Nuttige surfweer info:

Surfweer 1e week augustus 2023

De zomer van 2023 stond in het teken van onafgebroken depressie invloed over de zuidelijke en noordelijke Noordzee. Alleen verder noordelijk bovenin de Noorse zee bleef het afgelopen maand opvallend rustig. Daar is nu een einde aan gekomen en de hogedrukgebieden zijn vervangen door lage. Dat geeft een hoop swell onze kant op die arriveert telkens 2 a 3 en soms pas 4 dagen nadat er weer eens een depressie is uitgediept. Of de swell van zo ver weg telkens goed haar weg weet te vinden naar onze stranden is dikwijls de vraag. En vooral is vraag of de swell ook Zeeland en België weet te bereiken, want dat is met die lange periodes vaak nogal een ding. Gelukkig zijn er in de Noordzee zelf ook nog depressies aanwezig, dus compleet afhankelijk van de swell van ver weg is het niet. Hieronder de updates per dag:

Zaterdag 5 augustus
Met 1.3m swellhoogte die een periode heeft van 8 seconden kan het niet anders dan een mooi surfweer worden. Er zit wel een addertje onder het gras, want de wind zal eind vd ochtend even naar ZZW gaan en tot laat in de middag toenemen. Toch stelt de wind niet veel voor en waait het alleen ver op zee echt 5bft, daar waar de buien het meest intensiveren. En verder op de Noordzee is het weer windstil, dus de swell uit het noorden heeft nauwelijks hinder van de ZZW die in de verwachting staat. Al met al is het dus het advies om er vroeg voor te gaan, ook al is het dan op veel plaatsen afgaand tij en om 11u al bijna laagwater. Alleen in N-H duurt het langer tot laagwater, dus daar sowieso vroeg gaan. Of heel laat, want ziet er daar voor de avond ook nog top uit, zeker als de wind weer naar zuidoost draait na het weer helemaal droog is geworden. Alleen in Zeeland en BE is dat in de avond niet het geval, daar kan het opnieuw gaan regenen met een toenemende wind. Helaas en helaas, want de swell heeft het sowieso al wat moeilijker om verder dan Zeeland te komen. Toch is het niet geheel ongunstig, want de periodes zijn niet te hoog. Dat is pas het geval bij 10 of 15sec swell en nu is het ‘maar’ een seconde of acht. Enige is dat er in België en Zeeland in de regen bij dit soort swells eigenlijk alleen echt geshortboard (fish) kan worden rond hoogwater. EN laat dat nu net vallen midden op de middag (15u) met dan net even wat meer wind. Desondanks is die wind offshore, dus clean blijft het wel. Ook iets wat in Z-H het geval zal zijn met ZZW, dus daar in de middag ook nauwelijks problemen. Wind neemt na 11u al wel sneller toe, maar in de regen om 14u is het al weer minder. Daarna met droger weer even iets meer ZW/ZZW, echter tussen 16u en 17u gaat de wind draaien naar zuidoost en keren de glassy condities weer terug. Vooral tot halverwege de avond is het dan goed. In N-H juist vanaf halverwege de avond, omdat het dan weer helemaal opcleaned en het ook droog blijft tot donker. Swell is met 1m misschien net iets minder hoog, toch zal het niet heel veel slechter zijn dan de ochtend.

Zondag 6 augustus
De wind komt terug en wordt rommelig onshore. Er is wel een groot verschil tussen noord en zuid, want in Belgie en Zeeland is het vanaf het 1e licht al meteen goed mis met WNW 5-6bft terwijl het in N-H nog even windstil of maar 2bft is. Draait dan pas later op de ochtend onshore, maar neemt ook niet echt toe naar meer dan 3 of 4bft begin middag. Eigenlijk dus nog prima te surfen, want de swell loopt met 0,9m nog door en heel vroeg kan het nog mooi hoogwater en erg clean zijn op alle spots in N-H. Hoe noordelijker hoe langer windstil en hoe beter het blijft. Op de wadden helemaal, daar kan het zelfs bijna de hele dag nog wind rustig blijven met swell die blijft doorkomen heuphoog.

