Surfweer van 12 t/m 17 september 2019

Met veel water en wind gaven de restanten van Hurricane Dorian gisteren een hele leuke surfdag met hoge golven. Een tweede ex-orkaan (Gabrielle) trekt vannacht over, waardoor er vrijdag weer golven zullen staan. Vandaag (donderdag) is het wat erg rustig, maar gaat het wel vrij stevig waaien in de avond. In het weekend is het ook vrij rustig met uitzondering van een klein beetje wind in het uiterste noorden zondagochtend. Volgende week gaat het los met dikke swells uit het noorden die drie dagen lang feest beloven in de Noordzee.

Donderdag 12 september
Het is zo goed als flat. Er loopt nog wel een deining uit het zuiden, maar die geeft alleen in de kop van N-H wat beweging in de branding. Met opkomend kan er ook in het zuiden van N-H wel gesurft worden, vooral tweede helft van de middag of vanavond heel laat. De wind trekt dan in België en Zeeland aan tot ZW 6, terwijl het elders rond de windkracht 5 blijft. Voor Belgie nogo, maar in Zeeland kan er prima gelangplankt worden dankzij de eb-stroom. In Z-H lukt dat op sommige plaatsen ook, maar eigenlijk is het gewoon wind zonder golven vandaag.

Vrijdag 13 september
Na het koufront van ex-Gabrielle gaat de wind om naar Noordwest en is even windkracht 6 op zee vrijdagochtend. Het is even wachten tot die swell aankomt, maar in principe kan er met de wind in de ochtend ook al wel even gesurft worden. Er staat wel veel stroming naar het zuiden vanwege het naderende springtij van dit weekend. Dus het beste is om even te wachten tot de stroming weer om is naar noord en de wind er ook wat uitgaat. Die draait dan in de avond van NNW naar NNO, maar op de meeste spots is het dan alweer afgaand. Met uitzondering van de spots in de kop van N-H (incl Texel), waar het langer vloed blijft en die NNO windrichting ook mooi schuin aflandig kan zijn. Daar dus geen haast, elders is het wel slim om er eerder op de dag al bij te zijn.

Zaterdag 14 september
Het is vrij lastig om in te schatten wat er nog van swell wil doorkomen van die ex storm Dorian die nog ergens bij IJsland en Spitsbergen aan het rondtollen is. Dat komt omdat de windfetch eigenlijk net te veel westelijk ligt en op Schotland botst. En ook omdat het zaterdag en zondag op nadering van een nieuw laag veel te hard gaat waaien uit het zuidwesten. De swell gaat het daar heel lastig krijgen om doorheen te komen. Waarschijnlijk is de kleine van vrijdag alweer te veel uitgedoofd om op zaterdag nog iets van golven te geven. In het zuiden is het sowieso flat. In N-H en vooral op de wadden kan er nog wel wat kleins doorkomen.

Zondag 15 september
Voor de spots in het oosten van Engeland staan voor zondag golfhoogtes van 0,6m bij 17 sec. in de forecast tabellen. Als het nog niet te veel waait, komt deze swell zonder al te veel verlies ook rechtstreeks binnen op de wadden zondagmiddag. Verder zijn spots in N-H kansrijk, zeker die in het uiterste zuiden en die in het noorden. Het enige jammere is dat het daarbij ook vrij stevig kan gaan waaien uit het westen. Eigenlijk heb je dan niets meer aan die swell, hoewel opstaan en de golf afsurfen natuurlijk nog steeds mogelijk is. Hopelijk valt de wind in zuidelijk
N-H mee en is de swell net wat groter zodat Z-H ook iets oppikt. Daar blijft de wind namelijk wel gewoon vrijwel afwezig. Het is overigens wel echt wachten tot later op de middag het getij wat van die swell naar binnen duwt. Met laagwater zal het allemaal nog praktisch onsurfbaar blijven. Zeeland en België blijven helemaal onsurfable, daar komt niets van deze swell aan wa.

Volgende week
Het gaat dus los, op maandag al de eerst combinatie van verre N-swells en meer WNW swell met wat wind. Hoe later hoe beter. Dat zal ook in de dagen daarna gelden, want het tij is telkens pas later op de dag gunstig met stroming van zuid naar noord. De peak van de swell met gemiddeld 2 meter hoogte wordt verwacht op dinsdag. Dat is dan afkomstig van die nieuwe depressie die zondag zo veel zuidwesten wind op de Noordzee geeft. Verder naar het noorden is de wind rond deze depressie noordwestelijk in de Noorse Zee. De swell hiervan heeft twee dagen nodig om de reisafstand naar de zuidelijke Noordzee af te leggen.
Woensdag zal de swell iets minder zijn, maar nog steeds 1,5 meter hoog gemiddeld. Gunstig is dat daarbij de wind verder naar Noord of zelfs NNO draait en in de middag zal afnemen. De hoogte is echter in de ochtend beter en ook dan is het getij op sommige spots nog gunstig. Uiteraard is het nog allemaal veel te ver weg voor details, maar de swell blijft iig t/m donderdag. Daarna volgt een hogedrukgebied met mooier nazomerweer.

