Nuttige surfweer info:

Surfweer 1e week van september 2023

Om te surfen waren het deze zomer top condities de hele maand juli en de eerste week van augustus. Alleen de laatste dag van augustus zat er nog wat in het vat, dus dat is op donderdag de 31e. Hoewel het vrijdag en dit weekend ook niet helemaal plat gaat zijn, want er is nog een beetje wind bij Noorwegen. En verder is er nog de zeer sterke depressie ten zuiden van Groenland op de Oceaan. Uiteindelijk laat dit systeem ook een mini-rimpel de Noordzee inkomen tijdens de mogelijke hitte- of warmtegolf deze september maand. Enige voordeel van dit alles is dat de zeewatertemperatuur nog wel weer een boost krijgt, waardoor er nog lang in 3/2m of short-arm gesurft kan worden. Pas ergens eind oktober is het tijd om een goede 4/3mm aan te schaffen, want dat zal nu de komende weken nog echt veel te warm zijn.

Donderdag 31 augustus
De golfhoogtemetingen voor de kust van Texel zijn met zo’n 120cm significante golfhoogte ongeveer gelijk aan de verwachtingen. De condities zullen niet veel beter dan verwacht worden, maar het is in ieder geval goed genoeg. Eerst staat er nog vrij veel wind, maar die wind is wel de motor achter de golven. Dat betekent dat de hoogte vrij snel wegzakt, zodra de wind afneemt. Het is dus zaak om precies op dat moment te gaan, bijna afhankelijk van het tij. Anders dan anders, want meestal loopt er ook nog swell van verder uit de Noordzee of uit de Noorse Zee. Helaas is dit nu niet het geval en daardoor is het in het zuiden, in België en Zeeland, al vrij kleintjes aan het worden. Wel heel clean en nog goed tot mid-tij  tot ongeveer de helft van de middag. In Zeeland kan echter een beetje ZW wind opsteken die het mooie er eind v/d middag weer helemaal afhaalt. In Belgie ook, maar daar is ie offshore dus blijft wel redelijk clean (en erg klein). De wind uit ZW komt niet tot Zuid-Holland en in die provincie blijft het dus wel clean de hele middag. De hoogte is nog best goed, in ieder geval voor dikke fish en long etc. Verder noordelijk is juist niet de vroege middag, maar de late middag het beste moment. Net voor het tij opkomt breekt het nog het aardigst met de push op de buitenbank. Hoewel het verder noordelijk in N-H nog even wachten kan zijn tot de wind er echt helemaal uit is. En van swell maakt het daar niet uit, want die blijft daar er iets langer inzitten. Kortom, tot sunset surfen!

Vrijdag 1 september
Helaas is er geen swell meer over van de wind van donderdag, omdat het van een te lokaal windveld kwam. Heel misschien dat de wadden oost eilanden nog iets van 20cm oppakken. Wat wel weer interessant is, is om de boei-meting van de Haewene Brim in de gaten te houden. Die ligt helemaal noordelijk bovenin de Noordzee en pakt alle signalen op van mogelijke swell van ver en zelfs van heel ver (bijvoorbeeld van Groenland, Spitsbergen of zelfs van de Barentszzee). De meting was een aantal maanden ‘uit de lucht’, maar lijkt sinds deze woensdag te zijn hersteld. Eentje die voor komende week zeker uitkomst gaat bieden of de long/softtop mee moet met een dagje strand!

Zaterdag 2 september
Deze dag lijkt wel iets van een heel, heel heek kleine rimpel aan de horizon te gaan verschijnen. Zal lang wachten zijn, want de golven moeten van de zuidpunt van Noorwegen vandaan komen. Het waait daar vrijdag-avond noord windkracht 5 en zaterdag ochtend noordwest windkracht 6 het zeegebied tussen Denemarken en Noorwegen in. Dat is niet de beste setting om iets van golven te krijgen, want waaien doet het verder niet in de Noordzee. Toch is er kans dat er iets door rolt vanuit dat brongebied en dat zou een welkome verrassing zijn voor beginners op een pop-up te oefenen en voor de eerste surflessers!

