan weer de D, van Depression:


  Dit is de weerkaart voor vrijdag. Bron: https://marine.meteoconsult.co.uk/marine-map/frontology

  Ziet er goed uit voor einde volgende week nog steeds!

 5. foto Terschelling

 6. wadden was prima te doen vandaag ( en morgen ook nog)

 7. nice nice die holle shore break vanmiddag! hoger dan verwacht en best wel lijn!

 8. Bedankt voor het college.
  Benieuwd of er nog iets te surfen valt..

 9. Heerlijke teksten Tobias!
  Ik mis alleen de zin met ‘glassy wanden van 1,5 meter’ 🙂

 10. Haha, nice!

  En kijk daar is ie al de swell uit het noorden! Niet slecht met een HM0 van 101cm en die is puur van de noordswell en niet van het zw beetje dat deze avond ook nog stond. Zin in morgen! Wat er dan ook van doorkomt, is iig niet flat!

 11. Wiehoe!! Dan kunnen we de conclusie trekken dat het noorden in de ochtend wel is mooi kan worden in het gedeelte noord tm scheef? Eerst zonder wind, later iets meer opkomend tij met wat meer wind leuk voor een 2e sessie?

 12. je bedoelt Dinsdag en woensdag, dit weekend gaat nergens over….

 13. Binnenkort rijdt ik naar Frankrijk, Biscarrosse oid. Iemand meerijden diesel sharen jooooo, genoeg ruimte in m’n bus voor je hele quiver

 14. Een vriendelijk verzoek aan de foilers om niet zo tussen iedereen door te pompen. Voor ons stationair wachtende (en naar de horizon kijkende) surfers is het zeer onrustig als er onverwacht iemand met hoge snelheid van achteren langs komt

  Het is erg lastig anticiperen op foilers. Daarnaast dragen jullie zelf vaak een helm maar komen wel lekker tussen de surfers zonder helm liggen.

  Ik dacht dat het hele idee van die foils was dat je juist niet op de surf piek hoeft te liggen.

 15. Hoek van Holland was medium vandaag, iets te rommelig om iets te kunnen doen maar qua hoogte op zich wel prima

 16. Vandaag toch nog wat leuke golfjes. Zou er morgenochtend nog wat staan zonder wind? Staat nu nog metertje op de boeien

 17. was super vet vandaag, lange ritten, zelf een headdipper kunnen pakken 🥸 was niet te zien op de webcam, dat zijn beelden van gisteren 😛

 18. inderdaad ook benieuwd naar Morgen of het dan nog mooi gaat zijn, hopelijk nog een update 🙂
  vandaag in Scheveningen iig een aantal leuke golven mee kunnen pakken, daarna werd het met opkomend in het uur na laag echt shorebreak en vrij hol.

 19. Er liep toch wel een surfbaar wandje vanaaf op Scheef 😃

 20. Dat is echt een scheveningen ding, zie ze wel is gaan op de cam inderdaad. Wachten op problemen. Wijk liggen vaak stukje van de pier af, petten zoeken ze een slappe zandbank op, Mv ook netjes bij de suppers op een apart zandbankje.

  Maar denk uberhaupt dat de regels en respect op scheveningen al een tijdje zoek zijn….

 21. Wel een aardige vraag hoe de surf etiquette werk met foilers in de line up. Voor take off is het nog wel helder, maar hoe zit het met:
  – foiler die naar buiten pompt
  – foiler die door naar buiten pompen al buiten de break al een golf kan oppikken, maar dan niet op de piek terug rijd.

 22. @scheveningen Dat was ik! Spreek me de volgende keer aan in de line-up dan maken we samen nieuwe etiquetten voor deze nieuwe tak van (surf) sport.

  Sowieso mag je altijd indroppen op ons soort, omdat we toch snel links of rechts uit de golf zijn en eigenlijk praktisch overal heen kunnen whoppen waar we willen. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij ons, om daarbij niemand in de weg te zitten of te laten schrikken.

  Verder.. share the stoke, wat voor surf het ook is. We zijn uiteindelijk hetzelde, riding swell human beings!

 23. Foei! 😜

 24. Voor alle Belgen die de app niet hebben: Domburg helaas alsnog totale flatness, wachten op woensdag.

 25. Egmond is mooi vandaag

 26. Als medefoiler wil ik hier wel iets aan toevoegen.Altijd indroppen vind ik absoluut te kort door de bocht. Veel foilers starten vanaf een schuimrandje, dan is het geen probleem om te wijken of in te droppen. Maar er zijn ook veel die anders aanzwemmen.Ik start vanaf een greenwave, vaak steil. Hierbij zoek /bepaal ik een lijn net als een surfer down the line. Je kunt dan geen andere kant op. Stuur je naar het strand, komt je foil los.
  Mede hierdoor zoek ik de ruimte op, weg van andere surfers. Maar

 27. Andere surfers zoeken ons ook massaal op. Dus houd beide rekening met elkaar. Pompen door lineups vind ik een lastige. Grote drukte zou ik het niet doen. Buitenom geen probleem.

