Surf-ongeluk op 11 Mei 2020 te Scheveningen

De Noordzee is te klein voor onze tranen.

Hieronder het nieuwsbericht van de Holland Surfing Association:
Op maandag 11 mei 2020 heeft zich een drama afgespeeld bij het Noordelijk Havenhoofd van Scheveningen. Het ongeluk betrof een vijftal zeer ervaren surfers, bodysurfers en lifeguards. Allen zijn zeer groot liefhebber van de watersport en de Noordzee. Ze zijn door de uitzonderlijke omstandigheden overvallen en het noodlot heeft toegeslagen: vijf zijn op tragische wijze om het leven gekomen.

Wij betuigen ons medeleven aan de nabestaanden en alle betrokkenen. In de surfgemeenschap in Scheveningen en ver daarbuiten heerst grote verslagenheid, we zijn in diepe rouw om dit verlies.
We willen graag onze grote dank uitspreken aan de reddingswerkers (KNRM, brandweer, politie) die alles in het werk hebben gesteld en onophoudelijk met man en macht hebben gezocht.

We snappen dat er veel vragen zijn. We laten de komende tijd de experts in alle rust onderzoek verrichten. Tot slot hopen we dat de privacy van de nabestaanden en betrokkenen wordt gerespecteerd en hen de rust wordt gegund die zij verdienen.

Als aanvulling op het nieuwsbericht van de HSA volgen hieronder een aantal zaken die nu spelen. Ten eerste is het lichaam van de laatste surfer nog niet geborgen. Defensie is op woensdagochtend ingezet om te helpen zoeken. Mocht je gaan surfen in Zuid-Holland, wees hier op alert. Het mag duidelijk zijn dat surfen in het gebied van het ongeluk waarschijnlijk aan restricties onderhevig is.

Ondertussen is er bij The Shore een plek om bloemen te leggen voor de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Ook is er op facebook een groep waar ruimte is om online het verlies en de verschrikkelijke gebeurtenissen voor iedereen een plek te kunnen geven. Vanuit deze groep wordt er tevens nagedacht over het organiseren van een gezamenlijk stilstaan op het strand en in de zee (een paddle-out).

Als laatste sluiten we af met het reguliere wetsuit-advies voor deze week. Stay safe, vermijd drukte maar ben er voor elkaar.

Water is nu 10 tot 11 gr Celsius. Dauwpunt temp. is tot vrijdag nog onder nul!

Woensdag: 5/4mm, schoen 5mm en ivm opsteken van 6bft uit het koude noorden cap 2mm en evt handschoen 2mm.
Donderdag: 5/4mm, schoen 3mm met evt cap.
Vrijdag: gelijk aan donderdag, wind gaat iets liggen, dauwpunt naar +5 gr.
Zaterdag: nieuwe 4/3mm kan, met weinig wind uit WZW overdag.
Zondag: wordt vanaf nu elke dag wat warmer, 4/3mm overdag met zon is mogelijk.
 1. Verschrikkelijk…

 2. Zoals velen verbijsterd over het drama dat zich in Scheveningen heeft afgepeeld. Kende de mannen niet persoonlijk, heb sowieso weinig connecties met de Scheveningse crew, maar voel wel behoefte om er bij stil te staan.

  Los van de communicatie, naar Scheef rijden voor een paddle out past niet in de huidige tijdgeest (Corona), maar een paddle out op meerdere spots (Scheef, Zandvoort, Wijk aan Zee) tegelijkertijd misschien wel.
  Is surfweer.nl een platform om dergelijke plannen/initiatieven te delen?@schevenings

 3. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen, nabestaanden, familie, vrienden en de helden van de diverse hulp- en reddingsdiensten. Mijn surfhart is gebroken. Het had ons allemaal kunnen overkomen.

 4. Noordwind en afgaand tij en nog steeds veel schuim! Als je gaat ga dan aan de zuidkant alsjeblieft!

 5. Deze sport is al 40 jaar mijn fascinatie……..de spanning, beleving, uitdaging, intens blij, gefrustreerd…..het hele scala. En nu heeft de zee anders beslist………onthutst en geschokt. Sterkte daar.

 6. Wijko, veel stroming naar buiten vanochtend, blijf weg van de pier en het schuim!

 7. mijn oprechte condoleances aan de hele familie en vrienden.

 8. Respect to our lifeguards who tried to safe them. May the victims rest in peace🙏🏻 Surf al heel wat jaartjes maar zoiets heftigs nog niet eerder meegemaakt. Zee/ Oceaan blijft een niet te onderschatten factor die risico’s meebrengt bij het uitoefenen van onze sport. Sterkte voor family en bekenden😢

 9. hoʻomaha ma ka ʻoi aku ka malu

  Rest In Peace surfers

 10. Pffffff.
  Wat een … verhaal na al die jaren.

 11. Heel tragisch. Blijkt maar weer dat we de zee nooit kunnen voorspellen. Veel sterkte aan vrienden, familie en nabestaanden van de slachtoffers en aan iedereen die zich dit erg heeft aangetrokken.

 12. Zoals op de foto te zien is een wetsuit half stok vind ik een mooi gebaar, laten we dit volgend jaar op 11/12 mei allemaal ook doen zodat deze jongens nooit vergeten worden.

 13. Is het nu respectvol/ethisch om morgen te surfen bij Scheveningen Zuid? Moeten we nog even afwachten met surfen of kunnen we weer?
  Ik zit echt te twijfelen zeker nu ze nog een lichaam aan het zoeken zijn.

 14. Onze levenswijze is helaas niet zonder gevaar. Maar nooit verwacht dat dit in de Noordzee zou gebeuren….triest en onbegrijpelijk. Ondanks dat ik bijna nooit in Nederland surf of juist wel daardoor ben ik diep geraakt. Hoe is het mogelijk 5 mensen verloren…ongekend. Ik sloeg al een kruis iedere keer als Ik de oceaan in ging, maar vanaf nu zal die voor jullie zijn. RIP.

