Na het schrijven van de vorige blogs over surf-regels en een zeer uitgebreide handleiding hoe een duckdive te doen, gaat het in de onderstaande blog over over veiligheid. Een aspect wat vaak onderbelicht blijft bij het golfsurfen. Zeker als je kijkt naar hoe de kitesurfsport georganiseerd is. Natuurlijk is kiten een nog grotere risicosport en niet te vergelijken met gewoon in de golven surfen met een surfboard. Mijn eigen kinderen heb ik niet eens aangeboden om kitesurfen te leren voor ze een keer uitgegroeid zijn. Leer eerst maar eens goed golfsurfen en daarbij het belangrijkste element: zwemmen. Want je zal niet de eerste zijn die vanwege een kapotte leash zonder board komt te zitten en terug naar het strand moet zwemmen. Ik heb het zelf ook twee keer meegemaakt, in Frankrijk in 2018 en in Portugal vorig jaar en ik kan je zeggen dat ik best wel een beetje ongerust was en niet direct tegen de stroming terug kwam.
THIS ARTICLE IN ENGLISH VERSION: safety-check-local-enough-to-paddle-out/.
Deze post vormt een checklist die je in staat stelt de juiste keuze te maken om veilig de zee in te gaan. Ben jij L.O.C.A.L? Dat is de vraag. Dit staat voor Leash, Obstakels, Conditie, Achterban, Line-up. Als jij op al deze vijf vragen met Ja kan beantwoorden weet je wat je doet en kan je de zee in (of juist niet). Dit is ook en wellicht juist handig voor gebruik in het buitenland, als je op onbekende spots wilt gaat surfen en je dus nog niet zo ‘local’ bent.
(L)eash
Hoe snel verliest klitteband zijn klevende functie in de zee? Alleen een surfer kan die vraag beantwoorden met schaamrood op de kaken (zwemmen)! Na een maand of 4 intensief gebruik wordt het al minder en is het velcro aan vervanging toe. Helemaal als je van de Hollandse stevige enkels hebt waarbij het klitteband maar voor de helft sluit, loop je het risico dat je board los schiet na een hoge spoel actie. Ik heb het in mijn surf-carrière wel honderd keer meegemaakt met nu de leukste verhalen om na te vertellen. Maar op het moment zelf ben je dik in de problemen. Zoals die ene keer dat ik volgens de instructies van de leash de key-pocket had gebruikt en het was winter. Na een hele hoge golf schoot mijn surfboard los en lag mijn autosleutel op de bodem van de Noordzee. In wetsuit naar de merkgarage 10 km van het strand om op kenteken een noodsleutel te laten maken. Dit had zo op kookoftheday gekund.
Checkt dus ALTIJD of je leash goed vast zit en het klitteband voldoende kleefkracht heeft en laat je sleutel het best gewoon op het land. In een kluisje of ergens onder de auto verstopt. Een sleutel laten bijmaken zonder startblokkering is helemaal veilig, daarmee kan je auto wel open maar niet gestart worden. Is nog goedkoper ook en kan bij elke sleutelspecialist.
Als je in het buitenland gaat surfen is de routine hoe je de leash lost misschien nog wel belangrijker. Net als bij kitesurfen moet je één beweging los van je equipement kunnen komen. Het is mij niet vaak gebeurd, slechts een keer zat in in Nederland vast in een visnet (naast de zuid). In het buitenland zijn er veel meer obstakels waar je leash achter kan blijven hangen. Een rif, een strekdam, een paalhoofd (laatst nog gezien in Domburg) of rotzooi welke in de zee drijft enzovoorts.
Weet jij altijd direct of je het klittenband naar links of naar rechts hebt vast gedaan? Ook als je onder water wordt gehouden doordat je leash aan iets vast is komen te zitten? Er is een heel decennia geweest waarbij leashes waren voorzien van een quik release met een pinnetje als op een granaat. Daaraan kon je trekken om snel los te komen. Je zal niet de eerste zijn die door het vast blijven zitten van zn leash verdronken is. Leer deze routine dus aan op het strand voor je de zee in loopt.
Helaas slijt het klitteband wel snel van het open en dichtdoen. Dus een keer is genoeg en na een tijdje weet je uit automatisme altijd of je hem naar buiten of naar binnen lostrekt. Net zoals je direct weet aan welk been je leash vast zit. Zelfs een beginner weet dat na een paar keer surfen. Zo moeilijk is het dus niet om dit er in te krijgen. Het zou je leven kunnen redden.