Zondag 3 september
Zondag precies zoals zaterdag, maar dan de meeste kans op een golfje in de ochtend en juist vlakker in de namiddag en avond. De swell haalt het niet tot Zeeland en Belgie, dus daar blijft het sowieso zo flat als pancake. Overigens is bij deze swell de boei-meting van de Haewene Brim juist niet interessant om te volgen, want die ligt te veel noordelijk van waar de swell gemaakt moet worden. Beter is om de A12 meting te bekijken en de J06 of K13, allemaal te vinden via de link surfweer.nl/spectra

Maandag + rest v/d week
De nieuwe week begint vlak en blijft dat in het zuiden en zuidwesten ook. Enkel in Noord-Holland en op de wadden maakt de swell die afdraait van het stormlaag bij Canada en Groenland een kans van slagen. Kniehoge perfectie op een zomerdag, iets wat we dit jaar nog niet vaak hebben gezien want meestal was het hoger dan dat of helemaal vlak. Of iets met veel wind. In ieder geval geven de meer bekende forecast grafieken er nu ook melding van, zie hieronder:

Het kan zijn dat de golven alleen meeliften op het hoogwater getij, dus dat is even iets om in de gaten te houden via surfweer.nl/spots. Maar mocht die komen, dan zie je dat ook in de surf-reports hieronder!

110 reacties

 1. Storm bij Groenland dit weekend, daar komt die swell helemaal van af de Noordzee binnenrollen, (heel klein) op maandag in de loop van de dag. Mogelijk ook op dinsdagochtend nog.

 2. Dat kleine beetje golven voor dit weekend zou dan uit deze hoek tot stand moeten komen.
  Maar ws is het gewoon zo goed als flat…

 3. Vanavond met afgaand tij en de agger kwamen nog prima lijntjes voor het longboard door 🙂

  Bedankt weer voor de update Tobias!

 4. Gisteravond sunset-sessie inderdaad. Bij Bloemendaal was het gezellig druk, mooie golfjes en goede sfeer! Echt genoten tot het echt te donker werd!!!

 5. Hey Tobias, thanks voor de report! Donderdag rond 14u in België in de zee gelegen, het was vooral zoeken naar een bankje waar het goed brak omdat de golven niet erg veel power hadden. Maar op een bepaald moment tijdens/net na de regenbui van 14u30 heeeel clean door dat de wind volledig weg viel! En dan was het plots even heerlijk longboarden 🙂

 6. Nice, leuk om te horen. Helaas is het swelletje voor maandag/dinsdag nu nog minder geworden. Maar die was sowieso niet tot aan België geraakt. Heel ms nog de wadden of N-H.

 7. Verder dit weekend nog wel een kleine verbetering ten opzichte van de 10cm hoge niets golfjes van dit moment.
  Wordt vanmiddag en morgen namelijk 10cm hoger!
  Dus nog steeds niet(s) genoegs om echt lekker te kunnen surfen. Alleen voor surfles wel fijn dat het iig niet compleet vlak is.

 8. Yooo, heeft iemand een idee hoe je van Bordeaux in Lacanau-Ocean geraakt zonder zelf een auto te hebben? Ga samen met een vriend enkele daagjes in Bordeaux zijn waarna we naar Biarritz trekken, maar de surf lijkt reeds dinsdag heerlijk te zijn, vandaar hoopten we om van Bordeaux een dagje naar Lacanau te gaan, maar het lijkt precies moeilijk bereikbaar te zijn zonder auto, tenzij je een taxi pakt voor 100euro, wat voor ons wel te veel is. Alvast bedankt!

  Cheers

  1. Er gaat een bus van station Bordeaux Saint Jean naar Lacanau, duurt volgens mij 2 uurtjes.

   Een alternatief is een trein nemen naar Soulac sur Mer, ligt iets hoger in de Medoc maar ook goed surfen en prima stadje.

    1. Ja, er liggen grote zandbanken voor de kust die de swell blokkeren. Ik was er eens in juli en ging altijd iets zuidelijker bij Le Gurp.

 9. Nu er toch geen golven zijn, even een praktische vraag. In de winter surf ik altijd met 5 mm boots, maar comfortabel is dit niet want mijn voeten zijn in no-time bevroren. Zit er aan te denken om 7 mm aan te schaffen, maar vraag mij af of dit niet wat overdreven is? Ben benieuwd hoe jullie hier over denken en hoeveel mm boots jullie in de winter surfen?

