Nuttige surfweer info:

Surfweer 3e week Juli 2023

Na een lange periode met voornamelijk zuidwest wind en golven breekt er vanaf woensdag 19 juli een periode aan met noordwest swells! De golven die hierbij horen zullen niet enorm groot worden, maar 1m golven zonder wind is in de zomer al best prima te noemen. Zeker als er elke dag wel wat te surfen is en het nooit echt helemaal flat blijft. Dat is het geval nog tot het eind van de maand. Pas begin augustus zouden er ineens drie echt compleet platte dagen verwacht kunnen worden, maar dat is nog ver weg. Eerst maar eens van dag tot dag het surfweerbericht tot en met het weekend.

Woensdag 19 juli
Op de A12 meting ten noorden van het centrale gedeelte van de Noordzee wordt er 80cm swell gemeten die onze kant op komt. Blijft natuurlijk maar een fractie van over voor het hier is, maar dat is nog altijd de helft 40cm. Enige minpuntje is de wind die er met 5bft uit zee vol overheen komt zetten, Echt mooie surflijntjes zijn dan niet meer te vinden. Heel misschien lukt in N-H en op de wadden dat nog wel, omdat de swell omstreeks 8 uur arriveert. Tussen 10 en 11u gaat het wat meer waaien en is het binnen een uur gedaan met de mooie golfjes. Kortom, nog niet echt een dag om voor vrij te nemen. Wel gewoon prima voor iedereen die een surfje wil wagen. Ook in België lukt dat wel, maar daar is het vooral dankzij de wind die voor wat korte branding zorgt (heel klein). Best proberen tweede helft middag. In Zeeland iets later, met afgaand tij begin avond een paar windgolfjes tussen de paalhoofden rijen in. Met hoogwater is dat niet verstandig, te veel stroming. Ook omdat het met begin van een nieuwe maan het over 1,5 dag alweer springtij geeft. Daar dus echt wachten tot de avond er afgaan getij in komt. Elders in NL maakt dat minder uit, kan de hele dag te surfen zijn. Ook omdat de wind minder is dan in BE. Toch wordt het ook in N-H en Z-H onshore 3-4bft en een beetje een rommeltje gedurende de dag. Mogelijk dat de avond met iets afgaand tij iets minder rommelig kan zijn.

Donderdag 20 juli
Eerst uur rond zonsopkomst staat er nog steeds een beetje wind uit zee en is de surf nog niet heel erg de moeite. Later in de ochtend en vooral later in de middag is dat wel het geval met toenemende swell en afnemende wind die echt compleet gaat liggen. Supercleane condities met lekker veel kracht in de golven en net genoeg hoogte om alles mee te kunnen. Doelend op elk boardtype / discipline, behalve misschien de barrelriden. Daar is het niet echt hoog genoeg voor, hoewel sommigen zich zo weten te positioneren dat board en rider er toch nog net in passen! Meeste kans dat dit echt lukt is overigens op de wadden met 1 tot 1,5m face op de piek van de swell in de middag (hoewel in de avond ook weer een extra toename met nieuwe swell wordt verwacht). Wat betreft de timing is overal in de middag de meeste hoogte, omdat het dan hoogwater. Wel is dat ook net het moment dat er even 2-3bft zeewind kan opsteken, te weinig om het echt te verpesten. Alleen echt superclean is het dan even niet meer. Voor long en sup dus beter al met laagwater in de ochtend en begin middag gaan. In Zeeland en Belgie blijft echter wel pas 2e helft van de middag goed en blijft dan tot 1e uurtje van de avond. Daarna alweer te afgaand tij en afnemende hoogte. Z-H en N-H blijven wel hele avond goed, omdat het tij niet zo veel uitmaakt en juist ook omdat de wind er weer helemaal uitgaat en het weer compleet clean wordt. Swellhoogte neemt verder niet af, alleen het tij is dan nog van invloed.

Vrijdag 21 juli en weekend forecast
De swell blijft vrijdag nog wel even doorgaan. Met name in de ochtend kan er nog iets van ruim heuphoogs gescoord worden op de spots waar het nog lang hoogwater blijft. Dat is zowel in Z-H en N-H, want in Zeeland en België neemt de waterstand al vanaf 7u vrij snel af. Toch blijft het in Zeeland ook met afgaand nog wel even goed en anders kan er in de middag tot eerste uur van de avond wel weer iets surfbaars terugkomen. Zo leuk als donderdag gaat zijn, zal het vrijdag niet worden. Zeker niet om dat de wind langzaam weer naar het westen draait en zacht toeneemt. Mooi clean is het dan al snel niet meer. Eigenlijk heeft alleen de vroege ochtend een goede kans op mooiere golven.