O(bstakels)
Hierboven hebben we het al gehad hoe belangrijk het is om te weten welke obstakels je in zee kunt tegenkomen die voor meerdere soorten gevaar kunnen zorgen. Dat je leash ergens aan blijft hangen is niet het grootste gevaar van een obstakel. Wat vaker gebeurd is dat zo’n obstakel voor een werveling van de stroming zorgt en er muien te vinden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is een havenhoofd, waarbij vooral de noordelijke havenhoofden de grootste mui-stroming opleveren. Dit komt enerzijds omdat ze in NL korter zijn dan de zuidelijke, maar anderzijds omdat het opkomende water uit het zuiden veel minder tijd neemt om hoogwater te bereiken dan de tijd dat het afgaande neemt om helemaal laagwater te worden. Desondanks staat er bij beide van deze getijdenbewegingen een stroming richting het havenhoofd en van daar af een stroming richting op zee die wel 1 km door kan gaan. Alleen bij het korte moment dat het helemaal laagwater is tot ongeveer halverwege het hoogwater-getij is de stroming van het havenhoofd af. Dit is volstrekt tegen alle bekende regels in van hoe de stroming langs onze kust staat. Want normaal gesproken staat de meeste stroming naar het noorden toe als het helemaal hoogwater is. Echter nu stroomt het bij de haven zodanig hard dat de stroming een een werveling terug naar de kust wordt geduwd en op een lokaal niveau eenmaal bij de kust naar het zuiden en naar het noorden splitst. Precies op dat punt de zee in naar buiten peddelen is op dat moment vaak een onmogelijke opgave. Vandaar dat je bijvoorbeeld voor Jumpteam op Scheveningen niemand ziet liggen bij WNW windkracht 6 en 2m swell, terwijl het daar dan heel dik kan breken. Links en rechts van deze break stroomt het water dan weer parallel langs de kust. Aan de ene kant dus naar het havenhoofd en dan naar buiten en aan de andere kant gewoon langs de kust naar het noorden tot aan het volgende havenhoofd bij IJmuiden. Vandaar dat je rechts van Jumpteam ook bijna niemand ziet liggen, want eenmaal in de de line-up ben je snel bij de pier bij het Kurhaus van Scheveningen. Daar wil je uiteraard ook niet tegenaan stromen, dus beter de andere kant er in als de stroming naar het noorden staat. Dat is altijd bij vloed en nog een aantal uren na het hoogste punt van hoogwater.
Samengevat:
Stroming naar het noorden vanaf een uur na laagwater t/m een tijdje na hoogwater (meeste stroming is meestal net een half uur voor helemaal hoog). Eenmaal hoog wordt het al iets minder en bij de havens zelfs weer de andere kant op dan je zou verwachten.
Stroming naar het zuiden is vanaf mid-tij naar laagwater het sterkst. Bij een zuidwester is dit dus het mooiste gedeelte om er in te duiken. Bij een noordwester of noorderdeining met wind absoluut niet, want dan stroom niet allee richting obstakels, maar eenmaal bij de obstakels ook naar buiten recht de zee op. Op zich kan het dan verstandig zijn om nog even te wachten tot het helemaal eb is met dan alsnog stroming, maar een meer overzichtelijke zee. Helaas is laagwater en windswell uit het noorden nergens echt een goede optie. Wanneer de wind helemaal wegvalt is dat juist wel weer het geval op alle spots in NL die boven de grote rivieren liggen (incl de wadden). Overigens is de stroming op de wadden meer WZW of zelfs West op Ameland bij opkomend tij. En tijdens eb gaat de stroming dan van oost naar west. De waterstroom gaat simpelweg met de bocht mee.
Dat het de ene keer harder stroomt dan de anders heeft te maken met de stand van de maan. Wanneer het volle maan is zal het 2 dagen later met springtij veel meer stromen en ook wanneer het nieuwe maan is. Veel minder stroming heb je tijdens doodtij wat zo’n 2 dagen na halve maan plaatsvindt. Overigens heeft bij ons in de Noordzee de wind een nog veel grotere invloed op de stroming dan het tij. Bij een stormachtige zuidwest zal er op sommige spots geen enkel moment de stroming aan de kust nog naar het zuiden toe bewegen, ook niet tijdens mid-tij naar eb laagwater. De enige optie om dan nog te gaan surfen is achter de beschutting van een obstakel te gaan liggen. Die zijn dus niet alleen maar gevaarlijk, maar soms juist ook heel veilig!
C(onditie)
Ben je topfit mocht je leash toch losschieten (of gewoon breken) om vanaf de achterste bank terug te zwemmen naar land? Zo nee, dan moet je vandaag maar even op de eerste bank blijven een spot zoeken. Je zwemconditie is het ultieme reddingsmiddel mocht je in de problemen komen. Train hiervoor als je de beste spots van de wereld op je bucketlist hebt staan. Een goede oefening is bijvoorbeeld de zeemijl van Bloemendaal. Hoewel ze die altijd de kant op doen waar de stroming naar toe gaat. Terwijl wij ook moeten leren zwemmen tegen de stroming in. Niet per se richting de kust, maar soms ook parallel aan de kust om uit een mui te komen. Of soms is het beste gewoon om niet in paniek te raken en je met de stroming mee te laten nemen de zee op. Met een beetje geluk hou je het wel een paar uur warm. Ook dat is overigens conditie. Hoe getraind zijn jouw bruine vetcellen? Doe je bijvoorbeeld aan Wim Hof ademhalingen of koudwater trainingen? Het kan helpen als je veel in de winter surft. En anders gewoon altijd een goed dik pak aantrekken. In het voorjaar een 5/3mm en in de zomer een 4/3 tenzij het strandweer is (dan is 3/2mm voldoende). Verder is de conditievraag niet alleen van toepassing voor je het water in gaat, maar ook zeker na een uur surfen. Ben je dan nog steeds fit genoeg om naar het strand te zwemmen als het moet? En eventueel iemand te hulp schieten, een zwemmer of een surfer die niet meer terugkomt?