Wetsuit-advies water is 18,7gr Celsius
Vrijdag: 3/2mm of 4/3mm id ochtend
Zaterdag: 3/2mm tje is warm zat.
Zondag: Kan weer met een shorty!
Volgende week: een 4/3mm fullsuit met de NW-er

Op 19 en 20 september weer Foil Clinics achter de boot!
Naast kite-foil clinics voor instappers geven wij nu ook foil-clinics op de Westeinderplassen met golfsurfen achter een boot. Dit is de ideale manier op het foil surfen zonder of met wind onder de knie te krijgen. Geef je op via het formulier op de site of stuur een e-mail met je aanmelding naar h2osportstech4@gmail.com of even bellen +3164397490.
 1. Ex-Dorian en ex-Gabrielle op de weerkaart. Ze zijn allebei veroorzaker van de golven van deze week.

 2. Het nieuwe laag van zondag en volgende week is gewoon weer eentje zonder Hurricane restanten.

  En dat geeft dan meteen ook een stuk meer activiteit qua wind en golven met 10-12 hoge windswell zondagmiddag op de Noorse Zee. Met deze kaart is het maandag al feest.
  bron: https://www.dwd.de/EN/ourservices/seegangskartenen/seegangskarten_na.html

 3. Ik ben momenteel in Costa Rica en merk dat de surf-forecasts er vaak naast zitten (MSW, surfline, windy). Heeft iemand tips voor een site met goede voorspellingen? Of toevallig iemand ervaring met welke data ik kan gebruiken om zelf te kijken of het goed wordt. Ik zit in guanacaste en surf meestal rondom Tamarindo Alvast bedankt.

 4. Surfers!
  Er staan twee nieuwe albums online.

  Surf naar mijn Pinkbike profiel, open de foto albums en check of jij er ook tussen staat.
  Foto’s zijn gratis te downloaden.
  (credits worden gewaardeerd)
  Wil jij je foto(‘s) in hoge resolutie stuur dan even een mail,
  (contact gegevens op mijn Pinkbike profiel pagina) met de foto link(en)
  en ik zal de foto(‘s) toesturen met WeTransfer.

  Greets,

  Niels 🤙

 5. Helaas is de forecast veranderd voor volgende week. Blijft het maar bij een metertje 😞

 6. Zal nog wel een paar keer veranderen. Nu weer volle bak NW 3m:

 7. Hey, ik ben een tijdje niet in NL geweest, dus geen surfweer gebruikt, maar ik zie dat het linkje van het deense swell model (dmi.dk Bolge) het niet meer doet. Dit vond ik altijd de beste voor de korte termijn in de Noordzee. Staat hij toevallig nog op een nieuwe locatie of is hij helemaal weg? Heb zelf wel even gezocht, maar met mijn gebrekkige kennis van de deense taal ben ik niet ver gekomen.

 8. Ga naar http://www.dmi.dk
  Scroll naar beneden tot je de vejrkort ziet.
  Klik de layer Bolger aan et voilá, daar is ie weer

 9. Vjerkort is het weerkaartje

 10. Komt die swell van zo dag ook tot in zeeland aan, of dan beter wachten tot maandagochtend?

 11. Hoi! Ik ben een featherfins maat L centerfin verloren op woensdag in Scheveningen. Hij is paars en verloren gegaan tussen de zuidkant van de pier en de eerste strekdam. toch maar twinnen maar zou m graag terugvinden: guusbroekman@gmail.com
  Thanks!

 12. Dat wordt snorkelen dit weekend, wordt het ook lekker rustig weer voor …jij mazzel!

 13. Heute abend

 14. Vandaag wat te surfen in hoek van holland of ouddorp?

 15. Tis nu niet hoog maar supermooi! 🙏🏻

 16. Kan iemand me vertellen waar ik de betrouwbare getijden tijden kan vinden? Nu vind ik de volgende ‘eb’ tijden voor vandaag (zaterdag 14 sept)

  Windfinder zegt 12.30
  ScheveningenLive zegt 14.38
  MSW zegt 12.00

 17. Tjee waar komt dat mooie spectra plaatje vandaag? Ik dacht dat die site het niet meer werkte.

 18. Hier staan getijden: https://surfweer.nl/spots

  En hier de spectra: https://surfweer.nl/spectra

 19. Bedankt voor de snelle reactie Tobias!

 20. rapa nui waren mooie lijnen vanochtend, hoop dat met het opkomend tij net zo mooi is

 21. Vanmorgen op Ameland headhigh op de sets😲

 22. Vanochtend was het top.
  Vanaf first light tot 1400
  Katwijk aan zee

 23. THx T wist niet dat dit nog beschikbaar was

 24. @ Hans

  Lekkahhhh! Jaloers!