In het zuidwesten is het dus een heel ander verhaal. Veel wind en is bijna niets meer van te maken, omdat het ook toeneemt en toeneemt. En dat windgeweld bereikt N-H uiteindelijk ook later op de middag. Dan is het daar ook niet meer te doen. Wellicht als het moet op de protected spots nog wel iets van surfbare surf, maar dat moet nog blijken en zal ook alleen rond hoogwater zijn.

Maandag 7 augustus
Het laag dat zondagnamiddag de windtoename bracht kwam vanaf Ierland en was niet al te omvangrijk. Wat er gebeurd is dat het laag richting Duistland en Denemarken trekt en compleet ontspoort, d.w.z. extreem uitdiept in plaats van opvult, want depressies normaal gesproken doen als ze op land arriveren. Dit zal bij ons te merken zijn aan de wind die blijft, maar wel naar WNW krimpt. Is wat minder gunstig, omdat het nergens beschutting geeft. Toch is de swell die zondag gemaakt is wel erg goed aan de maat en later op de dag / avond zullen de condities verbeteren. Zeker in het zuiden, waar het minder stevig waait en waar west ook minder pal onshore is. Met een beetje beschutting van een haven heb je zo maar kans op een topsessie met deze swell en windrichting.

Dinsdag 8 augustus
De depressie / storm blijft op en top boven het noorden van Europa liggen, waardoor wij wel de swell maar niet de stormachtige wind hebben. Een rug van hogedruk brengt aardig weer en steeds minder wind later op de middag en vooral avond. Enige is dat België en Zeeland nu echt veel minder swell pakken, omdat het laag zo oostelijk boven Europa is gelegen. Hoe meer richting N-H hoe hoger het kan zijn met 1,5m swell, maar ook wat wind. Op de wadden 2m of meer, alleen blijft daar te veel wind staan en is het wachten tot woensdag. Dan de dag dat overal de wind gaat liggen en swell de hele dag doodstampt. En donderdag eigenlijk ook nog gewoon de hele dag. Pas later in de week is de swell opgedroogd en het weer ook. Een lange periode van zomerweer komt voorbij en eindigt pas ergens laatste week augustus. Maar goed, dat is nog ver weg. Eerst maar eens een van die vele momenten gaan uitkiezen die komen gaan!

150 reacties

 1. Wat een enorme depressie begin volgende week! Eentje uit het oosten, waardoor de swell een groteren rol speelt dan de wind, in ons deel van de Noordzee!

  En de swell voor zaterdag ziet er goed uit met nu een Hs7 seconde van bijna 1,5m op de A12 meting!

 2. Rijkswaterstaat zegt me dat het morgen bij Wijk in de avond beter wordt, want hogere golven (en ook mooi hoogwater om half acht). De wind is dan weer afgenomen en aflandig.

  • o_1h714dhi5nmc1o1oht01ude18rn9.png

   Image

 3. Domburg vanochtend vroeg clean max een meter met mooie zonsopkomst en groepje bruinvissen.

  • o_1h72agm0pf47jqqn6b75o1h57b.jpg

   Image

   o_1h72agm0p1igb1j9i1lm6761pp2a.jpg

   Image

 4. Ben na twee zwangerschappen weer aan het surfen, ook verhuisd, dus mis lokale surfbuddies in Ter Heijde, omdat met vriendinnen/surfbuddies het nou eenmaal gezelliger is, ook qua elkaar motiveren, welke meiden/vrouwen hebben zin als de golven mooi zijn om op woensdag en vrijdag tussen 9u-11u te surfen, liefste ergens in het Westland.
  Let me know:)

  Contact:
  Emmy
  eormel@yahoo.com

 5. Waar is het wetsuit advies gebleven? Kon ik altijd wel waarderen. Wat zou voor vandaag geschikt zijn?

 6. @peter.