 15. Ieder voor zich daarin denk ik. Zolang jij de zoekactie niet hindert. Meer veilige ogen op het water doet hopelijk ook de kans vergroten op dat iemand iets ziet. Van wat ik gehoord hebt zijn de 5 mannen denk ik de laatste die tegen iemand verteld zullen hebben om niet te gaan surfen. Ieder zijn eigen manier om dit een plekje te geven, als dat voor jou op het water is. Ik hoop er ook in te kunnen springen vandaag. Ik ben wel benieuwd naar hoe de rest hierover denkt? Keep safe

 16. Ik denk dat iedereen die er nu inspringt diep in gedachten is bij die jongens, al dan niet emotioneel/met het hart

 17. Ik ben gisteren naar de zuid gegaan, bij elke golf die ik pakte dacht ik even terug aan die gasten.
  In het begin voelde ik mijn schuldig dat ik ging, eenmaal daar dacht ik ach, die boys zouden hoe dan ook erin hebben gelegen nu.

  Ik zou lekker gaan, geniet van het leven. Het is al veel te kort

 18. R.I.P.

 19. Wat een drama… Je weet dat het kan gebeuren, maar toch ging ik er altijd vanuit dat het niet ZOU gebeuren. Dat is voorlopig wel anders als ik in het water lig.

 20. Weer & golfhoogtekaart voor dit weekend, de Noordzee lijkt dit voorjaar niet onder te doen voor Oceaancondities.

  Stay safe en take care allen!

 21. Afgelopen dagen van de leg geweest, ook geen zin om te surfen. Vandaag het water weer in geweest. Het was anders! Het was goed genoeg voor een lange(re) sessie, maar na een paar mooie golven vond ik het genoeg. Ik miste de flow!

  Toen ik er uit liep zag ik een dik pak schuim opgehoopt in de hoek van de pier. Dik anderhalf meter hoog onschuldig lijkende ellende. Ik heb daar een tijdje naar staan kijken. Mijn gedachten gingen uit naar die gasten en onze gedeelde passie/liefde voor de zee en het surfen. Een bijzonder moment!

  Ik denk dat ik het daar allemaal een plekje heb gegeven. Toen ik naar huis reed en het zonnetje naar binnen scheen, voelde ik een brede glimlach opkomen. Ik was blij dat ik gegaan was. Ik wist weer dat de liefde voor de zee en de passie voor surf mij (ons) altijd weer daar naar terug zal brengen, ondanks de risico’s en dat wat er nu helaas is gebeurd. Bewustwording, dankbaar zijn en (kunnen) blijven genieten van het leven en dat wat we zo graag doen. Juist in deze rare tijden, want inderdaad het is al kort. Dus laten we daar samen dan ook maar het beste van maken, zeker met het oog op de toekomst. Want die wordt op zichzelf al uitdagend genoeg.

  Een paar wijze woorden van een ouwe gek 😉

 22. @Mo Mooi gesproken.

 23. Mooie woorden 🙏

 24. @Mo,
  Herkenbaar gevoel. Bedankt voor het delen.

 25. Jemig MO spijker op zijn kop, mooi gesproken.

 26. Top mo, Thanx. Ik worstel met hetzelfde

 27. Mooie woorden Mo

 28. Tranen in mijn ogen als ik dit lees.

 29. Toch een mooie groep mensen hier bij elkaar. ❤️

 30. De afgelopen dagen waren zwaar. Scheveningen in diepe rouw. Maar gelukkig deden er zich allerlei mooie initiatieven voor om steun te betuigen.
  Deelnemen aan deze acties is mijn manier om het verlies te verwerken. Graag deel ik een aantal mooie foto’s en wens ik de familie en vrienden het allerbeste!
  Rest In Peace broeders!

 31. Wow. Onwijs mooi dat herdenkingspunt zo op de blokken. Thanks voor het delen.

 32. Mooi eerbetoon Jochem!

 33. Ik ben er helemaal stil van…..
  Veel sterkte met het verwerken van dit vreselijke verlies

 34. Prachtig, stil van. Allemaal veel te vroeg nog maar ik zou ook wel een zwart t-shirt of trui ofzo aanschaffen met die mooie witte vissen als eerbetoon en nagedachtenis. Ik denk niet dat we 11 mei en deze jongens ooit (moeten) vergeten. Deel van de opbrengsten naar KNRM bijvoorbeeld..

 35. @Jochem, denk dat Hartbeach/Aloha/The Shore hier wel voor gaan zorgen. Zou een prachtgebaar zijn.

 36. Erg mooi Jochem

 37. En er wordt weer gesurft op de Noord, terwijl daar nog iemand vermist wordt! Sommige mensen….

 38. Laat een ieder voor zichzelf bepalen hoe hiermee om te gaan.
  Sterkte, wijsheid en condoleances aan alle betrokken.

 39. De vermiste persoon is niet meer daar. Na meer dan 3 dagen zoeken met boten, vliegtuigen, helikopters en duikers met sonar lijkt dat wel de realiteit. En surfers in het water zijn ook extra ogen om te zoeken.

 40. Er staan nu toch weer brandweerwagens op het noordelijk havenhoofd.

 41. Iemand in Scheef / Den Haag morgen (zaterdag) een busje te leen om 3000 bloemen op de halen in NH voor onze gesneuvelde kameraden? App me even 0629478181 als je me kunt helpen.

 42. Ik denk dat het heel mooi, en een groot eerbetoon, om een padle out te organiseren. Juist is deze tijd van afstand. Juist hier waar alle surfers met elkaar onze ervaringen kunnen delen.

 43. De brandweer stond daar om de jongens te herdenken en een eerbetoon te geven.

 44. ” @ Mo, mooie woorden ouwe! mooi gezegd! het zelfde voelde ik vanuit die andere pier, Wijko…..onbeschrijfelijk wat een emoties….

 45. @@Wilko Zou die paddle out niet gewoon voor al die jongens moeten zijn? (Gewoon een vraag hoor, geen aanval)

 46. Voor mij is belangrijkste wat de nabestaanden willen.
  Als ze een paddle out niet waarderen, dan respecteer ik dat. Ik vind wel een andere manier om mijn medeleven te tonen.
  Hopelijk zijn er centraal wat mensen die dit navragen en beetje coördineren, want het zou jammer zijn als het op 2 van de 5 is gericht en voor 1 of meer van de anderen het ook is gewenst.
  Misschien is er wel een beperking vanuit de gemeente (corona noodverordening), waardoor een splitsing wordt aangebracht.