  NH waren nuggets!

 25. Maasvlakte was helemaal geniaal voor de sup :).
  Clean, prachtige lijntjes ertussen en totaal niet druk.

 26. You should’ve been Here yesterday! Geeft niet Paulus, have fun.

 27. Hi folks, gister was ik een waterhousing voor camera aan het testen in Hoek van Holland. Er waren een aantal mensen die vroegen of ze beelden terug konden zien. Ik heb ff een kort editje gemaakt van gister:

  Als je de video of beelden wilt hebben let me know, dan stuur ik het op.

  Marnix van Oudheusden
  Insta: Marnixvonl

  Cheers!

 28. Lekkere beelden, Marnix. Heel scherp, die housing doet het goed. En de zomer duurt nog eindeloos in de lage landen 🙂

 29. Amen!

 30. Strakke beelden Marnix! 🤙

 31. @joost https://youtu.be/3eCmfaxIjjc

 32. Mooi plaatje van wijki!

 33. Hoi alle! Kort vraagje over het kopen van mijn eerste wetsuit.

  Ik weet namelijk niet zo goed welke dikte ik nu moet kopen. Zou het verstandig zijn om voor de komende maanden (surfen NL en tripje Portugal/Marokko) een 4/3 fullsuit aan te schaffen? En volgend jaar hiernaast nog een zomerpak uiteraard. Of zou een 3/2 fullsuit voor nu ook al voldoen?

  Verder heb ik het redelijk snel warm (handen en voeten daargelaten, maar daar zijn andere oplossingen voor).

  Thanks voor het advies alvast!

 34. @wetsuitbart de meeste NL surfers hebben een 5/4 en een 3/2. Met een 5/4 kan je de hele winter door surfen icm cap, handschoenen en boots. Ik surf zelf meestal ook in Marokko met een 5/4. Zeker sochtends vroeg kan het er best koud zijn.

 35. ikke 6/5 in de winter en een 2.5mm neopreen hemdje eronder

 36. 14 September Simon en Ion pakken golven onder de Pier in Scheveningen, kijk hier voor ale fotos:

  http://scheveningen.surf/fotos/14-september-2019/

 37. Goede Morgen
  NH stoke

 38. niet slecht om zo de maandag te beginnen 😀

  super cleane en niemand in het water behalve een zeehond en ik , echt top!

 39. @Skrrtrt Thanks! Dan gaat het voor nu een 5/4 woorden. Volgend jaar dus een 3/2 toevoegen.

 40. 8 uur t water in in Noordwijk, was super clean, lange lijntjes, lekker begin van de week 🙂

 41. zit op werk te huilen, bij aanblik van webcam Wijk, gaat compleet afffffffffffffff

 42. Compleeeeeeeet heuphoog🤥

 43. Was beetje grauwe start. Water en lucht gingen vloeiend in elkaar over, qua kleur. Mooi clean en dat is even wennen 🙂

  Vond de golven niet echt lekker lopen. Vlak. Ritten met weinig tempo. Beetje heen en weer gepeddeld, maar dat maakte niet heel veel verschil. Was aardig, niet epic.

 44. Was erg mooi, super clean en een ongeveer een meter, met uitschieters. 🙂

 45. Scheef noord was echt fenomenaal vanochtend, denk wel dikke 3u erin gelegen uiteindelijk. Spiegelglad met minstens metertje hoog, krankzinnig gewoon.

  Zo fijn om eens een swell te zien waarbij je meer dan 5 seconden vaartijd hebt.

 46. Lijntjes

 47. 16 Sep ochtend: zandbank: het mocht hoger maar het liep met SUP als je geduld had om de juiste golf te pakken. Na 13u met korte SUP in beach break ging best goed.

 48. Ik ben helaas mijn gopro verloren tijdens de fantastische surfsessie in wijk vandaag. Het gebeurde dicht bij de blokken/pier. Als iemand iets heeft gevonden of van iemand iets erover heeft gehoord, geef me asjeblieft een belletje op 0625008931. De gopro heeft niet persee echt geld waarde maar vooral emotionele waarde.

  Hoop wat te horen, fijne avond.
  Enjoy the stoke;)

 49. Vanochtend gekeken maar helemaal flat helaas..

 50. Bij wijk aan zee

 51. Tobias, een vraag:
  Ik zag gisteren (net als vaker) weer ruim 110/120cm op de boeien (dichtbij de kust) staan, o.a. E13. Uiteraard is dat significante golfhoogte 30-500mhz. Maar ditmaal zag ik via de HMC verwachting dat de rode lijn (swell golfhoogte) van de ‘bodem’ is gekomen.