Verder verloopt het weekend als er eentje om je eerste paar surflessen te nemen of wat aan te klooien op softtop en langere boards. De golven zijn meest kniehoog. Af en toe wat hoger, want de golven komen op zaterdag nog steeds uit het noorden tot noordwesten. Iets wat in de regel gunstig is. Later in het weekend, mogelijk op zaterdagavond al, komt de wind en de golfrichting weer uit zuidwestelijke richtingen. Eerst geeft dat nog weinig, maar zondag kan het wel behoorlijk gaan opbouwen, vooral in Noord-Holland. Daarna, op maandag, ook meer wind en golfhoogte voor de zuidwestelijke regio’s.

106 reacties

 1. Dinsdag was de dag dat de swell begon met opbouwen in de Noorse Zee tussen IJsland en Noorwegen. In de regel komt het exact twee dagen later bij ons aan, afhankelijk van de intensiteit van de storm en de duur. Het systeem oogt niet heel actief, dus mogelijk genieten we er nog wat langer van en geeft niet alleen donderdag de hele dag, maar ook vrijdag nog een goede ochtend.

  1. Hoe kom je op 2dagen travel time uit? Als ik formules van het internet gebruik die met swell period rekenen kom ik op een afstand van 1600km met een 9s swell period eerder 3 dagen travel time uit?

   1. 9sec period is ongeveer 28 knopen per uur.
    28 knopen is ongeveer 50 kmpu.
    1600/50 = 30 uur.

    als je op 3 dagen uit komt dan zou de swell maar 22 per uur gaat.. haal je knopen en km door elkaar?

    1. Enige referentie die ik had gevonden voor swell speed was 1,5 keer de swell period in knopen. Vanwaar haal jij jou factor 3?

     • o_1h5nr5dbf8irpe6u2v1j7v16is9.jpg

      Image

     1. Golven in de troch gaan dubbel zo snel maar vertagen weer tot ze terug bij het begin zijn, gebruik je deze mischien?

   2. snelheid van golven is linear evenredig met de golflengte en de golfperiode. Maw V=L/T.

  2. Pff gister avond was zo nice. Was ook iemand met een camera in Scheveningen Noord, waar zien we de sunset shots?

 2. Iemand een idee of Domburg na de zandopspuiting weer wat loopt? Was er drie weken geleden voor windsurf, en toen was het redelijk dramatisch qua lijnen.

  1. @Ruben,
   Het is niet best meer in Domburg inderdaad. Vind Cadzand en Knokke tegenwoordig eigenlijk beter.

 3. Gaat er donderdag en/of vrijdag wel genoeg van die swell doorkomen tot in België?
  Want op alle sites zie ik maar voorspellingen van minder dan 0,5m golfhoogte…

  1. Geef het op 😂 BE suckt… beter wissant of wimereux , veeeel meer kansen. De minste wind waar er wat west in zit fuckt alles op 🙁

  2. Mumm voorspelt 50cm, wel 6,5sec en quasi windstil, dat geeft doorgaans mooie cleane, doch kleine surf, op korte termijn voorspelt die meestal wel goed. Ik heb het ook al geweten dat Tobias toch iets anders ziet komen, dat nergens anders makkelijk goed te voorspellen valt… we hopen altijd op nog een paar cm extra hè! Ik ga in elk geval in BE deze namiddag. Spijtig genoeg even geen boeimetingen te checken op rijkswaterstaat…

 4. Kunnen we de conclusie trekken dat Rijkswaterstaat de stekker uit een aantal data voorzieningen heeft getrokken? Mis sinds 09:30 vanmorgen heel veel boeimetingen 🙁

 5. Gaat het vandaag nog de moeite worden zoals hierboven beschreven? 🙂
  (90 min rijden om te surfen. :-))

  1. Same here… hoopte obv de surfweerapp op vanavond NH.. lijkt nu meer op softtop/sup/longboard. Kan ook… maar liever wat korters

 6. Even geduld, begint nu toe te nemen. Daarnaast, tij is alles. Zeker als het net ultra laagwater springtij is, deze dagen. (beginnende maan).

  • o_1h5pa9dnt1ptt63usi475o112tb.jpg

   Image

   o_1h5pa9dnt11vkvp01jqs1upf1n89a.jpg

   Image

  1. Ik neem alles terug, het was super gisteravond in NH!
   Perfect voorspeld Tobias. Genieten!

 7. Vanochtend een chille sessie bij Zuid, maar er reden allemaal tractors op het strand die zand aan het verplaatsen waren. Iemand enig idee waarom ze daar zand verplaatsen?