 47. @Jochem,
  Zou ik die “mal” mogen gebruiken?
  Denk nl dat het ook mooi is op de pier in Wijk.

 48. Jongens, niet te moeilijk maken. Directe familie en vrienden zijn het belangrijkste. Dit is echt een heftig verlies. Laat hen bepalen wat goed voelt. Daarbuiten is een grote kring mensen die intens meeleeft en ook verdriet voelt, ik voel dat ook, maar een dierbare verliezen en intens medeleven voelen is echt een verschil. Geef elkaar de ruimte en vrijheid om dit te verwerken. Stay stoked.

 49. @Dre Zeker, goed gezegd. Ik vroeg het me, als buitenstaander natuurlijk, af. Maar je hebt gelijk.

 50. @Noutski, ben ook een buitenstaander, maar zoals je al zei “mooie groep mensen”. Zo voel ik dat ook. One love, one heart!

 51. Een mooie opmerking vond ik dat inderdaad ook ‘mooie groep mensen’, daar zit veel in@Noutski

 52. Wat mijn eerdere opmerking betreft zou het mooi zijn dat alle blokken dus ook die van Hvh dezelfde herinnering krijgt.

 53. Eerdere opmerking lijkt verloren gagaan te zijn. Ook de op de mv is plaats voor een herinnering en ik wil graag mijn tijd hieraan besteden, indien mogelijk

 54. Gemeente, the shore, familie zijn al betrokken.

  de gedachten zullen natuurlijk bij alle 5 zijn maar van Sander en Joost is de familie al gesproken, de andere schijnbaar nog niet. Vandaar dat het er zo stond.

  Maar dit geldt natuurlijk voor alle 5 + kitesurfer wat mij betreft

 55. De maker van de foto’s is te vinden op facebook (Jochem Cats).

  Hij weet wellicht of en waar de mal van het herdenkings-symbool beschikbaar is voor een kopie op de blokken van de Mvlakte , IJmuiden / Velsen-Noord etc.

 56. In de swell-forecast van maandag staan behoorlijk wat golven op het programma. Die kan nog best eens pittig zijn met een golfhoogte van 1 tot 1,5m uit het noorden. De swell heeft een max. periode van 10 seconden.

 57. Wil met mijn vriendin naar Zeeland gaan voor eerste keer surfen (van haar), Ouddorp of Domburg nog steeds goed idee?

  Dank je!

 58. Test

 59. Moet lukken. Check ook de social media van de locale surfschool en shops. Die zeggen en posten af en toe over de condities. Ziet er goed uit.

 60. Als iemand weet hoe ik aan de mal kan komen. Ontvang ik graag een appie 0623458221. Alvast bedankt

 61. Ik ben geen innercircle, maar als mijn werk het toelaat zou ik ook graag mijn respect tonen. Weet iemand of de paddle out maandag alleen voor genodigden is?
  En hoe laat en waar precies? Ik gebruik namelijk geen facebook.

 62. Even off topic Sorry!!

  Heeft er iemand een sleutelkluisje gevonden op de dijk in Domburg?

  Zitten pinnetjes in voor mijn dakdragers

  Minder relevant dan bovenstaande maar ik zou er erg mee geholpen zijn

 63. De mal was van karton, uitgetekend met een beamer en daarna uitgesneden met een mesje. Gok dat die mal is overleden

  Als er intresse is en niemand bezwaar heeft wil ik wel een houten doneren, zodat die vaker gebruikt kan worden. Heeft iemand de maat van de vissen op de blokken van scheef? 1,5 meter?

 64. Voor de surfer uit Muiderberg is er zondag rond deze tijd 18:00, een Paddle-Out bij het surfstrand van Muiderberg.

  Vanuit dorpsgenoot JanWillem:

  Beste allemaal, ik heb contact gehad met Joep, vriend van Max.

  Er komt morgen een paddle-out om 1800u. Iedereen die iets met Max en/ of het 🌊 water heeft is welkom.

  Deelname wordt zeer gewaardeerd. Jeroen stelt planken, sup boards en peddels en wetsuits ter beschikking voor degenen die geen eigen spullen hebben.

 65. —— Bericht van de nabestaanden van Joost en Sander —

  Op maandag 18 mei stond er een paddle-out gepland voor Sander en Joost.
  Dit traditionele ritueel vindt al tijden plaats op surflocaties over de hele wereld om surfers, watermannen en tragische situaties te herdenken.
  We denken echter dat maandag 18 mei helaas nog NIET het juiste moment is om dit te doen.
  Van de vijf haringen is er één nog niet terecht. Uit respect voor hem en zijn familie en vrienden zal de paddle-out voor Joost en Sander worden uitgesteld.
  Gezien de overweldigende betrokkenheid en verwachte grote opkomst is het ook in deze corona-tijd organisatorisch te uitdagend om maandag a.s. de paddle-out al plaats te laten vinden.

  Later zullen we een datum kiezen waarop we, na een gedegen voorbereiding, alle jongens op een waardige manier kunnen herdenken.
  Hou het momentum vast tot dat moment, dan zien we je graag daar.

 66. Donateur. Ik hoop dat velen volgen. 🤙🏻

  https://www.knrm.nl/

 67. Pat Smith heeft in de Facebook groep Soul Surfers Scheveningen aangegeven dat de Paddle Out maandag om 15.00uur niet door gaat, en is uitgesteld tot nader bericht.

  Uit respect voor de nabestaanden van Mathijs van wie het lichaam nog steeds niet is geborgen.

 68. Misschien wel slim om een houten mal te maken, want het herdenkingslogo doorstaat niet alle elementen door de tijd, zoals Zon, Water, Zout, Wind en Zand.

  Moet eens in de zoveel tijd worden bijgewerkt en dan is een houten mal wel zo praktisch!