  Wat geeft die lijn nu eigenlijk echt aan? Deiningshoogte (30-100mhz?)
  Zie screenshot, ik zie hem soms omhoog schieten met 200-300cm golfhoogtes, maar niet altijd…en nu ook met lagere golfhoogtes. Is dit grondswell?

 52. Bedankt Dirbee1971,

  Elk excuus om met de zee bezig te zijn als ik zelf naar de kl### ben van heftige peddel sessies, gister een 5 uur sessie gehad, De Noord bleef maar lopen!

  Meteen daarna Mr. Erik Ringelberg gaan filmen en nog wat fotos van gemaakt die hier te zien zijn: http://scheveningen.surf/fotos/16-september-2019/

 53. Mooie foto’s man!

 54. @maarten: prachtige foto’s wow!

 55. Zal eind vd middag/begin vd avond nog wat worden?

  Genoeg hoogte lijkt me maar wel weer meer wind..

 56. Die rode lijn is inderdaad de component swell > 10 sec, groundswell dus. Tijdens het surfen vaak merkbaar doordat er meer power en lijn in de golven zit, ook als t wat lager is. Probleem in NL is dat de Noordzee vooral in Zuid NL eigenlijk te ondiep is voor dit soort swell. De hoge periode golven ‘voelen’ de bodem eerder en verliezen veel van hun hoogte en energie. Eigenlijk is voor ons een periode van ca. 7 sec. beter.

 57. Ja, bedankt voor de bijdrage! Dit geeft alleen swell aan binnen de range 30-100 mhz, dus alleen de sets met een periode van meer dan 10 seconde.
  Is het bijvoorbeeld 9 sec, wat ook al supergoed is, dan valt dit er buiten. Een waardeloze schaalverdeling dus voor ons surfers. Het schijnt alleen dat grote containerschepen pas last gaan krijgen van de swell als die meer dan 10sec periode bedraagt. Vandaar deze indeling. Je kunt beter naar de gemiddelde piekfrequentie kijken als je dat ergens kan vinden. Is meestal wel goed af te lezen van de spectra plaatjes (voor in het spectrum).


 58. Hoe wordt het vanavond in zandvoort

 59. Behoorlijk heftig, bijna net zo erg als wijk.
  Check anders ff de cams https://surfweer.nl/surf/zandvoort/

 60. Zit te twijfelen om nog naar hoek van Holland te rijden.. is het te doen ?

 61. Als je zin hebt in hard peddelen en korte shortboard ritjes lijkt het mij nog wel te doen.

 62. Hi guys,
  3/2 of 4/3 morgenavond?

 63. @Ano, ik zou iets er tussenin nemen. Een 3,5/2,5 ofzo….

 64. Hee guys! Wat is morgen de beste tijd om wat golfen te pakken in wijk aan zee?

 65. Is domburg na het opspuiten van de stranden nog een optie met laag water?

 66. Vandaag rond 19u

 67. Domburg morgennamiddag goed?

 68. Tobias en collega erboven, bedankt voor de uitleg. Ik was al bang dat het een beperkt spectrum was 30-100mhz. Het viel me inderdaad op dat soms de golven krachtiger zijn (als die lijn opliep) maar dat was gisteren duidelijk niet het geval.

  En Inderdaad…uitdiepen die Noordzee

 69. @Zuid NL: heeft Boskalis weer voor een paar jaar werk met dat uitdiepen. Lol.

  Als we dan toch bezig zijn —> Blow up Great Brittain !!!
  Kan nu eindelijk doorgaan met dat Brexit gedoe, aangezien het daar nu toch naar de kl#te gaat.
  😉

 70. S Noord was 2x S Zuid 😮

 71. Cellebaco, ja zat lekker hoogte in op S Noord achterin maar wel veel korte ritjes. Rond hoog iets dichter bij kant wat meer lijn en langere ritten.

 72. Iemand in Domburg, voor een eyeball? De wind lijkt er toch vroeger in te komen deze nm …😭

 73. Domburg is niet meer de moeite. Was wel even lekker maar snel minder door wind en laag.

 74. Iemand die Mn schoenen heeft zien staan en toevallig meegenomen heeft? Gisteravond rond 20.00@Ouddorp…

 75. Wijk was niet normaal goed net!! Dikkke bakken, dikkke berrels.STOOKED

 76. @ @peter THX! Had de nm gekozen om te gaan , wordt geen surf dus voor mij 🙁 , 🙁 …

 77. België was lekker deze morgen! Wetsuit aan in het maanlicht en surfen van 6u30 tot 8u30. Stoked!

 78. Misschien met opkomend…

 79. Hulde aan Tobias voor deze ochtend!
  En de zee natuurlijk 😉