Nuttige surfweer info:

Surfweer 28-31 december 2024

De laatste week van het jaar brengt net als heel 2024 veel regen, wind en golven. Heerlijk surfweer dus, maar met de wind is het soms wel even afzien. Gelukkig zitten er ook momenten tussen dat de wind even wat minder is, zoals op oudjaarsdag. En momenten dat de wind meer ZZW dan Zuidwest is, waardoor de golven nog best mooi in lijn op blijven komen. En als het toch echt zuidwest of westzuidwest is, dan is ineens België en Zeeland the place to be met voor daar ook bovengemiddelde golfhoogtes. Per dag de verschillen:

Donderdag 28 december
De wind is behoorlijk hard, maar is nog te doen. Alleen in Noord-Holland lijkt het wat te blown-out, zelfs met protectie. Dat komt eerder door de windrichting die daar toch wat meer puur zuidwest is dan ZZW-ZW. En door de nu nog lage waterstand. Begin van de middag wordt het al wat beter, want iets minder wind en laagste water is dan al geweest. Met hoogwater gaat het flink stromen, maar de golven worden dan wel twee keer zo hoog en ook cleaner. Condities voor de betere surfers. Iets minder peddelpower heb je nodig in Zeeland en Zuid-Holland, hoewel daar de stroming in de middag ook wel te veel van het goede is. Wel is de wind wat cleaner side-sideoff. Er lopen nu behoorlijk uitgelijnde setjes van links naar rechts het strand op. Voor België is de wind net wat te veel offshore, maar toch komt er iets binnenlopen. Juist vooral met opkomend en de stroming is vanwege de offshore niet echt een probleem. Zeker daar waar wat dammen of andere onderbrekingen langs de kustlijn staan gebouwd.

Vrijdag 29 december
Vrijdag is de wind veel minder fel, maar wel meer west. Toch zit er nog een behoorlijk zuidwest component in, waardoor de golfhoogte eigenlijk op hetzelfde peil blijft. Overal dus surfbare condities in de ochtend met laagwater en in Belgie ook begin middag met opkomend. De wind zou later id middag weer wat toe moeten nemen, maar wordt niet meer dan windkracht 6. Voor N-H en Z-H geldt ook best in de ochtend met laagwater, hoewel de beschutte spots ook lekker vette windbakken te zien krijgen in de middag met hoger water. Omdat de wind en golven er wat rechter op staan, is de stroming ook wat minder. Maar beschutting zal nodig zijn, op een spots als Zandvoort of Egmond is het met hoogwater wel heel veel stroming met de wind mee.

 

Zaterdag 30 december
Hogedruk is er niet veel geweest dit jaar en als het kwam dan kwam het wel heel kort. Of er kwam alleen even een zogenaamde rug van Hogedruk langs, iets wat zaterdag ook het geval is. Daardoor even kortstondig fijner surfweer met een zuidenwind in de middag en offshore golven uit west. Die zijn in Belgie en Zeeland wat aan de kleine kant, want de fetch uit west is nogal kort en de golven uit die richting zijn dus snel op als de wind er uit is. Misschien is het daar zelfs slim om zo vroeg mogelijk te gaan, want dan staat er nog een beetje wind (die snel afneemt). In Zuid-Holland kan ook al snel beter en cleaner gesurft worden, terwijl op Zandvoort en in de rest van N-H het beter is om toch te wachten tot de wind echt zuid wordt. En die blijft nog matig genoeg tot bijna eind van de middag. Alleen het laatste uur voor donker gaat het harder waaien uit zuid, maar dan wordt juist de swell uit het noorden wat meer. Kortom, de hele middag eigenlijk wel goede surf.

Zondag 31 december
Het jaar wordt in stijl afgesloten met een regenachtige dag met veel wind. Doordat het front over ons beweegt, zitten er toch nog surfkansen ondanks de harde wind. Die komt namelijk heel erg over land, uit het zuiden en maakt de golven dus niet per se rommeliger. Wel ontbreekt eerst nog de hoogte in het zuiden in Zeeland, Belgie en Zuid-Holland. In de middag, na het front, komt de wind meer uit zuidwest en is de hoogte juist ook daar behoorlijk aanwezig. In N-H is dan de wind echter te veel aanwezig, dus daar is het vooral in de ochtend nog even redelijk te surfen.

Wat het weer in januari gaat doen is nog onzeker, het kan vriezen het kan dooien. Wat in ieder geval zeker is dat surfweer weer een jaar boordevol berichten zal plaatsen, hier op het web en via de sms of whatsapp. Voor nu iedereen een fijn uiteinde en gelukkig nieuwjaar!

Wetsuitadvies, water is 8°C (wadden 7 °C)

Donderdag: dik 5mm wetsuit, boots, capje
Vrijdag: Full winter wetsuit, check oor-protectie
Zaterdag: 5/4/3mm 5mm shoen, hand, capje
Schoen: Wetsuit 5mm schoen 5/3mm hand 4mm

7 reacties

  1. Duurt niet al te lang die onderbreking in de wind. Zaterdag 12 UTC (is 13 uur onze tijd) begint de wind uit zuid al weer toe te nemen. Maar omdat het offshore is, blijft het nog wel even goed.

  2. Zou morgenmiddag wat worden in België? Zie dat er toch aardig wat noordswell is, tegen de middag ook offshore wind?

  3. Shout out naar de surfer die gisteren omstreeks 14u bij Wijk (1e windmolen) die dikke bakken pakte.
    Ik had al mijn energie nodig voor de paddle out (met wing), anders had ik je ter plekke het verdiende applaus gegeven.

    Voor alle anderen: veel noordswell in 2024!