Nuttige surfweer info:

Surfweer 7 november 2023

Het weerbericht van vandaag is een kopie vanuit de SMS die surfweer dagelijks verstuurd, waarbij hier en daar een aantal details verloren zijn gegaan. Het is wel een mooi voorbeeld van wat je kunt verwachten als je lid wordt. En deze maand is dat nog eens voordelig ook! Black friday over een paar weken is het enige moment in het jaar dat surfweer met korting te verlengen is. Normaal gold dit aanbod alleen voor bestaande abonnees en niet voor nieuwe. Dat is dit jaar anders. Als je even een appje stuur naar het surfweer nummer : +31 6 53477587 met de woorden ‘Black Friday’ krijg je nu direct al een aansluiting gratis. Pas op 24 november kun je dan meedoen met de aanbiedingen die dan voor 1 dag geldig zijn!

Dinsdag 7 november
De zuidwest regio’s ogen vrij vlak vandaag, terwijl er op de metingen nog best wat hoogte staat uit WZW. Iets noordelijker, richting de grens van Zuid-Holland met Noord-Holland is het wel te doen met hele dikke fish of long. De wind neemt ook weer toe, dus wellicht ook net iets meer windhoogte, maar kwaliteit is ver te zoeken. Schev ook best met laag v.a. 13:30u of nog later op de middag met de toegenomen windhoogte. Te shortboarden wordt het echter niet met deze hoge frequentie golven (hoger dan 200mhz = korter dan 5 sec periode, want 1000/200 = 5). Zeeland heeft van 13-17u wat beginnersurf. België ook, of eigenlijk is het daar gewoon flat.

Hogere golven vandaag in N-H, maar wel van dramatische kwaliteit door de periode en de wind die er meer opstaat. Zuidelijke deel van N-H is nog prima tot 13u met fish en nog hoogwater. Daarna beter spots die vol in de wind liggen en ook meer noordelijke in N-H, want stroming is er bijna niet. Wind is er wel. Op de oost wadden is die aflandig, echter geen swell aanwezig en dus min of meer flat. Alleen westelijke wadden en de kop N-H tussen de strekdammen wel wat golven v.a. 15u met laagwater.

Woensdag 8 november

Een iets betere forecast en mogelijk tussen 9-10u een beetje swell en een naar krimpende ZZW wind die alles ten noorden de groter rivieren de moeite kan maken met een heuphoog swelletje. Voor N-H noord iets later, 11u maar de zuid wind komt er daarna rond 11:30u ook al snel in en is daar te veel side meteen. Elders kan de zuidwind de zee nog wel wat in beweging zetten, vooral rond Zandvoort met wat goede hoogte na 15:30u. Richting Katwijk ook wel, maar niet echt hoogte.

Verder weinig golven in het zuidwesten weer. Midden Z-H komt in de middag nog wel iets binnen en wordt in ieder geval hard aflandig clean geblazen. Zeeland paar kleine golfjes 13:30-15u, daarna wordt het nog meer de zee op geblazen. Ms beter id ochtend proberen, maar dan is het wel hoogwater. Belgie zo vroeg mogelijk proberen, zullen ook wel een paar kleine golven staan tot 9:30u de wind steeds meer zuid wordt.

Donderdag 9 november

Donderdag is er een kans op een verdwaalde zuid set in N-H, maar verder nog onzeker. Wind draait van ZZW hard voor zonsopgang naar zwak WZW net na zonsopgang. Dat zou iets kunnen zijn. Later op de middag weer meer wind uit ZW, maar of dit genoeg is voor nieuwe golven is de vraag. Hopelijk zit er ook nog iets van WNW swell bij, alleen arriveert dat enkel in N-H.

Vrijdag en het weekend

De kansen voor vrijdag zijn aan het verschrompelen. Helemaal flat gaat het niet zijn, maar de wind uit NW blijft steken in het kanaal en doet op de Noordzee niets. De kern van het lagedrukgebied is te groot geworden en ligt geheel boven de Noordzee. Wel komt er zaterdag een beetje van deze afgezwakte noordwest langs en kan het midden op de middag net oké surfen zijn met groter board. Op zondag is het dan weer helemaal flat.

Wetsuitadvies, water is 14gr (wadden 12,5 C)

Dinsdag: nieuwe 4/3mm wetsuit met hooded vestje en 3mm schoen.
Woensdag: Versleten winterpak of zie hierboven
Donderdag: 5/4/3mm is nu het meest ideaal, 3mm schoentjes.

7 reacties

 1. De kern van het laag ligt boven de gehele Noordzee. Hierdoor zijn de kansen op goede surf vrijdag en zaterdag drastisch geslonken. In de kern van het lagedrukgebied is het in de regel altijd windstil.

  1. Dat laagje lijkt er zaterdag wel heel dichtbij (tegen UK) te komen, en zondagochtend de wind eruit.
   Vraag me af of het voldoende swell genereert en of het inderdaad zo gaat liggen.

 2. Gisteren van 16:00 tot after dark was het alvast goed te doen met de SUP op de secret spot in Oostende.
  Eventjes geen regen maar wel die zalige spray bij het omslaan van de golven met de aflandige wind!
  Super clean, en tussen de half meter golfjes af en toe een “clean up” setje van een dikke meter.
  Er viel niet veel te cleanen want ik was moederziel alleen … 🙂

 3. Zijn er in de winter nog ergens warme douches te vinden voor een euro of 2 bij Wijk, IJmuiden, Zandvoort etc?