  Alles is opgespoten kwam ik vandaag achter😅 eerste keer voor mij nar de opspuiting. Rond 17:00 (hoogwater) liepen er nog wel leuke golfies

 7. Ja NJ, is nog vrij goed gekomen! Zo heb ik Domburg al lang niet meer gezien. Toch een beetje speciaal!

  1. Jaaah liep zeker prima. Ben benieuwd wat de opspuiting doet met de lengte vd lijnen bij nog hogere swell! Tij heeft daar natuurlijk altijd super veel effect. Bij noordswell 2 uur voor en na hoogwater anders ist gwn flat😂 wel altijd leuk om te zien hoe het zo kan veranderen in een paar uur tijd van flat naar golven

 8. Ik dacht zou het niet mooi zijn om vanuit mijn achtertuin b- keuze en marktplaats boards door te verkopen ? Dan surft straks iedereen een board met een sticker van mijn boardschuur. Monkey see monkey do. En dan hoef ik nooit meer op marktplaats ‘ help ik moet van mijn surfboards af ‘ te zetten.

 9. Ik wil van woensdag tot vrijdag naar Terschelling met me camper. Iemand tips voor surfspots en eventueel wildkamperen?

  1. Wildkamperen vinden ze minder top daar, zeker in de zomer (want druk). Bij Formerum aan zee kan je goed surfen, goede verhuur (gosurfing terschelling) achter de een leuke strandtent Zandzeebar. Ik denk dat woensdag en donderdag erg mooi gaan worden daar, enjoy!

  2. do & vr gaat het los, vooral donderdag met offshore wind. Qua spots, paal 8 is iets mellower iets meer beschut ook. Midsland aan zee beide kanten vd overgang loopt lekker. Uur voor hoog water is meestal het beste al is met hogere periode soms even kijken welke bank het beste loopt. opkomend is stroming om de oost. En tja met wildkamperen de boa’s zijn soms actief(bepaalde tijden uiteraard). gewoon goed parkeren dus niet vol in zicht.

 10. Hebben er mensen ervaring met het surfen in boulogne-sur-mer e.o.?
  Er lijkt wel wat zw windswell van dichtbij te staan. Ik ga van vrijdag t/m zondagavond weg en kan helaas niet te ver.

 11. Verassend leuke heavy shore brake, ongeveer head high, in domburg deze middag. Veel chaos in het water maar aventoe serieuze shoulders die toch mooi rolde als ze niet helemaal implodeerde. Stoke is on voor komende dagen.

 12. Hey surfgoden,

  Komt er weer een report? Was afgelopen zaterdag weer erg accuraat wat tot een gouden sessie heeft geleid.

  Groet

 13. Woensdag avond = fire
  Donderdag = fire
  Vrijdag ochtend = restjes
  (mega swell 11s, hopelijk geraakt die voldoende over de baggerbank, al een geluk begint hij op 3,5m en is er voorspeld 1,5m over te blijven)

  • o_1h78n6bov1feu1l4i1e41uum1jaj9.jpg

   Image

 14. Zal deze swell voldoende doorbreken in Zeeland (Domburg) donderdag?
  Groetjes
  Een heel opgewonden surfer

  1. Gister zat er ook wat hoge periode in het water in domburg, dus ik zou denken van wel. Valt natuurlijk altijd pas te zien op de boeimetingen wat dichter aan de kust. Woensdag avond weet je het zeker als je kijkt of gwn al een plonsje gaat pakken want hij zou er dan al moete zijn

 15. Nu al mooie meetingen op de boeien met 9s headhigh, weste wind maakt wat sloppy maar met wat geluk en het juiste momemt ookal vandaag weer golven voor rippers, loggers en alles tussein.

  • o_1h79qom881o7fvj15cd3uevnf9.jpg

   Image

 16. Plan opgevat om donderdag naar Texel te gaan. Iemand tips qua spots en getijden? Waar is t mogelijk om te parkeren zonder een uur te lopen?

 17. Goedemorgen

  Komt er nog een update met lokale surf forecast? Getij, wind, golfhoogte wat mogen we verwachten?

 18. @Nics:

  Met de swell van donderdag wil je wel vanaf laag kijken als je de dammen niet kent. Bij 17 kun je er gemakkelijk bij. 20 en 21 ook goed te doen. Ochtend mooiste qua wind tot en met het middaguur. Vroeg in Den Helder zijn dus. Opkomend de favoriet qua tij maar wind gaat op zn Frans onshore draaien in de middag. Dag erna Hemel op aarde.