 28. Idd…Mooi om naar te kijken en te dromen dat het 1.5 meter hoger zou zijn..

 29. “Drop maar in ik/we sturen wel uit” vind ik ook zeker te kort door de bocht.
  Niet alle foilers hebben dat samurai-zwaard altijd en overal 100% onder controle en dit vraagt om ongelukken! En dan bij mensen die nul bescherming hebben, gewoon uit de buurt van anderen blijven met dat spul op een ander (buiten) bankje of zo

  Wel idd het gesprek aangaan in de line-up ipv op een annoniem forum…

  Verders njoy de surf 🤙

 30. Ik sla vandaag maar even over, hoewel voor foilen de golven juist perfect zijn en er met normale boards nauwelijks gesurft kan worden!

 31. Ik wil wel meerijden – afhankelijk van wanneer precies en hoe lang! Ben vrij flexibel.

  Stuur maar whatsappje – 06 18712279

 32. Wat een prachtige lijntjes op de webcam van lacanau momenteel. Echt jaloers

 33. ‘Ipv anoniem op een forum…’ Niks mis met vriendelijke comment voor foilers op forum zetten. Daar is forum ook voor toch. Uitgebreide discussie in lineup is niet altijd mogelijk.

 34. Hoi, heeft iemand mijn driedelige carbon paddle gevonden bij de parkeerplaats van Ter Heijde? Ik had m vergeten in de camper te gooien, en daar kom ik nu net achter bij thuis komst in Rotterdam.

  Of heeft iemand die daar is of woont de gelegenheid om ff te gaan kijken of de paddel er nog ligt?
  Dank!

 35. Vooral woensdagochtend erg goed nadat dit windveld op dinsdagochtend is langs geweest:

 36. Mocht iemand mijn paddle gevonden hebben in ter Heijde: mijn nummer is 0651534885

 37. Het lijkt erop dat deze week een heleboel gaat goedmaken!

 38. Goedemorgen, Volgt er nog een S-M-S U-p-d-a-t-e?

 39. Natuurlijk, alleen voor vandaag is die vrij kort: compleet flat.

  Wacht dat kan korter: flat.

  Oh wacht nog korter:

  Einde bericht 😉

 40. Over foilen gesproken. Ik zou het wel eens willen proberen, is er ergens een plek waar lessen/clinics worden aangeboden (Noord-Holland)? Het liefste direct op zee en zonder wing

 41. Probeer Erik van https://wingfoilhaarlem.nl/ , die heeft vanaf zo’n beetje nu tot volgend voorjaar toch geen business meer en is elke dag aan het foilsurfen of wijk, zandvoort of ijmuiden. Je kan de eerste keren ook bij hem proberen op de Mooie Nel bij Haarlem met een Lier. Andere optie is achter de boot op de westeinder https://fone.nl/hydrofoil-introductie-clinic/#av_section_2

  Afgelopen maanden organiseerde Pep sport dit op golfloze dagen ook wel eens op zandvoort waar je voor in kon schrijven. https://pepsports.com/

  Maar beter gewoon meteen in de golven natuurlijk als je en beetje gewoon kan surfen ook (shortboarden). Foilsurfen start namelijk met een plank van 4’8 ft lang en net geen 40 liter meestal. Dus check Erik zou ik zeggen!

 42. Zal er morgen middag/ avond wat te surfen vallen op Texel?
  Gezien de windmodellen lijkt het daar wel goed binnen te komen?

 43. Dat moet zeker lukken. Vanaf 16 uur arriveert de meer krachtige swell met 7 sec golfperiode!

 44. Wind is alleen ook wel aanwezig. Veel minder wind op het snijvlak van N-H en Z-H zo te zien:

 45. Zou de swell op het snijvlak met zelfde kracht en periode aankomen of een stukje zwakker dan bij Texel?

 46. Zou woensdag first light de moeite zijn met het afgaande tij in BE? Of is de golfperiode te hoog?
  tnx!

 47. Zou mijn postduif de komende tijd kunnen vliegen in zuid Drenthe? @tobias help please 😩

 48. Ik zie nog weinig gebeuren op de cams. Of ben ik nu te ongeduldig?

 49. @jake
  Ja je bent ongeduldig, mijn wijze leraar in der hemelen zei altijd: geduld is een schone zaak.
  Uiteindelijk kan je surfen, al gebeurt dat niet echt vaak.

 50. Haha bedankt voor je wijsheid. Dan wacht ik nog een uurtje

 51. @Snijvlak. Hoe noordelijker hoe beter maar hele kustlijn pakt wel wat.

  @Be. Beter later op de dag met beter getij en minder wind. Swell komt smorgens ook wel door maar minder mooi.

  @Gerry. Eind van het seizoen dus beetje opletten. We willen niet dat we weer zoiets krijgen als in Narbonne is gebeurd.

  @Jake. Boeien komen beetje op en swell loopt door.
  Zal wel echt eind van de middag worden voor je echt beweging ziet, pas rond een uur of 5 in het noorden en uurtje later in het zuiden.