A(chterban)
Niet onbelangrijk is je achterban of het (a)larm wat zou moeten afgaan als je na 3 uur surfen niet even laat weten dat je uit het water bent. Helemaal in de winter of op een spot waar niemand ander surf of voor wie rond zonsondergang nog gaat surfen. Drie keer helemaal fout mocht je gaan kitesurfen, want dat doe je altijd met een buddy. Met golfsurfen ligt het net even anders en is het advies om vooral een beetje op jezelf te letten. Hoewel het altijd fijn kan zijn als iemand in de buurt is. In ieder geval laat je altijd even weten dat je gaat en wanneer je er eventueel naar je gezocht moet worden als je niet terug op land blijkt te zijn gekomen. Dit kan ook met een app van de KNRM, waarbij je de begin en eindtijd van je sessie instelt. Download voor android en hier de download link voor Apple Appstore. Je kan daarbij je telefoon of smartwatch ook gewoon in de auto laten. Mocht je je niet op tijd afmelden, dan gaan ze in eerste instantie de opgeven relaties bellen. Als die geen gehoor geven, gaat de KNRM een zoekactie op touw zetten. Wel zo rustgevend al je hartje winter op de Maasvlakte er in je eentje in gaat met noordoost 7 en de tankers uit Azië om de 5 minuten langsvaren. Toen de tweede maasvlakte er net lag, waren er enorme plateau’s met zand in de line-up te vinden. Geweldige golven natuurlijk, maar ik heb een keer gehad dat ik echt 20 minuten moest peddelen om weer terug op het strand te komen. Check dus altijd je Achterban. Wie of wat slaat er na een vooraf bepaalde tijd Alarm als je van de aardbodem lijkt te zijn?
(L)ine-up
Misschien wel het grootste gevaar, je bent niet alleen. Dat begint al met het uitpeddelen naar de line-up. Ga je er recht doorheen? Dan zit je de andere surfers in de weg en heb je ook nog eens kans iemand die over je heenvalt. Peddel dus altijd met een grote boog om het groepje surfers heen (als je daar per se bij wilt liggen). Beter is natuurlijk om gewoon zelf een groepje te vormen en als die te groot wordt gewoon weer een nieuw groepje te maken. Het is zo simpel en heeft vaak alles te maken met conditie. Kun je van de pier af blijven peddelen als de stroming iedereen er naar toe brengt (de echte reden dat het daar 9/10 keer zo druk is). De ideale grootte van het groepje is natuurlijk nogal subjectief. Ik ken surfers die bij 2 in de line-up al helemaal roodgloeiend worden, terwijl het juist ook leuk is om golven te delen een beetje van elkaar te leren of stoked te zijn van die ene rit die je een ander ziet maken. Over het algemeen gesproken is een groepje van 3-5 surfers een leuk aantal. Beetje joelen mag, maar hou het wel rustig voor de rustzoekers in de line-up. Niemand zit te wachten op een waterdichte JBL ipv een Gopro op je board. Om nog maar niet te spreken van de jetski’s of boten die in de zomer met hun wake-chop even de line up komen ver-gallen. O ja, en dan hebben we ook nog de kitesurfers! Die hebben hun eigen zone downwind van de golfsurfspot op de meest populaire spots. Hun commentaar is echter dat ook wij in hun zone komen liggen als het waait (omdat daar hogere golven staan en omdat de stroming met de wind mee gaat). Laten wij het goede voorbeeld nemen en dan ook niet in hun zone gaan liggen als het die ene keer een keertje goed waait uit zuidwest. Zo vaak komt dat niet voor (en ik ben zelf stiekem ook van de darkside als er wel wind maar geen golven zijn).
Samengevat is dus het advies om de Line-up eens wat te observeren voor je de zee in gaat. Daarbij de focus op zowel de zee en de golven die er lopen als de surfers die in het water liggen. Waar ga je er in, zijn het vooral rechtse of linkse golven? Zijn er veel locals? In het buitenland moet je nogal op je hoede zijn. Ga je in Spanje op een van de 3 best spots van het land, dan is de kans groot dat je “RESPECT” naar je hoofd geslingerd krijgt in het spaans. Zelfs als je je aan de geschreven en ongeschreven surf-regels houdt en alleen de left-overs pakt. Surfen is dan niet zo veel meer aan. Inpakken en wegwezen is dan de enige optie. Gelukkig zijn er altijd genoeg andere opties in de buurt, die meestal niet in de storm-riders guide staan. En in Spanje nog de tip op voor 10:00 uur s’ochtends te surfen. Voor die tijd zijn de locals toch niet hun bed uit. In Frankrijk werkt dat helaas minder goed, daar zijn ze meestal wel van het vroege opstaan.
Dit was het voor nu, ik hoop hiermee een handvat te hebben gegeven voor veiligheid. Wellicht ben ik iets vergeten als LOCAL en wordt het uiteindelijk LOCALized of LOCALSonly oid. Ik heb dit idee overgenomen vanuit de kitesurf wereld, waar samen met de KNRM wordt gewerkt met de afkorting BROMFLY. Die staat voor Buddy, Release, Obstakels, Mes, Forecast, Leash (kite) en Yes (ja antwoord). Een groot verschil dus met golfsufers, waarbij die B, R, M van minder belang zijn. Uiteraard is forecast natuurlijk ook een belangrijk punt van aandacht, maar die krijg je hier op deze site weer aangeboden als er weer golven worden verwacht!