 19. Vraagje, als ik vandaag het surfweer-sms abonnement neem, krijg ik dan meteen een berichtje over vandaag of is dit al te laat? Indien ik ze voor vandaag niet zou krijgen, krijg ik ze dan wel voor morgen?

   1. Top! Ik heb het proefabonnement reeds betaald 😁. Wachten op het berichtje voor morgen nu! Ben benieuwd!

 20. Als ik de alert goed begrijp is het overal goed. Alle momenten van de dag ook?
  Met andere woorden, vanavond met laag in Castricum – Bergen goed te doen?

  1. Yes, wind wordt vanmiddag iets vervelend maar valt vanavond laat weer weg

   Maar als je moet rijden vanuit Amsterdam zou ik eerder iets zuidelijker gaan ipv noordelijker dan de lijn waar Amsterdam op ligt. Wind zit hoe zuidelijker hoe beter vandaag…

 21. @Tobias Wat liep het mooi gisterenavond in BE, en deze morgen weer! Ik was maandag al gaan surfen (je deed zelf een repost van MVV, was ook erg goed!!) omdat ik meende dat die hogere periode golven niet zouden binnen komen later op de week. Heb dat int verleden ook al ervaren hoor, maar hoe komt het dat het dan deze keer wel zo vlot over de banken heen komt met die hoge periode in BE? De waterstand is nochtans niet zo hoog nu.

  Hoop allesinds dat het vanavond weer van dat is want wil er nog wel eens wat van meepikken!

  • o_1h7f56s0v1h04e2s1jc66l91q5k9.jpeg

   Image

 22. Normaliter komen depressies zoals deze vanaf het west naar oost, vanaf de Oceaan naar het land.
  Nu ging het andersom, van oost naar west en veel langzamer. Dat komt nauwelijks voor, vandaar ook die enorme neerslag dagenlang in Noorwegen. Meeste regenval in de afgelopen 50 jaar!
  En omdat het lagedrukgebied zo traag ging, konden de golven goed lang opbouwen uit een pure noord richting. Iets wat voor België beter is dan dat klassieke laag dat van west naar oost zwiept, want dan is de richting toch meer NW dan N.

  Maanstanden maken dan ook niet zo veel meer uit, het breekt zelfs nog goed met laag water op een aantal plekken. Kortom, dit was de ultieme 50years storm waar ze het in de film Point Break altijd over hebben!

   1. Ik was vorige maand in Noorwegen op reis met camper, maar ben al weer even terug. What’s up dan?

  1. Inderdaad on-Nederlands goed Tobias! Wijk met laag nog nooit zo goed gezien!
   Thanks voor de alert!

 23. @@Tobias okay! Thanks voor je uitleg, helemaal duidelijk.
  Als dit maar eens in de 50jaar voorkomt moet ik er zéker nog wat van meenemen haha!

 24. Dacht eve dat ik fout gerede was en in een french beach brake was beland. Toch zeker 2uur echt fire geweest in hoek deze ochtend. Lange lijntjes, big open face, super veel snelheid. Echt ongezien.

 25. BE was mega top deze ochtend. Lange lijnen, dikke golven, snelheid. In lange tijd niet gezien in BE.

  1. Altijd prachtige plaatjes, superstoked dat er zo te surfen valt in NL. Je galerij doet me altijd dromen. Komen er nog shots van gistere ochtend?

 26. Wat een lekkere avondsessie zeg! Meer van dit!
  Na afloop op de P in Wijk vergeten om m’n handschoentjes en cap van het dak te pakken. Iemand deze ergens onderweg gevonden?

   1. Ik surf in (string) bikini, maar wel met gloves en cap zodat ik niet zo snel afkoel. Hou ik het wat langer vol!

  1. Als je alleen in je tangastring aan het surfen was snap ik wel dat je een cap en schoentjes nodig had

 27. Vandaag in schev noord drijvend in het water gevonden: zwarte FCS longboard fin. Iemand hier toevallig een fin kwijt geraakt?