 52. Mooi om te zien op dit kaartje hoe de swell van J06 (bovenin, 134cm) al doorloopt naar de K13 & K14 (124 & 115cm).

  De afstand van J06 tot K13 is ongeveer gelijk als K13 tot Q1.
  De swell arriveerde op de J06 om 8 uur vanmorgen en om 11:30 uur op de K13 en is dus ongeveer 3,5 uur onderweg geweest daartussen.
  Als het goed is zou dus de Q1 moeten oplopen vanaf 15 uur vanmiddag.
  Vanaf daar is het nog een uurtje tot de meeste stranden in het noorden.

 53. Mooi plaatje, welke site is dit?

 54. actuelegolven.nl

 55. Bedankt!

 56. K13 is idd net gearriveerd. Daarbij zeggen de hoogtes niet veel zonder ook de periode en richting te bekijken. Maar die zijn beiden goed in dit geval. Klein maar fijn, toenemend.

 57. Zeker

 58. Zit behoorlijk wat swell op nu!

 59. Om alsvast aan het weekend te denken: Is er kans dat de wedstrijd in Domburg dit weekend doorgaat?

 60. Lieve surfers,

  Morgenochtend eindelijk weer eens! Maar wat wordt het; longboard mee naar WAZ en rustig cruisen, of lekker keten met een dikke fish? Advies is welkom. 🤪🤙 Thanks!

 61. Fishie

 62. Shortboard easy

 63. Zijn er mensen in Bordeaux die morgen richting Lacanau gaan? Zijn met 2 en hopen mee te kunnen rijden met iemand 😄

 64. Werd net vanaf 19u per kwartier beter! It giet oan (oid)!

 65. De hoogte lijkt er op wijk toch niet helemaal te zijn 🙁

 66. Hoogte ziet er nu wel goed uit

 67. Ziet er wel fun uit hier.

 68. Yes! Wat een ochtend. Eindelijk. Stond wel iets te vroeg klaar omdat het echt nog donker was om 6.30.

 69. was best ok…. jammer van al die surfers….

 70. Mooi glassy vanochtend op HvH. Iets meer power was leuk geweest maar hoor je mij klagen?

 71. Omg omg omg

 72. Bloemendaal was druk rond 09:00. Helaas had ik echt een off day en lukte echt helemaal niets vandaag. (Long)board keuze hielp ook niet denk ik. De golven waar wel ok, wel veel closeouts. Hoop dat anderen wel genoten hebben. Ik ging zonder stoke weer naar huis. 🙁

 73. Nondeju, Wijk was vanmorgen mooi! Clean en glassy en power.

 74. I feel you!

  Ik kon met de SUP vaak een bankje verder naar buiten al meekomen. Lange ritten, als ik voldoende snelheid kon houden en de lijn goed bleef opstaan.
  Het holtrekken op de kniediepe, eerste bank was soms teveel van het goede voor een ‘oude’ man op de SUP.

 75. Lekker zeg vanmorgen, nu broodje met 4 eieren, spek en kaas en tomaat en dubbel mayo. Zo’n ochtend was het.
  Stokidoki.

 76. Lees ik alle berichten… laten jullie wat over voor morgenavond?!

 77. Geen zorgen hoor, ik had een prut sessie in Zuid-Holland. Het was onwijs mooi clean en je zag stampende sets binnenkomen, alleen wanneer ze aankwamen op het punt waar ze braken bleken ze maar kniehoog te zijn. Elke keer opnieuw gefopt door de energie waardoor het leek alsof er weer een gigantische golf aankwam wat uiteindelijk weer niks bleek te zijn.

 78. Holy shiznit 4 eieren en dubbele mayo? Sick i’m out there!

 79. Gelukkig niks gemist zie ik…🙃🙈

 80. Komt in België nu ook lekker binnen zo te zien

 81. Zaterdag fully nukin’ Bring your pineapple!

 82. NH zuid, Ochtend gemist (offshore), middag gescoord (semi onshore fluff)

  Kun je vanavond met opkomend ook nog? Ik vraag dit voor een vriend…

 83. Petten was bij vlagen echt goed. Tussen 12 en 15 uur. Op de sup uiteraard.

 84. Haha.. lekkah lekkah WaZ bij de molens. Goeie size, af en toe wel wat slap. Maar God niet klagen aub na zo’n lange dryspell. Op naar t weekend. Windsurf, denk ik maar.. hehehe

 85. Wijk was echt heerlijk van 18:00-19:45!!!!! Wel druk.

 86. Wow het reisje naar NLD helemaal waard. mooie push deze avond op HvH. Mooie sfeer in de line-up…

 87. Hoi, ik vlieg vandaag naar Nederland en wil met neefjes gaan surfen. Zij zijn beginners. Waar kunnen we op zaterdag surfen? Heb gehoord dat er een flinke storm is maar heb alleen zaterdag. Is er een optie?

 88. Gebruik aub je verstand en neem je neefjes mee naar de dierentuin of speeltuin.

 89. Het strand is een speeltuin

 90. Wat een zaligheid gisteravond rondom HW bij Parnassia. Golven waren een combi van flink en mellow. Niet superkrachtig noch hol, maar waar ze zich in een lijn vormden boden ze genoeg voor reeksen van lekkere turns. Voldaan 🏄🏽‍♂️

 91. Kijk is of er plek om te flowboarden in Nieuwegein.
  Zaterdag is no-go voor de noordzee en kunnen je neefjes toch soort surfen.