 69. (Gekopieerd van FB:)
  ————— Bericht van de nabestaanden van Joost en Sander ———————
  Op maandag 18 mei staat er een paddle-out gepland voor Sander en Joost.
  Dit traditionele ritueel vindt al tijden plaats op surflocaties over de hele wereld om surfers, watermannen en tragische situaties te herdenken.
  We denken echter dat maandag 18 mei helaas nog NIET het juiste moment is om dit te doen.
  Van de vijf haringen is er één nog niet terecht. Uit respect voor hem en zijn familie en vrienden zal de paddle-out voor Joost en Sander worden uitgesteld.
  Gezien de overweldigende betrokkenheid en verwachte grote opkomst is het ook in deze corona-tijd organisatorisch te uitdagend om maandag a.s. de paddle-out al plaats te laten vinden.
  Later zullen we een datum kiezen waarop we, na een gedegen voorbereiding, alle jongens op een waardige manier kunnen herdenken.
  Hou het momentum vast tot dat moment, dan zien we je graag daar.

 70. Ik probeer komende week een mal te laseren en stuur je even een berichtje als ik wat meer weet of/en wanneer het lukt.

  Weet iemand de maat van de blokken van Wijk, Scheef, Hoek van holland ed?
  Ik ga er even vanuit dat de vis ongeveer 1.5 meter moet worden.

 71. @retslab volgens mij zijn de blokken in Hoek van Holland een stuk kleiner dan die in Scheef? Althans het 1e gedeelte.

 72. Hoe zijn Casricum en Egmond als surfspots?

  Ik waardeer de pier bij Wijk altijd qua protectie, maar de drukte spreiden is ook niet verkeerd.

  Mijn ervaring ik bv. Zandvoort/ Bloemendaal is dan ook mwah, vanwege open voor wind.

  Tips?

  Tragisch verlies verleden week, rondje paddelen juist nu lekker

 73. Ik was 2 weken geleden in Egmond en het viel nogal tegen daar. Nergens echt een clean stuk waar de golven mooi braken. Zowel tijdens afgaand als tijdens opgaand tij.
  Waarom is Wijk aan Zee eigenlijk zo ongelooflijk populair? Puur door die pier?
  Ik zoek ook een andere plek waar het rustiger is want ik ga als niet al te goede surfer niet tussen tientallen mensen liggen.

 74. Petten schijnt wel goed te zijn, maar vind ik vanuit Amsterdam weer net ver rijden. Lekker Hollandse benadering maar ach.

  Mijn 2 cents:

  Wijk is lekker dicht bij Amsterdam, leuke horeca, protectie vd pier, makkelijk parkeren en nog een 2e punt bij de Bunker waar het ook breekt als de swell wat groter is.

  Met beperkte wind zouden andere spots ook gewoon goed moeten werken. Uiteraard wel afhankelijk van de zandbanken waar de golf op moet breken. Getij, windrichting en swell richting spelen natuurlijk ook mee, verschillen iets per spot (maar zou in marginale verschillen verwachten, alleen de wadden zijn echt anders gepositioneerd)

 75. Even een polletje.. zag gisteren een groepje foilers bij Wijk in het water. Waren erg stoked en gingen lekker, ziet er prachtig uit al doet het mij wel overkomen alsof ze op een crosstrainer conditietraining aan het doen zijn. Vind het ook nog best wel eng om die dingen in de buurt te hebben, stel je voor dat je zo’n carbon wing tegen je hoofd aan krijgt. Niet echt gezelschap om een piekje mee te delen. De Lairds en Kalamas van deze wereld maken het cool met big waves en tochten tussen de eilanden maar foilen in de Noordzee line up.. Hoe kijken jullie tegenaan?

 76. @Foilen/cross trainen in de line up

  Vandaag niet anders en hoop dat deze mensen de volgende keer lekker naar een meer gaan en zich niet meer gaan bevinden bij de surfspots

 77. Zie bovenstaande mededeling.
  Waardig om de paddle-out nog even uit te stellen.

  Wat betreft de vijf geschilderde haringen op de blokken in Scheveningen: het is een mooi uniek en waardig gebaar.
  Wellicht zelfs zo mooi om het uniek te laten zijn en blijven voor Scheveningen.

 78. Zag ze gaan, wat vet!! Had het idee dat ze het allemaal goed onder controle hadden en hun afstand bewaarden. Mooi om te zien. Ik wil ook:)

 79. @Foilen/cross trainen in de line up

  Leek wel foil aan zee. Waren er best veel.
  Lagen wel bij windsurf pad in plaats van pier. Ziet er inderdaad heel vet uit. Maar inderdaad het lijkt mij een serieuze workout maar voor een crosstrainer ben ik niet bang. Zee groot genoeg en ieder zijn ding lijkt mij.
  Waar koop je zoeen ding eigenlijk?
  Beetje growth mindset toch…

 80. Vandaag mn eigen “paddle-out” gedaan. Sinds lange tijd weer in het water gelegen (corona-stuff…).
  Leek mij een mooi moment om in het water even stil te staan (te zitten) bij de jongens die zo tragisch hun leven aan de zee hebben verloren.
  Mocht het mij onverhoopt ook ooit overkomen, dan hoop ik ook op die manier herdacht te worden.
  In het water….doing what we all love to do…
  Wat mij betreft het beste om vooral lekker te surfen.
  Denk dat hetzelfde geld voor de vijf die we nu verloren zijn.
  R.I.P

 81. @ domburg,

  Ik heb je sleutelkastje!
  Ik had al een bericht gepost, maar niet gezien dat er al een nieuwe ‘topic’ was aangemaakt.
  Neem even contact op met; info@flexxonderhoud.nl
  Ik heb m in de auto liggen👍🏻

 82. Weet iemand of het morgenochtend qua omstandigheden een beetje te doen zal zijn in Noord-Holland?

 83. heerlijk, wou dat ik het kon.
  Ga het in de toekomst zeker nog eens oppakken, perfect voor Nederlandse slappe zooi. Net zoals bij kiten, is het gewoon een kwestie van tijd voordat het echt mainstream wordt

 84. Heerlijk gesurft vandaag toch ook met gedachten bij de verloren zonen van maandag ik bidt dat de andere jongen snel gevonden wordt 🙏

 85. Vandaag ook een groepje met foil. Ziet er prachtig uit. Ik heb geen gevaarlijke situaties gezien. Alleen na de golf pompen zij zich terug de line-up in. Dat moet natuurlijk wel met beleid. Als zij zich verder ook aan de regels proberen te houden vind ik het dikke prima.

 86. die tekeningen van die vissen op de blokken bij scheef, super mooi! maar met alle respect, hou het graag alleen bij scheef! RIP boys.