  1. waarom zou je geen dikkere boots nemen als je koude voeten hebt? qua gevoel tijdens het surfen maakt die 2mm extra niks uit

  2. Ik had vorig jaar dezelfde twijfels; toen 7mm gekocht met drylock – alsof je voor de open haard zit !

  3. hahah hoe kan dit een vraag zijn, 5mm is te koud en je vraagt je dan af of 7 mm overdreven is? xD

   kennelijk niet, 7 mm is prima en ik ben altijd van mening dat je voeten het belangrijkste zijn om warm te houden, zodra die koud beginnen te worden is je sessie voorbij en verlies je energie en gevoel

   Maar probeer anders 3mm boots!

 10. Afgelopen winter was 5mm voor mij genoeg. Misschien zijn je schoenen aan vervanging toe, maar zoals eerder gezegd, waarom zou je geen dikkere halen? Liever comfortabel surfen dan je druk maken om die 2 m’n extra

 11. Surf forecast voor capbreton la piste bij oa surfline app geeft golven tot 1,5 m en swell van 1,1 m met 14 seconden.

  Ik sta hier met de plank en het is er flatter dan flat …

  Werken die forecasts dan niet ???

  1. Wat voor getij? volgens mij werken veel plekken niet met hoog. Begrijp dat surfline ook super slecht is…

   1. Alle getij, ganse dag liggen wachten op golfje van minder dan 0,5 meter…
    Met hoog is het gewoonlijk een serieuze shore break.

    Vandaag golfhoogte 1,2 tot 2,0 meter voorspelling. Surf wordt beoordeeld als “fair to good”

    Het webcam beeld voorspelt weinig goeds
    We zullen subiet eens gaan checken… bij mid tij

    1. Ben net gaan kijken 500m wandelen 😎
     Voorspelling klopt vandaag, is nu ongeveer 1,5 meter golfhoogte.

     Gisteren was de voorspelling compleet verkeerd…

   1. Ja haha. Surfline is eigenlijk gewoon heel goed. En getij maakt vaak niks uit. Je kan beter niet andere websites of apps gebruiken voor je surf voorspellingen….

 12. Noorderswell lijkt er aardig doorheen te komen. Op de boeien staat een piek onder de 100mhz dat zal de 16 sec zijn? Webcam lijkt ook wel oké. Ik denk morgen ff proberen! Weet iemand hoe je kan uitrekenen van MHz naar sec?

 13. Thanks! Maar toch niet helemaal een antwoord. Heb je een bron waar je dat vandaan haalt of formule? Met een Google ook geen duidelijk antwoord

  1. Op basis van het feit dat je deze vraag stelt zou ik bij 6m swell lekker uit het water bijven. Of ergens een goed beschutte baai vinden.

 14. Een gun is een surfplank voor het berijden van zeer grote golven. Een gun is minimaal 9 voet lang en heeft een scherpere boeg dan een longboard. Zowel de voor- als de achterkant van het bord is puntig. De meeste surfers bevinden zich nooit in omstandigheden waar een dergelijk bord echt noodzakelijk is. Ze worden gebruikt voor hoge golven die langzaam genoeg voortbewegen om peddelend in de golf te komen. De naam is gebaseerd op het idee dat als je op echt grote golven gaat “jagen” je ook groot geschut mee moet nemen, de “big guns” in het Engels. Het type bord is bedacht in 1949 toen in Hawaï de surfer George Downing begon met het maken van lange houten surfboards om zeer grote golven mee te pakken. Hieruit ontwikkelde hij de eerste big-wave gun met verwijderbare fin. Door sommigen wordt een korter bord met een gun-vorm een semi-gun genoemd.Wikipedia (NL)

 15. Interesse om een appartementje te delen in Lacanau van plusminus 12 tot 29 sept?

  Ik wil er zelf dan twee weekjes remote werken.

  06 10 20 84 05

  PS. Appartement moet nog wel worden geregeld.

 16. Surfers!

  Deze periode ben ik bij Ericeira en wil daar gaan surfen, ook met vriendin. Ik surf regelmatig en ben toe aan nieuwe wateren. M’n vriendin is bezig met leren staan.

  Iemand tips uit eerste hand waar we het beste kunnen aankloppen voor (betaalbare) lessen en surfgearhuur?

  Ik hoor het graag!