 92. Vanaf woensdag zouden ze weer kunnen proberen te surfen. Daarvoor is het veel te gevaarlijk.
  Tot die tijd inderdaad zoiets als flowboarden.
  Voorspellingen:
  https://www.windguru.cz/113

 93. Gaat het straks nog wat worden in Domburg?

 94. Hi

  Binnenkort zou ik een 4.3 wetsuit willen aanschaffen (budget rond de 100€).
  Iemand ervaringen in deze prijsklasse? Ik ben 1.72 lang en heb een normale bouw.

  Vanaf welke water temp. is het aan te raden om van een 3.2 over te gaan op een 4.3?

  Groetjes!!

 95. Pas op voor het soft-top leger
  Nauwelijks gemanierd of integer
  2 maandjes gesurft in Zarautz of mimizan
  Nu wil ze laten zien dat ze in Nederland surfen kan
  Golven delen, hohohoho
  Kijk me eens surfen, kijk mijn ego
  Afgelopen woensdag, de verloedering van de maatschappij
  In het water nabij
  Een flinke zak met duiten,
  Voor diegene die me vertelt wanneer de surfscholen weer sluiten.
  Pas op voor het leger van de softtop
  Voordat je het weet is je surfplezier op.

 96. volgens mij mag je op deze plek geen merknamen noemen maar ik heb laatst de duurste variant 4.3 gekocht bij een grote in NL gevestigde Franse sportwinkel. Is nu in de aanbieding voor iets boven je budget maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je voor dat geld een beter pak vindt. Redelijk soepel en waterdichte naden. Je hebt wel 1-2 maatjes groter nodig. Normaal zit een L mij ruim maar had van deze echt de XL nodig (183 – 82 kg).

 97. Bovenstaande doet me het volgende afvragen. Vanaf wanneer vinden jullie de omstandigheden gevaarlijk? Ik snap dat het een combi is van swell, periode en wind, maar wellicht wat voorbeelden.

  Ik heb zelf bijvoorbeeld meerdere keren gesurft bij 45kmpu wind, zou mezelf onder beginnende intermediate scharen, en heb me geen moment onveilig gevoeld.

  In Frankrijk dit jaar voor het eerst 2,5 meter golven geprobeerd. Ik zou zeggen dat dat precies mijn grens was. Een paar flinke wipeouts gehad en gelukkig ook eentje kunnen uitrijden.

 98. Niet alleen de softtop legers. Blijf mij nog steeds verbazen door mensen die achterin een line up gaan liggen waar er golven breken die ver boven hun niveau’s liggen.
  Van die wannabe longboarders, omdat alles wat kleiner is dan een longboard, ze helemaal geen golf te pakken kunnen krijgen.
  Aangezien ze totaal niet weten wat het golf gaat doen of waar ze tov het breekpunt liggen.
  Dinsdag avond te debiele dingen zien gebeuren bij WAZ. Van die Amsterdamse diknekken met teveel geld die een te coole hobby willen uitoefenen.

 99. Iemand een eyeball bij ijmuiden? Die webcam is zo ver uitgezoomd dat ik er weinig wijs van word

 100. Beter €75 extra en dan een dawn patrol kopen, uiteindelijk ben je goedkoper uit. Warmer en gaat langer mee. Druk op shop bovenaan.

 101. Als je moeite hebt met naar achter tekomen. De golven niet kunt afrijden en ook moeite hebt met terug naar het strand komen. Dan moet je jezelf afvragen of de condities niet te veel zijn voor je.

 102. Diknekken, LBers, debielen en kinderen. Het is waar we mee moeten dealen. Blijf plezier hebben, met of zonder vrinden, ook al heb je geen dure wielen.

  Bij afwezigheid van de oude kale vaderfiguur, al is hij er soms nog wel, is het leven op die spot tegenwoordig gewoon zuur.

  Zorg dat je netjes op de inside ligt, geblocked door wat vrinden, dan zul je sowieso weer wat vinden. Wees blij dat de konijnen wat meer afwezig zijn, anders had je je daar aan geërgerd, meer dan kiespijn.

  De kustlijn is lang, dat je die lekkere left niet altijd alleen meer kunt scoren,.. no spang. Wees welkom op de spots (boven en) beneden, ik heb deze zomer een Olaian softtop, Katwijkse vis en Beverwijkse single Fin gereden.

  Zet je snowboard Goggles maar op dit weekend, moet jij eens kijken hoeveel diknekken en ander gespuis zullen opdraven als een vent.