 87. Kan je er eigenlijk al ergens lessen in krijgen?

 88. Volgens mij bij ozlines hebben ze er een. En kan je les krijgen. Leuk om een keer te doen.

 89. Zag er prima uit hoor!!

 90. Zijn meerdere manieren om te proberen.
  Op deze site wordt/werd reclame gemaakt voor de Foilclinics van F-one (achter een boot), zijn kite- en windsurflessen en je kunt eFoilen. Kan ook kijken of je vrienden kunt worden met een foiler en het eens kan proberen.
  Ik heb nu een keer of 5 geprobeerd te foilen. Dat terugpompen naar de volgende golf is voor mij net zo ver weg als voor jou. Vergt heel wat oefening en passend materiaal.

 91. @even…
  Eens. Het is echt super dat iedereen uit surfend Nederland zo mee leeft. Het maakt dan echt niet uit waar je woont. Maar een gedenkteken met Scheveningse visjes voor een afschuwelijke gebeurtenis die hier in Scheveningen gebeurd is, zou ik persoonlijk in Scheveningen laten en niet kopiëren naar andere surfspots. Krijgt anders een beetje een hoog ‘je suis Charlie’ gehalte of ‘gedenketekeninflatie’. Maar dit is uiteraard alleen mijn persoonlijke mening.

 92. Weet iemand wie de fotograaf op de noord was gisteren rond 19? Gele gath helm op. Thanks

 93. Mee eens.. vind het ook juist wel mooi dat het gedenkteken er alleen staat op de plaats waar het is gebeurd

 94. Leuke manier om 30sec+ ritjes te scoren op een gemiddelde dag in de noordzee. Aanschafprijs ben ik wat minder enthousiast over.

 95. Gisterenavond WaZ windsurfpad.. on-nederlands krachtig met barreltjes..
  Ik weet t, m’n houding is beroerd, maar de Stoke was des te beter!!!

 96. En zo is het hazzie

 97. Mijn eerste surf sinds quarantaine, Parnassia in de middag (14-16u) was kak.
  Doet dan pijn om hier de Wijk en Scheef foto’s te zien, wat een naar moment gekozenom de drukte te vermijden

 98. Even een vraagje over de getijden in Wijk Aan Zee:

  Volgens Magic Seaweed zijn “mid tides incoming” het beste om te surfen (“high tide there is too much water”). Is dit iets wat de kenners onder ons bevestigen en is dat voor jullie een reden om high tide zo veel mogelijk te vermijden?

  De verleiding is namelijk groot om NU te gaan (afgaand op de webcambeelden), maar tegen de tijd dat ik op het strand aankom, zal ik vol in high tide belanden.

  Ik ben altijd in dubio tijdens het bestuderen van Magic Seaweerd, dus ik ben nu eens benieuwd hoe anderen daarnaar kijken…

 99. Ga nou maar gewoon, kom je er ooit wel achter welk getij jij het beste vindt, laag water heeft zo z’n voordelen net als hoogwater… Als je tijd hebt ga je surfen…

 100. Amen 🙂

 101. Zal er vanavond nog genoeg inzitten om een shortboard sessie te setten bij hvh of beter naar scheef gaan? Zit te twijfelen om wat eerder te stoppen met werken vandaag en een sunset sessie te zetten. Te stoked na de plaatjes van gisteren

 102. Was top idd Dirk – kwam in de buurt van een Franse sessie ! Salut & À bientôt

 103. @lau: je klinkt als een beginner, dus gaan wanneer ze staan. Je kan zelfs het beste niet het ideale tij op wijk kiezen gezien de drukte. Je hebt meer aan een rustige plek met mindere golven dan de beste golven in de drukte.

 104. Altijd maar dat gehannes met ‘perfecte tij en moment’ om te gaan. Check de cam, voorspellingen en trek je conclusie en ga kijken, is het niks dan weet je dat en pas je je plan aan de volgende keer.

  Het leuke van surfen is dat het altijd mee of tegen kan vallen, experimenteer en leer van je ervaringen.

  Laatst op een surf fb groep: jongens mijn plank heeft 2 vinnen, klopt dat? op plaatjes zie ik dat er vaak 3 op zitten hahahah

  skitterend en toch ook wel treurig tegelijk

 105. Amen. Ik ga gewoon. Excuus voor het gezeik

 106. Wordt er eigenlijk nog weleens gesurft op de zandmotor? weet nog dat het een aantal jaar geleden gehyped was maar hoor er nu niks meer over

 107. zandmotohh, er zit blijkbaar zand in de motor

 108. Zal het morgen nog wat worden in Domburg?

 109. Vandaag 1e sessie na lock-down. Conditie bleek belabberd, maar wat heerlijk om weer met de lange plank in zee te zijn. Bij de molens was het prima van 12 tot 15 uur.

 110. inderdaad flink wat zand in de motor
  dus het mooie is er wel af
  was jaren geleden een hele mooie spot maar onder de hand is al dat zand flink gaan wandelen langs de kust en zijn de pieken weg jammer genoeg

 111. Was een mooie dag vandaag

 112. de zandmotor zal weer ontdekken worden, aangezien na elke storm wel weer een grote verandering is, jammer dat daar geen camera’s hangen. de banken zijn daar wel het belangrijkst. en het is er niet zo druk. omdat de motor rond loopt kan je met ZW en NO aan een kant surfen. deze spot heeft mijn voorkeur. niet te druk en en goedkoop of gratis parkeren.

 113. Nog mensen gesurfd in Ter Heijde gisteren? Was er rond 4 maar viel tegen. Benieuwd of het eerder/later beter was.

 114. Benieuwd naar de algemene mening, wat vinden jullie van surf foilers op drukke spots? Zie het steeds vaker, ook vanavond tussen alle surfers op Scheef Noord bijvoorbeeld. Ziet er link uit als je het mij vraagt, maar misschien stel ik me aan?

 115. Zo lekker gesurfd. Was op m’n nieuwe longboard gister en vandaag. Gister was het wel groter, maar vandaag was ook niet verkeerd. De wind ging er weer mooi uit s’avonds. Cleane lijnen.