 8. Ziet er op de cams nog niet veelbelovend uit. Ga ook zo 90 min rijden maar ben bang dat het de moeite misschien niet is..

 9. Tobias dankjewel als het aan Windy had gelegen was ik niet gegaan maar dankzij jou toch heel wat plezier beleefd!

 10. Noord holland noord. In de middag was het ok. Beetje getwijfeld of ik nog een avond sessie zou doen, blij dat ik gegaan ben. Werd beter en beter, werd zelfs 1.5 -2 uur ouderwets epic. Dikke peelers met veel kracht. Voor mij de beste zomersessie van 2023, stoked!

 11. Was heel leuk surfen in hoek vroege ochtend, groot metertje super clean lange lijntjes. Goede ritjes en een leuke hoeveelheid close out barrels en er lijkt nog meer in de tank te zitten voor vandaag.

 12. Goedemorgen!

  Gisteren heb ik mijn surfears pardoes laten liggen op het dak van mijn auto bij het windsurfpad. Heeft iemand dezen toevallig gevonden? Zo ja, wil deze held(in) dan contact opnemen met 0610377864.

  Thanks,

  Ingmar

 13. Deze morgen eerste licht tot een uur of 8 was echt niet normaal mooi. Metertje (anderhalf op de uitschieters), kracht, off-shore. Zuid-Holland, met twee man in het water.

  Mooier alsdan gisteravond, for sure.

 14. Ik vond het ruk de afgelopen twee dagen in NH. Wijk aan zee om precies te zijn. Wordt de swell geblocked door de pier?

   1. Laag water is toch het moment om te gaan in Wijk? Ik was op mijn b*ardshack board, dus had er zeker meer van verwacht.

   1. Je kunt natuurlijk net op een verkeerd moment (moeten) gaan. Of met het verkeerde materiaal.

    Bunker goed en 70 cm gaat voor deze bigwaverider niet samen. Ik ben meer van 70 foot.

 15. Gister was het in Scheveningen echt mega lekker, wel druk maar genoeg golven voor iedereen.
  Ik ervaarde dat iedereen elkaar wat gunde en dat maakt zo’n dag echt compleet.

  Weet iemand wat het weekend doet vooral zondag ZH?

  1. Niet veel ervaring met BE, kdenk dat de kans klein is dat de golven goed aankomen aangezien er wel wat zuid inzit. Mischien als je rond de noord kant van een havenhoofd zit dat dat wat swell kan redirecte richting kust. Maar zelfs dan zullen het geen makelijke condities zijn met veel stroming. De moeite niet waard volgens mij. Als je kan wachte komen er dinsdag wel golven aan die zeker en vast aankomen ookal zal het ook wat onrustig zijn maar wel voldoende groot.

 16. Iemand een voorspelling voor komende dagen, dinsdag ziet er promising uit ..of kijk ik verkeerd

  1. Vanaf maandag veel wind op de noordzee wat locale golven maakt van ongeveer 6sec. Natuurlijk gaat die gepaard met redelijk wat onshore of crossonshore wind. Dit blijft het geval voor zowel dinsdag als woensdag. Wordt dus wat kiezen voor een spot dat er wat tegen kan of een moment met wat gunstigere wind condities. Verder op de week gaat het dan weer rond de kust van noorwege fel waaien waardoor er wat hogere periode onze kanten uitkomt. Zeker te surfen dus komende week maar om de pareltjes te vinden zal je er wat tijd en ervaring moeten insteken en natuurlijk wat geluk.

 17. wijk aan zee was vandaag erg ongesorteerd, ik hoopte dat het in ijmiuden beter zou zijn vanwege de golfbreker, maar helaas kwam daar geen surfbare golf aan.rv

 18. Hey voor de spots Wimereux en La Sirène gebruik ik best de ECMWF of ICON-EU?

  1. Ik was er net over aan het nadenken om zo des weekends eens over en weer te rijden naar Wimereux (vanuit Antwerpen is dat al gauw 240 km) voor die Atlantische swells. Maar komen die daar altijd/consistent toe? Valt er rekening te houden met verzwakkende factoren zoals zandbanken, laag water zoals in België? Moet het offshore wind zijn?

   Het is ver rijden maar ik zou het wel overwegen als je er een hele dag Atlantische swell ontvangt.

   Iemand meer ervaring mee?