Mvg Tobias Surfweer.nl (Local)
77 reacties
Hieronder het voorbeeld hoe om de line-up heen te peddelen als je het water in gaat in het buitenland (en in Nederland) ook!
https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/07031220202401-650×387.jpg
Zie ook surfweer.nl/regels
Voorbeeld hoe de stroming om een obstakel compleet een andere uitwerking zo kunnen hebben dan je bij dit getijde (vloed) verwacht:
https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/scheveningen-surfweer.png
Voor groot beeld en foto van de haven zie: https://surfweer.nl/surf/scheveningen/
Doe er ook naar een van wijk aan zee
Dan plak ik hem op een paal daar
Met paal 21 als grenspaal
Do your thing 👍🏻 Er staat daar al eentje als je het strand oploopt vanaf de pier. Vlak naast ‘Grab hour Bag’. Zie https://goo.gl/maps/pe4vUkAekTnUECJj8 (staat er hier maar half op).
Even een foto van maken en plastificeren en zeer goed vastnagelen (evt lijmen). We willen niet dat het plastic in zee belandt na de eerste de beste storm!
Tobias, kan je ook vertellen in welke richting de eb en vloed stroom gaan in de baskische zee?
Goede vraag en lastiger te beantwoorden. Omdat bijna alle swell daar uit het noorden komt stroomt het eigenlijk continue van noord naar zuid langs de zandstranden.
Deze foto gemaak vanaf de bergtop bij La Rhune (treintje omhoog, lopend naar beneden op een flatte dag). Geeft een goed overzicht van alle spots langs die kustlijn.
Op zich stroomt het met afgaand wel even net iets harder naar het zuiden, hoewel het met vloed vaak ook gewoon weer naar het zuiden stroomt. Misschien nog wel het minst last van stroming met helemaal eb, als de Oceaan beweging wordt geremd door de buitenbanken.
https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/IMG_1362.jpg
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, wanneer de swell bijvoorbeeld niet uit het noorden komt, maar bijvoorbeeld van een Cycloon bij Florida. En als er een harde zuidenwind staat, dan gaat stroom je juist meer naar het noorden. Maar het is allemaal niet te vergelijken met Nederland, hoe het daar langs de kust stroomt. De stroming in de muien naar buiten is eigenlijk sterker/ gevaarlijker. Vaak lig je al te diep en breekt er geen enkele golf meer. Het is dan heel lastig positie te houden op de bank.
Overigens is de stroming in de hoek bij Biarritz weer heel veel minder en heel lokaal. Daar liggen zoveel obstakels en veranderingen, dan de hele globale Oceaan stroming er weer stil valt.
Overigens is er een groot verschil tussen volle/nieuwe en halve maanstand. Een hoge coefficient maakt meteen verschil in de hoeveelheid stroming! Vooral ook welke uitgaande, muistroming er is.
Vraag altijd een local om advies voor je er ergens onbekend in wilt gaan. De lokale surfschool of de redders op het strand bij de vlaggen, zijn altijd vrijgevig in het delen van local knowledge. Scheelt ze uiteindelijk een heel aantal mensen die ze op zee uit de problemen moeten halen.
Bedankt weer voor de heldere uitleg! Super 👍
Graag gedaan, hoop dat het helpt voor de veiligheid in en op het water!
Fijne info Tobias thnx
Bedankt voor de info Tobias!
Top stuk tekst @Tobias! Thanks!
@Sam (en Tobias)
Op de vraag stromingsrichting in de Golf van Biskaje:
Daar zijn zoveel obstakels (rots uitlopers, eilandjes, riffen – vooral die in Baskenland bij Deba, de zg. flysch) dat rips helemaal onvoorspelbaar zijn.
Zelf meegemaakt voor de lange beachbreak van Liencres, waar je met afgaand een Zuidstroom verwacht, aan de Oostkant een fantastische holle peak. Met een mooie zuigende mui, zo de line-up in. Maar even liggen wachten en voor ik het doorhad dobberde ik er met fietssnelheid voorbij, tot in een zone waarin de golven tegen de rotsen breken. Onmogelijk tegen de stroom in terug naar veilige zone te peddelen. Behoorlijke benauwde momenten beleefd en er uit gesurft ben met een alles-of niets, hoog op de golf over de rotsen heen, actie. Veel van geleerd..
Dus, onderdruk enthousiasme en ga eerst een kwartiertje zitten kijken hoe de stromingen zijn (a.h.v. schuim op het water, zand waaieringen in het water, andere surfers/zwemmers of er bijv. een stuk hout in te gooien – let op, alleen puur biologisch materiaal.. 😉 )
SurfZ!!
Met veel interesse gelezen, LOCAL 👍
Verre van LOCAL hier.
Maar zeker interessant en realistisch leesvoer. En het doet mij ook wel een beetje de ogen openen qua conditie etc. Aan de bak!
MSW zegt dat er morgenochtend en donderdagavond wat kleine golven zijn? Klopt dat?
Tobias, ik (en ik vermoed velen met mij) waardeer enorm wat je doet, deze pagina is weer een mooi voorbeeld. (Je toegevoegde waarde gaat veel verder dan de whatsapp weerberichten.) Dank!