  1. Check 3surfers Ericeira.
   Goede lessen voor elk niveau.
   Heb daar 3 jaar gelden les genomen als intermediate en die gasten zijn echt top.
   Coaching en foto’s van hoe je surft.

   1. Ja zeker, ik kom er net vandaan. Het was genieten !!

    Je surfgear kan je in het centrumpje huren bij Surfpoint. Erg betaalbaar en Hele chille gasten.

  2. huur een elektrische fiets met boardrack. Heb ik in juni ook gedaan. kan je alle surfspots surfen!

 17. Interesse in het delen van een appartementje van 12 tot en met 29 sept in Lacanau?

  Ik zag een leuk appartementje met twee twee-persoons slaapkamers op AirBnB aan plage Sud…

  Zelf ga ik er dan remote werken en surfen.

  Nul zes tien twintig vierentachtig nul vijf

 18. Best lekker deze ochtend, wat lange periode dat er toch regelmatig doorkwam. Mooie peakies wat speed en wat cutbacks meer moet dat niet zijn yiieeuuw.

 19. Helaas, geen swell meer.

  Ook vrijdag en zaterdag niet. Zondag pas weer een kans, later op de dag.

  Zal morgen even een nieuwe post doen.

  1. Domburg beter dan Oostende, want iets noordelijker. Maar zal alleen softtop zijn.
   Boeien zien er niet zo overtuigend uit voor echte surf.
   Helaas

 20. De k13 loopt nu toch spectaculair op. Komt dus nog wel wat aan voor later vanmiddag. Erg noord, maar wel genoeg periode. En daardoor tussen knie en heup.

 21. Het had de push wel nodig om aan te komen, dus bij het vallen van het tij werd het gauw minder. Maar lang niet gek voor een niet al te krachtig windveld, lijkt me.

 22. hey tobias, heb je een verklaring op de hoogte op de K13? die 147 cm is hoger dan de boeien noordelijker, terwijl daar de swell vandaan kwam.

  Had gehoopt op knie maar was borsthoog op de setjes op de spot die niet genoemd mag worden.

 23. Zondagmiddag 17 september 16 h Wijk aan Zee Noordpier. Windstil, windmolens vielen stil en sets van 1 m + rollen naar de kust. Golven waren ook behoorlijk breed en helemaal clean

 24. Weet iemand wat je kan doen? De webcam wijk aan zee wordt getoond in “frames” via Safari > iPhone. Op mijn laptop (HP) geen last van??

 25. Hi,

  Een ongelukkig samenspel scheidde een oranje fcs 2 fin van mijn board (zelfs een tweetal schroeven konden hem niet temperen). Waarschijnlijk kansloos maar mocht iemand de ontbrekende fin op Scheef Noord hebben gevonden, dan houd ik mij aanbevolen voor een hereniging.

  Groet Ingmar (0610377864)

 26. Mega lekker sessie 19-20.30 bij Wijk noordpier net. Dikke tragge rollers. Zo heb ik ze graag. Lig normaal altijd te worstelen met de steile snelle holle golven die we in NL krijgen. Kan iemand mij uitleggen wat er nu aan de condities anders was waarom het zo heerlijk uitpakte?

 27. Afgezien van het feit dat ik bijna overhoop gevaren ben door een windsurfer die het nodig vond om (net als een aantal wing foilers) op volle vaart door de line up te knallen heb ik een heerlijke middag gehad op scheef. Lekker side tot off shore briesje en leuke schouderhoge golven.

 28. Inderdaad dikke slappe zuid wester golven met weinig kracht.
  Met double ups, die bij een bank, met regelmaat een mooi wandje creëerden waar je even gecoverd kon worden in een mini kruipruimte.

 29. Vanmorgen leek helemaal niet boeiend in het Westland, maar met een lange plank toch best wat slappe meuk kunnen surfen 🙂

 30. Wijk aan Zee Noordpier goede surf vanmiddag, om 18 doofde de golfslag achterin opeens uit, van iemand uit de lineup die af en toe naast mij lag te wachten begreep ik dat het de hele dag erg goed geweest was, spijt dat ik pas om drie uur gegaan was . De zuid zuid westen wind cross shore draaide naar het zuiden en nam af.

 31. Werkt Wissant alleen bij een W/ZW-swell?
  Waar is het best om surf voorspellingen voor Wissant te checken?
  Want daarvoor hebben we geen surfbericht ;-)…