   1. Daar komt bijna nooit echte swell zonder wind. Als je op windguru 1.5m@6 ziet kan het de moeite zijn, als de windrichting zzw zit, voor Wissant kan zw ook. Helemaal in de winter heb je soms dat er eens een swell doorkomt zonder wind.

 19. Vanavond Castricum-Bergen een beetje te doen? wind lijkt mee te vallen, maar de voorspelling zegt dat het hard werken wordt… Is dat dan vanwege de hoogte? En wat maakt Wijk dan geschikter?

  1. Goede vraag, ook wordt het niet eens zooooo hoog vanavond voor zwaar werk, of? 🤨

   1. Jaa.. dus als het niet zoooooo hoog wordt, is het misschien wat minder hard werken, en dus misschien nog wel wat relaxter.. Vorige week donderdag was wat betreft een heel mooie avond!

    1. Swell op de K13 belooft wel behoorlijk iets voor later vanavond. Hopelijk niet te laat!!

 20. Ik zou eens in Ouddorp willen gaan surfen, misschien vanavond of zo… wel pak langer rijden voor mij vanuit België. Is het meer de moeite dan België, ontvangt dit meer swell, of is het vooral de oriëntatie van de kust die het meer off-shore wind doet ontvangen waardoor het meer ideaal is? Kan je er makkelijk en gratis parkeren? Is er een bepaalde zone waar je best gaat, of weg blijft?

  Bedankt voor enig inzicht locals 😉

 21. Nou waren best leuke kleine frietjes bij eind van de middag/avond rond Ouddorp..

 22. Gister tijdens topsessie in HvH lag er een fotograaf in het water met een gele camera. Ik heb wel interesse in de foto’s, want zaten volgens mij paar mooie plaatjes tussen. Iemand die weet wie dit geweest kan zijn?

 23. Word er nog steeds beetje restant van noord swell verwacht voor morgenochtend zoals genoemd in het surf bericht? Op de boeien zie ik helemaal niks meer uit noord of mis ik iets?

 24. afgelopen woensdagavond lag er iemand met een fotocamera in het water bij Velsen Noord (wijk aan zee) waar blijven die mooie plaatjes? 🙂

 25. vanavond 20 tot 22 in Wijk of Castricum? Of morgen 10-12? zou klein maar clean zijn… maar zou het te doen zijn met een softtop? Of is het echt de moeite niet..

  1. Was hier zelf ook benieuwd naar, maar helaas kun je neopreen niet recyclen. Je kunt wel diy upcyclen: ik vond dit ergens op het wereldwijde web:

   van pijpen en mouwen kun je beschermhoezen maken voor vinnen of andere dingen. Een opengeknipte romp is misschien een mooi omkleedmatje. En zit je op de MTB dan kun je er chainstay protectors van maken.

   En dit voor de pro’s in upcyclen. Vakantie naar Barca of Miami pakken dan maar? Wel met de elektrische auto gaan dan 😉 https://turtlproject.com/blogs/waterman-tips/5-ways-to-recycle-old-wetsuits

 26. Wanneer zal de beste surfdag zijn voor de komende week rond regio Domburg? Had gehoopt op een surfreport maar die blijkt maar niet te komen.

   1. Vanaf donderdag begint het in ons zeetje goed te waaien, met een laag drukgebied tussen ijsland en noorwegen dat helemaal goed staat. Vrijdag zal er waarschijnlijk al wat te surfen zijn maar is het nog wel heel de dag onshore, wat rommeligere kruimelige golfjes dus. Ideaal voor beginners en intermediates of surfers die het niet kunnen laten. Zaterdag ochtend lijkt de wind aflandig te gaan staan wat een mooi surfmoment creerd voor alle soorte surfers. Deze wind pikt wel snel op in de late ochtend en gaat over in een full ZW storm front. Verder komt er nog goede swell aan van dat drukgebied naast ijsland wat later rond het begin van volgende week maar de wind strooit wat roet in het eten. Voor de resterende dagen zal het hier en daar dus wel goed te surfen zijn als het getij en de surfspot een handje helpen

  1. Tip, neem tobias zijn surf sms abonnement, elke euro waard. Of, leer zelf de kaarten te lezen dan ben je niet meer afhankelijk van tobias. Het kost namelijk echt niet zoveel kennis en ervaring om de komende dagen het beste moment eruit te kiezen.

 27. Domburg autostrand, of Trommelweg daar is meestal wel wat te surfen. van laag tot opkomend water.
  Afhankelijk van de swell soms ook in Cadzand-Bad of Bresens bij de panoramaweg. Give it a try !