 116. Ligt het aan mij of lijkt het water een stuk helderder in vergelijking met een paar maanden geleden?

 117. Water is inderdaad helderder.

  Zoals ik het begrijp beginnen algen te groeien vanaf de winter en vormen dan na een tijdne zo’n soort bruine drap. Na vorig weekend en die storm zijn ze afgestorven en ontstond die dikke schuimlaag.

 118. Denk dat de meeste foilers zijn begonnen met surfen en wel doorhebben dat het sketchy voelt als je in het water ligt en er snijd een foil voorbij.

  Lijkt me goed plan dat foilers hun eigen piekje opzoeken, of niet constant rondjes blijven pompen. De schade van een singlefin op iemands board of lichaam is al flink, laat staan een foil.

 119. Hi iedereen,

  Ik heb een setje Future fins, waarvan de center fin niet meer goed past. Ligt echt aan de fin, niet aan de box, want andere fin past wel.

  Ik denk dat ik een tijdje de schroef er iets te ‘recht’ in heb gedaan, waardoor er een stukje van de finbase is afgebrokkeld (zie foto). Nu zit hij redelijk los, hoe vast ik de schroef ook draai.

  Vragen: iemand een idee hoe ik dit zelf kan fixen of waar kan ik het laten maken en wat kost dat ongeveer?

  Thanks!

 120. Nieuwe foto van het surfboard

  https://www.politie.nl/nieuws/2020/mei/17/06-den-haag-politie-zoekt-surfplank-vermiste-surfer-scheveningen.html

 121. 3/2 mogelijk straks?

 122. Zou me meer zorgen maken over alle mooiweer surfers die hun longboard, tijdens een set golf laten schieten. Die foilers zijn ervaren surfers.

 123. Gisteravond in 3/2 gesurft en prima te doen!
  Wel een goede 3/2 en zolang er weinig wind staat

 124. Schuren, daarna opbouwen met matjes en epoxy resin totdat er meer materiaal op zit dan nodig is en vervolgens (als de boel uitgehard is) terugvijlen/schuren naar de gewenste vorm (gebruik daarbij als voorbeeld de vin die wel past).

 125. Thanks! Ga het erop wagen… en anders een korte sessie…

 126. Vind het onderwerp / de vraag wel terecht.
  Het zou zich deels ‘vanzelf’ moeten regelen omdat voor foilen een andere plek op de golf juist goed zou zijn. Dat klinkt leuk, maar hoe werkt dat in praktijk (o.a. Noordzee beachbreak ipv pointbreak/rif).
  Ook ontbreekt bij foilen het geluid van een klapperende plank, waardoor je minder signalen hebt dat er bijvoorbeeld al iemand op de golf zit.
  Ervaring leert dat mensen naar een piekje peddelen als ze zien dat iemand daar een rit scoort. Dan is ook met een foil en eigen piek zoeken niet zo zinvol.

 127. En die ervaren foilers moeten het eerst leren.
  Ik ben zelf net gestart en kan je dus uit ervaring vertellen dat de foil wel degelijk extra risico’s meebrengt (vooral voor mezelf ;-)).
  Ik zoek dan ook een rustiger stuk op en laat de hoogste/beste golf van de set vaak schieten voor 1 die minder heftig is.

  Wel benieuwd hoe ervaren foilers bij shore break of golven in te ondiep stuk veilig het water uitgaan.

 128. 3/2 is prima als de zon schijnt! Hier niet meer de moeite na paar heerlijke dagen.

 129. Vanmiddag was weer mooi met opkomend. Lekker gelongboard op Wijk. Ligt het aan mij of is Wijk echt wel een betere golf om te longboarden? Het lijkt mij niet echt een golf voor het shortboarden. Graag hoor ik hoe mede longboarders dit ervaren.

 130. Dat is ook wel mijn beeld, ook al is het de laatste tijd toch ineens weer best lekker short boarden en met de fish bij Wijk!

  Maar meestal breekt het toch net niet steil genoeg inderdaad voor mijn smaak

 131. Beste surf community,
  Ik heb het nieuws gehoord en was er kapot van, alhoewel het leven gaat verder en ook de surf en stoke. Is het onrespectvol om te gaan surfen in Scheveningen deze week? Of beter een ander plekje uitkiezen? Scheveningen is mijn main spot , dus vandaar. Is een 4/3 trouwens te doen in deze tijd van het jaar?

  Alvast bedankt!

 132. @Eduard – Ga ook regelmatig naar de meer noordelijk gelegen spots, maar kan eigenlijk bij Wijk ook altijd beter uit de voeten met mijn longboard. Maar ik spreek als de eeuwige beginner…..surf veel te weinig helaas.

 133. Dank voor de reacties, lijkt er op dat ik de algemene mening wel deel. Ik ga er inderdaad vanuit de meeste mensen met een surf-foil weten wat ze doen. Toch kan die foil met een aardige snelheid omhoog schieten bij een crash. Natuurlijk kan een normaal (long)board ook aardig wat schade veroorzaken, maar je kunt risico niet met risico bestrijden :). Laten we hopen dat iedereen verstandig is en de ongelukken uitblijven!

  Tot in het water!

 134. @ domburg,

  Er ligt nog steeds een sleutelkistje van tribord in m’n auto van degene die hem heeft laten liggen op domburg (dijk)
  Mail even naar info@flexxonderhoud.nl

 135. 3/2 was prima te doen idd.. na 13:30 was het op in bloemendaal, daarvoor af en toe mooie heuphoge sets

 136. had het gewoon echt warm in mn 3/2
  was wel een srface pak van 1 maand oud, dus niet echt heel erg representatief

 137. Iemand vandaag einde middag een zwart/blauw o’neill wetsuit verloren op de Reyndersweg bij wijk aan zee?

  Einde middag gevonden.

  06-45536797

 138. Ik voel toch de noodzaak om te reageren. Ik was een goede vriend van Joost. Zij die joost goed kenden, weten dat hij een schijthekel had aan aandacht. Hij vond het al erg als hij getagged werd op instagram of facebook. Om je maar een idee te geven. Een stille jongen met zijn hart op de juiste plek. Een echte maat.

  Het idee van vijf vissen op de blokken in scheveningen is iets wat hij enorm zou waarderen. Dat dat werd gedaan op de plek waar hij jaren werkte en waar hij uiteindelijk de hoogste prijs moest betalen voor het plezier wat hij had, dat zou mooi vinden.

