Nuttige surfweer info:

Surfweer 12 oktober 2023

Even een surfweer bericht met de datum 12 oktober als onderwerp, want mogelijk wordt het er eentje voor in de boeken. Het komt namelijk niet zo vaak voor dat een zeer diepe en in grootte representatieve depressie over het noorden van de Noordzee raast, terwijl het in het midden en zuiden van de Noordzee windstil blijft. Dat dit nu wel het geval is heeft te maken met het moment waarop het zomerweer van de laatste tijd meteorologisch gezien zal overgaan in herfstweer. Die 20+ graden dagen zijn vanaf dit weekend verleden tijd, want we komen aan de andere kant te liggen van het polaire front en op bepaalde dagen wordt het niet eens meer warmer dan 10gr. Gelukkig is de Noordzee nog wel lekker warm, dus eenmaal in de line-up heb je daar minder last van. Toch is het raadzaam om de 4 en 5mm’s weer uit de kast te halen inclusief de nodige schoentjes en misschien zelfs capje. Iig voor de oren, want die gaan zeker worden aangetast door de koude wind die vanaf dit weekend uit het noorden gaat blazen.

Voor het zo ver is dus nog 1 hele goede surfweer seizoensdag waarin er in 3/2mm gewoon nog gesurft kan worden met warm water, golven tot 1,5m hoog en geen wind. Helemaal perfect was de setting van het lagedrukgebied niet, want het trok wel heel snel voorbij en de swell er van komen precies laat in de avond op hun maximale hoogtes van 2,5m in de zuidelijke Noordzee. Dat komt dan net wat verkeerd uit met de timing van het tij, dat veel vroeger op de dag piekt. Met name in België en Zeeland is dat erg jammer, want daar is het begin middag al weer hoogwater geweest terwijl de swell daar nog langer nodig heeft om door te komen. Bij uitzondering is het daar met afgaand laagwater dan nog beter te doen dan met hoogwater eerder op de middag. En anders even stukje noordelijker rijden, want net over de grens van Zeeland valt het tij alweer 2 uur later en is de swell 1,5 uur eerder aan wal. Die wordt nu namelijk al verwacht en gemeten op de UK Cefas meetboei aan de overkant, waarbij geldt dat de swell daar nog meer moeite heeft om te geraken omdat dit meer westelijk in de Noordzee ligt. Toch geeft deze boei een goed inzicht in welke swell er exact arriveert en welke nog wordt verwacht. De piek zal ergens tussen 15 en 16u arriveren. Precies dan is in N-H het hoogwater gearriveerd, dus zullen de golven in de line-up meteen richting de 2m gaan op de sets in de face. Hoe meer naar het noorden hoe beter en hoe langer het hoogwater blijft. Op de wadden is het al helemaal feest, ook omdat daar windstil weer en swell nog zeldzamer is. Hoe later hoe beter, maar dat geldt eigenlijk overal wel vandaag 12 oktober 2023. Een goede naam voor deze dag heeft zich nog niet aangediend, maar meestal weet Ed van de foto’s op Surfed wel iets passends te verzinnen! Termen als Slagroom sessies, Grijze Zaterdag, Gehaktdag, Eddy did go, Agger van de Eeuw, Big pickie sour bomb etc etc. Iedere keer weet deze man de meest geniale caption te verzinnen bij de foto’s die hij van die dag gemaakt heeft! Heel benieuwd wat het vandaag gaat worden. Mocht jij ook zo creatief zijn, laat het dan maar weten in de surf-reports hieronder!

De surf voor vrijdag staat in het teken van wind, maar die is in de vroege uurtjes nog wel even offshore 3 tot 4 beaufort uit de duinen het strand op. Iets verder op zee waait het wel meteen hard, windkracht 6 tot 7. Samen met de nog overgebleven golven uit het noorden kan het dus nog een prima ochtendsessie worden en dan met name in N-H omdat de sideshore wind daar later arriveert. Hoewel zuid-holland ook nog voldoende tijd heeft vanaf het 1e licht tot het moment waarop die nare wind inkickt. Dat zal pas ergens tussen 9u en 9:30u zijn. Vanaf dan wordt het een echte winddag en is surfen op veel stranden niet echt meer te doen. Alleen op die spots waar nog wat beschutting te vinden is of daar waar de wind meer side-off staat ipv side-on. Voor Belgie en zuidelijk Zeeland kan het dan wel eens een betere surfmiddag en avond worden dan donderdag. De wind is immers niet het probleem. Is wel even wachten tot die hoogte daar er een beetje bijkomt. Voor een spot als domburg is surfen niet aan te raden ivm de stroming van hoogwater die recht door alle paalhoofduiteindes heen gaat.