 28. Bij welke overgang kan je vanavond er het beste ingaan. Ik zie namelijk bij de piep bij HvH dat het heel klein/flat is. Maar als ik bij Ter Heijde kijk zie je best rommelig en hoog. Is er goed advies om bijv een overgang te pakken ter hoogte van ’s Gravezande

 29. Iemand ervaring met surfen in Brazilië? Ik zou met mijn vriendin 4 weken rondreis doen in Brazilië in september en hoop er toch een 2-tal weken te kunnen chillen aan enkele surfstranden…
  Veilig, duur, consistente swell, … ?

  Merci!

  1. Persoonlijk behoorlijk wat gesurft in het zuiden van Brazilië, grofweg tussen Uruguay en Florianapolis. Van Zuid naar Noord: Torres, Laguna, Garopaba en Floripa gesurft. Torres heeft een fijne point waar je vanaf de rotsen direct bij de take-off kunt komen. Zuid van Laguna liggen supermooie spots rondom praia do galheta. Floripa sowieso goede surf maar ook drukker. Wij waren er in april, mei, juni en hadden super lekkere swell en heerlijk warm water. Alles zonder wetsut in die periode! Ik heb me in 3 maanden geen seconde onveilig gevoeld, maar grote steden hebben we links laten liggen. We reden met eigen auto. Niet duur, grofweg 60 euro per dag met 2. Brandstof, eten/drinken, camping/wildkampeer, excursie af en toe zaten hierin.

  2. 15 jaar terug een half jaar door Brazilie gereisd. Toen niet duur. Salvador de Bahia echt onveilig gevoeld. Twee keer overvallen in Rio, maar gek genoeg voelde ik me daar wel veilig. Kwam ook doordat ik risico’s niet perse ten koste van alles vermeed. Lopen op een berg is niet altijd een goed idee. Overal vond ik Brazilie best veilig.
   Surf is op veel plekken goed. Heb lang in Aracaju op een right hand point doorgebracht. In de buurt van Fortaleza mooie golven bij Taiba, Floripa was te gek, Rio ook. Kortom, een gigantisch lange kust met een enorme bak water voor de deur. Genoeg te vinden en ontdekken.

  1. Vanochtend vroeg nagenoeg geen wind met kleine golfjes! Nu knalt de noordwester wind er volop in en dan vanavond weer weinig wind.

   1. Ik ben nog geweest, het was oké, maar niet geweldig. Meer klotsbak dan ik had verwacht en met mijn matige skills moeilijk door de branding komen. Maar eenmaal daarachter (wat maar 1x is gelukt) was het leuk.

 30. Goedemorgen,

  Ik dacht te lezen dat er nog een surf report kwam deze week? Mogen we deze nog verwachten

  Groet

 31. Iemand ervaring met surfen in Oostende? Ik heb geen idee bij welke condities Oostende goed loopt maar het lijkt erop dat morgenavond daar wel lekker kan zijn?
  Groetjes

  1. In de lage lande met (minder dan) average surf, doet ofshore wind wonderen. Zaterdag ochtend lijkt me dus de call, maar ga heus vanavond al eens plonsen.

 32. Ik vroeg me ook al af na welk weekend de update komt..

  Vandaag en morgen lijkt er, net als afgelopen dagen, weer wat te staan..
  Vandaag HW vanaf 18u tot donker, afnemende wind voornamelijk onshore dus wat chop zal er wel op zitten. 1.5m 6sec.
  Morgen geeft eerste licht (HW) kansen op offshore met noord-swell, al snel gaat de wind harder blazen en komen er ZW windgolven bij. In de middag dan een mix van ZW en NW swell met nog steeds flinke offshore. Biedt de hele dag kansen. 1.3m 6-7 sec.

 33. Dit is de surfline voorspelling voor zondag voor oostende. dat ziet er toch zeer goed uit, kan iemand zeggen waarom daar poor tot very poor bij staat?

  • o_1h6vk80qr1eb9mprnj1e7ovve9.png

   Image

  1. Omdat er ook keihard aanlandige wind voorspeld wordt (vijfde kolom).

   Maar daarnaast is die rating (very poor etc) meer bedoeld voor echt goede surfspots, mensen die in australië of californië wonen zouden in NL condities waarschijnlijk zelden gaan surfen. Dus je moet dat met een korrel zout nemen als voorspelling in NL.

 34. Iemand bekend met surfspots in niet al te ver van Nederland (5/6uur)waar ik met me camper legaal/illegaal kan wildkamperen voor een paar dagen?