  1. Wijk nu wel meer dan een lijntje. Af en toe borsthoog, zeker op de sets!
   Gemiste kans voor mij. Kon niet :- (

   • o_1h7hrm6pp1tf01vp1kvrqsqjc9.jpg

    Image

   1. Het was erg lekker clean en wat mij betreft mooier dan gistert!
    Liepen lekker lang door met een wandje!!

 28. Gisterochtend bij ter heijde tijdens het surfen mn Fitbit horloge verloren.
  Kleine kans dat hij aanspoelt, maar mocht je hem vinden geef even een berichtje hier.

  Thnks!

 29. wadden was weer aan, 3 dagen dikke swell en cleane sets. Ondanks de hoge periode kwam de swell goed over de noordzee.

  • o_1h7i4cb6c1dctj0b1o539i41luq9.jpg

   Image

 30. Ja haal de surfskates maar boven, 2 weken flat incoming :'( het was gwn te goed de laatste week, we kunnen nog even herbeleven maar nu zijn de verwachtingen van surfen in NL wel sky high

  1. Sick. Zo voel ik me als in een schouderhoge roller pak op Noordwijk….

 31. Ge moogt gerust zijn. Je hebt het compleet gemist.
  In Oostende op de “secret spot” een week lang party met elke dag andere omstandigheden.
  Die ene super glassy sessie in de zachte regen was gewoon magisch. Vlakke glasplaat tot aan de horizon en dan out of the blue af en toe een klein metertje perfect krullende golf.

 32. Kom net terug van een trip door Indonesië en Australië. Echter, al die verhalen over de perfecte golven hier in NL maken mij wel jaloers.

  Ik zit aankomend weekend in Texel, valt er dan wat te surfen?

 33. Mokbaai nog goed herinneringen aan bij een flinke zuidooster, mooi hoe hij dan de haven binnen krult. Te goed om niet te delen hier.

 34. Dus ik heb vorig jaar in Indonesië in boardshorts en een rashguard gesurft, maar kreeg onwijze schaafplekken aan de binnenkant van m’n bovenbenen. Iemand tips hoe dit te voorkomen? Minder wax?
  Hoor het graag, want het surft verder wel lekker…
  Of gewoon korte wetsuit?

  1. Ik had er ook last van. Ik heb zo’n lange spannende zwembroek die ik er onderaan doe. Dat helpt!

   1. Oké, Thanks, ik heb een combinatie van allen gedaan, en dat werkt.
    Lange zwembroek onder de shorts, wat vaseline op de randen en minder breed waxen. Geen schuurplekken!

  2. Ook je rashguard uitdoen dan vallen je benen ineens een stuk minder op. (misschien spreek ik uit ervaring 😛 )

  1. Alleen in Zuid-Holland en zuidelijker, want de swell komt donderdag/vrijdag uit het noordoosten. Hoe zuidelijker hoe meer kans. Maar wel met hoogwater gaan.

   In N-H is het dan flat. Daar is vandaag meer de dag, hoewel de wind het verpest vanaf tweede helft middag vandaag. Vanochtend heb ik het helaas niet gehaald, zoals velen gezien de webcambeelden. Maar schijnt heel prima te zijn geweest!

   • o_1h7v1ag001utd9r512m61nk1m1h9.jpg

    Image

 35. Ik moet zeggen gisteren Katwijk met hoog…kwam prima binnen.

  Aankomend weekend nog kans op zo een verrassing Tobias?

 36. Gisteren was onverwachts lekker, met nog een behoorlijke push achter de golven! Was een prachtig verjaardagscadeau

 37. Woensdagmiddag op Scheveningen was een onverwachte sessie. Mooie lijntjes met veel kracht, ik lag heerlijk bij het havenhoofd in mijn eentje. Tegen de tijd dat je weer in de line up lag na een golf kon je meteen de volgende weer pakken.

 38. we gaan begin volgende week naar de kust, weet iemand of er wat swell verwacht wordt wat genoeg is om te surfen?

 39. Na het weekend hopelijk een swelletje uit het noorden. Kijk even op windguru.cz daar kun je zien wat de wind doet en dus ook golven.