Voor dit weekend zien de depressies er uit zoals we gewend zijn dat ze lopen in de Noordzee. Volle bak swell en de wind komt ook mee helaas. Het is een aanlandige wind op zaterdag uit WNW tot NW met eigenlijk nergens echte goede beschutting en steeds wildere condities die nauwelijks echt te surfen zijn. Wil je met funboard toch even een nat pak halen in Z- of N-H dan lijkt zaterdagochtend nog wel te behappen. De swell is er dan nog niet compleet en de wind is met 4-5bft nog niet al te hard.

Zondag loopt er 6-8m golfhoogte Noordzee in en staat de wind recht op de kust uit Noordwest. De weerkaart lijkt een beetje op die van de watersnoodramp in 1953, maar gelukkig ligt de kern net wat meer noordelijk dan zuidelijk bij Scandinavië. De depressie is echter zelf nog dieper 962 hPa, terwijl het hoog op dezelfde plek met dezelfde waarde als in 1953 ligt (1030 hPa bij Ierland). Uiteraard is de setting en de tijd van het jaar helemaal anders, maar we zitten wel net rond het sprintij met maar 8cm minder waterstand in Zeeland dan helemaal springtij. Wellicht gaat dat nog helpen om de golven om het hoekje te krijgen!

108 reacties

 1. De weerkaart voor zaterdag, niet te doen met golven all over the place. Pas op maandag lijkt het weer wat surfbaarder te worden.

  1. Heerlijk vandaag ! En @tobias, deze herinnering kreeg ik van FB. Exact 10 jr geleden hoog en clean in Scheef

   • o_1hcifqa5r1vau9o441b55kgj9.jpeg

    Image

 2. Incoming swell op de Dowsing WaveNet Site’ (WMO ID: 62289) provided by ‘Cefas’https://wavenet.cefas.co.uk/Map

  In de tabel staat de toename ergens tussen 15 en 16u, dat zal niet veel schelen van de Nederlandse kust.

 3. DWD kaartje geeft zelfs waardes tussen de 8-10m aan. Wordt er bijna misselijk van. Zeeziek! Of wordt ziek, moet ik eigenlijk zeggen.

  1. was gisteren een klotsbak op MV door die ZW wind. Schuimkoppen op zee… Keek jaloers naar de webcam van Wijk. Daar wel clean met zwak aflandig windje.

 4. Zou deze swell morgenochtend op Ameland nog goed aankomen met de harde offshore?🤔

  • o_1hchsrgi583r160iaht1vo1mpi9.png

   Image

  1. Zeker. Genoeg deining nog onderweg. Morgenochtend denk ik het mooiste moment. Nu nog rommelig op Ameland.

   • o_1hchtfsc1rs21sgk1ab81h8f1bg49.png

    Image

 5. Lekkere sessie weer in ter Heijde, jammer van het onweer rond 13:45.
  Misschien einde middag nog een keer? 🙂

 6. Gelukkig woon ik niet zo heel ver van Frankrijk, want de tijd dat het goed is in België om te surfen kan ik op een hand tellen… France all the way

 7. Surf Domburg cijfer 5-
  Wel deining maar nog te kort dus klotsbak.
  De wind side off maar hard genoeg om net dat beetje kracht uit de golven te halen.

  Mbt het tijdverschil in hoogwater tussen Zeeland (Domburg) en net over de zeeuwse grens (Ouddorp): Daar zit geen 2 uur, maar ong. drie kwartier tussen.
  Hoogwater Domburg 13:45 en Oudorp (Flaauwe werk) 14:26

 8. Zuid-holland; mooi groen water maar jezus wat een wonky shitshow zonder kracht. Longboard only.

 9. Hoek was heerlijk surfe rond 13u super clean dikke bakkies. Met de rege ook windstil en het water was prachtig blauw. Helemaal geniete dus

 10. Noordwijk was heel nice! Glassy en goede hoogte. Wel ietwat korte ritjes, maar verder niks te klagen!

 11. Wijk aan zee, uur of 14:30 erin. Hoogte was mooi, niet slecht, maar de vorm was prachtig, en het beter en beter. Wel druk op m’n stekkie, maar al met al big smiles 😀

 12. Noordwijk tussen 15:30 en 16:00 fantastisch, daarna verpestte de wind het en werd het rommeliger en kleiner (?), viel al met al dus behoorlijk tegen helaas.