“Je zwemconditie is het ultieme reddingsmiddel mocht je in de problemen komen. Train hiervoor“. Oei. Train hiervoor. Ga ik doen.
Als we spreken over een line-up van 2-5 man, ik verlang al naar de winter met al die seizoenterroristen. Deze dagen lig je met goeie condities al snel met 20 man in het water. Plus stel dat er 10 goed kunnen surfen, dan zal er maar 1 cook met een softop in het water liggen en de rest al meteen met een hardtop. Gevaarlijke ongeleide projectielen.
Ik ben nogal aan bitchen, maar begrijp me niet verkeerd. Een boodschap voor alle beginners, surf met een softop totdat je stabiel een bottom-turn kan maken en terug in de golf stuurt. Als dit oefent met een hardtop ben je werkelijk een gevaar voor medesurfers.
Helemaal met je eens Didius. En ga lekker een eind opzij van andere surfers als je het hele surfen (staan, sturen en regels) nog niet goed onder de knie hebt. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden.
Laatst ook weer op Bloemendaal. Lekker met zn allen op een kluitje het befaamde theekransje houden. Voor je in de take off zone gaan liggen, niet kijken en indroppen,…. het is wachten op het eerste serieuze zware ongeval.
Oproep ook aan die surfschool daar: waarschuw vooral ook je verhuur klanten nog even extra. Ze denken dat ze Kelly Slater zijn na 1 les…
Surf nu een aantal jaar. Eerst elke zomer surf vakantie en voor vorige zomer 2 boardjes gekocht voor 70 euro. Take off gaat nu redelijk en sturen ook redelijk, alleen vind ik het in een drukke line up toch spannend meestal bodyboard ik dan een stukje langs de grote hoeveelheid mensen die precies in de lijn van de golf liggen en dan doe ik me pop up en surf dan verder. Verder surf ik sowieso graag buiten de grote hoeveelheid mensen een break verder. Al begrijp ik dan niet dat alle ervaren surfers bij me komen liggen als ik een goed golfje pak…. Meestal wacht ik ook op golf 2 of 3 van de set zodat iedereen die in de weg lag weg is. Maar voor de ervaren surfers hier mocht je gewoon dat soort dingen zien, een leuk praatje en een paar tips zijn voor mij altijd welkom dus verwacht ook voor andere cooks. Dus misschien mist het sociale ook wel in het water. Namelijk toen ik eens surfde in Scheveningen en het aardig stroomde was er niemand die zei he let op voor de heftige stroom. Terug peddelen lukte dus niks aan de hand. Maar had het liever gehoord dan dat ik het op deze slopende manier geleerd heb en boze gezichten naar mij gericht zijn van wat een idioot. Sommige zullen zeggen dat had je al moeten weten toen je er in ging, maar he, golfsurfen is de meest complexe sport die ik ooit heb beoefend en ik heb alles gedaan. Maar goed zou soms graag wat meer geven nemen en delen in het water zien.
Het is kook, kook
Deel echt helemaal jouw gevoel. Iedereen moest het ooit leren. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je als niet zo geoefende surfer de regels respecteert en niet recht op iemand afvaart. Sowieso mag het soms wel iets vriendelijker in sommige line-ups.
Tobias, heel leuk stuk om te lezen! Bijna alle letters kunnen afvinken, met een kleine ‘L’ eerst. Ga maar eens oefenen met m’n leash snel los doen, word al naar bij het idee van vastzitten.
De verdraagzaamheid in de surfcultuur is inderdaad een moeilijke. Hoe meer naar het zuiden hoe harder zou ik zeggen, heb het zelf al op de harde manier mogen ondervinden. Van dingen naar je hoofd geslingerd krijgen tot vuisten op de neus. Nu als local in het noorden zou ik stellen dat in BE – NL er het toch heel rustig aan toe gaat. Ik zou stellen dat indien er volgens de afgesproken regels wordt gesurft, er zelden agressie voorkomt. Indien er beginners in de fout gaan dan zal er op de vingers getikt worden en terecht. De sport op zich wordt al zwaar onderschat plus de het water in het algemeen, ongelukken zijn snel gebeurt.
Ik ga volledig akkoord met het tips geven of opmerkingen waardoor beginners erop vooruit gaan. Ik betrap mezelf soms ook met een boos gezicht (als we het allemaal op die manier leren, zal er niet snel iets veranderen vrees ik). We waren ooit allemaal wel eens een beginner.
Tip bij het aanschaffen van board als beginner: eerste board ALTIJD een softop totdat je stabiel kunt manoeuvreren. Anders leer je surfen op een hardtop en ben je een gevaar op het water tegenover van softop naar hardtop is gewenning en na een paar sessies ben je ermee weg.
Naast de fietsenstalling aan t begin van de pier of bij de vuilnisbakken begin van t strand staat dit al, een begrijpend lezen cursus voor kiters is denk ik beter.
https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/gemeente_rotterdam_nederlandse_overheid_en_eneco_w_afkeuring_en_cancellen_windmolenpark_op_de_maasvlakte/?rc=fb
Er zijn plannen van rijkswaterstaat eneco en gemeente Rotterdam om op maasvlaktestrand in de vloedlijn windmolens te parkeren. Niet zo leuk voor surfers kitesurfers badgasten ect. Teken de petitie petitie als je het ook druk vind👍
We willen volgens mij allemaal wel verduurzamen, Maar de windmolens niet in onze achtertuin. Die dingen moeten toch ergens staan?