 103. Als we toch lekker aan het zeiken zijn…
  De zogenaamde pro’s die leuk kunnen surfen en vervolgens alle golven pakken die ze kunnen en met niemand rekening houden.
  Maar wel gaan zeiken over de line up als iemand in hun ogen in de weg zit.
  Maar ondertussen..
  Iedereen heeft het moeten leren en doet of heeft dat op zijn of haar manier gedaan of worden sommige meteen als pro geboren?
  Als het druk is dan is het overzicht houden voor iedereen lastig en dan is eerder een kwestie van geven en nemen en wat meer de ruimte opzoeken als je jezelf er aan irriteert…
  Gistermiddag bij WAZ het water in geweest bij het windsurfpad en een heerlijke middag gehad met een leuke groep mensen op foils, sups en boards en daar is geen onvertogen woord gevallen..
  Waarom..?
  Iedereen lette op elkaar en gunde elkaar ook zijn lolletje ongeacht zijn of haar niveau..

 104. En voor hem die het gezegde niet kent, alleen een echte vent draagt ongetemd.

 105. Bedenk altijd: kom ik hier uit als mijn leash breekt? Vergeet niet dat zwemmen in 2.5 meter heel wat anders is dan met een surfboard…

  Also, when in doubt dont go out!

 106. Als je merkt dat je grens bereikt hebt. Je zal het moeten proberen en ervaren om dat te merken…

  Dus vooral proberen als je het ziet zitten, wel met gezond verstand… en durf op tijd de conclusie te trekken.

  “Beter een watje op de kant dan levenloos in het water gestrand”

 107. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor je surf plezier. Spots als scheef en wijk kan je opgeven tot de hype over 10s jaren over is. Waar vroeger nog wel is iemand verhaal ging halen op de parkeerplaats is dat nu niet meer. Ik mis nog steeds de graffiti op het transformatorhuisje bij wijk.

  Nieuwe surfers hebben geen voorbeeld en worden niet gecorrigeerd. Teveel mensen, teveel ego’s, we zijn ook het land niet voor een gezonde line up. Kijk maar naar wintersport. Geef het op en ga lekker zoeken naar een eigen piekje. De piekjes waar andere mensen liggen die de ook klaar zijn met de chaos en elkaar wat gunnen. 2 sessies op een piek met 5 man en je hebt vrienden.

  Niveau van surfleraren is trouwens ook stukken lager dan de meeste landen, waar ze de beginners wel leren waar hun piek is.

 108. Nieuwe update op de mv site, word ook vrij duidelijk uitgelegd hoe de palen verankerd zijn. Klinkt beetje als een experiment met dat grind en stenen.

  https://www.youtube.com/watch?v=0W168O7T9qI

 109. Als je je als drijvend vlees op een plank voelt en niks pakt, anderen in de weg ligt, bijna over je heen gesurft wordt omdat je wazig blijft staten ipv acteren
  Meermaals bija een golf pakt en indropt op anderen terwijl je niet kan uitwijken omdat je niet weet hoe dat moet, je had net alles gegeven om die golf te pakken en tja… jij moet het ook leren toch?
  Dat die ander jouw plank moet ontwijken om een een serieuze deuk in zijn schedel te voorkomen zie jij niet want jij bent “safe” onderwater… etc…

  Ik wou dat ik ook zo mooi kon rijmen btw!! 😂
  Maar hey… let gewoon een beetje op gasten die wel kunnen surfen en geef ze beetje ruimte, dan helpen ze jou ook een stappie verder met een tippie soms 😉

 110. Tip: ga eens een keer surfen rond 14u op Playa Americas, Tenerife bij een 1m swell.
  Surfen in nederland op de allerdrukste dagen voelt daarna voortaan als rijden op een lege 5-baans snelweg..

 111. Stel jezelf de volgende vragen:

  – Is de swell goed? – ja
  – Ga ik op Scheef N surfen? – ja
  – Is de kans groot dat het kneiter druk zal zijn? -ja
  – Zullen er beginnende surfers aanwezig zijn? – ja no sh*t iedereen moet het leren
  – Is het verstandig om op Scheef N te gaan surfen met al deze factoren? Nee, eigenlijk kan ik beter een andere spot kiezen verderop.
  – Ga ik toch maar wel op Scheef N surfen? -ja (want het breekt hier gewoon te mooi)

  Dan geef ik graag het advies om uw mindset alvast te switchen en maar gewoon te accepteren dat het chaotisch kan zijn met alle gevolgen van dien. Scheelt een hoop irritatie en dan kan je toch nog genieten van de surf (ik dan in ieder geval) 🙂

  Ooh en je kan mensen altijd nog tips/advies geven. Mocht het nou echt vervelend zijn spreek ze er dan op aan. Cheers P

 112. Oef…dit is zo waar “2 sessies op een piek met 5 man en je hebt vrienden”

 113. Wat een hoop gedoe weer. Iedereen heeft moeten leren surfen. Zowel de pro’s als de kooks moeten zich gedragen, het liefst naar de geldende regels. Maak er samen wat leuks van, geef elkaar wat ruimte, en wat tips. Hoewel ik ook ervaar dat als het drukker is, je eerder wat frustratie ervaart om dat er continue mensen in de weg liggen … Wat me wel opvalt, is dat als ik met een softtopje het water opga, de ‘ pros’ eerder geneigd zijn in te droppen, of snel achter je langs peddelen om een golf te pakken, dan wanneer ik met een shortboardje in het water lig. Fatsoen zit in je eigen gedrag, niet in je skills…

 114. Dont start trippin’ when the locals are rippin’

 115. Komen er genoeg golven aan en kan iedereen zijn stoke meepakken in de komende weken. Afgelopen woensdag was erg fijn, druk maar goed sfeertje waar ik was.Kijk al uit naar volgende week !