  1. Na 1900 tot zonsondergang werd het weer top op de achterste banken. Veel power en lange ritten.

 13. Hvh. Eerst bliksem een daarna 3-4bf aanlanding met afgaand tij een trieste bedoeling. Zag wel op de cam dat het tussen 12 en 2 wel goed was maar kon niet eerder weg. Op naar maandag!

 14. Vond het toch wel een van de betere sessies dit jaar en vorig jaar (al is dat niet zon prestatie).
  NH was 10 knopen offshore vanaf de namiddag tot na zonsondergang, schouderhoog en hol als mn bankrekening.

 15. Maasvlakte was veel te klein en in principe unsurfable rond 12-13. Die spot had IMO niet in het surfweer bericht (whatsapp) thuis gehoord. Uiteindelijk wel ok sessie gehad id buurt van HvH voor en na de bliksem. Maar niets in vergelijking tot NH als ik het van anderen hoor zo

   1. 2,5 10s golfhoogte op zee dus zal zeker wel meer zijn, plus wnr de golven de kust berijken en breken staan ze nog op dus zelf 1,2m swell kan al makkelijk 1,5m zijn met sets van 1,8m. Niemand gaat hier niet hypen over maandag.

    • o_1hckb9ovbmi51k0ifsihnv9p89.jpg

     Image

  1. ja gaan we weer… met 100man op een spot gaan liggen…. met dank aan dit soort sites… staan er eindelijke weer golven waar je wat mee kan, is het nog steeds niet te surfen vanwege de drukte op de goeie spots….. fkng kut surf….

   1. Lekker janken! We hebben een paar honderd kilometer kust in Nederland waar je keuze genoeg hebt om de hele dag in je eentje in zee te liggen. Dat jij bij de rest gaat liggen is je eigen domme keuze, sufferd.

 16. Egmond leverde een van de betere dagen ooit daar af, en ik surf er al jaar of 25. Prachtige golven, schouderhoog af en toe wat hoger, easy peddel, mooie drops, aflandig briesje, happy faces (wel druk voor Egmondse begrippen, mannetje of 20-30). Top middag!

 17. Is het mogelijk om ergens de oude reports terug te lezen, of zijn die weg zodra er een nieuwe is? Vooral de comment sectie van de vorige zou ik nog terug willen lezen.

 18. Vraagje: dit jaar veel bij Wijk het water in gegaan, en een aantal keer heb ik me meteen erna niet lekker / ziek gevoeld (hoofdpijn, misselijk). Logische verklaring lijkt me waterkwaliteit (havenmond + Tata). Ik vroeg me af of iemand hier ook last van heeft (gehad), of dat ik me gewoon minder moet aanstellen. Joe

  1. geen last van en voor zover ik weet loost Tata ook niet in het water maar in de lucht. Als de wind offshore is kan je daar wel last van hebben maar dat is nou net ook de dag dat je overal kan surfen en niet in wijk hoeft te zijn! Als ik daar wel surf met off shore voelt het alsof je een pakje sigaretten hebt gerookt dus ik doe het niet weer

  2. Algen en dood plantenmateriaal. Blijft in de hoeken bij de pieren misschien wat meer hangen.

 19. Als ik het goed beoordeel lijken die weerkaarten alleen maar beter uit te lijnen qua opbouw dit weekend en als die offshore voor maandagochtend dan ook nog doorzet wordt dat misschien wel een extreem mooie en hoge ochtend te worden (eerste licht) of juist wachten op 2e deel middag?

  • o_1hckk8ess8j8chc15i01n4515di9.png

   Image

 20. Vanochtend was echt NIET normaal (oostelijke wadden). Nog nooit zo goed mee gemaakt. Wat begon met iets te veel close-outs richting hoog tij, werd episch toen de achterste bank begon te breken richting mid. Sessie om nog heel lang van na te genieten.