Plat?
@ @peter
hier wat meer informatie over de plannen van Eneco:
https://www.youtube.com/watch?v=FQ5XGLSL5kQ&feature=youtu.be
het plan is om 20 windmolens te plaatsen vanaf de maasmond tot ongeveer P1
waarvan 10 windmolens op het strand tussen P6 en P1.
deze komen tijdens hoogwater dus in de vloedlijn te staan..
windmolens prima, maar niet in de line-up aub
Hoe zit Frankrijk er komende week uit?
Perfect voor zonnebaden, wijn drinken en tripjes met de familie
Windmolens prima, maar zet ze dan of een stukje de zee in, of in de duinen/dijk.
Zal wel leuke pointbreakjes geven, elke onderbreking in de kustlijn mag er komen van mij.
Laat ze eerst de blokkendam weer terug plaatsen op de Maasvlakte, zoals het bij MV1 was. Lukt alleen niet, omdat de individuele blokken gaan rollen door de enorme stroming van de Eurogeul. Oplossing: net als in het buitenland doen: meerdere rijen tegelijk naast elkaar aanleggen en fixeren met asfalt/beton, zodat ze geborgd zijn. Als ze Boskalis vragen, dan is het zo geregeld, maar vermoedelijk was het een smoes van Port of Rotterdamn, omdat ze dat gebied willen exploiteren door de aanleg van windmolenparken.
Gezien de situatie, zou ik het juist inrichten, zodat de watersporters en vissers profijt hebben van de situatie. Bijvoorbeeld net als bij Costa da Caparico: grote brede dammen het water in. Maak daar een uitvergrote versie van, waarop je vervolgens een zooi windmolens plant. De dammen kun je strategisch plaatsen op bijv. swell/windrichting. Krijg je allemaal superspots met bescherming, waar golven als een trechter binnenrollen. Zeebaars en andere vissen gedijen daar super bij. Dus ecologische systemen krijgen ook een boost. Om maar even een idee te opperen. 😉
En als ze serieus veel energie willen opwekken, waarom niet turbines plaatsen in de hoofdwaterwegen? Dat levert pas écht stroom op via de oneindige getijden. Daar is de opbrengst van een heel windmolenpark niets bij. Altijd veel energie door de constante getijde beweging, plus geen vervuiling van zicht. Enige reden dat men voor windmolenparken kiest is omdat het aantrekkelijk is voor inversteerders: naast een goed rendement op de lange termijn ook toren hoge subsidies.
Anyway…de zon komt door. Geniet van de flat spell. 😉
Ja die subsidies zijn erg jammer, ‘we’ weten al lang dat er idd veel mooiere opties zijn dan die waaiertjes.
Politiek correct zullen we maar zeggen
Is het vanavond nog wat voor een beginner in Zeeland / Maasvlakte?
ziet er surfbaar uit op het kabbelende water op hoek van Holland via de live updates van https://instagram.com/dutchsurfacademy
Dat is Vlugtenburg
Even via ruimtelijkeplannen.nl en andere sites wat opgezocht voor de geinteresseerden.
Met het bestemmingsplan uit 2018 zijn aan de volledige breedte van het strand de functies toegekend: extensieve recreatie en windturbine park.
14.2.4 Bebouwingsnormen
b.2. De afstand tussen de hartlijnen van de windturbinemasten bedraagt minimaal 270 meter.
Met 20 turbines gelijk verdeeld over 7,5 km is echter ook een onderlinge afstand van bijna 400 meter.mogelijk.
Projectwebsite: https://www.eneco.nl/over-ons/wat-we-doen/in-de-praktijk/windpark-maasvlakte2/
“In het verleden hebben verschillende natuur- en milieuorganisaties al meegedacht bij de eerste ontwerpen van het windpark. Er waren eerste gesprekken met vertegenwoordigers van bedrijven, recreatiepartijen en bewoners over de zorgen die er leven rondom de ontwikkeling en de bouw van het windpark. Eneco blijft in de komende periode de omgeving betrekken.”
Jammer dat ze voor nu alleen een schetsje hebben van de landzijde locaties en niet van de strand locaties.
https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/duurzame-leefomgeving/energie-en-klimaat/icoonprojecten-energie-en-klimaat/windpark-maasvlakte-2/planning-en-aanpak/index.aspx
De Notitie Reikwijdte en Detailniveau heeft iig dit voorjaar reeds ter inzage gelegen, dus dat is helaas een gemiste kans. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) staat namelijk wat er in de MER wordt onderzocht en op welke wijze dat wordt gedaan. En daarin vind ik helaas niets over recreatie.
Naar verwachting worden in de zomer van 2020 de vergunningaanvragen gepubliceerd. Dan wordt duidelijk waar en hoeveel windturbines op de harde en zachte zeewering komen en wat de daadwerkelijke productie zal zijn.
Deze websites maar in de gaten houden dus… indien je nog enige inspraak wilt hebben.
ja en dat is heel ver van hoek hé
Westland ging af gisteren namiddag/avond. Was aan het longboarden, maar had makkelijk kunnen fishen. 😉
Ga vooral jij lekker naar Scheveningen maat
Nu je het zegt, het hoort er idd van oudsher al niet bij.