 40. Dinsdag ligt er een lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland, heeft iemand enig idee of dit voor golfjes gaat zorgen?

 41. Weet iemand of er vergelijkbare websites met voorspellingen van experts zijn over de surf aan de Franse kust? Liefst zuid Frankrijk?

   1. Ja, die geven ook bijna iedere week (op dinsdag) een weekvoorspelling voor de verschillende streken, wel in ’t frans : ‘ça surfe cette semaine ?’

 42. Iemand ervaring met surf in Vietnam, ik ga er in september 3 weken reizen en zou er een week willen chillen in een hotel aan een surfstrand… je leest wel wat online, maar wat ervaring uit de eerste hand kan toch altijd helpen 😉 Zoals een goeie spot, waar je makkelijk planken huurt, …

  1. Heb zelf gesurft iets naast Mui Ne, was wel oké maar je moet geluk hebben. Je kan beter (leren) kiten daar.

  2. @vietnam
   Mui ne of da nang zijn de twee prima spots. Surf is niet fantastisch maar zeker vermaakt daar

   1. qua verblijfplek kan ik under the coconut tree aanraden vlak bij da nang. leuke hutjes om in te slapen in een soort tropische tuin. paar minuten lopen van het strand in een heel relaxt klein dorpje. en er was bij het strand een kerel die soft tops verhuurde toen. maar zoals anderen zeggen je moet wel mazzel hebben, het kan er ook 2 weken helemaal flat zijn

 43. Weet iemand hier een surfboard stalling in Zandvoort die het hele jaar open is en nog plek beschikbaar heeft? Ben helaas genoodzaakt voorlopig afstand te nemen van mijn auto dus moet een tijd lang per trein naar het strand…

  Liefst niet te fancy (duur), hoeft alleen een longboard en evt een wat korter board in te staan.

 44. Wie heeft voor mij wat gave tips voor zuidwestUK? Cornwall, Devon eo.??? …met mn campertje in de herfstvakantie. Spots voor Long, short, groveler. Mag gemaild naar linewood[apestaart]gmail.com. Mucho thanx!!

  Terwijl we wachten op en hopen voor betere tijden aan ons platte kikkerstrand

  1. Mijn email adres moet zijn linewoodsurf[apestaart]gmail.com. 😬 mocht iemand daarheen willen sturen

  2. Sennen is ook een aanrader. Mooie golven in 1 van de moosite landschappen van England.
   En Perranport heeft een mooie lange left

 45. @Linewood;
  De stranden rondom Newquay kunnen heel mooi lopen.
  En mocht het hard onshore i.c.m. met dikke swell, dan rijd je een uurtje en pak je de spots zoals Praa Sands met vol offshore. Zolang er swell is (en die kans is zeer groot in de herfst) is er altijd wel een een spot die offshore heeft.

  1. Harlyn (20km boven Newquay) is offshore bij sw,wsw wind. In Devon heb je ook Croyde, Puttsborough(rechts naast een grote rots – uit de wind), Saunton en Woolacombe op enkele kilometer van elkaar, heel goed. (Croyde bij laagwater, de andere bij hoogwater)

 46. Aanvulling;
  check even Surfline . com als je daar op de kaart kijkt zie je direct alle spots verschijnen incl. forecast.

 47. Hallo surfvrinden!

  Binnenkort ga ik een week naar Kaapstad en heb een paar dagen over om te surfen. Natuurlijk heb ik gelezen over Muizenberg en zie goeie dingen over Long beach (Kommetjie). Reisgezelschap: 2x intermediate surfers (geen beginners lessen oid..) Materiaal willen we huren en de haaien hopen we niet te zien ..

  Wie heeft er gave tips ?? Thanks alvast!

 48. Er zijn heel veel surfspots rondom Kaapstad, maar lang niet overal kun je materiaal huren. Meeste mogelijkheden inderdaad in de bevolkte gebieden zoals Muizenberg, plenty surfshops daar. Anders in Big Bay, Bloubergstrand of Melkbosstrand. Hangt natuurlijk af van de condities waar je het beste kan surfen. Water is aan de westkust serieus koud (rond 13 graden), houd daar rekening mee.