 116. aub ga met je neefjes naar de film ofzo. Mag hopen dat alle surfscholen in Nederland zaterdag dicht zijn..

 117. Nog even geduld en dan is het weer winter. Geen klasjes meer, geen mooi weer surfers meer, geen vakantiegangers meer die zich, met name in groepen, regelrecht asociaal gedragen in het water.
  Gewoon weer de booties en gloves aan en in water van 6 graden bij een gure oosterwind de beste golven pakken die de Noordzee te bieden heeft.

 118. 2e hoog valt na zonsondergang. Welk moment adviseren jullie voor maandag?

 119. Surfreportje van BE! Gisteren namiddag gaan surfen rond HW, was redelijke klotsbak maar nog net te doen, gewoon wat lastig met stromingen. De hoogte zat er wel al goed in! Die krachtigere golven en zee was even wennen na al die slappe summer surf! Deze ochtend niet meer geweest al had ik die eerder wel overwogen als optie, maar nadien geëvalueerd als te veel onshore wind. Later gehoord van een vriend dat het erg heavy was! Enkele foto’s van gisteren namiddag. Een amateur foto van mezelf en een profoto van Joroggemans (zie instagram account Belgische surf).

 120. Verdikke, die eerste foto zit er gedraaid in XD. Effe ondersteboven naar jullie beeldscherm kijken!

 121. Zo beter?

 122. Ik zit er aan te denken om vanmiddag rond 17:00 bij Scheveningen het water in te gaan. Het ziet er redelijk ruw uit maar wellicht wel leuk.

  Doen of niet?

 123. Alles mag. Allicht de krnm even informeren wat je plan is. KNRM app aanzetten kan ook.
  De muistroom brengt je de zee op. Daar kan het misgaan. Zie het ongeluk met de 5 surfers. Hoewel die muistroom hun redding uit het schuim had kunnen zijn. Voor 1 is dat het ook geweest. Beste beslissing van zijn leven. Don’t fight the rip. Let it bring you where it wants and start all over or swim sideways.

 124. Dit lijkt alvast hartstikke mee te vallen daar met die molens in de branding….
  Om de 250m een paal in de grond die hoogstwaarschijnlijk met de juiste stroming nog eens voor een super bankje zorgen….. ben eens benieuwd wat dat gaat geven als er weer gesurfd wordt…. vanaf wanneer gaan de P5 en P6 trouwens weer open? iemand een idee?

 125. Altijd doen maar niet alleen! zorg dat je samen met iemand bent en elkaar in de gaten houdt met deze omstandigheden

 126. Dinsdag en woensdag namiddag en avond was super lekker op wijk en ik snap t gezeik wel maar t liep overal goed en er was genoeg plek/ruimte tussen de parkeerplaats en de pier !!! maar als iedereen als schapen op een hoop bij de pier gaat liggen, heb je gegaranderd wel 10 mensen die niet opzij gaan ,op je indroppen of altans t proberen
  Of soms dwars door de lineup paddelen. En tis nog geen sinterklaas toch qua gedichte😉

 127. 6 september 2022, vanuit noord pier geschoten 😎

 128. er komt een leuke swell aan en Frankrijk. Vandaar rijd ik met mn camperbusje vanaf maandag naar Biscarosse. Als iemand wil meerijden mag dat, sharen we de diesel en de stoke. Je hele quiver kan mee.
  App me op 0625183032 indien interesse. Mvg,

  Brololo

 129. Lekker zeuren met z’n alle hier dat het te druk is…1x raden hoe dat komt, misschien als niet iedereen hier elke dag 10x neerzet hoe chill alles liep en waar ze geweest zijn dat het dan nog rustig was.