Speelt hier een langslepend conflict uit het verleden?
En Scheveningen is te druk en nog flat ook. Ja, dan liever vluchten naar Vlugtenburg 😉
Maakt weer vrienden met de locals ❤️
Zal zo’n vaart niet lopen. Te ver lopen 😂 , maar de locals daar zijn wel blij met wat extra klandizie voor de surfclub / school! Ook qua expert coaching zijn ze daar nr 1 wat er aangeboden wordt in NL.
En als het weer wat kouder wordt ook in Portugal en Frankrijk: https://www.surfblend.com/surfvakantie/portugal/coaching-weeks-algarve.html
en
https://www.surfblend.com/surfvakantie/frankrijk/surf-coaching-weeks.html
Data voor dit najaar staan al vast en zijn te vinden op bovenste websites.
Ik probeer zelf ook altijd een gedeelte van de eerste week en begin van de tweede week er te zijn, zodat ik nog een of twee meteo coachings kan verzorgen.
Dikke dikke aanrader! Net als Vlugtenburg zelf 😉
Overigens is en blijft het nu flat (het hele weekend).
Hoewel er van dit enorme lagedrukgebied (vrijdag 12 uur) toch een kleine swell de Noordzee in kan ‘wrappen’, ook al ligt Engeland compleet in de weg.
Als je zelf gaat rekenen uit de losse pols duurt IJsland altijd 2 dagen reisafstand (ligt het laag richting Spitsbergen dan plus nog 1 dag extra voor het aankomt).
Dit lijkt wel te kloppen gezien de berekeningen voor een Noordzee spot als Klittmoller (Denemarken). Veel zuidelijker zul je geen signaal vinden, ook niet op de wadden. Hoewel het daar best wel eens aardig kan worden (vooral Ameland/ Terschelling).
Haha Cult of Log gast wat heb rook jij? Het ging af…. sommigen hebben echt weinig nodig om door te slaan ;-))
Natuurlijk maat @@tobias maat altijd he lekker rustig daar en afstand houden doe k ook niet en hoesten en niesten !!!
@ Mo: je was er blijkbaar niet, dus dan weet je het ook niet. 😎
In namiddag/avond kwam een NW swell aan. Dat gaf erg mooie lijnen met genoeg hoogte om lekker te surfen. Perfect kunnen longboarden, maar op een fish was het zeker goed te doen.
Als jij denk van niet…prima. Misschien ligt dat aan je techniek/skills en niet aan een djonko? 😱
Kusje!
Wat een gezeik weer. Als iemand plezier heeft in het water om wat voor reden ook. Al is het zo klein dat het tot je enkels komt. Laat ze plezier hebben.
Het zijn ook vaak die zelfingenomen quasi-professionals die het vergeten zijn hoe het in het begin was.
haha, zo’n quasi professional was ik tot voor kort ook. Gunde iedereen het plezier van niet te surfen 1ft kruimelschuim.
Maar sinds mijn shift of gear naar een 30 liter boardje met foil wordt ik helemaal stoked van het soort condities van afgelopen donderdag. Het was net genoeg diepte er voor in zuid holland zuid (hoek van holland durf ik niet meer te noemen). Als je eenmaal staat op zo’n foil is de Noordzee 1 grote skatebaan met allemaal bewegende verts en transistion. Echt zo mega vet. Je weet niet wat je mist als je het niet een keer echt probeert, volhardt en het onder de knie krijgt. Helemaal als je local spot aan de Noordzee ligt 😂
Ik had niet gedacht dat de condities waar ik normaal van zou huilen nu de best mogelijke surf kunnen bieden. Alsof een natuurijs schaatser ineens super stoked is van 2cm dik dooi ijs, omdat hij een stel nieuw soort schaatsen heeft die daar goed op gaan!
‘ 1 grote skatebaan met allemaal bewegende verts en transistion’ Nu heb je mijn aandacht, dat klinkt echt te gek!
@maar ik ben veel beter dan jou: het gaat mij inderdaad om plezier hebben, genieten van de zee én sportief bezig zijn. Dat kan zeer goed, wanneer je het juiste materiaal voor de juiste omstandigheden hebt. Die avond liep er een mooie NW deining welke tegen de ondiepe banken klotste, met als gevolg prima golven. Dat het dan in Scheef op de webcams niet loopt, betekent niet dat het ergens anders ook niet loopt.
Positive mindset + free hugs for everyone!
En om daaraan toe te voegen: met nog 2 andere surfers in het water + een jonge zeehond. Best zen! 😎👍
Het blijft een verslaving, dat zoektocht naar golven berijden op welke manier dan ook.
Voor de echte slappe dagen heb ik recentelijk mijn quiver uitgebreidt met een 9ft LOG.
En op platte dagen surf ik op het droge met een smoothstar. Maar dat geeft niet hetzelfde kick als een echte golf pakken.
All wankers should try a Waveski it will blow your mind 😂
Laatst vond een vriend van me mijn oude bodyboard op zolder. Meer dan 25 jaar oud. En blijkbaar een collectors item. 😁 Wave Rebel Kainoa Mcgee. Vandaag bij Bloemendaal kort mee gespeeld in het water. Ook leuk.