  1. wadden is ook een apart surf gedeelte vergeleken met de rest van wat ik hier soms lees 😉

   1. Valt toch erg mee vandaag op de webcam, als ik het met afgelopen donderdag vergelijk.

     1. Er is niets verboden. Het is een openbaar strand. De organistatie heeft niet het recht om jou tegen te houden of het water uit te halen.

 21. Noordwijk vanochtend heerlijk! Eerst nog een klein beetje morning sickness, maar tussen 8:30 en 10:00 was het grandioos. Voldoende hoogte en behoorlijk wat power. Flinke stroming maar nog wel te doen. Na 10:00 werd het wat meer peaky maar nog steeds leuk. Vanmiddag met opkomend/hoog zal er vast nog voldoende door komen voor een megacleane 2e sessie.

 22. Hoek ook eerst wat rommelig maar tusse 11 en 13 was het fire, headhigh peaks met mooie open face. Zonnetje kwam er ook nog bij en het was rippe

 23. Heel mooi voor en net na laag water. Daarna brak het wat minder goed als eerst, maar nog steeds heel mooi. Nog nooit zulke hoge stijle bakken gezien, was echt lomp soms.

  1. Parnassia idem! Rond laag echt super. Wat een genot en goedmaker van de vorige gehypte 2mtr . Met opkomend liep ie achterin toch wat minder lekker door. Prima, want toen kwam de crowd er ook in.

 24. Insane dagje. Helaas zelf alles gemist ivm een halve longontsteking.

  Beetje druk, maar door wel hoog niveau op wijk:

  • o_1hcsj2fte2ve1puiajh1ssrfq89.jpg

   Image

  1. Eee men! Vette foto! Volgens mij ben ik dit 🙂

   Zou het mogelijk zijn om deze foto te krijgen?

   1. Helaas niet scherper dan dit. Vanuit de boot geschoten achter glas met een samsung telefoon. Dat ie zo goed is, is al een wonder!

 25. Voor mij ook wel de hoogste cleane golven die ik in Nederland heb gesurft, lekker!!!
  Opkomend in t Westland.

 26. Noordwijk tussen 16 en 17 was echt bizar goed. Daarna rond hoog was het wat meer zoeken maar kwam er ook nog genoeg leuks door. Ik was al vrij tevreden met vanochtend maar vanmiddag sloeg echt alles, wat een genot!

 27. Er stond iemand met grote lens foto’s te maken in ter Heijde richting einde middag, zijn de foto’s misschien ergens te zien? 🙂

 28. Song 2 Blur

  Ik zat te kijken vanmiddag herstellend van zware griep in de zon, rond 16:00. Het ging af, weinig takers wel een paar barrels en top rides gezien.

  👍👍

 29. Vandaag was huge! Eerst met mijn fish 35l geprobeerd maar kwam er gewoon niet doorheen met top vloed. Had voor de zekerheid mijn shortboard meegenomen en ging een stuk beter. Graag nog meer van zulke dagen 😎

 30. Wat een cadeautje!!! Mega sessie. Is de fotograaf toevallig bekend die langs de kant stond op de Maasvlakte vanmiddag?

 31. Groene waterbehuizing. Kale kop. Eneco Speelplaats. Mocht je interesse hebben kun je me even een berichtje sturen via @My_surfshots. Wie weet zit er wat bij.

  • o_1hcstju7m6sll6k186fdp0blp9.png

   Image

 32. Maat van mij is bodyboard flipper in het water verloren op HvH er hoogte van de HWSV. Mocht iemand die nog vinden.. is zwart. Staat tekst op ‘Arena’. Zoekend naar deze flipper wel nog een enorme vermoedelijke Wisent-rugwervel gevonden uit de pre-historie. Ook leuk, maar kun je geen golf mee pakken 😉

 33. Hoi allemaal dat was ik, stuur even een appje naar 06-438 02 762 als je in de buurt van mijn lens lag.

  Gr. Gerr.

 34. Bloemendaal was gisteren heerlijk slalommen tussen de pakketten cocaïne! Ik sta nog te stuiteren!

 35. Zondag namiddag Domburg.
  Is dat een goede conditie voor beginners?

  • o_1hd0sdkpo1nq7agt56j1ct41cng9.png

   Image