 130. Zo is het maar net 😊

  Cheers

 131. Twas echt mega kak vandaag, hoop dat het straks berer is

 132. Benieuwd wat zaterdag en zondag zal geven! Iemand ideeën?

 133. Ik ben zo,n ,,absolute beginner,,! Jaren achtereen in Baskenland op vakantie, altijd
  de surfers van Biarritz bekijken, bodyboard aangeschaft en spelen in de grote golven.
  Toch maar eens surfen proberen, privee lessen genomen bij een jonge instructeur in Guethary die al dobberend recht op ,op zijn board kon staan om de golven te overzien. Ik vond dat ontzettend knap. Nadien zelf een beetje aankloten op een gehuurde softtop in Hendaye. En het plan opgevat om in Wijk verder te oefenen. Kijken naar de cracks in de ,,lineup,, Zelf helemaal op de zijkant blijven zodat je niemand voor zijn board peddelt. En dan deze stukjes hierboven lezen van een aantal surfers die denken dat de Noordzee te klein is voor ons allen. Weet je wat te klein is op zondagmorgen?
  Vinkeveense Plassen Zandeiland 4. Honderd sportduikers, auto,s en busjes, duik-
  verenigingen met leerlingen, recreatieve duikers, tech duikers, duikers met onderwater scooters, freedivers, dikke en dunne duikers. En allemaal gaan ze onderwater bij dat kleine afgezette stukje kade, in dat kleine afgezette vak, zodat er geen boten over hun hoofden razen.. Onderwater is het een enorme stofwolk, duikers onder en boven je, ze passeren je links en rechts, ze groeten elkaar en
  zoeken verder naar de snoeken, baarzen en snoekbaarzen die hen opwachten
  om gefotografeerd te worden. En later, boven water, geen onvertogen woord. Het was gezellig druk en iedereen had weer een mooie duik gemaakt, helemaal ,,stoke,, in jullie taal. Voor duiken moet je ook met z,n tweeen zijn en zijn ego,s
  helemaal niet aan de orde. Waarom ik dit schrijf? Omdat ik surfen een mooie
  levensbeschouwing vind en omdat het mij de kans bied om vaker buiten het duiken om, eeen met de oceaan te zijn.

 134. Inderdaad. Ik snap werkelijk niet waarom er zo massaal is geprotesteerd door surfers.
  Was a) vrij zinsloos en b) zal het strand er niet slechter van worden.

  Planning word steeds aangehouden tot “begin 2023”, ondanks dat in Oktober de eerste windmolens stroom moeten gaan leveren. De grote werkzaamheden zijn wel klaar, alleen boel moet getest en geregeld worden, en daarna de tijdelijke wegen verwijderd worden (20’000 betonplaten). Pas op het allerlaatst worden de hekken/slagbomen weg gehaald zoals gebruikelijk bij een bouwplaats.

  Fingers crossed dat er geen grote stormen komen, in de eerste week van de bouw is er al veel vertraging gekomen door een storm.

 135. Wat een dag! Wel natuurlijk tow-in hulpje van moeder natuur gebruikt (kleine vlieger).

  Was rond 17u op IJmuiden. Voor het eerst respect gekregen van de golfsurfers in de line-up. Ik maakte een frontside topturn re-entry recht voor waar ze uitpeddelde op een hoge golf, maar nog wel eind van ze vandaan. Dat werd met wauws en joehoes ontvangen. Merci! Toch mooi om zo de stoke te delen. Morgen doe ik mee aan het NK Big wave kitesurfen op Zandvoort, dus zal dan geen golven klappen op IJmuiden.

 136. Als je geen zin in drukte hebt zou ik morgen ergens op de noord dr in duiken gegarandeerd geen drukte

 137. Top dag, kiten, wingen, golfsurfen en windsurfen. Zon en alleen maar blije gezichten!! Op naar morgen

 138. Thanks!!! Héél tof foto’s die je van mij geschoten hebt hier aan te treffen!!

 139. Ijmuiderslag was top vanavond; dikke golven en weinig stroming tussen 18:30 en 20:00. Naast de pier was het flat. Ben benieuwd hoe het morgen is.

 140. Stoked! En scoren man op dat NK Bog Wave!!

 141. ga lekker duiken man hahaha

 142. Negatief gehannes in deze chat. Tering..

 143. Ijmuiden 8.00 tot 11.00 eerst ff mooi weinig wind en geen kitters maar rond 9.30 kikte de wind in en ariveerde alle kitters uit nl en duitsland in grote getallen … toen was t niet meer te doen uitpeddelen naar achter lukte nog wel met gevaar voor eigen leven met kitters en windsurfers die vlak langs je knallen.

 144. De pot met goud gevonden in Zeeland

 145. Briljante foto Danny!

 146. Hoe denken jullie dat het morgen op scheveningen of hoek van holland zal zijn? enigzins surfbaar of te choppy?

 147. Zo mag ik het horen!!

 148. @Chef jo
  Morgen wordt het klotsbak in de hoek
  Dus blijf thuis en eet ontbijtkoek
  Blijf wachten tot dinsdag en woensdag want dan…..
  weet ik zeker dat jij weer surfen kan.

 149. Het is gewoon kut, eigenlijk is het heke leven kut, soms denk ik was ik maar dood, maar zelfs dat is kut🙃

  Dus ik maak er het beste van, elke dag weer….of het nou druk is of niet 😊

  Cut the crap and be happy

 150. You will own nothing and you will be happy.

 151. @danny, een belachelijk mooi beeld heb je geschoten. Nederlandse zee en lucht op zijn mooist 🙏🏻

 152. Dank voor het mooie plaatje. Dit is bij de Botanist smorgens vroeg? Was een rommelige sessie, maar de regenbogen waren prachtig!

 153. Zaterdag 17 sept dreef deze voorbij toen ik het water uitging. Wie is zijn kite tas kwijt?

 154. Ook in Belgie de hele line-up verpest door een bende zeemeeuwkooks, wat een zonde wat een zonde..
  méhhéhhéh-mekker-mé-é-è!!

 155. Zaterdag en Zondag met opkomend er in gelegen bij IJmuiden. Beide dagen bleken teleurstellend. Logisch na zo een lekkere woensdag en vrijdag zou je zeggen, maar een beetje meer hoogte had wel gemogen dit weekend. Hopelijk maandag en dinsdag beter.