  Om het dan in Velsen Noord, MV ook zo´n symbool te plaatsen…. Ik vind het niet bij hem passen. Bij hem niet als persoon maar ook niet op plekken waar hij nauwelijks is geweest.

  Mocht je toch die drang hebben om het te plaatsen, neem dan op zijn minst contact op met zijn familie en handel niet op eigen houtje.

 139. Wind ging er helemaal uit. met het beetje noordswell werd het een aardige, longboardsessie omdat er wel lijn in de golven zat.

 140. Enorm gecondoleerd en heel sterkte de aankomende tijd. Mooie woorden en waardevolle input die niet anders dan gerespecteerd kan worden in mijn optiek.

 141. Gecondoleerd met het verlies!! Daarnaast bedankt voor je bericht. Ondanks dat het goed bedoeld is van de initiatiefnemer vind ik het echt super waardevol dat je toch namens Joost laat weten wat wellicht zijn wensen waren geweest, zodat goed bedoelde initiatieven niet iemand tegen het hoofd stoten.

 142. Honderden mensen in innige omstrengeling naast elkaar, even geen last van corona en even geen anderhalve meter afstand. Prachtig om te zien Nostra joepie, enepie. Wat ben ik trots op dit prachtige nostra joepie land.

 143. Hi allemaal,

  Ten eerste wil ik mijn medeleven betuigen met alle betrokkenen, sterkte!

  Daarnaast had ik een vraag over oordoppen: Ik heb het jaren ontkent maar merk nu dat ik steeds vaker twee / drie dagen last heb van water of vocht diep in mijn oor na het surfen. Dit had ik vroeger niet maar is nu storend geworden.

  Ik zat ff te kijken naar wat opties, ik zag o.a. deze veel voorbij komen:

  SurfEars Kitesurf accessoires 3.0 ONE SIZ

  Wat denkt men daarvan? Wat zijn de tips? Wat zijn de kosten onegveer?

  Groet,

  Jeroen

 144. beginnende surfers oor 😉 doppen in als het koud is! je kan doppen op maat laten maken dat is beter dan die standaard meuk!

 145. Dank voor jullie steunbetuigingen. Samen met goede vrienden en familie hebben we een waardig afscheid kunnen maken. Hij zou er trots op zijn geweest. De vissen op scheveningen zijn echt goed gevallen bij ons en ook een paddle out is iets wat gewaardeerd zou worden mits mathijs wordt gevonden.

  Ik heb nu een stem laten horen, maar ik wil ook benadrukken dat ik niet namens sander, pim, max of mathijs spreek.

 146. Gister even wezen zwemmen met de camera op Wijk. Heerlijk in het heldere water. In gedachten vaak bij de jongens. Een klein eerbetoon: https://youtu.be/E0WJP1CZLOI

 147. Grote kans dat je een steeds dikker wordende prop oorsmeer diep in je oor hebt zitten waar vocht bij blijft hangen.

  Best advies; even langs de huisarts die kan je zo vertellen of het oorsmeer is en het eruit spuiten, of toch echt een surfersoor (dat laatste hoop ik niet voor je).

 148. Hi iedereen,

  ik ben een beginnende surfer en kan nog niet goed voorspellingen lezen. Wel zie ik dat we dit weekend wellicht goede golven krijgen. Wat denken jullie daarvan? te harde wind misschien?

 149. Neem een abonnement op Tobias zijn surf Whatsapp, zorgt ervoor dat je veilig kan leren surfen en uiteindelijk voorspellen van golven in NL

 150. Voor alle beginners

  Komend weekend ZW swell (en dus zw wind), dat betekend veel stroming van zuid naar noord bij hoogwater. Ga dus surfen bij laagwater en ga niet zuidelijk van een obstakel.. (lees op Scheveningen niet op zuid maar op de noord surfen bijvoorbeeld)

 151. Let op: het bericht hierboven is aan alle beginners en als je “Tom” heet 🤣🤣

 152. https://earth.nullschool.net/?fbclid=IwAR0uJCreEHJpUoxd0p-u-v7zOSzAbO1ZwaFyI_PJQ35wScxG6DM-HsZ-zds#current/wind/surface/level/orthographic=2.17,51.01,439

  Kende deze nog niet. Leuk swell kaartje voor de (mede)liefhebber(s)…

 153. Hi Jeroen,

  Ik (wind)surf al 35j en heb de laatste 15j geëxperimenteerd met verschillende soorten oordoppen omdat ik gehoorverlies ervaarde en vaak last had van koude wind en water. Ik heb er geen aandelen in, maar kan de surfears aanbevelen. Alle andere doppen ben ik op een bepaald moment verloren tijdens een spoeling of val. De surfears hebben een handig elastiekje waardoor je ze niet verliest. Vooral heb ik minder het gevoel van in een afgesloten stolp te zitten wat ik bijv. Wel had met op maat gemaakte silicone pluggen (niet doen). Ik hoor nog altijd slecht, maar minder slecht dan met de andere. + je evenwicht wordt minder aangetast heb ik het gevoel. Ze gaan lang mee als je ze regelmatig schoonmaakt. Ik heb de 1e en 2e generatie surfears gebruikt. Doen zou ik zeggen…
  Grtz
  Tom

 154. Gebruik https://www.windy.com/

  Iets beter met meer lagen.

 155. Iemand een goed adresje voor ding repair rondom haarlem?

 156. Weet iemand waar ik een los elastisch touwtje voor oordopjes kan kopen die op een zodanige manier vastzit dat je m nie kan verliezen? Ik heb op maat gemaakte doppen maar er zit een absoluut slecht touwtje bij met een klip met scherpe rand om aan je wetsuit vast te maken…😖

 157. Hoe komt het dat er vrijwel altijd iemand vraagt om ding repair rond Haarlem 😂

 158. Iemand ervaring met een torq tet 6.3 of tec 6.2 fish? Ik zit er aan te denken om een van deze boarden aan te schaffen. Ik ben 70 kg en 1.74.

  Wellicht iemand omgeving noord holland van wie ik het board kan lenen tegen betaling?