Beauty. 🙂
Was lekker strand dagje vandaag maar heb toch liever golven, dan sta je je maar beetje te vervelen in het water. gelukkig kwam er nog wat moois langs: https://scheveningen.surf/2020-07-18/ misschien toch maar leren kite surfen, da’s minder met spullen zeulen dan een 11.4 sup 3 verdiepingen naar beneden slepen.
Alles kan gewoon op Scheveningen 🙂
Episch body/boogieboard ook zo te zien Noutsky.. hoe Bereed deze schoonheid de golven?
@cult of log, we zouden die djonko van jou allemaal moeten smoken, dan kijken we allemaal door dat roze brilletje van je en zien we alles zo lekker positief in. Lekker bezig jongen en blij voor je dat je zo lang op een boven verwachting goede sessie kunt teren… hahaha thnx! Keep up the stoke, maar dat zit bij jou wel goed….denk
Ik heb geen djonko nodig om positief te zijn…óf mijzelf te zijn, wat dat betreft. Maar als iedereen een djonko smoked, is de sfeer waarschijnlijk wel relaxter. 😎 …maar niet veiliger. 😂
De golven zijn in NL nou eenmaal minder, dus als je met minder blij kunt zijn, dan heb je een goede tijd. Bayete!
Mini golfjes kun je ook surfen met een glider. Die zijn er vanaf 12’… Pak je elke rimpel mee
En je leash even goed vast masseren, niet alleen “omdoen”
Leg die eens een keer uit; “En je leash even goed vast masseren” ???
RIP legende en vader van…Deren Ho
@Contantein; Ze is nog net zo pittig als 25 jaar geleden in de golven van Hossegor. 🙂
Van de week nog kansen voor surf? Morgen geeft windguru 0.5m aan in domburg?!
@Domburg, morgen is een korte periode wind swell die net voor onze kust gegeneerd is, maar dinsdag en woensdag komt het van verder met meer power.
@Morris,thanks! Ik kijk morgen wel even op de cams
T is niet veel, maar wel meer dan gisteren.
Komt er deze week nog swell op waddeneilanden? Morgen start mn tv-tas mentawai boat trip 🤠
De swell die ten noorden van Schotland word gegenereerd zal weinig brengen voor de Nederlandse westkust en België. Daar moeten ze het vooral hebben van een windveld ten oosten van Engeland. Daar staat in de nacht van maandag naar dinsdag en op dinsdag zelf 15-22 knopen wind. Met een fetch van 750 km zal dit wel wat opleveren. De windswell hiervan wordt in de loop van de dinsdagmiddag in het noorden verwacht.
Met hoogwater rond 17 uur in midden Nederland zou dit een leuke zomersessie op kunnen leveren. Ook de woensdagochtend zal nog prima zijn. Daarna neemt de hoogte zeer rap af.
De wadden krijgen met een combinatie van noordzeegolven en swell van boven Schotland te maken. Woensdagochtend kan daar wel eens heel mooi worden als de wind wegblijft zoals nu berekend wordt.
Vrijdag en zaterdag worden interessant om in de gaten te houden. Magicseaweed laat nog niets zien (want op basis van GFS/WW3), maar het Europese ECMWF ziet dan voor 24 uur een straffe noordelijke stroming voor de Noordzee. Hoogst onzeker nog maar in de huidige berekeningen levert dat voor vrijdagmiddag/avond leuke condities op voor de westkust en op zaterdagochtend golven uit noord en offshore wind uit zw voor grote delen van de Waddeneilanden.
Maar allemaal nog onder een groot voorbehoud.
Gisteravond nog stiekem wat kunnen pakken op domburg, was na 8 uur ongeveer nog niet zo verkeerd (als je hard werken niet erg vind, stroming en chop)
Ik heb trouwens zelf een sector 9 via 4surfers besteld, moet zeggen dat ik die wel van hoge kwaliteit vind hoor. En rijd goed, zelfde ervaring als hierboven ergens, niet echt zelfde gevoel als op de golf maar je ‘ritme’ hou je er wel zeker mee op pijl en kun je lekker oefenen.
Staat overigens ook nog een smoothstar op marktplaats zag ik net (onder golfsurfen) voor de evt geïnteresseerde
Ik denk eraan om volgende week naar zuid Frankrijk te gaan maar wil alleen als er dikke swell is. MSW zegt tot zondag weinig te verwachten, iemand een idee hoe het daarna is?
Het is nu dikke swell, maar neemt wel af. Sinds gisteren niet helemaal clean maar toch lekker. Ik zit hier tot 2 augustus dus hou het in de gaten. Meter Morris neemt het bericht voor NL over.
Het lijkt vooralsnog een normale zomer in Frankrijk te worden met meest 1m aan swell en soms 1,5m. Dus heel dik kun je dat nu ook weer niet noemen. Dan kun je beter thuisblijven of iets van een fish of enige meenemen. Sportbond voor die swellpulses van een dag, daarna dooft het weer uit tot halve meters 2ft zoiets. Wel lekker weer!
Het is in zuid Frankrijk al twee weken uitermate karig en lijkt nog niet veel te worden deze week. Je lokale evenknie en golven wizard hier houdt het op max 2 voetjes t/m zondag.
De hele maand juni was overigens magisch…..