 156. Vooral vrijdag en zaterdag lekkere hoogte, vandaag al stuk minder. En net een tikkie meer west in de wind dus chaos.

  Bijna niemand erin.

  Al met al lekker begin van de herfst.

 157. Verder naar achteren peddelen?

  Was er zaterdag met de windsurfer en het brak ook gewoon op de achterste bank (ter hoogte van het einde van de pier). In windsurftermen, bijna masthoog. In golfsurfen, double overhead?

  Was wel drukkig op het water. Zou er zelf met golfsurfboard niet tussen zijn gaan liggen. Maar ik ben een beetje een angsthaas.

 158. Nog een mooie uit België

 159. Vanavond beter in BE of Domburg ivm. de wind?

 160. BE, half uur eerder het tij al goed.

 161. Dan heb je niet goed opgelet of er op het verkeerde moment in gelegen… Zaterdag en zondag early bird was gewoon dik aan in ijmuiden!!

 162. Thanks @Tobias!

 163. Ik lag er zaterdag om 07:00 in en zondag om 08:00. Wellicht had ik simpelweg te hoge verwachtingen. Vond het wat slapjes allemaal. (Bijna) helemaal van IJmuiden naar Ijmuiderslag gepaddeld in de hoop op meer hoogte, maar zelfs dat werd niet echt beloond. Maar ik klaag niet. Vrijdag was super op ijmuiderslag met maar 6 man er in. En natuurlijk woensdagochtend Wijk. Maar dat weet iedereen want iedereen was er! 😜

 164. Ha ha, zo zie je maar hoe je beide dezelfde omstandigheden totaal anders kan beleven …verwachtingen, skills, mood of the day….zoveel invloeden

 165. Mannen, kunnen we even consensus bereiken dat op een (surf)board over het water bewegen met een vlieger (of kite) afbreek doet aan de naam surfen. Daarom wil ik voorstellen dat we dit vanaf nu niet meer aanduiden met surfen in het woord. Bedankt voor het “ondertekenen” van dit manifest.

 166. Kvond het nogal druk qua windsurfers & vliegers etc afgelopen dagen in het water. Er vloog nogal wat in het rondte
  Daar voelde ik mij iig niet senang onder en ben niet “bang” aangelegd

 167. Dat wordt ook meestal kiten genoemd

 168. Ligt er een beetje aan, wat betreft de meeste/veel twintippers ben ik volledig eens. (Ook daar zitten prima lui tussen)

  Maar kiters met een directional kunnen het vaak prima (het surfen) en snappen het ook en hebben over het algemeen ook veel beter gedrag naar de medewatergebruikers

  (Nee ik kite niet 🙃)

 169. @Freddie

  En wat doen we dan met de crowd-surfer en de internet-surfers.

 170. Hee iedereen, ik kan maar één dag gaan deze week. Morgen of woensdag…?

 171. Morgen

 172. Altijd morgen

 173. Should have been here yesterday

 174. Het is afbreuk en niet afbreek

  Offtopic: het was vandaag weer heerlijk bij Westkapelle. Vriendelijk gezwaaid naar de twee kiters die er ook waren.
  Chill…

 175. In NL valt we met zeil of kite meer te surfen dan zonder.
  Vanwaar die haat altijd bij surfers? Beginners, toeristen, kite, windsurfers, wing foilers en sup.
  Ik doe naast surfen zowel aan sup, windsurfen en wingfoil en moet zeggen dat daar veel minder haat naar elkaar toe is. Ok windsurfen en kiten gaan ook niet altijd lekker samen maar zeker in de surf is er veel respect voor elkaar.
  Share the stoke!!

 176. Mijn theorie wat betreft de haat.
  Surfen moet je wachten op golven. Elke xx minuten komt er een setje dat x hoger breekt dan de rest van de golven. Ben je met 50 man en komen er 6 setjes van 3 golven per uur, dan moet je 3 uur wachten op een setje als het netjes verdeeld word. Vervolgens lig je bijna schouder aan schouder en is de kans op ongelukken stukje groter.

  Wind en kiten doe je gewoon overal als er wind is. Er zijn beperkte “spots” en je gaat je minder snel irriteren aan 1 persoon of groepje omdat je zoveel wisselt van plek. Probeer je is voor te stellen dat je al 2 uur wacht op een windvlaag en dan een kiter je vlieger omlaag trekt

 177. Dat is toch geen verschil, ook met windsurfen of kiten is het net zo irritant als iemand je golf steelt als jij al 10x heen en weer gevaren bent op zoek naar een mooi lijntje.
  En wind icm golven zijn er ook niet altijd, afgelopen weekend waren de eerste goeie dagen sinds maanden.

 178. Net de surfapp gelezen, zit alleen morgen overdag op het kantoor helaas. Is het morgenavond bij wijk/Zandvoort met LW ook nog de moeite waard?

 179. Viel zwaar tegen vanavond. Hoogte is er al zo goed als uit.

  Dit weekend was het leuker

 180. Valt er morgen nog wat te golf surfen?

 181. Waar zijn de golven gebleven?