 159. Hi allen,

  Allereerst, na het verschrikkelijke nieuws van vorige week maandag: sterkte gewenst aan alle betrokkenen. Ten tweede heb ik een vraag na een korte inleiding:

  Ik ben een beginnende surfer en dit is overigens de eerste keer dat ik hier post. Nu heb ik in de afgelopen jaren een paar keer gesurft (vooral HvH en vorige zomer zelfs op Lofoten, haha), maar wil nu iets serieuzer/vaker gaan surfen. Voordat ik investeer in een longboard, wetsuit, dakdrager, tassen en allerlei andere benodigdheden zou ik eerst nog een paar keer willen huren om er weer in te komen.

  Mijn vraag: wat is voor een beginnende longboard surfer (denk dat ik me meer hierin wil verdiepen – Elegantie van noseriden spreekt me meer aan dan technisch kundig surfen op shortboard) een goede plek en goede omstandigheden om te surfen?
  Qua plek maakt het me niet heel erg veel uit (woon overal toch een uur van de kust vandaan: Amersfoort), zolang ik maar geen ervaren surfers in de weg zit met mijn onervarenheid, dus een rustige plek heeft de voorkeur, en zolang er surfschools in de buurt zijn die spullen verhuren.
  Qua omstandigheden: hoe hoog moet de swell zijn voor longboard surfen? Is een swell height van 0.5m bijvoorbeeld genoeg zat (voor longboard)? En is een beetje onshore wind heel erg? En is het bij ‘normale’ omstandigheden heel erg als ik bijv. in mijn eentje surf (heb gelezen basically nooit alleen het water in te gaan, maar ik ken in mijn directe omgeving niet echt mensen die surfen)?

  Sorry voor de vele vragen, maar heb beetje research proberen te doen, en deze vragen konden soms niet echt direct beantwoord worden, vandaar mijn (lange) post.

  Groeten,

  Joeri

 160. 1,5 meter? Liever 1,5 meter N swell!

 161. Als je beginnend bent met longboarden is het devies vaak gaan!
  Natuurlijk zijn mooie, cleane heup-tot schouderhoge lijntjes het fijnst, maar ik pak ook mijn longboard als de onshore meer dan 4 bft is (dan vind ik de wind te veel op de SUP).
  En heb afgelopen week een sessie gedaan met kniehoog en windstil die echt prima te longboarden was.

 162. @ oordoppen. Ik ga ook prima op de surfears, maar wel goed schoonspoelen na iedere sessie want het materiaal laat verdoemde snel los na paar maanden gebruik

 163. Surf al 20 jaar met op maat gemaakte oordoppen. Volgens mij bij schoonenberg laten maken. Je weet zeker dat je de juiste maat hebt en ze sluiten perfect af. Ben er nog nooit eentje verloren en heb er geen touwtje meer tussen. Gebruik ze ook om te zwemmen in zwembad. Aantal jaar geleden een reserve setje laten maken. Ze gebruikte toen een andere substantie wat ik achteraf minder fijn vond. Je kon daarmee wel allerlei kleurtjes kiezen in een oordop. Niet zo interssant.
  Persoonlijk vind ik surfears wel heel prijzig voor wat je krijgt. Je moet altijd maar weer afwachten of ze lekker passen.

 164. Ik was naar zv van den berg gegaan voor reperatie. Heeft een maand geduurd zonder enig contact vanaf die kant dat t zolang zou duren… Zou ergens anders gaan checken

 165. had eerst op maat gemaakte doppen van schoonenberg en die zaten heerlijk. Zelf een touwtje aan gemaakt maar blijkbaar niet goed genoeg want ik ben er één kwijtgeraakt. Nu surfears en hoewel ze hun werk lijken te doen vind ik ze niet lekker zitten. Na een sessie van een twee uur is mijn oorschelp wat geïrriteerd. Het grote voordeel van surfears is wel dat je omgevingsgeluid veel beter hoort dan met de op maatgemaakte doppen.

 166. Bedankt voor de reactie! Ik begrijp hieruit dat omstandigheden voor longboarden niet erg veel uitmaakt (hardere onshore of juist windstil, kan beide).

  Zijn er spots die vooral geschikter zijn voor longboards (door de ligging oid)? Scheveningen trekt me iets minder aan door de populariteit en drukte etc (zie ook foto ‘ondertussen in scheveningen..’), en zat te denken aan Noordwijk of Katwijk, bijvoorbeeld. Of moet ik het nog meer noorderlijker zoeken?

 167. Pim en Tom oplette en de rest ook!

 168. Yo 💪

 169. Katwijk of Noordwijk zijn prima te surfen mits de omstandigheden het toelaten. Teveel stroming en wind kan de pret op die spots al snel bederven, omdat ze niet beschut zijn door bijvoorbeeld een havenhoofd. Ijmuiden, wijk aan zee en scheveningen zijn dan goede opties. Waar te gaan hangt dus vaak af van de condities!

 170. Waanzinnig heldere zeevonk gisteren rond 00:30 op Zandvoort! Nooit eerder zo intens gezien, blijft een spectacel.

 171. Laat Domburg vandaag nog/al wat mooie windgolven zien?

 172. Noordzeeboardstore heeft een 6’6 staan. Misschien dat je een dealtje kan sluiten en testritje kan maken

 173. Ivm pasvorm surfears: er zitten flensjes (weet niet hoe je ze anders zou noemen) in 3 verschillende maten zodat je kan kiezen hoe klemmend of los je ze wil hebben zitten afhankelijk van de gehoorgang. Verder is er het brugje dat in je oorschelp past en de oorplug op zn plaats houd. Pasvorm is voor mij geen issue, en ik hou meer van het akoestisch ‘opener’ gevoel dan echte op maat gemaakte pluggen. Is individuele voorkeur uiteraard

 174. Hoi,
  Dit weekend huisje in Egmond gehuurd. Is er in egmond aan zee een goede spot of is het beter naar bergen of castricum te rijden?
  Alvast bedankt!

 175. Zowel de Timboektoe als aloha cam op wijk gaan niet heel lekker. Zou top zijn als iemand er wat aan kan doen!

 176. Surfears FTW, het werkt gewoon, ook na een goede wipe out zitten ze nog, je kan redelijk communiceren of foeteren op je mede surfer en de prijs is prima!

 177. Egmond heeft aan beide kanten leuke surf laat je lekker meevoeren met de wind en loop terug enjoy!!